Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SDS?!

Post Reply
filosofman

#251 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Lug wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/ambasado ... /141112120

Situacija nije nimalo bezazlena. Opet nam se spremaju neprijatelji. To je bar jasno.

upravo..

"Francuska i Velika Britanija negativno su ocijenile rusku suzdržanost. Francuski diplomata Philippe Bertoux istakao je da Rusija nikada do sada nije izrazila protivljenje politike EU u Bosni i Hercegovini.

"Rusija uvozi lošu 'ukrajinsku atmosferu' u slučaj koji sa njom nije povezan. To je opasna igra", rekao je Bertoux, a britanski diplomata Michael Tatham izrazio je zabrinutost što Rusija pokazuje prezir prema euroatlantskoj budućnosti Bosne i Hercegovine."
Upravo to je ono što je jako loše po srpske pozicije, da se direktno politički konfrontuju EU i Zapad kontra Rusija, a preko "srpskih interesa".To nam je svojom politikom i "izletima u Mosku" nametnuo Milorad Dodik svojom suludom politikom konfrontacija sa Zapadam.
filosofman

#252 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

p206 wrote:
Lug wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/ambasado ... /141112120

Situacija nije nimalo bezazlena. Opet nam se spremaju neprijatelji. To je bar jasno.

upravo..

"Francuska i Velika Britanija negativno su ocijenile rusku suzdržanost. Francuski diplomata Philippe Bertoux istakao je da Rusija nikada do sada nije izrazila protivljenje politike EU u Bosni i Hercegovini.

"Rusija uvozi lošu 'ukrajinsku atmosferu' u slučaj koji sa njom nije povezan. To je opasna igra", rekao je Bertoux, a britanski diplomata Michael Tatham izrazio je zabrinutost što Rusija pokazuje prezir prema euroatlantskoj budućnosti Bosne i Hercegovine."
Za mene je ovo odlično.
Samo nek se priča o nama na tako visokom nivou...pa valjda i Evropljani shvate da će im Rusi praviti problem na Balkanu svaki put kad oni krenu na istok. Zato bi trebali uraditi sve da natjeraju ove naše da rade i ispune uslove za EU i NATO.
Upravo to je ono što je jako loše po srpske pozicije, da se direktno politički konfrontuju EU i Zapad kontra Rusija, a preko "srpskih interesa".To nam je svojom politikom i "izletima u Mosku" nametnuo Milorad Dodik svojom suludom politikom konfrontacija sa Zapadam.
filosofman

#253 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

NisamJaOnJE wrote:
filosofman wrote:
Da ali dali vi zaista mozete da se okrenete zapadu. Jer ako se okrenete zapadu onda nemate veceg zastitara koji ce stititi avse interese. Dakle onda cete vrlo brzo pristati na drzavu BiH u pravom smislu te rijeci gdje ce manje ili vise vrijditi jedan covijek jedan glas. A to znaci da ce se Sarajevo pitati za 60% a vi za 30%. Zato vam je mozda bolje ipak da se okrecete rusima. Neznam...
Ustavna konstitucija BiH je jasna, ustavne pozicije su takve kakve su i tu ne može biti promjene bez izričite saglasnosti srpske politike, ali relanost je da smo svi mi okruženi državama članicama NATO pakta i EU?! Druga bi bila pozicija da je sada nešto slično kao za vrijeem SSSR-a da je ruska dominacija "granice" u cijeloij istočnoj Evropi i da Rusija i dalje kontroliše te države kao nekada SSSR?!Promjenila se situacija na terenu, geopolitika se promjenila.
Helena2014

#254 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by Helena2014 »

NEŠTO MILOM, A NEŠTO UCJENAMA, DODIK ĆE SKUPITI KLIMAVU VEĆINU KRATKOG DAHA

Da sam na mjestu opozicije ja bi pustio da to urade jer je takva skupštinska većina je kratkog daha u ovakvoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji koja je u RS na granici pucanja.

Smatra te li da će prvi čovjek HDZ BiH prihvatiti ponudu stranaka koje su potpisale sporazum ili će ostati partner s Miloradom Dodikom? Može li Čovićev interes biti pokušaj ostavljanja Milorada Dodika u vlasti?

MILJEVIĆ: Dobro ste rekli Čovićev interes, a ne interes HDZ-a i ostalih partnera i interes hrvatskog naroda i svih građana. U tom kontestu smatram da će Čović odbiti ponudu za potpisivanje sporazuma. Po mom mišljenju Čović će se rukovoditi isključivo svojim ličnim interesom, a njegov lični interes je zaštita onoga što je stekao, njegovi poslovni odnosi sa prvim čovijekom u RS i mogućnost da se spasi od procesuiranja pred pravosudnim organima.

Sve će to biti jedini i presudni razlozi za Čovićevo opredjeljenje o čemu govori i činjenica da je odmah potrčao u zagrljaj svog dugogodišnjeg poslovnog partnera i zaštitnika Dodika umjesto da je bio prvi koji je potpisao sporazum koji garantuje Hrvatima sve ono o čemu Čović priča godinama. Mislim da će Čović ostati uz Dodika sve dok njegovi lični interesi ne budu ozbiljno ugroženi, a da će onda promijeniti stranu. Da li će tad biti već kasno ili ne ne bih prognozirao.

http://www.vijesti.ba/intervjui/246069- ... -DAHA.html
filosofman

#255 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

S Čovićem sam izvrsno surađivao u Domu narodu, za sukob SDS-a i HDZ-a nema razloga
- Nitko iz RS-a, SDS ni SNSD nikada nije ni razmišljao da hrvatski narod treba predstavljati bilo tko drugi osim Čovića i HDZ-a jer je tu odluku donio hrvatski narod – tvrdi potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić

Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić odlučno je u intervjuu Večernjem listu odbacio tvrdnje da je potpisom sporazuma u Sarajevu ova stranka trgovala interesima RS-a, najavljuje nestabilno četverogodišnje političko razdoblje u entitetu te ističe otvorenost za suradnju s HDZ-om BiH i predsjednikom Draganom Čovićem.

