Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post Reply
Innovation

#251 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Innovation »

Sa otvaranja Andricgrada
Dodik je također kazao kako je danas veoma jasno da postoji nešto što se zove srpski narod, čije je ime Srbija, a prezime Republika Srpska.
"Danas vjerujem u Republiku Srpsku možda više nego ikada u životu. I mi želimo da budemo dio civilizovane Evrope, ali nismo spremni da nam ta ista Evropa ovdje nameće bosansku državu i da nam nameće bosanski jezik vjerujući da smo dovoljno naivni da jedan dan popustimo. Naravno da nismo i nećemo. Bosna i Hercegovina je pokazala sve osim toga da je sposbona da preživi".
Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovao je idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica, srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, veliki broj predstavnika vlada Srbije i Republike Srpske kao i mnogobrojni građani.
poručio je Vučić, te dodao:

"Ponosan sam na činjenicu što ćemo Andrićgradom da čuvamo svoje, što ponosno izgovaramo svoje srpsko ime i prezime i što ćemo ga čuvati vekovima, a to ćemo moći samo ako budemo pametniji i marljiviji. Živela Srbija, živela Srpska".

Ima li u Andricgradu kupiti suvenira ili nekih brosura vezano za BiH?
julisiz es grant

#252 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by julisiz es grant »

Black swan wrote:višegrad se saživio s andrićem kao recimo salzburg s mocartom

u višegradu sve diše s andrićem od grafita do umjetničkih kolonija
apsolutno je sve podređeno andriću...

takav sam dojam stekao kad sam bio početkom godine

a pod uticajem da kažem bošnjačke propagande jer ovo sve skupa hrvate ne zanima ni sekunde, sam mislio da ću vidjeti prkno od etno sela na 500 kvadrata (nešto kao ono na nišićkoj visoravni) s mini građevinama, maketama i manastirima bio sam šokiran s veličinom kompleksa i sadržajima koje nudi...

a vidim kenjanje se i nastavlja :D
Koje propagande? Ove?

https://www.youtube.com/watch?v=9HI5FIGeoZk
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#253 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Truba »

ma ove na forumu ba briga me za taj link neću ni otvarati

nije prvi put da forumaši seru protiv nečega i onda se uvjeriš svojim očima i čuješ i vidiš ljude kojima to fakat nešto znači

ista karina je ina topiku o scc samo iz druge perspektive
julisiz es grant

#254 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by julisiz es grant »

Black swan wrote:ma ove na forumu ba briga me za taj link neću ni otvarati

nije prvi put da forumaši seru protiv nečega i onda se uvjeriš svojim očima i čuješ i vidiš ljude kojima to fakat nešto znači

ista karina je ina topiku o scc samo iz druge perspektive
Radi se o filmu "Na Drini krvavi Višegrad." Ako neko ode na taj četnički vašar znajući šta se u tom gradu radilo sa ljudima prije 20 godina, i da većina današnjih stanovnika nema nikakav problem sa tim, onda ne znam šta da kažem.
BorikBL

#255 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by BorikBL »

Jednu stvar kod Bosnjaka nikada necu razumjeti, apsolutno nikada.
Odakle vam ti porivi i te misli "dabogda napravili jos milion andricgrada,gladni ste, crknucete od gladi, tako vam i treba" :lol:

Bosnjaci iz BIH (koja je prkno), gledaju na RS (koja je prkno) sa visoka. To mi je nevjerovatno. :lol: Ono.. u jednom dijelu Bosne je kao med i mlijeko, nova svicarska, a u drugom dijelu Bosne kao u zimbabveu. Naravno da nije tako. Naravno da smo slicniji mnogo vise nego sto mislite. Mada kad skontam da vecina ovih koji ovdje pisu iz dijaspore, oni nisu bas najupuceniji, onda nije ni cudo.

