Neće tebi druga žena zavesti muža, isto kao što tebe ne može zavesti drugi muškarac, ako ti to ne želiš. ostalo nekako, imamo isto mišljenje, na sve spremna u životu, a ponajviše da ijopet živim sama.sour cherry wrote:Ono što ne valja svakako se raspadne.A nije raspad braka kraj svijeta.Nego da odgovorim na pitanje.Ako je brak loš,ako osobu čini nesretnom,bilo muško i li žensko,ako će s nekim biti sretniji(možda i neće,ali svakako ništa u životu nije sigurno)onda je bolje razvesti se.Ostaviti tu osobu i ne osvrtati se.Evo mene uopšte nije strah gubitka.Ako će mi neka žena zavesti muža da poželi da me ostavi,neka me ostavi.I obratno.Ostavila bih i ja njega.Nekako živim sa spremnošću da sve što imam izmiče sa danom koji izmiče.I sasvim mi je OK.The One and Only wrote:Znači ti hoćeš reći da recimo ja ako izaberem svjesno metu- udatu ženu, iskoristim metode manipulacije da je dovedem u krevet, nisam nemoralan jednako kao i ona? Ženka koja se obuče provokativno i svjesno zavodi oženjenog čovjeka nije nemoralna kao i on? Možeš se ti ne slagati ali realne činjenice ti ne idu u prilog. U svakom braku zbog obaveza dođe do opadanja strasti između partnera, nemoralne osobe mogu iskoristiti to da se infiltriraju i naruše brak.sour cherry wrote:Ne slažem se.Nemaju istu odgovornost u cijeloj priči.Onaj ko je u braku i ima djecu rizikuje porodicu i samo je njegova briga o tome da ju sačuva.I naravno da je nemoralniji.Ne da mi se moralisati
Ostaviti brak radi druge osobe?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- MJAU - da
#251 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
-
palermo
#252 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
prilično je nezahvalno pričati o moralu. Moral je prije svega promjenjiva društvena kategorija i sasvim sigurno se mijenja u skladu sa vrijednostima jednog društva i općenitim promjenama koja se unutar njega dešavaju. Ono što je nemoralno u jednom društvu nije nužno nemoralno u drugom društvu, da ne navodim primjere.
A u nas se u zadnjih pedesetak godina toliko toga promijenilo da i shvatanja moral bi trebala da budu drugačiaj. Za primjer, uzmimo samo neke varijable koje utiču na pitianje morala. Recimo produžen aktivni životni vijek. Još prije pedesatak godina, naše nane, babe su u 40 godini stavlajle šamiju na glavu i završavale svoj aktivni vijek. Danas su žene u 45 godini pune snage, života, mnogi misle u najboljim godinama života, i zamsiliute sada jednu takvu, koja se udala u 25 godini, rodila djecu, brak posvećen porodoci, odgajanju djece, stvaranju nečega, i odjednom djeca izrasla, otišla, a ti ostaješ sama sa mužem sa kojim si već dvadeset godina u braku i pitaš se , je li to sve što sam imao/la i imat ću u životu. I naravno da će svatko pomisliti , upitati se šta li je sa druge strane rijeke, kako sunce tamo grije. Hoće li preći na drugu stranu, uglavnom zavisi od spleta okolnosti, prilike, hrabrosti tj.kukavičluka nekoga,a mnogo manje od ličnog morala.
Umjesto morala , ja bih prije uveo kategoriju dostojanstva, osnovno pitanje je, da li, akko se odlučiš već na varanje, možeš i znaš sačuvati dostojanstvo svake od osoba (žena/muža, ljubavnice/ljubavnika, i na kraju i samoga sebe).
