Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _mufljuz_
#251 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
na novijim recimo bolji autima imaju 2-3 stepenasta zgloba kod otvaranja i zatvaranja sprecavajuci da vrata ne "odu" u drugo auto i slicno - pa kad pri zatvaranju preskoci zadnji "zglob" vrata se sama povuku u zatvaranje skoro toliko dovoljno da se sama zatvore kako treba....
-
ado-šampion
#252 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
I onda me neko pita zasto mi je bitan zvuk pri zatvaranju vrata.condy wrote:Cure su inače " nježne " sa autima![]()
btw. Vrata kod C4 ne trebaš zalupiti, već je dovoljno malo jače ih gurnuti da ona zveknu. Nije to ništa novo kad su u pitanju francuzi.... Vrata kada se pozicioniraju, tačno se uradi premjer potrebne težine vrata, njene nakošenosti, i posebno se zglobovi projektuju da bi vrata što mekše i tiše ulegla. Unutrašnji kederi vrata igraju veoma bitnu ulogu kod amortizovanja udara vrata itd. Slažem se da ne treba biti krkan i vrata gurati silovito, ali ne treba se ni patiti sa zatvaranjem, kao da su od stakla....Na svim autotestovima, se provjerava kako vrata dihtuju, i to ne slučajno jer se to usavršava i poboljšava sa svakim novim modelom vozila.
Ono sto je meni nejasno, zasto uopste raspravljamo o kvalitetu zavrsne obrade izmedju Njemaca i Francuza. O tome je bespredmetno raspravljati.
Razina kvaliteta zavrsne obrade kod recimo Pezoa 308 2008. je otprilike na nivou na kojem su Njemci pa i Japanci bili sredinom devedesetih. Baska zatvaranje vrata, ali meni je nepojmljivo bilo vidjeti da na autu koje je 2008 godiste rukohvati unutra izgledaju kao da ce se odvaliti pri svakom koristenju, kad se uhvate rukom zvuce kao da plastika daje posljednji napor da se ne raspadne, pa onda da se ona mat plastika na centralnoj konzoli povlaci pola centa unutra (takodje uz zvuk opiranja) na najmanji pritisak prstom. I to u vise njih u koje sam sjeo, svi 5 godina stari sa 100-150 k km na satu, svi iz Njemacke.
Iskreno meni je taj Pezo koji sam uzeo za primjer jer mi je blizak odlicno auto, iako ne mogu reci da sam ljubitelj Francuza, ali zavrsna obrada... za danasnje pojmove nidje veze. Treba biti realan.
- corsa
#253 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Kod svakog mercedesa moras jace zalupiti vrata pri zatvaranju, ali je zato izolacija
Ovo govorim iz vlastititog iskustva, uvijek moram govoriti "Jace!".
Iznimka je jedino S klasa jer ima opciju uvlacenja vrata ako se dobro ne zatvore.
Iznimka je jedino S klasa jer ima opciju uvlacenja vrata ako se dobro ne zatvore.
-
AdnanSA
#254 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Ovo je istina za zatvaranje vrata na Peugeotu 308. Sjedoh neki dan u 308 i to onaj sa max opremom unutra i stvarno izgleda super ali zatvaranje vrata kao na hali. Em lupa em moraš jako zalupiti ako hoćeš zatvoriti iz prve. U moje Mazde 3 to ide puno lakše i sa ljepšim zvukom iako vrata djeluju puno masivnija nego na Peugeotu. Da ne bude zabune unutrašnjost u Mazde 3 i nije neka specijalna čak je instrument tabla napravljena od tvrde plastike nešto ala Dacia style i jedini mekani tekstil je na unutrašnjosti vrata ali zato nema nikakvih cvrčaka, sve radi kao prvog dana i nema skoro nikakvog traga habanja igdje poslje 8 godina i 200 000 km.ado-šampion wrote:I onda me neko pita zasto mi je bitan zvuk pri zatvaranju vrata.condy wrote:Cure su inače " nježne " sa autima![]()
btw. Vrata kod C4 ne trebaš zalupiti, već je dovoljno malo jače ih gurnuti da ona zveknu. Nije to ništa novo kad su u pitanju francuzi.... Vrata kada se pozicioniraju, tačno se uradi premjer potrebne težine vrata, njene nakošenosti, i posebno se zglobovi projektuju da bi vrata što mekše i tiše ulegla. Unutrašnji kederi vrata igraju veoma bitnu ulogu kod amortizovanja udara vrata itd. Slažem se da ne treba biti krkan i vrata gurati silovito, ali ne treba se ni patiti sa zatvaranjem, kao da su od stakla....Na svim autotestovima, se provjerava kako vrata dihtuju, i to ne slučajno jer se to usavršava i poboljšava sa svakim novim modelom vozila.Ljudi ulazu velike napore u te "sitnice", a to ustvari nisu sitnice jer upravo takvi detalji odredjuju koliko ce auto izgledati "staro" nakon godina eksploatacije.
