Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post Reply

Kako ce Kusturicu historija opisati?

Kao izdajicu svog naroda, svoje mahale, svog grada, svoje drzave, ukratko petokolonasa u toku agresije
78
64%
Ili nekako drugcije
44
36%

Total votes: 122

LBVIEW

#251 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:[
frajer je pukao skroz. shvatam ja ekscentricnost umjetnika i njegovu furku antiglobalizma ali je sa svojim ekstremizmom otisao u neku stvar. njegovi filmovi mi se nikad nisu svidjali jer je dao zapadu da gleda nas ovdje uz osjecaj nadmoci jer smo mi bijeda. poserem se na tu filozofiju
Sto se tice tog "antiglobalizma",bit ce kako mu ipak nedostaje malo dosljednosti :D , pusi kubu,pije americki viski, a uz to jos posjeduje svoj privatni nacionalni park, "Andricgrad", ups , to je ipak feudalizam. :D
Sto se tice srpskog fasizma, tu je rame uz rame s budaletinama tipa Noge,Bore Corbe... i nikad ga vise nista oprati nece.To mu se s pravom najvise i zamjera, jer na onaj nacin okrenuti leda narodu i gradu iz kojeg potice u najkriticnijim trenutcima njegove historije pod izgovorom toboznjeg neslagannja s politikom legitimnih vlasti moze samo zadnji nitkov.
Sto se pak filmova tice, brzo je skontao kako prica o primitivnom i divljem Balkanu ima produ na zapadu i, sibicar kakav je oduvijek i bio, odlucio je to debelo naplatiti(bas kao i pravoslavlje,srpstvo i tako te ublehe za siroke narodne mase).Inace, jednom sam cuo kako pojedini srpski nacionalisti smatraju kako je isti Srbe namjerno prikazao agresivnim i primitivnim u svojim filmovima. :D
Bodkin

#252 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
Bodkin wrote:[
frajer je pukao skroz. shvatam ja ekscentricnost umjetnika i njegovu furku antiglobalizma ali je sa svojim ekstremizmom otisao u neku stvar. njegovi filmovi mi se nikad nisu svidjali jer je dao zapadu da gleda nas ovdje uz osjecaj nadmoci jer smo mi bijeda. poserem se na tu filozofiju
Sto se tice tog "antiglobalizma",bit ce kako mu ipak nedostaje malo dosljednosti :D , pusi kubu,pije americki viski, a uz to jos posjeduje svoj privatni nacionalni park, "Andricgrad", ups , to je ipak feudalizam. :D
Sto se tice srpskog fasizma, tu je rame uz rame s budaletinama tipa Noge,Bore Corbe... i nikad ga vise nista oprati nece.To mu se s pravom najvise i zamjera, jer na onaj nacin okrenuti leda narodu i gradu iz kojeg potice u najkriticnijim trenutcima njegove historije pod izgovorom toboznjeg neslagannja s politikom legitimnih vlasti moze samo zadnji nitkov.
Sto se pak filmova tice, brzo je skontao kako prica o primitivnom i divljem Balkanu ima produ na zapadu i, sibicar kakav je oduvijek i bio, odlucio je to debelo naplatiti(bas kao i pravoslavlje,srpstvo i tako te ublehe za siroke narodne mase).Inace, jednom sam cuo kako pojedini srpski nacionalisti smatraju kako je isti Srbe namjerno prikazao agresivnim i primitivnim u svojim filmovima. :D
ma ja. otidji na temu o ukrajini. svi oni sto su za putina kuckaju iz amerike ili bi sutra guze dali da dobiju green card. u rusiju ih ne bi mogao natjerati ni puskom...

