Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
HadiRa

#251 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by HadiRa »

@cupachabra- nije tebe jos nista drmnulo.

sacekaj dok te trefi grom, pa ces i ti moci vidjeti ta Bica koja se setaju okolo. :D
Putnik ali stvarno

#252 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Putnik ali stvarno »

HadiRa wrote:
Putnik ali stvarno wrote:

@HadiRa
Iskusenje; stvoreno za nas ljude

HadiRa, je li predpostavka da nas Bog nikada ne kusa ? Ili ne ?
Kako to mislis iskusenje stvoreno za nas ljude ?

Putnik, ljudi ce biti stavljani na Iskusenje sve dok disu.. mogu da ne gledaju, ali sve dok disu bit ce kusani za zanijecu.

Pa Dobri Boss zeli da vidi one najjace , medju nama. :D
Scary movie.

Znaci Dzini jesu Djavoli ?

Dzin je arapska rec. Pomoglo bi ako bi znali nasu rec.

Ili se varam ?
@ngel

#253 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by @ngel »

HadiRa wrote:
Putnik, ljudi ce biti stavljani na Iskusenje sve dok disu.. mogu da ne gledaju, ali sve dok disu bit ce kusani za zanijecu.

Scary movie.

Ili se varam ?
Da i Djavoli su Dzini, oni koji su odbili poslusnost Allahu dz.s., pa su istjerani iz raja, u krscanstvu ih zovu pali andjeli, pa tom nekom analogijom nasa rijec za Dzine bila bi Andzeli, a pali andjeli su Sejtani ili Djavoli
animals

#254 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by animals »

@ngel wrote:
HadiRa wrote:

Scary movie.

Ili se varam ?
Da i Djavoli su Dzini, oni koji su odbili poslusnost Allahu dz.s., pa su istjerani iz raja, u krscanstvu ih zovu pali andjeli, pa tom nekom analogijom nasa rijec za Dzine bila bi Andzeli, a pali andjeli su Sejtani ili Djavoli
Pa koliko sad djavola ima..prija je bio samo jedan..
ili sam ja to nesto pobrkao..
Jedan Bog, jedan djavol.. :D
Kikibombona

#255 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Kikibombona »

Towelie wrote:U Hadis-i Kudsiji, Allah kaže: ”Bio sam skriveno blago, htio sam da budem spoznat, stoga sam svijet stvorio, pa spoznajte me kroz djelo moje”

Ja nekako razmisljam u ovom pravcu. Allah swt nas je stvorio i podario nam razum da bi Ga spoznali i priblizili mu se dostizuci vrhunske ljudske kvalitete na tom putu spoznaje. Smatram da "cinjenje ibadeta zbog kojeg su ljudi i dzini stvoreni" moze odnositi na spoznaju Allaha i priblizavanje Njemu.
A zasto je stvorio zivotinje?
Plavo-bijeli

#256 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Plavo-bijeli »

Postavlja se pitanje, da li vi želite da naučite nešto novo, ili želite da isprovocirate i probate naći razloge koje po vašoj logici objašnjavaju da Svemogući nepostoji? Ne bi bilo loše da kad odlucite koji je razlog od ta 2 kad postavljate pitanja, da i nama napišete, da znamo da se ne peglamo bezveze u odgovaranju, jer čovjek vam da ekstra odgovor, vi pređete preko njega za sekundu, ni zahvale nit išta i pređete na drugu mogu slobodno reći provokaciju. Ako ste tu samo da dokažete svojim glupim potpitanjima da Bog ne postoji, onda baš imate viška vremena i baš vam je dosadno, zapitajte se malo.
Towelie

#257 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Towelie »

Kikibombona wrote:
Towelie wrote:U Hadis-i Kudsiji, Allah kaže: ”Bio sam skriveno blago, htio sam da budem spoznat, stoga sam svijet stvorio, pa spoznajte me kroz djelo moje”

Ja nekako razmisljam u ovom pravcu. Allah swt nas je stvorio i podario nam razum da bi Ga spoznali i priblizili mu se dostizuci vrhunske ljudske kvalitete na tom putu spoznaje. Smatram da "cinjenje ibadeta zbog kojeg su ljudi i dzini stvoreni" moze odnositi na spoznaju Allaha i priblizavanje Njemu.
A zasto je stvorio zivotinje?
Ne mogu ti dati odgovor potkrepljen nekim ajetom i hadisom. Ono kako ja to vidim, je da bi ljudi kroz zivotinje, koje su u jednom drugom ajetu opisuju kao "svjetovi poput naseg", covek bolje spoznao Boga i velicinu Njegovog stvaranja. Zapravo, u zivotinjskom carstvu, se izmedju ostalog nalaze Allahovi znakovi, za ljude koji pitaju.
Kikibombona

