A objektivna stvarnost ne postoji tako da ostaje samo ovo prvofatamorgana wrote:Slažem se! Sve u šta vjerujemo postoji na neki način u našim glavama bez obzira na objektivnu stvarnost.NIN wrote:Varas se jer on itekako da postoji u glavama ljudi koji vjeruju u istog!fatamorgana wrote:Nije bitan iz jednostavnog razloga što ne postoji.
Zašto je potrebna religija?
- apsidejzi
#251 Re: Zašto je potrebna religija?
- dustaban
#252 Re: Zašto je potrebna religija?
,,, i onda nam se desi objektivna stvarnost. Koja ne yebe sta je kome u glavi!apsidejzi wrote:A objektivna stvarnost ne postoji tako da ostaje samo ovo prvofatamorgana wrote:Slažem se! Sve u šta vjerujemo postoji na neki način u našim glavama bez obzira na objektivnu stvarnost.NIN wrote: ...on itekako da postoji u glavama ljudi koji vjeruju u istog!

-
sizifinho
#253 Re: Zašto je potrebna religija?
Čitam vaše prepirke i argumente i doista u mnogim ljudima vidim sebe. Ja sam donedavno klanjao svaki namaz, svaki ramazan postio, Džuma...
Ali nešto se desilo, ne znam šta i Meni su te stvari postale strane. Počeo sam razmišljati na drugi način, na način da su religije samo alat kojim se čovječanstvo drži u kontroli. Problem je kad vidim ove ovdje "ateiste" i njihovu "uzvišenost". Oni stvarno vvjeruju da su intelektualno iznad vjernika. Jadna majko.
Kakvu mi literaturu preporučujete?
@NIN, rekao si čitaj, uči... Šta?
Ali nešto se desilo, ne znam šta i Meni su te stvari postale strane. Počeo sam razmišljati na drugi način, na način da su religije samo alat kojim se čovječanstvo drži u kontroli. Problem je kad vidim ove ovdje "ateiste" i njihovu "uzvišenost". Oni stvarno vvjeruju da su intelektualno iznad vjernika. Jadna majko.
-
Chagalj
#254 Re: Zašto je potrebna religija?
sizifinho wrote:Čitam vaše prepirke i argumente i doista u mnogim ljudima vidim sebe. Ja sam donedavno klanjao svaki namaz, svaki ramazan postio, Džuma...
Od srca tebi i svima onima koji hoce da procitaju nesto o Bogu, islamu, smrti, zasto smo ovdje i mnogo drugih naucnih dokaza koji idu u prilog islamu, dokazi da je Kuran od boga, da je Muhammed poslanik, predznaci sudjneg dana, naucne cinjenice, teoriji evolucije, sumnjama i odgovorima, sta je vjera , dali je potrebna itd preporucujem ovu knjigu u PDF formatuKakvu mi literaturu preporučujete?
Knjiga
Jednoca Stvoritelja
https://ia600509.us.archive.org/20/item ... indani.pdf
Last edited by Chagalj on 24/08/2014 10:14, edited 1 time in total.
- dustaban
#255 Re: Zašto je potrebna religija?
Cuj sta citati? Bilo sta osim toga sto si dosad MORAO!sizifinho wrote:Čitam vaše prepirke i argumente i doista u mnogim ljudima vidim sebe. Ja sam donedavno klanjao svaki namaz, svaki ramazan postio, Džuma...
Ali za pocetak, posto ti ocito treba podrska za tvoju hrabru odluku da se oslobodis okova religije, predlazem ti (osim mojih postova
Ricky Gervais
ZAŠTO SAM ATEISTA:
Volio sam Isusa. On je bio moj heroj. Više nego pop zvijezde. Više nego fudbaleri. Više nego bog
Sljedeći put kad mi neko kaže da vjeruje u boga, ja ću da ga pitam „Stvarno, a kog tačno? Zevsa? Hada? Jupitera? Marsa? Odina? Tora? Krišnu? Višnu? Ra?...“ Ako on kaže „Samo u boga. Vjerujem u jednog boga“, skrenuću mu pažnju da je onda skoro u istoj mjeri ateista koliko i ja. Ja ne vjerujem u 2.870 bogova, a on u 2.869.
