#Sweden yes

Post Reply
uglavnomja

#251 Re: #Sweden yes

Post by uglavnomja »

Malmö

google ttranslate

27 osoba optuženi su za pokušaj ubojstva nakon dvije kriminalne bande razmjenjuju pucnjavu u četvrti Rosengård.
VG slijedi

Švedska

Članovi bande pucali jedni na druge u dvorištu, na Ramels VAG području Herrgården kasno u ponedjeljak navečer.

To je pucao i prema i od apartmana u jednoj od zgrada diljem dvorištu, rekao je da je policija Sydsvenskan.
- Ovdje nije sigurno

Policija niste dobili obavijest o ozljedama, ali oko 27 ljudi uhićen i optužen za pokušaj ubojstva.

- Prvi put sam čula četiri hica i vidio četiri na samo poslije. To se ne osjeća dobro na sve, to nije sigurno ovdje, kaže osoba koja živi u tom području.

Opsežna policijska racija u tijeku u Rosengård u vezi sa snimanja drame. Više uživaju zaštitu od traženja provodi, a dijelovi područja zločina se ogradio.

- To je čista čudo da nitko nije pogodio u opsežnom pucnjavi koja se dogodila, rekao je Hans Nilsson na Skåne policija novinska agencija TT.

Svjedoci na mjestima su rekli o snimke iz automatskog oružja i "ratom kao kulisa" u dvorištu, prema Expressen.
Nekoliko pucnjave

Također u nedjelju navečer došlo je snimanje u gradu, ali u zamjenu za stan u zgradi se nalazi u istoj ulici.

U ovoj zgradi živi osoba koja se imenuje kao izvor policije u istrazi nekoliko bombaških napada u Rosengård zimi. Policija nije htjela reći ništa o napadu nedjelja može biti usmjerena na policijski izvor.

Rosengård dugo borila sa socijalnim pitanjima, pobuna mladih i bande kriminala. Visok udio imigrant - više od 80 posto stranog podrijetla - je napravio četvrti je opisan kao geto.

Općinske vlasti provodi niz mjera za poboljšanje uvjeta u okrugu.
Ommadawn

#252 Re: #Sweden yes

Post by Ommadawn »

@uglavnomja: to je obracun kriminalaca imigrantskog porijekla. Gdje si bio kad se Hells Angelsi i Bandidosi pocnu obracunavati? A sastoje se od vecinski cistokrvnih Svedjana. Ili famozna Uppsala-mafia - cistokrvni Svedjani. Jedan od njih brutalno pretukao nekog studenta sto se samo ocesao o njegov skupi Mercedes. U centru Uppsale.
Pa kad se white-trash u selima pomarisu, pa tu bude krvi do koljena. Zato - nigdje nije 100% sigurno, negdje vise, negdje manje.

@maverick78: ja i zena smo cak bili predali za poslove u Kiruni. Jeste ono sjever i zima ali poznajem neke ljude koji ne zele da sele odatle jer i to valjda ima svoju draz.
Saian

#253 Re: #Sweden yes

Post by Saian »

GeneralBHF

#254 Re: #Sweden yes

Post by GeneralBHF »

Da bi Svedska ostala kompetitivna za privlacenje investicija mora da ima prirodni prirastaj dali to bio imigracijom ili domacim natalitetom svejedno je. Investitor se vodi cistom racunicom prilikom ulaganja gleda dali ima market sa taj proizvod ili uslugu a da bi imali kontinuirani rast jednostavno su prisiljeni na imigraciju koja ce i onako raditi prljave poslove i normalno zivjeti sto u svojim zemljama ne mogu ni da sanjaju te ce svi biti zadovoljni osim onih koji ocekuju da sve njima bude servirano i ne zele da ustanu u nesto konkretno urade za sebe u zivotu.

