Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post Reply
no_mani=no_fjučr

#251 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by no_mani=no_fjučr »

jamesB wrote:
no_mani=no_fjučr wrote:
BHCluster wrote:Samo se jedno treba pitati a to je da li tzv Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju dovoljno politicke moci da sprovedu ista od onoga sto je ova "non-profit, non-governmental organisation" napisala u izvjestaju a sto tzv Hrvatima u Bosni i Hercegovini odgovara? I tu presataje sva prica.
Vazan je taj pozitivan inpuls, sa njim se otvara novi horizont.
Pa kad se otvori, onda nam dodjite da vam damo u paketu negativan odgovor, do tad, popustite nas te non profit organizacije koje se finansira Soros donacijama ili vec cijim. Trubite o njoj otkako ste im poslali kurave da vam napisu za genocide pozitivan izvjestaj.
Ti pises srcem, a drustvo danas je ko da vise, to je cinjenica. Pa i da su prostitutke u pitanju vrijede vise, vec nista. Da nisu velikobosnjaci stisli remen, mozda bi i bolje kurve bile na bosnjackoj strani, to ne mozes znati.
nosara

#252 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by nosara »

no_mani=no_fjučr wrote:
Ti pises srcem, a drustvo danas je ko da vise, to je cinjenica. Pa i da su prostitutke u pitanju vrijede vise, vec nista. Da nisu velikobosnjaci stisli remen, mozda bi i bolje kurve bile na bosnjackoj strani, to ne mozes znati.
Glede prostitutki i prostitucije... :D
HRVATSKA TONE: Ni droga ni prostitucija ne mogu povećati hrvatski BDP, potvrđen pad od 0,8 posto

HRVATSKO gospodarstvo realno je u drugom tromjesečju palo 0,8 posto na godišnjoj razini, već 11. kvartal zaredom, pokazala je danas druga procjena Državnog zavoda za statistiku.

Prema novoj metodologiji BDP obuhvaća i ilegalne aktivnosti. Ilegalne aktivnosti uključene u ovoj reviziji obuhvaćaju: distribuciju droge, usluge prostitucije, ilegalnu proizvodnju i prodaju cigareta i duhana te ilegalnu proizvodnju i prodaju alkohola.
Mali intermezzo... Ispricavam se... :D
no_mani=no_fjučr

#253 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by no_mani=no_fjučr »

nosara wrote:
no_mani=no_fjučr wrote:
Glede prostitutki i prostitucije... :D
HRVATSKA TONE: Ni droga ni prostitucija ne mogu povećati hrvatski BDP, potvrđen pad od 0,8 posto

HRVATSKO gospodarstvo realno je u drugom tromjesečju palo 0,8 posto na godišnjoj razini, već 11. kvartal zaredom, pokazala je danas druga procjena Državnog zavoda za statistiku.

Prema novoj metodologiji BDP obuhvaća i ilegalne aktivnosti. Ilegalne aktivnosti uključene u ovoj reviziji obuhvaćaju: distribuciju droge, usluge prostitucije, ilegalnu proizvodnju i prodaju cigareta i duhana te ilegalnu proizvodnju i prodaju alkohola.
Mali intermezzo... Ispricavam se... :D
Sve u redu, tone, al' se jos ne osjeti, duznicko ropstvo je bolje u svakom slucaju od titovih logora, al' ti ipak nisi citao druge, tvoj smjer ne postoji, to raduje. Da nisi ti Jovankina bestija?
Hafis

#254 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Hafis »

Znači očekuju se paljevine po Splitu, Dubrovniku, Karlovcu, Zagrebu i Rijeci :?
Hafis

#255 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Hafis »

Samo da se ne zajebu pa ne formiraju gradžanske plenume....tu je zajeb :lol:
JThomas

#256 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by JThomas »

konstitutivnost je "osvanula" jer je rat završio neriješeno, a proizveo tri etnički gotovo čista društva, jedno do drugog. i drukčije od ove luđačke košulje zato i nije moglo. za bilo šta prostije neko je nekome morao silom nametnuti volju, a to se nije desilo.
KENJAC

#257 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by KENJAC »

Konstitutivnost i promaja su cisto Bosanski izumi. Niko ih ne priznaje ali svi ih se boje !
madner

#258 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by madner »

Lincoln-Burrows wrote:
madner wrote:Jos jedan koji bi da predlaze a ne vlada osnovnim pojmovima. Federalizacija i centralizam nisu medjusobno oprecni pojmovi. :D
Oprečni su.

