Kupovna moć novog automobila
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#251 Re: Kupovna moć novog automobila
*ebo to sto on kupi groba od 5 m kad ga za iste sasvim moze pokrit i puno mladji kompakt, nego sto on kupio auto od 6-7 milja, a realno si ne moze priustiti skuplji auto od 4.
-
citroen xm
#252 Re: Kupovna moć novog automobila
Svega ima osim realnosti.
- Warashii
#253 Re: Kupovna moć novog automobila
Ja znam da bi ja sebi prvi kupio radije neku ljepsu Daciu ili Renault Clia novog za nekih 24-27 000 KM nego li dao 20 000 KM za nekog polovnjaka sa 200 000 na satu . Prosto me ne zanima koji je pogotovo zato sto moj zivotni standard jedva da bi pokrio i odrzavanje novog auta a kamo li tog polovnjaka, naravno sto "ekskluzivniji" to skuplji za odrzavanje .
U svakom slucaju ja mislim da za zivota necu preci 200 000 KM tako da bolje mi kupiti ( da mogu ) novije nize klase nego li polovnjaka "vise" klase koji je sazrio da ja u njeg ulazem .
A o tom sto bi mnogo mirnije spavao da ispred imam parkiranu Dacia-u ili nekog Pasata da ne spominjem
.
U svakom slucaju ja mislim da za zivota necu preci 200 000 KM tako da bolje mi kupiti ( da mogu ) novije nize klase nego li polovnjaka "vise" klase koji je sazrio da ja u njeg ulazem .
A o tom sto bi mnogo mirnije spavao da ispred imam parkiranu Dacia-u ili nekog Pasata da ne spominjem
-
romeomoraprezivjeti
#254 Re: Kupovna moć novog automobila
Hoce li ova tema napokon dobiti pravo ime???
- sparky
#255 Re: Kupovna moć novog automobila
Kakve veze njemacke eko naljepnice imaju sa euronormama? Sedmicno vidim bar jedno auto sa zelenom naljepnicom, a starije je od 18 godina. Za vrijeme jednog okupljanja vozaca, vidio sam vise golfova keceva i dvica, buba, kombija t1,t2,t3... Prijatelj vozi karman ghiu iz cini mi se 60 i neke, ima grünetu
Bitno je da je vozilo ispravno.
-
530i
#256 Re: Kupovna moć novog automobila
Pa Njemačka je to drugačije uredila, oldtimeri sa H tablicama imaju benificije, mogu se staviti bolji katalizatori, plin i sl. otud i starijim autima zelene naljepnice. Kod nas "hadžije" vade katalizator, prodaju ga, navare cijev i samo gas...
-
radostan dan
#257 Re: Kupovna moć novog automobila
pa i ne mora...u izopačenom kupi-prodaj svijetu bez skrupula, ikakvih moralnih normi i duhovnih vrijednosti, sa vladajućom životnom/društvenom filozofijom koja podrazumjeva samo par kategorija -daj, Đe i koliko, predmet zaista može imati kupovnu moć...romeomoraprezivjeti wrote:Hoce li ova tema napokon dobiti pravo ime???
koliko koka i još mnogo toga može da kupi jedan a8 glanc nov, parkiran u top vrijeme na top mjestu u sarajevu, a koliko jedna golf dvojka iz 88., u istim uslovima?
ne mora u primjeru biti nužno - auto...koliku kupovnu moć i šta sve -kupuje- vikendica na poljinama, kuća u neumu, naspram -barake na breki-, daščare u nekoj popizdini i sl...
-
goran16v
#258 Re: Kupovna moć novog automobila
Imaju utoliko ako je naknadnim prepravkama podignuta euronorma i to atestirano, medjutim to ne pije vode ako uvozis takav auto, moze u Njemackoj imati grunetu i na euro6 i stvarnu emisiju u okviru euro6, ali ako po broju sasije to nije euro3 mozes plakat pored auta.sparky wrote:Kakve veze njemacke eko naljepnice imaju sa euronormama? Sedmicno vidim bar jedno auto sa zelenom naljepnicom, a starije je od 18 godina. Za vrijeme jednog okupljanja vozaca, vidio sam vise golfova keceva i dvica, buba, kombija t1,t2,t3... Prijatelj vozi karman ghiu iz cini mi se 60 i neke, ima grünetu![]()
- Sodom1
#259 Re: Kupovna moć novog automobila
citroen xm wrote:
Što se tiče pasulja i novih auta, potpuna istina. Kod nas svi žive život radi drugih, niko za sebe. Zato svi prave ružne trospratnice iako realno imaju potrebu za jednim stanom. Zato svi kupuju što luksuznije polovno auto iako realno kompakt zadovoljava sve njihove potrebe. Malo njih to čini zato što stvarno uživa u tome i može da priušti sebi taj luksuz. Bijeda u glavi i to ti je, neće nas promjeniti još 10 vijekova.
