Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post Reply
SaraFina

#251 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by SaraFina »

Challenger__ wrote:Mister Yes

Bez želje da vam upadam u priču, želim da ti kažem ovo: Legalno je ono što se odnosi na zakonitost, a legitimno je ono što se odnosi na izraženu političku volju (izbori, referendumi i slično).

Npr, neko može postati parlamentarac i sa 1000 glasova, njegov mandat je legalan, ali je njegova legitimnost upitna.

Legitimnost ti je nešto poput harizmaticnosti ili muzevnosti kod vas muškaraca :D

" rastegljiv" pojam.

Tako da u bilo kom primjeru, ne pije uopće vodu.

Osobito u politici je smiješno potencirati takav pojam. Čović je legitiman prestavnik Hrvata a Komšić nije. No zakonski je osam godina obnašao duznost.
Bez mogućnosti da bilo ko poništiti Komsicev politički angazman. Dakle moralno je upitno ali zakonski dozvoljeno :D
Last edited by SaraFina on 04/02/2015 12:40, edited 2 times in total.
Challenger__

#252 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Challenger__ »

:-)

Stari. Nema tu improvizacija. Ovo što sam ti napisao je abeceda.
Mister Yes

#253 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Mister Yes »

Nije :-D
Challenger__

#254 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Challenger__ »

Dobro. Kad ti kažeš. Za ostale, ako ne znaju, neka gore pogledaju, ne mogu da se oslobodim svog didaktičkog poriva.
and

#255 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by and »

Mister Yes wrote:
direktni wrote:VRS je počinila genocid, DA ili NE, i to u ime BHa entiteta RS? Ko to ne priznaje, ne želi sebi dobro.
VRS je počinila genocid. Da.
U ime svog pobunjeničkog udruženja građana kojem su dali ime RS.
Entitet RS tada nije postojao i nastaće tek 1995-te u Daytonu kao jedna od administrativnih jedinica BiH.

Evo šta je sve u vrijeme pravljenja genocida bilo pod kontrolom pobunjeničkog udruženje RS a nije pripalo entitetu RS:
Ilidža
Vogošća
Ilijaš
Hadžići
Grbavica, Kovačići i Vraca
Jajce
Donji Vakuf
Sanski Most
Ključ
Odžak
Bosanska Krupa
Drvar
Glamoč
Grahovo
Bosanski Petrovac
Vozuća
Ustikolina
Dio opštine Mostar
Dio opštine Konjic
Dio opštine Trnovo
Dio opštine Centar
Dio Trebevića
Dijelovi opština Vareš i Olovo
i još nešto sitno

Sasvim je jasno da pobunjeničko udruženje RS nije isto što i entitet RS. Ni pravno ni teritorijalno.
kad slave dan rs?šta oni kažu imaju li šta zajedničko s pobunjenicima?
kako su u dejtonu donijeli uvjerenje o nekažnjavanju ?
da li su oni prihvatili presudu međunarodnog suda da su počinili genocid?
da li su usvojili rezoluciju o genocidu koju je gotovo čitav svijet usvojio?
da li su kažnjeni za počinjeni zločin?
Mister Yes

#256 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Mister Yes »

Challenger__ wrote:Dobro. Kad ti kažeš. Za ostale, ako ne znaju, neka gore pogledaju, ne mogu da se oslobodim svog didaktičkog poriva.
Evo ti ovo pročitaj da se lakše oslobodiš ;)

http://en.wiktionary.org/wiki/legitimate
legitimate (comparative more legitimate, superlative most legitimate)

1.In accordance with the law or established legal forms and requirements; lawful.
2011 October 1, Phil McNulty, “Everton 0 - 2 Liverpool”, BBC Sport: Rodwell was sent off by referee Martin Atkinson - who has shown 15 red cards since the start of last season - after 23 minutes for what appeared to be a legitimate challenge on Suarez.
2.Conforming to known principles, or established or accepted rules or standards; valid.
legitimate reasoning; a legitimate standard or method
Macaulay Tillotson still keeps his place as a legitimate English classic.
3.Authentic, real, genuine.
legitimate poems of Chaucer; legitimate inscriptions
4.​Lawfully begotten, i.e., born to a legally married couple.
5.Relating to hereditary rights.
Vidi šta sve može biti legitimno a veze nema sa izborima. E moj druže :-D
Challenger__

