Hafis wrote:Uvalim ti okat
Da si topdzija, mozda bi i mog'o... Al sta's kad si mackovan - tvoje je da se saginjes.
Hafis wrote:Uvalim ti okat
hAZNADAR wrote:Jeli Krajina dio Bosnje kao skracenice za drzavu - ili regije Bosna? Za Banjalucanina ili Bijeljinca je lako utvrditi iz koih su regija - ali sta reci za nekoga iz Zenice i uopceno centralnih predjela nase drzave. Ako cemo Bosnu nazvati samo regijom - ispada da je Bosna samo onaj centralni dio zemlje na potezu od Zenice do Sarajeva.Vitezanin wrote: Pa Krajina je unutar Bosne, tako da ti svakako jesi Bosanac. Hercegovina nije u Bosni.
A sve to zajedno je naša država, Bosna i Hercegovina.
Hercegovci imaju jače izraže regionalni identitet od Sembereaca pa i Krajišnika. I Semberija i Krajina su neka vrsta regija unutar Bosne dok Hercegovina ima i svoje regije gdje će ljudi reći da se možda istočna Hercegovina razliku od zapadne i sl.
Ali rekoh, neću više na ovu temu.
Po hercegovckoj logici - mozemo i mi Krajisnici, Semberci, Posavci,.. isto zahtijevati da smo regija i da nismo Bosanci. Jer je ti mogu isto za Krajinu naci mnostvo geografskih, historijskih, kulturoloskih,.. osobina i plus podastrti karte.
A taj jace izrazeni regionalni identitet okaci macku o rep. To ti se zove u prijevodu da neki misle da su malo iznad ostalih regija, da je njihova regija malo specijalnija i bolja. Pokusaj mi objasniti da je moj krajiski identitet nesto kao slabiji.
Taj tobozi jaki hercegovacki identitet je kreacija hrvatskih nacionalista u proslom vijeku. Srpski i hrvatski nacionalizam po pitanju Bosne se razlikuje samo u tome sto su Srbi malo vise prisvajali Bosnu a Hrvati se malo vise distancirali od tog imena. Takodjer je njihov proizvod i taj stereotip o Bosancima kao nekuturnima, primitivnima, sirovima, glupima,...
Bosnjacka kuturna i politicka elita u Hercegovini nije nikada bila toliko velika da bi oformila i gajila tobozi hercegovacki identitet i distanciranje od bosanskog. Tako da je svo distanciranje Bosnjaka od bosanskog prefiksa nista drugo no samo jedna refleksija susjednog nacionalizma i susjednog standarda.
Na poskoku, hercegbosni.org i slicnim sajtovima mozes naci velik broj papcina sto prce mater i Isusa u svakoj drugoj, a Bosnu spominju samo u kontekstu tamnog zaostalog vijaleta i sebe prikazuju kao nesto vecim Europljanima, kulturnijima, iznad su Bosanaca opcenito,... Pa ako je to neki standard i razlog zasto se moja bosnjacka bratija u Hercegovini vrijedja na bosanski prefiks - bio bi red da to priznaju umjesto da licemjerno skrecu temu u tobozu odbranu negacije Hercegovine i sl. Pa cemo onda diskutovati jesu li po necemu bolji od nas ostalih regionalaca cim im bosanski prefiks kvari prosjek.
Hercegovinu su Turci ubacili u naziv i svjetske sile aminovale, isto kao sto se Hrvatskoj tsada nametnulo da je "Hrvatska, Slavonija i Dalmacija". U Basagicevo vrijeme je to bio zvanicni naziv.JohnnyS wrote:Forumski povjesničari često vade pjesmu Safveta bega Bagašića da pokažu kako su Srbi i Hrvati u BiH izmišljotina. Kad pogledamo te stihove vidimo i jedan kuriozitet:
Znaš Bošnjače, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
bla bla...
Dakle, ne spominju se nikakve Krajine, Semberije, Posavine i ostali djelovi Bosne, već jednostavno Bosna i Hercegovina. Dakle, i bošnjačkim nacionalistima onomad je bilo jasno kako je država sastavljena od dvije regije/područja, ovi novi se dakle - prave većim katolicima od pape...
.Vitezanin wrote: Očito ne poznaješ dovoljno Bošnjaka iz Hercegovine. Reci im da su Bosanci pa da vidim šta će ti reći.
Hercegovačka regionalna identifikacija prelazi etničke granice i tu zapravo većina Bošnjaka, Hrvata i Srba koji žive u Hercegovini kažu isto- "Hercegovci smo".
