Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zg1911

#251 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by zg1911 »

hAZNADAR wrote:Jes da je tema samo o Sarajevu,.. ali moram da kazem ovo.

U BiH je uvijek bilo jako puno navijaca Zvijezde, Partizana, Dinama, Hajduka,...
a izvan BiH tj u Srbiji i Hrvatskoj niko nije navijao za Zelju, Sarajevo, Slobodu, Borac, Velez.

Vezano za temu - u Sarajevu dozivljavam Zelju kao klub za kojeg navija radnicka klasa, a Sarajevo klub za koga navija gospoda. Ili bolje receno oni koji teze da budu gospoda.
pa nije se navijalo za bih klubove zato sto su bili slabiji. da su bili uspjesni kao zvezda npr imali bi navijaca od vardara pa do triglava.

moj cale je npr uz hajduk za koji je navijao, simpatizirao velez. upravo zato sto su 70-ih (pretpostavljam) bili jaki. mostarski bmv itd

mene zanima popularnost (ili omrazenost) klubova velike cetvorke medju bosnjacima. nekad i sad. pa ako ina tko volje i znanja...
Edin H.

#252 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Edin H. »

Tvrtko II Kotromanić wrote:vecina starijih clanova moje porodice za Zelju (stari dio grada inace je u pitanju :wink: )
par njih za Velez
normalno niko za Sarajevo :D
Pa nisu ni mogli, koliko se ja sjecam FK Sarajevo nije ni imalo navijaca prije rata :oops:

To nesto poslije SDA nafat'o :izet:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#253 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by sabina1 »

topcam wrote:
sabina1 wrote: Znači za Sarajevo ne navijaju radnici a za Željezničar ne navija viša klasa ?
Hvala.

PS. Ko navija za KK Bosnu ?
Hvala.
Hibridi :mrgreen:

PS: Kad u jednoj kuci pola navija za Zelju, onda su oni hamali, ovaj radnicka klasa, gospodi koja navija za Sarajevo.

Rad je stvorio covjeka, a nerad gospodina. :wink:
Izgleda.
Već sam napisala da pojma nemam o fudbalu ali nisam to komentarisala...ni igru ni fudbalere ni taktike , strategije , suteve, stative....

Komentarisala sam sugradjane koji navijaju za klubove ovog grada.
Nikada nisam vidjela bilo kakvu socijalnu , kulturolosku , materijalnu , nacionalnu , religijsku ili ne znam kakvu već razliku navijača Sarajeva i Željezničara.
To da za Sarajevo navijaju "gospoda"bih povjerovala samo da smo u 2090 godini , da Poljine Hills imaju cca 80.000 - 90.000 stanovnika i da 90 % navijačke strukture FK Sarajevo dolazi iz tog naselja.

Nikada dosada ovaj grad nije imao "elitno naselje" , to nismo dobili ni u vremena Turaka , Austrije , kralja ili Tita.

To smo nažalost dobili tek danas u Bakirovom I Radoncicevom vremenu.

Iako smo imali "carsiju" I "novo sarajevo" svi smo bili jednaki , svi smo bili Sarajlije.
Drustvene podijele nazalost nastaju tek danas pa se vjestacki pokusavaju izmisliti I prisiti nasim klubovima koji to nikada nisu potencirali niti su stvarani na tome.
Da nam dugo pozive Zeljo I Sarajevo.
I KK Bosna :mrgreen:
strong69

#254 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by strong69 »

Edin H. wrote:
Tvrtko II Kotromanić wrote:vecina starijih clanova moje porodice za Zelju (stari dio grada inace je u pitanju :wink: )
par njih za Velez
Pa nisu ni mogli, koliko se ja sjecam FK Sarajevo nije ni imalo navijaca prije rata :oops:

Cuj?
shandrprcSA

#255 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by shandrprcSA »

Edin H. wrote:
par njih za Velez

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Edin H.

#256 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Edin H. »

strong69 wrote:
Cuj?
:D
strong69

#257 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by strong69 »

Edin H. wrote:
strong69 wrote:
Cuj?
:D
Svaka cast. Stariji od samog fudbala. Navijaci Zelje.
tutku

#258 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by tutku »

Za Pitare uglavnom navijaju oni koji zele da budu prepoznati kao Sarajlije a nemaju bas neke veze sa istim, dok je Zeljo malo sira pojava, sto je i logicno u odnosu na tradiciju i ideje koje prate klub, pa mi nesto drago kad vidim da ima djece i u Sirokom da navijaju za Zeljkana :bih:
Zastozato