- sparky
#260 Re: Kupovna moć novog automobila
Ja nisam ni govorio o mogucnosti uvoza. Neko je spomenuo kako je u njemackoj nemoguce dobiti zelenu plaketu ako auto nema neku euro normu. Zbog toga sam komentarisao. Npr. D3 i Euro3 jedno sa drugim nemaju nikakve veze. To sto vecina ljudi kod nas nema pojma je drugi problem, pa se desava da im na osnovu D norme uvale auto koje se kod nas ne moze homologirati.goran16v wrote:Imaju utoliko ako je naknadnim prepravkama podignuta euronorma i to atestirano, medjutim to ne pije vode ako uvozis takav auto, moze u Njemackoj imati grunetu i na euro6 i stvarnu emisiju u okviru euro6, ali ako po broju sasije to nije euro3 mozes plakat pored auta.sparky wrote:Kakve veze njemacke eko naljepnice imaju sa euronormama? Sedmicno vidim bar jedno auto sa zelenom naljepnicom, a starije je od 18 godina. Za vrijeme jednog okupljanja vozaca, vidio sam vise golfova keceva i dvica, buba, kombija t1,t2,t3... Prijatelj vozi karman ghiu iz cini mi se 60 i neke, ima grünetu![]()
-
condy
#261 Re: Kupovna moć novog automobila
Dati za novu Daciu ili Clia 24-27 kKM, je previše jer toliko ne vrijede s obzirom šta nude i s obzirom na renome koji ih prati. Dati te novce za polovnjaka na satu sa 200kkm je još veća glupost.Warashii wrote:Ja znam da bi ja sebi prvi kupio radije neku ljepsu Daciu ili Renault Clia novog za nekih 24-27 000 KM nego li dao 20 000 KM za nekog polovnjaka sa 200 000 na satu . Prosto me ne zanima koji je pogotovo zato sto moj zivotni standard jedva da bi pokrio i odrzavanje novog auta a kamo li tog polovnjaka, naravno sto "ekskluzivniji" to skuplji za odrzavanje .
A o tom sto bi mnogo mirnije spavao da ispred imam parkiranu Dacia-u ili nekog Pasata da ne spominjem.
U suštini je nepotrebno trošenje novca i jedno i drugo.
- Sodom1
#262 Re: Kupovna moć novog automobila
Treba sagledati potrebe svoje. Ako ces auto vozati samo po gradu nema potrebe onda krhati velike pare u neko luxuznije auto ,visu klasu .
Raja kupi terenca,suv-a, vozaju ga samo po asfaltu makadama ne vide
Raja kupi terenca,suv-a, vozaju ga samo po asfaltu makadama ne vide
-
Zastavnik_dzemo
#263 Re: Kupovna moć novog automobila
Tako nekako ... ja nikad ne bih dao preko 8-9 hiljada za auto ... za te pare se moze kupiti odlicno polovno auto koje je i lijepo i kvalitetno i ima svu opremu da zadovolji sve potrebe ... slicno kao i sa mobitelima, masa kupi iphone za skoro 2 milje i koristi ga za fb, slikanje, i viber .... ja 3 godine koristim galaxy fit koji sam tad platio 250 km ... na njemu mogu sve sto i onaj na iphone 5ici
-
goran16v
#264 Re: Kupovna moć novog automobila
Pa sad zavisi sta za nekog znaci odlican auto, za 8-9 hiljada mozes kupiti 7-10 godina star kompakt sa predjenih 150+ hiljada km, za neke je taj auto odlican i kvalitetan, a za neke jednostavno previse star i sa previse km da bi bio dovoljno pouzdan. Da je svaki auto jednako pouzdan od prvog do zanjeg dana, kao mobitel, od kojeg te ne moze previse gvala zaboljeti (figurativno i doslovno) cak i ako se pokvari. onda bi poredjenje imalo smisla, ovako ni ublizu.Zastavnik_dzemo wrote:Tako nekako ... ja nikad ne bih dao preko 8-9 hiljada za auto ... za te pare se moze kupiti odlicno polovno auto koje je i lijepo i kvalitetno i ima svu opremu da zadovolji sve potrebe ... slicno kao i sa mobitelima, masa kupi iphone za skoro 2 milje i koristi ga za fb, slikanje, i viber .... ja 3 godine koristim galaxy fit koji sam tad platio 250 km ... na njemu mogu sve sto i onaj na iphone 5ici
-
citroen xm
#265 Re: Kupovna moć novog automobila
Ako se uzme da većina ljudi prelazi 10 hiljada godišnje, onda se auto do 10000 KM ubilo za njih. Za ljude koji prelaze baš puno, novo ili skoro novo auto jedino igra ulogu.
-
goran16v
#266 Re: Kupovna moć novog automobila
To je otprilike to, ne moze svakog isti auto "pokriti" i bez pretjerivanja i laznog prestiza.citroen xm wrote:Ako se uzme da većina ljudi prelazi 10 hiljada godišnje, onda se auto do 10000 KM ubilo za njih. Za ljude koji prelaze baš puno, novo ili skoro novo auto jedino igra ulogu.
