na kockama ispod B i ispod A se vidi razlika zapravoreis1 wrote:Ja vidim razliku izmedju cize i kocke, na ovoj kocki ispod B, a tu razlike isto ne bi trebali biti.shmizlica wrote:B bijela A siva i ćiza se ni na jednoj ne vidi
Zaluđenost bojom haljine
- shmizlica
#251 Re: Zaluđenost bojom haljine
- insomnia78
#252 Re: Zaluđenost bojom haljine
Prekrijte spoj ova dva kvadrata prstom pa pogledajte sliku

- reis1
#253 Re: Zaluđenost bojom haljine
Da ustvari, evo sad gledam uvecano... hmmmshmizlica wrote:na kockama ispod B i ispod A se vidi razlika zapravoreis1 wrote:Ja vidim razliku izmedju cize i kocke, na ovoj kocki ispod B, a tu razlike isto ne bi trebali biti.shmizlica wrote:B bijela A siva i ćiza se ni na jednoj ne vidi
- reis1
#254 Re: Zaluđenost bojom haljine
insomnia78 wrote:Prekrijte spoj ova dva kvadrata prstom pa pogledajte sliku
Interesantno je kada povlacis prste lagano sa slike, kako donji kvadrat postaje svjetliji i svjetliji...
- Cherry-Cherry
#255 Re: Zaluđenost bojom haljine
Pa donji kvadrat je siv, samo je gore na vrhu na granici sa drugim kvadratom bijel. A i gornji kvadrat nije baš tako taman, samo je pri dnu taman, na granici sa donjim kvadratom.insomnia78 wrote:Prekrijte spoj ova dva kvadrata prstom pa pogledajte sliku
- ExNihilo
#256 Re: Zaluđenost bojom haljine
Kaže Scientific American da je nije do mozga i slično, već se prosto radi o white balance. Naime, neko gleda na svjetlijem monitoru, a neko na tamnijem i to je sve.
http://blogs.scientificamerican.com/ill ... A_Facebook
- Drvosjeca iz Dejcica
#257 Re: Zaluđenost bojom haljine
Ali dosta svjetliji ton sive od gornjeg kvadrata.Cherry-Cherry wrote:Pa donji kvadrat je siv, samo je gore na vrhu na granici sa drugim kvadratom bijel. A i gornji kvadrat nije baš tako taman, samo je pri dnu taman, na granici sa donjim kvadratom.insomnia78 wrote:Prekrijte spoj ova dva kvadrata prstom pa pogledajte sliku
- Cherry-Cherry
#258 Re: Zaluđenost bojom haljine
Pa jest, opet se vidi razlika. Ja vidim razliku i kada pokrijem granicu.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ali dosta svjetliji ton sive od gornjeg kvadrata.Cherry-Cherry wrote:Pa donji kvadrat je siv, samo je gore na vrhu na granici sa drugim kvadratom bijel. A i gornji kvadrat nije baš tako taman, samo je pri dnu taman, na granici sa donjim kvadratom.insomnia78 wrote:Prekrijte spoj ova dva kvadrata prstom pa pogledajte sliku
- Zeljoooo
#259 Re: Zaluđenost bojom haljine
Meni je na istom monitoru tj. Telefonu mijenja boje od cisto CP do cisto BZExNihilo wrote:Kaže Scientific American da je nije do mozga i slično, već se prosto radi o white balance. Naime, neko gleda na svjetlijem monitoru, a neko na tamnijem i to je sve.![]()
- shmizlica
#260 Re: Zaluđenost bojom haljine
a kad na istom monitoru gledaš istu stranicu samo je prvo jedna boja i dok srolaš dolje i nazad drugaExNihilo wrote:Kaže Scientific American da je nije do mozga i slično, već se prosto radi o white balance. Naime, neko gleda na svjetlijem monitoru, a neko na tamnijem i to je sve.![]()
- insomnia78
#261 Re: Zaluđenost bojom haljine
A kako objasnjavaju to da vecina ljudi gleda na istom monitoru a vidi razlicite boje?ExNihilo wrote:Kaže Scientific American da je nije do mozga i slično, već se prosto radi o white balance. Naime, neko gleda na svjetlijem monitoru, a neko na tamnijem i to je sve.![]()
Plus meni je cijelo vrijeme bila BZ a poslije CP na istom monitoru
- reis1
#262 Re: Zaluđenost bojom haljine
Cherry-Cherry wrote:Pa jest, opet se vidi razlika. Ja vidim razliku i kada pokrijem granicu.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ali dosta svjetliji ton sive od gornjeg kvadrata.
Nema razlike... Kada bi pokrila ovo ostalo i nebo i travu i sva ova ostala sjencenja i perspektive, dobila bi istu boju.
- ExNihilo
#263 Re: Zaluđenost bojom haljine
Nisu to pitanje adresiraliinsomnia78 wrote:A kako objasnjavaju to da vecina ljudi gleda na istom monitoru a vidi razlicite boje?ExNihilo wrote:Kaže Scientific American da je nije do mozga i slično, već se prosto radi o white balance. Naime, neko gleda na svjetlijem monitoru, a neko na tamnijem i to je sve.![]()
Plus meni je cijelo vrijeme bila BZ a poslije CP na istom monitoru
- Drvosjeca iz Dejcica
#264 Re: Zaluđenost bojom haljine
Kada pokrijem sredinu kvadrata ja vidim derastičnu razliku između gorje nijanse sive i donje sive.reis1 wrote:Cherry-Cherry wrote:Pa jest, opet se vidi razlika. Ja vidim razliku i kada pokrijem granicu.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ali dosta svjetliji ton sive od gornjeg kvadrata.