I doslovno tako je napisano u poslijednjem izvještuju međunarodne krizne grupe.
Njet,
Federalizam - unitarizam
Centralizacija - decentralizacija.

Opet neko prevodi ko ne zna? :D
Fact

#259 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Fact »

BHCluster wrote:Samo se jedno treba pitati a to je da li tzv Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju dovoljno politicke moci da sprovedu ista od onoga sto je ova "non-profit, non-governmental organisation" napisala u izvjestaju a sto tzv Hrvatima u Bosni i Hercegovini odgovara? I tu presataje sva prica.
Možda si u pravu,ali onda zamijeni riječ Hrvati sa Bošnjaci u tome postu i opet ćeš možda biti u pravu. :thumbup:
Pokajnik

#260 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Pokajnik »

madner wrote:Ovo nije lose, negiranje ne jednog nego dva rata te onog sto je potpisano na kraju istih. :D
?
Pokajnik

#261 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Pokajnik »

KENJAC wrote:Konstitutivnost i promaja su cisto Bosanski izumi. !
Možda zato što je BiH jedna od ne baš mnogo višenacionalnih zemalja.
DoZeN

#262 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by DoZeN »

BIH ne moze opstati kao drzava gradjana,Bratstvo i Jedinstvo nije postojalo ni u bivsoj SFRJ,nego je Tito bio dictator i odrzavao to.
Seoskivaralica

#263 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Seoskivaralica »

JThomas wrote:konstitutivnost je "osvanula" jer je rat završio neriješeno, a proizveo tri etnički gotovo čista društva, jedno do drugog. i drukčije od ove luđačke košulje zato i nije moglo. za bilo šta prostije neko je nekome morao silom nametnuti volju, a to se nije desilo.
:thumbup:
Ponajvise jer nije nikom pasalo da ovi sto su krenuli pobijede i napisu svoju istoriju...... :D
Seoskivaralica

#264 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Seoskivaralica »

Hafis wrote:Prevedeno na jednostavan primjer: Kum @jamesB kaze meni i kumu @factu da nismo ono za sto mislimo da jesmo, i da on ima zanimljivu teoriju o nama.
Mi mu na to normalno sasvim ucitivo u jedan glas kazemo da odjebe i da nas daljnja prica ne interesira.
Sto dalje?

Sent from my SM-G350 using Tapatalk
Hmmmmmm,mm
Nesta mislim ali dzaba ovo me pitanje vraca na pocetak te cu sa njim poceti......
Nisam danas stigao , imao sam posla , cini mi se da si do sad u ovoj temi posteno pricao do kraja , a znamo da znas bit i tovar ono svaka ti cast halo....cerali smo se i ceracemo se opet.....
Neise za ovog fakta....hmmm , mislio sam malo hinjiti ali necu....nije bitno , kad sam malo pokusao ne ide, nisam taj,
Mozda si u pravu mahalska i to....neise cijela srpska mitologija koju oni zovu istorijom je jednobojna....i ne zelim pricati vise o njoj.
Mister yes cini mi se da smo iste stvari citali od drzavnopravnog razvitka do kritike okvirnog mszbih....isl. Respect za stavove.

Konstitutivnost je zacementirana u Parizu i to je sto je jasno vecini komunisticko-socijalisticki san koji je bio toliko irealan da se cinio mogucim......eh da su samo i ti bosnjaci imalo mislili pa se na mrtvo ime borili za ime bosnjak , ne bi sad o glupostima raspravljali , neise poznati su clanovi prvog zasjedanja zavnobih-a i oni su nam ostavili sto sad imamo potvrdjeno.....pokusali su kasnije pa jedva dobise ime musliman i to je plafon bio , jednog diskreditovase lazima i podvalama a drugog ubise i cica mica gotova prica....

Tuga je to sto je tako kako je , zao mi je ove omladine koja nosi tri razlicita drzavna dresa u istoj drzavi , s punim pravom........
Ne kontam stvarno.....

