A zbog tipova kao što si ti koji podržavaju snage koje razvaljuju BiH, ovaj put ću izaći na izbore (a nisam u nekoliko zadnjih izbora da vidim hoće li rušitelji BiH dobiti imalo stida). I šta nakon 7, 8 godina vidim? Mrzitelji BiH i dalje bestidno gaze državu.zbsn wrote:
ps.
Na forumu sam zbog tipova kao što si ti.
Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
-
jastuk1
#251 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
-
zbsn
#252 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
[quote="vatrogasac"]
Dogovor Cvetković-Maček je se desio 1935. Bošnjaci tada još uvijek nisu znali da su Bošnjaci, već su se priklanjali Srbima, Hrvatima ili su glumili neutralnost sa velikim M. Dogovor Cvetković-Maček je pokušaj smirivanja stanja u Jugoslaviji i preslagivanje unutrašnjosti. To se nikako ne može opisati kao podjela BiH jer tadašnja i današnja BiH nisu isto.
Vidim navodiš Stipicu kao svjedoka. Shvaćaš li da su tog tipa naveli kao nevjerodostojnog svjedoka i na haškom sudu?
Shvaćaš li da je Stipica stekao popularnost kod Bošnjaka jer tvrdi da je izašao iz HDZ-a zbog Tuđmanove politike prema BiH?
Shvaćaš li da Stipica nije napustio HDZ, već je izbačen, a to je se desilo 1994. To je se desilo kad je H_B sukob bio pri kraju i kad je postalo jasno da će Hrvati i Bošnjaci postati saveznici, te krenuti u završni obračun sa JNA.
Zna ako ćemo prihvatiti teoriju da je "napustio" HDZ zbog odnosa prema BiH tada je jedino logično zaključiti da je bio protiv poraza JNA.
ps.
Vidim stalno kukate kakvi su vam političari, možda bi trebalu kukati i kome vjerujete.
Dogovor Cvetković-Maček je se desio 1935. Bošnjaci tada još uvijek nisu znali da su Bošnjaci, već su se priklanjali Srbima, Hrvatima ili su glumili neutralnost sa velikim M. Dogovor Cvetković-Maček je pokušaj smirivanja stanja u Jugoslaviji i preslagivanje unutrašnjosti. To se nikako ne može opisati kao podjela BiH jer tadašnja i današnja BiH nisu isto.
Vidim navodiš Stipicu kao svjedoka. Shvaćaš li da su tog tipa naveli kao nevjerodostojnog svjedoka i na haškom sudu?
Shvaćaš li da je Stipica stekao popularnost kod Bošnjaka jer tvrdi da je izašao iz HDZ-a zbog Tuđmanove politike prema BiH?
Shvaćaš li da Stipica nije napustio HDZ, već je izbačen, a to je se desilo 1994. To je se desilo kad je H_B sukob bio pri kraju i kad je postalo jasno da će Hrvati i Bošnjaci postati saveznici, te krenuti u završni obračun sa JNA.
Zna ako ćemo prihvatiti teoriju da je "napustio" HDZ zbog odnosa prema BiH tada je jedino logično zaključiti da je bio protiv poraza JNA.
ps.
Vidim stalno kukate kakvi su vam političari, možda bi trebalu kukati i kome vjerujete.
-
zbsn
#253 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Ako je te moje pisanje natjeralo da glasaš za Cerića samo mogu reći bravo ja.jastuk1 wrote:A zbog tipova kao što si ti koji podržavaju snage koje razvaljuju BiH, ovaj put ću izaći na izbore (a nisam u nekoliko zadnjih izbora da vidim hoće li rušitelji BiH dobiti imalo stida). I šta nakon 7, 8 godina vidim? Mrzitelji BiH i dalje bestidno gaze državu.zbsn wrote:
ps.
ps2.
Shvaćaš li da je Mesić nakon "izlaska" iz HDZ-a tražio novu stranku i čak je nekoliko puta sudjelovao na saboru HSP-a. Ako nisi znao tada je predsjednik HSP-a bio Dobroslav Paraga. U HNS prelazi tek 1997.
- tandmand
#254 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Ako neki tvrde da Mesic nije vjerodostojan svjedok o podjeli BiH, ima i drugih.
Dusan Bilandzic za Nacional.
Dusan Bilandzic za Nacional.
Što vam predsjednik Tuđman konkretno rekao?