#258 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Kikibombona »

Towelie wrote: Ne mogu ti dati odgovor potkrepljen nekim ajetom i hadisom. Ono kako ja to vidim, je da bi ljudi kroz zivotinje, koje su u jednom drugom ajetu opisuju kao "svjetovi poput naseg", covek bolje spoznao Boga i velicinu Njegovog stvaranja. Zapravo, u zivotinjskom carstvu, se izmedju ostalog nalaze Allahovi znakovi, za ljude koji pitaju.
Znaci, sve je podredjeno covjeku?
Zivotinje su stvorene radi covjeka, kao i sve ostalo?
Towelie

#259 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Towelie »

Kikibombona wrote:
Towelie wrote: Ne mogu ti dati odgovor potkrepljen nekim ajetom i hadisom. Ono kako ja to vidim, je da bi ljudi kroz zivotinje, koje su u jednom drugom ajetu opisuju kao "svjetovi poput naseg", covek bolje spoznao Boga i velicinu Njegovog stvaranja. Zapravo, u zivotinjskom carstvu, se izmedju ostalog nalaze Allahovi znakovi, za ljude koji pitaju.
Znaci, sve je podredjeno covjeku?
Zivotinje su stvorene radi covjeka, kao i sve ostalo?
Pa, recimo. Zapravo ne za coveka per se, nego da covek spozna svog Gospodara.
MyTao

#260 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by MyTao »

@ngel wrote:
HadiRa wrote:

Scary movie.

Ili se varam ?
Dzinni nisu meleci... andjeli su meleci. Dzinni su bica koja su zivila na zemlji prije nego sto je tu protjeran Adem i Hava. Njima je bog zabranio da se mjesaju sa ljudima, pa su nevidljivi za nas ljude. Oni imaju iste osobine kao i ljudi, imaju slobodnu volju i odgovarat ce za svoja djela na onom svijetu. Sejtani su pali andjeli.
Putnik ali stvarno

#261 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

@ngel wrote:
HadiRa wrote:

Scary movie.

Ili se varam ?
Sve jasno, hvala dobri Dzine :)

Sada jos da znam sta su Meleci, vidim da ih @ MyTao pominje....
zijancer

#262 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by zijancer »

''Kad je onima koji istinski dragoga Allaha vole Njegovo zadovoljstvo važnije i od Dženneta i svega što je u njemu, sasvim je jasno da im je Allahovo zadovoljstvo važnije i od svih deredža na kojima su oni ili neko drugi. Za njih nije problem da bilo ko drugi bude na deredži višoj od njihove, pa bio on stvoren od zemlje, vatre, svjetlosti ili bilo čega drugog, i ma ko to bio. Oni uopće ne razmišljaju o tome ko je iznad, a ko ispod njih, odnosno koliko ko blagodati od dragoga Allaha uživa – njima je jedino bitno da ih dragi Allah voli i da oni vole Njega. Oni su, nošeni tom ljubavlju prema dragome Allahu, elhamdulillah, zadovoljni sa Njim pri svakoj odluci koju On donese, pa čak i onda kada On iznad njih postavi nekoga drugog ko im se čini inferiornijim od njih.'' (:
MyTao

#263 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by MyTao »

Sve jasno, hvala dobri Dzine :)

Sada jos da znam sta su Meleci, vidim da ih @ MyTao pominje....
Nek me isparavi neko ako grijesim, ali dugo sam bio musliman, pa znam da dzinni nisu djavoli i andjeli... dzinni su posebna bica, imaju "slobodnu" volju (andjeli ili meleci nemaju) neki su vjernici neki ne, i oni ce odgovarati za svoja djela bas kao ljudi. Zive ovdje na zemlji zajedno sa ljudima samo sto ih ne mozemo vidjeti mada svako malo neki Arap napravi interview sa jednim od njih :) :-)

meleci = andjeli
sejtani = djavoli
duhovi? = dzinni?

tako bi to ja rasporedio.
Plavo-bijeli

#264 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Plavo-bijeli »

svi sejtani su dzini, ali svi dzini nisu sejtani, je li sad jasno?
MyTao

#265 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by MyTao »

Plavo-bijeli wrote:svi sejtani su dzini, ali svi dzini nisu sejtani, je li sad jasno?
Sta je onda Iblis? on je sejtan a nije dzinn? posto je pali andjeo?
Plavo-bijeli

#266 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Plavo-bijeli »

MyTao wrote:
Plavo-bijeli wrote:svi sejtani su dzini, ali svi dzini nisu sejtani, je li sad jasno?
on nije anđeo-melek, niti je ikad bio. Iblis je dzin.
MyTao

#267 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by MyTao »

Plavo-bijeli wrote:
MyTao wrote:
Ok... nisam znam to.
Putnik ali stvarno

#268 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Plavo-bijeli wrote:
MyTao wrote:
Hvala MyTao & Plavo-bijeli ali ipak nisam siguran da mogu da pratim, jer

Andjeli su Meleci I Sejtani. S tim da su Sejtani pali andjeli. / potvrdjeno

Sta su zapravo Dzini i koja podvrsta njihova je Iblis ?

