IQ BiH - u čemu je problem

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
piupiu

#251 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by piupiu »

topcam wrote:Najveci problem je kako koga zajebati, zavrnuti i gdje sam ja u svoj toj prici. To je problem inteligencije u BiH.
Svakako postoji u tragovima, samo je pogresno usmjerena, velikom vecinom.
To nema veze sa inteligencijom, vec sa sirenjem psihopatologije u drustvu.
KIseljak12

#252 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by KIseljak12 »

sizifinho wrote:
KIseljak12 wrote: Slazem se u potpunosti s ovim o razlicitim aspektima inteligencije. Ima dosta ljudi poput 'kisnog covjeka', koji su u stanju racunati teske stvari napamet, vrtiti kompleksne trodimenzionalne oblike u glavi, ali se ne mogu sami obuci. Ovaj boldirani dio me podsjetio na G. Perelmana, mozda najveceg zivuceg matematicara. Covjeka koji je za vrijeme svoje ne preduge karijere dokazao dugo vremena nedokazane stvari u matematici i ostvario vazna dostignuca na tom polju. Paralelno tome je odbio sve nagrade i pocasti koje idu uz to, te navodno i dalje zivi s majkom u stanu od 40ak kvadrata. Je li on pametan ili glup?
pametan i inteligentan nije isto
Ako kazem da ne kontam razliku, jesam li glup ili neiteligentan?
sizifinho

#253 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by sizifinho »

KIseljak12 wrote: Ako kazem da ne kontam razliku, jesam li glup ili neiteligentan?
kad me pitas to, znaci da si neinformisan :thumbup:
stari ljudi su to najbolje rekli:
pokupio svu pamet svijeta

pamet je status koji neko stekne kroz obrazovanje, ucenje. Inteligencija je faktor koji pomaze osobi da bude pametna.
I ne mozes nikako reci "neinteligentan"... :(
Svi ljudi su inteligentni, neki manje neki vise.
Inteligentiji ljudi imaju vece sanse da "pokupe"
pamet, ali cesto se desi da ti vise inteligentni ljudi budu manje pametni i manje uspjesni od manje inteligentnijih ljudi upravo zbog tog sto misle da ce ih veci stepen inteligencije voditi kroz zivot, a ne naporan rad.
Zato je iq nikakav pokazatelj, samo hendikepira covjeka. Ako dobije nizak iq, demotivira ga, ako dobije visok iq, latentno ga demotivira (cast izuzecima)... Isuvise se oslanjati na inteligenciju, samu, je isto kao da se oslanjas samo na talent. Neko je prodize u polju violine, ali bez rada, vjezbe, manje talentirani ljudi mogu postic vise od vise talentiranog. Ne kaze se bzvz repetitio est mater studiorum

suma sumarum, pamet je nesto kolektivno, sto skupljamo, status, a inteligencija je "talenat".
mozes biti pametan i manje inteligentan, i mozes biti inteligentniji i manje pametan.
topcam
Vozim: uzbrdo

#254 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by topcam »

piupiu wrote:
topcam wrote:Najveci problem je kako koga zajebati, zavrnuti i gdje sam ja u svoj toj prici. To je problem inteligencije u BiH.
Svakako postoji u tragovima, samo je pogresno usmjerena, velikom vecinom.
To nema veze sa inteligencijom, vec sa sirenjem psihopatologije u drustvu.
Samo kazem na sta veliki broj ljudi trosi kapacitet koji ima, nema direktne veze, ali ima dodira.
KIseljak12

#255 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by KIseljak12 »

sizifinho wrote:
KIseljak12 wrote: Ako kazem da ne kontam razliku, jesam li glup ili neiteligentan?
kad me pitas to, znaci da si neinformisan :thumbup:
stari ljudi su to najbolje rekli:
pokupio svu pamet svijeta

pamet je status koji neko stekne kroz obrazovanje, ucenje. Inteligencija je faktor koji pomaze osobi da bude pametna.
I ne mozes nikako reci "neinteligentan"... :(
Svi ljudi su inteligentni, neki manje neki vise.
Inteligentiji ljudi imaju vece sanse da "pokupe"
pamet, ali cesto se desi da ti vise inteligentni ljudi budu manje pametni i manje uspjesni od manje inteligentnijih ljudi upravo zbog tog sto misle da ce ih veci stepen inteligencije voditi kroz zivot, a ne naporan rad.
Zato je iq nikakav pokazatelj, samo hendikepira covjeka. Ako dobije nizak iq, demotivira ga, ako dobije visok iq, latentno ga demotivira (cast izuzecima)... Isuvise se oslanjati na inteligenciju, samu, je isto kao da se oslanjas samo na talent. Neko je prodize u polju violine, ali bez rada, vjezbe, manje talentirani ljudi mogu postic vise od vise talentiranog. Ne kaze se bzvz repetitio est mater studiorum