-
Gray
#267 Re: Kupovna moć novog automobila
Pa zavisi, nemaju svi iste potrebe, želje a ni mogućnosti.Zastavnik_dzemo wrote:Tako nekako ... ja nikad ne bih dao preko 8-9 hiljada za auto ... za te pare se moze kupiti odlicno polovno auto koje je i lijepo i kvalitetno i ima svu opremu da zadovolji sve potrebe ... slicno kao i sa mobitelima, masa kupi iphone za skoro 2 milje i koristi ga za fb, slikanje, i viber .... ja 3 godine koristim galaxy fit koji sam tad platio 250 km ... na njemu mogu sve sto i onaj na iphone 5ici
Npr. meni ne dolazi u obzir uzeti auto koji nema ASR/ESP, najmanje 6 zračnih jastuka i top ocjene na crash testu. Meni je to minimum. Plus ako ubacim da hoću da ima preko 100 ks, dođeš na neke kompakte od 2010 pa nadalje, koji su od 13-14 do 20 hiljada, ovisno od godišta i kilometraže.
Ista stvar i za mobitel, ne koriste svi isto i nnije svakom korisniku dovoljan galaxy fit, iako možda jeste tebi.
-
Gray
#268 Re: Kupovna moć novog automobila
goran16v wrote:Pa sad zavisi sta za nekog znaci odlican auto, za 8-9 hiljada mozes kupiti 7-10 godina star kompakt sa predjenih 150+ hiljada km, za neke je taj auto odlican i kvalitetan, a za neke jednostavno previse star i sa previse km da bi bio dovoljno pouzdan. Da je svaki auto jednako pouzdan od prvog do zanjeg dana, kao mobitel, od kojeg te ne moze previse gvala zaboljeti (figurativno i doslovno) cak i ako se pokvari. onda bi poredjenje imalo smisla, ovako ni ublizu.Zastavnik_dzemo wrote:Tako nekako ... ja nikad ne bih dao preko 8-9 hiljada za auto ... za te pare se moze kupiti odlicno polovno auto koje je i lijepo i kvalitetno i ima svu opremu da zadovolji sve potrebe ... slicno kao i sa mobitelima, masa kupi iphone za skoro 2 milje i koristi ga za fb, slikanje, i viber .... ja 3 godine koristim galaxy fit koji sam tad platio 250 km ... na njemu mogu sve sto i onaj na iphone 5ici
Upravo. Ja ne bih kupovao kompakt preko 3 godine i preko 80-100k km.
-
530i
#269 Re: Kupovna moć novog automobila
Ma suvišno je raspravljati novo VS polovno. Nijedan nov auto ne zahtjeva nikakvo ulaganje duži vremenski ili kilometarski period, za razliku od polovnog. Sad što neko hoće da se kurči sa polovnim golfom ili bilo kojim drugim starim autom starim 10 godina jer nema za novog, to je problem tog pojedinca.
-
Frutek
#270 Re: Kupovna moć novog automobila
Većina novih auta dolazi sad sa 4 godine garancije, KIA čak sa 7 godina. Pa pitajte ljude koji su imali kvarove od par hiljada km da li im se isplatila investicija u novo auto. Sa novim autom te baš briga šta će se pokvarit 4 godine, je li to jeftiniji ili skuplji kvar, tvoje je samo da voziš. Jedini faktor (nekom minus, nekom plus) je što moraš servisirat auto u ovlaštenom servisu tih par godina. Vidim priča je otišla u smjeru novo vs. polovno, a to je smješno raspravljat, pogotovo u našoj dzungli polovnih auta.
- supercali
#271 Re: Kupovna moć novog automobila
Nije bas ni novo tako kao sto se misli prst u uho
Poznanik kupio novog pezoa od 60-ak hiljada a ja od 25 nova oba znaci
On visio po servisu ja samo sipao gorivo i mjenjao potrosni materijal
-
Frutek
#272 Re: Kupovna moć novog automobila
To je tako. Kupiš auto sa 0km na satu i visiš po servisu. To se dešava češće nego što se misli. Poenta je da ne mora platit 1 km za to, a to je ipak najvažnijesupercali wrote:Nije bas ni novo tako kao sto se misli prst u uho
- supercali
#273 Re: Kupovna moć novog automobila
Nije bas da te to nista ne kosta al ajde ako je lkase nek ljudi misle tako
-
530i
#274 Re: Kupovna moć novog automobila
Pokvarilo se nešto ili ne, na novom auto, pa makar to bio i stojadin, sve je novo. Gume, amortizeri, akumulator itd. Na polovnom nije i stvar je sreće kada će nešto da se pokvari ili istroši. Zato se i kupuju nova auta, ona imaju najmanje troškova, a ako nešto se i pokvari što ne bi trebalo, tu je garancija.
-
Frutek
#275 Re: Kupovna moć novog automobila
Ja znam da mene nije ništa koštalo, a imao sam mnogo pehova sa autom. Još popijem kaficu dok završe. Koštalo me samo živaca što moram otići do salona, al bože moj...supercali wrote:Nije bas da te to nista ne kosta al ajde ako je lkase nek ljudi misle tako