- Rekao nam je da se on dogovorio s Miloševićem da ta dva tima rade na normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske. No trebalo je skriti pravi smisao tih pregovora. U tim pregovorima uopće nije bilo riječi o normalizaciji odnosa između Zagreba i Beograda. Na njima se isključivo razgovaralo o podjeli BiH između Hrvatske i Srbije. Rekao nam je tada da su se on i Milošević oko toga načelno dogovorili, a da mi vidimo kako povući konkretnu crtu razgraničenja.
Je li vam dao i neke konkretne upute?
- Dao nam je direktive, a vodili smo tri runde pregovora. Poslije svake runde referirali smo mu što se događalo na tim sastancima. U jednom sam mu trenutku rekao: "Franjo, molim te, nema ništa od tih razgovora." Pitao me je: "Zašto?" Odgovorio sam mu: prvo, zato što se ne možemo dogovoriti. Rekao sam mu da su Srbi maksimalisti. Tražili su Baranju i kninsku krajinu. Pa kako ćemo se onda s njima dogovoriti? Odgovorio mi je da ne kompliciram, jer su se Sloba i on dogovorili. Inzistirao je da nastavimo razgovore. Pokušao sam ga upozoriti i na sljedeći problem. Ako bi nam i uspjelo podijeliti BiH, onda ćemo imati i druge prepreke. Prva je bila međunarodna zajednica, koja je jasno deklarirala da nema promjena granica među republikama bivše Jugoslavije. Odgovorio mi je: pusti ti međunarodnu zajednicu, što Sloba i ja dogovorimo, oni će to prihvatiti, prije ili kasnije. Jer međunarodna zajednica neće imati drugo rješenje.
A što bi, u tom slučaju, bilo s Bošnjacima?
- To je bila druga prepreka na koju sam upozoravao. Rekao sam da će se Muslimani pobuniti, čak i kad bi se Hrvatska i Srbija uspjele dogovoriti. Tada me je počeo ismijavati. Bilo mu je nezamislivo da Muslimani mogu spriječiti eventualni dogovor Srbije i Hrvatske o podjeli BiH. Bio je uvjeren da oni protiv toga ne mogu ništa napraviti. Kasnije se pokazalo da sam ipak bio u pravu. Muslimani su stvorili vojsku od 200.000 ljudi i jednostavno se nisu dali. U to sam se vrijeme u jednom trenutku sreo i s Alijom Izetbegovićem i pitao ga zna li za planove o podjeli BiH. "Kako ne bih znao. Mi smo dobili informacije iz Karađorđeva", odgovorio mi je. Mislio sam da mu otkrivam Ameriku, a on je već sve znao.
Nakon tri runde razgovora što ste rekli predsjedniku Tuđmanu?
- Rekao sam mu: "Franjo, sa Srbima se ne može."
Zašto se nije moglo?
- Objašnjavao sam mu da otvoreno traže Baranju i Kninsku krajinu. Pitao sam ga gdje se može povući ta crta razgraničenja u BiH, a on mi je rekao da se držimo linije Banovine Hrvatske. To je značilo od Banje Luke prema Mostaru, zapadno od Neretve je hrvatsko, a istočno od Neretve srpsko.
Last edited by tandmand on 31/05/2014 20:11, edited 1 time in total.
- vatrogasac
#255 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
I ovaj Stipe slagao...? I Šarinić?zbsn wrote: Vidim navodiš Stipicu kao svjedoka. Shvaćaš li da su tog tipa naveli kao nevjerodostojnog svjedoka i na haškom sudu?
Njegovi su suradnici dugo tvrdili da toga nije bilo. Ali pošto se ništa ne može sakriti, tako je i najbliži Tuđmanov suradnik Hrvoje Šarinić, nakon što se sa svojim predsjednikom posvađao, izdao knjigu sa fotografijama. Dakle, to je prvi dokument da se Karađerđevo desilo. Ja se osobno sjećam da je u jednom trenutku meni došao Tuđman i rekao: "Stjepane, dao mi je Milošević Cazinsku krajinu."
http://www.slobodnaevropa.org/content/a ... 45347.html
- animals
#256 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
A jeboga ti, glasanjem za Cerica ti si za cjelovitu BIH, jel da..isto kao i onaj sto glasa za Dodika..nema razlike..svi ste vi za BIH, ali da je cine samo vasi narodi..jastuk1 wrote:A zbog tipova kao što si ti koji podržavaju snage koje razvaljuju BiH, ovaj put ću izaći na izbore (a nisam u nekoliko zadnjih izbora da vidim hoće li rušitelji BiH dobiti imalo stida). I šta nakon 7, 8 godina vidim? Mrzitelji BiH i dalje bestidno gaze državu.zbsn wrote:
ps.