a emir ce za mene uvijek biti emir. poserem se na mijenjanje imena radi religije. ne moze biti pravoslavac emir? to sto je otisao u beograd ne drzim protiv njega. svako ima pravo da ima politicko misljenje. okrenuo ledja svom narodu? hmm, mozda. i divjak je tom logikom. cak je pucao na svoj narod. ipak, mislim da ce uvijek biti prvo poznat kao covjek sa dvije palme u dzepu pa onda kao neko ko je lizao slobi zadnjicu i prosipao srpski nacionalizam da bi dobio lovu...sad je samo presao u bl pa je dobio andricgrad i kamen iz trebinja...
LBVIEW

#253 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote: ma ja. otidji na temu o ukrajini. svi oni sto su za putina kuckaju iz amerike ili bi sutra guze dali da dobiju green card. u rusiju ih ne bi mogao natjerati ni puskom...

a emir ce za mene uvijek biti emir. poserem se na mijenjanje imena radi religije. ne moze biti pravoslavac emir? to sto je otisao u beograd ne drzim protiv njega. svako ima pravo da ima politicko misljenje. okrenuo ledja svom narodu? hmm, mozda. i divjak je tom logikom. cak je pucao na svoj narod. ipak, mislim da ce uvijek biti prvo poznat kao covjek sa dvije palme u dzepu pa onda kao neko ko je lizao slobi zadnjicu i prosipao srpski nacionalizam da bi dobio lovu...sad je samo presao u bl pa je dobio andricgrad i kamen iz trebinja...
Slusaj Bodkin,ne radi se ovdje o pravu na politicko misljenje vec o podrsci najcrnjem fasizmu koji jeste bio uperen protiv grada i naroda iz kojeg potice. Mogao je na stotinu nacina izraziti neslaganje s politikom zvanicnog Sarajeva, a on odlucio dati podrsku ludacima i zlocincima poput Slobe i Karadzica. :oops: I poredenje s Divjakom bi ovdje imalo smisla da je ovaj potonji dao podrsku bosnjackom nacionalizmu i branio zlocince iz bosnjackih redova. Umjesto toga Jova se distancirao od fasista iz redova svog naroda, pa ako je i pucao na iste nije pucao na sve Srbe,inace ispada kako su svi Srbi fasisti. :-) Da sad ne spominjem kako je taj isti Divjak ostao dosljedan i javno se distancirao od zlocina vojske ciji je general bio.
Bodkin

#254 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
Bodkin wrote: ma ja. otidji na temu o ukrajini. svi oni sto su za putina kuckaju iz amerike ili bi sutra guze dali da dobiju green card. u rusiju ih ne bi mogao natjerati ni puskom...

Slusaj Bodkin,ne radi se ovdje o pravu na politicko misljenje vec o podrsci najcrnjem fasizmu koji jeste bio uperen protiv grada i naroda iz kojeg potice. Mogao je na stotinu nacina izraziti neslaganje s politikom zvanicnog Sarajeva, a on odlucio dati podrsku ludacima i zlocincima poput Slobe i Karadzica. :oops: I poredenje s Divjakom bi ovdje imalo smisla da je ovaj potonji dao podrsku bosnjackom nacionalizmu i branio zlocince iz bosnjackih redova. Umjesto toga Jova se distancirao od fasista iz redova svog naroda, pa ako je i pucao na iste nije pucao na sve Srbe,inace ispada kako su svi Srbi fasisti. :-) Da sad ne spominjem kako je taj isti Divjak ostao dosljedan i javno se distancirao od zlocina vojske ciji je general bio.
vidi, nemoj misliti da ja podrzavam emira. valjda to vidis iz postova. ali ista ili veca podrska je to sto je jovo pucao nego sto je emir pricao. to sto emir brani zlocine ide njemu na dusu. ali poredjenje nije ni malo glupo
kakavdanakneiskustvu

#255 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by kakavdanakneiskustvu »

djonko brajs wrote:ljudi, ja sam jedini objasnio ovdje sta se kusturici ima zamjeriti. da mu filmovi ne jasu na toj ideji o strastvenim, iskrenim balkancima, sto je neoliberalna rasisticka ubleha, politika bi bila nebitna.

