Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
prog321

#251 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Tercius wrote:Ma vidi ja ne ulazim u to sta je ukradeno a sta doradjeno, oni su to proglasili svojim proizvodima i to je tako, poruka koju htjedoh poslati je da sami prave, i ne zavise od drugih, upravo ono sto ja zelim da vidim i kod nas.
Onda ne znas mnogo.
To je isto kao kad je Yuga kopirala T-72 i proglasila ga svojim tenkovima M-84. A isti tenk.
Last edited by prog321 on 23/04/2015 14:10, edited 1 time in total.
madner

#252 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by madner »

Tercius wrote:
madner wrote:Pamet ne bas, ali jesu sopstveni pogodi, vecinom su nelicencirane kopije.
M-98 "Jelen" Hrvatska
9mm 'Ero' Hrvatska Hrvatska verzija UZI
9mm Mini Ero Hrvatska majni Ero
9mm Agram 2000 Hrvatska
9mm Agram 2002 Hrvatska
5.56mm APS 95 Hrvatska
20mm RT-20 Hrvatska taktički snajper
40mm RBG-6 Hrvatska bacač granata
Ne znam
Uzi
Mini Uzi
Beretta M12
Beretta M12
Vektor R4
20mm je dosta orginalna stvar
Milkor MGL

Sve u svemu, malo pameti.
Tercius

#253 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Tercius »

prog321 wrote:
Tercius wrote:Ma vidi ja ne ulazim u to sta je ukradeno a sta doradjeno, oni su to proglasili svojim proizvodima i to je tako, poruka koju htjedoh poslati je da sami prave, i ne zavise od drugih, upravo ono sto ja zelim da vidim i kod nas.
Onda si nepismen.
To je isto kao kad je Yuga kopirala T-72 i proglasila ga svojim tenkovima M-84. A isti tenk.
A ti vidim pucas od pismenosti i kulture :wink:
prog321

#254 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Kad neko kopira i udostoji se da kupi licencu za to onda bi trebao znati da je to i kvalitetnije.
A jeftine kopije napravljene na svoju ruku nikada ne mogu biti dobre kao original.
Primjer, Hrvatski pistolj koji je sranje. Prejeftina kopija glockera.
archi_a

#255 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Brigades under the Operational Command control

4th Infantry Brigade Čapljina
• (Croatian) Infantry Battalion (Livno)
• (Bosniak) Infantry Battalion (Goražde)
• (Serbian) Infantry Battalion (Bileća)
• Reconnaissance Company
• Signals Platoon
Tomo Kalenda

5th Infantry Brigade Tuzla
• (Bosniak) Infantry Battalion (Tuzla)
• (Serbian) Infantry Battalion (Bijeljina)
• (Croatian) Infantry Battalion (Kiseljak)
• Reconnaissance Company
• Signals Platoon
Kenan Dautović

6th Infantry Brigade Banja Luka
• (Serbian) Infantry Battalion (Banja Luka)
• (Croatian) Infantry Battalion (Orašje)
• (Bosniak) Infantry Battalion (Bihać)
• Reconnaissance Company
• Signals Platoon
Radovan Ilić

Tactical Support Brigade Sarajevo
• Armored Battalion (Tuzla)
• Artillery Battalion (Žepče) (one battery detached to each brigade)
• Engineer Battalion (Derventa) (one company detached to each brigade)
• Military Intelligence Battalion (Rajlovac)
• Military Police Battalion (Butilama) (one platoon detached to each brigade)
• De-mining Battalion (Rajlovac)
• Signals Company (Pale)
• NBC Defense Company (Tuzla)
Esad Šejtanić

Air Force & Anti-Air Defense Brigade
Rajlovac,Banja Luka
• Helicopter Battalion (Rajlovac) (one squadron detached to each brigade HQ)
• Air Defense Battalion (Rajlovac) (one company detached to each brigade)
• Early Warning & Surveillance Battalion (Banja Luka)
• Flight Support Battalion (Sarajevo, Banja Luka)