suma sumarum, pamet je nesto kolektivno, sto skupljamo, status, a inteligencija je "talenat".
mozes biti pametan i manje inteligentan, i mozes biti inteligentniji i manje pametan.
Hvala na lijepom objasnjenju :thumbup:
Prva stvar koja mi je u vezi pameti na um pala je bila ta izreka.. Tako da to sve ima smisla. Znam dosta raje koji su tako, uz malo rada i puno talenta cesto znali zaostati za manje talentovanim ali vise discipliniranim ljudima.
Drogo_rooq

#256 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Drogo_rooq »

Gene pool nam je los. Trebalo malo proraditi na tome :)
sizifinho

#257 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by sizifinho »

Drogo_rooq wrote:Gene pool nam je los. Trebalo malo proraditi na tome :)
Nije tačno, nije istina.
fortaleza

#258 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by fortaleza »

sizifinho wrote:
Drogo_rooq wrote:Gene pool nam je los. Trebalo malo proraditi na tome :)
Nije tačno, nije istina.
Geen pool je bitan samo do određene mjere i nije toliko loš u startu koliko trenutno slabi zadnjih 50-tak godina, pa i na globalnoj razini.

Veći problem je čitavo društvo, obrazovni sustav, odnos prema radu, obiteljski i društveni odgoj te politički nerazvijen ambijent za uspjeh koji i od perspektivnog geen pool pojednica ne napravi ništa.
sizifinho

#259 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by sizifinho »

fortaleza wrote:[Geen pool je bitan samo do određene mjere i nije toliko loš u startu koliko trenutno slabi zadnjih 50-tak godina, pa i na globalnoj razini.

Veći problem je čitavo društvo, obrazovni sustav, odnos prema radu, obiteljski i društveni odgoj te politički nerazvijen ambijent za uspjeh koji i od perspektivnog geen pool pojednica ne napravi ništa.
na globalnoj razini slabi, ali reći da je na isključivo jednom području slab... apsurd.
Sve se slažem.
Drogo_rooq

#260 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Drogo_rooq »

Govorimo o IQ, to je potencijal, iskoristenost je druga prica.
Imao sam uvid u neka istrazivanja, posebno u manjim mjestima "fali svjezeg materijala"

Sa druge strane imamo odliv mozaka :) koji ne doprinosi popravku prosjeka.
Drzava kao drzava je puna povodljivih ovaca koje ini koriste za postizanje svojih ciljeva. Od '96. pa do danas je samo opstajanje.
Nista se radikalno nije promjenilo. U takvoj okolini nije zdravo biti pametan, ako si mudar, iskoristices to za svoju dobit.

Skolstvo ne da stagnira nego pada u sve veci belaj. Imamo friske generacije koje su vecinom nadojeni retorikom iz Titovog rezima koja ne funckionise bas najbolje danas. Nezainteresovanost, letargija, depresija. Sve su faktori koji od ovog drustva prave shithole.
Minimum

#261 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Minimum »

Onima kojima su ovakva istraživanja interesantna preporučujem da pročitaju knjigu od Herrnstein-a: "Bell Curve". Ovdje je i link na Amazon, da možete pročitati recenzije čitalaca: http://www.amazon.com/Bell-Curve-Intell ... bell+curve. Da još jednom napomenem: "preporučujem da pročitaju", ne odobravam niti osporavam autora.

