Pretpostavljam na osnovu životnog iskustva i edukacije.agnostic_front wrote:Bold 1 - Ti pretpostavljaš, a mi vidimo. OK.Matzan wrote:Da se malo uozbiljimo. Video je najvjerovatnije rađen u promotivne svrhe i vjerovatno je motiv da se zaradi kakav ojrić ili petrodolar. Žao mi je što su razočarani oni koji su priželjkivali i očekivali da neka bradata spodoba prvo dedi onako maestralno odrubi glavu, pa da onda skine 'amajliju, tad bi njihovi mokri snovi bili do kraja ispunjeni.
Pretpostavljam dakle, da se u "zastrašujućem" videu radi o osrednje izrežiranoj predstavici. Jer kakvi bi to sihiri, džini i ostali dušmani bili opasnost po dedu kad bi dedo tek tako dragovoljno predao hamajliju? Pa ljudi moji, zar ne znate šta je dramaturški zaplet?! "Ne dam!" "Daj dedo!" "Ne dam!".... A jadnog dedu toooliko boli da se pola smije dok se kao cjenka sa onim likovima.
Dakle, vrlo jasno i precizno, nisu autori ovog videa ovlašteni ni pozvani da određuju i uređuju šta je to haram a šta nije, a pogotovo da medijski iskorištavaju ljude u nevolji (na stotitne puno gorih materijala snimljeno je u ratu i poslije rata i prodato ko zna gdje, ali to je već neka druga tema). Sa problemom nadrihodžinstva, pravljenja kojekakvih zapisa i hamajlija, tačnije pravljenja ljudi budalama, trebalo je da se već odavno pozabave institucije IZ, a mislim i države (ako ništa onda bar da plate državi porez!).
Bold 2- Zašto i kako?
Postavio sam već jedan od hiljada videa koje je vrlo lako naći na internetu, gdje se u raznim religijama "istjeruju demoni" i gdje se koriste daleko grublje metode od tamo prikazanih. Očito da svako vidi ono što mu odgovara.
https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=8 ... r_embedded
Drugo pitanje - edukacijom.