samousluzne autopraonice

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
insaneinthebrain

#251 Re: samousluzne autopraonice

Post by insaneinthebrain »

...
Last edited by insaneinthebrain on 12/02/2022 17:41, edited 1 time in total.
Juka Jebach

#252 Re: samousluzne autopraonice

Post by Juka Jebach »

vise pitanje za generalno autopraone, Da li neko zna u BBI kakva je usluga, trebalo bi mi samo malo nebo da se opere.
NediM17

#253 Re: samousluzne autopraonice

Post by NediM17 »

Pa da ti padne na glavu. :run:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#254 Re: samousluzne autopraonice

Post by konektovan »

Juka Jebach wrote: 03/02/2022 21:53 vise pitanje za generalno autopraone, Da li neko zna u BBI kakva je usluga, trebalo bi mi samo malo nebo da se opere.
Ni slučajno...
S4mpion

#255 Re: samousluzne autopraonice

Post by S4mpion »

Juka Jebach wrote: 03/02/2022 21:53 vise pitanje za generalno autopraone, Da li neko zna u BBI kakva je usluga, trebalo bi mi samo malo nebo da se opere.
Ne savjetujem da pereš nebo, jer će ti ljepilo popustit' i platno će se otkačit' kroz par mjeseci.
preludezalude

#256 Re: samousluzne autopraonice

Post by preludezalude »

Nemoj dubinski parom i vodom prati. Nadji ko radi suha ciscenja hemijskim sredstvima.
Juka Jebach

#257 Re: samousluzne autopraonice

Post by Juka Jebach »

hvala na odgovorima, malo mi kod vrata vodu pustilo i pozutjelo. Odmah sam zamjenio gumu oko vrata tako da ne prolazi voda vise al morat cu i tu mrlju vidjeti da ocistim nekako.
AhmoXD

#258 Re: samousluzne autopraonice

Post by AhmoXD »

sarajevowintwr wrote: 20/12/2020 13:17
DonieBrasco wrote: 15/04/2019 12:37 Ja na samopoluznoj koristim samo ispiranje tj. vodu, nista njihovi samponi, vosak, cetke, spuzve.

Ponesem svoja sredstva za pranje, felge, krpe, spuzve sa vlaknima, cetku za felge, glina, jelene krpe...itd. Odvojim jedan dan i par sati, lagno metoda dvije kante operem ljepo auto kako zelim, unutrasnjost, posusim, isporliram sve sto treba. U garazi imam uticnicu tako da sam usisam auto temljno jer mi nisu nesto ovi usisivaci na sampolosluznim praonicama.

Toplo preporucujem ako ste u mogucnosti da sami sebi auto perete, sem toga to je vas auto uzivat cete u tome, svako moze izdvojiti barem dva sata za ovaj posao. Pogotovo ova pranja nakon zime da se sva prljavstina i sol sapere.
Jos ako si iz Sarajeva javi se da nekad odemo zajedno. Nabavio sam kozmetike kao za bebe al mi treba neko sa iskustvom za par savjeta?
Pozdrav drug, baš sam večeras oprao auto na hifi i odma da ti kazem zadovoljan sam za 2KM dobijes 4min
Dakle evo par savjeta počni od tockova, nanesi bilo koji cistac za tockove ja koristim autoblic, radi super a jefitn domaći. Mozes i malo cetkak ako imas cetke. Slijedece isperi auto cistom vodom sto vise mozes nakon toga uzmes dvije kante jednu za ispiranje (cista voda) druga za cisčenje (tu staviš koncentrata tj auto šampon) i za kraj ako ti auopraonica ima ispereš sa demiliziranom vodom koji ne trebas ni sušiti jer ti nece mrlje ostajati koliko sa obicnom

Kada radis postupak sa dvije kante umoci krpu ili spuzvu u sampon, operes jedan panel, isperes krpu u cistu vodu i onda opet u sampon i sve tako dok ne operes auto.

Imas ti produkata i postupaka u autokozmetici koliko ti dusa hoce ali eto jedan od tih hajmo reci glavnih gdje se odrzava automobil.