A što se stanja kod nas tiče, nešto očito ne štima - nema nas ovdje: http://mensa.org/national-groups

Inteligencija na ovim prostorima nikad nije bila ni tražen ni poštovan resurs.
bach

#262 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by bach »

Image
Tesla10

#263 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Tesla10 »

Problem je što ga nema :P :P :P . Hahaha šalim se malo...
pirmin

#264 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by pirmin »

:mrgreen:
Juliuscezar

#265 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Juliuscezar »

Kako da znamo da su ovo bosanci, uvijek bosanci glupi nek malo odmore od nas :D :D . Po nekom mom misljenju, normalan IQ znaci nekih 90 je sasvim dovoljan da se postane uspjesan i priznat u onome cime se bavi. Znaci samo rad, red, disciplina i to je to.
kucniljubimac

#266 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by kucniljubimac »

pirmin wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: sprdaju se! :lol:
Ajatolah_

#267 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Ajatolah_ »

Minimum wrote:nešto očito ne štima - nema nas ovdje: http://mensa.org/national-groups
Mensa je glupost.
pirmin wrote:---
Ne može se otvoriti. :(
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#268 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by mk ultra »

Gejmerofil

#269 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Gejmerofil »

mk ultra wrote:http://--- NO LINKS ---/clanak/23744612379 ... ajcitaniji

da malo podignemo temu :skoljka:
Jao tugo sta je ovo? Zooloski vrt? E Zenico moja... :run:
Tesla10

#270 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Tesla10 »

Par budala na videu i ništa više ;) .
sportman1

#271 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by sportman1 »

problem je u tome sto se iq ne moze izmjerit i o kojem iq se radi-o muzickom ,prostornom itd.
Tesla10

#272 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Tesla10 »

I ja sam istog mišljenja da se ne može izmjeriti.
fortaleza

#273 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by fortaleza »

mk ultra wrote:http://--- NO LINKS ---/clanak/23744612379 ... ajcitaniji

da malo podignemo temu :skoljka:
Iskreno da kažem, i mi smo se ovako zezali što se tiče srednje tehničke škole, sve strukovne BiH su takve, posebno predominantno s muškom populacijom, ali trebamo napraviti razliku. Traktor i neke stvari su komedija, a lomljenje školskog namještaja i izrugivanje te rušenje profesorovog autoriteta je za najveću osudu i pitanje odgoja i inteligencije.

Svjestan sam da gotovo ništa nisam naučio niti usvojio u srednjoj elektrotehničkoj školi ne svojom krivicom, sve sam poslije naučio na fakultetu, da napomenem i to samo TEORIJSKO znanje, a i ono je upitno bez osobnog zalaganja i rada sa strane mimo fakulteta. Određeni broj učenika također je svjesno toga pa to sve neozbiljno shvaćaju jer znaju da neće ništa dobiti od takvih institucija, što ih ne čini neinteligentnima. Uz par postotaka pravih budala.

Budimo realni, obrazovanje nam je za kurac te stvara ovakve mediokritete, a to je posebno izraženo van gimnazijskih ustanova.

Ih, kad sam dobio pitanje od rodbine iz Deutchlanda znam li razvesti električne instalacije po kući nakon završetka srednje elektrotehničke, a oni nas jedva naučili grlo sijalice odviti, a i to je bilo par sati u četiri godine svakodnevnog pohađanja nastave. Čast izuzecima koje cijenim.

Ali ovo nije tema, naravno.
zlata

#274 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by zlata »

:shock:
Last edited by zlata on 17/07/2015 21:20, edited 1 time in total.
zlata

#275 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by zlata »

zlata wrote:
Indigont wrote:Nije toliko problem inteligencija koliko kolektivisticki mentalitet koji ne shvaca individualizam. Superiorne pojedince vecinom ne cijenimo ili ne shvatamo pa nam odu vani i uspiju tamo.

Oba nobelovca iz Bosne Ivo Andric i Mesa Selimovic su otisli u Beograd. Ivo Andric je komentirao jako negativno muslimane i ovu sredinu, a Mesa Selimovic je izricito rekao da zeli da ga se pamti kao dio srpske knjizevnosti. To sam tek nedavno saznao. Mislim da te ljude jednostavno nismo znali cijeniti kao sto ne znamo ni danas cijeniti velike potencijale.

Moć su nam uvijek držale u rukama siledzije i sirovine.
Mozda su ti ljudi bili bezskrupulozne, bezkarakterne, iskompleksirane pizde,
kojih je bilo sramota sto poticu odakleN poticu. :?

Najlakse je ufat't se "jaceg",
a da bi opravdao svoje ambicije, i sakrio svoj oportunizam,
izigravat zrtvu bosanske nazadnosti i netolerancije.

Mislim da nam je Kusturica ZIV dokaz "kako se postaje Srbin". :lol:
Nije ni cudo sto se ufatio Andrica k'o p'jan plota.

ps. sumnjam da je ocekivao da ce Bosnje, il' ikakva BiH, uopce opstat.
Post Reply