Svedska je svjesna rizika kojim se izlaze nemojte misliti da ste od njih pametniji piskarajuci po forumima i prosipajuci gluposti. Jednostavno postoji sistem koji sve filtrira i da bi nesto napravio od karijere detaljno te stave na rentgen i pregledaju svaki detalj.
Ommadawn

#255 Re: #Sweden yes

Post by Ommadawn »

Pa nije da nije u pravu u nekim stvarima ali mnogo toga preuvelicava. Ali decko je zivio u Americi. A sto se tice zaduzivanja stanovnistva i cijena nekretnina je nesto u cemu se potpuno slazim s njim. Pitanje je vremena kad ce taj balon da pukne a kad pukne - nastat ce panika.

Po pitanju imigranata i problema stanovanja - imas pun kurac tih nekih malih i stagnirajucih mjesta gdje nekad mozes naletjeti na ponudu da unajmis stan i prva tri mjeseca ne placas kiriju. Naravno da ti stanodavci ce pristati na sve samo da iznajme pa su nove izbjeglice za njih samo popunjavanje dzepova. Isto ono sto je i bilo pocetkom 90-ih kada sam ja i nas jos 40.000 Bosanaca dosli u Svedsku.
prog321

#256 Re: #Sweden yes

Post by prog321 »

Interesantan tekst.
Tacno je da Svedska u 2008-oj nije imala krah nekretnina kao u ostalom zapadnom svijetu. Upravo kroz radikalan uvoz imigranata koji su drzali potraznju na visokom nivou.
Ako nastave ovako dolaziti, imigranti ce dostici oko polovinu stanovnistva; a to svedske vlasti ne mogu dozvoliti. Imigranti se moraju zaustaviti. A to znaci krah nekretnina je neminovan.
Altair_SA

#257 Re: #Sweden yes

Post by Altair_SA »

Kakve veze imaju imigranti sa eventualnim krahom trzista nekretnina? To su vecinom izbjeglice koje zive u kolektivnim centrima, a i kasnije kad se srede, u iznajmljenim stanovima u nekim losijim naseljima. Rijetko ko od tih ljudi uopste kupuje nekretnine, tek kasnije, poslije desetak i vise godina boravka gore, a ni tada ne kupuju svi.

Inace nevezano za tvoj odgovor, gore je stvarno fenomenalno. Gledam ove moje sto su rego, laganini po 2500-3000 eura mjesecno, a hebo me svak, jedino sto su im cigare, izlasci i restorani skuplji, sve drugo ili ko kod nas ili jeftinije... Posla koliko hoces, ja na crno znao zaraditi bolje nego rodjak mi doktor u Bosni... :mrgreen:
Jos da mi je kako papire dobiti :skoljka:
Mobile_Disco

#258 Re: #Sweden yes

Post by Mobile_Disco »

A gdje se preseliti kada kap prelije casu? Norveska? :D
prog321

#259 Re: #Sweden yes

Post by prog321 »

Ako ne vidis kako imigranti odrzavaju potraznju za nekretninama onda ti fali osnovno znanje o ekonomiji i bezvrijedno je raspravljati dalje.
sportman1

#260 Re: #Sweden yes

Post by sportman1 »

moze li se radit na crno i primat socijalu u sveckoj? sta ako te uvate? :D
kako se placa zdravstveno?
Avetinho

#261 Re: #Sweden yes

Post by Avetinho »

sportman1 wrote:moze li se radit na crno i primat socijalu u sveckoj? sta ako te uvate? :D
Moze. Ali ti je unosnije opljackati banku.
sportman1

#262 Re: #Sweden yes

Post by sportman1 »

Avetinho wrote:
sportman1 wrote:moze li se radit na crno i primat socijalu u sveckoj? sta ako te uvate? :D
Moze. Ali ti je unosnije opljackati banku.

pa mogo si malo vise napisat. ako vec zivis tamo.
bvcx

#263 Re: #Sweden yes

Post by bvcx »

Socijalizam na kraju sve usere, tako će i Švedsku.
Maverick78

#264 Re: #Sweden yes

Post by Maverick78 »

Ommadawn wrote:
Pa nije da nije u pravu u nekim stvarima ali mnogo toga preuvelicava. Ali decko je zivio u Americi. A sto se tice zaduzivanja stanovnistva i cijena nekretnina je nesto u cemu se potpuno slazim s njim. Pitanje je vremena kad ce taj balon da pukne a kad pukne - nastat ce panika.