Neise moj hafise , po meni bi najbolje bilo da se ti i fakt nazivate kako zelite , svoju djecu ucite kako zelite , pricate kako zelite , i za to da se slobodno borite......
Samo da vas zamolim da se za isto to borite kad je neki neistomisljenik u pitanju , tj. Da mu omogucite isti tretman kad on nije u mogucnosti da ostvari to pravo.....da je zakon za sviju isti , da se nametnute odluke preispitaju ako su na ustrb nekog naroda , sad poslije rata donesene, ako se gaji netrpeljivost da se javno suzbija. Da se radja neki mirni suzivot pa se mozda u buducnosti nazovemo neretva i neretljani ili vrbasani sta ja znam , vrlo vazno samo da ostane kontinuitet lijepe drzave i mirnog a ponosnog naroda....

Vidite ove roditelje koji se moraju svrstavati u grupe koje su irealne u prostoru na kom vijekovima zive a ne u narod ili ravnopravne sugradjane ne mogu dobiti jezik u skoli a ne nesto drugo.....ma daj bogati , dje to Bosnjaci takva prava uskracuju.Pa vrijedjati nekoga na ovaj ili onaj nacin , skrnaviti groblja javno, sa ponosom, pa to nema nigdje samo kod nas.
Najbolje je shupljirati a kad zauzmes cizmom gaziti sve i onda filozofirati kako bi u Sarajevu ovo u Bosni ono a u stvari bi naajsretniji bili kad bi mi i nasa djeca svi redom pocrkali kad vec oni ne mogu da nas pokolju ili popale u kucama.....

Tuzno je raspravljati o takvim stvarima u drzavi koju otvoreno mrzi dio njene populacije......
Neise naljutilo me ovoliko zatupljenog svijeta koji zna sta zna i nikakvi dokazi ga ne mogu pokolebati u njegovom misljenju....
Fuj.i konstitutivnost i nekonstitutivnost , sta god , u ovom okruzenju sve ce se sasaditi......
gepard_

#265 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by gepard_ »

ako je neko procitao ovaj ubij boze post neka mi u tri rijeci napise size . ja citao do pola nista shvatio nisam i digo ruke . unaprijed zahvalan :cry:
DoZeN

#266 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by DoZeN »

skan wrote:
gepard_ wrote:ako je neko procitao ovaj ubij boze post neka mi u tri rijeci napise size . ja citao do pola nista shvatio nisam i digo ruke . unaprijed zahvalan :cry:
Ni ja ga nisam skontao, osim ono da tvrdi da je dogovor iz Pariza (Dayton) zacementiran, pa se bas pitam zasto je zacementiran kad za njega cak ni skupstina nije glasala, kamoli narod? A bez toga to je mrtvo slovo na papiru.
Koji narod nije glasao za Dejtonski sporazum? Srbi ga (sada) u 90% podrzavaju
DoZeN

#267 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by DoZeN »

skan wrote:
A to sto se tice postotka kod Srba, to je gatanje.
Budi ubjedjen da oko 90% Srba podrzava Dejtonski sporazum, ali to je ne bitno i da ne podrzava,jer interesi Bosnjaka i Srba i gledanje na buducnost BIH se razlikuju.Hrvati kao i uvjek love u mutnom kao i 92
Baboolal

#268 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Baboolal »

MuaDib wrote:Konsitutivnost naroda u današnjem obliku je posljedica pogrešnog tumačenja preambule socijalističkog ustava od strane Kasima Trnke.
Interesantna tvrdnja. Bas bi me interesovalo da vidim detalje, a ne da mi se sad guglat satima. Ako ti je pri ruci, mozes li nam iznijeti preambulu i tumacenje o kojem govoris? Hvala.
BadAss14

#269 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by BadAss14 »

Lincoln-Burrows wrote:
Hafis wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Oprečni su.

I doslovno tako je napisano u poslijednjem izvještuju međunarodne krizne grupe.
Ta će međunarodna krizna grupa izvještavati kada ovdje imamo stručnjake...evo naš kum @jamesB rastura ustavno pravo s posebnim osvrtom na konstitutivnost i Omer-pašu Latasa.
Vidim da si dobrih živaca kad toliko raspravljaš s njim, on gusla o BiH kao bošnjačkoj nacionalnoj državi.
A koja je to nacionalna drzava Bosnjaka ako nije BiH? To Bosnjaci pali s marsa u BiH, sasvimm slucajno?? Nemoj se ustrucavat slobodno napisi ono sto pisete po raznim glista.org forumima, krstaricama, velikohrvsrbmokrihsnova.com.
Stvrano mislite da ce Bosnjaci i opred danasnje katastrofalne situacije pristati postati europski kurdi, radi vas, sake jada? Zar mislite da ce Srbi odCEpit nasu Srebrenicu, nase Potocare, nasu svetinju i udarit nekakve granice gdje im zinula guzica?
Vidim jos se drzite tog izvjestaja nekakvog ICG, koda vam ga je licno Isus napisao.
BadAss14

