Simply: Oruzje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ramzess Veliki

#251 Re: Simply: Oruzje

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:Evo, Ramzesa vec mastrafim...vas krvav :D
Znaš ti zašto ja ne volim oružje.
Zadnji put kad su mi ga dali umalo da oslobodim Afghanistan od talibana, savezničkih snaga, civilne milicije, švercera političara naroda domaćih i divljih životinja ... možda bi biljke preživjele. Tartufi, oni ne rastu na površini.
Da mi babo nije oteo džojstick sad bi mi sudili u Hagu za nasilje na internet igricama.
Seawolf

#252 Re: Simply: Oruzje

Post by Seawolf »

madner wrote: ...Optimalno bi bilo zamjeniti imati jednu municiju za odjeljenje, 6.5, 6.8 ili 7.0 sa efektivnim dometom od 800 do 1000 metara i 8.58 na nivou iznad. Snajperska puska bi koristila 10.4 municiju.

7.62 nema nikakvu prednost naspram 7.0 ili 6.5 municije, cak ima i znatno slabiju balistiku od iste od 600 do 1000m.
Dakle, opet tri različita kalibra za streljačko oružje u pješadijskoj četi.

Koliko sam shvatio tvoje afinitete, to bi bili 6.5mm Grendel (6.5×39mm); .338 Norma Magnum (8.6x63mm) i .416 Barret (10.6×83mm).

E pa, načekaćeš se. Pješadijsko streljačko oružje i municija za njega su najkonzervativnije vojne tehnologije. Većinu streljačkog naoružanja u savremenim ratovima čini oružje koje je projektovano prije 50 do 70 godina i iz kojeg se ispaljuju kalibri koji su ušli u naoružanje prije 50 do 100 godina. Izuzetak je .338 Lapua Magnum. To je jedini novi kalibar koji je doživio širu upotrebu u novije vrijeme, a i on samo u preciznim snajperskim puškama repetirkama.
madner

#253 Re: Simply: Oruzje

Post by madner »

Naravno, no ovo je teoretski znatno bolje.
Da budem sasvim precizan
.408 Cheytac
.338 NM
i 6.5 lapua (6.5x47)

Uz to bi jos svaka ceta morala imati jedan Steyr IWS 2000, sa 15.2 municijom, ali to opet nije predmet ove diskusije. :D

Na nivou cete bi ostao teski mitraljez, tako da je to ukupno 5 (plus pistolj) municija.
wunderbaum

#254 Re: Simply: Oruzje

Post by wunderbaum »

da se i ja upisem
sa mojih 20 god ne mogu legalno da posjedujem prao oruzje ali eto genetski kod, djed pa otac i brat u policiji samim tim i opsesija za naoruzanjem :)
s obzirom da nemogu nista legalno posjedovati opredjelio sam se za airsoft replike
tako da imam krinkov ak74 k u full metal izvedbi i takodjer repliku sig sauer 516, imam u planu nabavku replike
cz scorpiona i h&k mp5k
i to bi bio neki moj favorite
ove su moje replike vise mi na zidu
Image

sto se tice pravih pusaka m70 tj jugoslavenski ak47 koji mi je san snova :)
sto se pistolja tice
1911 mi je san snova kao i tetka
da li se moze koristit m76 za potrebe lova ili za streljastvo jer se prodaju na pik sa papirima?
i nadam se da ce se nekad zakon promijeniti da bar nam daju poluatomatske puske da nabavimo :)
slike sa interneta .
Image
Image
Image
Last edited by wunderbaum on 03/07/2015 16:58, edited 2 times in total.
Ramzess Veliki

#255 Re: Simply: Oruzje

Post by Ramzess Veliki »

Sve bih ja to pretopio u plugove i svijet učinio boljim mjestom za življenje.
junior3

#256 Re: Simply: Oruzje

Post by junior3 »

Meni je tenk zelja, al' eto necu sliku postavljati da se ne bi morao posutati sa dozerom. :D
ho oponopono

#257 Re: Simply: Oruzje

Post by ho oponopono »

...u zraku lelujati u Kamov Ka- 50 Black Shark-u sa Hecklercicem PSG1, a po zemlji plaziti u KMW Fennek-u sa Kalashnikom ili Dragunovim snajpercicom, te reketirati sa " satanom"... :pusi2:
ULTRAK

#258 Re: Simply: Oruzje

Post by ULTRAK »

Da li bi ovako nesto bilo efikasno za snajpersko djelovanje?