#257 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Challenger__ »

Još da ukapiraš da ono što sam ja napisao (a odnosi se na politički sistem) nije u koliziji sa tom širokom definicijom, gdje bi ti bio kraj.
and

#258 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by and »

Mister Yes wrote:
direktni wrote:Pomiješalo ti se legalno i legitimno.
O bože :roll:

Baš zato sam ti i dao ovo objašnjenje:
From Medieval Latin legitimatus, past participle of legitimo (“make legal”). Originally "lawfully begotten," from Middle French legitimer and directly from Medieval Latin legitimatus, past participle of legitimo (“I make lawful, declare to be lawful”), from Latin legitimus (“lawful”), originally "fixed by law, in line with the law," from lex (“law”)
Ako ne znaš engleski nije sramota priznati. Znači ukratko:
legitimno = napravljeno na legalan način (po zakonu).

RS jeste legitimna politička tvorevina jer je napravljena na legalan način u Daytonu. Ali ti si pitao da li je legitiman NASLJEDNIK nečega što nije legalno. Znači pitaš da li je legalnim putem (legitimno) nasljedila nešto što nije legalno. :-) To je oksimoron jer ne možeš legalno (u skladu sa zakonom i pravom) nasljediti nešto što je ilegalno (protivno zakonu i pravu).

Jedino kako može biti nasljednik je "idejno". Znači možemo reći da je entitet RS idejni nasljednik pobunjeničke organizacije RS. Ali ta ideja (administrativna jedinica za srpski narod u BiH) samo po sebi nije zločinačka.
ako ti znaš engleski,kako je na engleski prevedena republika srpska u dejtonskom sporazumu i zašto postavljaju nelegalne table po entitetu?
Mister Yes

#259 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Mister Yes »

and wrote:kad slave dan rs?šta oni kažu imaju li šta zajedničko s pobunjenicima?
Njihov je cilj da dokažu da je RS postojala i prije Daytona. Ali zašto im ti pomažeš u tome?
and wrote:kako su u dejtonu donijeli uvjerenje o nekažnjavanju ?
Oni nisu bili u Daytonu. Govorim o današnjim predstavnicima RS-a
and wrote:da li su oni prihvatili presudu međunarodnog suda da su počinili genocid?
Nisu
and wrote:da li su usvojili rezoluciju o genocidu koju je gotovo čitav svijet usvojio?
Nisu
and wrote:da li su kažnjeni za počinjeni zločin?
Jesu. Pojedinci sudskim presudama a narod teritorijalno
Mister Yes

#260 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Mister Yes »

Challenger__ wrote:Još da ukapiraš da ono što sam ja napisao (a odnosi se na politički sistem) nije u koliziji sa tom širokom definicijom, gdje bi ti bio kraj.
Pa ja u startu napisah da se slažem sa tobom kada se govori u kontekstu političkog legitimiteta ali da definicija ima šire značenje. Zar nisam?
Mister Yes

#261 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Mister Yes »

and wrote:ako ti znaš engleski,kako je na engleski prevedena republika srpska u dejtonskom sporazumu i zašto postavljaju nelegalne table po entitetu?
Republika Srpska je lično ime a ne republika. Oni stavljaju takve table jer hoće da kažu da je republika. Naravno, oni nisu u pravu jer to nije republika. Table su nelegalne baš kako si i rekao.
Challenger__

#262 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Challenger__ »

Pa ja u startu napisah da se slažem sa tobom kada se govori u kontekstu političkog legitimiteta ali da definicija ima šire značenje. Zar nisam?
Vidim da jesi, ali ne vidim smisao izlaziti iz okvira političkog sistema i ulaziti u semantiku. O njemu (političkom sistemu) je bilo riječi. Ako sam previdio neki širi kontekst, do mene je.
and

#263 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by and »

