Bosanac !!!!!__Phoenix__ wrote:A koja je tvoja etnička identifikacija?Nomo wrote: propustena je istorijska sansa da se uzme ime Bosanac . Bosanc sam bio Bosanac cu biti . Rodjen sam kao Bosnac i takav cu krepati uskoro jer nisam dobrog zdravlja . Ali naslov teme ti je sto bi rekle sarajlije bezzzzzze
mjenjaj naslov teme jer se dusmani nasladjuju .
Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
-
Nomo
#251 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
-
seldzuk
#252 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
a ja znam i to da za obrazovaniju budalu u BiH nisam čuo. bošnjaci, tj. najpozvaniji bošnjački intelektualci su se odlučili '93. na to da bošnjacima vrate staro nacionalno ime. da su bh. srbi bili za to da malo manje budu srbi, a više bosanci, bosanske nacije bi bilo. ovako je riđanović ko u majke mujo. priča koju priča najviše leži dodiću i dodićima.bach wrote:Slušaj sine..Projecting1500 wrote:Iskompleksirani lik Bach otvori ovu million puta prezvakanu antibosnjacku temu I vi na deset strana sa neprijateljima naseg naroda razglabate.
Haj nek neko otvori temu "Hrvati - izmisljena nacija" na nekom hrvatskom forumu? Ili "Srbi - izmisljena nacija" na nekom srpskom?
U roku od pet minuta bi te teme bile izbrisane. Samo na ovom klixu je izgleda dozvoljeno vrijedjanje i negiranje Bosnjaka...
A ti Bach se izjasni kako hoces ne znam koji kurac otvaras ovu temu I vrijedjas ljude... imal neki drugi nacin da lijecis svoje komplekse?
Nisam ja ništa rekao...Ja sam samo prenio ono što sam čuo uz usta čovjeka koji slovi kao jedan ood najvećih intelektualaca u ovoj zemlji...Čovjek je završio mnogo dobre škole, ima titule profesora i doktora nauka i kaže u sred Sarajeva kako je riječ Bošnjak iz naftaoina izvukoa Tunjo i da takav narod ne postoki...Da postoje muslimani kao pripadnici jedne religije i da postoje Bosanci...
http://style.ba/novost/25472/ridanovic- ... g-vilajeta
E sada ti uprati kuda se uvaženi profesor kreće, gdje pije kafu, pa mu sve u lice reci...I olakšaj i srce i dušu i probavni trakt...
-
__Phoenix__
#253 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Dakle Bosanci su etnička skupina?Nomo wrote:Bosanac !!!!!__Phoenix__ wrote:A koja je tvoja etnička identifikacija?Nomo wrote: propustena je istorijska sansa da se uzme ime Bosanac . Bosanc sam bio Bosanac cu biti . Rodjen sam kao Bosnac i takav cu krepati uskoro jer nisam dobrog zdravlja . Ali naslov teme ti je sto bi rekle sarajlije bezzzzzze
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#254 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
A mene stvarno interesuje ko je dao tim ljudima mandat da to urade?seldzuk wrote: a ja znam i to da za obrazovaniju budalu u BiH nisam čuo. bošnjaci, tj. najpozvaniji bošnjački intelektualci su se odlučili '93. na to da bošnjacima vrate staro nacionalno ime. da su bh. srbi bili za to da malo manje budu srbi, a više bosanci, bosanske nacije bi bilo. ovako je riđanović ko u majke mujo. priča koju priča najviše leži dodiću i dodićima.
Je li se narod uopce pitao za takvo nesto?
2 godine prije toga, na popisu stanovnistva, bilo je manje od 4000 Bosnjaka (kada saberemo one koji su se izjasnili Bosnjak, Bosnjak-Musliman, Musliman-Bosnjak).
Dakle interesuje me kako objasnjavas tu cinjenicu? Ko su oni da mijenjaju ime narodu?
Pitam iz konstruktivne radoznalosti, a ne iz losih namjera
- bach
- sinuhe
#256 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Balkanski intelektualci osvajaju publiku anegdotama i duhovitoscu. Ridjanovic kao i svaki drugi.