Image

Image
sema911s

#259 Re: Simply: Oruzje

Post by sema911s »

junior3 wrote:Meni je tenk zelja, al' eto necu sliku postavljati da se ne bi morao posutati sa dozerom. :D

Tigar 1943, Tim ima vec spreman, ko podrska Nam trebas u panteru sa75 mm topom,., kanal nije dubok brzo bi GA pregazili
junior3

#260 Re: Simply: Oruzje

Post by junior3 »

More komotno. :D
ULTRAK

#261 Re: Simply: Oruzje

Post by ULTRAK »

Gledajuci dokumentarac o ratu u Dobrini uocio sam jednu zanimljivost. Naime u Dobrinju ulaze specijalci iz "odred Bosna" kada je tamo nestalo municije. Svega 8 ljudi. Svi oni su nosili karabine koliko vidim na ovim snimcima iz dokumentarca. Obicni vojnici koji su vec bili u dobrinji su imali automatsko naoruzanje vecinom ili polu automatsko ali ne i karabin sa optikom. Ocito je to vrhunsko naoruzanje u ratu; mnogo vrijednije od AK-47 i efikasnije ukoliko postoji vjestina kod korisnika:

https://www.youtube.com/watch?v=hhzk4fGCGCw

Na ovoj prvoj slici vojnik kojemu se samo vidi puska je Kemo Ademovic; nosi znaci obicni karabin a ne automatsku pusku.

Image

Nepoznati vojnik -Vikicev Specijalac:

Image

Nakon malo research-a moze se reci da su ovi Vikicevi specijalci imali karabine poput Remington-700 koji se i ovdje na zapadu smatra lovackom puskom ali takodjer je koriste snajperisti u policiji. Takva puska bez optike oko 1200 eura nova.

Image

Sa dobrom optikom oko 1700 eura:

Image

Sve u svemu ovako nesto imati je idealna opcija za BiH iz funkcionalne perspektive. Spreman si na sve; totalno legalno i legitimno lovacko oruzije a i u slucaju nekog belaja vrhunsko elitno naoruzanje za najelitnije strojeve policije.
Kombat

#262 Re: Simply: Oruzje

Post by Kombat »

sema911s wrote:
junior3 wrote:Meni je tenk zelja, al' eto necu sliku postavljati da se ne bi morao posutati sa dozerom. :D

Tigar 1943, Tim ima vec spreman, ko podrska Nam trebas u panteru sa75 mm topom,., kanal nije dubok brzo bi GA pregazili
Hmmmm...
evo sta shvapski peMzioneri cuvaju u podrumu...zlu ne trebalo, ako bi bachuska pokucao na vrata :D

http://www.bbc.com/news/blogs-news-from ... e-33381772

Image

Image
Last edited by Kombat on 04/07/2015 06:30, edited 1 time in total.
Kombat

#263 Re: Simply: Oruzje

Post by Kombat »

.
sema911s

#264 Re: Simply: Oruzje

Post by sema911s »

Kombat,.,,,

To je sto su nasli,, cesto lutam austriskim selima I cujes price( a u svakoj prici ima bar malo istine) imaju vise oruzja po kucama no sto pokazuju,., vecina ima neke sakrivene podrume za koje svi znaju al sute,,
Dozer

#265 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

ULTRAK wrote:Gledajuci dokumentarac o ratu u Dobrini uocio sam jednu zanimljivost. Naime u Dobrinju ulaze specijalci iz "odred Bosna" kada je tamo nestalo municije. Svega 8 ljudi. Svi oni su nosili karabine koliko vidim na ovim snimcima iz dokumentarca. Obicni vojnici koji su vec bili u dobrinji su imali automatsko naoruzanje vecinom ili polu automatsko ali ne i karabin sa optikom. Ocito je to vrhunsko naoruzanje u ratu; mnogo vrijednije od AK-47 i efikasnije ukoliko postoji vjestina kod korisnika:

Na ovoj prvoj slici vojnik kojemu se samo vidi puska je Kemo Ademovic; nosi znaci obicni karabin a ne automatsku pusku.