Support Command
Sarajevo
The second main command center.
Mirsad Ahmić

Brigades under the Support Command control
Personnel Command

Banja Luka

o Training and Doctrine Command (Travnik)
 Combat Training Center (Manjača)
 Armored Mechanized Battalion
 Combat Simulation Center (Manjača)
 Professional Development Center (Pazarić)
 Officers School
 NCO School
 Military Police School
 Foreign Language Center

Logistics Command
Travnik,Doboj
• Center for Movement Control
• Center for Material Management
• Main Logistics Base (Doboj and Sarajevo)
• 1st Logistics Support Battalion
• 2nd Logistics Support Battalion
• 3rd Logistics Support Battalion
• 4th Logistics Support Battalion
• 5th Logistics Support Battalion
:bih:

p.s. Plz. Nemojmo se vrijedjati. Razgovaramo.
archi_a

#256 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Lepi_Lukic

#257 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Lepi_Lukic »

Prvo da vas sve pozdravim, a prvenstveno pokretaca ove teme :thumbup:
Na forum sam se prijavio iskljucivo zbog ove teme, temi koja je trebala ovom forumu bez dvojbe, iskreno se nadam da cu ovoj temi doprinijeti na najbolji moguci nacin, kao aktivni lice u sluzbi OS. BIH na usluzi sam na sva moguca pitanja te informacije sukladno interesu OS BIH.

Na pitanje jednog forumasa, zasto OS BIH, ne izlaze u javnost sa multimedijalnom produkcijom, informacijama (medijski se ne eksponiraju) kao sto to se to cini u susjednim zemljama, odgovor lezi u tome da je prilikom ujedinjena vojske FBIH I vojske RS 2006. potpisan memorandum o razumjevanju koji sacinjava jasne upute da nijedna komponenta OS. BIH (Bosnjacka, Srpska i Hrvatska) nece sticati medijsku propagandu, dominaciju ili bilo kakav drugi oblik narodski receno uzdizanja nad ostalim komponentama.
Slicne memorandume imaju i specijalne policijske jedinice, sve u cilju ne uzdizanja ili pravljenja patriotskog naboja kod jednog, drugog ili treceg naroda.

U pogledu i vidu sadasnjeg funkcionisanja OS BIH opste je jasno i poznato da je ovaj sadasnji nacin i nije toliko dobar, mana i problema ima ( i to niko ne krije), te je vecini jasno da je potrebna odredjena vrsta reforme i to prevenstveno u pogledu opremanja, opremljenosti i odredjenih dijelova funkcionisanja.
Primjerice budzet za 2015.godinu OS BIH iznosi 285.000.000 KM, gdje ce se 75% odvojiti za place, 15% za prehranu, smjestaj i obuku, a tek 1,5 % - 2% za nabavku nove opreme i oruzja, dok ostatak otpada na nabavku municije, goriva i sl.
Medjutim sve kada se sabere i oduzme OS BIH su do sada mnogo puta pokazale efikasnost i znanje kada je to uvijek trebalo, pogotovo u proslogodisnjim poplavama gdje je 70% ljudstva OS. BIH bilo operativno na terenu.
Opste je poznato i jasno da BIH ne treba super vojna sila, i to ne krijem ni ja kao aktivno lice u OS BIH (makar na ovakav nacin), ne treba nam super vojna sila (za Balkanske prilike) sa par stotina tenkova, par stotina topovnjaca, i sl. treba nam cvrsta, jaka, opremljena i obucene OS. BIH koji ce u svakaom trenutku biti na raspolaganju gradjanima BIH u svim vrstama elementarnim nepogodama, pocev od poplava pa do pozara, da ne budem brutalan pa da kazem 60% neki vid vojne civilne zastite, super opremljene i obucene, a 40% oruzane sile za medjunarodne mirovne i humanitarne misije, svecane garde i sl.

