Momak ohladi malo. Nisi nikad cuo za skandinavsko penzioni model...Walther wrote:Lupetas... Penzija je stvar osiguranja i niko nigdje nema pravo da se petlja u to. TI mozes uvijek svoju penziju trositi gdje hoces i kad hoces jer je to zaradjen novac. Ljudi koji imaju jako malo penziju na Zapadu dobiju jos nesto sociale. To nije zaradjen novac i moras biti u drzavi da primas taj novac. Nekad su ljudi primali "social" u drzavi A a zivjeli u drzavi B. Toga vise nema jer se ta "sociala" vraca u vecini drzava. Znaci ako primas tu socialu tebi se to pise u dugu i ako nesto ostane za tobom (stan, auto, stagod) drzava uzima sebi.hrle1976 wrote:Necu se praviti pametan ali kazem ljudi pricaju koji primaju svedsku penziju. Do tri mjeseca godisnje mogu boraviti po BiH ostalo je ilegala. Kazu, sve se prati - kreditne kartice najvise. Pricaju kako im djeca pale TV i svijetlo u stanu da zataskaju odsutnost od opcine. Slicne price sam cuo za Dansku i Holandiju.
Kontas? Ili nacrtam.
Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- hrle1976
#252 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
-
Walther
#253 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
A da... Svijet pocinje sa skandinavskim modelom... Svuda je isto i nema veze sa skaninavskim penzionim modelom. To je stvar osiguranja i sociale. Sociala se svuda ukida.hrle1976 wrote:Momak ohladi malo. Nisi nikad cuo za skandinavsko penzioni model...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#254 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Krvav je to lebac maco
- hrle1976
#255 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Vidim ja da ti blage nemas a laprdas kao da si popio pamet svijeta.Walther wrote:A da... Svijet pocinje sa skandinavskim modelom... Svuda je isto i nema veze sa skaninavskim penzionim modelom. To je stvar osiguranja i sociale. Sociala se svuda ukida.hrle1976 wrote:Momak ohladi malo. Nisi nikad cuo za skandinavsko penzioni model...
- jao_situacije
#256 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
da nie diaspore ljudi bi po crkali u bosni od gladi treba mo im se mi svi zafaliti a ne znam zašto pljuvaju po njima kad šalju pare
vi ste svi vi samo ljubomorni na njihova kola
- agnostic_front
#257 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Jedan je Hizo Trol!jao_situacije wrote:da nie diaspore ljudi bi po crkali u bosni od gladi treba mo im se mi svi zafaliti a ne znam zašto pljuvaju po njima kad šalju pare
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#258 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Puno se druzis sa hizom macojao_situacije wrote:da nie diaspore ljudi bi po crkali u bosni od gladi treba mo im se mi svi zafaliti a ne znam zašto pljuvaju po njima kad šalju pare
- GeeTnT
#259 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
kola..kola...do polajao_situacije wrote:da nie diaspore ljudi bi po crkali u bosni od gladi treba mo im se mi svi zafaliti a ne znam zašto pljuvaju po njima kad šalju pare
Evo, zivim u Njujorku gradu zivim, radim, a i samo radim Kuca - pos'o, pos'o - kuca...eto šta znaa aaa aaam
- arte.fakt
#260 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Ovo sto si rekao za svedsku nije istina ... U swe na doktora mozes potrositi maksimalno 1100 kruna sto je od prilike 120 € poslije te cifre je sve besplatno ...hrle1976 wrote:Evo par primjera: Svicarska gdje bez debelo skupog osiguranja mozes se slikati. U Norveskoj svaki posjet kod doktora kosta blizu 20€. U Svedskoj isto sa dodatkom da hrana za pacijente nije dzaba. Sve na kraju platis. U Ceskoj sve ozbiljnije placas debelo ako nemas jako skupog osiguranja, koje je za dzep prosjecnog radnika ipak luksuz.mO k3 wrote:gdje to?prog321 wrote:
Sta je tacno lose u nasim bolnicama ?
Moras i na zapadu platiti svaki doktorski pregled.
sto se tice penzije iz swe zaradjenu penziju koju si stekao kroz rad imas pravo da preneses i dobijas bilo gdje , penzija koja nije zaradjena odnosno tzv narodna penzija se ne moze iznositi izvan drzave , zato vecina nasih ljudi ima adresu ili stan u swe u kojoj budu preko zime da bi ostatak godine provodili u bih ...
- hrle1976
#261 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Narodna / gradjanska penzija je ogranicena po pitanju posjetja po BiH. Tako tvrde nasi prijatelji iz Svedske i ostali koje sam (u SWE) upozno. Po pitanju doktora, ja tacno do 1100 sek sto opet nije dzaba. Mislim da jedine drzave u svijetu sa 100% gratis zdravstvom pa cak i ljekovima su Danska i San Marino.arte.fakt wrote:
Ovo sto si rekao za svedsku nije istina ... U swe na doktora mozes potrositi maksimalno 1100 kruna sto je od prilike 120 € poslije te cifre je sve besplatno ...
sto se tice penzije iz swe zaradjenu penziju koju si stekao kroz rad imas pravo da preneses i dobijas bilo gdje , penzija koja nije zaradjena odnosno tzv narodna penzija se ne moze iznositi izvan drzave , zato vecina nasih ljudi ima adresu ili stan u swe u kojoj budu preko zime da bi ostatak godine provodili u bih ...
