Zasto dijasporci samo kukaju?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#251 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

Imam mo jednog albanca sa kosova koji je zivio u Sloveniji nekih 30tak godina te je tamo imao neki posao na granici izmedju SLO i HR. I sta bi nemam pojma ali doseli se u Dansku bez cilja ono nako i pokuca na varata te sa nako slabim njemackim trazi posao, tamo vamo, opcina mu nadje posao da radi na aerodormu, da vozika one kofere, da mete i tako to nista strasno, pokaozo se jako marljivim i sve i ako mu jezik ide jako slabo tuc muc nekako je sve to islo dok jednom nije gresku napravio. Dozvole mu zimi da mete pistu :D i zemo pomete pogresnu pistu a avioni vec u marsu bili za sljetanje :lol:

I tamo vamo ovi ga psihijatru posalju, jer su mislili da je sreko kao zelio da pri sljetanju svi izginu - zato djeco nemojte kukati vidite sta vas moze spospasti :D
Googlerica

#252 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Googlerica »

Zviz wrote:Imam mo jednog albanca sa kosova koji je zivio u Sloveniji nekih 30tak godina te je tamo imao neki posao na granici izmedju SLO i HR. I sta bi nemam pojma ali doseli se u Dansku bez cilja ono nako i pokuca na varata te sa nako slabim njemackim trazi posao, tamo vamo, opcina mu nadje posao da radi na aerodormu, da vozika one kofere, da mete i tako to nista strasno, pokaozo se jako marljivim i sve i ako mu jezik ide jako slabo tuc muc nekako je sve to islo dok jednom nije gresku napravio. Dozvole mu zimi da mete pistu :D i zemo pomete pogresnu pistu a avioni vec u marsu bili za sljetanje :lol:

I tamo vamo ovi ga psihijatru posalju, jer su mislili da je sreko kao zelio da pri sljetanju svi izginu - zato djeco nemojte kukati vidite sta vas moze spospasti :D

to nije iskljucivo njegova greska,neko je opasno zabrljao eh lako je bilo njega optuziti kao glavnog i odgovornog :D
grmalj123

#253 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by grmalj123 »

Zviz, ti si uzasno usamljen .
Puknut ces u toj jebenoj Danskoj covjece.
Ja te razumijem.
Bolje ti je sa se preselis u nase krajeve dok nisi skroz odlijepio. Vjeruj mi.
doboj71

#255 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by doboj71 »

El malagueño

#256 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by El malagueño »

prometheus wrote:Hej malagueño, kuka li se dole kod tebe? :mrgreen: Ja sam u "najjacoj" pokrajini Spanije pa opet nikako da nadjem zdravu sredinu. Nasa dijaspora je, ko sto kaze Zviz ubi boze...
Ma ja ne idem gdje je najrazvijenije, ja idem tamo gdje mi je najljepse :) a kad sam tu gdje mi je najljepse nemam razloga da kukam. Al ne bih se slozio s tobok i zvizom - ima naravno nasih ljudi koji nisu za pohvaliti al nemam tako losu sliku o nasoj dijaspori. Cak sta vise ovdje u holandiji su ljudi dosta pozitivni o nasim ljudima. Ima oko 35000 ljudi iz bih, od svih imigranata najskolovaniji, djeca nam se ne bave kriminalom itd. Naravno ima mahalasa ima i papanluka al boze moj. Od 35000 ljudi ima sigurno 15 000 normalnih. A ako nema onda nevaljamo kao narod generalno.
pearlica

#257 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by pearlica »

I kod mene je slicna situacija. Ovo nasih sto ima ne samo da ne prave probleme vec su strasno dobro intregrisani. Nedavno sam drzala jedno predavanje na fakultetu i prisla mi je grupica "nase" omladine. Nikada ne bih ni znala da su nasi da mi nisu prisli poslije i predstavili se. Jako su me impresionirali svojim nastupom i znanjem :bih:

To sto zviz pise za dansku znam 100% da nije istina.

Off topic. Predlazem da se Googlerka i Zviz nekako upoznaju IRL!
sha_ba

#258 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by sha_ba »

sjo teme :mrgreen:

a zviz izdominir'o :izet: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Googlerica

#259 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Googlerica »

pearlica wrote:I kod mene je slicna situacija. Ovo nasih sto ima ne samo da ne prave probleme vec su strasno dobro intregrisani. Nedavno sam drzala jedno predavanje na fakultetu i prisla mi je grupica "nase" omladine. Nikada ne bih ni znala da su nasi da mi nisu prisli poslije i predstavili se. Jako su me impresionirali svojim nastupom i znanjem :bih:

To sto zviz pise za dansku znam 100% da nije istina.