Lijep pozdrav.
ins

#258 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

Tercius wrote:
Znas ja sam uvijek skeptican bio na ljude koji ponistavaju i omalovazavaju tudje a uzdizu svoje bez neke pretjerane potrebe i najcesce realnih cinjenica.Koliko god meni neko bio drag ili mrzak realost je nesto drugo te tako ovo sto si naveo u vecini nije tacno, istina je da smo mi dobili od Amera MARPAT iliti ga marin pattern , i to prvo kao donaciju a poslje se rade u Koteksu u jednoj ublehaskoj firmi iz Tesnja, sto krka najlon u sastav i gdje treba i gdje ne treba i koja u sustini nema niti jednog svog proizvoda vec se sve bazira na jako losim kopijama tudjeg.Dalje, Hrvati imaju 3 osnovne uniforme koje se rade u pjesadijskoj urbanoj, pjesadijskoj desert ( misije ) te uniforma za mornaricu i u svom sastavu kao takve ih imaju jos od 2009-te a koje su patentirane i napravljene u domacoj firmi i to Kroko international, a koja takodje je potpuno patentirala nove uniforme za vojsku Crne Gore kao i za vojsku Kosova, te od prosle godine su pokrenuli projekat izrade nove uniforme da je jos prilagode terenskim uslovima Hrvatske.Dalje, Vojska Srbije je 2011 u svoj sastav uvela koristenje nove uniforme M10 i to u dvije verzije desert i urban takodje patentirane od strane domace firme i to Junko-Vranje te se obe koriste kao takve u misijama dok im je m93( hrastov list ) na koju ti mislis sa pocetka 90tih prebacena u komplet B.
Hrvatska takodje cak 9 raznih vrsta pjesackog naoruzanja ima u svom sastavu od pistolja do bacaca granata koje je takodje napravljeno od sopstvene pameti i u sopstvenim pogonima, a ja bi doniranu M16A1 ( koja se vrlo lako otkaci sa remena i pri udaru od tvrdu podlogu plasticni kundak puca ko staklo ) uvijek i rado mjenjao za M-70 ( valjda si na nju mislio kad si spomenuo ak-47 ).
E vidiš, ja pričam o onome šta nose vojnici OSBiH u kasarni i na vježbi, a ti pričaš o tome šta je HV ili VS rekla da će njeni vojnici nositi.

Kod njih je dakle:

HV je rekla da "imaju 3 osnovne uniforme koje se rade u pjesadijskoj urbanoj, pjesadijskoj desert ( misije ) te uniforma za mornaricu i u svom sastavu kao takve ih imaju jos od 2009-te a koje su patentirane i napravljene u domacoj firmi i to Kroko international,"

Vojska Srbije je samo rekla "da je 2011 u svoj sastav uvela koristenje nove uniforme M10 i to u dvije verzije desert i urban takodje patentirane od strane domace firme i to Junko-Vranje te se obe koriste kao takve u misijama dok im je m93( hrastov list ) na koju ti mislis sa pocetka 90tih prebacena u komplet B."

U stvarnosti:

Vježba HV, dakle članica NATO koja i dalje koristi M-70 7,62 mm i uniformom iz 1970-ih, pa ja sam u ratu imao moderniju:
Image

Vježba VS, realno za umrijeti od smijeha:
Image

OSBiH nisu ništa rekle, ali je komplet vojnika po P.S.-u
Image

Pusti se gledanja paradnih jedinica od 100-ak vojnika, namjenjenih za fotografisanje i PR, gledaj u čemu im vojnici odu na vježbu... :wink:
archi_a

#259 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Lijep pozdrav Lepi. Dobro nam dosao. :thumbup: Nadam se da ces se ugodno osjecati na forumu i da ces svojim konstruktivnim pisanjem doprinijeti sirenju ove teme.
Odmah cu se nadovezati na tvoje pisanje o memorandumu za ne sirenje informacija i PR-u OSBiH-a. Ako vec postoji pravilo o ne uzdizanju pojedinacnih pukova, PR moze i mora biti azurniji u isticanju informacija o oruzanim snagama u cjelosti.
Lijep pozdrav jos jednom
jefferson