martin heidegger je najveci filozof 20 vijeka iako je bio clan nacisticke partije. poslije rata su ga jednostavno morali rehabilitirati a kapu mu skidaju i sartre i camus i svi drugi, poznati ljevicari, clanovi komunisticke partije i aktivni ucesnici otpora jer ovaj ipak nikoga nije ubio.

kusturicu pljuju muslimanski nacionalisti samo zato sto je on srpski nacionalista. big deal. treba da ga pljujemo svi skupa jer je zapadnjacima prodao laznu sliku o nama balkancima kao autenticnim siledzijama i ljubavnicima, a sto oni ionako misle jer kontaju da nemamo intelekt nego samo temperament, a ne sto je otisao u beograd.

ja nisam ni muslimanski nacionalista ni musliman,ne pljujem po kusturici,ali mi nije jasno njegovo ponašanje,nikako,i ne vjerujem da ga ljudi u bosni i pljuju prije svega zbog toga što je srpski nacionalista nego zato što je izdao svoj grad i državu,ničim izazvan
Bodkin

#256 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Bodkin »

Izdaja je na balkanu relativan pojam :) a i valjda pricamo da li ce ostati upamcen po nagradama ili tom djelu

Sent from my Lumia
kakavdanakneiskustvu

#257 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Bodkin wrote:Izdaja je na balkanu relativan pojam :) a i valjda pricamo da li ce ostati upamcen po nagradama ili tom djelu

Sent from my Lumia

izdaja je ono što je on uradio svojoj državi,nema tu puno filozofije,to je uradio ničim izazvan,i nije jedini,da ne bude zabune
Šveđanin

#258 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Šveđanin »

Ja razumijem da će naši ljudi prebirati po nacionalnosti, čiji je, čega se odrekao, čega nije.. Ali jednu stvar ne možeš reći. Ne možeš reći da je Kusturica loš režiser, kad to nije. Ne možeš reći da ga neće pamtiti, kad hoće. Itekako hoće. Kusturica nije svjetski top top, ali za balkanske okvire, on je ikona.

PS: Bio sam blizu Kusturice, negdje sam to i pisao na forumu, čovjek se osjeti da to nije normalno.. al valjda ti veliki umjetnici ne praktikuju da se kupaju često.. :D

EDIT: Da sumiramo. Kao filmski umjetnik: nebeske visine. Kao čovjek: njegova lična stvar kako se izjašnjava, to se ne komentariše.
kakavdanakneiskustvu

#259 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Šveđanin wrote:Ja razumijem da će naši ljudi prebirati po nacionalnosti, čiji je, čega se odrekao, čega nije.. Ali jednu stvar ne možeš reći. Ne možeš reći da je Kusturica loš režiser, kad to nije. Ne možeš reći da ga neće pamtiti, kad hoće. Itekako hoće. Kusturica nije svjetski top top, ali za balkanske okvire, on je ikona.

PS: Bio sam blizu Kusturice, negdje sam to i pisao na forumu, čovjek se osjeti da to nije normalno.. al valjda ti veliki umjetnici ne praktikuju da se kupaju često.. :D

EDIT: Da sumiramo. Kao filmski umjetnik: nebeske visine. Kao čovjek: njegova lična stvar kako se izjašnjava, to se ne komentariše.

nije bitno njegova nacionalna opredijeljenost,sramotno je njegovo pljuvanje po gradu u kojem je odrastao,živio
Ali Kemal

#260 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Ali Kemal »

kakavdanakneiskustvu wrote:nije bitno njegova nacionalna opredijeljenost,sramotno je njegovo pljuvanje po gradu u kojem je odrastao,živio
Ja ne kontam sto je ljude vise briga dal se kupa Kusturica od vlastite egzistencije. Njihovi "najblizi" ih uzimaju lopatom i onda malo puste Kusturicu, malo ovog-onog i zvot prolazi :-)
Valjda da su ljudi malo vise zaposleni, a manje bRezposleni ne bi ni bilo ovakvih rasprava.
Ko iz pjesme il me zeni il tamburu kupi, u nesto se udarati mora :D
Paranoid