Večernji list: Tko danas ima većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske?Nema nitko.
Večernji list: A tko će je imati?

Imat će onaj tko osigura 42 zastupnika. Sigurno je da će se ta većina mijenjati tijekom ovog mandatnog razdoblja. Valja reći da će tijekom ovoga razdoblja obavljanje vlasti biti dosta komplicirano. Rekao bih da se narod nikada u gora vremena nije tako podijelio kao sada. Praktično su sve političke opcije u nekoj vrsti blokade i upravo sada kada bi nam trebala snažna politička akcija koja bi odmah povukla Republiku Srpsku iz krize, mi nismo u situaciji to uraditi jer su građani bili neodlučni pa je i takav izborni rezultat.

Večernji list: Kako gledate na odnos HDZ-a BiH i SDS-a u svjetlu ranijih događaja, kao i na očekivanja da budu sastavni dio vlasti na razini BiH?

SDS ne dijeli nijedan glas s HDZ-om BiH i u demokratskim uvjetima mi nemamo nijedan ozbiljan razlog zbog kojega bi bili u sukobu. Ako je to tako, onda je korisno za sve da otvorimo mogućnost suradnje. Tu suradnju mi vidimo u Vijeću ministara BiH ili na bilo kojoj drugoj razini vlasti. Pri tome moram reći da sam s Čovićem izvrsno surađivao u kolegiju Doma naroda, kao što znam da je on izvrsno surađivao s gospodinom Šarovićem dok su bili u Predsjedništvu BiH. Shodno tome, pozicija SDS-a je potpuno jasna – otvorenost za suradnju.

Večernji list: Kako gledate na činjenicu da Čović ima odličnu suradnju s Dodikom koji je najzaslužniji što legitimni predstavnici Hrvata nisu izbačeni iz još uvijek aktualnog saziva Vijeća ministara?

Ta teza zapravo na stoji jer sam bio sudionik tih razgovora. Nitko iz RS-a, SDS ni SNSD nikada nije ni razmišljao da hrvatski narod treba predstavljati bilo tko drugi osim Čovića i HDZ-a jer je tu odluku donio hrvatski narod. Svi iz RS-a su tu odluku prepuštali hrvatskom narodu u BiH. Ako je to razlog zbog kojega bi Čović donio neku od odluka, onda je posve jasno da će odnos prema tome pitanju imati i SDS, odnosno SNSD. Tu razlika nema.

Vecernji.ba
filosofman

#256 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Ne sekiramo se zbog Dodika
Zbog čega je optimističan kada je u pitanju sporazum između SDA, DF-a i Saveza za promjene? Kolika je šteta ukoliko Dodik uspije formirati labavu većinu u RS-u? Zašto se HDZ-u BiH isplati biti dio vlasti?
• Mnogi su Vašu izjavu "da i Mladen, a ne samo Mile'' može praviti probleme, ocijenili kao osnovni pokretač nove koalicije. Zaista, na koji način je došlo do njenog formiranja? Stekao se dojam da ste upravo Vi njezin inicijator?
- Da prvo prokomentarišem ovo o pravljenju problema. Stekao se utisak da su kako političke partije, tako i međunarodne institucije prihvatale činjenicu da Dodik može praviti problem i stoga blago sugerisali na to da je pametno da se zbog toga ide jedino i isključivo sa Dodikom. Ispalo je da je prijetnja argument. I da su svi prihvatali činjenicu da ću ja kao član Predsjedništva biti, onako, fin i korektan. Eh eto, zato sam rekao da i član Predsjedništva BiH može da pravi probleme, da on može da blokira masu odluka, da može da traži posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, ali to nije bio niti moj koncept niti moja želja.

Ponuda na stolu

Ne mislim da je to što sam rekao bilo presudno za stvaranje dogovora koji smo potpisali u nedjelju, već da je to razumijevanje koje se razvilo u političkim subjektima kao što su Savez za promjene, DF i SDA, da treba napraviti pozitivne pomake i to u onoj mjeri u kojoj ih politički mogu izdržati sve tri strane. To je razumijevanje koje mene ohrabruje. Mislim da se radilo o jednom brzom dogovoru oko stvari koje su za BiH bitne, a to su, prije svega, mehanizmi koordinacije kao preduslovi da za BiH stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da joj se omogući daljnji napredak.

• Dragan Čović je još neodlučan, mada napominje da će se dogovarati sa onima koji imaju većinu u RS-u. Vi ste ga pozvali da se priključi vlasti na državnom nivou. Mislite li da će izabrati Vašu opciju?
- To će zavisiti samo od njega. Ali, SDA, DF i Savez za promjene su gospodinu Čoviću ostavili sav prostor da odlučuje o ključnim hrvatskim interesima. Niko od nas ne pretenduje na to da postavlja nekog ministra u Vladu FBiH ili u Savjet ministara, već je na njemu da odluči kako će u najboljem interesu predstavljati hrvatski narod i on tu ponudu ima na stolu. Ovdje nije u pitanju nikakva eliminacija gospodina Čovića, već stavljanje svega što on može da dobije u bilo kojoj kombinaciji na stol. Ukoliko se i pored svega toga Čović opredijeli za drugo, da ostane sa Dodikom, to znači da će se opredijeliti za opoziciju.