Bosnjacima trebaju institucije a ne profesori po kaficima.
-
Nomo
#257 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
__Phoenix__ wrote:A koja je tvoja etnička identifikacija?Nomo wrote: propustena je istorijska sansa da se uzme ime Bosanac . Bosanc sam bio Bosanac cu biti . Rodjen sam kao Bosnac i takav cu krepati uskoro jer nisam dobrog zdravlja . Ali naslov teme ti je sto bi rekle sarajlije bezzzzzze
moj prijatelj hans je po nacinalnosti njemac . sta je on po etnickoj identifikaciji ?
-
hizo ramidovic
#258 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
dakle, ono o cemu pricas je stvar licnog izbora a ne namjernog izbacivanja ili sprecavanja izjasnjavanja od strane nekog drugog._BataZiv_0809 wrote:Sve je stvar licnog izbora, ali i taj licni izbor je zavisan od tradicije, odgoja i licnih prilika. A ako su nekome (150 godina) 3 generacije predaka deklarisani kao jedno, tesko ce taj drugi biti nesto drugo. Tesko, ne i nemoguce.hizo ramidovic wrote: i ko koga izbacuje iz koje jednacine?
je li nekome zabranjeno da se izjasnjava po prvoj ili drugoj jednacini ili je to stvar izbora?
-
Drinski
#259 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Pošto smo rezimirali, da je tema zajebancija, evo da malo nastavimo u istom tonu.
Omer Skopljaković: Ž E Lj A
... Dušmane mrzi, a Srpstvo ljubi,
Tako mi sine ti bio živ,
Pane li babo u borbi ljutoj,
Osvet' ga sine, sokole siv...
Srbin Avdo Karabegović: OH, TA LjUBIM TE...
... Tako mi pravde
Višnjega Boga
Tako mi srpskog
Imena moga...
Protivu islama,
To ništa nije,
Sin Otadžbinu,
Ljubiti smije.
Omer-beg Sulejmanpašić-Despotović: SRPSTVU
Iz mog srca, iz plamenih grudi,
Iz uzdaha, iz duše, iz snova,
Tebi Srpstvo, moja srećo draga,
Leti, evo, laka pjesma ova!...
Suza čista; suza duše moje,
Suza, što me milom bratstvu veže,
Suza vjernaljubavi i krvi,
Tebi, Srpstvo, što me vječno steže!
Aliverić Tuzlak: ZNAM JE ŠTA SAM
... Evo pjesme, nije vješta
Al' za svojim leti jatom.
Nemojte me više vr'jeđat'
Zovite me Srbom, bratom!
Nuridin Ibnul-Hadžer: PJESMI
Uzdiži se, pjesmo moja,
Iz plamenih, srpskih grudi,
Smjelo leti kroz krajeve,
Đe god sl'jepi guslar gudi!
Uz gusala glase mile,
Đegod čuješ da se poje,
Tu slobodno spusti krila,
Tu ćeš naći braće moje...
Al' međ'njima ako vidiš,
Ko te krivim okom gledi,
Tog se kloni! Izrod to je,
Tomu demon stope sl'jedi.
Uzdiži se pjemo moja,
Iz plamenih, srpskih grudi,
Smjelo leti kroz krajeve,
Đe god sl'jepi guslar gudi...
Aliverić Tuzlak: SRPSKI JEZIK
Srpski jezik, rajski jezik –
Ne što njime zbori raja,
Već za to, što u sebi
Sve miline zvuka spaja.
Znaš kako s' u duši hori,
Kad nam majka, kad nam sestra,
Kad nam ljuba njime zbori.
Znaš kako nas on potresa,
Kad nam guslar njime pjeva,
Te nas diže u nebesa.
Rane vida, l'ječi bole,
Znaš kako nam duši prija
Kad nas, starci njim sokole.
Za to velim, što da krijem:
Svaki onaj Bogu gr'ješi,
Ko ga zove zemaljskijem.
