Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#251 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by mk ultra »

Thorgerson wrote:Meni fakat nije jasno kako nema vise djece.

Jos ti drzava da doplatak 33 KM za dijete.

Ne znam...
kakve to veze ima?

moji rahmetli dedo i nana nisu imali nikavog doplatka, izrodili su 5tero uspješne djece :wink:
koliko je djece rođeno pred sami i u toku rata? najbrojnije generacije su 1991/2 i 1995/6...

nametnuto je neko stanje uma ljudima o tome koliko je ovdje loše, i da treba ići - problem je manjak nacionalne svijesti
nažalost, sve više mladih odlazi, njihova djeca će najvjerovatnije biti rođena vani
prema procjenama ovdje ima 3.8 miliona - sa dijasporom :mrgreen: :mrgreen:
dakle bez dijaspore, ako bi nagurali na 2.5 miliona bilo bi super

a prema procjenama svjetske banke do 2030 imamo oko 3.4-3.5 miliona
hillbill

#252 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by hillbill »

prog321 wrote:
Sfinks wrote: Onda ukinute pravo glasa starim neudatim zenturama. Imali ikakvih dokaza da će se sa tim povećati stanovništvo ako BiH uvede taj zakon?
Nedajte djevojkama da rade. Neće li se sa tim pogoršati privredna situacija i djeca imati manje igrački za igrati i manje garderobe za nositi koja su njima potrebni??
Da li se ti zajebavas ?
Ispisao sam tri stranice dokaza, a ti me pitas da li imam jedan ? Procitaj do kraja par mojih komentara.
Bijeda ima najvise djece. po 5-6. Dok srednja klasa i bogatasi ne dobace vise od 2.
eto ti imas rjesenje....treba ukinuti skole...ukinuti ovo malo radnih mjesta..stvoriti malo vise bijede............objasniti bijedi da bog daje nafaku i djecu.......problem rijesen
prog321

#253 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by prog321 »

Nas je standard previsok i zene su previse obrazovane i imaju previse prava, da bi imale mnogo djece.
Dvoje je prosjek. Troje je vec sreca.
ho oponopono

#254 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by ho oponopono »

...steta sto pojedini frajeri nisu otvoreni i ne mogu prosiriti vidike jer naprosto im uz licnost ne ide taj prefiks PRE..a kad promislim i nije neka steta ne znaju drugacije ste ce jade?! :pusi2:
ferratilis

#255 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by ferratilis »

Meni nije jasno o čemu vi, prođi Tuzlom bilo koji dan u sedmici, svaka druga žena gura dijete u kolicima, pošta puna trudnica, svaki put kad odem da platim račun, propustim barem dvije.
Njanjavi

#256 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Njanjavi »

Mozda se ne pikaju vanbracna djeca, ko che ga znat sa nama :D
SSemir

#257 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by SSemir »

ferratilis wrote:Meni nije jasno o čemu vi, prođi Tuzlom bilo koji dan u sedmici, svaka druga žena gura dijete u kolicima, pošta puna trudnica, svaki put kad odem da platim račun, propustim barem dvije.
hej a stvarno u tuzli puno primjecujem zena sa malom djecom. bas sam o tome nedavno razmisljao :-)
prog321

#258 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by prog321 »

Postoji nesto sto se zove statistika i godisnji prirastaj.
Nas je negativan. Sto znaci vise nas umre nego rodi u jednoj godini.

Zabranite skolovanje zenama i ukinute prava- :-D ,i onda ce u svakom prozoru viriti djecija glava. Do tad je mrka kapa.
L u c i f e r

#259 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by L u c i f e r »

Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

- Prčenjem.
Queen_of_hearts

#260 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Queen_of_hearts »

Kako vas vise nije stid sovinistickih izjava ! Puna usta nataliteta,al africkog....."ukinut zenama prava ".......niste ni zasluzili da vam se geni prenose :-) :-) :-) :-)
ho oponopono

#261 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by ho oponopono »

...jos kad bi se na ultrazvuku moglo znati odma da ce se razviti u takvu patolosku psihu pa napraviti separaciju da ni ne udahne zrak...ne gubeci nista gubeci takve persone, zarad boljitka covjecanstva ih gdje bi nam bio kraj... :pusi2:
fortaleza

#262 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by fortaleza »

prog321 wrote:Nas je standard previsok i zene su previse obrazovane i imaju previse prava, da bi imale mnogo djece.
Prosjek je manji od dvoje, oko 1.6 djece po obitelji u BiH. Kad bi prosjek bio dvoje i dalje ne bi bilo dovoljno za prirodnu reprodukciju, odnosno normalnu zamjenu stanovništva. Za to je potrebno 2.3 djece po obitelji, nešto više od dvoje.