• Šta će se dogoditi u slučaju da Dodikova koalicija SNSD - DNS - SP opstane, a da na državnom nivou Savez za promjene, SDA, DF i eventualno HDZBiH uspiju formirati vlast?
- Svako ima svoju odgovornost i ta odgovornost je više nego jasna. U dijelu odgovornosti za zajedničke institucije će Savez za promjene donositi političke odluke, a tamo gdje je to nadležnost entiteta – to će biti entitet i Vlada entiteta. Ko će formirati Vladu entiteta, to je još rano govoriti. Mislim da će, u svakoj varijanti, to biti nestabilna vlada, koja će se bazirati na vrlo slaboj većini i pretpostavljam da to u suštini znači… Recimo to ovako: pitam se koliki će joj biti rok trajanja? Ko će formirati tih 42 ili tih 44 – zasada se čini da za to više šansi ima koalicija oko Dodika – mi se oko toga puno ne sekiramo.

Pavić i Đokić

• Kako komentarišete izjavu lidera DNS-a Marka Pavića da mu je Dodik obećao premijersko mjesto i da će, ukoliko mu ne bude omogućeno, razgovarati sa Vašim blokom?
- On treba da odluči kuda će s partijom. Da li će s partijom ostajati uz ljude koji definitivno gube podršku u javnosti ili će ići ka promjenama. Neku posebnu trgovinu i neke posebne benefite ja njima nisam nudio, ali i Pavić, kao i gospodin Đokić, pričajući da će, možda, s nama, zapravo samo sebi dižu cijenu, a ne pokazuju da im je zaista stalo da idu s nama. I ja mislim da će oni najveću cijenu toga platiti u budućnosti, jer će sa padom Dodika i sami pasti.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju magazina Dani koji je od danas u prodaji.

http://www.oslobodjenje.ba/intervju/ne- ... bog-dodika
filosofman

#257 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Mirko Šarović: HDZBiH je dobrodošao
Objavljeno: 13. novembar 2014. godine
SAROVICSa Čovićem nećemo pričati o njegovom prijateljstvu sa Dodikom, već o formiranju vlasti. Lider SNSD-a na svom je terenu samo ako mu se omogući da blokira procese, kaže u intervjuu za Oslobođenje Mirko Šarović, član Predsjedništva SDS-a.

Gospodine Šaroviću, očekujete li da će potpis na sporazum koji su postigli SDA, DF i Savez za promjene, ipak, staviti i HDZBiH?

- Vjerujem, takav je i dogovor da će lideri ovih pet stranaka narednih dana sjesti sa gospodinom Čovićem i upoznati ga sa onim što su oni potpisali, sa osnovnim elementima iz sporazuma i uvjeren sam da će i Čović biti dio ove parlamentarne većine.

Ali, gospodin Čović je izjavio da "data riječ i pružena ruka između Dodika i mene vrijede više od bilo kakvog sporazuma"?!

- Naravno, mi ne ulazimo u datu riječ i prijateljstvo sa Dodikom. To, zaista, nije stvar bilo koga od ovih pet stranaka. Mi ovdje govorimo o formiranju vlasti na državnom nivou. Postoji jedna velika grupacija iznad koje su 22 poslanika, u ovom trenutku, i imaju parlamentarnu većinu, koji su spremni da sutra preuzmu odgovornost i formiraju vlast, i zakonodavnu i izvršnu na nivou države i pozivaju najveću stranku sa hrvatskim predznakom – HDZBiH kojem i jeste mjesto tu. Prijateljstvo sa Dodikom, vjerovatno, među njima ostaje i u to nećemo da ulazimo. Ali, on je dobrodošao u ovu većinu i mislim da bi bilo i odgovorno da bude dio ove većine, zajedno sa drugim strankama i vjerujem da će takvo mišljenje na kraju preovladati.

Kako će se situacija odvijati ako, ipak, izostane potpis gospodina Čovića?

- Mislim da mi sada trebamo u jednom miru, u jednoj povoljnoj atmosferi, prepustiti liderima da, u narednim danima, završe razgovore i sa drugima koji treba da budu dio ove većine, uključujući prevashodno HDZBiH. Svi imamo odgovornost i obavezu da, pored zastupanja svojih interesa i građana koji su za nas glasali, formiramo instituciju određenu rokovima i zaista mislim da bi bilo neodgovorno da se s tim odugovlači. Uvjeren sam, ipak, da ćemo u jednom pristojnom, razumnom vremenu formirati vlast na svim nivoima, uključujući i državni.

S druge strane, SNSD upozorava na to da bez njega u Domu naroda neće biti moguće donošenje odluka. Kako na to gledate?

- Stranke iz RS-a i FBiH će imati svoje predstavnike u Domu naroda. Svako, rekao bih, u određenom omjeru i ne bih trebao sada da kalkulišem koliko će koja stranka imati delegata, uključujući i SNSD i SDS. Zna se šta je i koja su pitanja na dnevnom redu u Domu naroda. U tom smislu, u Domu naroda svoj glas će dati oni koji su u poziciji i opoziciji. Nije u prilici SNSD da bilo koga uslovljava kroz Dom naroda, ali pogotovo nije u prilici da vrši opstrukciju. Opstrukciju može da vrši mjesec, ali preko toga ne. Imali smo neke primjere u skorijoj prošlosti, gdje se moglo kalkulisati sa odgađanjem, sa nedolaskom, ali postoji određena obaveza. Tako da niko ne može da vrši opstrukciju, ma o kome se radilo.

Šta je to što SNSD-u i HDZ-u BiH ne odgovara i ne ide naruku iz ovog sporazuma?