Ako ti jos sta treba jos sta slobodno pitaj.
JavierBosnia

#259 Re: samousluzne autopraonice

Post by JavierBosnia »

Tema su samousluzne praone, lako ga je oprati kad imas vremena i prostora :D

5:15

Ja do sada na ovoj praoni samo nanosio aktivnu pjenu i ispirao, nesto mi ofirno trljati i kad sam sam, a ne ovako kad neko ceka ja sve gledam sto prije da zavrsim i ustupim mjesto. Ko je ovdje lud onda :lol:
shape of despair

#260 Re: samousluzne autopraonice

Post by shape of despair »

Autopraonice ove samouslužne su samo da se sapere auto, bez spužve ništa, kao na ovom iznad videu, ali eto, za 2-3KM ok, da se malo osvježi
JavierBosnia

#261 Re: samousluzne autopraonice

Post by JavierBosnia »

shape of despair wrote: 08/02/2022 08:47 Autopraonice ove samouslužne su samo da se sapere auto, bez spužve ništa, kao na ovom iznad videu, ali eto, za 2-3KM ok, da se malo osvježi
Sigurno, zato kada imam vremena i uslova to sam uradim, bar 2-3 mjesecno ljeti i onda je dovoljno na samousluznim sapirati.

Sta je sa onom na Aneksu, imam dojam da je skuplja za 20 30%
shape of despair

#262 Re: samousluzne autopraonice

Post by shape of despair »

Sjećam se, imao auto tamno plave boje, i uvijek mi se činio dobro opran u ovim samouslužnim.
Ispadne mi da operem od firme, siva ona neka metalik, svjetla. Sve ja to nešto po PS-u, vidim auto prljavo. Osvježila se boja doduše, spala prašina, al prljavo prljavo. Ja još ubacim para i detaljno pređem, ma ništa.
Posebno su jaki usisivači, kao da su 200W
black_adrian
Vozim: vjetar

#263 Re: samousluzne autopraonice

Post by black_adrian »

JavierBosnia wrote: 08/02/2022 08:43 Ja do sada na ovoj praoni samo nanosio aktivnu pjenu i ispirao, nesto mi ofirno trljati i kad sam sam, a ne ovako kad neko ceka ja sve gledam sto prije da zavrsim i ustupim mjesto. Ko je ovdje lud onda :lol:
Isto. Nema smisla.

Ja kad hoću detaljnije zadam se kući 2h i uradim haman dubinsko :mrgreen: Prije sam vozio u autopraone jer mi je bilo mrsko al fušere max, bezveze bacim pare a opet ga ja moram oprati.

Samouslužne zimi dosta više koristim za sapiranje soli s auta, s obzirom da imam garažu svaki put ored ubacivanje u garažu ga saperem, obrišem i tek onda u provjetrenu garažu.

Samo da mi je naći negdje podno pranje.
emotivac

#264 Re: samousluzne autopraonice

Post by emotivac »

Auto izgleda oprano poslije samouslužne, ali nije to to. Pređi krpom preko nekog dijela auta pa ćeš vidjet crnu krpu :D Nema ništa dok se ne šamponira fino. U zimskom vremenu perem na samouslužnim samo da saperem sol i 'blato' i to je to. Koristim i podno pranje jednom mjesečno.
U mom kraju imaju dvije praonice sa onom aktivnom pjenom, ova jedna je dosta bolja od te druge, ali ti treba 5 KM dok sapereš onu pjenu jbte, baš bude gusta, al' i fino opere nema šta. :thumbup:
Naslovnica

#265 Re: samousluzne autopraonice

Post by Naslovnica »

AhmoXD wrote: 08/02/2022 00:54
sarajevowintwr wrote: 20/12/2020 13:17
Jos ako si iz Sarajeva javi se da nekad odemo zajedno. Nabavio sam kozmetike kao za bebe al mi treba neko sa iskustvom za par savjeta?
Pozdrav drug, baš sam večeras oprao auto na hifi i odma da ti kazem zadovoljan sam za 2KM dobijes 4min
Dakle evo par savjeta počni od tockova, nanesi bilo koji cistac za tockove ja koristim autoblic, radi super a jefitn domaći. Mozes i malo cetkak ako imas cetke. Slijedece isperi auto cistom vodom sto vise mozes nakon toga uzmes dvije kante jednu za ispiranje (cista voda) druga za cisčenje (tu staviš koncentrata tj auto šampon) i za kraj ako ti auopraonica ima ispereš sa demiliziranom vodom koji ne trebas ni sušiti jer ti nece mrlje ostajati koliko sa obicnom

Kada radis postupak sa dvije kante umoci krpu ili spuzvu u sampon, operes jedan panel, isperes krpu u cistu vodu i onda opet u sampon i sve tako dok ne operes auto.

Imas ti produkata i postupaka u autokozmetici koliko ti dusa hoce ali eto jedan od tih hajmo reci glavnih gdje se odrzava automobil.