#260 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

prog321 wrote:Kad neko kopira i udostoji se da kupi licencu za to onda bi trebao znati da je to i kvalitetnije.
A jeftine kopije napravljene na svoju ruku nikada ne mogu biti dobre kao original.
Ti veze nemas o cemu pricas. Taj Hrvatski pistolj je standard u mnogim policijama sirom svijeta.
M-84 kopija T-72? Nije kopija, nego je kupljena licenca, a M84 je daleko sposobniji tenk od T72. Ako je kopija onda je to samo preslikana verzija jednog proizvoda,a to m84 nije.
Last edited by jefferson on 23/04/2015 14:53, edited 1 time in total.
krater

#261 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by krater »

Da li su tenkovi T-55 i Prage u OSBiH, HV, VS unisteni ili se drze kao rezerva ?
agent_zero

#262 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by agent_zero »

Image

Image

Oplakah :pisnuo: :lol:

A vojska srbije je NATO po svemu za ovo naše lovačko društvo.
jefferson

#263 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

agent_zero wrote:Image

Image

Jasta, vojska Srbije danas ima samo jedan helikopter koji ima vitlo. Nasi helikopteri su tokom poplava uradili 10 puta vise nego vojska Srbije koja je prakticno nasljedila komplet flotu Mi-8 i Mi-17 od bivse drzave.
krater

#264 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by krater »

jefferson wrote: Jasta, vojska Srbije danas ima samo jedan helikopter koji ima vitlo. Nasi helikopteri su tokom poplava uradili 10 puta vise nego vojska Srbije koja je prakticno nasljedila komplet flotu Mi-8 i Mi-17 od bivse drzave.
:thumbup:
archi_a

#265 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Lepi_Lukic wrote: @ by krater ------- Da li su tenkovi T-55 i Prage u OSBiH, HV, VS unisteni ili se drze kao rezerva ?
Lepi, ti kao aktivno vojno lice bi nam trebao imati ovu informaciju. Sta je sa t55 i pragama u OSBiH ?
stafi

#266 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by stafi »

jefferson wrote:[
Ti veze nemas o cemu pricas. Taj Hrvatski pistolj je standard u mnogim policijama sirom svijeta.
M-84 kopija T-72? Nije kopija, nego je kupljena licenca, a M84 je daleko sposobniji tenk od T72. Ako je kopija onda je to samo preslikana verzija jednog proizvoda,a to m84 nije.
koje ga to mnoge policije koriste?
Lepi_Lukic

#267 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Lepi_Lukic »

[quote="ins"][quote="Tercius"]

Znas ja sam uvijek skeptican bio na ljude koji ponistavaju i omalovazavaju tudje a uzdizu svoje bez neke pretjerane potrebe i najcesce realnih cinjenica.Koliko god meni neko bio drag ili mrzak realost je nesto drugo te tako ovo sto si naveo u vecini nije tacno, istina je da smo mi dobili od Amera MARPAT iliti ga marin pattern , i to prvo kao donaciju a poslje se rade u Koteksu u jednoj ublehaskoj firmi iz Tesnja, sto krka najlon u sastav i gdje treba i gdje ne treba i koja u sustini nema niti jednog svog proizvoda vec se sve bazira na jako losim kopijama tudjeg.Dalje, Hrvati imaju 3 osnovne uniforme koje se rade u pjesadijskoj urbanoj, pjesadijskoj desert ( misije ) te uniforma za mornaricu i u svom sastavu kao takve ih imaju jos od 2009-te a koje su patentirane i napravljene u domacoj firmi i to Kroko international, a koja takodje je potpuno patentirala nove uniforme za vojsku Crne Gore kao i za vojsku Kosova, te od prosle godine su pokrenuli projekat izrade nove uniforme da je jos prilagode terenskim uslovima Hrvatske.Dalje, Vojska Srbije je 2011 u svoj sastav uvela koristenje nove uniforme M10 i to u dvije verzije desert i urban takodje patentirane od strane domace firme i to Junko-Vranje te se obe koriste kao takve u misijama dok im je m93( hrastov list ) na koju ti mislis sa pocetka 90tih prebacena u komplet B.
Hrvatska takodje cak 9 raznih vrsta pjesackog naoruzanja ima u svom sastavu od pistolja do bacaca granata koje je takodje napravljeno od sopstvene pameti i u sopstvenim pogonima, a ja bi doniranu M16A1 ( koja se vrlo lako otkaci sa remena i pri udaru od tvrdu podlogu plasticni kundak puca ko staklo ) uvijek i rado mjenjao za M-70 ( valjda si na nju mislio kad si spomenuo ak-47 ).[/quote]

E vidiš, ja pričam o onome šta nose vojnici OSBiH u kasarni i na vježbi, a ti pričaš o tome šta je HV ili VS [b]rekla[/b] da će njeni vojnici nositi.