-
seldzuk
#260 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
posljednji popis je između ostalog bio i referendum među bošnjacima u vezi nacionalnog imena. na njemu su bošnjaci jasno rekli kako se žele zvati. što su bosanci i po dejtonskom ustavu i po popisu potpali pod ostale, e pa šta ćemo sad._BataZiv_0809 wrote:A mene stvarno interesuje ko je dao tim ljudima mandat da to urade?seldzuk wrote: a ja znam i to da za obrazovaniju budalu u BiH nisam čuo. bošnjaci, tj. najpozvaniji bošnjački intelektualci su se odlučili '93. na to da bošnjacima vrate staro nacionalno ime. da su bh. srbi bili za to da malo manje budu srbi, a više bosanci, bosanske nacije bi bilo. ovako je riđanović ko u majke mujo. priča koju priča najviše leži dodiću i dodićima.
Je li se narod uopce pitao za takvo nesto?
2 godine prije toga, na popisu stanovnistva, bilo je manje od 4000 Bosnjaka (kada saberemo one koji su se izjasnili Bosnjak, Bosnjak-Musliman, Musliman-Bosnjak).
Dakle interesuje me kako objasnjavas tu cinjenicu? Ko su oni da mijenjaju ime narodu?
Pitam iz konstruktivne radoznalosti, a ne iz losih namjera
-
VjecitiStudent
#261 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
BANU?sinuhe wrote:Balkanski intelektualci osvajaju publiku anegdotama i duhovitoscu. Ridjanovic kao i svaki drugi.
-
goodbar
#262 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Puno stranica za misljenje nebitnog lika.U redu,to je njegovo misljenje,mislim da je pogresno,ali postujem i,po meni,pogresna misljenja.Kao,sada bi trebali, opet ,mjenjati nacionalno ime?Pogledajte,po srpskim portalima,srpski nacionalisti medjusobno svrsavaju nad ovim temama-"eto,4 x mjenjaju ime,1.Hrvati.2.Srbi.3.Muslimani.4.Bosnjaci,koje li je sledece"?Bosnjaci su hrvatskim nacionalistima bili dobri dok su sjedili na minderluku,pili kahvu,klimali glavama i govorili"JAH".Cim su se nacionalno i politicki poceli osvjescivati,a vojno jacati,vise nisu bili dobri-"daj,sad,sa Srbima pravi(neprincipijelnu)koaliciju,da se zaustave Bosnjaci,inace od ugovora Cevetkovic-Macek,ne ostade kamen na kamenu".S druge strane,srpski nacionalisti,nisu priznavali niti Muslimane kao naciju,govorili su"to su Srbi islamske vjeroispovjesti",pa su svoju"bracu" poklali svukuda gdje su na nji(G)naisli.Kako su Bosnjaci jacali,politicki i vojno(jer na ovim prostorima,ako si slab,bez obzira sto su pravda i argumenti na tvojoj strani,mozes da se slikas),to su ti isti srpski nacionalisti pricali drugu pricu-"priznajemo Muslimane kao naciju,ali ne Bosnjake".Poslije rata,najtvrdji nacionalisti su priznali i Bosnjake,kao naciju,ali ne i bosanski jezik.Napravili su kompromis sa sobom,pa su maternji jezik Bosnjaka nazivali "bosnjackim",ali,do danas,ne prihvataju bosanski jezik.Polahko,prihvatice i to.Uglavnom,mislim da je sa pricom o "Radjanju jedne nacije",konacno zavrseno.Tako bi trebalo i ovu temu privoditi kraju.Historija ne poznaje rikverc.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#263 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Tako je.hizo ramidovic wrote: dakle, ono o cemu pricas je stvar licnog izbora a ne namjernog izbacivanja ili sprecavanja izjasnjavanja od strane nekog drugog.
Znam da me nema u kombinaciji Srbin-pravoslavac-srpski, kao ni u Bosnjak-islam-bosanski. I moja je sloboda da izaberem da to NE BUDEM.