Image

Nakon malo research-a moze se reci da su ovi Vikicevi specijalci imali karabine poput Remington-700 koji se i ovdje na zapadu smatra lovackom puskom ali takodjer je koriste snajperisti u policiji. Takva puska bez optike oko 1200 eura nova.

Image

Sa dobrom optikom oko 1700 eura:.
Par korekcijica :mrgreen:
8 Vikicevih iz 1. voda je uslo prvi put u Dobrinju, cini mi se, 18.6.92. i pojacali su D4. Onda su cetalji usli u dio D1 20.6., da bi 21.6. na taj dio, D1, dosao cijeli 2. vod od 28 ljudi. Necemo ovdje o tome jer je sve to detaljno opisano na temi o Dobrinji.
Sto se slika tice, mislim da taj s karabinom nije Kemo jer on nikad nije nosao nista s optikom. Onaj iza njega s pumparicom je bio komandir 2. voda, Čičak I.

A sto se tice tog Remingtona, ne da nisu imali nista ni slicno, nego je vecina snajpera bio klasicni lovacki karabin s optikom, u raznim kalibrima, ani toga nije bilo u nekim kolicinama. :wink:
ULTRAK

#266 Re: Simply: Oruzje

Post by ULTRAK »

Dozer wrote:
ULTRAK wrote:Gledajuci dokumentarac o ratu u Dobrini uocio sam jednu zanimljivost. Naime u Dobrinju ulaze specijalci iz "odred Bosna" kada je tamo nestalo municije. Svega 8 ljudi. Svi oni su nosili karabine koliko vidim na ovim snimcima iz dokumentarca. Obicni vojnici koji su vec bili u dobrinji su imali automatsko naoruzanje vecinom ili polu automatsko ali ne i karabin sa optikom. Ocito je to vrhunsko naoruzanje u ratu; mnogo vrijednije od AK-47 i efikasnije ukoliko postoji vjestina kod korisnika:

Image

Image

Sa dobrom optikom oko 1700 eura:.
Par korekcijica :mrgreen:
8 Vikicevih iz 1. voda je uslo prvi put u Dobrinju, cini mi se, 18.6.92. i pojacali su D4. Onda su cetalji usli u dio D1 20.6., da bi 21.6. na taj dio, D1, dosao cijeli 2. vod od 28 ljudi. Necemo ovdje o tome jer je sve to detaljno opisano na temi o Dobrinji.
Sto se slika tice, mislim da taj s karabinom nije Kemo jer on nikad nije nosao nista s optikom. Onaj iza njega s pumparicom je bio komandir 2. voda, Čičak I.

A sto se tice tog Remingtona, ne da nisu imali nista ni slicno, nego je vecina snajpera bio klasicni lovacki karabin s optikom, u raznim kalibrima, ani toga nije bilo u nekim kolicinama. :wink:
Jeste Kemo Ademovic je ovaj vojnik sa prve slike; pogledaj cijeli dokumentarac i vidijet ces. Napravio sam screenshot u dokumentarcu. Znaci moze se reci da jedan ovakav Remington moze posluziti kao kvalitetno snajpersko oruzije?
Dozer

#267 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Naravno da moze posluziti. Svaka puska jaceg kalibra i s optikom moze posluziti. Ali, opet ti kazem - mi nismo imali nista slicno tom Remingtonu :lol:
ULTRAK

#268 Re: Simply: Oruzje

Post by ULTRAK »

Dozer wrote:Naravno da moze posluziti. Svaka puska jaceg kalibra i s optikom moze posluziti. Ali, opet ti kazem - mi nismo imali nista slicno tom Remingtonu :lol:
Kupit cu ga i izganjat cu tu dozvolu. Nadam se da nece biti tesko to izganjati. No ova puska moze sluziti i kao ukras na zidu ukoliko se optika skine posto je esteticki prelijepa- zlu ne trebalo. Kolko bi mi trebalo vremena da izganjam dozvolu? I da li je dozvoljeno stavljati prigusivac na lovacku pusku?