-
zbsn
#257 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Čini se da svi zaboravljaju da 1991-1992 nitko nije znao šta će biti sa BiH.tandmand wrote:Ako neki tvrde da Mesic nije vjerodostojan svjedok o podjeli BiH, ima i drugih.
Dusan Bilandzic za Nacional.Što vam predsjednik Tuđman konkretno rekao?
- Rekao nam je da se on dogovorio s Miloševićem da ta dva tima rade na normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske. No trebalo je skriti pravi smisao tih pregovora. U tim pregovorima uopće nije bilo riječi o normalizaciji odnosa između Zagreba i Beograda. Na njima se isključivo razgovaralo o podjeli BiH između Hrvatske i Srbije. Rekao nam je tada da su se on i Milošević oko toga načelno dogovorili, a da mi vidimo kako povući konkretnu crtu razgraničenja.
- Dao nam je direktive, a vodili smo tri runde pregovora. Poslije svake runde referirali smo mu što se događalo na tim sastancima. U jednom sam mu trenutku rekao: "Franjo, molim te, nema ništa od tih razgovora." Pitao me je: "Zašto?" Odgovorio sam mu: prvo, zato što se ne možemo dogovoriti. Rekao sam mu da su Srbi maksimalisti. Tražili su Baranju i kninsku krajinu. Pa kako ćemo se onda s njima dogovoriti? Odgovorio mi je da ne kompliciram, jer su se Sloba i on dogovorili. Inzistirao je da nastavimo razgovore. Pokušao sam ga upozoriti i na sljedeći problem. Ako bi nam i uspjelo podijeliti BiH, onda ćemo imati i druge prepreke. Prva je bila međunarodna zajednica, koja je jasno deklarirala da nema promjena granica među republikama bivše Jugoslavije. Odgovorio mi je: pusti ti međunarodnu zajednicu, što Sloba i ja dogovorimo, oni će to prihvatiti, prije ili kasnije. Jer međunarodna zajednica neće imati drugo rješenje.
- To je bila druga prepreka na koju sam upozoravao. Rekao sam da će se Muslimani pobuniti, čak i kad bi se Hrvatska i Srbija uspjele dogovoriti. Tada me je počeo ismijavati. Bilo mu je nezamislivo da Muslimani mogu spriječiti eventualni dogovor Srbije i Hrvatske o podjeli BiH. Bio je uvjeren da oni protiv toga ne mogu ništa napraviti. Kasnije se pokazalo da sam ipak bio u pravu. Muslimani su stvorili vojsku od 200.000 ljudi i jednostavno se nisu dali. U to sam se vrijeme u jednom trenutku sreo i s Alijom Izetbegovićem i pitao ga zna li za planove o podjeli BiH. "Kako ne bih znao. Mi smo dobili informacije iz Karađorđeva", odgovorio mi je. Mislio sam da mu otkrivam Ameriku, a on je već sve znao.
Zašto se nije moglo?
- Objašnjavao sam mu da otvoreno traže Baranju i Kninsku krajinu. Pitao sam ga gdje se može povući ta crta razgraničenja u BiH, a on mi je rekao da se držimo linije Banovine Hrvatske. To je značilo od Banje Luke prema Mostaru, zapadno od Neretve je hrvatsko, a istočno od Neretve srpsko.
BiH su u raznim dogovorima, pregovorima, željama i maštanjima dijelili svi. Znači govorimo o početku rata.
Ako ćemo vagati ajmo po redu.
Cutilleiro plan (EZ)1992.- potpisali Srbi i Hrvati, odbili Bošnjaci. Po njemu je BiH sastavljena od 3 konstitutivne jedinice na nacionalnim načelima i da nijedna nema pravo tražiti odcjepkjenje, nešto kao 3 kantona.
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 995/42.pdf
Vance-Owenov plan 1993. BiH bi bila podjeljena na 10 regija, svakom narodu po 3 + Sarajevo. Potpisuju Hrvati i Bošnjaci, odbijaju Srbi.