#259 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Zastozato »

tutku wrote:Za Pitare uglavnom navijaju oni koji zele da budu prepoznati kao Sarajlije a nemaju bas neke veze sa istim, dok je Zeljo malo sira pojava, sto je i logicno u odnosu na tradiciju i ideje koje prate klub, pa mi nesto drago kad vidim da ima djece i u Sirokom da navijaju za Zeljkana :bih:
Ima tu dosta istine, ali naravno nije u potpunosti tacno. Prije rata nikad nisam cuo za termin Zeljkan a navijam za Zelju citav svoj zivot. Kad se taj termin poceo koristiti jer mi se iskreno uopce ne svidja. Cuj Zeljkan!?
ultima_palabra

#260 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by ultima_palabra »

Za Sarajevo uglavnom navijaju ljudi kojima je mjesto rodjenja jedino cime se mogu pohvaliti u zivotu. Plus par levata sa strane kojima su prodali tu pricu.
zarko.filip

#261 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by zarko.filip »

ultima_palabra wrote:Moj dedo rahmetli je navijao za Dinamo, ne znam tačno zašto... valjda je imao dosta prijatelja Hrvata, i sa Ćirom se znao. I meni je kao dječaku malo prenio, ali kad su postali Tuđmanov klub ugasila mi se svaka simpatija. Stari je malo naginjao za Sarajevo prije rata, ali sam ga kasnije svojom zaluđenošću izveo na pravi put :mrgreen:

Velež mi je također bio drag, valjda zato što su uvijek bili blizu titule kad sam bio mali, ali ih ovi veliki i moćni zajebu.

Zvezdu sam vazda mrzio iz dna duše... kad su ono svi svršavali na njih poslije Barija, zajedno sa jednim jaranom uzmem onaj veliki poster Zvezde iz Tempa i zapalim ga ispred škole 8-)
Zvezda je zivot ostalo su sitnice.
Uvek mi je Sarajevo bilo mnogo blize nego "grobarski" Zeljo.Zamisli koincidenciju 11.jun.1972(zadnje kolo) Partizan-Zeljo 0:4 prvak Zeljo,14 jun 1986(zadnje kolo) Partizan-Zeljo 4:0 prvak Partizan. :D
Zastozato

#262 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Zastozato »

Takodje sam uvijek mrzio Zvezdu, a ko je jos volio osim njenih navijaca. Kako se Zvezdi uvijek stimalo da bude prvak. Mali broj Bosnjaka je navijalo za Zvezdu, a vrlo malo ih je igralo u tom klubu. Neko rece za Dinamo da nije trebao biti u velikoj cetvorki. S tim se nikako ne slazem. Pogledajte koliko su puta bili drugi (Zvezda je morala biti prva), koliko puta su osvajali kup i koji su na vjecnoj tabeli. S pravom su pripadali velikoj cetvorki.
dert

#263 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by dert »

Eborg wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Sto se tice zadnje recenice i ja se slazem. Ne navijam, niti me rezultati doticu. Ali volim Celik i smatram ga dijelom svog licnog habitusa. :bih:
Rob do groba, vječna ljubav grada smoga! :mrgreen:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :-D
ibizza

#264 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by ibizza »

Sve fol bordo-plave familije, rodjaci, tekte, strine, rodice, komsije, kuce, zgrade,naselja...a u posljednjem kolu na Grbavici bilo 500 ljudi( radni dan, mozda bi brojka bila oko 1500 da se utakmica nije odgodila), na Kosevu oko 2500 hiljade... Gdje su ovi gore nabrojani na utakmicama? Ahaaam, oni vise vole u SCC, BBI, Metropolis, Vatru, Bjelasnicu, Igman, Jahorinu, more, itd... :-)

Ebg, malo nas je ostalo koji prilagodjavamo obaveze prema rasporedu utakmica :-?
Ras Al Ghul

#265 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Ras Al Ghul »

Zastozato wrote:Takodje sam uvijek mrzio Zvezdu, a ko je jos volio osim njenih navijaca. Kako se Zvezdi uvijek stimalo da bude prvak. Mali broj Bosnjaka je navijalo za Zvezdu, a vrlo malo ih je igralo u tom klubu. Neko rece za Dinamo da nije trebao biti u velikoj cetvorki. S tim se nikako ne slazem. Pogledajte koliko su puta bili drugi (Zvezda je morala biti prva), koliko puta su osvajali kup i koji su na vjecnoj tabeli. S pravom su pripadali velikoj cetvorki.
Ogroman broj Bošnjaka je navijao za Zvezdu, ali baš ogroman!
Butmiran

#266 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Butmiran »

Svaka čast nekim starijim na postovima. :thumbup: Kod mene hvala Bogu i s mamine i s babine strane svi navijaju za Sarajevo.