U pozitivni prirodni priraštaj spadaju oni koji imaju minimalno troje djece, e ako je toliko djece "sreća" onda smo spremni za izumiranje. :D

Iskreno, u BiH nitko nije previše obrazovan, a žene su zeru tradicionalnije od zapadne Europe što znači da postoji neki dublji problem od samog statusa žena. Nije problem ni skontati...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#263 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Truba »

ferratilis wrote:Meni nije jasno o čemu vi, prođi Tuzlom bilo koji dan u sedmici, svaka druga žena gura dijete u kolicima, pošta puna trudnica, svaki put kad odem da platim račun, propustim barem dvije.
vjerojatno su stalno iste nekih pola godine
isto je u sa

al kad skontas sta je lupam 500 trudnica na 400 000 st
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#264 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Velkoski »

Popravit ću ja prosjek :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#265 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Truba »

Reisova

#266 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Reisova »

Samo zastiti majke i dati im pomoc... Jer djeca imaju svoje potrebe!
prog321

#267 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by prog321 »

fortaleza wrote:
prog321 wrote:Nas je standard previsok i zene su previse obrazovane i imaju previse prava, da bi imale mnogo djece.
Prosjek je manji od dvoje, oko 1.6 djece po obitelji u BiH. Kad bi prosjek bio dvoje i dalje ne bi bilo dovoljno za prirodnu reprodukciju, odnosno normalnu zamjenu stanovništva. Za to je potrebno 2.3 djece po obitelji, nešto više od dvoje.

U pozitivni prirodni priraštaj spadaju oni koji imaju minimalno troje djece, e ako je toliko djece "sreća" onda smo spremni za izumiranje. :D

Iskreno, u BiH nitko nije previše obrazovan, a žene su zeru tradicionalnije od zapadne Europe što znači da postoji neki dublji problem od samog statusa žena. Nije problem ni skontati...
Da uopste citas druge postove vec bi znao da na zapadu takodje vlada bijela kuga. Obrazovana zena nece djecu. Samo pilule ili staromodno karaj pa vadi. :-D
fortaleza

#268 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by fortaleza »

Geografija mi je uvijek bila draga, pa tako i demografija pa nije da baš ništa ne znam o tome. Bijela kuga je širok pojam i ako je uzimamo kao tako možemo reći da je jedino nema u Africi, Indiji i još nekim dijelovima Azije.

Što se tiče zapadnih zemalja, njihovi stručnjaci rade na tome da se održi populacija, znači prirodna zamjena stanovništva i svima je jasno da više neće biti po petoro djece niti im je čak to u interesu.

Emancipacija ima svoju stranu, ali to je samo jedan od mnogo razloga koji određuju populaciju.

Puna usta "žena koje neće djecu", a zapitaj se sam koliko bi ih sam radije imao petoro ili dvoje?
prog321

#269 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by prog321 »

Nije ti geografija mnogo jaka.
Nema bijele kuge ni kod Arapa ni u Juznoj Americi, i Karibijima. Naravno ni u Aziji i Indiji. To jest, gdje god su prava zena nistavna tu je broj djece masala.
Sa feminizmom i obrazovanjom zen(k)i dolazi i manjak djece. Jednacina je jednostavna. :-D
fortaleza

#270 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by fortaleza »

Vjeruj mi, jeste jaka, eto nisam spomenuo jedino južnu Ameriku. :) Ono što sam htio napomenuti da isključivi položaj žena nije glavni razlog slabog prirodnog prirasta jer emancipacija dođe kao posljedica, a ne uzrok. Sva ta društva imaju jako slab životni standard pa čak i jako slabe životne uvjete, a stanovništvo se uglavnom bavi primarnim djelatnostima. U svemu tome igra ulogu i tradicija te stare vrijednosti te općenito obrazovanje.

Onog momenta kad standard krene rasti, industrijalizacija i ostale grane krenu napredovati smanjuje se i "potreba" za velikom obitelji koja će ti pomagati u starosti. Tu je i više vremena koje pojedinac odvaja za sebe i svoje prohtjeve kroz ovakav način života. E tu ti ga negdje dođe priča o pravima žena. Tako da i ako ukineš pravo glasa ženama u BiH (što je naravno nemoguće) neće se povećati natalitet.