#261 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Paranoid »

Ali Kemal wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:nije bitno njegova nacionalna opredijeljenost,sramotno je njegovo pljuvanje po gradu u kojem je odrastao,živio
Ja ne kontam sto je ljude vise briga dal se kupa Kusturica od vlastite egzistencije. Njihovi "najblizi" ih uzimaju lopatom i onda malo puste Kusturicu, malo ovog-onog i zvot prolazi :-)
Valjda da su ljudi malo vise zaposleni, a manje bRezposleni ne bi ni bilo ovakvih rasprava.
Ko iz pjesme il me zeni il tamburu kupi, u nesto se udarati mora :D
Nije to briga nego interesovanje zbog poslednjih desavanja, a koju su dokumentovali oni koji su najvise osteceni ili :izet: . Ti pogodi ko je donji u ovoj prici o Nemanji...imas pravo na dva pokusaja... :lol:

Dalje...kako god se okrene, na ex-yu prostoru najvise paznje okupira glavni Baja u eresu, grigorije-mustang, neimarlija Nemanja, a "kurir" zbog toga ima prezaposlene radnike, kao i BN.
hAZNADAR

#262 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by hAZNADAR »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Bodkin wrote:Izdaja je na balkanu relativan pojam :) a i valjda pricamo da li ce ostati upamcen po nagradama ili tom djelu

Sent from my Lumia

izdaja je ono što je on uradio svojoj državi,nema tu puno filozofije,to je uradio ničim izazvan,i nije jedini,da ne bude zabune
Nije to nikada bila njegova drzava niti je ovo bila njegova nacija.
Glupost je spominjati izdaju u njegovom slucaju. Recimo da je uvijek bio rodjeni Beogradjanin, zvao se uvijek Nemanja i bio uvijek iz sropske porodice,... . opet je bio djavolji advokat i u sluzbi zla. Historija ce ga tumaciti isto kao i Dobricu Cosica, Nogu, Crncevica,.. i ostale kvaziintelektualce u sluzbi fasizma. Svako spominjanje izdaje je apsurd.
Bodkin

#263 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:

Sent from my Lumia

Glupost je spominjati izdaju u njegovom slucaju. Recimo da je uvijek bio rodjeni Beogradjanin, zvao se uvijek Nemanja i bio uvijek iz sropske porodice,... . opet je bio djavolji advokat i u sluzbi zla. Historija ce ga tumaciti isto kao i Dobricu Cosica, Nogu, Crncevica,.. i ostale kvaziintelektualce u sluzbi fasizma. Svako spominjanje izdaje je apsurd.

i dalje tvrdim da je izdaja na balkanu relativna. 91 je neko izdao grad, neko jednu drzavu, neko drugu. Neko naciju, neko vjeru i neko porodicu. Bitno je da li si ostao covjek.Emir ce biti upamcen kao vrhunski u svom poslu. Jedan od sedam koji je dobio palmu dva puta.
Njegovi stavovi su prolazni i sluze za dnevnu politiku

Sent from my Lumia
Holms

#264 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Holms »

u vrijeme kad je cijeli svijet osudio zločin koji se činio u Bosni, ovaj je davao podršku zločincima
i jebe mi se jel on Nemanja, Emir, Sarajlija, marsovac
Danguba

#265 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Danguba »

Bodkin wrote:

i dalje tvrdim da je izdaja na balkanu relativna. 91 je neko izdao grad, neko jednu drzavu, neko drugu. Neko naciju, neko vjeru i neko porodicu. Bitno je da li si ostao covjek.Emir ce biti upamcen kao vrhunski u svom poslu. Jedan od sedam koji je dobio palmu dva puta.

