Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Bojkotujete li Konzum?

Da
157
52%
Ne
119
39%
Ne znam
28
9%

Total votes: 304

JThomas

#251 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by JThomas »

upravo je izbor artikala otišao kurcu za uši u objektima koji su bili merkator. bukvalno prepolovljeno. kontaju valjda može im se...
mayab

#252 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by mayab »

JThomas wrote:upravo je izbor artikala otišao kurcu za uši u objektima koji su bili merkator. bukvalno prepolovljeno. kontaju valjda može im se...
Konzum ce sam sebe s_ebati, po meni je glupo, sto nije ostavio brend Mercator u BiH, dalje ukinuce(definitivno) i te pika bodove i popuste, sto ce mnoge isto tako udaljiti od Konzuma, asortiman artikala se promijenio i suzio , kako reče!
Uz to, jačanje , u ovom slucaju Binga, dakle biće svašta!
Drvosjeca iz Dejcica

#253 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

KLonzum (Klo) na Švapskom ćenifa, hala, toalet. :mrgreen:

P.S Sretan Dan državnosti BiH. :bih: Vjerujem da šupcima u Klonzumu ništa nije sveto te da ljudi rade normalno na današnji dan. :oops:
bach

#254 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by bach »

JThomas wrote:upravo je izbor artikala otišao kurcu za uši u objektima koji su bili merkator. bukvalno prepolovljeno. kontaju valjda može im se...
Loše su skontali...Vrlo loše...
Breathless

#255 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Breathless »

Nisrin wrote:Ne bojkotujem i necu jer Konzum ima extra akcije i najveci izbor artikala... ostalo uvijek mogu kupiti u Bingu, Amku, a u Hosetu i Robotu ne mogu jer su strasno neorganizovani i neuredni...

Interex mi je zakon, zao mi je sto ga kupuje Bingo jer pola proizvoda vise necu moci naci tamo...Bingo nije los ali im je sve nabacano, dosta toga ne mogu pronaci na njihovim policama...inace, bude i kod njih akcija!

I ono sto je na akcijama u Konzumu dodje kao normalna cijena u Hošeu i Bingu. Ovdje postoje dva mita koja se vrte, a to je da Konzum ima bolji asortiman roba i da je uredniji. Ni jedno ni drugo nije tacno. Samo Bingo na Ciglanama je bolji i uredjeniji od 90% Konzumovih prodavnica, sto kad je uredjenost u pitanju, tako i ponuda i ljubaznost uposlenica. Hoše Markalama isto, na Socijalnom jeste nakrcano malo vise, ali zato imaju odlican izbor i super cijene, sto svakom pametnom kupcu mora biti kljucno, izuzev ako ne ide na psihoterapiju u trgovacke centre i trgovine, a bice da ima i takvih. Amko isto ima uredjenije objekte u 90% od Konzumovih... Ovdje se kao i sa medjunarodnim lancima najeftinije junk hrane i od trecerazrednog Konuzma na silu zeli napraviti trgovac za "elitu", tacnije za okorjele malogradjane i skorojevice.

I da dodam da u Konzumu gotovo da i nema izbora, vec samo K plus smece i roba hrvatskog porijekla u kojoj je obicno odgromna disproporcija u odnosu na cijenu i kvalitet i ono nesto robe multinacionalnih kompanija kojaj e opet u prosjeku od 20-30 posto, nekad i vise skuplja nego u Bingu, Hoseu i Amku. Kod njih mogu naci najrazlicitije proizvode iz prije svega iz BiH, a onda iz Makedonije, Turske, Grcke, Mađarske, Tunisa, Maroka, Italije, Njemacke, Austrije, Francuske, itd...
drndalo

#256 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by drndalo »

Ako cemo pravo, postoje K-plus proizvodi iz svih ex-YU zemalja u Konzumu, pa i iz BiH... Malo ih je, ali ih ima...
rekla-kazala

#257 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by rekla-kazala »

