Jeste, Amerika jednostavno strijepi od Irana, Obama ima nesanicu zbog mocne iranske armijeZaitsev wrote:Kakve veze ima politička strategija i sa čim? Kako naći načina kada jedna državica tipa Izraela ima pomoć i podršku najvećih glavešina svijeta? Da je to fer borba, ništa ja ne bih rekao... Izrael je malo počeo kuhati i sa Iranom, pa su povukli ručnu jer se Irana boji i sama Amerika...Kaligula I wrote:
...prije će biti da je tvoj, ne njegov komentar izraz nemoći...čovjek cijelo vrijeme vrlo jasno i decidno zastupa stav da sve ovisi od odnosa snaga, kako na unutarnjem tako i na međunarodnom planu, jednom riječju od moći i sile involvirane u datu problematiku, sa čime se ni sam ne slaže, a ti tupiš li ga tupiš...koliko shvaćam njegova je poruka da taktiku koja gubi treba mijenjati...i što tu ima pogrešno?...vrlo logična poruka...Palestinci, ukoliko žele opstat, moraju nešto mijenjat u svojoj političkoj strategiji...da su žrtva, jesu, ali da treba naći načina da se nadiđe ta inferiornost, treba...ako su mogli Židovi zašto ne bi mogli i oni...svijet je jedna sofisticirana džungla...što bi narod reko 'ko umije njemu dvije'...a ko ne umije neka ga sam sebi pepa...možemo mi pametovati do besvijesti, ali to je jednostavno tako...jači i sposobniji opstaju...vazda bilo, tako će i da bude...
Poenta je da mogu opstati i jedni i drugi, bez genocidnih postupaka i nedužnih žrtava... Stvar je što Izrael ne pristaje na taj kompromis i gleda da na svaki način iskorijeni sve palestinsko tamo... Ono što želim reći jeste da nije uredu imati stav: "Jači i sposobniji opstaju..." To jednostavno ni jedna normalna osoba ne bi trebala primijenjivati na situaciju poput ove... Opet, poređenja radi, u zadnjem ratu, po toj logici, sav nesrpski narod je trebao biti istrijebljen i pobijen...
Slažem se da mi možemo pametovati do besvijesti, ali treba biti malo čovjek pa se zapitati kakve stavove zastupamo... Realnost i objektivnost nije jednako pravednost i ljudskost... Oko za oko čini čitav svijet sljepcima i ja ne mogu biti realan i reći da je Palestina i njihova "politička strategija", te "nemoć pružanja otpora i nadilaženja inferiornosti" kriva za smrt hiljada i hiljada djece, žena, staraca... Ne prijatelji ! Kriv je Izrael, njihova pohlepnost i njihovo kabadahijsko ponašanje... Svaka osoba koja misli drukčije, u ovoj situaciji, za mene je ista kao i onaj vojnik što ubije dijete...
Sto se tice obojenog, slazem se. Mogli su opstati i jedni i drugi, da Arapi nisu odmah prvi dan napali Izrael u zelji da ga uniste. Ko im je kriv sto su se preracunali? Ko im je kriv sto ih je Izrael sjebao svaki put? Mislis da oni ovo isto ne bi radili Jevrejima da su u mogucnosti? Naravno da bi, pokusali su to...