Off topic. Predlazem da se Googlerka i Zviz nekako upoznaju IRL!
dopada mi se ideja,meni je Zviz super :-D

Kad sam kao imigrant izasla iz BiH,tad sam se prvi put u zivotu sokirala kakve osobe,sklopovi licnosti hodaju na zemlji :skoljka: Nisam mogla vjerovati da postoji takva grupa ljudi,taj mentlani sklop je uzas :-? Zato se druzim sa izbaranim drustvom,ali to pravilo primjenjujem na svim imigrantima,ako i lokalcima,razlike nema :) Migracija BiH stanovnistva se desila suvise brzo,zato je uticaj imigranta iz BiH u drugim drzavama bio znatno vise upadljiv lokalnom stanovnistvu :)

pearlica,da li si prevodila za prevodila za INS , ja jesam,ima nas svakavih :) nismo bolji ili orginilaniji od drugih nacija,a vecina BiH dijaspore misle da jesu :D
El malagueño

#260 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by El malagueño »

sha_ba wrote:sjo teme :mrgreen:

a zviz izdominir'o :izet: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
'Ta ce zviz...:p
howdy

#261 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by howdy »

moze im se.
grmalj123

#262 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by grmalj123 »

Generalno se slazem sa Zvizom u vezi dijaspore.
Vecina su probisveti.
Rade najlosije poslove (kamion ili baustela) i zive u najvecim rupama
Vecina.
Naravno, ima iznimke. Takvi kada se docepaju neke srednje klase, onda pokusavaju da budu veci Holandjani od rodjenih Holandjana, veci Danci od samih Danaca (kao Zviz).. itd.
Ali ta odbojnost svog vlastitog identiteta nesumnjivo vodi ka izolovanosti i usamljenosti.
El malagueño

#263 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by El malagueño »

grmalj123 wrote:Generalno se slazem sa Zvizom u vezi dijaspore.
Vecina su probisveti.
Vecina.
Naravno, ima iznimke. Ali takvi kada se docepaju neke srednje klase, onda pokusavaju da budu veci Holandjani od rodjenih Holandjana, veci Danci od samih Danaca (kao Zviz).. itd.
Ali ta odbojnost svog vlastitog identiteta nesumnjivo vodi ka izolovanosti i usamljenosti.
NemAs pojma o cemu pricas. Evo ja sam ti zivi primer i sva moja raja: svi smo fakultetski obraZovani ali niko ne glumi holandjanina. Jednostavno to nije potrebno. Znas ko glumi da je nesto sto nije? Ljudi koji se stide sebe i svog porijekla. A ako si takav covjek za mene si papak i ne trebas mi u drustvu svakako.

A to da su nasi ljudi "svi baustelci" je cista glupost. Jedt starija generacija al znas sto? Jer zapad ne priznaje tek tako nase fakultrte bosanske. I da: ne zanima ih jel travnicki ili drzavni - njima je to sve isto. I sta ti preostaje kAo fakultetski obraZovanom bosancu od 36 godina 93e godine dok jos ne zna smije li ostat u nl ili mora nazad? Prihvatis posao koji mozes radit. A to je za muske baustel a za zene ciscenje. A jel to nesto lose radit na baustelu? Jel to nije posten posao ?
Zviz

#264 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

grmalj123 wrote:Zviz, ti si uzasno usamljen .
Puknut ces u toj jebenoj Danskoj covjece.
Ja te razumijem.
Bolje ti je sa se preselis u nase krajeve dok nisi skroz odlijepio. Vjeruj mi.
Drug ja kad nadjem dan veremena da nisam sa nikim ja se odmorim - radnim danima gledam i slusam svakave budaletine, poslje posla ove neke prijateljice / prijatelji te ono te ovo - vikend isto, e jedino nedelja je ono dan osebi prisebi.
Zviz