K - plus proizvod ne mora biti čak ni loš proizvod. Trgovac, (discounter) traži proizvođača koji može ispoštovati određeni kvalitet sa određenim cijenama i količinama. Ko da najbolju ponudu taj dobiva posao. U Njemačkoj su provaljene neke premium marke koje rade za discounter-e kao "No Name" proizvođači. Na svakom proizvodu je negdje sitno deklarisano ko je proizvođač ili bar mjesto proizvodnje što je dovoljno da se zaključi ko je proizvođač jer male firme nisu nikad proizvođaći takvih proizvoda.
Meni K-plus proizvodi ne smetaju u Konzumu pa ni proizvodi iz koncerna Agrokor nego mi smeta što su potisnuli konkurenciju sa polica pa čak i neke kvalitetne proizvode koji im cjenovno nisu bili konkurencija.
Last edited by rekla-kazala on 25/11/2014 11:36, edited 1 time in total.
StupskaBitanga

#258 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by StupskaBitanga »

Kad u sandučić dobijem Konzum katalog 2 stavke su evidentne
Kplus proizvodi i piše lupam 20% sniženje na odabrane deke ili tave ili nešto a tamo u prodavnici tog sniženja ili nema ILi je nešto sto nema veze sa prikazanim
Breathless

#259 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Breathless »

drndalo wrote:Ako cemo pravo, postoje K-plus proizvodi iz svih ex-YU zemalja u Konzumu, pa i iz BiH... Malo ih je, ali ih ima...
Znam da ima, npr. Poljoradov feta sir koji je odron, kao sto je odron i onaj bijeli kravlji i ovciji sir u Poljoradovoj ambalazi iz kojeg je izvadjeno sve, a dodate tone soli. I mogu mislisti samo koliko je Poljorad kostalo to zadovoljstvo da ih stave na police i sklope taj posao za K Plus.

U Hoseu imas nekoliko vrsta domacih polutvrdih sireva od onih tesanjskih (ZZ "Zlatna kap"), vranickih, vlasickih i svaki je bolji od Poljorada. Zao mi je sto su nestali oni sirevi Katun iz Travnika. Imali su i kravlje i ovcije i kozije sireve koji su bili dobri i po ok cijeni, ali nekoliko godina ih nisam vidio.
Last edited by Breathless on 25/11/2014 11:40, edited 1 time in total.
Breathless

#260 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Breathless »

rekla-kazala wrote:K - plus proizvod ne mora biti čak ni loš proizvod. Trgovac, (discounter) traži proizvođača koji može ispoštovati određeni kvalitet sa određenim cijenama i količinama. Ko da najbolju ponudu taj dobiva posao.
Ne mora biti los, ali kad je K Plus u pitanju 90 % slucajeva je los. U Hoseu su uglavnom dobri oni Bony proizvodi i sa niskom cijenom, fileti skuse iz Maroka, bademi, ljesnjaci, grozdjice i sl, s tim da su cijenu badema i ljesnjaka u zadnje vrijeme podigli i da nije vise tako konkurentno.

Kad je K plus u pitanu, vrh je tuna i druge konzervirane ribe, oko kojih je do sad bila sto i jedna afera, zbog otrovnih sastojaka, ali oni i dalje to guraju, tako da vjerovatno ima i idiota koji to kupuju.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#261 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by ladyblue18 »

nevzad wrote:
Što se tiče maslaca imaš u Bingu kupiti Poljoradov koji je meni bolji od svih uvoznih (nekako mi ima onaj starinski ukus a ne ovaj industrijski)
Ovo smece je jednom uslo u moju kucu i nikad vise.
Isto neko spomenu i tuzlanski puter, ne znam koji je gori od ta dva.
Hajvan wrote:
ima, ima

zove se " Čokolada"!
od proizvođaca "Mak Zara"

a ni Vispakovim mliječni čokoladam ne fali ništa (u tom rangu), vala.
Mak Zara sam jednom probala i ispljunula, onu "za u goste", ako su im sve ko ta moje marke nece nikad vidjeti.
Vispak, 'nako vala...vise ne valja nego sto valja.