Mister Yes wrote:
and wrote:kad slave dan rs?šta oni kažu imaju li šta zajedničko s pobunjenicima?
Njihov je cilj da dokažu da je RS postojala i prije Daytona. Ali zašto im ti pomažeš u tome?
nije postojala,a oni kao pravni nasljednici treba da plate štetu koju su počinili
and wrote:kako su u dejtonu donijeli uvjerenje o nekažnjavanju ?
Oni nisu bili u Daytonu. Govorim o današnjim predstavnicima RS-a
ne vade ga iz usta,a u dejtonu puno toga ima što oni krše i nisu ispoštovali
and wrote:da li su oni prihvatili presudu međunarodnog suda da su počinili genocid?
Nisu
and wrote:da li su usvojili rezoluciju o genocidu koju je gotovo čitav svijet usvojio?
Nisu
and wrote:da li su kažnjeni za počinjeni zločin?
Jesu. Pojedinci sudskim presudama a narod teritorijalno
kako teritorijalnoa?49% su doduše prisvojili kao svoje bez obzira na uslove dogovora
Mister Yes

#264 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Mister Yes »

Challenger__ wrote:Vidim da jesi, ali ne vidim smisao izlaziti iz okvira političkog sistema i ulaziti u semantiku. O njemu (političkom sistemu) je bilo riječi. Ako sam previdio neki širi kontekst, do mene je.
Bilo je riječi o legitimnom nasljeđivanju nečega a ne o legitimnom predstavniku nekoga. Recimo ti sagradiš kuću potpuno ilegalno bez ikakvih papira. Može li tvoj sin biti legitimni nasljednik te kuće koja nema nikakve papire? Naravno da ne može.
Mister Yes

#265 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Mister Yes »

and wrote:nije postojala,a oni kao pravni nasljednici treba da plate štetu koju su počinili
Pravni nasljednici nečega što pravno nije postojalo? :-)
and wrote:kako teritorijalno?
RSK, Kosovo, Crna Gora
a ni u BiH nisu ništa hajrovali teritorijalno.

Plus što su bombardovani od strane NATO saveza mjesecima. Fabrike, infrastruktura, osiromašeni uranijum, sasomange. A ako vjeruješ u Boga možeš vjerovati i da ih je Bog kaznio jer nestaju demografski. Whatever
Challenger__

#266 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Challenger__ »

MY. Sticanje vlasništva i nasljeđivanje je stvar zakona a ne legitimiteta. Kako god, zaboravi. Povlačim se iz priče.
Banksy

#267 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Banksy »

:mrgreen:
daddy-kool

#268 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote:
Uhvatio si se lijeve priče, nije dovoljno samo obrijati bradu da svi grijesi sa njom odu.
Mister Yes

#269 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Mister Yes »

daddy-kool wrote:
Mister Yes wrote:
Uhvatio si se lijeve priče, nije dovoljno samo obrijati bradu da svi grijesi sa njom odu.
Za grijehe je nadležan onaj gore. Sa bradom ili bez nje kako već vjeruješ.

Sudovi, sudije i uopšte pravnici gledaju samo pravno. Evo rekoše da Srbija ne može biti odgovorna za ono što se desilo prije 92-ge. Hej Srbija koja je postojala i prije Jugoslavije. Ali pravo je pravo. Ova Srbija nije postojala prije 92-ge kažu sudije i ne može odgovarati retroaktivno. Kako onda iko može vjerovati da RS može odgovarati za ono što se desilo prije nego je RS nastala u Daytonu?
Mister Yes

#270 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Mister Yes »

Da zaključimo priču. Kada Karadžić bude osuđen za genicid, etničko čišćenje i zločine protiv čovječnosti tada treba podnjeti tužbu protiv RS-a. Pa neka se advokat RS-a izjasni kada je nastala RS. Ako se izjasni da je RS nastala 09.01.1992. onda fino imamo osnovu da RS bude proglašena genocidnom tvorevinom. Ako se izjasni da je RS nastala u Daytonu 1995-te onda nemamo osnovu da budu genocidna tvorevina ali ni oni nemaju osnovu da se odcjepe :thumbup: :bih:
CSKA

#271 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by CSKA »

reis1 wrote: To pitanje stoji.

Sto su i koliko bosnjacke ili bosanske politicke partije i javnost ucinile na ukidanju ili transformaciji RS, dal su mogle vise, dal im nije dozvoljeno, dal su ustvari namjerno odrzavali RS - i to pitanje se moze postaviti.