To je narodna priča koju je Vuk Karadžić zabeležio u svome i užičkom kraju.parapet wrote:Da vidimo - gdje je i kako zapisana ta priča?zlokruhovic wrote: U Užicu je zapisana i čuvena priča "Ero s'onog svijeta" koju su posle Hrvati sa hercegovačkim umetnikom uglazbili i napraivli operu.
Zašto bi Jakov Gotovac izostavio tako bitan detalj oko nastanka te opere?
Nije tačno da je proizvod nacionalizma.hAZNADAR wrote: Ja poznajem dosta Hercegovaca, najvise iz istocnih dijelova i niko se ne buni kada ih vani oslove sa Bosnian i sami to cesto kazu,.. jer je to naznaka za drzavu odakle dolazis.
Medjutim - jasno je kao dan i objasnjeno da je distanciranje od bosanskog imena u hercegovini(ponajvise u zapadnoj) proizvod hrvatskih nacionalista koji barem gaje kult hercega, nose njegovu zastavu,.. i imaju bar politicki cilj gdje je Hercegovina ili drzava za sebe ili regija u sklopu Hrvaske.
A kada se Bosnjaci prislepaju na to distanciranje od bosanstva a usput udaraju kontru na sve sto dolazi iz zap Mostara - u pitanju je samo glupost bez granica, totalno nepoznavanje i kompleksi.
Evo, jos jedan primjer sprcanosti: uvijek se govori da istocni Hercegovci slice Crnogorcima, a nikada se ne kaze da Crnogorci slice Hercegovcima, sto bi povijesno odgovaralo istini.zlokruhovic wrote: Istočna Herrcegovina je kako ja znam ljude daleko sličnija onima u CG nego bilo kome u Bosni , i jezički i mentalitetom i svime drugim.
Dokaz sa srpskog nacionalistickog foruma?zlokruhovic wrote:To je narodna priča koju je Vuk Karadžić zabeležio u svome i užičkom kraju.parapet wrote:Da vidimo - gdje je i kako zapisana ta priča?zlokruhovic wrote: U Užicu je zapisana i čuvena priča "Ero s'onog svijeta" koju su posle Hrvati sa hercegovačkim umetnikom uglazbili i napraivli operu.
Ako imaš knjige od Vuka preostale iz SFRJ uzmi pa pročitaj.
Uostalom nemoj se truditi evo ti ima uploadovano:
http://serbia-forum.mi.sanu.ac.rs//wb?a ... ref=09.jpg
Kao što rekoh - nismo opterećeni nacijom. Barem se ne kur*imo nekakvom državom kojoj je na čelu stranac, čovjek koji nema ni BiH državljanstvo i pritom sebi pripisujemo nadmoćne homoseksualne položaje.reis1 wrote:parapet wrote: Govorim u svoje ime - ja se ne osjećam "nagužen". Nije sve ni u državi, što je rekao pokojni Smoje "asti, više ne znam koja će me zastava dočekat kad se ujutro probudin"...
Htjeli bi njegovat to identiteta što imamo i htjeli da ljudi znaju da smo Hercegovci i u ovom trenutku to je sve. Što kažu u onom filmu: "a man's got to know his limitations"...
A sto to imate svog identiteta???
Od zastave-institucija, preko jezika-kulture, do ideja-htijenja... sto??? Sto je tu hercegovacko???
Nemas brate nista, ne zato sto ti to neko odrice, vec zato sto ti sam samcat negiras to svoje. Meni je to krajnje nerazumljivo zasto neko se potpuno odrekne svog, i potpuno pozeli postat neko drugi, i to na nacin da se totalno pogne i skine gace tom drugom misleci da ce ga to uciniti nekakvim, statijaznam... Vjerovatno nekakav kompleks, statijaznam, provincijalnog... Ne znam.
Da ti malo pomognem...parapet wrote:Dokaz sa srpskog nacionalistickog foruma?zlokruhovic wrote:To je narodna priča koju je Vuk Karadžić zabeležio u svome i užičkom kraju.parapet wrote:
Da vidimo - gdje je i kako zapisana ta priča?
Ako imaš knjige od Vuka preostale iz SFRJ uzmi pa pročitaj.
Uostalom nemoj se truditi evo ti ima uploadovano:
http://serbia-forum.mi.sanu.ac.rs//wb?a ... ref=09.jpg
Imas li sta bolje od toga?
Da, i ovo mu je "argument"reis1 wrote:Sta je baa sad ovo, Ere se otimaju oko toga jel "Ero sa onoga svijeta" hrvatski ili srpski???