Nema razlike... Kada bi pokrila ovo ostalo i nebo i travu i sva ova ostala sjencenja i perspektive, dobila bi istu boju.
- annoy
#265 Re: Zaluđenost bojom haljine
Meni je haljina plavo-crna na svim mogućim slikama koje sam vidjela.
Gledam i ne vjerujem da netko vidi dvije totalno drugačije boje
Netko je spominjao boju očiju, moje su dosta svijetle
Gledam i ne vjerujem da netko vidi dvije totalno drugačije boje
- ExNihilo
#266 Re: Zaluđenost bojom haljine
I moje. Ima li ko s plavim očima, da vidi bijelo-žuto?annoy wrote:Meni je haljina plavo-crna na svim mogućim slikama koje sam vidjela.
Gledam i ne vjerujem da netko vidi dvije totalno drugačije boje![]()
- Point.
#267 Re: Zaluđenost bojom haljine
Tu sam.ExNihilo wrote:I moje. Ima li ko s plavim očima, da vidi bijelo-žuto?annoy wrote:Meni je haljina plavo-crna na svim mogućim slikama koje sam vidjela.
Gledam i ne vjerujem da netko vidi dvije totalno drugačije boje![]()
- Cherry-Cherry
#268 Re: Zaluđenost bojom haljine
Ja imam svijetle oči i vidim plavo-oker.
- hornet
#269 Re: Zaluđenost bojom haljine
Nije ba tako. Govorim ko covjek koji ne istom izvoru, ista slika, prvo vidio ( pogledo bar 5 puta u razmaku 10 sati) zlatno-bijelu i bilo mi nezamislivo kako neko moze vidjeti crno-plavu. Odjednom, u sitne sate pogledam, istu sliku, kad haljina crno-plava, i to fino jake boje, ko dresovi Intera. Onda mi nezamislivo kako je mogla biti zlatno-bijela, pa pogledam opet poslije 5 minuta kad opet zlatno-bijela, pa poslije 5 minuta crno-plava, sad mi je zlatno-bijela.ZenaZbrkovima wrote:kako vidis ovoZoya wrote:Bijelo -zlatna i sad. Mislila da nije nesto do noćnog svjetla ali jok. Ma vi nas zezate![]()
- ExNihilo
#270 Re: Zaluđenost bojom haljine
Da li te inače pucaju prenosi u životu?hornet wrote:Nije ba tako. Govorim ko covjek koji ne istom izvoru, ista slika, prvo vidio ( pogledo bar 5 puta u razmaku 10 sati) zlatno-bijelu i bilo mi nezamislivo kako neko moze vidjeti crno-plavu. Odjednom, u sitne sate pogledam, istu sliku, kad haljina crno-plava, i to fino jake boje, ko dresovi Intera. Onda mi nezamislivo kako je mogla biti zlatno-bijela, pa pogledam opet poslije 5 minuta kad opet zlatno-bijela, pa poslije 5 minuta crno-plava, sad mi je zlatno-bijela.ZenaZbrkovima wrote:kako vidis ovoZoya wrote:Bijelo -zlatna i sad. Mislila da nije nesto do noćnog svjetla ali jok. Ma vi nas zezate![]()
- ćiribiribela
#271 Re: Zaluđenost bojom haljine
Plava i smedja. 
- Digla_da_kreci
#272 Re: Zaluđenost bojom haljine
I ja.Point. wrote:Tu sam.ExNihilo wrote:I moje. Ima li ko s plavim očima, da vidi bijelo-žuto?
- hornet
#273 Re: Zaluđenost bojom haljine
Ma jokExNihilo wrote:Da li te inače pucaju prenosi u životu?hornet wrote:Nije ba tako. Govorim ko covjek koji ne istom izvoru, ista slika, prvo vidio ( pogledo bar 5 puta u razmaku 10 sati) zlatno-bijelu i bilo mi nezamislivo kako neko moze vidjeti crno-plavu. Odjednom, u sitne sate pogledam, istu sliku, kad haljina crno-plava, i to fino jake boje, ko dresovi Intera. Onda mi nezamislivo kako je mogla biti zlatno-bijela, pa pogledam opet poslije 5 minuta kad opet zlatno-bijela, pa poslije 5 minuta crno-plava, sad mi je zlatno-bijela.ZenaZbrkovima wrote:
kako vidis ovo![]()
-
macchiato
#274 Re: Zaluđenost bojom haljine
Zlatno-bijela, na toj potamnjenoj verziji lila-smedje (mada kao sto neko rece, izgleda kao da je pustila boju poslije pranja). 
- trambusek88
#275 Re: Zaluđenost bojom haljine
Trenutno moj mozak ne može pojmiti da slika nekom izgleda CP, a pogotovo kao dres intera.
Meni se čini da su ovo šejtanska posla, ili se zajebavaju ovi što kažu da vide crno plavu.
Meni se čini da su ovo šejtanska posla, ili se zajebavaju ovi što kažu da vide crno plavu.