#265 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

Ja neznam kakvi su ljudi sa tih prostora po Nizozemskoj, Belgiji ili Kanadi. Ja iskljucivo pricam o Danskoj. O drzavi koja je sakom i kapom dala svim tim izbjeglicama sve moguce, eto samo sto im nisu jos auta pokupovali i halali. Evo procesa. Svi su dolazili usabirne centre bilo ih je jedno 3-4 u citavoj Danskoj. Tu su bivali od 3 do 5 mjeseci - dok se pregledaju papiri koji su dostupni bili, vkcine, zdravstveno itd. onda su te iste slali tada se to popularno medju ljudima nazivalo "MUVING" sto uopste neznaci nista na Danskom jeziku nego ovi indijanci to uzeli iz engleskog jezika. U tim manjim centrima su ljudi zivili do godinu dana dok nedobiju neki status neke izbjeglice, e onda su im opcine i crveni kriz nudili kuce (svi danci koji su bili za to da iznajme kucu mogli su se dogovoriti sa opcinom i onda su po budi posto cijene mjesecnoj dobivali ljudi kucu kao postanari) neki su te kuce i odkupili kasnje. Ko je htejo da radi mogao je posao da dobije istih stopa, naravno nije tu nista bili posebno, mesare, neke radione ali ko je htjeo mogao je, isto i za zene, ko je htjeo nesto vise mogao, dzabe su dobivali vozacke ispite za kamione, autobuse, kranove, nema za sta sve nisu, po djecu su dolazili mini autobusi pred prag kad bi ih kupili za skole, i tako su ih vracali - roditelji uopste nisu brige imali. Toliko su se brinuli - i svi su imali i krov, i para, i hranu, i zanimanje, i klubove, nema sta im sve danci nisu dali. Hoce klub za ono, dobiju lokal i neka srdestva, hoce da imaju svoj sportski klub dobiju sve, hoce ono ovo. I dzaba sve opet drzava nevelja. Danci su previse posteni i dobri za pojedinu bagru sa tih prostora. I pokraj svega tog imaju neki muda da kukaju na drzavu Dansku.
Googlerica

#266 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Googlerica »

dijspora koje nije uspjela,iskompleksirana i isfrustirirana,upravo prica negativnosti o drzavi u kojoj zivi,ili se vrati u BiH i prica dalje protiv drzave u kojoj je zivjela tokom dijasporskog zivota :)
El malagueño

#267 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by El malagueño »

Zviz wrote:Ja neznam kakvi su ljudi sa tih prostora po Nizozemskoj, Belgiji ili Kanadi. Ja iskljucivo pricam o Danskoj. O drzavi koja je sakom i kapom dala svim tim izbjeglicama sve moguce, eto samo sto im nisu jos auta pokupovali i halali. Evo procesa. Svi su dolazili usabirne centre bilo ih je jedno 3-4 u citavoj Danskoj. Tu su bivali od 3 do 5 mjeseci - dok se pregledaju papiri koji su dostupni bili, vkcine, zdravstveno itd. onda su te iste slali tada se to popularno medju ljudima nazivalo "MUVING" sto uopste neznaci nista na Danskom jeziku nego ovi indijanci to uzeli iz engleskog jezika. U tim manjim centrima su ljudi zivili do godinu dana dok nedobiju neki status neke izbjeglice, e onda su im opcine i crveni kriz nudili kuce (svi danci koji su bili za to da iznajme kucu mogli su se dogovoriti sa opcinom i onda su po budi posto cijene mjesecnoj dobivali ljudi kucu kao postanari) neki su te kuce i odkupili kasnje. Ko je htejo da radi mogao je posao da dobije istih stopa, naravno nije tu nista bili posebno, mesare, neke radione ali ko je htjeo mogao je, isto i za zene, ko je htjeo nesto vise mogao, dzabe su dobivali vozacke ispite za kamione, autobuse, kranove, nema za sta sve nisu, po djecu su dolazili mini autobusi pred prag kad bi ih kupili za skole, i tako su ih vracali - roditelji uopste nisu brige imali. Toliko su se brinuli - i svi su imali i krov, i para, i hranu, i zanimanje, i klubove, nema sta im sve danci nisu dali. Hoce klub za ono, dobiju lokal i neka srdestva, hoce da imaju svoj sportski klub dobiju sve, hoce ono ovo. I dzaba sve opet drzava nevelja. Danci su previse posteni i dobri za pojedinu bagru sa tih prostora. I pokraj svega tog imaju neki muda da kukaju na drzavu Dansku.
Nista danska nije vise dala nego holandija. Al ne pricamo sad o tome. Poenta mog posta je da nije tacno to sto kazete da su nasi ljudi vani obicni sljam. Nije tako i gotovo. Pa de nek mi neko objasni kako to ide bog ga jebo? Zivis u bih i cim predjes granicu postanes papak, krkan seljak debil ovo ono? Neznam koja vam je to logika? Pa jebo vas tito ja dodjem u bosnu u banku ljudi stanu pored mene umjesto iza crte i gledaju mi u novcanik. Ako cemo o nekulturi itd. Jesu to isto dijasporci ili domaci indijanci? Imam takvih primjera pun q. De ne kenjajte vise tita vam!
prometheus

#268 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by prometheus »

Zviz wrote:
IDontCare wrote:
prometheus wrote:Kukanje ili kurcenje, pitaje je. Ovaj sto voli kurcenje jednako je jadan kao kad bih ja sa svojih hiljadu evrica otisao u Bangladesh i mahao parama. Ni na kraj pameti.

