Prije svega moras da preciziras ko su muslimani u tom slucaju, medjutim jedno je kada neko ne jede nesto jer ne zeli i kada mu to pravo oduzme drzava.Leo_alfa wrote:Svi ljudi imaju slobodu da jedu sta god zele. Jesam li u pravu? Muslimani opet ne jedu svinjetinu. Hajmo ih "osloboditi" i stalno im nuditi svinjetinu? Jasnije ne mogu iznijeti poentu o cemu pisem.
Prvo je pitanje izbora, a drugo je represija nad stanovnistvom.
Mislim da to nije moguce. Npr u demokratskim drzavama je protivzakonita poligijama, a ne samo to, nego generalno serijat kao represivan zivotni stil, zasnovan na zabranama i kaznjavanju, je potpuno nekompatibilan sa ljudskim slobodama, kao osnovama modernog demokratskog drustva.Leo_alfa wrote:Ljudi u demokratskom drustvu mogu zivjeti po serijatskim pravilima bez problema, jer im upravo demokratija to omogucava. Ovdje ne pricam samo o drustvima gdje je serijat drzavni zakon, nego uopste o odluci da se zivi na odredjeni nacin.
Mislim ko je donio tu odlukuLeo_alfa wrote:Sto se mene tice mozemo na isti kalup pricati i o dijetama. Jedi sta hoces, a ne moras ako ne zelis. Ali ako je vec donesena odluka da se zivi na taj odredjen nacin (po serijatu) onda govorimo sta znace odredjene stvari kao sto je sloboda upravo u tom sistemu, serijatu. Inace nema nikakvog smisla pricati uopste o tome, mozemo odmah zakljuciti da "ne valja" i gotovo.