Ako ti jos sta treba jos sta slobodno pitaj.
Čime i kako muda perete?!
:lol:
black_adrian

#266 Re: samousluzne autopraonice

Post by black_adrian »

:thumbup:

Gdje ideš na podno pranje?
Ja ga kod kuće popnem uz dvije daske, odignem auto i operem :lol:
JavierBosnia

#267 Re: samousluzne autopraonice

Post by JavierBosnia »

Po RSu i Srbiji ima dosta kvalitetnih i modernih praona, a bgm kod nas tanko. Ona u Brijescu isto rs vlasnik jedina malo drugacija od ostalih, a i ona je nista kakvih oni imaju
Rockefeller

#268 Re: samousluzne autopraonice

Post by Rockefeller »

Ma zimi nema sanse auto oprat bez da prodjes kroz praonu ali ode lak u pm.
emotivac

#269 Re: samousluzne autopraonice

Post by emotivac »

black_adrian wrote: 08/02/2022 09:06 :thumbup:

Gdje ideš na podno pranje?
Ja ga kod kuće popnem uz dvije daske, odignem auto i operem :lol:
Auto-praonica Nord Star - Kraševo i Auto-praonica MADI (benziska pumpa MADI Oil) - Žabljak (Tešanj)

Ma najbolje je na dizalicu i fino WAP-om pod pritiskom saprat' sve detaljno, na proljeće haya ;)

EDIT: Isto tako kod Binga u Doboju ima dobra praonica (pjena), neki dan otkrio, gledam lik pere auto se zeleni ne možeš prepoznat' koje je marke auto :lol:
black_adrian

#270 Re: samousluzne autopraonice

Post by black_adrian »

Au dok dođem do Sarajeva nabacat će soli ihihi :mrgreen:

U Sarajevu ima na Mojmilu i u Rajlovcu koliko ja znam, nisam siguran da ima još negdje. Ali baš je dobar fazon, ja često idem navečer na pranje :mrgreen:

Iznenadio sam se koliko su u Bihaću urednije i opremljenije autopraonice naspram ovih u Sarajevu. Nigdje dalje ne treba gledat, dovoljne su one dvije kod Zetre. Odron teški, polomljena crijeva, nepristupačne, malo prostora. Ukratko, napravljene samo da se uberu pare.

Negdje bliže centru Sarajeva treba otvorit ovu modernu sa turbo pjenom, to bio baš pun pogodak.
twomad

#271 Re: samousluzne autopraonice

Post by twomad »

black_adrian wrote: 08/02/2022 11:01 Au dok dođem do Sarajeva nabacat će soli ihihi :mrgreen:

U Sarajevu ima na Mojmilu i u Rajlovcu koliko ja znam, nisam siguran da ima još negdje. Ali baš je dobar fazon, ja često idem navečer na pranje :mrgreen:

Iznenadio sam se koliko su u Bihaću urednije i opremljenije autopraonice naspram ovih u Sarajevu. Nigdje dalje ne treba gledat, dovoljne su one dvije kod Zetre. Odron teški, polomljena crijeva, nepristupačne, malo prostora. Ukratko, napravljene samo da se uberu pare.

Negdje bliže centru Sarajeva treba otvorit ovu modernu sa turbo pjenom, to bio baš pun pogodak.
Ta u brijescu/rajlovcu ako mislimo na istu je svjetlosnim godinama ispred one na mojmilu i sto se tice kvalitete pjene i samog stanja praonice, na toj na Mojmilu mi se sto puta desilo da sapirem auto a odozgo iz crijeva kapa pjena i dalje po krovu :D
black_adrian

#272 Re: samousluzne autopraonice

Post by black_adrian »

Slažem se, mislimo na istu. I ja na Mojmilu jedva saperem auto :lol:
Dimu1927

#273 Re: samousluzne autopraonice

Post by Dimu1927 »

jasib wrote: 02/02/2022 22:27 Koliko košta instalacija jedne samouslužne autopraonice, npr. sa 4 kabine. Gdje se nabavlja oprema, koja je cijena, itd. i šta sve treba od dozvola?
imas na olx-u dosta takvih oglasa pa se raspitaj, ima nekoliko firmi sto to rade
jasib

#274 Re: samousluzne autopraonice

Post by jasib »

Dimu1927 wrote: 09/02/2022 11:22
jasib wrote: 02/02/2022 22:27 Koliko košta instalacija jedne samouslužne autopraonice, npr. sa 4 kabine. Gdje se nabavlja oprema, koja je cijena, itd. i šta sve treba od dozvola?
imas na olx-u dosta takvih oglasa pa se raspitaj, ima nekoliko firmi sto to rade
Hvala
Post Reply