Svijet odlazi u propast, samo treba pogledati kakvih nas je i kako uzrastaju nove generacije.
Bolje tebi da ih dam,da kupis golfa 4 pa da se kurcis po mahali :D Ipak je pametnije da ti zastekas tih 1000 evrica, vidis kakva su vremena :gunjastajl:

Pojesce ih inflacija, ja predlazem da ode malo u dzidzi-midzi provod :gunjastajl:
Ja jedem brze od inflacije, prije ce zajebati vas sto imate lovu. Kupujte srebro.

A sto se tice dzidzi midzi - tu garantujem da mi nisi ni do koljena :mrgreen:

A ti sto se furas na skupa auta i jeftine trebe - kad mehanizam prestane raditi upucaj se u glavu jer cari zivota ti ostaju zauvjek zabranjene.
prometheus

#269 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by prometheus »

@malagueño: pa kontam zivis u Malagi, jebote, Holandija je postala obecana zemlja za spance, tako da su drustvena ponasanja sasvim razlicita.
kosava

#270 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by kosava »

KatarinaKosaca wrote:
kosava wrote:@KK, koliko je naroda zivjelo tad u Doboju i Maglaju a koliko zivi sada ? Koliko poplavljenih djelova Doboja i Maglaja su bili livade '65 a danas su naselja . Normalno je da ce stete biti vece, a sada svako ko je prezivio poplave '65 je naucio da nepravi kucu pored vode.
Ma niđe veze što pričaš. Bili smo sad kod žene u Maglaju, kuća joj je na Bosni, 5 metara od rijeke, kaže njena kćerka da je 1965 bila dijete i gledala kako je voda skoro do mosta, ali nije prešla korito i ulila im se u kuću. Sad je poplavila sve do krova. Od prizemlja i sprata nema ništa, a pitanje je i kako će se ponašati kad se zidovi osuše.
Ovo su nezapamćene poplave, usporedba ti ne valja i najstariji ljudi, a ni mjerenje vodostaja ne pokazuju da je bilo ovako. Da ne idem dalje u off... argument ti je nula bodova.
A eto meni pricali dajidza i dajdzinca a i djeca im se sjecaju kako im je sve poplavilo u centru Doboja '65.
Sto nas vraca na moje orginalno pitanje koliko je bilo livada na plavnom podruciju '65 a sta je sad tu?
azea

#271 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by azea »

El malagueño wrote:
grmalj123 wrote:Generalno se slazem sa Zvizom u vezi dijaspore.
Vecina su probisveti.
Vecina.
Naravno, ima iznimke. Ali takvi kada se docepaju neke srednje klase, onda pokusavaju da budu veci Holandjani od rodjenih Holandjana, veci Danci od samih Danaca (kao Zviz).. itd.
NemAs pojma o cemu pricas. Evo ja sam ti zivi primer i sva moja raja: svi smo fakultetski obraZovani ali niko ne glumi holandjanina. Jednostavno to nije potrebno. Znas ko glumi da je nesto sto nije? Ljudi koji se stide sebe i svog porijekla. A ako si takav covjek za mene si papak i ne trebas mi u drustvu svakako.

A to da su nasi ljudi "svi baustelci" je cista glupost. Jedt starija generacija al znas sto? Jer zapad ne priznaje tek tako nase fakultrte bosanske. I da: ne zanima ih jel travnicki ili drzavni - njima je to sve isto. I sta ti preostaje kAo fakultetski obraZovanom bosancu od 36 godina 93e godine dok jos ne zna smije li ostat u nl ili mora nazad? Prihvatis posao koji mozes radit. A to je za muske baustel a za zene ciscenje. A jel to nesto lose radit na baustelu? Jel to nije posten posao ?
--------------
:thumbup:
Ne zaboravi kosenje trave i sredjivanje groblja, moj omiljeni ljetni izvor love u studentskim danima.
Walkman (za mladje generacije, vrsta smart phona koji se koristi iskljucivo za muziku, nema ni kameru ni internet ni telefon) u usi, drdnes kosilicu i u ritmu muzike komplet groblje pokosis...
Ali sad, sa zavrsenim faxom i nakon sto sam se dokopao upper lower middle class pozicije, kome ko meni...jos da mogu ne progovorit po cjeli dan svi bi mislili da sam norvezanin, ovako bjel i fin, ne izgledam ni ko musliman maltene.
Za kraj, koliko sam se idiotluka ovdje nacitao reko bi covjek da su dijaspora i bosanci dvi vrste toliko razlicite da medjusobno ne mogu djecu da prave...
Zviz

#272 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

Lupetate (ne svi ali vecina)!