Baš i ne znam da su prava žena ništavna i da nemaju pravo glasa u južnoj Americi, Izraelu, Meksiku, Turskoj te još nekim zemljama, a imaju visok priraštaj. Tradicionalne vrijednosti, ekonomija, primarne grane djelatnosti, obrazovanje, način života... sve to ima utjecaja.

Čisto sumnjam da ćeš i sam htjeti imati petero, a isključivo kao problem navodiš emancipaciju žena, nije sve crno bijelo.
All Apologies

#271 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by All Apologies »

prog321 wrote:
Da uopste citas druge postove vec bi znao da na zapadu takodje vlada bijela kuga. Obrazovana zena nece djecu. Samo pilule ili staromodno karaj pa vadi. :-D
I obrazovana i neobrazovana zena zele djecu. Zapravo, sto samo zene, uvedimo i muzeve u tu pricu.
Neobrazovana zena i njen muz ih imaju vise jer se vode mislju da bog daje nafaku i othranit ce se djeca kao sto su pretci radjali i hranili ne razmisljajuci o tome koliko su se vremena promijenila.
Obrazovana zena i njen muz stanu na jednom ili dvoje jer ne mogu priustiti da ih imaju vise znajuci da djecu nije dovoljno samo hraniti. (Narocito je riskantno danas kad niko ne stiti trudnu zenu pa iako je kofol zakonom zabranjeno otkazi se ipak desavaju, ugovori su uglavnom na odredjeno pa nema nikakva prava ni primanja nakon poroda dok opet ne nadje posao, a dotle kako ce zivjeti i ona i beba drzavu zivo zaboli ona stvar, djeciji doplatak je toliki da se ne mogu ni kvalitetne cipele za njeg djetetu uzeti itd.)
Ima i ona treca sorta, ima ih i u redovima obrazovanih i neobrazovanih sto ne zele djecu jer ih ometaju u svakodnevnom ispijanju kafa po mahali ili odlascima na kafice u grad i iz tako nekih alasalamet razloga.
prog321

#272 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by prog321 »

fortaleza wrote:
Puna usta "žena koje neće djecu", a zapitaj se sam koliko bi ih sam radije imao petoro ili dvoje?
Imati petoro-sestoro djece nije losa ideja.
Sa tri mame.
Danas kad svaka zena hoce samo jedno-dvoje djece onda muskarcima ne preostaje nista drugo nego da pomnoze. Naravno, nije zbog nas nego za dobrobit drustva. :-D
animals

#274 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by animals »

Ma ne brinitee..uvozicemo Kineze i Indijce..
ima ih na izvoz :D
fortaleza

#275 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by fortaleza »

animals wrote:Ma ne brinitee..uvozicemo Kineze i Indijce..
ima ih na izvoz :D
Sad su Sirijci i Eritrejci u modi. :D
EUROPSKA KOMISIJA ODREDILA KVOTE Hrvatska će u 2 godine primiti 1062 imigranta

Europska komisija je predstavila detaljan prijedlog za raspodjelu sirijskih i eritrejskih izbjeglica iz Grčke i Italije po svim zemljama EU-a, a Hrvatska bi ih trebala primiti ukupno 747. Za europski fond za azil, migracije i integracije namijenjeno je 240 milijuna eura u sljedeće dvije godine.
Pravna podloga za to je hitni interventni mehanizam predviđen u članku 78 Ugovora o funkcioniranju Europske unije, koji bi se sada aktivirao prvi put. Taj interventni program primjenjivao bi se na sirijske i eritrijske državljane, kojima je potrebna međunarodna zaštita i koji su stigli u Italiju ili u Grčku nakon 15. travnja ili koji će nakon tamo stići nakon aktiviranja toga mehanizma.
Ukupno njih 40 tisuća, 24 tisuće iz Italije i 16 tisuća iz Grčke, trebalo biti razmješteno po drugim zemljama članicama prema ključu utvrđenom po nekoliko kriterija - broju stanovnika, BDP-u, stopi nezaposlenosti i broju ranije primljenih izbjeglica.

Za Hrvatsku je utvrđen ključ od 1,87 posto od ukupnog broja izbjeglica koje treba raspodijeliti, odnosno 448 izbjeglica iz Italije i 299 iz Grčke.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ek-h ... 86939.html
Post Reply