Tvrtko II Kotromanić wrote:e hajmo ljudi da se malo vratimo na temu, ovih zadnjih par postova je otislo u onu neku "modernu" pricu ovih seratora velikih navijaca stranih klubova (eto odmah dadoh i svoje misljenje, halalite ako sma uvrijedio jednog od ovih :D )

nego nego gore rece za Zenu, koliko znam (a mozda i grijesim) Zena je zeljovac?

takodjer, neko spomenu, i prije sam cuo za tu pricu, za to prijateljstvo Hordi i Lesinara pa eto ako moze da se neki banjalucanin, mozda bas prijeratni Vultures (znam da ima par ljudi iz bl na forumu) da se javi i isprica kako je to islo gore, pogotovo taj period 90-92 kada se prvo fura ta probosanska furka a onda nastupa rat.. (opet malo skretanje sa teme, ali eto, opet blize nego barsa,real i sl fazoni)

takodje, od ovih starijih, ko je prvi pokrenuo onu staru "_____,______, Bog i carsija, neka zivi Bosna nasa drzava"? (posto sam cuo razlicite varijante :D)

eto par pitanja za "djuturume" :D

inace, :thumbup: za doprinos ucesnika temi
Nisam stariji ali eto bar nešto. :D Gledao sam prije par godina klip na yt, nekad poslije samog završetka rata čini mi se, pred vječnom se pjeva "Sarajevo, Željo, Bog i Čaršija, neka živi Bosna naša država". Da li je neka grupa prije toga pjevala samo za jedan klub ne znam, pokušavao sam dugo naći taj klip poslije toga al' nikad mi nije uspjelo...

ismb wrote:Sokolovići, Hrasnica, Butmir - sigurno Željo
Ne znam za Koloniju i Hrasnicu ali Butmir je po pričama starije raje bio u najmanju ruku 50-50.
ibizza

#267 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by ibizza »

Kazu da je Kasindolska prije rata bila 90% bordo?
supercali

#268 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by supercali »

svuda je otprilike bilo 50-50 sto se tice zeljo sarajevo
moze se pricati o nekim dijelovima da su neki bili brojniji kao npr grbavica zeljo kosevo sarajevo i sl
ostalo je kao sto rekoh manje vise 50-50 s tim da ako je u nekom naselju bio neko zvucniji od navijaca jednog kluba tako su i stanovnici otprilike naginjali
necko_hz

#269 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by necko_hz »

Butmiran wrote:Nisam stariji ali eto bar nešto. Gledao sam prije par godina klip na yt, nekad poslije samog završetka rata čini mi se, pred vječnom se pjeva "Sarajevo, Željo, Bog i Čaršija, neka živi Bosna naša država". Da li je neka grupa prije toga pjevala samo za jedan klub ne znam, pokušavao sam dugo naći taj klip poslije toga al' nikad mi nije uspjelo...
https://youtu.be/2--F92cMYuk?t=69
kakavdanakneiskustvu

#270 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by kakavdanakneiskustvu »

trebalo bi pomjeriti ovaj prvi zarez u naslovu teme
strong69

#271 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by strong69 »

Ovo je tema koja izaziva i smijeh i tugu. I jedni i drugi kao da su sa druge planete i bas oni su "izabrani" i klub za koji navijaju odredjuje njihov status koji je u odnosu na ove druge uvijek visi.

Ne folirajte se, manite se price o djedovima, radnicima i gospodi. U mojoj porodici ima i jednih i drugih i tako je u vecini slucajeva u Sarajevu i u BiH. To sto navijate za Sarajevo ili Zelju vasa je licna i privatna stvar i necete nikome porasti u ocima zbog toga.
muha_sa

#272 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by muha_sa »

koji sam idiot pa ne sacuvah kartu :-) :(

Image

Image
hadzinicasa

#273 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by hadzinicasa »

strong69 wrote:Ovo je tema koja izaziva i smijeh i tugu. I jedni i drugi kao da su sa druge planete i bas oni su "izabrani" i klub za koji navijaju odredjuje njihov status koji je u odnosu na ove druge uvijek visi.

Ne folirajte se, manite se price o djedovima, radnicima i gospodi. U mojoj porodici ima i jednih i drugih i tako je u vecini slucajeva u Sarajevu i u BiH. To sto navijate za Sarajevo ili Zelju vasa je licna i privatna stvar i necete nikome porasti u ocima zbog toga.
otac i amidza rahmetli - mjesto rodjenja Logavina - godiste prije devetstocetrdesete - jedan za Zelju, drugi za Sarajevo. dva karaktera - dvije zivotne filozofije - iz jedne kuce.
Tomahawk11
Globalni moderator

#274 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

ultima_palabra wrote:Za Sarajevo uglavnom navijaju ljudi kojima je mjesto rodjenja jedino cime se mogu pohvaliti u zivotu. Plus par levata sa strane kojima su prodali tu pricu.
Jbg, mogu razumjeti da ne volis Sarajevo, ali mozes ti bolje od ovog ;-)
Znas i sam da nije tako 8-)
Tomahawk11
Globalni moderator

#275 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

muha_sa wrote:koji sam idiot pa ne sacuvah kartu :-) :(

Image

Image
:shock:
Pa koliko to imas godina?! Koliko si imao '67.?
Post Reply