Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Cherry-Cherry

#251 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Cherry-Cherry »

apsidejzi wrote:
Cherry-Cherry wrote:Meni bi bilo dovoljno to da smo blizak rod i da mi se smuči i pomisao da bih mogla sa rođakom da... :-) Mislim fuj... :-) Zar je moguće da postoje ljudi, kojima je to prvo gadno, a onda odjednom kada vide da je dozvoljeno u svetoj knjizi, to im bude ok... :-)
Nego... jel te dragi ostavio? Javljali se na telefon? Salje li poruke?

Provalio covjek ublehasa pa veli bjezi na vrijeme.
Hvala lijepo na pitanju, sve je u redu :) , mada ne vidim kakve to veze ima sa ovom temom. Veoma je jadno u nedostatku argumenata, povlačiti priču sa neke druge teme i uplitati lične stvari... :-) To dovoljno govori o tebi i tvom karakteru. ;-)
nemezis

#252 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

nightvision wrote:Posto (sva sreca) ne zivimo u serijatskoj ili vjerskoj drzavi nekog drugog "tipa" apsolutno nije bitno sta nekakav serijat kaze ko se smije ili ne smije vjencati. Za takve nedoumice postoji ponajprije moderna medicina sposobna da utvrdi i preporuci koliko bi buduci bracni partneri trebali biti minimalno udaljeni po rodbinskoj liniji i koliko je meni poznato u skladu je sa Porodicnim Zakonom FBiH koji kaze"

Član 12.
(1) Brak se ne može sklopiti između krvnih srodnika u ravnoj i pobočnoj liniji do četvrtog stepena uključivo.

Tako da rijesimo nedoumice, svaka, pa i vanbracna veza izmedju partnera po blizoj rodbinskoj liniji je protivzakonita i krivicno djelo.

Nakostrijesim se kad pomislim koliko bolesnika bi uvelo serijatski zakon da bi "legalno" mogli zeniti djecu od 12-13 godina (pa i mladje) samo da bi upraznjavali svoje pedofilske nastranosti.

Toliko od mene... Bujrum opletite... Samo dzaba, rekao sve sto treba i necu se vise uvracati na temu. Nema potrebe. :D

.
Treba da znaš da je peto koljeno, koje je po zakonu dozvoljeno, vrlo blizak rod po našim običajima tako da se i takvi brakovi rijetko sklapaju.
nemezis

#253 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

Joe McCarthy wrote:
Cherry-Cherry wrote:Meni bi bilo dovoljno to da smo blizak rod i da mi se smuči i pomisao da bih mogla sa rođakom da... :-) Mislim fuj... :-) Zar je moguće da postoje ljudi, kojima je to prvo gadno, a onda odjednom kada vide da je dozvoljeno u svetoj knjizi, to im bude ok... :-)
Muhamed je reko da je uredu tucat se sa rodom, ali nedaj zlu da pogledas "brata po mlijeku". :D

Jbt moras se pitat u kakvom mentalnom stanju je bila osoba koja je sastavila ovu knjigu zbog koje svaki peti Arap (i drugi jadni narodi koji su upropasteni ovim beduinskim ludilom) ima neki genetski poremećaj :P
Je li ovo samo da se napadne Kuran ili racionalna ocjena? Sadašnji zakon i te kako dozvoljava da se tucaš sa rodom, pa ne vidim da se nešto posebno kritikuje. Brak izmedju rodbine se uglavnom ne sklapa zbog običaja. Ako isključimo božansko porijeklo Kurana i stavimo ga u vremenski okvir gdje je nastao, knjiga i nije toliko loša. Ima nekih grešaka, slažem se, ali uzmi u obzir da je pisan prije 15 vijekova i da je trebala da reguliše život u to vrijeme. Druga je stvar što je neki smatraju knjigom za sva vremena što je besmisleno.
nemezis

#254 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

Pokretaču teme to očito nije "fuj" nego želi da vidi da li se uklapa u propise, vjerske i gradjanske. Ne znam zašto bi i bilo fuj "ono" sa osobom za koju i ne zna da mu je rod a zatim sazna.
Drinski