Po pitanju imigranata i problema stanovanja - imas pun kurac tih nekih malih i stagnirajucih mjesta gdje nekad mozes naletjeti na ponudu da unajmis stan i prva tri mjeseca ne placas kiriju. Naravno da ti stanodavci ce pristati na sve samo da iznajme pa su nove izbjeglice za njih samo popunjavanje dzepova. Isto ono sto je i bilo pocetkom 90-ih kada sam ja i nas jos 40.000 Bosanaca dosli u Svedsku.
Naravno da preuveličava, a pogledaj tek kuću koju je našao za primjer :-) Kuća u Stockholmu koja košta 7.5 miliona kruna. Pa mislim gdje se može Stockholm kao najskuplji grad u Švedskoj uzimati kao neki prosječan primjer cijene nekretnina? Može se proći nekoliko puta jeftinije u drugim gradovima, mada naravno i tada treba pametno sa zaduživanjem.

Što se mene lično tiče, mi bi gledali da uzmemo, ali jedino kad skupimo dosta za učešće, ostalo kredit. To je za mene ovako ok. Uz neka normalna primanja gdje dvoje radi, može se dobro uštediti. Ali svakako vidjećemo kako će se odvijati situacija. Šta ti lično misliš kako će ići situacija sa tržištem nekretnina? Planirate li vi kupovinu stana /kuće?

Znači malo je falilo da odeš za Kirunu :D . Ma znaš kako, ja za neki dobro plaćen posao ne bih isto imao problem da odem gore.

Btw. Kad već pišem, dole na sajtu švedskog parlamenta se može naći dokument o projektima i o programu "Najniža nezaposlenost u EU do 2020." Projekti, fabrike i otvaranje velikog broja novih radnih mjesta, a mnogi projekti su već u toku. Vidim tu nekih novih pogona oko grada ili se gradi ili je već gotovo, pa novo brodogradilište u Landskroni gotovo haman i td. Zaposlit će se tu dosta ljudi, i onih niže i onih visoko obrazovanih. To samo u ovom mom komšiluku. Kako je gore sjevernije? Imaju oni plan, zato i treba nove radne snage i nisko i visoko kvalifikovane.

http://mobil.dn.se/ekonomi/de-stora-bol ... studenter/

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lag ... ?text=true
Ommadawn

#265 Re: #Sweden yes

Post by Ommadawn »

Maverick78 wrote:
Naravno da preuveličava, a pogledaj tek kuću koju je našao za primjer :-) Kuća u Stockholmu koja košta 7.5 miliona kruna. Pa mislim gdje se može Stockholm kao najskuplji grad u Švedskoj uzimati kao neki prosječan primjer cijene nekretnina? Može se proći nekoliko puta jeftinije u drugim gradovima, mada naravno i tada treba pametno sa zaduživanjem.

Što se mene lično tiče, mi bi gledali da uzmemo, ali jedino kad skupimo dosta za učešće, ostalo kredit. To je za mene ovako ok. Uz neka normalna primanja gdje dvoje radi, može se dobro uštediti. Ali svakako vidjećemo kako će se odvijati situacija. Šta ti lično misliš kako će ići situacija sa tržištem nekretnina? Planirate li vi kupovinu stana /kuće?

Znači malo je falilo da odeš za Kirunu :D . Ma znaš kako, ja za neki dobro plaćen posao ne bih isto imao problem da odem gore.

Btw. Kad već pišem, dole na sajtu švedskog parlamenta se može naći dokument o projektima i o programu "Najniža nezaposlenost u EU do 2020." Projekti, fabrike i otvaranje velikog broja novih radnih mjesta, a mnogi projekti su već u toku. Vidim tu nekih novih pogona oko grada ili se gradi ili je već gotovo, pa novo brodogradilište u Landskroni gotovo haman i td. Zaposlit će se tu dosta ljudi, i onih niže i onih visoko obrazovanih. To samo u ovom mom komšiluku. Kako je gore sjevernije? Imaju oni plan, zato i treba nove radne snage i nisko i visoko kvalifikovane.