Owen - Stoltenbergov plan 1993. BiH bi bila podjeljena na 3 konstitutivne republike, a Savez Republika BiH bi bio međunarodni čimbenik i član UN-a. Znači to bi bila kao mala juga gdje bi BiH bila kao juga, a te 3 republike kao republike u jugi. Srbima je ponuđeno 52%, Bošnjacima 30%, a Hrvatima 18%. Srbi i Hrvati prihvatili, Bošnjaci odbili.
Ali sve to je bilo na početku i sredinom rata, svi znamo kako je završilo.
http://img99.imageshack.us/img99/2438/stadion006.jpg
-
zbsn
#258 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Nemoj zaboraviti onog makedonskog.vatrogasac wrote:I ovaj Stipe slagao...? I Šarinić?zbsn wrote: Vidim navodiš Stipicu kao svjedoka. Shvaćaš li da su tog tipa naveli kao nevjerodostojnog svjedoka i na haškom sudu?
Njegovi su suradnici dugo tvrdili da toga nije bilo. Ali pošto se ništa ne može sakriti, tako je i najbliži Tuđmanov suradnik Hrvoje Šarinić, nakon što se sa svojim predsjednikom posvađao, izdao knjigu sa fotografijama. Dakle, to je prvi dokument da se Karađerđevo desilo. Ja se osobno sjećam da je u jednom trenutku meni došao Tuđman i rekao: "Stjepane, dao mi je Milošević Cazinsku krajinu."
http://www.slobodnaevropa.org/content/a ... 45347.html
- tandmand
#259 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Ovo nisu podjele istog tipa. U prvom slucaju dogovor Tudjman-Milosevic, radi se o otimanju dijelova BiH i njihovom pripajanju Hrvatskoj u banovinskim granicama. To se zove ANEKSIJA.zbsn wrote:Čini se da svi zaboravljaju da 1991-1992 nitko nije znao šta će biti sa BiH.tandmand wrote:Ako neki tvrde da Mesic nije vjerodostojan svjedok o podjeli BiH, ima i drugih.
Dusan Bilandzic za Nacional.Što vam predsjednik Tuđman konkretno rekao?
Zašto se nije moglo?
BiH su u raznim dogovorima, pregovorima, željama i maštanjima dijelili svi. Znači govorimo o početku rata.
Ako ćemo vagati ajmo po redu.
Cutilleiro plan (EZ)1992.- potpisali Srbi i Hrvati, odbili Bošnjaci. Po njemu je BiH sastavljena od 3 konstitutivne jedinice na nacionalnim načelima i da nijedna nema pravo tražiti odcjepkjenje, nešto kao 3 kantona.
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 995/42.pdf
Vance-Owenov plan 1993. BiH bi bila podjeljena na 10 regija, svakom narodu po 3 + Sarajevo. Potpisuju Hrvati i Bošnjaci, odbijaju Srbi.
Owen - Stoltenbergov plan 1993. BiH bi bila podjeljena na 3 konstitutivne republike, a Savez Republika BiH bi bio međunarodni čimbenik i član UN-a. Znači to bi bila kao mala juga gdje bi BiH bila kao juga, a te 3 republike kao republike u jugi. Srbima je ponuđeno 52%, Bošnjacima 30%, a Hrvatima 18%. Srbi i Hrvati prihvatili, Bošnjaci odbili.
Ali sve to je bilo na početku i sredinom rata, svi znamo kako je završilo.
http://img99.imageshack.us/img99/2438/stadion006.jpg
Ove druge podjele koje si naveo su unutarnje izmedju 3 naroda. To je takozvani PREUSTROJ Republike BiH (drzave).
-
zbsn
#260 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Na koji prvi slučaj misliš, koji dogovor?tandmand wrote:Ove druge podjele koje si naveo su unutarnje izmedju 3 naroda. To je takozvani PREUSTROJ Republike BiH (drzave).
Edit:
Šta je ovo?
http://hr.wikisource.org/wiki/Deklaraci ... %C5%A1nika
Izetbegović-Krajišnik
Last edited by zbsn on 31/05/2014 20:52, edited 1 time in total.
- tandmand
#261 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Opet Dusan Bilandzic, Nacionalzbsn wrote:Na koji prvi slučaj misliš, koji dogovor?tandmand wrote:Ove druge podjele koje si naveo su unutarnje izmedju 3 naroda. To je takozvani PREUSTROJ Republike BiH (drzave).