HTTP Status 500 -
type Exception report
description The server encountered an internal error that prevented it from fulfilling this request.
exception
java.lang.NullPointerException
note The full stack trace of the root cause is available in the Apache Tomcat/7.0.34 logs.
Ja govorim iskljucivo o Bosnjacima Hercegovine a ne Srbima i Hrvatima koji su prosli kroz skroz druge politicke i nacionalomanticarske procese.zlokruhovic wrote:Nije tačno da je proizvod nacionalizma.hAZNADAR wrote: Ja poznajem dosta Hercegovaca, najvise iz istocnih dijelova i niko se ne buni kada ih vani oslove sa Bosnian i sami to cesto kazu,.. jer je to naznaka za drzavu odakle dolazis.
Medjutim - jasno je kao dan i objasnjeno da je distanciranje od bosanskog imena u hercegovini(ponajvise u zapadnoj) proizvod hrvatskih nacionalista koji barem gaje kult hercega, nose njegovu zastavu,.. i imaju bar politicki cilj gdje je Hercegovina ili drzava za sebe ili regija u sklopu Hrvaske.
A kada se Bosnjaci prislepaju na to distanciranje od bosanstva a usput udaraju kontru na sve sto dolazi iz zap Mostara - u pitanju je samo glupost bez granica, totalno nepoznavanje i kompleksi.
Evo ja sam rođeni Vojvođanin iz CG poreklom(stara Hercegovina) , i jedan od roditelja mi je doseljen 1945 , i uvek i baš uvek su se doseljenici spajali po krajevima odakle dolaze , a Hercegovci se nikad nisu stapali sa Bosancima i uvek su mrzeli kad ih neko u Vojvodini od Lala,Mađara,... nazove Bosancima jer to oni nisu.
I što je najveći fazon , danas dobar deo tih ljudi pod uticajem iz RS-a neće da se zovu Bosancima više već isključivo Srbima , dok onim starim matorim doseljenicima zvati se Bosancem ne smeta i sami sebe zovu tako.
Dok Hercegovci su i dan danas ostali Hercegovci i uvek su se držili i prijateljveali i sebe prepoznavali najviše sa Crnogorcima , ali nikad nisi hteli reći za sebe da su Crnogorci niti Bosanci.
Istočna Herrcegovina je kako ja znam ljude daleko sličnija onima u CG nego bilo kome u Bosni , i jezički i mentalitetom i svime drugim.
Drzava je ovakva kakva jeste zahvaljujuci separatistima. Mogla je lako i Hrvatska biti zajednica Hrvatske i RSK, ali pretpostavljam da ti arsin u hrvatskom i bosanskom slucaju nije isti.parapet wrote: Kao što rekoh - nismo opterećeni nacijom. Barem se ne kur*imo nekakvom državom kojoj je na čelu stranac, čovjek koji nema ni BiH državljanstvo i pritom sebi pripisujemo nadmoćne homoseksualne položaje.
Pa ja ti govorim da je isti slučaj i kod Srba-hercegovaca , oni ne vole da ih neko naziva Bosancima i to je tako oduvek bilo.hAZNADAR wrote:
Ja govorim iskljucivo o Bosnjacima Hercegovine a ne Srbima i Hrvatima koji su prosli kroz skroz druge politicke i nacionalomanticarske procese.
I ne govorim opcenito o identifikaciji i identitetu gdje uvijek mogu ispraviti nekoga ko me nazove Hercegovcem, Sembercem, Hrvatom, Turcinom, Talijanom,... ali podvlacim samo ispraviti gdje me uopce ne vrijedja ako neko pogrijesi.
Govorim o onima kojima je Bosana uvreda i prvenstveno mislim tu na Bosnjake iz Hercegovine.
Jesi ti slep ili lud?? , pa jel vidiš da je knjiga od Vuka od pre 180 godina uploadovana na neki forum.parapet wrote: Dokaz sa srpskog nacionalistickog foruma?
Vi ste optereceni tudjom nacijom i tudjom drzavom - kad hercegovacke nemate...parapet wrote: Kao što rekoh - nismo opterećeni nacijom. Barem se ne kur*imo nekakvom državom kojoj je na čelu stranac, čovjek koji nema ni BiH državljanstvo i pritom sebi pripisujemo nadmoćne homoseksualne položaje.
Samo da prevedem na jezik ovoga: u svom nadmoćnom pederskom položaju niste primijetili da vam je u dupetu - butt plug!hAZNADAR wrote:Drzava je ovakva kakva jeste zahvaljujuci separatistima. Mogla je lako i Hrvatska biti zajednica Hrvatske i RSK, ali pretpostavljam da ti arsin u hrvatskom i bosanskom slucaju nije isti.parapet wrote: Kao što rekoh - nismo opterećeni nacijom. Barem se ne kur*imo nekakvom državom kojoj je na čelu stranac, čovjek koji nema ni BiH državljanstvo i pritom sebi pripisujemo nadmoćne homoseksualne položaje.