http://mobil.dn.se/ekonomi/de-stora-bol ... studenter/

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lag ... ?text=true
Pa vidi, svedsko stanovnistvo se sve vise i vise zaduzuje po pitanju kupovine nekretnina a njihove cijene nenormalno rastu. Neki dan je SBAB donio odluku da se kucnom budzetu smije odobriti kredit samo ako je maksimalno veci za 6,5 puta od njihovog ukupnog realnog prihoda. Uzimali su u obzir kostanja stanovanja i sta nakon toga ostane. Cijene u velikim gradovima su stvarno prenapuhane i malo ko moze to vise da priusti ukoliko nemaju dobar startni kapital. S druge strane ljudi koji zele da zive u velikom gradu, primjerice Stockholm i Göteborg - ili vec godinama sakupljaju stanarske poene da bi mogli unajmiti stan ili da se zaduze i kupe. Moj prijatelj koji je dobio posao u Stockholmu nije imao previse izbora. Zivio je kod svog prijatelja 2 godine da bi mogao ustediti za startni kapital kako bi podigao kredit i kupio sebi stan. On sam mi rece "Nemam dovoljno poena, nisam ih sakupljao, a iskreno nisam bas za to da se zaduzim. No drugog izbora nisam imao".

Ja i moja porodica zivimo u iznajmljenom stanu u manjem mjestu gdje su naravno kirije manje. Trenutno radim samo ja - supruga je nazalost ostala bez posla. U planu imamo da selimo ukoliko ona nadje posao negdje drugo i nije nam tesko samo doci i reci "Raskidam ugovor - selim dalje". Nakon tri mjeseca stan predajem stanodavcu ukoliko se ne nadje neko novi. Malo teze ide ukoliko ovdje gdje zivimo posjedujes nekretninu jer samo mjesto nije previse atraktivno a ja sam tu radi posla. Takodjer, mi smo vise za opciju iznajmljivanja nego za kupovinu stana/kuce ali nije iskljuceno da to necemo uraditi u daljnoj buducnosti ukoliko to nastimamo prema nasim mogucnostima. Inace nisam bas za kupovinu na kredit - cak i kupovina auta je bilo vaganje na zlatarskoj vagi pa sam na kraju ipak uzeo uz ulaganje tadasnjeg auta i nesto novca da bi dug bio sto manji kao i mjesecna rata.

A sto se tice Kirune - koliko nam je ljudi reklo "Pa jeste li normalni, pa gdje cete gore, pa...". Je, ali ako imas posao koji je uz to dobro placen zasto da ne? Kao da bi mi svi zivjeli u Svedskoj da imamo ovako dobro placene poslove u Bosni i Hercegovini? No medjutim od Kirune ne bi nista a i pokazalo se da LKAB-u ne ide bas najbolje zbog opadanja cijena sirovina na svjetskom trzistu.

U svakom slucaju sam optimista sto se tice Svedske jer vjerujem da ima mnogo toga sto moze da generira vise zaposlenja i vise prihoda. A smanjivanjem nezaposlenosti i povecavanjem zivotnog standarda smanjuje se i sam nacionalizam i rasizam a povecanjem poreznih prihoda postoje resursi za ulaganje u integraciju imigranata u svedsko drustvo i smanjenje segregacije u tzv. "getoima". A emigranti itekako mogu pospjesivati to generiranje. Problem je sto mnogi neuki ljudi to ne vide nego "eto nam arapske bagre".
Maverick78

#266 Re: #Sweden yes

Post by Maverick78 »

Svaka ti čast na iscrpnom odgovoru. Da, uglavnom cijene zaista jesu prenapuhane i zato se me bih ni ja usudio sada ulaziti u kupovinu. Mada sve i da želimo trenutno nismo baš u situaciji da se toliko zadužimo. Ni ja ti nisam baš za zaduživanje. Jesu kamate male, ali svejedno. Možda nekad u perspektivi, vidjećemo kako će se odvijati situacija. Inače slično kao ti, živimo u iznajmljenom stanu, što je meni isto sasvim ok, a često i bolja solucija ako izleti bolji posao u nekom drugom gradu. Lakše je se preseliti. Jedino za one koji imaju fast jobb pa je onda drugačije kad kupe, znaju da imaju siguran posao. A za suprugu ti, nadam se da će brzo naći novi posao. Ako ima A-kassu lagano ima lufta da nađe novi posao.