Kao prvo neko ko je zivijo od svoje 4 ili cak 10 godine vec 20 i kusur ili 30 godina u Danskoj, Francuskoj ili Australiji, jednostavno nebitno - samo da nije na tim prostorima bio, jel stvarno vi vjerujete da nije absolutno nista poprimijo iz te sredine (drzave) gdje je 90% zivota proveo? Ako zna i dalje jezik to nemam nikakvog znacaja, jer onda neko ko zna engsleki ili njemacki u BiH bi trebao da bude vise vezan za te drzave zbog jezika. Gledate jednosmjerno!

Ljudi koji i dan danas zive u BiH i ljudi koji zive 20 ili vise godina vanj nje (a pogotovo oni koji su 80-90% zivota vanj nje) to su tolike razlike da poredjene dodje ako porediti Finca i Bosanca. Ovi u BiH nece da prihavte razlike ovi vani jos nisu svjestni razlika ili se prave englezi da kao nema.

Ima ovdje brdo klinaca koji su rodjeni '97 ta djeca danas imaju 17 godina, Bosanski razumiju - pricati neznaju, malo tuc-muc i to je to - ono osnovno - ja gladan, ja na more ici sa tatu i mamu, djeca jednostavno slusala danski u vrticu 8 sati na dan od 8 do 16 svaki dan onda pred skolsko isto onda u skoli pa u drustvu.

Pusti mo se papirologije sta pise na imenu, danas mozes izmjeniti ime u XY ZYX to je u modi. I vecina je pocela davati djeci danska imena. Sta je ovdje djevojaka udalo se za danca uzela njegovo prezime, djeca dobila dansko ime malom ime primjer: Martin Holst Johannesen, Jakob Hegelund... onda znam dosta djevojki iz BiH koje su izmjenile ime 3.500kr na stol dale u opstini i za koji dan od Amre postale Amelie - nek su svak ima pravo da radi sta ko hoce. Ima ljudi koji nevole taj mentalitet u BiH - meni licno ne lezi nikako - postujem svacije razlike ali meni je taj mentalitet 50 koraka unazad. To neko svojatanje, kurcenje, kukanje itd.

Jedni u drugima samo gledate neke negative. Ovi u BiH imaju poprilicno negativnu sliko o ovima sto vani zive. Jer su: pederi, uzdignuti, kurce se, poneka kukaju, beru novac sa grana, djeca im neznaju bosanski, djeci daju strana imena, jedu svinjetinu a sute, glupo se oblace itd. Ovi vamo (vani) kazu oni dole su: zive u proslosti, konzevativni do dna, staromodni u razmisljanju, kukaju samo, samo gledaju kroz nas pare...

Izuzetci postoje na obe strane ali vecni je poput ovog gore...

Ovaj gore sto rece da nema ljudi iz BiH goji ne gaje 100% Nizozemski standard zivota - ja poznam one koji nabijaju jako markiranu odjecu ono kontas friz malo zalizan u stranu kao prije 30ih godina, poluvercic oko vrata svezan, a djeca im igraju onaj hokej na travi.
Megiddo

#273 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Megiddo »

Zviz wrote:Ovi u BiH nece da prihavte razlike ovi vani jos nisu svjestni razlika ili se prave englezi da kao nema.
Fakat. :lol: :thumbup:
Googlerica

#274 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Googlerica »

Zviz wrote:
Ljudi koji i dan danas zive u BiH i ljudi koji zive 20 ili vise godina vanj nje (a pogotovo oni koji su 80-90% zivota vanj nje) to su tolike razlike da poredjene dodje ako porediti Finca i Bosanca. Ovi u BiH nece da prihavte razlike ovi vani jos nisu svjestni razlika ili se prave englezi da kao nema.
eh to :D
insomnia78

#275 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by insomnia78 »

Ma vala, nit ja kome kukam niti ko meni
Nit saljem kome sta nit mi ko sra trazi
Ja ne znam na kakve vi to ljude naljecete i sa kakvim se narodom druzite
Ja kad dodjem "dole" dodjem vidjeti porodicu i jarane
Lokanje, zajebancija, ovo, ono
Kakvo kukanje i gluposti

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Locked