Ricky Gervais, genijalni britanski glumac,reditelj i scenarista je na svom blogu koji piše za Wall Street Journal objavio novogodišnju poruku u kojoj je pojasnio zašto ne vjeruje u boga.
Ljudi me stalno pitaju zašto ne vjerujem u boga i ja uvek pokušavam da im dam prihvatljiv i razložan odgovor. To obično bude dug, neprijatan i besmislen razgovor. Ljudima koji veruju u boga nije potreban dokaz da on postoji, i sigurno ne žele da čuju dokaze da on ne postoji. Zadovoljni su onim u šta vjeruju. Izgovaraju fraze „to je za mene istina“, i „takva je vjera“. I pored toga, ja im nudim logičan odgovor, jer vjerujem da je neučtivo i povlađivački ne biti iskren. Zato je ironično da rečenica „Ne vjerujem u boga zato što ne postoji apsolutno nijedan naučni dokaz o njegovom postojanju, a na osnovu svega što sam saznao, sama definicija boga je logički nemoguća u poznatom univerzumu“, zvuči i neučtivo i povlađivački.
ZAŠTO VJERUJETE
Arogancija je česta optužba protiv ateista. Ona mi djeluje posebno nepravedno. Nauka traga za istinom. Ona ne diskriminiše. Kakav god bio ishod, nauka teži da istraži stvari. Nauka je smjerna. Zna ono što zna i zna šta ne zna. Svoje zaključke i stanovišta zasniva na dokazima – dokazima koji se stalno obnavljaju i nadograđuju. Ne vrijeđa se kada na vidjelo izbiju nove činjenice. Ona raširenih ruku prima svako znanje. Ne poštuje srednjovjekovne običaje samo zato što su tradicija. Kada bi to bio slučaj, ne biste dobijali inekcije penicilina, već biste stavili pijavicu na kožu i pomolili se bogu. Kolika god da vam je vjera, ona ne može biti djelotvornija od medicine. Vi možete da kažete „na mene djeluje“, ali to je slučaj i sa placebom. Hoću da kažem da bog ne postoji. Ja ne tvrdim da ne postoji vjera. Znam da postoji. Prepoznajem je svuda oko mene. Ali to što u nešto vjerujete ne čini ga stvarnim. To što se nadate da je nešto istina ne čini ga istinom. Postojanje boga nije subjektivno. On ili postoji ili ne postoji. To nije stvar mišljenja. Možete imati svoje mišljenje. Ali ne možete imate svoje činjenice.
Zašto ne vjerujem u boga? Ili još bolje, zašto vi u njega vjerujete? Pa valjda teret dokazivanja pada na onoga ko vjeruje? Vi ste sve ovo započeli. Kada bih vam prišao i rekao vam „Zašto ne vjerujete da ja mogu da letim?“, odgovor bi bio „A zašto bih vam vjerovao?“ Onda bih ja rekao „Zato što je to stvar vere.“ Kada bih vam nakon toga rekao „Dokažite da ne mogu da letim. Eto, vidite da ne možete da dokažete?“, vi biste se vjerovatno okrenuli i otišli, možda pozvali obezbjeđenje, ili biste me izbacili kroz prozor i prodrali se: „Sad leti, ludaku jedan.“
Pitanje duhovnosti je odvojeno od pitanja religije. Kao ateista, ne vidim ničeg „lošeg“ u vjerovanju u boga. Ne vjerujem da bog postoji, ali vjera u njega nikome ne škodi. Ali bilo bi bolje kada, na primjer, ne biste ubijali ljude koji vjeruju u drugog boga. Ili kada ne biste kamenovali do smrti nekoga samo zato što u vašim pravilima piše da je njihova seksualnost nemoralna. Čudno je da neko vjeruje da bi najmoćnija, sveznajuća sila, odgovorna za sve što se dešava, takođe željela da sudi i kažnjava ljude zbog onoga što jesu. A najgore od svega je biti ateista. Prve četiri božije zapovesti to jasno pokazuju. Postoji bog, ja sam taj bog, niko drugi nije, ti nisi dobar koliko i ja i nemoj to da zaboraviš. (Nemoj nikoga da ubiješ se ne pominje do broja 6).