Sent from my Lumia
pitaj prosjecnog europskog gradjanina o njemu... :-) bez gugleta nista :izet:

onaj ko je dobar, trudit ce se da ostane aktuelan sto duze u tom poslu a ne pjevati velicajuci zlocince da bi skrenuo paznju na sebe.

kreten i kriminalac, sto ce historija dokazati
animals

#266 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by animals »

Ja licno, ne cijenim covjeka koji promjeni vjeru...pa makar to bio i veliki redatelj..pametnije bi mu bilo da je se odrekao islama i postao ateist..tada bi ga mozda i cjenio..ali ipak, da je to uradio u mirnodopskim uslovima, niko mu ne bi nista mogao prigovoriti..ali dok se dogadja krvavi rat u BIH, on mjenja ime i vjeru i ne kao ugledna licnost pokusava pomoci svojoj domovini,..jer podrzavati ubistva, moze samo necovjek..tako da je on kao covjek, negativac u svakom pogledu...da se razumijemo, nije on morao podrazavati samo tadasnje muslimanne, vec je morao dignuti glas protiv genocida i ubistva stanovnika njegove domovine, bez obzira koje su vjere ti bili..
Danguba

#267 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Danguba »

...

Fantazija i tačnost! Strast i vještina! Istinska kultura jednog vrhunskog evropskog intelektualca s kojim mogu razgovarati o Artou (Artaud), Brehtu (Brecht), ali i o Altuseru (Althusser) ili Žižeku - to je Mustafić. Nije to neki Kusturica!

Zašto baš Kusturica? Šta mu zamjerate?

- To što je izgubio talent koji mu je bio svojstven. Koliko tužno kada neko ko je autor filmova kao što su "Otac na službenom putu" ili "Arizona Dream" završi svoju karijeru u ulozi patetičnog umjetnika propagande igrajući lažnog divljaka i službenog pobunjenika!

Njegov projekt „adaptacije" velikog Andrićevog djela čini se da izražava ono što su nadrealisti zvali „zločinom protiv sigurnosti duhovnog zdravlja". Gledam taj pad Kusturice.
Kompariram s moralnom časnošću Mustafića ili sineaste kakav je Danis Tanović. Zaista sam užasnut...

Bernard-Henri Levy
Bodkin

#268 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Bodkin »

Danguba wrote:
Bodkin wrote:

Sent from my Lumia
pitaj prosjecnog europskog gradjanina o njemu... :-) bez gugleta nista :izet:

onaj ko je dobar, trudit ce se da ostane aktuelan sto duze u tom poslu a ne pjevati velicajuci zlocince da bi skrenuo paznju na sebe.

kreten i kriminalac, sto ce historija dokazati
pa nece ga ni pamtiti prosjecan gradjanin nego struka. ne zna projecan europljanin ni za kopolu :) a kriminalac jeste naravno. ne slazem se ni sa njegovim stavovima...
kakavdanakneiskustvu

#269 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

hAZNADAR wrote:

Sent from my Lumia

izdaja u smislu da je okrenuo leđa svom gradu i svojoj državi,jer je ipak iz sarajeva i bosne,i stavio se u službu onog ko je pokrenuo ubijanje tog grada
kakavdanakneiskustvu