- Mislim da je SNSD-u vrlo bitno da se drži HDZ-a BiH. Bez HDZ-a on nema nikakve šanse da bude bilo kakva osovina u vlasti. Zato je na neki način, prije bilo koga, Dodik požurio da pravi savez sa HDZ-om. No, to nije dovoljno, jer oni imaju 10-11 poslanika. Preformulišimo, mislim da je vjerovatno za SDA vrlo problematično da u Savjetu ministara bude okružena sa ove dvije stranke, koje su sebe nazivale osovinom vlasti. Da ne bih dalje širio, mislim da je to sa stanovišta interesa SDA vrlo problematično, ali nisam ja pozvan da govorim u njihovo ime. Mislim da Dodiku treba, vjerovatno, pozicija na nivou države da bi mogao da upravlja procesima. Njemu je veliki problem biti izvan vlasti. Samo ukoliko je u vlasti, ukoliko može da blokira procese, on je na svom terenu. Zbog toga je vjerovatno odlučio da zauzme poziciju i da praktično imamo nove izgubljene četiri godine, jer imati Dodika u Savjetu ministara praktično znači da možemo ove četiri naredne godine prespavati.

CIKBiH je u ponedjeljak potvrdio rezultate oktobarskih izbora. Je li moguće očekivati da vlast u BiH bude formirana u zakonskom roku?

- Dosta je složena struktura u BiH, mnogo je nivoa. Vrlo je to teško složiti. Nadam se da će, bar što se tiče državnog, ali i entitetskog nivoa, to biti formirano u zakonskom roku. Vidjećemo. U takvoj smo dramatičnoj situaciji da bismo trebali učiniti napor da ova vlast profunkcioniše od Nove godine, kako bi mogla praktično preuzeti odgovornost za cijelu 2015. godinu, gdje nas čeka toliko mnogo izazova.

Republika Srpska još nije riješila izbornu križaljku. Koje stranke će činiti većinu u RS-u?

- To je vrlo neizvjesno. Nisam od onih koji bi sada to posmatrali samo iz ugla svoje stranke. Naravno da priželjkujem da Savez za promjene ima većinu, no, to je vrlo tijesno. To je praktično razlika u jedan ili dva poslanika, otprilike je sadašnji omjer 42-41 unutar blokova. Da li će doći do određenih promjena, ne znam. Vode se intenzivne konsultacije po strankama i između stranaka i koalicija. Vjerovatno će se taj posao završiti u zakonskom roku. Ne bih mogao, zaista, da preciziram ko će imati tu skupštinsku većinu, ali ko god je bude imao, vrlo će biti teško upravljati sa 42 ili 43 poslanika u ovakvoj, rekao bih, dramatičnoj situaciji u RS-u. Ulazimo u zimu. Pregršt je problema, nedostatak je novca... Tako da je mnogo otvorenih pitanja i biće teško bilo kome ko bude imao skupštinsku većinu.

Hoćete li Vi biti dio izvršne vlasti?

- Možda je prerano o tome govoriti. Predan sam tome da obezbijedimo jednu stabilnu parlamentarnu većinu, koja bi mogla da se uhvati sa ovih nekoliko ključnih izazova koji su navedeni u sporazumu. Uvjeren sam da bi ove stranke dale, ne neku svoju stranačku vojsku, nego zaista najsposobnije ljude, koji bi mogli određene stvari raditi uspješno. I to je ugrađeno i u sporazum. Naprosto smo željeli da kažemo kako nam trebaju najbolji u strankama, neopterećeni bilo čime, koji bi mogli da rade na različitim projektima. Što se tiče SDS-a, sigurno je da ćemo dati najkvalitetnije kadrove, uključujući i one koji su se iskazali u prethodnom periodu, koji su dorasli takvom poslu i koji neće biti kočničari bilo kakvih procesa.

http://www.sdsrs.org/index.php?option=c ... 5&Itemid=9
Pokajnik

#258 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by Pokajnik »

filosofman wrote:Mirko Šarović: HDZBiH je dobrodošao

Republika Srpska još nije riješila izbornu križaljku. Koje stranke će činiti većinu u RS-u?

- To je vrlo neizvjesno. Nisam od onih koji bi sada to posmatrali samo iz ugla svoje stranke. Naravno da priželjkujem da Savez za promjene ima većinu, no, to je vrlo tijesno. To je praktično razlika u jedan ili dva poslanika, otprilike je sadašnji omjer 42-41 unutar blokova. Da li će doći do određenih promjena, ne znam. Vode se intenzivne konsultacije po strankama i između stranaka i koalicija. Vjerovatno će se taj posao završiti u zakonskom roku. Ne bih mogao, zaista, da preciziram ko će imati tu skupštinsku većinu, ali ko god je bude imao, vrlo će biti teško upravljati sa 42 ili 43 poslanika u ovakvoj, rekao bih, dramatičnoj situaciji u RS-u. Ulazimo u zimu. Pregršt je problema, nedostatak je novca... Tako da je mnogo otvorenih pitanja i biće teško bilo kome ko bude imao skupštinsku većinu.
Drugim riječima,Šarović je u manjini a vladu onu jedinu realnu - entitetsku formiraće Dodik :mrgreen:
filosofman

#259 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Pokajnik wrote:

Drugim riječima,Šarović je u manjini a vladu onu jedinu realnu - entitetsku formiraće Dodik :mrgreen:
Ništa nije gotovo dok ne bude gotovo, tako i to?!
Pokajnik

#260 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by Pokajnik »

filosofman wrote:
Pokajnik wrote:

Ništa nije gotovo dok ne bude gotovo, tako i to?!
Ne bih rekao.Mislim da samo ostaje da se vidi na koji će način sporazum SDA i DF sa Savezom za promjene pasti u vodu.Ponižavajuća situacija i za federalne partnere ali ništa katastrofalno.Katastrofa će biti za stranke Saveza za promjene najviše stranku SDS.
filosofman

#261 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) sastat će se s predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u subotu i nadam da ćemo tada konačno kompletirati koaliciju na nivou države", kazao je večeras, gostujući u Dnevniku D Federalne televizije, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Kazao je da računa na učešće HDZ-a u toj koaliciji te da će u pogledu sadržaja ponuditi isto "što su potpisali i sa Savezom za promjene i Demokratskom frontom (DF)".