Kada god se sretem sa nekim ko sa ovakvim prezirom gleda na moj nedostatak vjere u boga, ja mu kažem „Takvim me je bog napravio.“
Ali za šta u stvari optužuju ateiste?
Definicija boga u rečniku kaže da je on „natprirodni stvaralac i nadzornik univerzuma“. U ovu definiciju spadaju sva božanstva, boginje i natprirodna bića. Od početka pisane istorije pre oko 6.000 godina, kada je sumerska civilizacija izmislila pismo, istoričari su popisali više od 3.700 natprirodnih bića, od kojih se 2.870 mogu smatrati božanstvima.
Sljedeći put kad mi neko kaže da vjeruje u boga, ja ću da ga pitam „Stvarno, a kog tačno? Zevsa? Hada? Jupitera? Marsa? Odina? Tora? Krišnu? Višnu? Ra?...“ Ako on kaže „Samo u boga. Vjerujem u jednog boga“, skrenuću mu pažnju da je onda skoro u istoj meri ateista koliko i ja. Ja ne vjerujem u 2.870 bogova, a on u 2.869.
Nekada sam i ja vjerovao u boga, onog hrišćanskog.
Volio sam Isusa. On je bio moj heroj. Više nego pop zvijezde. Više nego fudbaleri. Više nego bog. Bog je po definiciji bio sveznajući i savršen. Isus je bio čovjek. On je morao da se trudi. Bio je izložen iskušenjima, ali je uspio da pobjedi grijeh. Bio je hrabar i imao je integritet. Ali je on bio moj heroj, jer je bio dobar. I bio je dobar prema svakome. Nije popustio pod pritiskom svojih savremenika, pred tiranijom ili okrutnošću. Nije ga zanimalo ko ste vi. On vas je jednostavno volio. Kakav tip. Želio sam da budem baš kao on.
ODGOVOR ZA STOLOM
Jednoga dana, kada sam imao osam godina, sjedio sam za stolom i crtao raspeće za domaći zadatak iz vjeronauke. Volio sam i umjetnost. I prirodu. Volio sam činjenicu da je bog stvorio sve životinje. One su takođe bile savršene. Bezuslovno lijepe. Bio je to jedan očaravajući svijet.
Živio sam u siromašnom, radničkom naselju Riding, šezdesetak kilometara zapadno od Londona. Moj otac je bio fizički radnik, a majka domaćica. Nikada me nije bilo sramota siromaštva. Siromaštvo je bilo nešto skoro plemenito. Sem toga, svi ljudi koje sam znao živjeli su u istim uslovima, a ja sam imao sve što mi je bilo potrebno. Škola je bila besplatna. Moja odeća je bila jeftina, ali uvijek čista i opeglana. I mama je uvek kuhala. Kuhala je i toga dana kada sam crtao raspeće.
Sjedio sam za kuhinjskim stolom u trenutku kada je moj brat došao kući. On je bio 11 godina stariji od mene, što znači da je tada imao 19 godina. Bio je vrlo pametan, ali i drzak. Na sve je imao komentar i zato je upadao u nevolje. Ja sam bio dobar dečko. Išao sam u crkvu i vjerovao u boga – kakvo olakšanje za jednu majku iz radničke klase. Tamo gdje sam ja odrastao, majke nisu išle tako daleko da se nadaju da će njihova djeca izrasti u doktore. One su se samo nadale da njihova deca neće završiti u zatvoru. Znači, odgajite ih tako da vjeruju u boga i biće dobri i poštovaće zakon. To je savršen sistem. Skoro savršen. 75% Amerikanaca su bogobojažljivi hrišćani, 75% zatvorenika su bogobojažljivi hrišćani. 10% Amerikanaca su ateisti, 0.2% zatvorenika su ateisti.
Ali nema veze. Dok sam ja zadovoljno crtao mog heroja, moj veliki brat Bob me je upitao „Zašto veruješ u boga?“ Postavio mi je samo to prosto pitanje. Ali moja mama je počela da paniči. „Bobe“, rekla je tonom koji je značio „Ušuti“. Zašto je to bilo pogrešno pitanje? Ako postoji bog i ako je moja vjera jaka, nije važno šta ljudi govore.