Andricgrad kao projekat je izuzetno pozitivan.
Druga stvar sto ga politicari koriste za licnu promociju, otcjepljenje, u inat "teheranu" stagod, budalastine.
Politicari ce doci i proci.. ali ce Andricgrad ostati buducim generacijama. A kada uzmemo za primjer da je Visegrad prkno sredina, onda ovaj projekat jos vise dobija na znacaju. Pare se trose na razne budalastine, i vjerujem da je i ovdje uzimano sa strane, ali je i nesto napravljeno. Nesto bitno, nesto sto moze biti samo od koristi.

Bio sam u Andricgradu, znam i 6-7 Bosnjaka koji su bili i svi su odusevljeni. Jos kad to ubacis u kontekst da je to napravljeno na kraj drzave, u gradu koju je poprilicno mrtav, e onda to dobije jos vise na znacaju.
Andricgrad je tu, sluzice narodu, narod ce ga posjecivati i trebao bi ga svako posjetiti. Pa tek onda komentarisati.
Hejteri ce uvijek postojati, trazice za sta se mogu uhvatiti da osudjuju, da se smiju, da podvaljuju..

Sad ce ljeto, dijaspora dolazi, pa cete imati prilike posjetiti Andricgrad. E kad to ucinite, onda se vratite na ovu temu, pa date komentar, kakav god on bio. Posmatrati Andricgrad kroz prizmu "izdajica kusturica se udruzio sa srbima da nas unisti" ne vodi nicemu..

Smirite strasti i sve najbolje! :)
Bodkin

#256 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

BorikBL wrote:
Smirite strasti i sve najbolje! :)
cuj smirite strasti :D dolaze ljudi da popljuju ovdje jer gore u dijaspori ih niko ne slusa, ili u svojoj okolini ne smiju reci sta stvarno misle.
BorikBL

#257 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by BorikBL »

Ja sam vec pisao, ima ljudi na ovom forumu koji su tezak oblik paranoje i advanced level mrznje.
Ja opet ponavljam. Ono sto citam ovdje na forumu i ono sto sam dozivio u Sarajevu uzivo se razlikuje. Prijatni, druzeljubivi ljudi, ni zrna nacionalizma. Bez problema sjedili, pricali, veselili se nekoliko puta i opet cemo.

Pa se postavlja pitanje, ko to posjecuje forum?

Citiracu sam sebe.
Vec sam jednom rekao sljedecu stvar na forumu, ovo je SINDROM.
Citam malo ove postove prije godinu dvije.. trebam ici u Sarajevo, prvi put u zivotu da se prosetam gradom, obavim par stvari i sve to. Jebote imam osjecaj ubice me, skocice neko na mene, necu se ziv vratiti iz Sarajeva..
Kad ono pogodi sta?
Sasvim normalna raja, ni zrna nacionalizma. Isti ljudi dolazili kod mene u Banja Luku, ista stvar, bez ikakvih problema.. sta da kazem, stvorila su se neka prijateljstva za sva vremena.

I onda opet odem na forum, kad tamo red tema ko je koga zajebao u poplavama, pa red tema o Srbima, pa red tema ko kuje zavjeru protiv Bosnjaka, pa red tema o populisti Dodiku.. pa cekaj ko ovdje ordinira? Jel moguce da je ta dijaspora toliko opterecena?

Jedna stvar: i dalje vjerujem da je obicnih ljudi, koji nebi zeljeli nikakav sukob, vjerujem da je njih najvise. A kad sam bio u Sarajevu u to sam se i uvjerio, pricajte sta hocete ali to je misljenje koje sam stekao i tesko cu ga promjeniti.
Havatar

#258 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Havatar »

Sav prihod ce ici izvan Visegrada i izvan BIH tako da ne znam sta tu ima poztivno.
Bodkin

#259 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

Havatar wrote:Sav prihod ce ici izvan Visegrada i izvan BIH tako da ne znam sta tu ima poztivno.
jos jednom pokazujes totalno neobrazovanje. plate radnicima? porezi? potrosnja?
animals

#260 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by animals »

Hoceli se tamo moci zaposljavati i Bosnjaci..za Hrvate i ne pitam jer ih nema u blizini..
Havatar

#261 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Havatar »