Kod njih je dakle:

HV je [b]rekla [/b]da "imaju 3 osnovne uniforme koje se rade u pjesadijskoj urbanoj, pjesadijskoj desert ( misije ) te uniforma za mornaricu i u svom sastavu kao takve ih imaju jos od 2009-te a koje su patentirane i napravljene u domacoj firmi i to Kroko international,"

Vojska Srbije je samo [b]rekla[/b] "da je 2011 u svoj sastav uvela koristenje nove uniforme M10 i to u dvije verzije desert i urban takodje patentirane od strane domace firme i to Junko-Vranje te se obe koriste kao takve u misijama dok im je m93( hrastov list ) na koju ti mislis sa pocetka 90tih prebacena u komplet B."

U stvarnosti:

Vježba HV, dakle članica NATO koja i dalje koristi M-70 7,62 mm i uniformom iz 1970-ih, pa ja sam u ratu imao moderniju:
[img]http://www.jutarnji.hr/multimedia/archi ... 6551S0.jpg[/img]

[img]http://www.vs.rs/content/images/vesti/0 ... rci-01.jpg[/img]

[img]http://s9.postimg.org/tua9lvamn/1100178 ... 2507_n.jpg[/img]

Pusti se gledanja paradnih jedinica od 100-ak vojnika, namjenjenih za fotografisanje i PR, gledaj u čemu im vojnici odu na vježbu... :wink:[/quote]

Vidi, oruzane snage iz regiona (Srbija i Hrvatska) imaju veliki broj uniformi koje su prenijeli u period modernizovanja (nakon 2008.-2009.), tu prvenstveno mislim na vojsku Srbije koja se najvise istice po tom pitanju, i te uniforme iskljucivo koriste novaci te vojnici na neoficijelnim vjezbama (neoficijalne vjezbe interno ili probe, zvanicne vjezbe - generalne ili uz prisustvo javnosti), primjerice "stara" uniforma u kompletu "Mile Dragic" iznosi nekih 160 KM dok je cijena nove oko 320 KM, slicno je i sa Hrvatima i to ti je odgovor na samo pitanje, dok za razliku OS BIH koje su na samom pocetku odmah dobile nove uniforme, te nista nije preneseno, i tu se realno nije stedilo po tom pitanju, po meni postupak vojske Srbije i Hrvatske, sasvim logican, jednostavno zasto koristiti nove top uniforme na vjezbama i "trositi" kada su tu i stare -nove koje jos mogu posluziti.

@archi_a, Svakako, hvala :thumbup:

@krater, OS BIH posjeduju oko 125. tenkova T-55, veci dio je opretivan (vise od 70%) i to prije svega zbog velikog broja tenkova koji je usao u sastav OS BIH 2006. gdje autom. ima vise rezervnih i zamijenskih dijelova, sto se tice broja samohodng topa M-53/59/70 (praga) njihov broj je mizeran cca. 20.tak ne vise, Srbija u svom sastavu ima i tenk T-55 te 'Praga'-u i svi su opretivni te rasporedjeni po oklopnim novoformiranim bataljonima iz 2007., dok za Hrvate stvarno ne znam, iduci nekom logikom vjerovatno posjeduju T-55 u vecem broju za sto nebih rekao i za Pragu (manji broj mozda), sam podatak da su Pragu 90.tih u 90% slucajeva koristile vojske Srba (Vojska SAO Krajina, vojska RS, vojska Srbije) jasno pokazuje da ih Srbija danas najvise ima.
archi_a