#255 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Drinski »

daj, manite se tih koljena i nena, postoje stepeni srodstva (ili ako hocemo da bas tako tjeramo, jedno koljeno su dva stepena srodstva), zna se kako se oni računaju, po broju rođenja, napr. dva brata nisu u prvom, nego u drugom stepenu srodstva pobocne linije (imaju dva rođenja, rođenje jednog i rođenje drugog brata), sto znaci da je recimo u nasem pravu zabranjen brak između njihove djece, ali ne i njihove unucadi i sl.
Joe McCarthy

#256 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Joe McCarthy »

nemezis wrote: Je li ovo samo da se napadne Kuran ili racionalna ocjena?
Svaka normalna i racionalna osoba treba napadati ovo beduinsko ludilo koje uništava Bošnjake.
nemezis wrote:Sadašnji zakon i te kako dozvoljava da se tucaš sa rodom, pa ne vidim da se nešto posebno kritikuje.
Brak izmedju rodbine se uglavnom ne sklapa zbog običaja. Ako isključimo božansko porijeklo Kurana i stavimo ga u vremenski okvir gdje je nastao, knjiga i nije toliko loša. Ima nekih grešaka, slažem se, ali uzmi u obzir da je pisan prije 15 vijekova i da je trebala da reguliše život u to vrijeme. Druga je stvar što je neki smatraju knjigom za sva vremena što je besmisleno.

Pa po zakonu ti je legalno da tucaš svoju sestru, punoljetnu kćer i rodicu, pa nema nijedne zakonske regulative protiv toga koja bi te mogla sankcionisat. Ali probaj je uzeti za ženu pa ćeš viditi dokle ćeš dogurati u sekularnom uređenju. :thumbup:
nemezis

#257 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

Joe McCarthy wrote:
nemezis wrote: Je li ovo samo da se napadne Kuran ili racionalna ocjena?
Svaka normalna i racionalna osoba treba napadati ovo beduinsko ludilo koje uništava Bošnjake.
Znači, cilj ti je ipak samo kritikovanje Kurana a ne rasprava o braku medju rodbinom? Mislim da većina Bošnjaka u BiH se baš i ne pridržava svega rečenog u Kuranu. Vidiš sa i muslimani na temi ne podržavaju brak izmedju rodbine.
Joe McCarthy wrote:
nemezis wrote:Sadašnji zakon i te kako dozvoljava da se tucaš sa rodom, pa ne vidim da se nešto posebno kritikuje.
Brak izmedju rodbine se uglavnom ne sklapa zbog običaja. Ako isključimo božansko porijeklo Kurana i stavimo ga u vremenski okvir gdje je nastao, knjiga i nije toliko loša. Ima nekih grešaka, slažem se, ali uzmi u obzir da je pisan prije 15 vijekova i da je trebala da reguliše život u to vrijeme. Druga je stvar što je neki smatraju knjigom za sva vremena što je besmisleno.
Pa po zakonu ti je legalno da tucaš svoju sestru, punoljetnu kćer i rodicu, pa nema nijedne zakonske regulative protiv toga koja bi te mogla sankcionisat. Ali probaj je uzeti za ženu pa ćeš viditi dokle ćeš dogurati u sekularnom uređenju. :thumbup:
Mislim da zakon itekako brani seksualne odnose sa sestrom ili kćerkom. Radi se o tome da zakon ne brani brak izmedju rodbine preko četvrtog koljena a srodstvo u petom ili šestom koljenu se kod nas smatra bliskom rodbinom i uglavnom nikome ne pada na pamet da sklapa takav brak. Hoću da kažem da i zakon dozvoljava brakove izmedju rodbine koja je daleko bliža od one koja se u narodu smatra prihvatljivom za brak. Ne vidim da iko kritikuje zakon koji dozvoljava takav brak. Jednostavno ljudi ne sklapaju takav brak.
5 0 5

#258 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by 5 0 5 »

nemezis wrote: Mislim da zakon itekako brani seksualne odnose sa sestrom ili kćerkom.
Koji zakon brani seksualne odnose sa sestrom ili kćerkom? Nisam siguran u ovo. Možda postoji zakon koji brani brak ili začeće. Ali ako ti želiš imati seksualne odnose sa svojom sestrom, koristeći kontracepciju, na primjer. Šta je u tome kažnjivo?
sinuhe