Bodkin wrote:
Havatar wrote:Sav prihod ce ici izvan Visegrada i izvan BIH tako da ne znam sta tu ima poztivno.
Porezi se nece placati kao sto se ne placaju ni od Mokre gore, trosice samo ljudi iz Visegrada i drugih gradova iz BIH koji ce doci tu tako da nece biti priliva novog novca nego ce novac samo kruziti i jedino ce od plata imati neke koristi ali ce tu raditi mali broj ljudi da b ima,o uticaja cak i na lokalni nivo a da se ne govori o regionalnom ili sire.
It_is_a_Leclerc

#262 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by It_is_a_Leclerc »

Osobu koja ideološki poveže Gavrila Principa, Ivu Andrića i Nikolaja Velimirovića, treba pod hitno hospitalizirati.
Narodu koji kupuje takve nonsense drugi neprijatelji, osim njega samog, i ne trebaju naročito.
Bodkin

#263 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

Havatar wrote:
Bodkin wrote:
Porezi se nece placati kao sto se ne placaju ni od Mokre gore, trosice samo ljudi iz Visegrada i drugih gradova iz BIH koji ce doci tu tako da nece biti priliva novog novca nego ce novac samo kruziti i jedino ce od plata imati neke koristi ali ce tu raditi mali broj ljudi da b ima,o uticaja cak i na lokalni nivo a da se ne govori o regionalnom ili sire.
Aha nece placati. Nece ni izvisegrada dolaziti ja mislim. Mislim da ce biti pustara. Znas ti iz sveCke jelde :D
Havatar

#264 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Havatar »

Pa vidis da ti to kazu i ovi subjektivni Visegradzani.
Breathless

#265 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

Pored onoliko zla koje je ucinjeno u Visegradu, ne znam kako tamo moze postojati ikakav oblik zivota. Moras biti jebeno bolestan pa otici tamo iz razdibrige ili zivjeti u ovoj zemlji, bez obzira na nacionalnost, a reci da te se Visegrad ne tice.

Black Swan, gdje si bio smješten, u Vilinoj Vlasi?
Bodkin

#266 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

Havatar wrote:Pa vidis da ti to kazu i ovi subjektivni Visegradzani.
GraDJani* porez ce se placati. Ljudi ce dolaziti i sa strane. Iz srbije sigurno. Nesto vise nece jer nema 5 stvari u drzavi cijeloj koje su zanimljive nekome izvana. Navuce on jos par sa,festivalima i radionicama i eto
Danguba

#267 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Danguba »

BorikBL wrote:Ja sam vec pisao, ima ljudi na ovom forumu koji su tezak oblik paranoje i advanced level mrznje.
Ja opet ponavljam. Ono sto citam ovdje na forumu i ono sto sam dozivio u Sarajevu uzivo se razlikuje. Prijatni, druzeljubivi ljudi, ni zrna nacionalizma. Bez problema sjedili, pricali, veselili se nekoliko puta i opet cemo.

Citiracu sam sebe.
Citam malo ove postove prije godinu dvije.. trebam ici u Sarajevo, prvi put u zivotu da se prosetam gradom, obavim par stvari i sve to. Jebote imam osjecaj ubice me, skocice neko na mene, necu se ziv vratiti iz Sarajeva..
Kad ono pogodi sta?
Sasvim normalna raja, ni zrna nacionalizma. Isti ljudi dolazili kod mene u Banja Luku, ista stvar, bez ikakvih problema.. sta da kazem, stvorila su se neka prijateljstva za sva vremena.

I onda opet odem na forum, kad tamo red tema ko je koga zajebao u poplavama, pa red tema o Srbima, pa red tema ko kuje zavjeru protiv Bosnjaka, pa red tema o populisti Dodiku.. pa cekaj ko ovdje ordinira? Jel moguce da je ta dijaspora toliko opterecena?