Ali čekajte malo. Bog ne postoji. On to zna, i negde duboko u sebi i ona to zna. I bilo je zaista tako jednostavno. Počeo sam da mislim o tome i da postavljam pitanja i poslije samo sat vremena sam postao ateista.
Uau, bog ne postoji. Ako me je majka lagala o bogu, da li me je lagala i o Djeda Mrazu. Da, naravno, ali koga je za to briga? Pokloni su i dalje pristizali. A isto je bilo i sa poklonima moga novostečenoga ateizma. Poklonima istine, nauke, prirode. To je istinska lepota ovog svijeta. Učio sam o evoluciji – teoriji koja je toliko jednostavna da je samo najveći engleski genije mogao da je smisli. Evolucija biljaka, životinja i nas – sa maštom, slobodnom voljom, ljubavlju, humorom. Više mi nije potreban razlog za moje postojanje, već samo razlog da živim. A mašta, slobodna volja, ljubav, humor, zabava, muzika, sport, pivo i pica su dovoljno dobri razlozi.
Ali živjeti pošten život – za to vam je potrebna istina. To je još jedna stvar koju sam naučio toga dana. Istina, koliko god da je šokantna ili neugodna, na kraju vodi do oslobađanja i dostojanstva.
Šta pitanje „Zašto ne veruješ u boga“ stvarno znači? Mislim da kada neko postavi ovo pitanje, on u stvari preispituje svoju vjeru. Na neki način, on pita „Šta tebe čini tako posebnim?“ „Kako to da tebi nije ispran mozak kao svima nama?“ „Kako se usuđuješ da kažeš da sam ja budala i da neću ići u raj, j--- se!“ Hajde da budemo iskreni – da samo jedan čovjek vjeruje u boga, ljudi bi ga smatrali prilično čudnim. Ali zbog toga što je vjera u boga veoma popularna, to je prihvaćeno. A zašto je vjera u boga tolika popularna? Odgovor je očigledan. U pitanju je vrlo privlačna ponuda. Vjeruj u mene i živjećeš večno. Još jednom ponavljam – da je u pitanju isključivo duhovnost, sve bi bilo u redu.
„Ne čini drugima ono što ne želiš da tebi čine“ je dobar opšti princip ponašanja. Opraštanje je vjerovatno jedna od najvećih vrlina koje postoje. Ali ona je baš to – vrlina. Ne isključivo hrišćanska vrlina. Niko nije vlasnik prava na dobrotu. Ja sam dobar, samo ne vjerujem da ću za to biti nagrađen odlaskom u raj. Moja nagrada je sada i ovdje. Ona je u tome što znam da se trudim da činim ispravne stvari. Da sam živio dobar život. Tu je vjera skrenula sa pravog puta, kada je postala batina: „Uradi ovo ili ćeš gorjeti u paklu.“
Nećete gorjeti u paklu. Ali ipak budite dobri.
Prevela Bojana Obradović Peščanik/** No links **/a.k.
-
sizifinho
#256 Re: Zašto je potrebna religija?
-ma od tebe ništa, hvala tebi ali ne hvala. Da mi bilo koji drugi vjernik postavi možda bih i pročitao hahahChagalj wrote:sizifinho wrote:Čitam vaše prepirke i argumente i doista u mnogim ljudima vidim sebe. Ja sam donedavno klanjao svaki namaz, svaki ramazan postio, Džuma...
@NIN, rekao si čitaj, uči... Šta?Od srca tebi i svima onima koji hoce da procitaju nesto o Bogu, islamu, smrti, zasto smo ovdje i mnogo drugih naucnih dokaza koji idu u prilog islamu, dokazi da je Kuran od boga, da je Muhammed poslanik, predznaci sudjneg dana, naucnce cinjenice itd preporucujem ovu knjigu u PDF formatuKakvu mi literaturu preporučujete?
Knjiga
Jednoca Stvoritelja
https://ia600509.us.archive.org/20/item ... indani.pdf
@dustaban
-što smo samouvjereni
-
Chagalj
#257 Re: Zašto je potrebna religija?
vjeruj mi ti meni tako nista nestetis, samo sebi stetis. ta knjiga je za tvoje dobro, necitanjem knjige samo sebi uskracujes znanje i informacije koje ce ti dati odgovore na neka pitanja sto imas.sizifinho wrote: -ma od tebe ništa, hvala tebi ali ne hvala. Da mi bilo koji drugi vjernik postavi možda bih i pročitao hahah
a uopste sta to ti imas protiv mene? niti sam ti ikad ista ruzno rekao, niti znam ko si??
a ti kako hoces
- irac300
#258 Re: Zašto je potrebna religija?