Ma da, naravno da ima itekako perspektive. Otvaranje novih radnih mjesta će im biti prioritet i koliko vidim rade na tome uveliko. Svakako da zemlja ima ogroman potencijal, ali moraju se više angažovati na zapošljavanju imigranata, kad su ih već primili. Svaka njima čast za sistem koji su napravili, ali nažalost mnogi to zloupotrebljavaju, pa godinama sjede na socijali, iako su radno sposobni. Mogu da razumijem one koji su u poznijim godinama došli, nije lako zbog jezika, ali mlađe zaista ne kontam, jer mogućnosti ima masa samo ko želi da radi. Moguće je da će i to dodatno pooštriti, a i treba.

Za Kirunu sam ti već rekao, ni sam se sekunde ne bih dvoumio da nemam posao, a da ga nađem gore. Znam jednu porodicu koja je otišla u Sundsvall i oni sad bukvalno i ne žele više ovamo na jug. Rade i super im gore. Mada koliko vidim po slikama onako jako je lijep grad.
Kinesko prkno

#267 Re: #Sweden yes

Post by Kinesko prkno »

Moze,ako te uhvate reci da nisi znao da moze i duboko se izvini i zakuni se da nesh vishe.
Mobile_Disco

#268 Re: #Sweden yes

Post by Mobile_Disco »

Meni nije jasno na koji drugi nacin mozes da kupis kucu bez da uzimas kredit? Jedino na lotu da dobijes..
Saian

#269 Re: #Sweden yes

Post by Saian »

http://bleacherreport.com/articles/2477 ... -of-sweden
They loved him in Malmo, but in Gothenburg and Stockholm, people were saying that Zlatan was just this cocky young kid who would never actually amount to anything."

This is not an unusual reaction in football to a young, unusually confident player who is vocal about his ambitions. But in Scandinavia, the reaction is inevitably that much stronger and that much more vitriolic because of a sociological phenomenon known as the Law of Jante.

The Law of Jante is a set of behavioural rules defined by Dano-Norwegian writer Aksel Sandemose in his 1933 novel A Fugitive Crosses His Tracks. There are 10 rules, the first of which reads, "You're not to think you are anything special," the second, "You're not to think you are as good as we are," the third, "You're not to think you are smarter than we are," and they continue on in that vein.

Sandemose felt his novel gave a good image of "human beings' inherent evil and ability to push each other down." That may be so, but over time, the Law of Jante became a general term for Scandinavian society's obsession with humility—its suspicion of individuality and instinctive resentment of success. As the sixth Law of Jante says, "You're not to think you are good at anything."

http://www.theparisreview.org/blog/2015 ... -of-jante/
luxury1

#270 Re: #Sweden yes

Post by luxury1 »

Kuha se u Svedskoj. Evo juce ubijeno dvoje ljudi u Ikeu, Västerås. Mama i sin (svedjani). Napadaci su azilanti iz neke africke zemlje.
Two men have been arrested on suspicion of murder after the deadly knife attack at an IKEA warehouse in Sweden on Monday.
The victims, a mother, 55, and her 28-year-old son, died at the scene after being stabbed in the cutlery section of the store in Västerås, some 70 miles west of the Swedish capital Stockholm.
The suspects, aged 23 and 35, are both asylum seekers from Eritrea, staying in the same government-provided accommodation in the area, local media reports.

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article ... z3iXJkngEO
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... -IKEA.html

Svaki dan pucnjave u Malmeo, i Geteborgu. Sverigedemokraterna imaju trenutno preko 20%.

Svedska ima da potpuno nestane kao drzava zbog ogromne immigracije arapa, afrikanaca i sta ja znam. 80-100 000 svake godine do 2020. Ako bi to bili skolovani ljudi rekao bih hajde nema veze oni ce biti super za drustvo, ali ovako ne. To je bagra.