"Zaista želimo sa HDZ-om strateški bolje odnose u budućnosti", istakao je Izetbegović.

U pogledu dobrih odnosa predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika te prognoza da li će HDZ ostati uz SNSD, smatra da su ipak važniji nacionalni interesi te da je privatni odnos Čovića i Dodika sasvim druga stvar.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbego ... /141113149
filosofman

#262 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Pokajnik » 13/11/2014 20:02

Ne bih rekao.Mislim da samo ostaje da se vidi na koji će način sporazum SDA i DF sa Savezom za promjene pasti u vodu.Ponižavajuća situacija i za federalne partnere ali ništa katastrofalno.Katastrofa će biti za stranke Saveza za promjene najviše stranku SDS.
Mislim da griješiš, jer kako vas je savez za promjne za jedno popodne "prevrnuo na nivou BiH" nemojte misliti da neće umjeti da "vas prevrne i na nivou RS"?!
filosofman

#263 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Još samo da Dodiku "šukne" Šukalo?! :kiss:
Šukalo i dalje neodlučan?!
Četvrtak 13. Nov 2014 21:08
Većina poslanika iz DNS-a danas je potpisala zajedničku izjavu, u kojoj su dali saglasnost da će zajedno nastupati u koaliciji koju predvodi Marko Pavić.
Međutim, ovaj potpis i dalje odbijaju Adam Šukalo i Goran Đorđić. Njih dvojica bi sutra trebalo da se sastanu sa Pavićem, da bi mu iznijeli svoje stavove.

Kako saznaje BN TV, oni su podrška konstituisanju skupštinske većine, ali ne i novoj Vladi Republike Srpske.

Pavića sutra čeka težak i naporan sastanak sa Šukalom koji je i dalje neodlučan?!

http://www.rtvbn.com/323790/Sukalo-i-dalje-neodlucan

filosofman

#264 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Ljiljana Kovačević, novinarka koja je pobijedila Dodika
Piše: G. D.
Nakon pet godina parničenja i prošlogodišnje presude Osnovnog suda u Banjoj Luci, kojom je novinarki agencije BETA Ljiljani Kovačević presuđeno da mora platiti Miloradu Dodiku 5.000 maraka za pretrpljenu duševnu bol, Okružni sud je stavio tačku na ovaj slučaj odbacivši raniju presudu i presuđujući u korist Ljiljane Kovačević.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/ljiljana ... /141112146
Helena2014

#265 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by Helena2014 »

filosofman wrote:Još samo da Dodiku "šukne" Šukalo?! :kiss:
Šukalo i dalje neodlučan?!
Četvrtak 13. Nov 2014 21:08
Većina poslanika iz DNS-a danas je potpisala zajedničku izjavu, u kojoj su dali saglasnost da će zajedno nastupati u koaliciji koju predvodi Marko Pavić.
Međutim, ovaj potpis i dalje odbijaju Adam Šukalo i Goran Đorđić. Njih dvojica bi sutra trebalo da se sastanu sa Pavićem, da bi mu iznijeli svoje stavove.

Kako saznaje BN TV, oni su podrška konstituisanju skupštinske većine, ali ne i novoj Vladi Republike Srpske.

Pavića sutra čeka težak i naporan sastanak sa Šukalom koji je i dalje neodlučan?!

http://www.rtvbn.com/323790/Sukalo-i-dalje-neodlucan

Da, samo što se on pokajao što je izišao na izbore, plus što je prošao u NS RS.
Kaže da sam znao, sačekao bih još 4 godine, život mu patnja od 12.10.

Ali i njega je Dodik riješio ranijim potezima

SNS: Adam Šukalo dobio 500.000 KM od SNSD-a http://www.atvbl.com/sns-adam-sukalo-do ... m-od-snsd/
Nomo

#266 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by Nomo »

ja malo svratio na ovu temu , da procesljam ... osjecao sam se kao da sam da sam dosao na pazar u cacak . samo nastavite i ponekad se sjetite da je ovo Bosna !
Pokajnik

#267 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by Pokajnik »

Nomo wrote:ja malo svratio na ovu temu , da procesljam ... osjecao sam se kao da sam da sam dosao na pazar u cacak . samo nastavite i ponekad se sjetite da je ovo Bosna !
I Jugoslavija :mrgreen:
Pokajnik

#268 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by Pokajnik »

filosofman wrote:
Pokajnik » 13/11/2014 20:02

Mislim da griješiš, jer kako vas je savez za promjne za jedno popodne "prevrnuo na nivou BiH" nemojte misliti da neće umjeti da "vas prevrne i na nivou RS"?!
Nemam nikakve veze ni sa jednima ni sa drugima :-D
filosofman

#269 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Rajska koaliciona vrata
Petak 14. Nov 2014 07:53
Znam ja kakvu bih vladu ili vlade volela.Znam i kakve partije. Ali, ne ide. I kad napraviš savršenu partiju,profiltriraš članstvo do iznemoglosti, opet sledi koalicija.
Sretna što sam u ovim godinama konačno pošteđena priče o vojsci i porodima, sačekala me priča o
koalicijama. Kao nekad o dobrom zastavniku i gadnom kapetanu ili veštoj babici i celodnevnom porodu, sad je uz svaku kafu priča o tome ko ima većinu i je li Željko Bakirov, Mladen probošnjački, a Mićko u neraskidivoj vezi sa Dragčetom. Uzgred, za Željka su prvo govorili da je Zloćkov, onda Fahrin, sad Bakirov. Blago njemu kad je uvek nečiji.