A u nas se u zadnjih pedesetak godina toliko toga promijenilo da i shvatanja moral bi trebala da budu drugačiaj. Za primjer, uzmimo samo neke varijable koje utiču na pitianje morala. Recimo produžen aktivni životni vijek. Još prije pedesatak godina, naše nane, babe su u 40 godini stavlajle šamiju na glavu i završavale svoj aktivni vijek. Danas su žene u 45 godini pune snage, života, mnogi misle u najboljim godinama života, i zamsiliute sada jednu takvu, koja se udala u 25 godini, rodila djecu, brak posvećen porodoci, odgajanju djece, stvaranju nečega, i odjednom djeca izrasla, otišla, a ti ostaješ sama sa mužem sa kojim si već dvadeset godina u braku i pitaš se , je li to sve što sam imao/la i imat ću u životu. I naravno da će svatko pomisliti , upitati se šta li je sa druge strane rijeke, kako sunce tamo grije. Hoće li preći na drugu stranu, uglavnom zavisi od spleta okolnosti, prilike, hrabrosti tj.kukavičluka nekoga,a mnogo manje od ličnog morala.
Umjesto morala , ja bih prije uveo kategoriju dostojanstva, osnovno pitanje je, da li, akko se odlučiš već na varanje, možeš i znaš sačuvati dostojanstvo svake od osoba (žena/muža, ljubavnice/ljubavnika, i na kraju i samoga sebe).
-
sumirprimus
#253 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
gladnu dusu nahranit ne moš...
- MJAU - da
#254 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Obično je to tako, žena je vazda kurva, a muškarac lafčina, to je druga tema. Udata gđa koja je startana ako lijepo odjebe kera, neće biti problem.nightvision wrote:Nije kriv sve dok ne zna da je "druga strana" u braku, ali kada neko svjesno starta vjencanu osobu onda je i te kako kriv. Evo npr, neko spomenu kako je udata zena koja prevari muza "kuja" a svaler je lafcina. Moze bit sve dok svaler nije bio svjestan da je gospoja u braku, sto se sasvim lako moze desiti u odredjenim uslovima, na moru, na zimovanju, poslovnim seminarima... Ali kada laf svjesno starta udatu zenu tada laf vise nije laf nego ker. Kako god zena moze biti kuja tako i muskarac moze biti ker. Drugacije ne znam kako bi nazvali musko koje nema obraza.MJAU - da wrote:Niko nije kriv za nepoštivanje braka, osim učesnika istog.
To je samo prebacivanje odgovornosti na druge, lakše tako, zato se često i kaže, rastavio se, ili rastavila zbog drugog, druge. Ma kakvi drugi, samo radi sebe.
-
kakavdanakneiskustvu
#255 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
sour cherry wrote:Za opstanak braka odgovorni su samo supružnici.Najlakše je okriviti nekog ili nešto sa strane.Onaj koji vara je uvijek nemoralniji od onog s kim vara.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#256 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Hahahahsha_ba wrote:inace "hodanjem" za muskarcem/zenom je garancija da ce ostat vijerni![]()
![]()
![]()
i da je 24/7 na ocima
![]()
Boze sacuvaj
Uvijek su mi bili smijesni ljudi koji misle da su zabrane jedini nacin za prevenciju (bilo cega)
- jao_situacije
#257 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
čip joj ugradiš i pratiš je aplikacijom na ajfonu_BataZiv_0809 wrote:Hahahahsha_ba wrote:inace "hodanjem" za muskarcem/zenom je garancija da ce ostat vijerni![]()
![]()
![]()
i da je 24/7 na ocima
![]()
Boze sacuvaj![]()
Uvijek su mi bili smijesni ljudi koji misle da su zabrane jedini nacin za prevenciju (bilo cega)
-
sha_ba
#258 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
nije ba smijesno
vidjela par primjeraka svojim ocima
- jao_situacije
#259 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
ja sam ipak svojoj dopustio slobodusha_ba wrote:nije ba smijesno![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
dao sam joj mogućnost da sama prijavi gdje se kreće i kada
nazove i kaže odo do trgovine vraćam se za 15 minuta, ako ne bude gužve
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#260 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Ja pustim da vidim kako ce se ponasati. Ako neko hoce, nista ga nece sprijeciti, a ako nece, nista ga nece zaustaviti. Stoga pustim da vidim kako ce se ponasati. Svako se ponasa prema sopstvenim zeljama i to je nepogresiv obrazac. Nemam se ja kad ganjati sa nekim i ubjedjivati ga. Ustvari trebalo bi cijeli post prebaciti u zenski rod jer je ovako awkward
ali mrsko mi
-
sha_ba
#261 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
a povjerenje? nista to a?