No, jos jedno pitanje, koje se nikada javno nije toliko problematiziralo, a je bitno, sto su sami Srbi ucinili na ukidanju RS. Odnosno, kako jedan proizvoljno uzet pojedinac iz srpskog naroda se odredjuje po pitanju RS, znajuci da je ona rezultat zlocina i genocida - dal se on svrstava za RS, time opravdavajuci Karadzice i Mladice, zlocine i genocid, ili protiv toga...

Npr. ako kompariramo sa Hrvatima i NDH, jasno se moze razaznati vecina hrvatske populacije, institucije hrvatske drzave, javnost i mediji, se spram NDH odredjuju kao zlocinackoj tvorevini. Naravno da ima dosta kretena koji je podrzavaju... No kako se Srbi, njihove institucije, javnost i mediji, odnose spram srpskoj verziji NDH tj. RS, dal je podrzavaju ili ne, i kakvu percepciju o sebi imaju u tom kontekstu...

To bi bio nekakav sukus diskusije posljednjih par stranica.
Da je RS=NDH onda ne bi RS ni postojala.

Mozes li zamisliti sastanak u maju 1945. godine Trumana,Staljina,Cercila,Tita i Pavelica na kojem se medjunarodno priznaje NDH.
Druga stvar i da se nesto tako desilo,mislis da bi hrvati rekli,ne necemo nezavisnu drzavu,hocemo da ostanemo u Titinoj Jugi.
KENJAC

#272 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by KENJAC »

Evo Teta Vedrana Rudan nesto napisa. Manje vise podudara se sa mojim misljenjem ! Al , 'ta ce Vedrana, 'ta ona zna ?

Ko su genocidisti ?
Feb 04

Hrvati su tužili Srbe zbog genocida. Srbi su tužili Hrvate zbog genocida. A što je to genocid? To je kad hrvatske matere koje su u Domovinskom ratu izgubile svoje najdraže danas u Dnevniku Hrvatske televizije prebiru krunicu i plaču. To je kad srpske matere plaču jer su u istom ratu izgubile svoje najdraže. To je kad muslimanske matere plaču jer su u istom ratu izgubile svoje najdraže. To je… Genocid je kad matere plaču nad nađenim ili izgubljenim leševima svoje djece i svojih muževa.

Da li je Haški sud bio u pravu kad je odbio obje tužbe? Što je Haški sud? Vidjela sam uživo neke od tih sudaca. To je skupina muškaraca u najgorim godinama koji donose presude ili odbijaju tužbe onako kako im gazda kaže. U Sarajevu su bili opsjednuti potrebom da pijani pod jaja bace neku od prekrasnih prevoditeljica koje su im sjedile na crnim ili bijelim jajima. Ili su to bili suci Haškog tribunala za bivšu Jugu, a ovi su oni drugi haški koji ne smiju suditi Amerima? Ili su ovi neki treći haški…Neš ti razlike.

I Hrvati i Srbi, tko su “Hrvati”, tko su “Srbi”, nezadovoljni su raspletom haške priče. Sad su “ustaše” i “četnici” opet na startu. Čiji su zločini bili krvaviji? Da li je veći zločin čišćenje Hrvatske od Srba ili je vukovarska tragedija ono što se nikad, nikad i nikad ne smije i ne može zaboraviti? I neće se zaboraviti tko je prvi počeo. Ne, ne, to se neće nikad zaboraviti. Nikad! Pa ni onda!

Ustaše…Četnici… Toliko sam oguglala na spominjanje obrijanih i bradatih koljača da sam u stanju samoj sebi postaviti neka pitanja. Sestru moga oca Nijemci su sa kućnog praga odveli u koncentracijski logor. Ni majka ni otac ni braća nikad je više nisu vidjeli. Imam njenu fotku. Dvadesetogodišnja Marija imala je blistave zube i kovrdžavu smeđu kosu. Oteli su je davne četrdeset i druge. Ja, kad god mogu, odem u Berlin na neku izložbu ili koncert. Šećem među Nijemcima i Njemicama. Ne pada mi na pamet pomisao kako su mi njihovi preci ubili tetku. Ne palim se ni na Angelu Merkel koja jest današnji Hitler iako izgleda kao časna sestra na službenom putu. Njemačka s njom na čelu zavija Evropu u crno ali građani Evrope, oni građani koje je i Hitler zavijao u crno, to ne vide.