Moze se pila okrenuti naopako pa reci da te kombinacije izbacuju ljude poput mene, ali to je vec u domenu semantike
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#264 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ok, ali ne pricamo o tome.seldzuk wrote: posljednji popis je između ostalog bio i referendum među bošnjacima u vezi nacionalnog imena. na njemu su bošnjaci jasno rekli kako se žele zvati. što su bosanci i po dejtonskom ustavu i po popisu potpali pod ostale, e pa šta ćemo sad.
-
StupskaBitanga
#265 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
kad su nam ovo uvaženi intelektualci i ljudske veličine moramo se zapitati koji nam je vrag
Lavić/Kurtčehajić/nastavi niz
Lavić/Kurtčehajić/nastavi niz
-
hizo ramidovic
#266 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
nema tu nista nejasno._BataZiv_0809 wrote:Nije mi jasna spojivost agende po kojoj je nestanak (M)muslimana krajnji cilj sa stvaranjem zajednice cije je najvise izvrsno i zakonodavno tijelo u tom trenutku, definise na nacin da (M)muslimane kao narod ugradi u ustavnu osnovu iste.hizo ramidovic wrote: trebas poznavati povijest i ko je tad dosao na vlast. tito osobno je tada rekao da ce biti bosne (i hercegovine). ostalo valjda znas...
Ustav iz 1974. dozvolio je kolosalnu promjenu: umjesto 'musliman' uvodi se naziv 'Musliman'. Ne znam sta ti ovdje nije jasno?
zavnobih je, protivno zeljama nekih sh krugova u to vrijeme, a prema titovoj odluci, obezbjedio ravnopravan status bih u buducoj zajednickoj drzavi, i potvrdio njen visestoljetni karakter zajednicke multietnicke drzave, pri cemu je svaka etnicka grupacija bila ravnopravna.
-
Drinski
#267 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Evo jos jednog intelektualca.
Salih Selimović, profesor, istoričar i publicista iz Sjenice, čovek koji godinama, iako se suočava sa brojnim problemima, neumorno istražuje, objavljuje i otvoreno govori o svom srpskom poreklu i o islamizaciji na prostoru bivše Jugoslavije, bavio se i fenomenom Svetog Save i muslimana, a nedavno je dobio Vukovu nagradu.
Jedan ste od retkih Bošnjaka koji javno govori o svom srpskim korenima i istražuje proces islamizacije na prostorima bivše Jugoslavije, tvrdite da je većina današnjih muslimana ima srpsko poreklo.
- Ne vidim nijedan razlog zašto bi krio svoje srpske korene. To isto mislim i za druge ljude bez obzira o kakvom i čijem se poreklu radi. Što bih to ja bio ono što nisam, a da ne budem ono što jesam. Dakle, hoću da budem ono što jesam. Mojim višegodišnjim istraživanjima relevantnih istorijskih izvora, kao i radom na terenu, došao sam do zaključka da je većina naših muslimana, sada Bošnjaka, srpskog porekla i da su pre islamizacije najčešće bili pravoslavci, mada je bilo i katolika. Islam se prihvatao iz raznih uzroka. Pre svega treba znati da je to bila dominirajuća vera osvajača.
- Prihvatiti tu veru značilo je obezbediti određene privilegije kao što su ekonomske i uopšte društvene. Malo je bilo onih koji su islam prihvatali iz ubeđenja da je to jedina prava vera. Musliman je bio oslobađan nekih poreskih obaveza, a mogao je napredovati na društvenoj lestvici sve do najvišeg društvenog sloja, državnih, vojnih i verskih položaja. U 15, 16. i 17. veku, pa i nešto kasnije, bilo je mnogo naših muslimana koji su postali begovi, sandžakbegovi, beglerbegovi, paše, veziri i veliki veziri. Islamizacija je počela u 15. veku da bi u 16. i 17. veku poprimila masovniju pojavu.
- U početku islam su prihvatali predstavnici vlastele počevši od one najsitnije pa do najkrupnije. Nešto kasnije su islam prihvatali i trgovci, stočari vlasi, zanatlije. Sela su se uglavnom kasno islamizirala i uvek je u većini sela živelo hrišćansko stanovništvo.