Ono sto je meni nejasno, zasto uopste raspravljamo o kvalitetu zavrsne obrade izmedju Njemaca i Francuza. O tome je bespredmetno raspravljati.
Razina kvaliteta zavrsne obrade kod recimo Pezoa 308 2008. je otprilike na nivou na kojem su Njemci pa i Japanci bili sredinom devedesetih. Baska zatvaranje vrata, ali meni je nepojmljivo bilo vidjeti da na autu koje je 2008 godiste rukohvati unutra izgledaju kao da ce se odvaliti pri svakom koristenju, kad se uhvate rukom zvuce kao da plastika daje posljednji napor da se ne raspadne, pa onda da se ona mat plastika na centralnoj konzoli povlaci pola centa unutra (takodje uz zvuk opiranja) na najmanji pritisak prstom. I to u vise njih u koje sam sjeo, svi 5 godina stari sa 100-150 k km na satu, svi iz Njemacke.
Iskreno meni je taj Pezo koji sam uzeo za primjer jer mi je blizak odlicno auto, iako ne mogu reci da sam ljubitelj Francuza, ali zavrsna obrada... za danasnje pojmove nidje veze. Treba biti realan.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#255 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
E usro si i sefa i stanicu.ado-šampion wrote:I onda me neko pita zasto mi je bitan zvuk pri zatvaranju vrata.condy wrote:Cure su inače " nježne " sa autima![]()
btw. Vrata kod C4 ne trebaš zalupiti, već je dovoljno malo jače ih gurnuti da ona zveknu. Nije to ništa novo kad su u pitanju francuzi.... Vrata kada se pozicioniraju, tačno se uradi premjer potrebne težine vrata, njene nakošenosti, i posebno se zglobovi projektuju da bi vrata što mekše i tiše ulegla. Unutrašnji kederi vrata igraju veoma bitnu ulogu kod amortizovanja udara vrata itd. Slažem se da ne treba biti krkan i vrata gurati silovito, ali ne treba se ni patiti sa zatvaranjem, kao da su od stakla....Na svim autotestovima, se provjerava kako vrata dihtuju, i to ne slučajno jer se to usavršava i poboljšava sa svakim novim modelom vozila.Ljudi ulazu velike napore u te "sitnice", a to ustvari nisu sitnice jer upravo takvi detalji odredjuju koliko ce auto izgledati "staro" nakon godina eksploatacije.
I kilometar pruge.
@citro
U pravu si.
Vidim sad da je Toyota odlucila povecati plate svojim radnicima za 2700 jena,odnosno za 0.8% sto dovodi negdje do tvoje cifre od 270 000 jena,mozda malo jace,a to je po danasnjem kursu oko 2000€.
Last edited by mali_milojica on 17/04/2014 13:00, edited 2 times in total.