Teško nama ničijima, a svačijima. Ali, mi nismo dobili preko 42.000 ličnih glasova za Parlament BiH u svojoj izbornoj jedinici. Mladen probošnjački onoliko koliko i Mićko, koji je dana 06.11. 2014. izjavio da će SNSD, prema ranijem dogovoru s HDZ-om BiH, osigurati jedno ministarsko mesto ovoj stranci iz kvote SNSD-a, dok će HDZ primeniti reciprocitet u FBiH, a “Ukoliko takva praksa bude moguća i sa SDA, nećemo od toga bježati”. Sad su drugi vuci u Banjoj Luci, odnosno hijene, koje zavijanjem treba da nas upozore da se nadvila nova opasnost nad Republiku Srpsku u vidu manjka Mićkovih koalicionih partnera.

Šta ćemo mi jadni ako ne bude on imao tapiju na razbucavanje svega što je iko ikad predložio na državnom nivou, pa makar i svekoliko srpstvo profitiralo iz toga?! Osim kad je neka podela para i pozicija u pitanju. Valjda nam svima mozak toliko bar radi da premotamo film prethodnih devet godina i podsetimo se svih Dodikovih što teniskih, što reketnih partnera. Devet godina gledanja njegovog prebacivanja loptice u tuđe dvorište i ogromnog mu reketa – malo li je?!

O Mićku i Dragčetu, odnosno toj neraskidivoj vezi svedočiće jednog dana Zloćko i objasniti nam zašto ta vernost nije ispoštovana onomad kad se potpisivao onaj Sporazum i usaglasilo delovanje SNSD-a i SDP-a, posebno oko para. A Dragčeta ni na mapi sporazumnoj! Njega su zaturili u onom kelnerskom APP razlomku (ako prođe, prođe) marta 2011. gde je pet bilo jedna trećina od 17.

I sad je cika. Jedni dreče što se vlast formira bez njih, drugi dreče zbog neprincipijelne koalicije, zaboravljajući da smo u takvima i decu odgojili, a da principa ne videsmo. Naravno da pripitam odmah: “A sa kim bi vi?” Kad dobijem makar jedan jasan odgovor, obavestiću svekoliko pučanstvo diljem države.

Sad je priča o tome kako se potpisalo sa četnicima, možeš misliti. Dobro, hoćete Dodika? Samo njega ne! Viču uglas. E, trećeg nema. Ili opšta halabuka na Komšića. Dobro. Nećete SDA?

E, onda, javno i glasno kažite koga bi i nemojte se kriti po facebooku, portalima i pride lažnim imenima, lamentirajući nad svojom sudbinom. Pravo kod Komšića u kancelariju ili partijske kancelarije i iznesite stav, a ne virtuelnu pljuvačku.

Jer, kako rekoh na početku, znam i ja šta bih volela. To me, nažalost, u ovom životu zapasti neće. Onda se, po dobrom starom balkanskom običaju, vratim na ono što ne bih htela i što mi je život ogadilo, pa sve mimo toga dobije prolaz. Valjda činjenica što nisam član nijedne političke partije govori sve, a da pravim svoju partiju, opet bi me čekala koalicija.

Zašto ne bih i ja podlegla opštoj psihozi i u ličnoj paranoji videla da je ovoliko insistiranje na osovini Dodik – Čović upravo u cilju raspakivanja dejtonskog paketa, sa neizvesnim posledicama u rasponu od trećeg entiteta, preko blokiranja svega i svakoga do raspada države, a u tom procesu ću plaćati gorivo jedno 20 KM po litri na Mićkovim ili Dragčetovim pumpama; žaliti što nemam zlatne zube da ih prodam za vreću brašna; vežbati prelet paraglidingom da nekako dođem do rodbine; tražiti ovlašteni kisok da mi izdaju potvrdu o autentičnosti, za čije izdavanje bih morala da prodam nekog od članova rodbine; grejati se zimi od ljubavi prema Vođi, a svoje ubeđivati da se idealna temperatura stana postiže dostizanjem telepatske veze sa Njim(a); sede izrasline pokrivati debelo plaćenom čađu iz dimnjaka onih sretnika koji su došli do drva; prepisivati tintoblajkom (zavladaće moda modrih jezika) recepte kako od govana napraviti pitu, a da je jestiva; prati se opet trofazno: donekle, odnekle i nekle... i sa teškom zebnjom strahovati da se ne pojave čuvene konzerve Ikar.

No neću sa takvom slikom da ležem i osvanem, niti da je prizivam. Dovoljan mi je ovaj konstantni grč da mi se život, zapravo, završio i da je sve ovo samo stalni boravak u čistilištu, iz kojeg se
nazire samo slepa ulica.

Kako sam u mlađim godinama gotovo stekla utisak da svaki zastavnik pije, a da je svaki kapetan drčan i nadobudan; da je porod rezervisan samo za odabrane, tako me već hvata teška paranoja od ove silne priče da ta neka savršena koalicija stvarno postoji, tu je, ali nikako da izroni iz magle. Baš kao u onim ružnim snovima kad ne možeš da otvoriš oči, pružiš ruku ili potrčiš, a tu, odmah nadohvat, stoje rajska koaliciona vrata.