Možda ga podsjećaš na islamsku verziju Jehovinog svjedoka. Tj, dosadan si, nametljiv i lupaš k'o Makism po diviziji.Chagalj wrote:vjeruj mi ti meni tako nista nestetis, samo sebi stetis. ta knjiga je za tvoje dobro, necitanjem knjige samo sebi uskracujes znanje i informacije koje ce ti dati odgovore na neka pitanja sto imas.sizifinho wrote: -ma od tebe ništa, hvala tebi ali ne hvala. Da mi bilo koji drugi vjernik postavi možda bih i pročitao hahah
a uopste sta to ti imas protiv mene? niti sam ti ikad ista ruzno rekao, niti znam ko si??
a ti kako hoces
- dustaban
#259 Re: Zašto je potrebna religija?
Sad si u dilemi, krenuti za mnom ili za Chagaljom?!
Prvo shvati jednu stvar, ovakvi kao Chagalj su samo vojnici svoje vjere. Oni nemaju svoj stav. Chagalj se i sam sebi obraca u citatima (a tek nama!). Sa sebi slicnima on komunicira u siframa, kao recimo pita ga neko kakvo ce vrijeme biti sutra, a on kaze - Musned el-Bezzar, br.7411. !
Vec si primjetio, nas ateiste karakterise sloboda uma i shodno tome - iskricavost!
Ali ja, kad procitas moje postove (
) shvatices, nisam obicni ateista. Cak priznajem da sam agnostik.
Ja sam samo ubjedjen da je Religija nesto najstetnije sto postoji. Necu reci da ona nekad nije bila potrebna, ali insistirati na necemu cije je vrijeme proslo je najveca steta i budalastina. Pa zasto se nijedan vjernik ne zapita - majkumujebem danas je 21 vijek a ja jos uvije cekam da mi zvono zazvoni i da cujem glas mujezina!
Radi se zapravo o strasnoj hipokriziji u koju se religije dovele vjernike. Taj jaz izmedju okruzenja i tvrdokorne dogme je zaista vise neodrziv. Zapravo odrziv je upravo na temeljima hipokrizije: svi se izjasnjavaju vjernicima a malo ko to zaista jeste!
A steta. Postojanje Boga za mene nije kljucno pitanje. Za mene je IDEJA BOGA veoma pozitivna stvar (vjerovanje u singularitet univerzume, apsolutni mora, idealno bice...) ali Religija je ucinila sve da tu ideju potpuno sjebe i zloupotrijebi.
Ja ti necu recu - vjeruj mi, ja cu te samo zamoliti - razmisli o ovome sto rekoh. I razmisli postoji li ijedan razlog da Chagaljevi slijepi citati i ove MOJE rijeci budu razlog kod Stvoritelja da njega nagradi a mene kazni?!
RAZMISLI !
Prvo shvati jednu stvar, ovakvi kao Chagalj su samo vojnici svoje vjere. Oni nemaju svoj stav. Chagalj se i sam sebi obraca u citatima (a tek nama!). Sa sebi slicnima on komunicira u siframa, kao recimo pita ga neko kakvo ce vrijeme biti sutra, a on kaze - Musned el-Bezzar, br.7411. !
Vec si primjetio, nas ateiste karakterise sloboda uma i shodno tome - iskricavost!
Ali ja, kad procitas moje postove (
Ja sam samo ubjedjen da je Religija nesto najstetnije sto postoji. Necu reci da ona nekad nije bila potrebna, ali insistirati na necemu cije je vrijeme proslo je najveca steta i budalastina. Pa zasto se nijedan vjernik ne zapita - majkumujebem danas je 21 vijek a ja jos uvije cekam da mi zvono zazvoni i da cujem glas mujezina!
Radi se zapravo o strasnoj hipokriziji u koju se religije dovele vjernike. Taj jaz izmedju okruzenja i tvrdokorne dogme je zaista vise neodrziv. Zapravo odrziv je upravo na temeljima hipokrizije: svi se izjasnjavaju vjernicima a malo ko to zaista jeste!