-
romeomoraprezivjeti
#256 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Ja mu vjerujem u potpunosti,jer poslije daihtsu,kako ono bijese model,ne mogu se sjetiti,a vjerovatno i oni koji su ga pravili, svaka vrata koja pokusa da zatvori klepecu,zvone, ili tako nekako. Nema onog osjecaja k'o frizider obodin pri zatvaranju.
poslano s moga Sonija Ze:-D
-
ado-šampion
#257 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Vjeruj mi prijatelju, Daihatsu iz 97. ima bolju zavrsnu obradu nego taj Pezo. Ima isti karina zvuk pri zatvaranju vrata, ali zato se unutra nista ne klima ni posle 16 godina vozanja na BH cestama. Mozes unutra lupati rukama po tabli koliko hoces, nikakav zvuk savijanja i gnijecenja plastike neces dobiti. A taj Pezo je 5 godina vozan u Njemackoj i dosta stvari se klima, cak i pri normalnoj upotrebi, uhvatis se za rukohvat da gurnes vrata da izadjes iz auta, on skripi pod rukom, pritisnes malo mat plastiku oko komandi klime skripi pod rukom. Pitam se sta ce biti posle 5 godina vozanja po BH cestama.romeomoraprezivjeti wrote:Ja mu vjerujem u potpunosti,jer poslije daihtsu,kako ono bijese model,ne mogu se sjetiti,a vjerovatno i oni koji su ga pravili, svaka vrata koja pokusa da zatvori klepecu,zvone, ili tako nekako. Nema onog osjecaja k'o frizider obodin pri zatvaranju.![]()
Da se razumijemo Pezo 308 je space shuttle od auta za moj Daihatsu, ali opet ponavljam kvalitet izrade je na nivou Golfa III.
A ti slobodno nastavi provocirati, vjeruj mi to sto konstantno provociras, a ja te konstantno kuliram predstavlja mi narocito zadovoljstvo.
-
RPM
#258 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
uradio sam jednostavan test, na mojoj Octaviji A5 otvorim prozor do pola, otvorim i zalupim vratima, trese i zveči kao da je nešto odpalo, treese se staklo na svim vratima i na svim octavijama na kojima sam to probao ... odem u Toyotin salon, Corolla, odmah za vrata, staklo spustim do pola, zalupim, ništa tajac, kao da i nije otvoreno ... interesantno
-
condy
#259 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Pezo 308 kao i njegov prethodnik, samo na prvi pogled izgleda ukomponovano vozilo. Međutim, tačno je ovo što @ ado-šampion piše, da je kvaliteta završna obrada jako slaba. Unutrašnjost lijepo zgleda ali je dosta loše kvalitete, i vremenom se brzo ishaba. Npr. volan koji nije kožom obložen je napravljen od dosta mekše plastike, što pod rukom daje ljepši osjećaj, ali po našem vremenu po ljetnim žegama a posebno zbog sprejeva sa auto praonica, on se pohaba za dvije godine i izgleda sav izlizan. Pored toga, nakon nekog vremena imaš osjećaj da će se plastika na volanu pomjera jer je mekana, klizi, osjetiš to pod rukom. Kod vw vozila starih preko deset godina to se ne može nikad osjetiti.
Završna obrada kod francuskih vozila je daleko slabija od njemačkih proizvođača, kod kojih ne mora izgledati lijepo ( npr. plastika kod golfa ili pasata po vratima ) ali je dugotrajna.
Završna obrada kod francuskih vozila je daleko slabija od njemačkih proizvođača, kod kojih ne mora izgledati lijepo ( npr. plastika kod golfa ili pasata po vratima ) ali je dugotrajna.
-
condy
#260 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Za tu octaviju je to tačno, da se trese. I za Golfa, isto tako, ( isti princip rada ) ali samo kada je prozor otvoren do pola. Zbog čega ja tako, to ne znam.RPM wrote:uradio sam jednostavan test, na mojoj Octaviji A5 otvorim prozor do pola, otvorim i zalupim vratima, trese i zveči kao da je nešto odpalo, treese se staklo na svim vratima i na svim octavijama na kojima sam to probao ... odem u Toyotin salon, Corolla, odmah za vrata, staklo spustim do pola, zalupim, ništa tajac, kao da i nije otvoreno ... interesantno
Pošto si poredio ta dva vozila, kako ti se čini unutrašnjost corolle, konkretno instrument tabla u odnosu na novu octaviju, a ne na tvoju
-
RPM
#261 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
evo, malo je reći da sam dosadio trgovcima u oba salona i Škodi i Toyoti ... prvo sam razgledao i "opipao" Octaviu, valjda što već vozim njihovo auto, nije me oduševila, pogotovo jer je sada na zadnjim vratima tvrda plastika a na prethodnim je bila meka, cockpit tipično germenitirani istočno evropski da se razlikuje od VW u negativnom smislu, bez emocija i ne zanimljiv i sa više, čini mi se, lošijeg materijala. ... djeluje pomalo neuredno sastavljen s različitim zazorima sklopljenih plastičnih dijelova i što bi rekli na Top Gear auto bez šmeka .. uvaljeni zadnji dio oko tablice nepravilnoga oblika djeluje kao da je auto udareno sa zadnje strane pogotovo kad je prljavo.condy wrote: Za tu octaviju je to tačno, da se trese. I za Golfa, isto tako, ( isti princip rada ) ali samo kada je prozor otvoren do pola. Zbog čega ja tako, to ne znam.