#259 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by sinuhe »

Einstein se razveo od Mileve da bi zivio sa rodicom. Ima kultura u kojim je to prihvatljivo i sigurno da ima tu i ljubavi.
Cudi me samo da ima muslimana koji ne znaju da im vjera ne brani takve brakove pa cak i negoduju na neki nacin.
nemezis

#260 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

505sCrtom wrote:
nemezis wrote: Mislim da zakon itekako brani seksualne odnose sa sestrom ili kćerkom.
Koji zakon brani seksualne odnose sa sestrom ili kćerkom? Nisam siguran u ovo. Možda postoji zakon koji brani brak ili začeće. Ali ako ti želiš imati seksualne odnose sa svojom sestrom, koristeći kontracepciju, na primjer. Šta je u tome kažnjivo?
Krivični zakon, ako nije bilo izmjena. Djelo je rodoskrvnjenje. Mislim da je zabranjen odnos sa prvim koljenom i bratom i sestrom.
5 0 5

#261 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by 5 0 5 »

nemezis wrote: Krivični zakon, ako nije bilo izmjena. Djelo je rodoskrvnjenje. Mislim da je zabranjen odnos sa prvim koljenom i bratom i sestrom.
Ok. Hvala. Ne znam kako je to dokazivo, ali eto. Ne razumijem se baš u pravne stvari.
nemezis

#262 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

Član 213.
Rodoskvrnuće
(1) Ko izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju s krvnim rođakom u ravnoj liniji ili s bratom ili sestrom,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora od šest mjeseci do dvije godine.
(2) Ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini s maloljetnikom, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina.
(3) Ko djelo iz stava 1. ovog člana učini s djetetom, kaznit će se kaznom zatvora od dvije do deset godina.
5 0 5

#263 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by 5 0 5 »

nemezis wrote:Član 213.
Rodoskvrnuće
(1) Ko izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju s krvnim rođakom u ravnoj liniji ili s bratom ili sestrom,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora od šest mjeseci do dvije godine.
(2) Ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini s maloljetnikom, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina.
(3) Ko djelo iz stava 1. ovog člana učini s djetetom, kaznit će se kaznom zatvora od dvije do deset godina.
Ovo pod (1) je relevantno. Ovo dolje je pedofilija. To je sasvim drugi par cipela. Ali ovaj prvi član je dosta čudan. Ne razumijem zašto bi bilo kažnjivo, ako se dvije odrasle osobe odluče na seksualni odnos? Naravno, ako ne planiraju imati djecu iz tog odnosa. Sad me zanima, da li je i (istospolni) seksualni odnos, recimo između dva brata ili dvije sestre isto kažnjiv?
nasa

#264 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nasa »

@Joe pripazi na izbor rijeci ;-)
insomnia78

#265 Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by insomnia78 »

505sCrtom wrote:
Rodoskvrnuće
Ovo pod (1) je relevantno. Ovo dolje je pedofilija. To je sasvim drugi par cipela. Ali ovaj prvi član je dosta čudan. Ne razumijem zašto bi bilo kažnjivo, ako se dvije odrasle osobe odluče na seksualni odnos? Naravno, ako ne planiraju imati djecu iz tog odnosa. Sad me zanima, da li je i (istospolni) seksualni odnos, recimo između dva brata ili dvije sestre isto kažnjiv?
Nije svaki odnos sa maloljetnim osobama pedofilija
Ovo pod 3, jeste
De naucite vise jednom sta je pedofilija, izlizaste rijec

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
nemezis

#266 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

505sCrtom wrote:
Rodoskvrnuće
Ovo drugo nije pedofilija. To je rodosrkvnuće sa maloljetnikom. Seks sa maloljetnikom nije pedofilija.
nemezis

#267 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

insomnia78 wrote:
505sCrtom wrote:
Rodoskvrnuće
Ovo pod 3, jeste

Ovo pod tri nije pedofilija nego rodoskrvnuće sa djetetom. Pedofilija nije kažnjiva zakonom.
nemezis