Nedavno ste izjavili da dr Mustafa Cerić i Bakir Izetbegović imaju srpsko poreklo.
- Da, rekao sam to, jer imam nepobitne dokaze. Mislim da i gospodin Bakir Izetbegović i efendija dr Mustafa Cerić to znaju. Druga je stvar da li će to i javno da priznaju. Oni mogu da se na mene ljute, ali ne mogu da pobijaju. Ako imaju druge dokaze neka ih iznesu. Preci Cerića su bili srpsko plemstvo pre islamizacije. Izetbegovići su poreklom iz Beograda, a u Bosanski Šamac su se naselili posle napuštanja Beograda 1867. godine.
Neki muslimani su se vraćali veri pradedovskoj, nedavno je to uradio i profesor Muhamed Bušatlija iz Beograda, objasnite ovaj fenomen.
- Mnogo je više naših muslimana/Bošnjaka koji ne kriju svoje srpske korene nego što se misli i javno ističe. Profesor Mahmut Bušatlija ima sjajan pedigre, jer potiče iz srpske vladarske kuće Crnojevića. Iz te dinastije, koja je vladala Crnom Gorom u 15. veku, Staniša, sin Ivana Crnojevića, je islamiziran i bio je skadarski sandžak-beg i gospodar velikog dela Crne Gore. Taj čin Mahmuta Bušatlije, sada Stanka Crnojevića, može da ima i neku drugu konotaciju.
Kako objašnjavate tvrdnje većine muslimana da su poreklom Turci?
- Sigurno je u našim zemljama bilo etničkih Turaka kao vojnih i civilnih starešina, sveštenika i raznih činovnika, ali su se po završenoj službi najčešće vraćali tamo odakle su i došli. Bilo je i toga da su se Turci, u narodu pežorativno nazivani Turkuše, ženili našim meštankama i ostajali ovde, ali je to bilo zanemarljivo. Ima istine za tvrdnju da će se naši muslimani ili Bošnjaci pre izjasniti kao Turci, Iranci, Saudijci, pa čak i Nemci samo ne da su Srbi iako sa tim nacijama nemaju nikakve ni etničke ni jezičke srodnosti. Mislim da su za ovakve pojave kriva i jedna i druga strana.
Da li postoje bošnjačka nacija i bosanski jezik?
- Da bi se konstituisala neka nacija moraju se ispuniti određeni i naučni, a ne samo politički uslovi ili kriterijumi. Nije dovoljna samo politička želja i volja određenih političkih krugova. Može se političkim aktom, aktom domaće političke elite podstaknute i spolja, proglasiti nacija, ali takvi akti po pravilu donose velike nesporazume i sukobe, pa i ratove, što je najtragičnije.
- Ne osećam se dovoljno kompetentnim, ali smatram da su srpski, bosanski, crnogorski i hrvatski jezik jedan isti. Pitao bih te tako "stručne" političare, a i neke naučnike, da li im prilikom komuniciranja sa Srbima,
Crnogorcima i Hrvatima trebaju prevodioci. Mislim da je na sceni "narcizam malih razlika" što bi se moglo reći i za stvaranje sintetičkih nacija, a ne samo jezika. Sve to postaje tragikomično.
Bavili ste se kultom Svetog Save i odnosom muslimana prema najvećem srpskom svetitelju, sta ste otkrili?
- Prilikom mojih višegodišnjih terenskih istraživanja u Staroj Raškoj bio sam iznenađen koliko je kod naših muslimana bilo tradicionalnog poštovanja kulta Sv. Save. Najstarije žene obavezno su za Savindan 27. januara pravile posebno jelo koje se zove masenica. Kada sam najstarijoj ženi, koja je tada imala 96 godina, rekao zašto to radi kada je ona muslimanka, kratko mi je odgovorila da je to jelo spremala i njena majka i bijača (baba). Jedna druga stara žena od 89 godina mi je rekla da uvek "za Savicu sprema masenicu".