- Nakon sastanka sa Slobodanom Miloševićem u Karađorđevu 25. ožujka 1991., predsjednik Tuđman pozvao me je u ured i rekao da ću biti u timu koji će pregovarati sa Srbima. Srpski pregovarački tim vodio je akademik Kosta Mihajlović. U našem timu Tuđmanove teze najvjernije i tvrdo prenosio je profesor s Fakulteta političkih znanosti Zvonko Lerotić. Glavni cilj tih pregovora, koji su se, eufemistički, zvali "pregovori o normalizaciji srpsko-hrvatskih odnosa", bila je, zapravo, podjela Bosne i Hercegovine.
-
zbsn
#262 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Da vidim da si uporan i je li Dušan to imao napismeno, kao npor. dogovor Krajišnik-Izetbegovi.tandmand wrote:Opet Dusan Bilandzic, Nacionalzbsn wrote:Na koji prvi slučaj misliš, koji dogovor?tandmand wrote:Ove druge podjele koje si naveo su unutarnje izmedju 3 naroda. To je takozvani PREUSTROJ Republike BiH (drzave).
- Nakon sastanka sa Slobodanom Miloševićem u Karađorđevu 25. ožujka 1991., predsjednik Tuđman pozvao me je u ured i rekao da ću biti u timu koji će pregovarati sa Srbima. Srpski pregovarački tim vodio je akademik Kosta Mihajlović. U našem timu Tuđmanove teze najvjernije i tvrdo prenosio je profesor s Fakulteta političkih znanosti Zvonko Lerotić. Glavni cilj tih pregovora, koji su se, eufemistički, zvali "pregovori o normalizaciji srpsko-hrvatskih odnosa", bila je, zapravo, podjela Bosne i Hercegovine.
Inače ako ćeš vjerovati hrvatskim političarima šta kažem na Šarinić(veća njuška od Bilandžića) izjavu da je Izetbegović Tuđmanu nudio Hercegovinu.
http://www.camo.ch/sarinic_izjavljuje.htm
-
jastuk1
#263 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Na prošloj stranici si napisao "Da su Hrvatski i Srpski interesi udruženi BiH više ne bi postojala."zbsn wrote:
Inače ako ćeš vjerovati hrvatskim političarima šta kažem na Šarinić(veća njuška od Bilandžića) izjavu da je Izetbegović Tuđmanu nudio Hercegovinu.
Nakon što si raskrinkan i nakon što je višestrukim postovima dokazano da su Hrvatski i Srpski interesi bili i dan danas udruženi da razvale BiH, sad iz arsenala vadiš nešto da popljuješ prvod predsjednika Aliju Izetbegovića. A samo Hercegovinu je Aljo htio da preda jel. A Posavina ništa, čitava jel?!
Vidim da se u pljuvanju po Bošnjačkoj inteligenciji ne biraju sredstva. Ovaj narod jeste merhametli, ali nije toliko zatucan i glup. Uzalid vam trud svirači.
-
zbsn
#264 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Ne napisao sam da su udruženi hrvatski i srpski interesi BiH bi nestala i iza toga stojim.jastuk1 wrote:Na prošloj stranici si napisao "Da su Hrvatski i Srpski interesi udruženi BiH više ne bi postojala."zbsn wrote:
Nakon što si raskrinkan i nakon što je višestrukim postovima dokazano da su Hrvatski i Srpski interesi bili i dan danas udruženi da razvale BiH, sad iz arsenala vadiš nešto da popljuješ prvod predsjednika Aliju Izetbegovića. A samo Hercegovinu je Aljo htio da preda jel. A Posavina ništa, čitava jel?!Eee kako ste samo perfidini i NEISKRENI.
Vidim da se u pljuvanju po Bošnjačkoj inteligenciji ne biraju sredstva. Ovaj narod jeste merhametli, ali nije toliko zatucan i glup. Uzalid vam trud svirači.
Tuđmanu prigovarate podjelu BiH u vremenu kad su BiH djelili svi, od međunarodnih političara do lokalnih političara. Važan je rezultat, a rezultat je HV i HVO 23 km od Banja Luke. Bošnjački političari su za vrijeme rata često putovali sa hrvatskim papirima.
- vatrogasac
#265 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Ne mogu se sporiti srpsko-hrvatski interesi oko podjele Bosne jer previše je dokumenata koji idu u prilog tome samo što im je plan remetio jedan vrlo značajan faktor. Da njega nije bilo da li bi se dogovorili?zbsn wrote: Ne napisao sam da su udruženi hrvatski i srpski interesi BiH bi nestala i iza toga stojim.