#270 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Holms wrote:u vrijeme kad je cijeli svijet osudio zločin koji se činio u Bosni, ovaj je davao podršku zločincima
i jebe mi se jel on Nemanja, Emir, Sarajlija, marsovac

kratko,jasno,nema potrebe za daljom pričom
hAZNADAR

#271 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by hAZNADAR »

animals wrote:Ja licno, ne cijenim covjeka koji promjeni vjeru...pa makar to bio i veliki redatelj..pametnije bi mu bilo da je se odrekao islama i postao ateist..tada bi ga mozda i cjenio..ali ipak, da je to uradio u mirnodopskim uslovima, niko mu ne bi nista mogao prigovoriti..ali dok se dogadja krvavi rat u BIH, on mjenja ime i vjeru i ne kao ugledna licnost pokusava pomoci svojoj domovini,..jer podrzavati ubistva, moze samo necovjek..tako da je on kao covjek, negativac u svakom pogledu...da se razumijemo, nije on morao podrazavati samo tadasnje muslimanne, vec je morao dignuti glas protiv genocida i ubistva stanovnika njegove domovine, bez obzira koje su vjere ti bili..
Nije Emir nikada bio ni musliman, ni Bosnjak, niti drzavljanin BiH. Tako da izdaja ne postoji u ovom slucaju. A da ljudi nisu mijenjali vjere, danas bi se svi i dalje klanjali kipovima i prinosili ljudske zrtve. Svako spominjanje njegove promjene vjere i imena, i izdaje naroda,.. samo pokazuje slabost jednog dijela Bosnjaka koji zale sto on nije nas vec je sad njihov. Takvi samo daju gorivo srpskim nacionalistima koji se slade time i tumace to kao tobozu bosnjacku bjezaniju od istine o porijeklu pa ih Emir na to podsjeca,... Koja glupost. Dajte ljudi prekinite vise o njegovoj vjeri i ostalim stvarima licne prirode - samo njega na taj nacin uzdizete a sebe spustate. Emir je iz Jugoslavije otisao u Beograd i sa islamom, bosnjastvom, BiH drzavom nije nikada imao nikakvog dodira pa nije imao ni sta izdati. Kakve veze ima sto je Emir, pa muslimanska imena unazad 100 god imas i u srpskom i hrvatskom nacionalizmu pa malo ko spominje izdaju. Abdicevci su bar muslimani i bili U BiH drzavi pa tu mozemo govoriti o izdaji, Emir nije nikada bio dio necega sto je izdao. Osim mozda staro jugoslovenstvo kojeg su upravo srpski intelektualci u beogradu izdali i prekrstili u nesto drugo.

On je samo jedan od kvaziintelektualaca u sluzbi zla, moralni i duhovni pomagac u agresiji,.. samo jedan od srpskih promotora mrznje i u istom je rangu sa Dobrisom Cosicem, Nogom, Kaporom, Kaporom, Beckovicem, Borom Corbom, Crncevicem,.... neko je pisanom rjecju promovirao mrznju, fasizam i agresiju, neko pjesmom, a neko filmovima i izjavama. Historija ce Kustu samo staviti u taj rang i tu grupu srpskih intelektualaca, kao sto historija danas tumaci hitlerove intelektualce koji su bili medijska, kulturna,.. potpora nacizma. Razlika je samo u tome sto su nacisticki intelektualci osudjeni u Nirnbergu a srpski nisu.
Chika Krlja

#272 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Chika Krlja »

Izdajica
Corto Maltese

#273 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Corto Maltese »

Ja bih predložio promjenu naslova ove teme, i odmah dao i konačan odgovor:

"Kako ce Kusturicu historija otpisat?"
"Bez ikakvog napora"
Adriatic

#274 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Adriatic »

Zaista je u teškoj poziciji.
Slobe nema, Srbija glumi evropljanku, otcjepljenje RS više nije in u Srbiji (barem ne javno), ....
A i kao reditelj je sve manje interesantan.
I šta mu je preostalo drugo nego da ode kod šačice genocidlija na Drini i tamo traži utočište.
A i četaljima više nije zanimljiv.
Za njih je već potrošen, samo što on to ne zna.
dert

#275 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by dert »

Corto Maltese wrote:Ja bih predložio promjenu naslova ove teme, i odmah dao i konačan odgovor:

"Kako ce Kusturicu historija otpisat?"
"Bez ikakvog napora"
Kao slugu zla :twisted:
Post Reply