A steta. Postojanje Boga za mene nije kljucno pitanje. Za mene je IDEJA BOGA veoma pozitivna stvar (vjerovanje u singularitet univerzume, apsolutni mora, idealno bice...) ali Religija je ucinila sve da tu ideju potpuno sjebe i zloupotrijebi.
Ja ti necu recu - vjeruj mi, ja cu te samo zamoliti - razmisli o ovome sto rekoh. I razmisli postoji li ijedan razlog da Chagaljevi slijepi citati i ove MOJE rijeci budu razlog kod Stvoritelja da njega nagradi a mene kazni?!
RAZMISLI !
-
Bujrum majstore
#260 Re: Zašto je potrebna religija?
Kako?apsidejzi wrote:Nije nego 2221.83333333Bujrum majstore wrote:789-67+8999:6=6689
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Chagalj
#261 Re: Zašto je potrebna religija?
irac300 wrote:Možda ga podsjećaš na islamsku verziju Jehovinog svjedoka. Tj, dosadan si, nametljiv i lupaš k'o Makism po diviziji.Chagalj wrote:vjeruj mi ti meni tako nista nestetis, samo sebi stetis. ta knjiga je za tvoje dobro, necitanjem knjige samo sebi uskracujes znanje i informacije koje ce ti dati odgovore na neka pitanja sto imas.sizifinho wrote: -ma od tebe ništa, hvala tebi ali ne hvala. Da mi bilo koji drugi vjernik postavi možda bih i pročitao hahah
a ti kako hoces
to sto branim islam od lazi i petljanja e pa i dalje cu ga branitiTj, dosadan si, nametljiv
daj dokaz, za sve se mora imati dokaz.i lupaš k'o Makism po diviziji.
- Towelie
#262 Re: Zašto je potrebna religija?
Ja preporucujem dustabanove postove ako neko zeli da (p)ostane vernik.
-
Chagalj
#263 Re: Zašto je potrebna religija?
dustaban wrote:Sad si u dilemi, krenuti za mnom ili za Chagaljom?!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ali ja, kad procitas moje postove () shvatices, nisam obicni ateista. Cak priznajem da sam agnostik.
RAZMISLI !
koja relgija, jeli islam, nemoj islam mijesati sa ostalim vjerama, je kad se i med pomijesa sa trunjem odbaciva se.Ja sam samo ubjedjen da je Religija nesto najstetnije sto postoji.
kazes da je nesto najstetnije sto postoji
to sto ti upucuje na dobro a klonite od zla, to je steta, a vjerovati da si zivotinja, i samim tim ponasati se kao zivotinja, vladavina jacega, znaci samo najjaci opstaju, (survival of tht fittest) definicija prirodne selekcije, po automatizmu ako si zivotinja i ides tom ideologijom, ti onda fakticki nista nesmatras losim gaziti sve ispred sebe samo da bi ti opstao, kakav moral kakvi bakraci, ni zivotinje ga nemaju, a mi smo ko eto zivotinje i samo idemo prirodnim putem.
ateizam je umrtvljenje moralnih vrijednosti, jer ici ideologijom mi smo zivpotinje, onda bogami neznam da zivotinje dijele tek tako hranu izmedju sebe i drugih zivotinja, samo se drzi svoje familije i to je to. a dok ti vjera prosiruje vidike, pa kaze za svako dobro djelo ce se dobiti nagrada , pa ako nahranis zivotinju a kamoli covjeka. i to su te vrijednosti vjere iznad koje se vjera uzdize iznad ateizma.
- dustaban
#264 Re: Zašto je potrebna religija?
ja sam sa ovim gore gospodinom prestao voditi dijalog jer je to nemoguce. Obratite molim vas paznju na ovu nebulozu:
Eto vidite li vi ovo molim vas.
Islam je biva med (i mlijeko), sve drugo je trunje! Boze ljepote nebit ovako ogranicen!
nemoj islam mijesati sa ostalim vjerama, je kad se i med pomijesa sa trunjem odbaciva se.
Eto vidite li vi ovo molim vas.
Islam je biva med (i mlijeko), sve drugo je trunje! Boze ljepote nebit ovako ogranicen!