Uvijek sam za kupovinu domaceg ali ne dam ni da me neko pravi budalom za moje pare i da ja kupujem smece samo jer je domace. Nece mogne.
A ovi sto nece da kupuju "cetnicko" iz RS-a su za posebne teme.
A i ovi sto bojkot Konzuma gledaju kroz prizmu nacionalizma.
Nisrin wrote:
Interex mi je zakon, zao mi je sto ga kupuje Bingo jer pola proizvoda vise necu moci naci tamo...
Isto
Breathless

#262 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Breathless »

ladyblue18 wrote:
Mak Zara sam jednom probala i ispljunula, onu "za u goste", ako su im sve ko ta moje marke nece nikad vidjeti.
Vispak, 'nako vala...vise ne valja nego sto valja.
Vispak je prosirio liniju i sad ne zaostaju za kojekakvim Dorinama i sl, ali generalno, sve to su cokolade i cokoladni proizvodi koji spadaju u prosjek i imaju mali udio kakaoa, a tonu nekih nezdravih masti i aditiva. Ovdje se prava cokolada i ne moze kupiti, a cak su lose i one koje su 80% jer je unutra narokano hiljadu nekih hemijskih dodataka.
rekla-kazala

#263 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by rekla-kazala »

Dobru čokoladu nije lako napraviti.
Znam da mnogi manji proizvođači čokolade u Europi kupuju čokoladu u blokovima od velikih proizvođača. Najčešće iz Belgije.
Definišu kakvu čokoladu žele a onda im ovi veliki proizvođači urade uzorke, kad su zadovoljni ide proizvodnja. Onda ovi mali tope blokove i dodaju arome i oblike kakve žele.
Breathless

#264 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Breathless »

rekla-kazala wrote:Dobru čokoladu nije lako napraviti.
Znam da mnogi manji proizvođači čokolade kupuju čokoladu u blokovima od velikih proizvođača.
Definišu kakvu čokoladu žele a onda im ovi veliki proizvođači urade uzorke, kad su zadovoljni ide proizvodnja. Onda ovi mali tope blokove i dodaju arome i oblike kakve žele.
Čokoladu mozes ako imas kvalitetne sastojke praviti i kuci, ima dosta recepata na netu, sto se radi stoljecima kako u Centralnoj Americi, tako i u Evropi. E sad, sto su nasa cula stradala od pojacivaca okusa i drugih aditiva, to je druga stvar, pa nam nista sto nije industrija ne valja.

Vispak ima ozbiljnu opremu i tehnologiju i mislim da je kod njih to zaokruzen proces, ali nisam siguran 100%. Znam da su jos prije rata poceli s tim poslom. To je koliko toliko pozitivna prica od kako su ih preuzeli AS Group, za razliku od nekadasnje Zore - Sarabona koji bi svuda na planeti mogli opstati, a ovdje su unisteni.
bach

#265 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by bach »

Mi kao narod strašno patimo od kompleksa zvučnih marki. Mislim da nema naroda kojem je tako važno da kupuje i i robu sa zvučnim imenom. Mi zaboravljamo da kupujemo Milku proizvedenu u Bugarskoj ili Poljskoj, Ariel proizveden u Rumuniji, Renaulta sklopljenog u Turskoj i Nike sašivene u Kambodži...

Neko je spomenuo prosječan kvalitet roba koje proizvode domaći proizvođaći. I to stoji, ali keo je nešto prosječno ne mora značiti da je loše. Dođete u Austriju recimo, tamo u marketu 2 litra originalne Coca Cole košta 2.72 eura. POred nje imate ineku domaću No name Cocu koja košta 82 centa.

Imate i Milka čokoladu koja košta skoro dva eura ali i domaću No name čokoladu koja košta 35 euro centi...