Last edited by hrle1976 on 30/04/2015 18:56, edited 1 time in total.
-
Walther
#262 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Ti jos uvijek nisi skontao....hrle1976 wrote:Narodna / gradjanska penzija je ogranice po pitanju posjetja po BiH..arte.fakt wrote:
Ovo sto si rekao za svedsku nije istina ... U swe na doktora mozes potrositi maksimalno 1100 kruna sto je od prilike 120 € poslije te cifre je sve besplatno ...
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#263 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Kao prvo 50Km i nije puno za takve bogatašeWalther wrote:Taj doktor je inace i doktor bolniceprog321 wrote:Ne znam gdje zivis, ali ovo se meni nikad nije dogodilo u BiH.
Kad bi se jedan doktor popisao u hodniku pred mnom da bih ga streljao na istom mjestu.
MIslim da izmisljas.
Eno, Hrle ti je objasnio kako kopej funkcionise u zapadnim zemljama. I u Njemackoj. Znaci, nemas pojma. Sjedi jedan.Inace jako poznat.... Ja inace zivim vani pa nekako znam kako funkcionise tamo
20EUR mjeseco i kapak. A iz BH bolnice jos nisam dozivio da prodjem bez -50KM stagod bilo.
a kao drugo i istinito, nitko ti neće i ne smije tražiti, drugo je ako sam daš. NIkad nisam dala feninga, a imam punu zdravstvenu uslugu. Ne idem uopće privatnim lječnicima, jer nema potrebe. Imam odličnu liječnicu opće prakse, radi kao u tvornici na traci, svakom se posveti itd. Imam odlučnog ginekologa, sve preko zdravstvnenog. Nutricioniste također imamo besplatno, a vani se plaćaju. Pregled, ultrazvuk, sve.. i ne čeka se mnogo. Tako da si uzeo potpuno pogrešan primjer, odnosno pojma nemaš o stanju u BIH.
- GeeTnT
#264 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
opet odgovori ad hominem....i onda se čudi kako svi znaju njenu "privatnost"...još nam samo reci, jel provrla i eto pp-a da ne povjeruješ.
- arte.fakt
#265 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
apsolutno ne kosta nista , poslije te sume ... isto vrijedi i za lijekove samo sto je suma malo veca ... znaci maksimalno na lijekove mozes u toku godine potrositi 240 € poslije te sume je besplatno ...hrle1976 wrote:Narodna / gradjanska penzija je ogranicena po pitanju posjetja po BiH. Tako tvrde nasi prijatelji iz Svedske i ostali koje sam (u SWE) upozno. Po pitanju doktora, ja tacno do 1100 sek sto opet nije dzaba. Mislim da jedine drzave u svijetu sa 100% gratis zdravstvom pa cak i ljekovima su Danska i San Marino.arte.fakt wrote:
- insomnia78
#266 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Ovdje samo fali ona @amiremira koja je isto tako u nebo uzdizala bosansko zdravstvo a pljuvala po svedskom
Dok se nije razbolila, tad je ekspresno "zapalila" za Svedsku
De ba ljudi
De ba ljudi
-
razonoda
#267 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
TACNO to je jedini ulaz novca , ako su ti roditelji u BIH.A, da se salje rodbini , prijateljima , NE.Walther wrote:Vjeruj da postoje... vecina nasih daje 800+ KM mjesecno. Obicno je dom, kucna pomocnica ili direct pomoc. Kod nas je jedna cura bila 2 godine tako. Inace smo je jedva nasli 800KM mjesecno, a radila je mozda pola sata dnevno.razonoda wrote:maher wrote:cinjenica je da veliki dio dijaspore drzi stednju u bh bankama jer je u njihovim zemljama stednja oporeziva, a u bh nije ... tako da je to nacin da izbjegnu oporezivanje u zemljama gdje borave ... taj novac onda bh banke plasiraju bh gradjanima u vidu kredita ... vrlo malo je primjera direktnog investiranja dijaspore u biznis, mada ima poneki primjer ... malo je ljudi koji su vani, a imaju vlastiti biznis na vecem nivou ...
takodjer, puno doznaka se odnosi na kupovinu nekretnina (stanova i poslovnih prostora) koje se onda rentaju i ulozeni novac se vraca nazad u dijasporu, a na koji se ne plati porez u bh ...
takodjer, ima i onih nezaposlenih koji su na birou i ostvaruju neka prava, ali im se vise isplati da im neko izvana salje 400 KM mjesecno, nego da rade za 500 KM ...
nemam nista protiv toga i dobro je da je korist obostrana i da je bude sto vise u buducnosti, a ne da se stvari generalizuju i da neko nekog hrani i da neko salje drzavi, a ne svojim clanovima porodice ...Pusta zelja. DA NEKO SALJE 400KM mjesecno , nema sanse. TI vise ne postoje.