Tuđmanu prigovarate podjelu BiH u vremenu kad su BiH djelili svi, od međunarodnih političara do lokalnih političara. Važan je rezultat, a rezultat je HV i HVO 23 km od Banja Luke. Bošnjački političari su za vrijeme rata često putovali sa hrvatskim papirima.
-
budza
#266 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
ceric je retko nadareni orator i vrlo pametan covek za ove nase prostore.
vredan je i oran posla.
od njega ce vajde imati bosna. celokupna.
sigurno ce razbucati konkurenciju. ako je uopste i ima.
srecno efendija cericu!
vredan je i oran posla.
od njega ce vajde imati bosna. celokupna.
sigurno ce razbucati konkurenciju. ako je uopste i ima.
srecno efendija cericu!
-
arslanbey
#267 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Mislim da ce dobiti oko 20-30% bosnjackih glasova
-
zbsn
#268 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Pa daj te dokumente?vatrogasac wrote:Ne mogu se sporiti srpsko-hrvatski interesi oko podjele Bosne jer previše je dokumenata koji idu u prilog tome samo što im je plan remetio jedan vrlo značajan faktor. Da njega nije bilo da li bi se dogovorili?zbsn wrote: Ne napisao sam da su udruženi hrvatski i srpski interesi BiH bi nestala i iza toga stojim.
- vatrogasac
#269 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Čitat ćeš ih na 4500 stranica prvostepene presude, a ako ti se ne čeka imaš na hiljade živih svjedoka.zbsn wrote: Pa daj te dokumente?
Ideja tzv. Herceg-Bosne na čijem je čelu bio Mate Boban rezultirala je međunarodnom oružanim sukobom u kojem je učestvovala i Republika Hrvatska, što je potvrđeno, uz ostalo, prvostepenom presudom Haškog tribunala iz maja ove godine kojom su šestorica bivših čelnika tzv. Herceg-Bosne za zločine počinjene nad Bošnjacima i drugim nehrvatima od 1991. do 1994. godine osuđeni na ukupno 111 godina zatvora. Iza te tvovrevine su, dakle, ostali smrt, logori, zlostavljani ljudi, uništena sela i gradovi, te narušeni hrvatsko-bošnjački odnosi koji se tek sad polagano popravljaju.
Jednoglasnom odlukom sudija 29. maja ove godine bivši premijer Herceg Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar obrane Bruno Stojić i zapovjednici Hrvatskoj vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20, zapovjednik Vojne policije HVO Valentin Ćorić na 16, a predstojnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.
Kako je konstatirano, sukob između HVO i Armije bio međunarodnog karaktera. Dokazi su potvrdili da su se snage Hrvatske vojske (HV) borile zajedno sa HVO protiv Armije BiH, a da je Republika Hrvatska vršila opću kontrolu nad oružanim snagama i civilnim vlastima tzv. Herceg-Bosne.
Suci su, također, utvrdili postojanje ''udruženog zločinačkog poduhvata'' čiji je cilj bio uspostavljanje hrvatskog entiteta na teritoriji BiH, djelomično u granicama hrvatske Banovine iz 1939. godine koji je trebalo da se pripoji Hrvatskoj nakon eventualnog raspada BiH, ili da postane nezavisna država unutar BiH, tijesno povezana sa Hrvatskom.
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... cki-odnosi
-
goodbar
#270 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Preko ledja Bosne-Velika Hrvatska,Velika Srbija i Velika Kladusa.
-
zbsn
#271 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Čak ni to šta si postavio ne potvrđuje tvoje navode.vatrogasac wrote:Čitat ćeš ih na 4500 stranica prvostepene presude, a ako ti se ne čeka imaš na hiljade živih svjedoka.zbsn wrote: Pa daj te dokumente?
Ideja tzv. Herceg-Bosne na čijem je čelu bio Mate Boban rezultirala je međunarodnom oružanim sukobom u kojem je učestvovala i Republika Hrvatska, što je potvrđeno, uz ostalo, prvostepenom presudom Haškog tribunala iz maja ove godine kojom su šestorica bivših čelnika tzv. Herceg-Bosne za zločine počinjene nad Bošnjacima i drugim nehrvatima od 1991. do 1994. godine osuđeni na ukupno 111 godina zatvora. Iza te tvovrevine su, dakle, ostali smrt, logori, zlostavljani ljudi, uništena sela i gradovi, te narušeni hrvatsko-bošnjački odnosi koji se tek sad polagano popravljaju.