Jedna stvar: i dalje vjerujem da je obicnih ljudi, koji nebi zeljeli nikakav sukob, vjerujem da je njih najvise. A kad sam bio u Sarajevu u to sam se i uvjerio, pricajte sta hocete ali to je misljenje koje sam stekao i tesko cu ga promjeniti.
sa gospodom gospodski, sa stokom cobanski :-)

konkretno, ovaj forum je bio mjesto druzenja, razmjene misljenja, uvazavanja drugacijeg razmisljanja, mjesto kritike i samokritike(uz povremene upadice padobranaca koji bi istog casa bili katapultirani)...do momenta kada se ovdje nakotilo svega i svasta. ljudi se registruju i u prvom postu pocnu da *eru, provociraju, pljuju, podanistavaju...i sta ti preostaje nego da budes priprost sa takvima.

sto se tice andricgrada, po onome sta je izgradjeno, kako se gradilo, finansiralo, ko se tamo okuplja...nesto nemam volje da posjetim to ''grandiozno'' zdanje. par zgrada i tri ulicice kojima se moze diviti samo oni koji nikada nisu dalje od visegrada ni otisli.
ako bi i otisao u visegrad, prvo bi bilo da posjetim stratista i na drini cupriju(koju uzgred opet turci renovirase ali nije bilo neke pompe). mozda bi i otisao do tog andricgrada kada ne bi imao sta raditi ali vjerujem da nebi imao nesto zanimljivo vidjeti. :mrgreen:
BezDobrogNaslova

#268 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by BezDobrogNaslova »

Havatar wrote:
Bodkin wrote:
Pretpostavljam da zivis u SA. Sarajevo je za BiH metropola, i u njemu 150 radnih mjesta ne znaci nista, samo statisticki podatak, za Visegrad je 5 novih radnih mjesta dobitak i pobjeda. Porez se placa za tvoju informaciju, jedina, ali velika olaksica je sto je za vrijeme izgradnje Andricgrad odlukom Skupstine RS oslobodjen Zakona o javnim nabavkama. PDV se uredno placa, plate i doprinosi isto. Plate, iskreno i nisu nesto visoke, ali za Visegrad i standarde ovde nisu ni male. Kad se na jesen otvori fakultet, procjene su da ce projekat biti apsolutno samoodrziv. Indirektno, citav grad ima koristi.
Prije par godina, niste mogli u Visegradu kupiti nikakav suvenir sa motivom Visegrada, Andrica, Cuprije. Danas, ima dosta ljudi koji se time bave i od toga zive. Od izgradnje Andricgrada je otvoreno bar 4-5 apartmana u privatnoj reziji koji odlicno rade, i gotovo non stop su puni. Tako da ne vidim kako ce to tek tako prihod ici iz Visegrada i iz BiH. Cinjenica je da dosta sredstava tu potrose i ljudi iz Visegrada, ali valjda i oni koji zive u recimo Dubrovniku, moraju da potrose neki dinar u svom gradu. Cijene su ispod recimo onih u Sarajevu: Kafa je 1.2 KM, toceno pivo 1.7, nes kafa 2 KM, sokovi 2 KM, sladoled 1 KM, kolaci od 1.5-2 KM, ulaznica u kino je 3 KM...Toliko su prihvatljive narocito ljudima iz inostranstva da se nemali broj puta desava da ljudi pitaju jesu li cijene u KM ili u EUR. Za Visegrad Andricgrad znaci veliku perspektivu i radna mjesta.
Breathless

#269 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

It_is_a_Leclerc wrote:Osobu koja ideološki poveže Gavrila Principa, Ivu Andrića i Nikolaja Velimirovića, treba pod hitno hospitalizirati.
Narodu koji kupuje takve nonsense drugi neprijatelji, osim njega samog, i ne trebaju naročito.
Velikosrbi su uspjeli zloupotrijebiti i kompromitovati svojim fasizmom i ono najvrijednije iz srpske kulture i tako joj nanijeti neizmjernu stetu. Zapravo sva velikorpska ideologija i pociva na najgorim falsifikatima. Cekam još samo da Kiš dodje na red i da ga Nemanja i njegovi mentori predstave kao nosioca svetosavlja i velikorspskog fasizma. :sad:
Breathless

#270 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Breathless »

Cuj fakultet? :shock:

Zamisli imas diplomu fakulteta iz Visegrada, pardon Andricgrada :skoljka:
BezDobrogNaslova

#271 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by BezDobrogNaslova »

Danguba wrote:
BorikBL wrote:Ja sam vec pisao, ima ljudi na ovom forumu koji su tezak oblik paranoje i advanced level mrznje.