Tako i piva i sir i kobasica

I šta se dešava? "Naši", Jugosi, bosančerosi i slični kao ludi kupuju originalnu Colu, Milke Heineken au "švabe" kupuju svoje proizovode, koji možda vrhunski, ali su njihovi...

https://www.hofer.at/de/sortimente/qual ... mmerbillig
rekla-kazala

#266 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by rekla-kazala »

Breathless wrote:
rekla-kazala wrote:Dobru čokoladu nije lako napraviti.
Znam da mnogi manji proizvođači čokolade kupuju čokoladu u blokovima od velikih proizvođača.
Čokoladu mozes ako imas kvalitetne sastojke praviti i kuci, ima dosta recepata na netu, sto se radi stoljecima kako u Centralnoj Americi, tako i u Evropi. E sad, sto su nasa cula stradala od pojacivaca okusa i drugih aditiva, to je druga stvar, pa nam nista sto nije industrija ne valja.

Vispak ima ozbiljnu opremu i tehnologiju i mislim da je kod njih to zaokruzen proces, ali nisam siguran 100%. Znam da su jos prije rata poceli s tim poslom. To je koliko toliko pozitivna prica od kako su ih preuzeli AS Group, za razliku od nekadasnje Zore - Sarabona koji bi svuda na planeti mogli opstati, a ovdje su unisteni.
Možeš napraviti i kod kuće ali kakvu. Dobra čokolada ide satima kroz valjke i to je ono što joj daje kvalitet.
Ne smije biti krupnih čestica ni kristala.
Image
Dobra čokolada košta.
Evo ovdje kad se pogledaju sirovine za dalju preradu može se doći do računice da vrhunske čokolade od 100 gr. ne može biti ispod 5KM.
http://www.theobroma-cacao.de/shop/barr ... e.html?p=1
razonoda

#267 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by razonoda »

[quote="bach"]Mi kao narod strašno patimo od kompleksa zvučnih marki. Mislim da nema naroda kojem je tako važno da kupuje i i robu sa zvučnim imenom. Mi zaboravljamo da kupujemo Milku proizvedenu u Bugarskoj ili Poljskoj, Ariel proizveden u Rumuniji, Renaulta sklopljenog u Turskoj i Nike sašivene u Kambodži...

Neko je spomenuo prosječan kvalitet roba koje proizvode domaći proizvođaći. I to stoji, ali keo je nešto prosječno ne mora značiti da je loše. Dođete u Austriju recimo, tamo u marketu 2 litra originalne Coca Cole košta 2.72 eura. POred nje imate ineku domaću No name Cocu koja košta 82 centa.

Imate i Milka čokoladu koja košta skoro dva eura ali i domaću No name čokoladu koja košta 35 euro centi...

I šta se dešava? "Naši", Jugosi, bosančerosi i slični kao ludi kupuju originalnu Colu, Milke Heineken au "švabe" kupuju svoje proizovode, koji možda vrhunski, ali su njihovi...
Mislim ,znajuci ''svabe'' da je ipak cijena u pitanju. Ako je org .cola ista cijena kao i njih , sigurno ce kupiti org.
Warashii

#268 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Warashii »

razonoda wrote:
bach wrote:Mi kao narod strašno patimo od kompleksa zvučnih marki. Mislim da nema naroda kojem je tako važno da kupuje i i robu sa zvučnim imenom. Mi zaboravljamo da kupujemo Milku proizvedenu u Bugarskoj ili Poljskoj, Ariel proizveden u Rumuniji, Renaulta sklopljenog u Turskoj i Nike sašivene u Kambodži...

Mislim ,znajuci ''svabe'' da je ipak cijena u pitanju. Ako je org .cola ista cijena kao i njih , sigurno ce kupiti org.
Nije to bas sve tako .
Problem nasih proizvodjaca, ne svih ali ima ih mnogo, jeste los kvalitet .
Jbmga nemas pive da uzmes vise normalne . Nase su truba a ove neke brandirane tipa Heinken, Becks i slicno se prave u Hrvatskoj, MAdzarskoj ili Srbiji i fakat nisu ni blizu onih proizvedenih negdje drugo.
Volim da popijem pivo, u zadnje vrijeme se najcesce odlucim za Paulaner kojeg ima haman jedino u Konzumu, i to ne u svim, i nasao sam i u FIS-u .
Proizvodi se u Njemackoj po njihovim standardima i daleko mi je bolje od nekog brandiranog proizvedenog u komsijkim zemljama .
Dakle red bi bio da se nasi, neki, proizvodjaci uozbilje sa proizvodima i da prestanu da kukaju a pogotovo da dizu cijene cim nesto postane malo popularnije .
Nisrin