- KatarinaKosaca
#268 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Vjeruj mi da je u zdravstvu bolje zadnjih godina. Zato i kažem da se trebao uzeti drugi primjer. Na primjer, neimanje istih mogćnosti pri zapošljavaju u javni sektor, ili stranačko zapošljavanje čak i portira. Ali glede zdravstva ne otima ti nitko pare. Sad što naš narod nosi hedije , koverte i parfeme to nije do liječnika..insomnia78 wrote:Ovdje samo fali ona @amiremira koja je isto tako u nebo uzdizala bosansko zdravstvo a pljuvala po svedskom
De ba ljudi
I nisam nikakvu privatnost iznosila kad sam rekla kojem liječniku idem, valjda svaka žena treba da ide i ide ginekologu redovno
- stakasa
#269 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Joj zviz apstinencijehrle1976 wrote:GeeTnT wrote:hrle... mislim da ovo što pišeš, kao i (nazovi)odgovore koje si meni dao veze nemaju sa istinom. Iz tebe progovara zavist, ljubomora, ili nešto drugo...
Opusti se hrle...daleko je do penzije.
Iz mene nista ne progovara vec ti samo pisem cinjenice. Ko hoce nek' vjeruje ko nece nije ni duzan i mirna Bosna.
-
prog321
#270 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Dijasporci bacaju lazi i babaroga price. Cuj ti njih, doktor se pisa u hodniku?KatarinaKosaca wrote:Vjeruj mi da je u zdravstvu bolje zadnjih godina. Zato i kažem da se trebao uzeti drugi primjer. Na primjer, neimanje istih mogćnosti pri zapošljavaju u javni sektor, ili stranačko zapošljavanje čak i portira. Ali glede zdravstva ne otima ti nitko pare. Sad što naš narod nosi hedije , koverte i parfeme to nije do liječnika..insomnia78 wrote:Ovdje samo fali ona @amiremira koja je isto tako u nebo uzdizala bosansko zdravstvo a pljuvala po svedskom
De ba ljudi
I nisam nikakvu privatnost iznosila kad sam rekla kojem liječniku idem, valjda svaka žena treba da ide i ide ginekologu redovno
Nasi doktori u Tuzli i Sarajevu rade transplant srca i ligamenata. Mozda je u proslosti bio horor, ali nase zdrastvo se danas ne razlici od onog vani.
I cuj ti price. 240 Euro za lijekove i kapak. Pa ni kod nas ne potrosis 480 maraka godisnje na lijekove, osim ako si smrtni slucaj,
- KatarinaKosaca
#271 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
prog321 wrote: Cuj ti njih, doktor se pisa u hodniku?Bogte, kao da smo u Africi.
Ima klinika vani koje su puno bolje, ali to su uglavnom specijalizirane i klinike gdje se plaća. Ovo što je porodični dom zdravlja, državna bolnica itd, otprilike tako. S tim, što mislim da naš prosječan liječnik specijalista zna više i bolje od onih vani, ali oni vani imaju formu, čistoću, bolje uvjete itdprog321 wrote:Nasi doktori u Tuzli i Sarajevu rade transplant srca i ligamenata. Mozda je u proslosti bio horor, ali nase zdrastvo se danas ne razlici od onog vani.
Kako god, od svih budžetskih korisnika, po mom mišljenju, zdravstvo najbolje.
-
Ripicipi
#272 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
E'o ja ogladnio, da cekam vas da me nahranite ili da sam sebi nesto spremim? Imam samo suhog 'leba 
- karanana
#273 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
zdravstvo najbolje?
e bas smo ti ga jadni onda.
a i ono doktora sto vrijedi ode vani. ostaju nam studenti i sljam kojem se ne radi i koji ne zna recept propisat, uz cast izuzecima kojih je na prste prebrojat.
a o uvjetima i logistici suvisno je ista i pricati.
a i ono doktora sto vrijedi ode vani. ostaju nam studenti i sljam kojem se ne radi i koji ne zna recept propisat, uz cast izuzecima kojih je na prste prebrojat.
- suadfor
#274 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
besplatno? na kakvim si ti drogamaprog321 wrote:Besplatno zdrastvo i skolstvo od rodjenja u BiH.
Zdravi, mladi i obrazovani se otisnuli u svijet. I da ne vrate nista drzavi koja im je sve to ponudila ? WTF ?
Poslati im racun tamo gdje zive, i ako ne plate, zabraniti ulazak u BiH.
- KatarinaKosaca
#275 Re: Dijaspora vještački održava životni standard u BiH
Prošlu jesen sam vadila nalaze od lječnice opće prakse do bolnice i Vrazove sve je funkcioniralokaranana wrote:zdravstvo najbolje?
Prije 15 dana kod nutricionistkinje u vrazovoj preko knjižive, sve džaba, vani nije. Svi bili stručni, baš svi. Od medicinske sestre koja vadi krv do lječnika svakog. Vani se cijela bolnica znala skupiti da mi izvade krv jer su mi slabe vene, ovdje iz prve. Moje iskustvo i to skoro..
Kod ginekologa idem u Hadžiće, ali je zmaj