Citiracu sam sebe.
Kad ono pogodi sta?

sa gospodom gospodski, sa stokom cobanski :-)

konkretno, ovaj forum je bio mjesto druzenja, razmjene misljenja, uvazavanja drugacijeg razmisljanja, mjesto kritike i samokritike(uz povremene upadice padobranaca koji bi istog casa bili katapultirani)...do momenta kada se ovdje nakotilo svega i svasta. ljudi se registruju i u prvom postu pocnu da *eru, provociraju, pljuju, podanistavaju...i sta ti preostaje nego da budes priprost sa takvima.

sto se tice andricgrada, po onome sta je izgradjeno, kako se gradilo, finansiralo, ko se tamo okuplja...nesto nemam volje da posjetim to ''grandiozno'' zdanje. par zgrada i tri ulicice kojima se moze diviti samo oni koji nikada nisu dalje od visegrada ni otisli.
ako bi i otisao u visegrad, prvo bi bilo da posjetim stratista i na drini cupriju(koju uzgred opet turci renovirase ali nije bilo neke pompe). mozda bi i otisao do tog andricgrada kada ne bi imao sta raditi ali vjerujem da nebi imao nesto zanimljivo vidjeti. :mrgreen:
Dodji pa vidi , kako su oni prevaranti to uradili i sta su napravili od jednog od najvecih kulturno istorijskih spomenika u BiH. MIslim da se Mimar Sinan obrce u grobu. Doslo je cca 10 ljudi iz Turske, angazovali privatnika iz Rogatice, koji ima jednog zaposlenog radnika, a on na crno zaposlio jos 50-ak ljudi. Dovezli par masina, nabili par hiljada kubika kamena pod Curpiju i digli nivo vode, tako da u slucaju ne daj Boze vece poplave, ozbiljno je ugrozena stabilnost. Skinuli stare fuge i stavili nove, koje ne lice ni na sta (kako bi i licila, kad stavljaju ljudi koji nisu u stanju u kupatilu staviti plocice, a ne praviti Cupriju), skinuli kocke sa Curpije i htjeli da stave kaldrmu odnekud iz Visokog, i onda je se neko sjetio da bi moga lda dodje inspekcija. Utvrdila da se po propisima UNESCA mora koristiti originalna kaldrma iz nekog majdana iznad Visegrada i da se fuge ponovo moraju raditi. Eno, mosta raskopan, ogradjen daskama, jadan i bijedan, stoji tako vec 2 mjeseca. Bolje da nista nisu dirali, nego ovo sto su napravili. Nabijem na onu stvar i inspekciju koja nije bila svaki dan tu, i provjeravala, kako i sta se radi. DObro ce biti, ako je ne sruse. Ovi Turci su neka zesca prevara, sve se radi, na rijec, kesom se placa, nema ziro racuna, nema nista. Ukupno sam mozda 10 Turaka vidio, ostalo sve nas svijet.
deer_hunter

#272 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by deer_hunter »

nista gore nego imati diplomu iz Travnika, Kiseljaka :D
dječak sa šibicama

#273 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by dječak sa šibicama »

Meni Andricgrad najvise lici na neki filmski set, ono, ubilo se za Bobu Popadica i za njegove filmske pokusaje a la Montevideo.

Ali shega su mi ove kritike tipa "joj vidi mu glave"... ne znam jesu li pojedinci svjesni da svojim komentarima o "odvratnom, ruznom, Andricgradu" ispoljavaju uglavnom ljubomoru? :D
Last edited by dječak sa šibicama on 30/06/2014 20:04, edited 1 time in total.
IDontCare

#274 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by IDontCare »

Preselio hercegovacko selo u Visegrad, Sjebo kulturnu bastinu da bi napravio andricgrad,
Post Reply