Pošto si poredio ta dva vozila, kako ti se čini unutrašnjost corolle, konkretno instrument tabla u odnosu na novu octaviju, a ne na tvoju?
Corolla, odem u salon prvi put, sjednem za volan čudan osjećaj iz razloga jer je cockpit urađen u retro stilu i na prvi mah nije mi se dopalo ... po kvaliteti izrade sigurno i definitvno bolje od Octavije i po materijalima i po preciznosti, napravljeno da traje al' za dlaku lošije od Golfa VII (njega sam takođe razgledao i uradio testnu vožnju, kratko rečeno odličan) ... dođem drugi put, unutrašnjost mi ne smeta više toliko, treći put i svidjelo mi se ....
Ono što mi se nije svidjelo je da kada otvorite vrata gepeka i zavirite unutra po cijeloj širini gepeka vide se gole torzione šipke koje potppomažu otvaranje vrata, drugo, tapacirung na blatobranima iznad i okolo točkova ne postoji, tu je nanešena neka plastična masa ... možda je dobro jer sam ja svoju na Octiju razvalio nogom kad je stegao led ...
možda se još nečega sjetim pa napišem ....
-
530i
#262 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Ove tvrdnje su mjerene kada i gdje?condy wrote: Npr. volan koji nije kožom obložen je napravljen od dosta mekše plastike, što pod rukom daje ljepši osjećaj, ali po našem vremenu po ljetnim žegama a posebno zbog sprejeva sa auto praonica, on se pohaba za dvije godine i izgleda sav izlizan.
Kod vw vozila starih preko deset godina to se ne može nikad osjetiti.
Upravo su volkswagenova vozila u zadnjih 15-tak godina poznata po notornoj činjenici da se plastika ljušti, tj. spada površinski sloj sa nje...
-
jefferson
#263 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Da, VW ako nije kozom oblozen, vrlo brzo vise lici kao da su ga napale pirane.530i wrote:Ove tvrdnje su mjerene kada i gdje?condy wrote: Npr. volan koji nije kožom obložen je napravljen od dosta mekše plastike, što pod rukom daje ljepši osjećaj, ali po našem vremenu po ljetnim žegama a posebno zbog sprejeva sa auto praonica, on se pohaba za dvije godine i izgleda sav izlizan.
Upravo su volkswagenova vozila u zadnjih 15-tak godina poznata po notornoj činjenici da se plastika ljušti, tj. spada površinski sloj sa nje...
- _mufljuz_
#264 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
jefferson wrote:Da, VW ako nije kozom oblozen, vrlo brzo vise lici kao da su ga napale pirane.530i wrote:Ove tvrdnje su mjerene kada i gdje?condy wrote: Npr. volan koji nije kožom obložen je napravljen od dosta mekše plastike, što pod rukom daje ljepši osjećaj, ali po našem vremenu po ljetnim žegama a posebno zbog sprejeva sa auto praonica, on se pohaba za dvije godine i izgleda sav izlizan.
-
romeomoraprezivjeti
#265 Re: Odg: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
condy wrote:Pezo 308 kao i njegov prethodnik, samo na prvi pogled izgleda ukomponovano vozilo. Međutim, tačno je ovo što @ ado-šampion piše, da je kvaliteta završna obrada jako slaba. Unutrašnjost lijepo zgleda ali je dosta loše kvalitete, i vremenom se brzo ishaba. Npr. volan koji nije kožom obložen je napravljen od dosta mekše plastike, što pod rukom daje ljepši osjećaj, ali po našem vremenu po ljetnim žegama a posebno zbog sprejeva sa auto praonica, on se pohaba za dvije godine i izgleda sav izlizan. Pored toga, nakon nekog vremena imaš osjećaj da će se plastika na volanu pomjera jer je mekana, klizi, osjetiš to pod rukom. Kod vw vozila starih preko deset godina to se ne može nikad osjetiti.