Ma to je samo jedna faza u našem bitisanju. Trenutno smo u fazi introspekcije, okretanju prema sebi, uvozničkim marifetlucima i slijedom europskih direktiva - prekograničnoj suradnji...Opaska za zastavu, nepostojanje hercegovacke nacionalne ideje, i sl .se uglavnom odnosila na Bosnjake Hercegovine koji u svom distanciranju od bosanstva jednostavno ne kontaju da su kupili standarde susjedne necionalisticke ideje.
Momče, tvoj link javlja server grešku...zlokruhovic wrote:Jesi ti slep ili lud?? , pa jel vidiš da je knjiga od Vuka od pre 180 godina uploadovana na neki forum.parapet wrote: Dokaz sa srpskog nacionalistickog foruma?
Klikni još jedanred pa ćeš videti da nije u pitanju forum već stranice stare knjige.
U jbt , s'kim ja raspravljam pored zdravih očiju.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Ero_s_onoga_svijetaGotovac i Begović su glazbenu i tekstualnu osnovu za ovu operu našli u folkloru narodnih skupina, od folklora Zagore (završno kolo) do kosovskih djevojačkih pjesama iz Gnjilana (početni zbor djevojaka Duni mi, duni, lađane).
reis1 wrote:Vi ste optereceni tudjom nacijom i tudjom drzavom - kad hercegovacke nemate...parapet wrote: Kao što rekoh - nismo opterećeni nacijom. Barem se ne kur*imo nekakvom državom kojoj je na čelu stranac, čovjek koji nema ni BiH državljanstvo i pritom sebi pripisujemo nadmoćne homoseksualne položaje.
I nisu u pitanju nadmocni homoseksualni polozaji, vec su Bosanci, Hrvati, Srbi na normali, a vi hercosi im prilazite saginjuci se i skidajuci gace... to je i smijesno i jadno u isto vrijeme. Niko baa vas ne siluje, vec ste vi sami klekli i pusite li pusite, i Zagrebu, i Sarajevu, i Beogradu, a bogami i Podgorici.
parapet wrote: Ma to je samo jedna faza u našem bitisanju. Trenutno smo u fazi introspekcije, okretanju prema sebi, uvozničkim marifetlucima i slijedom europskih direktiva - prekograničnoj suradnji...
Vi tamo iz europskog dela Jercegovine nemate ekstenzije za browsere iz 20.veka da bi mogli videti slike?? , svašta.parapet wrote:Momče, tvoj link javlja server grešku...zlokruhovic wrote:Jesi ti slep ili lud?? , pa jel vidiš da je knjiga od Vuka od pre 180 godina uploadovana na neki forum.parapet wrote: Dokaz sa srpskog nacionalistickog foruma?
Klikni još jedanred pa ćeš videti da nije u pitanju forum već stranice stare knjige.
U jbt , s'kim ja raspravljam pored zdravih očiju.
A osim toga članak o operi "Ero sa onoga svijeta" bi valjda spomenuo tu Vukovu knjigu a spominje "samo" ovo:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Ero_s_onoga_svijetaGotovac i Begović su glazbenu i tekstualnu osnovu za ovu operu našli u folkloru narodnih skupina, od folklora Zagore (završno kolo) do kosovskih djevojačkih pjesama iz Gnjilana (početni zbor djevojaka Duni mi, duni, lađane).
Ovo su priče o i sa Turcima a opera ti nema veze sa Turcima.zlokruhovic wrote: Vi tamo iz europskog dela Jercegovine nemate ekstenzije za browsere iz 20.veka da bi mogli videti slike?? , svašta.![]()
Evo ti sa sami tekst sa drugog linka pa sam nađi i pročitaj pripovetku koju je zapisao iz naroda Vuk Karadžić 1821 godina.
http://www.rastko.rs/knjizevnost/usmena ... ice_1.html
Da ti dam pravac kako da nađeš priču jer postoji mogućnost da i to nećeš videti.
Četvrta po redu je pripovetka "Ero i Kadija , a peta "Ero s'onog svijeta" , a sedma po redu je "Ero i Turčin".
Dovoljno je vidjeti našeg Sanjina koji se potpisao Hercegovac Pravi,Vitezanin wrote:Očito ne poznaješ dovoljno Bošnjaka iz Hercegovine. Reci im da su Bosanci pa da vidim šta će ti reći.