#269 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Nisrin »

Breathless wrote:

I ono sto je na akcijama u Konzumu dodje kao normalna cijena u Hošeu i Bingu. Ovdje postoje dva mita koja se vrte, a to je da Konzum ima bolji asortiman roba i da je uredniji. Ni jedno ni drugo nije tacno. Samo Bingo na Ciglanama je bolji i uredjeniji od 90% Konzumovih prodavnica, sto kad je uredjenost u pitanju, tako i ponuda i ljubaznost uposlenica. Hoše Markalama isto, na Socijalnom jeste nakrcano malo vise, ali zato imaju odlican izbor i super cijene, sto svakom pametnom kupcu mora biti kljucno, izuzev ako ne ide na psihoterapiju u trgovacke centre i trgovine, a bice da ima i takvih. Amko isto ima uredjenije objekte u 90% od Konzumovih... Ovdje se kao i sa medjunarodnim lancima najeftinije junk hrane i od trecerazrednog Konuzma na silu zeli napraviti trgovac za "elitu", tacnije za okorjele malogradjane i skorojevice.

I da dodam da u Konzumu gotovo da i nema izbora, vec samo K plus smece i roba hrvatskog porijekla u kojoj je obicno odgromna disproporcija u odnosu na cijenu i kvalitet i ono nesto robe multinacionalnih kompanija kojaj e opet u prosjeku od 20-30 posto, nekad i vise skuplja nego u Bingu, Hoseu i Amku. Kod njih mogu naci najrazlicitije proizvode iz prije svega iz BiH, a onda iz Makedonije, Turske, Grcke, Mađarske, Tunisa, Maroka, Italije, Njemacke, Austrije, Francuske, itd...

Neki artikli istina je da dodju kao normalna cijena u drugim marketima, ali isto tako Bingo napravi akcije i stavi neku akcijsku cijenu koja je na drugom mjestu realna cijena...nije bas toliko ni Bingo jeftin, ako cemo gledati u fening!
Daleko najuredniji market je Konzum u BBIu i u SCCu, to nije neka stvar prestiza ili komopleksa, nego cinjenicno stanje...cesto odem u Hose na Markalama i toliko je nabacano da se ne mogu snaci, to isto vazi za Amko na Markalama ili za onaj na Kovacima ili onaj na Telalima + sto POLA PROIZVODA NEMAJU. Znaci, ne mogu se podmiriti kod njih, cesto odem u Bingo u podmiru i tu ne nadjem pola proizvoda i onda odem u Interex, pa mi je Interex uvijek prvi izbor!
To je moje misljenje, iako je Konzum za mene OK samo kad su u pitanju MAXI I SUPER marketi, sve ostalo je odron, poput Konzuma na Vratniku i onog na Carsiji, prvo sto su cijene paprene i drugo nemaju skoro nista!
I primjetila sam da vecina ljudi kupuje tamo gdje im je blize, posebno ovi sto nemaju vlastito auto!

Zakljucak: Konzum nema veze sa elitom, u Konzumu u BBIu su super akcije, druga stvar sto se nalazi u trznom centru u centru grada, ali je taj Konzum daleko jeftiniji od KOnzuma na Carsiji...
K Plus proizvode ne kupujem i ne mogu ih komentarisati!
Breathless

#270 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Breathless »

Nisrin wrote: Neki artikli istina je da dodju kao normalna cijena u drugim marketima, ali isto tako Bingo napravi akcije i stavi neku akcijsku cijenu koja je na drugom mjestu realna cijena...nije bas toliko ni Bingo jeftin, ako cemo gledati u fening!
Bingo ima jeftinijih proizvoda u odnosu na Hose i obratno, a da sam nesto nasao u Konzumu da je jeftinije u odnosu na druga mjesta, najiskrenije nisam nikad.