#268 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

505sCrtom wrote:Sad me zanima, da li je i (istospolni) seksualni odnos, recimo između dva brata ili dvije sestre isto kažnjiv?
Dva brata ispunjavaju uslov "sa bratom", tako da jeste.
insomnia78

#269 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by insomnia78 »

nemezis wrote:
insomnia78 wrote:
505sCrtom wrote: Ovo pod (1) je relevantno. Ovo dolje je pedofilija. To je sasvim drugi par cipela. Ali ovaj prvi član je dosta čudan. Ne razumijem zašto bi bilo kažnjivo, ako se dvije odrasle osobe odluče na seksualni odnos? Naravno, ako ne planiraju imati djecu iz tog odnosa. Sad me zanima, da li je i (istospolni) seksualni odnos, recimo između dva brata ili dvije sestre isto kažnjiv?
Ovo pod 3, jeste

Ovo pod tri nije pedofilija nego rodoskrvnuće sa djetetom. Pedofilija nije kažnjiva zakonom.
?????

5 0 5

#270 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by 5 0 5 »

nemezis wrote: Dva brata ispunjavaju uslov "sa bratom", tako da jeste.
Znaš li možda zašto je to tako? Koje je (pravno) obrazloženje za takav zakon? Imam dojam da razumiješ te stvari.
Dalje, znaš li možda da li je i homoseksualni odnos bio kažnjiv i do kada? A ako jeste bio kažnjiv, opet, kakvo je obrazloženje zašto je (bio) kažnjiv? Hvala ti za odgovore.
nemezis

#271 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

insomnia78 wrote:
nemezis wrote:
insomnia78 wrote: Nije svaki odnos sa maloljetnim osobama pedofilija
Ovo pod 3, jeste

?????

?????
seln

#272 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by seln »

nemezis wrote:
505sCrtom wrote:Sad me zanima, da li je i (istospolni) seksualni odnos, recimo između dva brata ili dvije sestre isto kažnjiv?
Dva brata ispunjavaju uslov "sa bratom", tako da jeste.
Jos ako zatrudni, eto belaja....
apsidejzi

#273 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by apsidejzi »

Cherry-Cherry wrote: Hvala lijepo na pitanju, sve je u redu :) , mada ne vidim kakve to veze ima sa ovom temom. Veoma je jadno u nedostatku argumenata, povlačiti priču sa neke druge teme i uplitati lične stvari... :-) To dovoljno govori o tebi i tvom karakteru. ;-)
Odakle mi kontra argument za glupost. U Kuranu ne pise ni da je brak sa majmunom zabranjen pa nikad nikom nije palo na pamet da pametuje o tome. Samo vama... ublehasima.
nemezis

#274 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

apsidejzi wrote:
Cherry-Cherry wrote: Hvala lijepo na pitanju, sve je u redu :) , mada ne vidim kakve to veze ima sa ovom temom. Veoma je jadno u nedostatku argumenata, povlačiti priču sa neke druge teme i uplitati lične stvari... :-) To dovoljno govori o tebi i tvom karakteru. ;-)
Odakle mi kontra argument za glupost. U Kuranu ne pise ni da je brak sa majmunom zabranjen pa nikad nikom nije palo na pamet da pametuje o tome. Samo vama... ublehasima.
Sa majmunom ne možeš stupiti u brak niti u Kuranu piše da možeš dok za sve osim pobrojanih piše da su dozvoljeni za brak. Pišeš gluposti da bi...šta?
apsidejzi

#275 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by apsidejzi »

nemezis wrote:
apsidejzi wrote:
Sa majmunom ne možeš stupiti u brak niti u Kuranu piše da možeš dok za sve osim pobrojanih piše da su dozvoljeni za brak. Pišeš gluposti da bi...šta?
Pa jel majmun nabrojan? Jel zirafa nabrojana? Konj? Isti spol?

Po kojoj logici SVI koji nisu nabrojani po defaultu postaju "dozvoljeni"?

Po tvojoj, ublehaskoj mozda?
Post Reply