Mnogo svedjana sto znam licno su vise popizdili od situacije i nemaju nikakav problem da to kazu javno. Meni na poslu svaki dan pricaju o trenutnoj situaciji, svedjani ne moze da trpe vise posljedice extremne politike immigracije.

Kad se sjetim nasi ljudi sto su dolazili iz Juge prije 20+ godina, svi su se slozili i nasli posao i odmah se integrisali u svedsko drustvo. A ne ko ove danasjne izbjeglice sto samo kukaju jebote.
Forty asylum seekers refuse to get off the bus for 24 hours after arriving at picturesque Swedish village where they were being housed… because they wanted to live in a city

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article ... z3iXJr3wxI
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... -city.html

Moji roditelji su u campu bili prve dvije godine kad su dosli i nikom nista, sretni su bili da su uopste zivi ostali. Nisi mogao cuti bosnje da nesto kukaju. Hocu da popizdim kad vidim ove nove izbjeglice.
NataliDizdar

#271 Re: #Sweden yes

Post by NataliDizdar »

Maverick78 wrote:A tek zamisli kako tom white trashu teško padne kad im za Nationaldagen 6.juna himnu otpjeva arapkinja Loreen :D
Pa bas bi prosjecni Svedjanin uzeo Loreen kao uzor za sve Arapkinje u toj zemlji :D Sekularna, nepokrivena, emancipovana :D

Prije ce biti da je omrazena kod Arapa u Svedskoj nego kod etnickih Svedjana.
apsidejzi

#272 Re: #Sweden yes

Post by apsidejzi »

Sve u istom naselju:

2000e nudili 3 besplatna mjeseca a ti biras stan i zgradu. 2008e nije bilo besplatnih mjeseci ali je bila rang lista koja je funkcionisala. 2011e uz podmazivanje se preskakala rang lista ali se ipak moglo doci na red. 2013e bi dobio stan ali obicno moras platiti jednu ili dvije duple kirije posto je otkazni rok 3 mjeseca. 2014e su tri duple kirije neminovne. 2015e nema stanova za iznajmiti. Izadju 2 ili 3 stana sedmicno sa 10 hiljada zainteresovanih.

Kad kupujes kucu ili stan, obicno skoci cijena za milion kruna (100.000 eura) od pocetne jer toliko bude zainteresovanih koji se nadmecu. Odakle im toliki novci... nemam pojma... 15% od cijene moras imati u kesu da bi dobio kredit. odakle im hrabrost da se zaduze 6 miliona kruna... nemam pojma...
prog321

#273 Re: #Sweden yes

Post by prog321 »

A možete li objasniti zašto je potražnja stanova i kuća toliko velika u Švedskoj? :-D
Avetinho

#274 Re: #Sweden yes

Post by Avetinho »

apsidejzi wrote:Sve u istom naselju:

2000e nudili 3 besplatna mjeseca a ti biras stan i zgradu. 2008e nije bilo besplatnih mjeseci ali je bila rang lista koja je funkcionisala. 2011e uz podmazivanje se preskakala rang lista ali se ipak moglo doci na red. 2013e bi dobio stan ali obicno moras platiti jednu ili dvije duple kirije posto je otkazni rok 3 mjeseca. 2014e su tri duple kirije neminovne. 2015e nema stanova za iznajmiti. Izadju 2 ili 3 stana sedmicno sa 10 hiljada zainteresovanih.

Kad kupujes kucu ili stan, obicno skoci cijena za milion kruna (100.000 eura) od pocetne jer toliko bude zainteresovanih koji se nadmecu. Odakle im toliki novci... nemam pojma... 15% od cijene moras imati u kesu da bi dobio kredit. odakle im hrabrost da se zaduze 6 miliona kruna... nemam pojma...
Propade Svedska.
Ommadawn

#275 Re: #Sweden yes

Post by Ommadawn »

prog321 wrote:A možete li objasniti zašto je potražnja stanova i kuća toliko velika u Švedskoj? :-D
Mozemo. Ali ko ce sad to pisati... Objasni ti, znas bolje. Ja odoh da slusam "Power windows" od Rush-a, pijuckam pivo i gledam zalazak sunca ;)
Post Reply