Jednoglasnom odlukom sudija 29. maja ove godine bivši premijer Herceg Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar obrane Bruno Stojić i zapovjednici Hrvatskoj vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20, zapovjednik Vojne policije HVO Valentin Ćorić na 16, a predstojnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.
Kako je konstatirano, sukob između HVO i Armije bio međunarodnog karaktera. Dokazi su potvrdili da su se snage Hrvatske vojske (HV) borile zajedno sa HVO protiv Armije BiH, a da je Republika Hrvatska vršila opću kontrolu nad oružanim snagama i civilnim vlastima tzv. Herceg-Bosne.
Suci su, također, utvrdili postojanje ''udruženog zločinačkog poduhvata'' čiji je cilj bio uspostavljanje hrvatskog entiteta na teritoriji BiH, djelomično u granicama hrvatske Banovine iz 1939. godine koji je trebalo da se pripoji Hrvatskoj nakon eventualnog raspada BiH, ili da postane nezavisna država unutar BiH, tijesno povezana sa Hrvatskom.
"Cilj bio uspostavljanje hrvatskog entiteta" "pripojiti Hrvatskoj nakon eventualnog raspada BiH" "ili nezavisna država unutar BiH".
Sad dobro pročitaj to, jednom, dva, pet, deset puta. Znači to su teorije koje bi trebale pokazati želju za stvaranjem strašne Velike Hrvatske.
Da ne zaboravimo da ni presuda nije pravomoćna, a ako se i potvrdi nama Hrvatima u BiH neće puno značiti. Znači mi imamo svoj put, a da smo na dobrom putu jasno pokazuje i bošđnjačka retorika koja je blaža nego ima 5 god.
- vatrogasac
#272 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Sud je na osnovu dokumenata utvrdio da je postojao plan i Srbije i Hrvatske o pripajanju dijelova Bosne Beogradu ili Zagrebu, a ako ne uspiju onda bar indirektna kontrola nad njenom teritorijom. Pa nismo djeca. To slušaš svaki dan još uvijek...zbsn wrote:Čak ni to šta si postavio ne potvrđuje tvoje navode.vatrogasac wrote:Čitat ćeš ih na 4500 stranica prvostepene presude, a ako ti se ne čeka imaš na hiljade živih svjedoka.zbsn wrote: Pa daj te dokumente?
"Cilj bio uspostavljanje hrvatskog entiteta" "pripojiti Hrvatskoj nakon eventualnog raspada BiH" "ili nezavisna država unutar BiH".
Sad dobro pročitaj to, jednom, dva, pet, deset puta. Znači to su teorije koje bi trebale pokazati želju za stvaranjem strašne Velike Hrvatske.
Da ne zaboravimo da ni presuda nije pravomoćna, a ako se i potvrdi nama Hrvatima u BiH neće puno značiti. Znači mi imamo svoj put, a da smo na dobrom putu jasno pokazuje i bošđnjačka retorika koja je blaža nego ima 5 god.
-
zbsn
#273 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Kojih i čijih dokumenata?vatrogasac wrote:Sud je na osnovu dokumenata utvrdio da je postojao plan i Srbije i Hrvatske o pripajanju dijelova Bosne Beogradu ili Zagrebu, a ako ne uspiju onda bar indirektna kontrola nad njenom teritorijom. Pa nismo djeca. To slušaš svaki dan još uvijek...
- vatrogasac
#274 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Odbrana nije imala nikakve? Zašto su sudije jednoglasno donijele ovakvu presudu?zbsn wrote: Kojih i čijih dokumenata?
-
zbsn
#275 Re: Cerić novi predstavnik Bošnjaka.
Zbog istog razloga zbog kojeg je Gotovina optužen za prekomjerno granatiranje Knina, a oni koji su granatirali Vukovar nisu. Inače ako nisi znao optužba je u tužbi protiv Gotovine izmislila neko pravilo o 300 m koje ne postoji nigdje na svijetu.vatrogasac wrote:Odbrana nije imala nikakve? Zašto su sudije jednoglasno donijele ovakvu presudu?zbsn wrote: Kojih i čijih dokumenata?
Politika je čudna stvar, a Haag je politika.