Condy,lupas al' samo tako.
- Better Man
#266 Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Ado-šampion pretjeruje u hvalisanju Golfa i drugih VW po kvaliteti obrade. Evo čist primjer kvaliteta unutrašnjosti Golfa 5-ce. volan, rukohvati (mislim na ručke koje služe pri zatvranju i otvaranju vrata) se vrlo lako izližu, tj. plastika se guli i da ne nabrajam dalje i nakon par godina djeluju ofucano, kao da je auto staro 30 godina, a ne par godina. Tako da ne stoji tvrdnja da VW ima bolju završnu obradu od Francuza ili nekog drugog. I reči da Peugoet 308 ima završnu obradu na nivou VW auta iz sredine 90 godina je smiješno. Pa poznato je da je kvalitet VW auta za Američko tržište (mislim na materijale u unutrašnjosti auta) nula, tj. čisto smeće u odnosu na ono što prave i prodaju na evropskom tržištu.
-
condy
#267 Re: Odg: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
romeomoraprezivjeti wrote:condy wrote:Pezo 308 kao i njegov prethodnik, samo na prvi pogled izgleda ukomponovano vozilo. Međutim, tačno je ovo što @ ado-šampion piše, da je kvaliteta završna obrada jako slaba. Unutrašnjost lijepo zgleda ali je dosta loše kvalitete, i vremenom se brzo ishaba. Npr. volan koji nije kožom obložen je napravljen od dosta mekše plastike, što pod rukom daje ljepši osjećaj, ali po našem vremenu po ljetnim žegama a posebno zbog sprejeva sa auto praonica, on se pohaba za dvije godine i izgleda sav izlizan. Pored toga, nakon nekog vremena imaš osjećaj da će se plastika na volanu pomjera jer je mekana, klizi, osjetiš to pod rukom. Kod vw vozila starih preko deset godina to se ne može nikad osjetiti.
Condy,lupas al' samo tako.Sto se tice te plastike na volanu,tu je vw koncern a jos poneki svabo daleko losiji od francuza. Ako se na njima ne guli ta plastika i ako ona nije osjetljiva ja ne znam stvarno koja jeste?! Da ne pricam o kvaliteti laka i plastike oko prekidaca za prozore,rukohvata itd. na golfu 4,5,6 passatu 5,5.5,6, i dalje da ne nabrajam.
Svaki volan će se vremeno ljuštiti, izlizati,.... Ipak nije isto kad se volan izliže nakon dvije tri godine, kao kod 308-ce ili nakon deset godina kao kod Golfa. Moja iskustva sa vw koncernom nisu takva, a presao sam sa njima jako mnogo za bh. uvjete. To što si ti sjedio u nekom od vw koji ima na satu preko 300kkm i koji ima deset godina, i vidio da ima izlizan volan, ili plastiku koja se ogulila oko prekidača, to nije nikakav reprezentativan primjerak u odnosu na jednog puga iz 09 ili 10 godine.
-
condy
#268 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Lijepo si opisao i jedno i drugo vozilo, posebno ovo boldano. Ja nisam imao priliku uzivo vidjeti novu corollu, ali isto kao i ti unutrašnjost na prvi pogled meni sa slika izgleda također u retro stilu i nije mi se nikako na prvi pogled dopala. Međutim, najvjerovatnije da bi se vremenom mogao navići. Što se tiče Octavije, slažem se da je unutrašnjost dosta bezlična i monotona. Kod Golfa je to sve na višem nivou ali za porodične ljude je ipak bolji izbor Octavija ili Corolla zbog prostranosti odnosno gepeka.RPM wrote:
Corolla, odem u salon prvi put, sjednem za volan čudan osjećaj iz razloga jer je cockpit urađen u retro stilu i na prvi mah nije mi se dopalo ... po kvaliteti izrade sigurno i definitvno bolje od Octavije i po materijalima i po preciznosti, napravljeno da traje al' za dlaku lošije od Golfa VII (njega sam takođe razgledao i uradio testnu vožnju, kratko rečeno odličan) ... dođem drugi put, unutrašnjost mi ne smeta više toliko, treći put i svidjelo mi se ....dugmad precizno urađena i postavljena, šavovi na sjedištima besprijekorno, svi zazori isti, sjedišta udobna, prostor vidno prostraniji od Octavije MkII i MkIII, komandna tabla fino osvjetljena sve pregledno i pažljivo osmišljeno ....
