[quote="ins"][quote="Tercius"]
Znas ja sam uvijek skeptican bio na ljude koji ponistavaju i omalovazavaju tudje a uzdizu svoje bez neke pretjerane potrebe i najcesce realnih cinjenica.Koliko god meni neko bio drag ili mrzak realost je nesto drugo te tako ovo sto si naveo u vecini nije tacno, istina je da smo mi dobili od Amera MARPAT iliti ga marin pattern , i to prvo kao donaciju a poslje se rade u Koteksu u jednoj ublehaskoj firmi iz Tesnja, sto krka najlon u sastav i gdje treba i gdje ne treba i koja u sustini nema niti jednog svog proizvoda vec se sve bazira na jako losim kopijama tudjeg.Dalje, Hrvati imaju 3 osnovne uniforme koje se rade u pjesadijskoj urbanoj, pjesadijskoj desert ( misije ) te uniforma za mornaricu i u svom sastavu kao takve ih imaju jos od 2009-te a koje su patentirane i napravljene u domacoj firmi i to Kroko international, a koja takodje je potpuno patentirala nove uniforme za vojsku Crne Gore kao i za vojsku Kosova, te od prosle godine su pokrenuli projekat izrade nove uniforme da je jos prilagode terenskim uslovima Hrvatske.Dalje, Vojska Srbije je 2011 u svoj sastav uvela koristenje nove uniforme M10 i to u dvije verzije desert i urban takodje patentirane od strane domace firme i to Junko-Vranje te se obe koriste kao takve u misijama dok im je m93( hrastov list ) na koju ti mislis sa pocetka 90tih prebacena u komplet B.
Hrvatska takodje cak 9 raznih vrsta pjesackog naoruzanja ima u svom sastavu od pistolja do bacaca granata koje je takodje napravljeno od sopstvene pameti i u sopstvenim pogonima, a ja bi doniranu M16A1 ( koja se vrlo lako otkaci sa remena i pri udaru od tvrdu podlogu plasticni kundak puca ko staklo ) uvijek i rado mjenjao za M-70 ( valjda si na nju mislio kad si spomenuo ak-47 ).[/quote]
E vidiš, ja pričam o onome šta nose vojnici OSBiH u kasarni i na vježbi, a ti pričaš o tome šta je HV ili VS [b]rekla[/b] da će njeni vojnici nositi.
Kod njih je dakle:
HV je [b]rekla [/b]da "imaju 3 osnovne uniforme koje se rade u pjesadijskoj urbanoj, pjesadijskoj desert ( misije ) te uniforma za mornaricu i u svom sastavu kao takve ih imaju jos od 2009-te a koje su patentirane i napravljene u domacoj firmi i to Kroko international,"
Vojska Srbije je samo [b]rekla[/b] "da je 2011 u svoj sastav uvela koristenje nove uniforme M10 i to u dvije verzije desert i urban takodje patentirane od strane domace firme i to Junko-Vranje te se obe koriste kao takve u misijama dok im je m93( hrastov list ) na koju ti mislis sa pocetka 90tih prebacena u komplet B."
U stvarnosti:
Vježba HV, dakle članica NATO koja i dalje koristi M-70 7,62 mm i uniformom iz 1970-ih, pa ja sam u ratu imao moderniju:
http://www.jutarnji.hr/multimedia/archi ... 6551S0.jpg[/img]
Vježba VS, realno za umrijeti od smijeha:
http://www.vs.rs/content/images/vesti/0 ... rci-01.jpg[/img]
OSBiH nisu ništa rekle, ali je komplet vojnika po P.S.-u
http://s9.postimg.org/tua9lvamn/1100178 ... 2507_n.jpg[/img]
Pusti se gledanja paradnih jedinica od 100-ak vojnika, namjenjenih za fotografisanje i PR, gledaj u čemu im vojnici odu na vježbu... :wink:[/quote]
Vidi, oruzane snage iz regiona (Srbija i Hrvatska) imaju veliki broj uniformi koje su prenijeli u period modernizovanja (nakon 2008.-2009.), tu prvenstveno mislim na vojsku Srbije koja se najvise istice po tom pitanju, i te uniforme iskljucivo koriste novaci te vojnici na neoficijelnim vjezbama (neoficijalne vjezbe interno ili probe, zvanicne vjezbe - generalne ili uz prisustvo javnosti), primjerice "stara" uniforma u kompletu "Mile Dragic" iznosi nekih 160 KM dok je cijena nove oko 320 KM, slicno je i sa Hrvatima i to ti je odgovor na samo pitanje, dok za razliku OS BIH koje su na samom pocetku odmah dobile nove uniforme, te nista nije preneseno, i tu se realno nije stedilo po tom pitanju, po meni postupak vojske Srbije i Hrvatske, sasvim logican, jednostavno zasto koristiti nove top uniforme na vjezbama i "trositi" kada su tu i stare -nove koje jos mogu posluziti.
@archi_a, Svakako, hvala :thumbup:
@krater, OS BIH posjeduju oko 125. tenkova T-55, veci dio je opretivan (vise od 70%) i to prije svega zbog velikog broja tenkova koji je usao u sastav OS BIH 2006. gdje autom. ima vise rezervnih i zamijenskih dijelova, sto se tice broja samohodng topa M-53/59/70 (praga) njihov broj je mizeran cca. 20.tak ne vise, Srbija u svom sastavu ima i tenk T-55 te 'Praga'-u i svi su opretivni te rasporedjeni po oklopnim novoformiranim bataljonima iz 2007., dok za Hrvate stvarno ne znam, iduci nekom logikom vjerovatno posjeduju T-55 u vecem broju za sto nebih rekao i za Pragu (manji broj mozda), sam podatak da su Pragu 90.tih u 90% slucajeva koristile vojske Srba (Vojska SAO Krajina, vojska RS, vojska Srbije) jasno pokazuje da ih Srbija danas najvise ima.