Daleko najuredniji market je Konzum u BBIu i u SCCu, to nije neka stvar prestiza ili komopleksa, nego cinjenicno stanje...cesto odem u Hose na Markalama i toliko je nabacano da se ne mogu snaci, to isto vazi za Amko na Markalama ili za onaj na Kovacima ili onaj na Telalima + sto POLA PROIZVODA NEMAJU. Znaci, ne mogu se podmiriti kod njih, cesto odem u Bingo u podmiru i tu ne nadjem pola proizvoda i onda odem u Interex, pa mi je Interex uvijek prvi izbor!
Svoja iskustva sa Konzumom u BBI sam vec opisao i necu se ponavljati, a sto se tice Hošea na Markalama to prosto nije tacno, jer cesto kupujem tamo i sve je besprijekorno rasporedjeno i uredno, zna se gdje su frizideri, gdje voce i povrce, gdje kozmetika i kucne potrepstine, itd. Sto se tice urednosti, ako nije uredniji od tog Konzuma u BBI u kojem ono voce ne smijes ni motkom dirati, onda nije nista manje, a nije ni to tacno da nema pola artikala, jer odgovorno tvrdim da ima puno bolji izbor nego taj Konzum u BBI i nikada mi se nije desilo da nisam nasao sto sam trazio. Kada kupujem gore, nekad za promjenu znam otici u Bingo i Amko na Markalama i oni su sasvim ok, s tim sto onaj Bingo jeste pretrpan, ali to je taj profil manje trgovine i neuporedivo je bolji od slicnih Kozumovih poput one na Carsiji u koju sam usao par puta i nikad vise. Amko po Centru je besprijekoran kad je urednost u pitanju, a i cijene i izbor je ok, a Hoše super i zbog domaceg povrca i voca kojeg nude, uglavnom Hercegovina, Gorazde, itd. Prije nekoliko dana sam se snadbio s tri vrste vhunskih domacih jabuka sa cijenam od 0,60, 0,80 i 1,00 po kg. :) Sve jeftinije nego na pijaci na Markalama, a u Konzumu onaj najlosiji uvezeni crveni delises uvezen Boga pitaj otkuda nikad se ni na akcijama nije priblizio toj cijeni. Ono sto je meni problem u svim trgovinama, jesu guzve na kasama i nekad se zna i previse cekati i tu nema razlike. Rijesenje bi bilo da zaposle jos radnika, ali oni na tome stede.
General_Jackson

#271 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by General_Jackson »

StupskaBitanga wrote:a jel ti tamo radiš pa imaš njihov avatar
Pa vjerovatno, kao što i ti radiš u suprotnom taboru pa od tvojih 11600+ postova najmanje 1000 ih je u zadnje vrijeme napisano protiv Konzuma, gdje god vidim temu protiv istog, svaki treći post je tvoj :D J.bo vas više Konzum, Bingo i svi ostali, propast će Konzum to vas ne treba sekirati, uništio je svu zdravu konkurenciju oko sebe i sada će se početi urušavati iznutra, samo je pitanje dana kada će početi zatvarati objekte jedan za drugim ili ih jedno 50% prodati nekom drugom trgovinskom lancu, nadam se nekom sa nivoom ex Merkatora, jer Konzum isto ima nivo seoskog granapa kao i svi ostali supermarketi kod nas.
StupskaBitanga

#272 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by StupskaBitanga »

ma super ispade da sam ja ovdje promotor i radnik konkurentskog lanca Konzumu. Još jedna crtica čiji sam oponent
Treba sada vidjeti kako će oni koji su imali Pika kartice reagovati na ove nove multiplus card
General_Jackson

#273 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by General_Jackson »

StupskaBitanga wrote:ma super ispade da sam ja ovdje promotor i radnik konkurentskog lanca Konzumu. Još jedna crtica čiji sam oponent
Treba sada vidjeti kako će oni koji su imali Pika kartice reagovati na ove nove multiplus card
Pa ja se iskreno nadam da ipak jesi.