Ono što mi se nije svidjelo je da kada otvorite vrata gepeka i zavirite unutra po cijeloj širini gepeka vide se gole torzione šipke koje potppomažu otvaranje vrata, drugo, tapacirung na blatobranima iznad i okolo točkova ne postoji, tu je nanešena neka plastična masa ... možda je dobro jer sam ja svoju na Octiju razvalio nogom kad je stegao led ...... kućišta zvučnika u gornjim uglovima komandne table bezveze urađena kružnog oblika štrče k'o bubuljice, o opremi da i ne govorim, suvišno je.
možda se još nečega sjetim pa napišem ....
-
romeomoraprezivjeti
#269 Re: Odg: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
condy wrote:romeomoraprezivjeti wrote:condy wrote:Pezo 308 kao i njegov prethodnik, samo na prvi pogled izgleda ukomponovano vozilo. Međutim, tačno je ovo što @ ado-šampion piše, da je kvaliteta završna obrada jako slaba. Unutrašnjost lijepo zgleda ali je dosta loše kvalitete, i vremenom se brzo ishaba. Npr. volan koji nije kožom obložen je napravljen od dosta mekše plastike, što pod rukom daje ljepši osjećaj, ali po našem vremenu po ljetnim žegama a posebno zbog sprejeva sa auto praonica, on se pohaba za dvije godine i izgleda sav izlizan. Pored toga, nakon nekog vremena imaš osjećaj da će se plastika na volanu pomjera jer je mekana, klizi, osjetiš to pod rukom. Kod vw vozila starih preko deset godina to se ne može nikad osjetiti.
Condy,lupas al' samo tako.Sto se tice te plastike na volanu,tu je vw koncern a jos poneki svabo daleko losiji od francuza. Ako se na njima ne guli ta plastika i ako ona nije osjetljiva ja ne znam stvarno koja jeste?! Da ne pricam o kvaliteti laka i plastike oko prekidaca za prozore,rukohvata itd. na golfu 4,5,6 passatu 5,5.5,6, i dalje da ne nabrajam.
Svaki volan će se vremeno ljuštiti, izlizati,.... Ipak nije isto kad se volan izliže nakon dvije tri godine, kao kod 308-ce ili nakon deset godina kao kod Golfa. Moja iskustva sa vw koncernom nisu takva, a presao sam sa njima jako mnogo za bh. uvjete. To što si ti sjedio u nekom od vw koji ima na satu preko 300kkm i koji ima deset godina, i vidio da ima izlizan volan, ili plastiku koja se ogulila oko prekidača, to nije nikakav reprezentativan primjerak u odnosu na jednog puga iz 09 ili 10 godine.
Moj auto ima 300 kkm,plastika je na volanu,nigdje nema packe,tragova ljustenja ili neceg slicnog. Isto tako taj pug iz 09 mozda je presao vise km od prikazanih na satu,pa je moguce da ima ostecenja. Ali pricati da je nekvalitetna i da je losija od vw,necu nikad priznati. Vidio sam i vozio sam dosta vw vozila koja su na maloj km imali ostecenja na volanu,o skodama i seatu da ne pričam.
- drndalo
#270 Re: Odg: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Hm, zadrzacu se unutar istog koncerna, nikoga sa strane necu gledati... Skoda Felicija, 15-a godina upotrebe, 11.000 KM placena nova u salonu, vozim je svaki dan, volan je jos uvijek kao nov... Izlizavanja nema ni u tragovima...condy wrote: Svaki volan će se vremeno ljuštiti, izlizati,.... Ipak nije isto kad se volan izliže nakon dvije tri godine, kao kod 308-ce ili nakon deset godina kao kod Golfa.