Sledece se tvrdilo :
sejtani = Dzini
Dzini NISU SVI sejtani
Iblis = Dzin / potvrdjeno

Hvala na strpljenju
Plavo-bijeli

#269 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Plavo-bijeli »

MyTao wrote:
Plavo-bijeli wrote:hmm pa eto ako misliš da su ti svi ljudi na svijetu samo bolesni i da na tu bolest nekim čudom utiče učenje Qurana i da to nije ništa čudno, onda objasni sve ove videoe :
imaju 4 dijela, neke trikove je nemoguće namjestiti. Šta kaže vaša science na ove mađioničare i ne pričamo o nekim dječijim trikovima normalno.
hahaha... jeli ozbiljno vjerujes u magiju? :lol:

možda je i ovo sve izrežirano...
r_faruk

#270 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by r_faruk »

:roll: jesi li ti ozbiljan ?

pa na pola ovih trikova se moze primijetiti odakle vadi rekvizite
Plavo-bijeli

#271 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Plavo-bijeli »

nije poenta u ovom klipu, poenta je da je smiješno vjerovati da prava magija ne postoji.
MyTao

#272 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by MyTao »

Plavo-bijeli wrote:nije poenta u ovom klipu, poenta je da je smiješno vjerovati da prava magija ne postoji.
Whattttttt???

Ti se salis? Ustvari nadam se da se salis... Mada nisam siguran.
Zokipfc

#273 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Zokipfc »

Plavo-bijeli wrote:Postavlja se pitanje, da li vi želite da naučite nešto novo, ili želite da isprovocirate i probate naći razloge koje po vašoj logici objašnjavaju da Svemogući nepostoji? Ne bi bilo loše da kad odlucite koji je razlog od ta 2 kad postavljate pitanja, da i nama napišete, da znamo da se ne peglamo bezveze u odgovaranju, jer čovjek vam da ekstra odgovor, vi pređete preko njega za sekundu, ni zahvale nit išta i pređete na drugu mogu slobodno reći provokaciju. Ako ste tu samo da dokažete svojim glupim potpitanjima da Bog ne postoji, onda baš imate viška vremena i baš vam je dosadno, zapitajte se malo.
A kako ti znas da Svemoguci postoji?
Usual_Suspect

#274 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Usual_Suspect »

:lol: Allah nas je stvorio zato sto mu je dosadno, fali mu jarana....Jer bog bez nas uopce nije bog, case closed
(naravno ako predpostavimo da uopce postoji bog) krace receno bog se malo igra BOGA.
Towelie ima najjaci odgovor, stvorio nas je da ga spoznamo, da mu se priblizimo jer bez nas sta bi on uopce radio
Capajebo

#275 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Capajebo »

Putnik ali stvarno wrote: Sta su zapravo Dzini i koja podvrsta njihova je Iblis ?

Sledece se tvrdilo :
sejtani = Dzini
Dzini NISU SVI sejtani
Iblis = Dzin / potvrdjeno

Hvala na strpljenju
Iblis je jedan od Dzina. I birvaktile je bio Allahov najbolji rob. Toliko je velicao i hvalio Allaha da ga je Allah uzdigao na nebesa medju meleke (dobio je tu pocast). Da bi se sa stvaranjem Adema a.s u njemu rasplamsao ego i tada direktno prekrsi Allahovu naredbu. Od tada je proklet i gorjet ce u Dzehennemu sa ostalim ljudima i dzinima.
Dzini su Allahova stvorenja koja su stvorena prije nego su stvoreni ljudi. Stvoreni su od vatre.
Dzini nisu svi sejtani, imaju svoju sopstvenu volju i odgovarat ce za svoje postupke na Sudnjem Danu isto kao sto ce odgovarati i ljudi.

Nadam se da sam odgovorio na sva pitanja, ako te jos sta zanima, a ja budem znao odgovor, pitaj pa inshAllah odgovorim :)

Tek sad skontah da je ovo davno postavljeno, halal'te :mrgreen:
Post Reply