- muha_sa
#262 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
ja svojoj ovo kupio

- jao_situacije
#263 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
da ljudi vjeruju jedni drugima brak ne bi ni postojao, zar ne ?sha_ba wrote:a povjerenje? nista to a?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#264 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Pa to se gradi vremenom, ali najbolji pokazatelj je kad pustis da ti se samo kazesha_ba wrote:a povjerenje? nista to a?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#265 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Naravno da bi, kakva je to logikajao_situacije wrote:da ljudi vjeruju jedni drugima brak ne bi ni postojao, zar ne ?sha_ba wrote:a povjerenje? nista to a?
- jao_situacije
#266 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
logika osobe koja ne vjeruje ljudima_BataZiv_0809 wrote:Naravno da bi, kakva je to logikajao_situacije wrote:da ljudi vjeruju jedni drugima brak ne bi ni postojao, zar ne ?sha_ba wrote:a povjerenje? nista to a?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#267 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Ne vjerujem ni ja, ali sam sklon francuskoj koncepciji prema kojoj je brak puno vise od ugovorajao_situacije wrote: logika osobe koja ne vjeruje ljudima
-
Walther
#268 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Za "sebe" zivis samo kad si samac... Kad tvoje odluke uticu na druge zivote onda prije svoje guzice treba staviti i druge ljude. Pogotovo kad se radi o sebicnim stvarima. Moral ove price je da brak nije zahebancija, pogotovo kad su igri djeca.hanamontanaa wrote:Niko nije ništa od tog, samo kukavice koje će nastaviti živjeti za druge ne za sebe,odnosno biti nesretni i frustriran. I to će prenositi na druge
- jao_situacije
#269 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
poštujem, ja vidim drugačije_BataZiv_0809 wrote:Ne vjerujem ni ja, ali sam sklon francuskoj koncepciji prema kojoj je brak puno vise od ugovorajao_situacije wrote: logika osobe koja ne vjeruje ljudima
- muha_sa
#270 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
ženi je mejsto u kuci i ENDE----može do granapa i nazad a ako ce negdje u čaršiju svekrvu pod ruku pa hodat
- muha_sa
#272 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
vidjel što sam joj gace kupiosha_ba wrote:muha zna![]()
![]()

ovo dok smo mladi bili---sad nek gologuza hoda--halalosum
-
sha_ba
#273 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
ama ko zna zna

- The One and Only
#274 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Nisam mislio da se partner koji vara može vaditi na to da je zaveden/na, nego da je i osoba sa kojom vara ološ nemoralni, je li sad jasno? Neće se prevarena osoba družiti sa njom valjda. U životu se svašta dešava, vrijedi pravilo nikad ne reci nikad ali varanje nikako ne može biti pozitivno u smislu morala. Ko vara, mora biti i spreman na moguće posljedice.
-
nightvision
#275 Re: Ostaviti brak radi druge osobe?
Eto ti odgovora iznad, sam si ga dao, ali da ga rastavim na proste faktore. Vjerovatno je laf prepoznao da je brak u krizi, vjerovatno je glumio i rame za plakanje, izigravao prijatelja ne bi li se na mala vrata gospodji uvukao u gace pa je znaci i ponudio "rjesenje".arena1 wrote: ....Međutim , kako je osoba pretjerano moralna i zanemaruje svoje potrebe zarad životnih principa , na kraju ipak ne prihvati ponudu....
Ko je ovde kuja, ko ker ,a ko laf?.Ko je ovdje izgubio , a ko dobio?
Dakle odgovor je jednostavan.
Ona je moralna vertikala.
On je ker avlijaner kojeg treba odstrijeliti kako bi se iz naseg gene pool-a izbacili zarazeni geni. Jedan od razloga zasto ljudska vrsta moralno nazaduje je upravo taj sto se kote kerovi kao taj iz tvoje price.