Sluzbene Octavie II, 2010, vac sa 20-30.000 km unutar godine dana pocele su da se fucaju... Do 50.000 km unutar 2 godine na volanima su vec bile rupe od ispadnutih komada lose plastike/pjene/stagoddajeonobilo...
Sluzbeni G5 su imali slicnu situaciju, osim sto nisu otpadali komadi volana, negdje u 4-oj godini upotrebe... Prije njih G4 su radili bez problema 6-u godinu, svaki sa >240.000 km, i samo je koza na njima bila uglancana, a plastike su bile skoro kao nove. Oni su na onim mjenjacima onu papirnu imitaciju koze imali pobucanu vec u prvoj godini...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#271 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Komsija ima Octaviu II,novu kupljenu ovdje. Za 70 000 km koliko je presla i 6 godina koristenja,volan izgleda kao da je auto vozio Pitbull,a volan drzao naravno zubima.
To ne znaci da je na svakoj tako. Mislim da je najvise do ljudi. Kod nekoga se extremno ruke znoje,sto uz sunce i preparate u autopraonicama daje dobitnu kombinaciju za brzo upropastavanje volana. Npr i kod mene je slican problem,pa iako sam na svom auto presvukao volan u kozu isti je izugledao katastrofalno,kao da nista nisam radio,nakon samo 50 000 km,
To ne znaci da je na svakoj tako. Mislim da je najvise do ljudi. Kod nekoga se extremno ruke znoje,sto uz sunce i preparate u autopraonicama daje dobitnu kombinaciju za brzo upropastavanje volana. Npr i kod mene je slican problem,pa iako sam na svom auto presvukao volan u kozu isti je izugledao katastrofalno,kao da nista nisam radio,nakon samo 50 000 km,
- drndalo
#272 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Ma nije samo do znoja, pusti tu pricu, ako G4 nema taj problem prije 12-e godine starosti, a G5 ima unutar 6 godina, onda je do pokusaja ustede na materijalu u proizvodnji... Jer se ne desava to na pokojem autu, nego je to pravilo, a oni koji nemaju problem su izuzeci...
-
tintilinic
-
tintilinic
#274 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Nije direktno vezano za temu ali daje sliku ko je uspješan i ko će da preživi.
"Njemački analitički institut Center Automotive Reserach objavio je rezultate istraživanja koje je proveo sa ciljem da utvrdi koliki profit imaju proizvođači automobila po svakom prodanom primjerku.
Što se tiče masovnih nepremium proizvođača, tu najbolje prolazi Toyota. Japanska kompanija je u plusu za 1801 euro po svakom prodanom vozilu, tj. marža joj je 9%.
Međutim, daleko bolje od nje stoje proizvođači luksuznih vozila. Tako Porsche profitira čak 16.590 eura po svakom primjerku (marža od 18%), a na drugom mjestu je duo Ferrari-Maserati sa 15.000 eura profita (15% marža).
Daleko iza njih je Audi koji ima 3821 eura profita po primjerku (10% marža), zatim BMW sa 3495 eura, dok Mercedes zarađuje tek 2012 eura, što je poprilično manje od njegove najbliže konkurencije. Usporedbe radi, prošle godine su zarađivali 3626 eura.
Možda iznenađuje podatak da je Volkswagen u prvih 6 mjeseci zarađivao 625 eura, što je marža od samo 3%. Prošle godine su zarađivali 751 euro.
S druge strane, ima i onih koji posluju u minusu. Tako je Fiat u prvih 6 mjeseci gubio 130 eura po primjerku, dok je u 2012.godini bio u minusu za 384 eura. Seat u ovoj godini gubi 164 eura za svako vozilo, dok je u prošloj godini taj minus iznosio 364 eura. Opel je u minusu 414 eura (prošle godine -834), europska podružnica Forda je snizila gubitke sa 967 na 843 eura (na globalnom nivou su u plusu 717 eura), a PSA (Peugeot-Citroen) sa 510 na 349 eura.