Probude me Sejdić&Finci, više od pola miliona nezaposlenih, crni dugovi i kriminal do pred vrata. Ništa rajska, hvataj se ovozemaljske koalicije i ostani budan na blatobranu otadžbine.

Svetlana Cenić

Image

http://www.rtvbn.com/323804/Rajska-koaliciona-vrata
filosofman

#270 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

U Sarajevu je u toku sjednica Glavnog odbora SDA, na kojoj se razmatraju rezultati Općih izbora 2014. godine, kao i informacije o svemu urađenom nakon izbora. Sutra će biti održan sastanak SDA i HDZ-a BiH, nakon čega bi trebalo biti poznato da li će u BiH biti kompletirana koalicija za državni nivo.

"Dragan Čović i HDZ prigovaraju što se na koaliciji radilo bez njih, ali Čović je bez nas radio sa SNSD-om i tu ne bi trebalo biti ljutnje. Valja uraditi ono što je najbolje za građane BiH, a kada su u pitanju SDA i HDZ, ono što je najbolje za Bošnjake i Hrvate. HDZ ima određene zahtjeve, ali i mi imamo specifične zahtjeve kada je riječ o pozicijama Bošnjaka na teritorijama gdje su Hrvati većina", rekao je lider SDA Bakir Izetbegović.

Istakao je kako Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH imaju opravdanih prigovora kada je u pitanju područje diskriminacije i izbor njihovih predstavnika, ali da će se raditi na tome da se dva koncepta približe.

"Koncept BiH je zajednički život. Bojim se da neki u HDZ-u vide to kao život jednih pored drugih po principu dvije škole pod jednim krovom, dviju televizija pod jednim krovom, dva naroda i entiteta pod jednim krovom. Mi nećemo biti spremni ići u tom smjeru, više nikada neće biti crtanja karata", kazao je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je kako SDA nikome neće zadavati nikakve rokove za odgovor o saradnji, niti će dopustiti da se njima zadaju rokovi i ultimatumi. Na pitanje kako će SDA reagovati ako Čović bude tražio vlast u kojoj je i SNSD, Izetbegović je odgovorio kako je nemoguće nastaviti u smjeru u kojem je BiH išla posljednjih godina.

"Proveli smo osam godina pod diktaturom Milorada Dodika. Zemlja je zaustavljena, ekonomske reforme su zaustavljene, evropski put je zaustavljen, preuzimanje MAP-a je zaustavljeno, IPA fondovi su propali... Toliko je zakona koje je SNSD oborio bez pravog obrazloženja u Parlamentarnoj skupštini BiH da se na taj način ništa ne može napraviti. S druge strane imamo ekipu ljudi kojih je sedam u PS BiH i od kojih je jedan u Predsjedništvu BiH, a koji žele promjene koje na pravi način artikuliraju interese ljudi iz RS-a", rekao je Izetbegović.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/bakir-iz ... 41114089#2
filosofman

#271 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Pobuna u "specijali" MUP-a Republike Srpske ?
Petak 14. Nov 2014 12:05
U sjedištu Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske u toku je pobuna pripadnika te Jedinice.

Kako saznaje BN TV, pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske traže smjenu komandanta jedinice Predraga Krajinovića koji je na čelu jedinice punih osam godina.

http://www.rtvbn.com/323827/Pobuna-u-sp ... ike-Srpske
nikad_vise

#272 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by nikad_vise »

:thumbup:
Samo se nadam da ce SDS uspjeti da izadje sa Dodikom na kraj u RS.
Ne mogu da vjerujem kako truje narod i sta sve prica da bi napravio jedan raskol medju Srbima i skinuo SDS s drzavnog nivoa.
Sto je najzalosnije,citam na nekim portalima kako se Covicevi ahbabi nasladuju nekim blokadama i slicno.Jel moguce da ljudi nemaju predstavu da zive u istoj drzavi i da u tom sistemu blokada ispasta i Mujo i Slavko i Dragan.Jbte covjece ako ce odblokiranje nekog mehanizma donijeti neki priliv novca i u jedan i u drugi entitet koja ovca moras biti da to blokiras.Koja ovca moras biti da to podravas?

Ljudi iz SDS-a su takodje Srbi i oni ce takodje zastupati Srpske interese ali su ocito ljudi skontali da od nekih stvari u ovoj drzavi mozemo svi profitirati.
S vremena na vrijeme pogledam dnevnik RTRS-a i na kakav nacin vladajuci SNSD ispire ljudima mozak to je nevjerovatno.Kakvim se sve stvarima sluzi i za kakva sve zastrasivanja poteze to je van svake pameti.

Sto se tice Sukala koji je gore pomenut,po meni jedna od najvecih razocarenja ovih izbora.Slusao sam ga u par emisija,gledao ga u jednoj emisiji i kod Senada i nevjerovatno je kako je covjek promjenio pricu.Vec nakon izbora na tv prikazuje neko sijelo,smijestio ga Dodik do sebe i sjede jedan kraj drugog i nesto caskaju a kampanju je izgradio na pocetku suzivota,nekoj boljoj srpskoj,borbi protiv kriminala..Jako fino je pricao i dan nakon izbora ga Dodik stavi sebi u krilo kao kakvu konobaricu.