- U razgovoru sa Bošnjakom, koji je imao 94 godine, na moje pitanje zašto na neki način obeležava Savindan kao i neke njegove komšije, samo mi je kratko odgovorio "Ovo je zavetna zemlja". Muslimani su uvek štitili i bogato darivali manastir Mileševu kod Prijepolja, jer je tu bilo grobno mesto Rastka Nemanjića, potonjeg arhiepiskopa Save i kasnije Sv. Save. Zabluda je da su se naši muslimani brzo i lako odricali svojih srpskih i hrišćanskih tradicija.
Nedavno ste dobili i Vukovu nagradu.
- Naravno da i dalje istražujem i pišem. Da, dobitnik sam Vukove nagrade za 2013. godinu kao istoričar istraživač. Trenutno radim na novoj knjizi koja će biti nastavak prethodne "Prilozi prošlosti Stare Raške".
Šta biste poručili Srbima i Bošnjacima u Sandžaku?
- Predložio bih relevantnim društvenim i političkim faktorima i kod Srba i kod muslimana/Bošnjaka da ozbiljno i odgovorno porade na jačanju poverenja, iskrene saradnje i prijateljstva. Ne može nama biti niko bliži od nas samih. Samo tako možemo da računamo na lepšu i izvesniju budućnost, jer je na sve nas, što bi običan narod rekao, skočila i ala i vrana. Na kraju krajeva, mi smo isti narod bez obzira na našu, često i tragičnu prošlost, pa sviđalo se to nekome ili ne.
Begovi i intelektualci
Da li je čest slučaj da se muslimani izjašnjavaju kao Srbi?
- Mnogo je muslimanskih intelektualaca, begova i trgovaca koji su se osećali Srbima i to nisu krili ni kada su ih zbog toga progonile i turske i austrougarske vlasti. Ovom prilikom ću pomenuti samo neke: Husein-beg Gradaščević, Derviš-beg Ljubović, Omer-beg Sulejmapašić-Despotović, Avdo Karabegović Hasanbegov, Avdo Karabegović Zvornički, Hasan Rebac, Mustafa Golubić, Smail-aga Ćemalović, Mustafa Mulalić, Ismet Pupovac, Džemal i Šukrija Bijedić, braća Pozderci, Skender Kulenović, Meša Selimović, Emir Kusturica, Dževad Galijašević...
Seobe i islam u Raškoj
x Salih je rođen 25. oktobra 1944. u Tešnju, BiH. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a studije u Sarajevu. Radio je kao nastavnik istorije i direktor škole u Kladnici i sekretar SIZ za osnovno obrazovanje u Sjenici, zatim kao direktor u Gopdijevu i Sušici (Bijelo Polje).
x Istorijom kao naukom počeo se baviti skoro odmah po završetku studija. Oblast njegovog posebnog interesovanja je poreklo, islamizacija, demografski i migracioni procesi na Sjeničko-pešterskoj visoravni i u celoj Staroj Raškoj ili Raškoj oblasti.
x Aktivni je učesnik mnogih naučnih skupova i stalni saradnik više naučnih zbornika i revija. Do sada je objavio šest knjiga i 70 naučnih radova koji su publikovani u naučnim zbornicima istorijskih muzeja i arhiva u Srbiji i Crnoj Gori. Autor je studija "Sjenica" i "Kladnica" i jedan od autora antropogeografske studije "Sjenički kraj". Nova knjiga Saliha Selimovića "Prilozi poreklu, islamizaciji, migracionim i demografskim procesima u Raškoj oblasti" je pravi istoriografski dragulj.