Sve spomenute brojke su izračunate na podlozi podataka o profitu kompanija prije plaćanja oporezivanja i kamata (EBIT).
1. Porsche 16.590 eura
2.Ferrari - Maserati 15.000
3.Audi 3821
4.BMW 3495
5.Mercedes/Smart 2012
6.Toyota 1801
7.Hyundai 1027
8.Kia 911
9.Nissan 861
10.Honda 785
11.Chrysler 768
12.Ford 717 (globalni nivo)
13.Škoda 671
14.Volkswagen 625
15.GM 604
Kompanije koje su u minusu:
1.Fiat -130 eura
2.Seat -164
3.PSA -349
4.Opel -414
5.Renault -457
6.Europska podružnica Forda -843
E sada ovo pomnožiš s godišnjom brojkom prodatih vozila i dođeš do zastrašujućeg profita TOYOTA ili zastrašujućih minusa Francuza...
"Njemački analitički institut Center Automotive Reserach objavio je rezultate istraživanja koje je proveo sa ciljem da utvrdi koliki profit imaju proizvođači automobila po svakom prodanom primjerku.
Što se tiče masovnih nepremium proizvođača, tu najbolje prolazi Toyota. Japanska kompanija je u plusu za 1801 euro po svakom prodanom vozilu, tj. marža joj je 9%.
Međutim, daleko bolje od nje stoje proizvođači luksuznih vozila. Tako Porsche profitira čak 16.590 eura po svakom primjerku (marža od 18%), a na drugom mjestu je duo Ferrari-Maserati sa 15.000 eura profita (15% marža).
Daleko iza njih je Audi koji ima 3821 eura profita po primjerku (10% marža), zatim BMW sa 3495 eura, dok Mercedes zarađuje tek 2012 eura, što je poprilično manje od njegove najbliže konkurencije. Usporedbe radi, prošle godine su zarađivali 3626 eura.
Možda iznenađuje podatak da je Volkswagen u prvih 6 mjeseci zarađivao 625 eura, što je marža od samo 3%. Prošle godine su zarađivali 751 euro.
S druge strane, ima i onih koji posluju u minusu. Tako je Fiat u prvih 6 mjeseci gubio 130 eura po primjerku, dok je u 2012.godini bio u minusu za 384 eura. Seat u ovoj godini gubi 164 eura za svako vozilo, dok je u prošloj godini taj minus iznosio 364 eura. Opel je u minusu 414 eura (prošle godine -834), europska podružnica Forda je snizila gubitke sa 967 na 843 eura (na globalnom nivou su u plusu 717 eura), a PSA (Peugeot-Citroen) sa 510 na 349 eura.
Sve spomenute brojke su izračunate na podlozi podataka o profitu kompanija prije plaćanja oporezivanja i kamata (EBIT).
1. Porsche 16.590 eura
2.Ferrari - Maserati 15.000
3.Audi 3821
4.BMW 3495
5.Mercedes/Smart 2012
6.Toyota 1801
7.Hyundai 1027
8.Kia 911
9.Nissan 861
10.Honda 785
11.Chrysler 768
12.Ford 717 (globalni nivo)
13.Škoda 671
14.Volkswagen 625
15.GM 604
Kompanije koje su u minusu:
1.Fiat -130 eura
2.Seat -164
3.PSA -349
4.Opel -414
5.Renault -457
6.Europska podružnica Forda -843
E sada ovo pomnožiš s godišnjom brojkom prodatih vozila i dođeš do zastrašujućeg profita TOYOTA ili zastrašujućih minusa Francuza...
- Optimist
#275 Re: Toyota Corolla ili Skoda Octavia
Octavia Tour, nakon 6 godina i 100k na satu, gornji dio volana je vidno izlizan i ruzno izgleda. Istu stvar sam vidio na jos 5-6 Octavia koje vozi rodbina i prijatelji, a sva vozila su kupljena nova ovdje i sa kilometrazom ne vecom od 150 k.
Ovim tempom na kilometrazi od 300k na gornjem dihelu volana ce biti samo metalna sipka.
Ovim tempom na kilometrazi od 300k na gornjem dihelu volana ce biti samo metalna sipka.