-
sizifinho
#265 Re: Zašto je potrebna religija?
Nikakve dileme nema, neću krenuti ni za kim. Sam si rekao da razmišljam. Onog trena kad krenem pratit (figurativno) nekog postajem sljedbenik. Ne želim slijedit nekog, želim vodit sebe.dustaban wrote:Sad si u dilemi, krenuti za mnom ili za Chagaljom?!
![]()
Doduše tvoje razmišljanje je tamam, nije nametljivo, promovišeš razum mjesto ideologije i do sad ti nemam šta zamjerit. Sviđa mi se kako razmišljaš.
@chagalj- pa dugo sam na forumu, pratim ovu temu i sporna pitanja u islamu pa mogu reći da od svih vjernika ti lupetaš najviše. Baš me podsjećaš na jehovina svjedoka koji je nametan, dosadan i NIKAD, ali baš NIKAD nisi nekom rekao:
"hmm..pa ček, oovo zapravo ima smisla. Moram razmisliti o ovom. Možda si upravu."
Znači nikad nisi ni uzeo u obzir da je tvoje stajalište pogrešno, da možda ne znaš sve. Naprotiv, nosiš se s svim forumašima kao neko ko ima 100 posto odgovora u rukavu, na sve postavljaš neke reference, a smijem se zakleti da češće googlaš o stvarima o kojim nemaš pojma, samo da bi dokazao drugim da si upravu, nego što zapravo poznaješ tematiku problema.
Čitav tvoj rezon razmišljanja je usko ograničen i ja kod takvih ljudi nemam šta tražit.
pametnom dosta.Chagalj wrote:
pokazi mi koja je knjiga na tako fantastican nacin programirana da na primjer rijec Dan u jednini u jednostavnoj formi je spomenut 365 puta koliko ima dana u godini, rijec mjesec u jednini u jednostavnoj formi 12 puta , isto kao sto ima mjeseci u godini, i mnoge druge stvari. Ovo su jasni pokazatelji da je knjiga programirana, a da ne ulazim u teze stvari koje su nemoguce uraditi danas kad bi se svi ljudi sastali nebi uspjeli uraditi tako nesto.
- irac300
#266 Re: Zašto je potrebna religija?
@Chagalj
Ako si ti branitelj Islama, ne piše se takvoj religiji dobro.
P.S.
Kao zaštitnik Islama, trebao si se bar opismeniti kako treba, pravopisne greške koje radiš su u rangu djeteta iz četvrtog razreda osnovne škole. Hoćeš da ti dokažem?
Al' tako to biva kada se ljudi ulijene, prestanu čitati, i oslanjaju se samo na copy paste tekstove i video klipove. Probaj pisati sam svoje postove, truditi se da skontaš šta si napisao, poraditi na pravopisu, da ti tekstovi zvuče ozbiljno... Lijepljenje već pripremljene propagande sa sajtova koje posjećuješ nisu odlike osobe koja je studirala sve živo (tako ti reče o sebi).
Ako si ti branitelj Islama, ne piše se takvoj religiji dobro.
P.S.
Kao zaštitnik Islama, trebao si se bar opismeniti kako treba, pravopisne greške koje radiš su u rangu djeteta iz četvrtog razreda osnovne škole. Hoćeš da ti dokažem?
- Leo_alfa
#267 Re: Zašto je potrebna religija?
Koja ironijaChagalj wrote:daj dokaz, za sve se mora imati dokaz.
-
Chagalj
#268 Re: Zašto je potrebna religija?
u cemu je problem?sizifinho wrote:pametnom dosta.Chagalj wrote:
pokazi mi koja je knjiga na tako fantastican nacin programirana da na primjer rijec Dan u jednini u jednostavnoj formi je spomenut 365 puta koliko ima dana u godini, rijec mjesec u jednini u jednostavnoj formi 12 puta , isto kao sto ima mjeseci u godini, i mnoge druge stvari. Ovo su jasni pokazatelji da je knjiga programirana, a da ne ulazim u teze stvari koje su nemoguce uraditi danas kad bi se svi ljudi sastali nebi uspjeli uraditi tako nesto.