Zna li neko jel usao Nebojsa Vukanovic u parlament RS? Vukan mi djeluje kao interesantan lik :D
filosofman

#273 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Nezadovoljstvo u HDZ-u BiH zbog udaljavanja od europskoga smjera!
SARAJEVO – Predsjedništvo HDZ-a BiH, a nakon toga i Predsjedništvo HNS-a, u petak otvaraju debatu o novonastaloj situaciji oko formiranja vlasti u BiH, nakon što je, prvo u Mostaru, potvrđeno ‘osovinsko’ partnerstvo HDZ-a BiH i SNSD-a, te nakon što je nedugo poslije te idilične ceremonije u Sarajevu potpisan sporazum između SDA, DF-a, SDS-a, PDP-a i DNP-a.
Neke dramatične zaključke niti odluke ne treba očekivati jer je lider stožerne stranke Dragan Čović već obznanio kako će se službeno stajalište HDZ-a BiH objaviti tek nakon što u se formira vlast u RS-u.

http://dnevni-list.ba/web1/nezadovoljst ... ga-smjera/
filosofman

#274 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Savez s Dodikom važniji i od HNS-a?
- Gospodin Izetbegović se u ovom trenutku opredijelio za DF i ništa protiv toga nemam. Štoviše, razgovarao sam s Komšićem i gospodinom Radončićem, par dana prije toga, i ako je njihovo opredjeljenje da koaliciju, uvjetno bošnjačku, čine SDA i DF, to je njihov izbor. Tko sam ja da o tome odlučujem, niti mi pada na pamet to komentirati, poručio je Čović.
No, predsjednik HDZ-a BiH nikako da objasni hrvatskoj javnosti zbog čega on uporno izbjegava bilo kakve uljudne razgovore sa sestrinskim HDZ-om 1990. i eventualno dogovori hrvatsko partnerstvo s Martinom Ragužem.
Kako mu može biti preči SNSD i Milorad Dodik od HDZ-a 1990. i Martina Raguža i njegovih 50-tak tisuća hrvatskih glasova? Uostalom, i s njim je u travnju u Sarajevu potpisao deklaraciju odanosti europskim pučkim vrijednostima i principima .Uz to ‘devedesetka’ je uz HDZ BiH najčvršća karika u HNS-u. Moguće je razumjeti da Čović ima legitimitet zaobilaziti Raguža, ali nikako nema legitimitet Hrvate udaljavati od Europe. Ako su Drago Kalabić i Dušanka Majkić tumači politike, pa dakle i smjera, stožere stranke, onda je to već sada zvono za uzbunu.
.
Piše: A.Mrkonjić

http://dnevni-list.ba/web1/nezadovoljst ... ga-smjera/
filosofman

#275 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Dodik i Šešelj na istoj liniji
Petak 14. Nov 2014 17:46
Milorad Dodik rekao je da nema ništa protiv susreta sa liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljem, ako se za to ukaže prilika.
"Ja nemam nikakav plan, ali kao što je i on rekao, nemam ništa protiv ako se ukaže prilika", rekao je novinarima predsjednik SNSD-a. (Nezavisne novine)

Dodik nije rekao ni riječ o ogavnim monstruoznim Šešeljevim izjavama “da je ponosan na radost koju je osjetio zbog atentata na Zorana Đinđića”.

“Kada je ubijen Đinđić radovao sam se i bio ponosan na to, jer je tako srpski narod oslobođen mafijaša i izdajnika. Zašto bih se sada zbog toga kajao”, izjavio je Šešelj u Beogradu, po povratku iz Haga.

Zoran Đinđić bio je Dodikov prijatelj, a Dodik sada nema ništa protiv da se sretne sa Šešeljem, koji se iskreno obradovao likvidaciji Đinđića, a i dalje je ponosan na to.

Ne postoji riječ kojom bi se dovoljno precizno mogla opisati sva odvratnost Šešeljevog istupa, niti postoji riječ kojom bi se dovoljno precizno moglo predstaviti kako nisko je Dodik pao, kada računa na sastanak sa Šešeljem.

Ali, to ne čudi, jer ista je to matrica - Dodik i Šešelj.

Dodik je prije pet godina javno poželio smrt novinaru, nadajući se da će mu “skočiti pritisak i otkazati srce”.

Najavom radosnog zagrljaja, Dodik šefu radikala vraća uslugu za uslugu, jer je Šešelj izjavio da bi “koalicija SNSD-a i SDS-a bila najbolja za Republiku Srpsku”. Što su ovdašnji režimski mediji apostrofirali.

To je stari/novi spin koji u poslednjih nekoliko dana ponovo dolazi iz Dodikove kuhinje, nakon što su “kuhari” postali svjesni da ovdašnji Šešelj izvjesno gubi vlast na nivou BiH i da je sasvim blizu gubitku vlasti i na nivou Republike Srpske.

Šešeljeva izjava o “velikoj koaliciji” je, izvan svake razumne sumnje, naručena sa Dodikovog dvora, koji već godinama ima izvrsne odnose sa krvožednim šefom radikala. I dio je platforme koja će se valjati narednih dana. I završiti u kanti za smeće.

Sve ovo ukazuje da je mjera Dodikove dezorijentisanosti ogromna, čim se on i “za Šešelja hvata”; Istog onog Šešelja koji je zvanično rukovodstvo Srbije nazvao “metastazama karcinoma” i “slugama Zapada”. Šešelj je i po tom osnovu na liniji sa Dodikom, koji je isto to rukovodstvo označio kao “politički pobačaj”.

U svojoj izgubljenosti, Dodik i njegovi “kuhari” ne uočavaju da je Šešelj prošlost, ultrablijeda refleksija jednog davno prošlog zlog vremena, koje se više ne može vratiti.

I da su i oni bespovratno na Šešeljevom putu na potpunu marginu.

SlobodanVaskovicBlog

http://www.rtvbn.com/323880/Dodik-i-Ses ... toj-liniji

http://slobodanvaskovic.blogspot.com/20 ... ezima.html
Post Reply