#270 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by BadAss14 »

Hafis wrote:
Pokajnik wrote: Kad je riječ o teritorijama,nema rješenja sa kojima će svi biti zadovoljni i koji će svi smatrati pravičnim .Bošnjaci najčešće ističu navodnu nepravdu u teritorijalnoj podjeli tj.da su u istoj zakinuti ali često zaboravljaju da je Bošnjacima priopao i ne mali broj opština u kojima su bili tek relativna večina ili tačnije manjina u odnosu na kršćansko -hrišćansku večinu kao što su Bugojno i Travnik.
Zaboravio si temeljna pravila pristojnosti.
Kada se govori o toj vrsti dešavanja u FBiH tijekom devedesetih godina, onda se isključivo misli na Mostar i Stolac. I tu priča završava.
Veoma je, napominjem veoma nepristojno i spomenuti Bugojno, Vareš, Kakanj, Zenicu, Travnik, Sarajevo, Konjic...malena mjesta srca pog spomenak Brača, Imotskog...uh jebo te, baci me u pjesmu :D
Uglavnom otuda su otišli na poziv i nije se radilo o protjerivannju. Fino, spakovali se i hajd'mo noge lagane.
S tim da ih fakat danas nema i da je demografska slika iz temelja izmjenjena.

Da se mi vratimo na Mostar...gdje smo ono stali?

Kako vas samo nije stid pominjati Bugojno, gdje ste se bili uskurcili, napravili zlocin u Vrbanji pa vas ARBiH pomela za jedan dan, i sad kmecanje?.
Cuj im samo filoskula "krcasnsko-hriscanska vecina" koja se koristi samo u svojstvu kmecanja strancima i eu o "islamistima" i "islamsko-krscanskim" sukobima kad je BiH u pitanju, a naravno ta ista "krscansko-hriscanska" populacija je ono u Vukovaru branila "hriscansko-krcansku" Evropu od "islamista", ili je ono bilo nesto ssavim drugo?
Ne pale u civilizovanoj Evropi vase hinjske dosjetke, to samo prolazi na glista.org.
Pokajnik

#271 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Pokajnik »

skan wrote:
gepard_ wrote:ako je neko procitao ovaj ubij boze post neka mi u tri rijeci napise size . ja citao do pola nista shvatio nisam i digo ruke . unaprijed zahvalan :cry:
Ni ja ga nisam skontao, osim ono da tvrdi da je dogovor iz Pariza (Dayton) zacementiran, pa se bas pitam zasto je zacementiran kad za njega cak ni skupstina nije glasala, kamoli narod? A bez toga to je mrtvo slovo na papiru.
263
OSCE - Misija za Bosnu i Hercegovinu
Privremena izborno povjerenstvo
REZULTATI IZBORA U BOSNI I HERCEGOVINI
Od 14. rujna 1996.
U skladu sa ~lankom 221. Pravila i propisa Privremenog izbornog povjerenstva, Privremeno izborno povjerenstvo ovim podnosi
potvr|ene rezultate izbora od 14. rujna 1996. godine u Bosni i Hercegovini.
PREDSJEDNI[TVO BOSNE I HERCEGOVINE
Bo{nja~ki ~lan
Naziv stranke ili koalicije Ime kandidata Broj glasova
SDA ALIJA IZETBEGOVI] 730592
STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU HARIS SILAJD@I] 124396
DEMOKRATSKA NARODNA ZAJEDNICA FIKRET ABDI] 25584
ZDRU@ENA LISTA BiH
(UBSD, SDP BiH, HSS, MBO, REPUBLIKANCI) SEAD AVDI] 21254
GRA\ANSKA DEMOKRATSKA STRANKA BIH IBRAHIM SPAHI] 4127
LIBERALI BIH HASIB SALKI] 3427
BOSANSKA STRANKA MIRNES AJANOVI] 2424
STRANKA PRIVREDNOG PROSPERITETA
BOSNE I HERCEGOVINE SAFET RED@EPAGI] 1473
Ukupno va‘e}ih glasova: 913277
Ukupno neva‘e}ih glasova: 52990
Ukupno svih glasova: 966267
Hrvatski ~lan
Naziv stranke ili koalicije Ime kandidata Broj glasova
HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA KRE[IMIR ZUBAK 330477
ZDRU@ENA LISTA BiH (HSS, SDP BiH, UBSD, MBO, REPUBLIKANCI) IVO KOM 37684
GRA\ANSKA DEMOKRATSKA STRANKA BIH ANTON [TITI] 2208
LIBERALI BIH VINKO ]URO 2197
Ukupno va‘e}ih glasova: 372566
Ukupno neva‘e}ih glasova: 52990
Ukupno svih glasova: 425556
Seoskivaralica