-
Chagalj
#269 Re: Zašto je potrebna religija?
nemoj gledati kako ti pisem nego sta ti pisem, a sve ima svoje razloge, nekad brzo pisem nestignem procitati sve , a druga stvar ja sam otisao iz bosne kao dijete prije 20 godinairac300 wrote:@Chagalj
Ako si ti branitelj Islama, ne piše se takvoj religiji dobro.![]()
P.S.
Kao zaštitnik Islama, trebao si se bar opismeniti kako treba, pravopisne greške koje radiš su u rangu djeteta iz četvrtog razreda osnovne škole. Hoćeš da ti dokažem?Al' tako to biva kada se ljudi ulijene, prestanu čitati, i oslanjaju se samo na copy paste tekstove i video klipove. Probaj pisati sam svoje postove, truditi se da skontaš šta si napisao, poraditi na pravopisu, da ti tekstovi zvuče ozbiljno... Lijepljenje već pripremljene propagande sa sajtova koje posjećuješ nisu odlike osobe koja je studirala sve živo (tako ti reče o sebi).
ovo lijepim zato da se sebi uskratim posla, jer ono sto bi ti napisao vec je receno na youtube klipu. eto zbog cega lijepim. nema ni ja toliko vremena da vam prepricavam sve sta neki youtube clip kaze.Lijepljenje već pripremljene propagande sa sajtova koje posjećuješ nisu odlike osobe koja je studirala sve živo (tako ti reče o sebi
-
crn,visok
#270 Re: Zašto je potrebna religija?
Možda u tome što godina po islamu uopće nema 365 dana?Chagalj wrote:
u cemu je problem?
-
Chagalj
#271 Re: Zašto je potrebna religija?
u Kuranu se uzima u obzir i solarna i lunarna godinacrn,visok wrote:Možda u tome što godina po islamu uopće nema 365 dana?Chagalj wrote:
u cemu je problem?
za solarnu Godinu je ime Sinat السنة
za lunarnu Al-Am العام
-
crn,visok
#272 Re: Zašto je potrebna religija?
Nisam znao. Zanimljivo. Koji ajeti govore o Sinatu?Chagalj wrote:u Kuranu se uzima u obzir i solarna i lunarna godinacrn,visok wrote:Možda u tome što godina po islamu uopće nema 365 dana?Chagalj wrote:
u cemu je problem?
za solarnu Godinu je ime Sinat السنة
za lunarnu Al-Am العام
- dustaban
#273 Re: Zašto je potrebna religija?
Ovo me podsjeti na one prve dane euforije oko "visocke piramide".
Slusam radio, spikerica prekida vijesti i veli - evo upravo nam se javlja (onaj neki Semirov PR) sa senzacionalnim vijestima iz Visokog!
Tip se ukljuci u program i mrtav ladan saopci senzacionalnu vijest - stranica piramide je duga tacno 365 metara !
Podsjecam vas da metar ni danas nije svugdje mjera za duzinu, kamoli prije 12 ili 20 hiljada godina...

Slusam radio, spikerica prekida vijesti i veli - evo upravo nam se javlja (onaj neki Semirov PR) sa senzacionalnim vijestima iz Visokog!
Tip se ukljuci u program i mrtav ladan saopci senzacionalnu vijest - stranica piramide je duga tacno 365 metara !
Podsjecam vas da metar ni danas nije svugdje mjera za duzinu, kamoli prije 12 ili 20 hiljada godina...
-
Chagalj
#274 Re: Zašto je potrebna religija?
u islamucrn,visok wrote: Nisam znao. Zanimljivo. Koji ajeti govore o Sinatu?
o lunarnoj godini
9:37
إنما النسيء زيادة في الكفر يضل به الذين كفروا يحلونه عاما و يحرمونه عاما
Premještanjem svetih mjeseci samo se povećava nevjerovanje, čime se nevjernici dovode u zabludu; jedne godine ga proglašavaju običnim a druge godine ga proglašavaju svetim
o solarnoj godini
prije islama
و لبثت فينا من عمرك سنين
26:18. zar među nama tolike godine života svoga nisi proveo?" – reče faraon –
- apsidejzi
#275 Re: Zašto je potrebna religija?
LijepoBujrum majstore wrote:Kako?apsidejzi wrote:Nije nego 2221.83333333Bujrum majstore wrote:789-67+8999:6=6689