Sestru moje tetke ubili su Talijani u Trstu. Kao dijete, kao cura, čak i danas kao prezrela žena znam skočiti do Trsta ali nikad, nikad mi ne padne na pamet da sam, dok pijem kavu, okružena potomcima fašista koji su ubili moju tetu. Ne znam kako je izgledala. Ni slika mi nije ostala.

Nijemci nam danas nisu neprijatelji a ubijaju nas svakodnevno, a s kim vi bankarite? Talijanskim bankama ni naši praunuci neće vratiti dugove u eurima i švicarcima. Pa ipak “nama” su jedini neprijatelji “četnici”, “njima” smo jedini neprijatelji “mi”, “ustaše”. Bilo bi smiješno da nije bolesno. Pokojni Srđa Popović jednom je rekao kako se mrzimo strastveno i kako ćemo se mrziti dovijeka jer govorimo istim jezikom. Nijemci i Francuzi su se pomirili jer ne razumiju jedni druge.

Nedavno sam bila u Varšavi. Prijateljica mi je pričala o zločinima koje su Nijemci činili u Varšavi, nekoliko dana pred kraj rata. Masakrirali su poljske djevojke i mladiće, uništili su poljsku mladost. Rusi su na rubu Varšave hladno gledali kako se Varšava kupa u krvi. “Prokleti Rusi”, rekla je moja prijateljica. Prokleti Rusi? A prokleti Nijemci?

To bi bilo to. Poljaci mrze Ruse, Hrvati mrze Srbe, Srbi mrze Hrvate a i prvi i drugi i treći dižu kredite u švicarcima kod Nijemaca. Mi Hrvatice i mi Hrvati u svojoj bismo mržnji morali biti malo maštovitiji. U sebe ubacivati uvijek istu hranu opasno je po zdravlje. Sjašimo na godinu ili dvije sa četnika. Zajašimo Amere, Engleze, Nijemce, Talijane, Austrijance. To bi nas moglo prosvijetliti. Tko zna, možda bismo nakon nekakvog zbrajanja i oduzimanja došli do zaključka da možda četnici i nisu ono najgo…

Ne, ne mogu završiti ovu rečenicu. O čemu ja pričam?!
Banksy

#273 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by Banksy »

KENJAC wrote: 'ta ce Vedrana, 'ta ona zna ?

O temi, očito, vrlo malo.
Ali zato zna kako se ponovo dodvoriti desetomilionskom tržištu Srbije gdje je, s ovakvim i sličnim konaszavadi relativizirajućim stavovima, već odavno omiljena gošća.
Vedranu Rudan ozbiljan svijet odavno ne uzima zaozbiljno.
BHCluster

#274 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by BHCluster »

Mister Yes wrote:Da zaključimo priču. Kada Karadžić bude osuđen za genicid, etničko čišćenje i zločine protiv čovječnosti tada treba podnjeti tužbu protiv RS-a. Pa neka se advokat RS-a izjasni kada je nastala RS. Ako se izjasni da je RS nastala 09.01.1992. onda fino imamo osnovu da RS bude proglašena genocidnom tvorevinom. Ako se izjasni da je RS nastala u Daytonu 1995-te onda nemamo osnovu da budu genocidna tvorevina ali ni oni nemaju osnovu da se odcjepe :thumbup: :bih:
Sta se ono slavi u RS-u 09.01.?
VigdisAlba

#275 Re: Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene

Post by VigdisAlba »

Banksy wrote:
KENJAC wrote: 'ta ce Vedrana, 'ta ona zna ?

O temi, očito, vrlo malo.
Ali zato zna kako se ponovo dodvoriti desetomilionskom tržištu Srbije gdje je, s ovakvim i sličnim konaszavadi relativizirajućim stavovima, već odavno omiljena gošća.
Vedranu Rudan ozbiljan svijet odavno ne uzima zaozbiljno.
Kada je doticnu svijet uopce smatao ozbiljom, koji je to svijet u proslosti popusio Vedranu? Debili, maloumnici, supci, seljacine, Srbi?
Post Reply