-
__Phoenix__
#268 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ne poznajem ga, po imenu bih rekao da je Danac?Nomo wrote:__Phoenix__ wrote:A koja je tvoja etnička identifikacija?Nomo wrote: propustena je istorijska sansa da se uzme ime Bosanac . Bosanc sam bio Bosanac cu biti . Rodjen sam kao Bosnac i takav cu krepati uskoro jer nisam dobrog zdravlja . Ali naslov teme ti je sto bi rekle sarajlije bezzzzzze
moj prijatelj hans je po nacinalnosti njemac . sta je on po etnickoj identifikaciji ?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#269 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Ako je tako, onda mozemo zakljuciti da je struja koja je bila za ocuvanje BiH i muslimansko/bosnjackog naroda bila jaca od one koja je iste zeljela unistiti. Sto znaci da je prica o zatiranju deplasirana.hizo ramidovic wrote: nema tu nista nejasno.
zavnobih je, protivno zeljama nekih sh krugova u to vrijeme, a prema titovoj odluci, obezbjedio ravnopravan status bih u buducoj zajednickoj drzavi, i potvrdio njen visestoljetni karakter zajednicke multietnicke drzave, pri cemu je svaka etnicka grupacija bila ravnopravna.
-
hizo ramidovic
#270 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
svako za sebe moze odabrati kombinaciju koju zeli._BataZiv_0809 wrote:Tako je.hizo ramidovic wrote: dakle, ono o cemu pricas je stvar licnog izbora a ne namjernog izbacivanja ili sprecavanja izjasnjavanja od strane nekog drugog.
Znam da me nema u kombinaciji Srbin-pravoslavac-srpski, kao ni u Bosnjak-islam-bosanski. I moja je sloboda da izaberem da to NE BUDEM.
Moze se pila okrenuti naopako pa reci da te kombinacije izbacuju ljude poput mene, ali to je vec u domenu semantike
no, odabir ni u kom slucaju ne smije biti osnova za bilo kakvu diskriminaciju, segregaciju, odbacivanje itd.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#271 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Tako je.hizo ramidovic wrote: svako za sebe moze odabrati kombinaciju koju zeli.
no, odabir ni u kom slucaju ne smije biti osnova za bilo kakvu diskriminaciju, segregaciju, odbacivanje itd.
-
Drinski
#272 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
A da se, pred jednoglasnog razmišljanja u naučnim krugovima, isto razmišlja i u našem narodu, pokazuje ova priča:
http://forum.klix.ba/prica-stojana-kesara-t50087.html
http://forum.klix.ba/prica-stojana-kesara-t50087.html
-
hizo ramidovic
#273 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
zna se cija je bila zadnja u to vrijeme._BataZiv_0809 wrote:Ako je tako, onda mozemo zakljuciti da je struja koja je bila za ocuvanje BiH i muslimansko/bosnjackog naroda bila jaca od one koja je iste zeljela unistiti. Sto znaci da je prica o zatiranju deplasirana.hizo ramidovic wrote: nema tu nista nejasno.
a prica o zatiranju je nastavljena. bih jeste opstala kao drzava, ali je negiranje bosnjacke nacije nastavljeno. znam dva brata, bosnjaka, rodjenih nakon ww2, od kojih je jednom u rodnim listu upisana nacionalnost 'hrvat' a drugom 'srbin', iako su potomci begovske familije...
-
Nomo
#274 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
-Phenis
eto kada odgovris sebi na pitanje sta je nacinalni njemac , hrvat , danac , frncuz ...po etnickoj pripadnosti dobices i odgovor sta sam ja kao nacinalni Bosanac po toj istoj etnickoj pripadnosti .
Ne poznajem ga, po imenu bih rekao da je Danac?
eto kada odgovris sebi na pitanje sta je nacinalni njemac , hrvat , danac , frncuz ...po etnickoj pripadnosti dobices i odgovor sta sam ja kao nacinalni Bosanac po toj istoj etnickoj pripadnosti .
-
__Phoenix__
#275 Re: Bošnjaci: Izmišljena nacija (by prof. Midhat Riđanović)
Prvi uslov da se identifikuješ s nacijom je da ta nacija postoji kao prihvaćena i legitimna od cjelokupnog stanovništva, kada živiš u zemlji koja je protektorat a ne država, a nije ličila na državu nikad, onda poređenja sa Njemačkom ne stoje...