#268 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Lepi_Lukic wrote:......
Ima logike ovo za uniforme. Zasto trositi nove uniforme na vjezbama, ako na lageru imas starije verzije. :thumbup:
Nedavno sam napisao nesto na temu unistavanja viska naoruzanja i municije. Zasto se u BiH ubrzano unistava i topi municija ? Zar ne bi bilo bolje da se ti viskovi upotrijebe za veci broj bojevih gadjanja i obuke ?
Lepi_Lukic

#269 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Lepi_Lukic »

[quote="archi_a"][quote="Lepi_Lukic"]......[/quote]

Ima logike ovo za uniforme. Zasto trositi nove uniforme na vjezbama, ako na lageru imas starije verzije. :thumbup:
Nedavno sam napisao nesto na temu unistavanja viska naoruzanja i municije. Zasto se u BiH ubrzano unistava i topi municija ? Zar ne bi bilo bolje da se ti viskovi upotrijebe za veci broj bojevih gadjanja i obuke ?[/quote]

OS. BIH posjeduju veliki broj naoruzanja i municije, sto kao zaostavstina Vojske FBIH i Vojske RS, sto kroz dobiveno u vidu donacija ili vlastitih rezervi kupljenih od 2006. pa do danas, njihovo konzerviranje, cuvanje i pregledavanje (svaka tri mjeseca min.) je veoma skupo te zahtjeva veliki posao samim tim i ljudstva, zato se svaka prilika iskoristava da se njihov broj smanji unistavanjem, po nekim procjenama svo oruzje i MTS koje se lageruju u magaciniima dovoljno je da se opremi minimalno 100.000 vojnika.
OS. BIH u godisnjem planu imaju tacne programe obuke koji predvidjaju dovoljnu satnicu u vidu artiljerijskog gadjanja, i ta se satnica svake godine i ispunjava, sve ostale vjezbe izuskuju finansijska sredstva i OS. BIH limitirane su po tom pitanju, nekima neke stvari izgledaju jednostavno, ali primjerice nije jednostavno prebacivati citave bataljone sa jednog na drugo mjesto za vjezbe, kao odgovor na tvoje pitanje "Zar ne bi bilo bolje da se ti viskovi upotrijebe za veci broj bojevih gadjanja i obuke ?" naravno da bi, ali jednostavno nema para ...

Najednostavniji nacin bilo bi prodati sve viskove i uloziti ih u opremanje i modernizovanje ali tu se opet realno ne pita ni vrh OS. BIH vec neko sasvim drugi ...
155_mm

#270 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

agent_zero wrote:

pa tom "NATO"-u prije neki dan pade najbolji helikopter sa najboljom posadom na najveci aerodrom u zemlji i sedam zivota unisti. e vidis to je za oplakati. a o prijasnjim padovima aviona i pogibijama vojnih kadeta na vjezbama da i ne govorimo.

glavna i ozbiljnija prednost VS na spram OS BiH je njena brojcanost. naravno ako izuzmemo onu poznatu o hrabrim srbima i kukavickim balijama. nazalost orudje koje je u stanju da u dobroj mjeri neutralizira brojcanu nadmoc nad OS BiH od nekog potencijalnog napadaca je proglaseno neperspektivnim i cami cekajuci svoju sudbinu u visokom.
155_mm

#271 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

duplirao post iznad.
Last edited by 155_mm on 23/04/2015 17:12, edited 1 time in total.
Tercius

#272 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Tercius »

ins wrote:
Tercius wrote:
Hrvatska takodje cak 9 raznih vrsta pjesackog naoruzanja ima u svom sastavu od pistolja do bacaca granata koje je takodje napravljeno od sopstvene pameti i u sopstvenim pogonima, a ja bi doniranu M16A1 ( koja se vrlo lako otkaci sa remena i pri udaru od tvrdu podlogu plasticni kundak puca ko staklo ) uvijek i rado mjenjao za M-70 ( valjda si na nju mislio kad si spomenuo ak-47 ).
E vidiš, ja pričam o onome šta nose vojnici OSBiH u kasarni i na vježbi, a ti pričaš o tome šta je HV ili VS rekla da će njeni vojnici nositi.