#272 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Seoskivaralica »

skan wrote:
To je tvoja stvar ako ne shvatas.....neise.
Sto rece zacementirano je jer cim se spomene fantom promjene sto bi rekao Balasevic odma sjevnu sljemovi...
Po meni to je sto je okvirni mirovni sporazum.....sve je jasno.....MIROVNI SPORAZUM....
Alija Izetbegovic je tvrdio ali i drugi , naravno svim Bosnjacima je jasno a naravno i BH hrvatima jer smo bili na krilima pobjeda , da smo bili pod velikim pritiskom da se privati ponudjeno , progutaju gorke pilule , koje se stvari spora od tad do sad.......od svih anexa generalno pola nije do kraja ispostovano.....vadi se iz kontexta sta kome odgovara , konstitutivnost je samo provedena na jednom dijelu ili samo deklarativno u vecem dijelu drzave....
Cement je taj jer se niko ne smije , moze , zeli pobuniti protiv tog dogovora, pa vidi se sta je rak rana rs , ako se ukine Dayton na sta se onda oni mogu osloniti , .....
To kolo vila i djavola samo odrzava ovu vatru koja tinja dok opet ne plane , Besim Spahic je to davno rekao i kad imalo razmislimo jasno nam je zasto takve ideJe opstaju u nasim ustavima koji su generalno kompromisni ili nametnuti , alinikad gradjanski ili progresivni , .....
Neka nam samo dotekne pameti i strpljenja da napravimo nesto od ove drzave sto ostaje nasoj djeci.....
madner

#273 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by madner »

Pokajnik wrote:
madner wrote:Ovo nije lose, negiranje ne jednog nego dva rata te onog sto je potpisano na kraju istih. :D
?
.
gepard_

#274 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by gepard_ »

DoZeN wrote:
skan wrote:
Koji narod nije glasao za Dejtonski sporazum? Srbi ga (sada) u 90% podrzavaju

ps koji ste vi bijednici . od pripojenja Srbiji i samostalne tzv srpske koja je bila ,, gotova stvar,, sada vam je dobar i Dayton .Daj sta das . volim vas gledati kako se koprcate u blatu Daytona koji vam nije dao nista osim pakla , propasti , bijede i straha i neizvjesnosti . kosti vasih komsija i drugova iz masovnih grobnica izlaze na povrsinu . njihovi egzekutori i nalogodavci idu na sud . Sve je moguce . Sve se moze desiti . Svaka opcija i varijanta je u igri osim one o otcjepljenju . E to se ne moze desiti . Ne mozete iz Bosne nema otcjepljenja . Mozete ali sa konjskom zapregom . Gradovi i zemlja i rijeke ostaju u Bosni . Vi zivite u daytonskom zatvoru a na vratima tog zatvora pise Bosna i Hercegovina . Na zidovima pise tzv republika smrdska koja je nastala na genocidu .i to vi podrzavate sa 90 % . Pali su vam kriteriji opasno . i drasticno . od 100 postotone podrske samostalnoj tzv rs ( genocidnoj ) sada ste pali na ostanak u BiH . i to sa citavih 90 % . Kako ste krenuli trazicete uskoro unitarnu i jedinstvenu sa 99 % . Samo pozurite da se Mujo ne predomsili . Ako vec nije jer po mojim izvorima 90 % Bosnjaka je danas za BiH koja ce biti nacionalna drzava samo jednog naroda unitarna i strogo centralizovana i kojoj ce biti vracen oteti Sandzak i koja ce lezati u granicama srednjovjekovne Bosne . :-D
Hafis

#275 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?

Post by Hafis »

......a hrvatski stijeg će se vioriti na Trebeviću :zzzz:
Post Reply