Image
junior3

#269 Re: Simply: Oruzje

Post by junior3 »

Ja se zajeb'o kad sam uzimao karabin, nisam konjina htio otići malo dalje da uzmem remington, a sad mi se nikako ne da ganjati dozvola za nabavku. :cry:
stafi

#270 Re: Simply: Oruzje

Post by stafi »

junior3 wrote:Ja se zajeb'o kad sam uzimao karabin, nisam konjina htio otići malo dalje da uzmem remington, a sad mi se nikako ne da ganjati dozvola za nabavku. :cry:
probaj zamijeniti u radnji. Jes da će ti za tvoju malo dati, te će ti klepiti stoju na ugovor, al eto, pokušaj.

Glede prigušivača, koliko znam zabranjen je.
krater

#271 Re: Simply: Oruzje

Post by krater »

kosava

#272 Re: Simply: Oruzje

Post by kosava »

Remington sa gornje slike je VTR a sa donje Remington REMINGTON 700 SPS TACTICAL AAC SD prvo neces moci ga registrovat u Bosn jer ima razbijac plamena, drugo prigusivaci su u Bosni zabranjeni.

Ja nerazumijem ljude koji zivi u Bosni a hoce Remingtona koji malo malo mora na tvornicku popravku okidaca, stalno ih mjenjaju.

U Bosni je bolje kupiti Winchester M70 kojih ima u Torzokom u Prijedoru i u Kiseljaku u Browingu. Winchester em bolja puska kvalitetom hem ljepsa tradicionlistima, VTR ima trouglastu cijev i gruha ko top.

Image
Gojeni H

#273 Re: Simply: Oruzje

Post by Gojeni H »

kosava wrote:Remington sa gornje slike je VTR a sa donje Remington REMINGTON 700 SPS TACTICAL AAC SD prvo neces moci ga registrovat u Bosn jer ima razbijac plamena, drugo prigusivaci su u Bosni zabranjeni.

Ja nerazumijem ljude koji zivi u Bosni a hoce Remingtona koji malo malo mora na tvornicku popravku okidaca, stalno ih mjenjaju.

U Bosni je bolje kupiti Winchester M70 kojih ima u Torzokom u Prijedoru i u Kiseljaku u Browingu. Winchester em bolja puska kvalitetom hem ljepsa tradicionlistima, VTR ima trouglastu cijev i gruha ko top.

Image
Mogu li se raji pohvaliti da si mi ti savjenik za oruzje? :D Inace :thumbup:
ULTRAK

#274 Re: Simply: Oruzje

Post by ULTRAK »

kosava wrote:Remington sa gornje slike je VTR a sa donje Remington REMINGTON 700 SPS TACTICAL AAC SD prvo neces moci ga registrovat u Bosn jer ima razbijac plamena, drugo prigusivaci su u Bosni zabranjeni.

Image
Znaci po kvalitetu je ovaj Winchester bolji od Remingtona? Procitao sam da Remington 700 spada u snajpersko oruzije za specijalnu policiju u zapadnim zemljama. Imas li jos nekih prijedloga za lgealnu lovacku pusku koja se istovremeno koristi kao snajper na zapadu? I jesi li siguran da je Remington 700 zabranjen u BiH?

Hvala u svakom slucaju na informacijama. Malo sam razocaran. :(

Winchester 70:

Image

Image

:D

Nije los ni ovaj Winchester u estetskom smislu. Mogao bi se na zid okaciti iznad kamina. :D

Image
ho oponopono

#275 Re: Simply: Oruzje

Post by ho oponopono »

...sve " americke sedmice" , obrtnocepni karabini Remington 700, Winchester 70, Ruger 77 delaju na odvec provjerenom Mauserovom M98 sustavu...tako da mozes ti biti vjerni postovalac Remingtona, a isto tako i ponosni vlasnik Winchestera...kao djeve i frajeri, neko preferira plavusu dok drugi crnke... :pusi2:

...sa Bushnellovom ili Leupoldovom optikom mozes se kurciti( da prostis) bilo Remicem ili Wincom...sve je stvar izbora... :drndavi:
Post Reply