Kod njih je dakle:

HV je rekla da "imaju 3 osnovne uniforme koje se rade u pjesadijskoj urbanoj, pjesadijskoj desert ( misije ) te uniforma za mornaricu i u svom sastavu kao takve ih imaju jos od 2009-te a koje su patentirane i napravljene u domacoj firmi i to Kroko international,"

Vojska Srbije je samo rekla "da je 2011 u svoj sastav uvela koristenje nove uniforme M10 i to u dvije verzije desert i urban takodje patentirane od strane domace firme i to Junko-Vranje te se obe koriste kao takve u misijama dok im je m93( hrastov list ) na koju ti mislis sa pocetka 90tih prebacena u komplet B."

U stvarnosti:

Pusti se gledanja paradnih jedinica od 100-ak vojnika, namjenjenih za fotografisanje i PR, gledaj u čemu im vojnici odu na vježbu... :wink:
Ja ne znam ko je sta govorio ili obecavao, al sam vidio svojim ocima sta ljudi nose i znam o cemu pricam, al tebi izgleda nije jasan termin"komplet uniformi", sto imaju skoro sve vojno-policijske formacije.Sve su ljudi objasnili u svojim postovima tako da ti ja na temu uniformi nemam sta puno dodati, logicno je ako smo mi kao OSBiH odbacili sve praxe iz proteklog rata a to se odnosi i na uniforme, i obavezali se da necemo favorizirati nikakav vid patriotizma logicno ces onda i zakljuciti da ces viditi njihove pripadnike u istovjetnim uniformama i radnim i paradnim, stim sto su neke od njih novije dok druge malo vise potrosenije, jer OSBIH druge oficijelne kamuflaze nema osim MARPAT-a.
krater

#273 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by krater »

@ Lepi_Lukic »

A sta je sa NATO standardizacijom, koji se biti glavni borbeni tenk, municija, oklopna vozila, artiljerija (topovi/haubice/minobacaci), VLR, kalibri, puska, pistolj, Znam da ce zadrzati topove-haubice u kalibrima 105,122 i 155mm (vucne i samohodne). VLR BM-21 Grad i APR-40 u 122 mm zbog lakse i jeftinije nabave i proizvodnje raketa. PRETIS proizvodi rakete u kalibru 122 mm. Sta ce biti sa Ognjem i Plamenom u kalibru 128 mm ? Da li ide u rezervu, unistavanje ili konvertovanje lansera u 122 mm ? Puske M16/M4 u 5.56 mm, rezervu M70/AK u 7.62 mm, PM M84. U kojoj kasarni/poligonu se nalaze tenkovi T-55, koliko mi je poznato oni su istopljeni u zeljezo, vecina ?! Nisam ih vidio ima haj....haj... vremena. Prage u VS idu u zeljezaru i na prodaju, ostat ce samo Bofors u PZO, tako Amerikanci naredili. Takodjer tenkovi T-55 idu u zeljezaru i na prodaju. Link: http://www.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=7762
krater

#274 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by krater »

155_mm wrote:
agent_zero wrote:

pa tom "NATO"-u prije neki dan pade najbolji helikopter sa najboljom posadom na najveci aerodrom u zemlji i sedam zivota unisti. e vidis to je za oplakati. a o prijasnjim padovima aviona i pogibijama vojnih kadeta na vjezbama da i ne govorimo.

glavna i ozbiljnija prednost VS na spram OS BiH je njena brojcanost. naravno ako izuzmemo onu poznatu o hrabrim srbima i kukavickim balijama. nazalost orudje koje je u stanju da u dobroj mjeri neutralizira brojcanu nadmoc nad OS BiH od nekog potencijalnog napadaca je proglaseno neperspektivnim i cami cekajuci svoju sudbinu u visokom.
:D

Image
prog321

#275 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

jefferson wrote:
prog321 wrote:Kad neko kopira i udostoji se da kupi licencu za to onda bi trebao znati da je to i kvalitetnije.

Kako se blokira jedan clan ?
Ovaj morbid mi ubija svaku mozdanu celiju. Htio bih da ga ne citam. Hvala
Post Reply