EDIT: Lakše malo sa tim, možete raspravljati i bez spuštanja na lični nivo.
rekla-kazala

#275 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by rekla-kazala »

Ako je ovo istina, ovakve treba bojkotovati:
http://www.zenicablog.com/zenica/vijest ... slike.html

"Dobio otkaz zbog Mladićeve slike
Nakon osam godina uspješnog rada na poslovima menadžera, otac troje djece Edin Hadžić (52) iz Zenice otpušten je iz multinacionalne kompanije za proizvodnju piva "Carlsberg". I to zbog slike Ratka Mladića, ratnog zločinca. Nakon što su ga kupci iz BiH kontaktirali, kako nam je ispričao, zabrinuti što u skladištu "Carlsberga" u Čelarevu kod Novog Sada visi slika Ratka Mladića, optuženog za genocid, Hadžić je reagirao. Uvjerio se da je slika okačena i napisao interni mail svom pretpostavljenom.

- Nedopustivo je da bilo čija slika visi u prostorijama jedne multinacionalne kompanije, posebno ne slika čovjeka kojeg terete za strašne zločine. Slučaj Mladićeve slike mogao je ugroziti prodaju u dijelovima BiH - kaže Hadžić. No, 13. novembra, nakon Hadžićevog maila, direktor "Carlsberga" Srbija Gabor Bekefi, priča Hadžić, odlazi u Dansku. Nakon tri dana se vraća, a u Sarajevo stižu direktor lanca snabdijevanja Dalibor Jeličić, direktorica ljudskih resursa Lidija Latinović i direktor „Carlsberga“ BiH Dominik Martinjak (Dominic Martiniak), koji nude Hadžiću sporazumni raskid ugovora.

- Za sve ove godine nisam dobio nijednu opomenu u vezi s mojim poslom. Inače, svi parametri poslovanja u „Carlsbergu“ BiH bili su dvostruko bolji nego u „Carlsbergu“ Srbija. Ja sam odbio sporazumni raskid ugovora. Razlog koji su naveli bio je neuvjerljiv, navodno smanjenje troškova. Zaključio sam da otkaz ima veze isključivo s mojim mailom – naglašava Hadžić. On ističe da nikada u „Carlsbergu“ nije uzeo ni dan bolovanja, da je bilježio samo najbolje rezultate.

- Ali, jedan kolega, srpske nacionalnosti, u povjerenju mi je rekao da mu je povjeren zadatak da promijeni nacionalnu strukturu u "Carlsbergu" u BiH. Sam direktor „Carlsberga“ Srbija Gabor Bekefi jednom je konstatirao da u kancelariji u Sarajevu „rade samo muslimani“. Ne želim nikakvu osvetu zbog gubitka posla, ali moram reći da sam radio u Kanadi, u Italiji, na Kipru, i znam da se velike kompanije ne odnose ovako prema zaposlenima – dodaje Hadžić. Hadžićev slučaj, priča nam on, okončan je, što se kaže, po kratkom postupku. Odmah su mu oduzeli službenu karticu, laptop, karticu za gorivo i uručili otkaz.

- Nedavno su kolegicu bošnjačke nacionalnosti, koja je radila na recepciji, otpustili. To nema veze sa smanjenjem troškova već akcijom etničke čistke u „Carlsbergu“ i prikrivanjem činjenice da u svom skladištu drže sliku Ratka Mladića – zaključuje Hadžić. U pokušaju da kontaktiramo upravu „Carlsberga“ Srbija kako bismo čuli njihovu stranu priče, nismo imali sreće. Komentar, stav ili demanti Hadžićevih navoda nismo dobili. No, saznajemo da u Sarajevo uskoro stiže delegacija „Carlsberga“, koja je u obilasku svojih pogona i predstavništava u zemljama Balkana."
Post Reply