Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post Reply
Hell.is.here

#251 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Hell.is.here »

Drinski wrote:
Hell.is.here wrote:
Drinski wrote:Pa eto, reci gdje si ti, pa ce se nesto naci i za tebe.
Meni bi recimo, iz profesionalnih razloga, bilo vrlo interesantno da nađem slučaj o kojemu si ti pisao: da čovjek nije kaznjen zbog voznje bez kupljene karte, jer je drzava kriva sto ovaj nije imao para za kartu.
Mozemo li se dogovoriti nesto?
Hajd prvo procitaj fino sta dam napisao pa onda komentarisi, moze?

Nisam napisao da neko nije kaznjen zato sto nema para da kupi kartu, nego sam rekao AKO nemas kartu , da moras platiti kaznu kakp god okrenes , a svaki dan na kaznu ide % ne znam koji je tacno.
A govorio sam za Bosnu da ne omogucuje mladima nista! Znas to je ogromna razlika ono sto ja napisem i ono sto ti "procitas".

Sent directly from hell!
sorry, mislio sam da ne govoris hipoteticki, nego o stvarnim slucajevima. Ovako ispada da pricas "na pamet".
Ali opet je drzava kriva, ne omogucuje mladima da imaju za kartu!
Hajd, uzdravlje.
Jesi ti smijesan neki lik... :)

Sam si naveo ranije kako u inostranstvu dok se jos skolujes pocnes raditi, sto znaci da ti drzava omogucuje da RADIS...A valjda znas ako radis imas mogucnosti npr.(na primjer- da ne shvatis nesto lijevo)
Kupis jbenu kartu...

Hajd mozda jednom i skontas :)

Sent directly from hell!
Drinski

#252 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Drinski »

Hell.is.here wrote: Sam si naveo ranije kako u inostranstvu dok se jos skolujes pocnes raditi, sto znaci da ti drzava omogucuje da RADIS....
To ja nisam napisao, mozda neko drugi jeste, ali ja nisam. :-D
Hajvan

#253 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Hajvan »

Vidi pitanja i govana...

Pa da mi je bilo dobro u bosni , ne bi bjezao sto dalje od bosne , mada sam nazalos opet nekako blizu :)

Bosna mi je draga ipak rodio sam se tu i zivio koliko sam mogao izdrati zivot u bosni.
A sta ja kao bosanac imam od svoje drzave ? Nista niti sam kad imao...
Zato mi ne pada na pamet da ja se nesto zamaram Bosnom , da se mene tice, ja ne bih nikad vise krocio u tu zemlju dokle god je situacija kakva jest..toliko mi je postala mrska fuj! Raja iz Bosne ce mi uvijek biti u srcu, nigdje nema ljudi kao sto su bosanci (ne svi ) ;)

I da ne pada mi napamet da ja dizem bosnu na noge ( govorim za sebe) da ja npr ulazem nesto u bosnu ma ni na jedan nacin to ne zelim, i ako sve bude u planu, jos malo i odreknem se tog zalosnog drzavljanstva.
Najvise mi je zao ljudi koji su "zaglavili" u Bosni, pogotovo borci koji su se borili i porodice sehida koje nemaju nikakva prava , nista ... sinovi, ocevi ginuli za sta?? "Zlatne kasike" kako je Alija obecavao?? Pa ljudi nemaju ni za plasticne kakve zlatne .... da ne serem vise ...
Glupa tema.... naravno svako iole pametan i ikakvoj mogucnosti da bjezi, bjezat ce iz te proklete zemlje ....

Sent directly from hell!

cemu ta potreba da se sere po Bosni (tj mjestu koje napustiš), a istovremeno se troši vrijeme u "virtualnoj" Bosni, na domeni .ba ekstenzije, forumu pisanom bsanskim jezikom?
ima li sociologa na ovoj temi koji ovakvu pojvu mogu smisleno raščlaniti i elaborirati? Da li je iko poceo baviti se ovom temom na sociološkoj, psihološkoj, filozovskoj ravni?
Šta je to?
Koji su ovo porivi??

Da li ima neki rad na ovu temu ( ne mora direktno iz bosne i o bosni). postojili rad koji opisuje i detrminira ovakav obrazac ponašanja u nekim drugim sredinama?

(na stranu ovako glupa temea i još glplji naziv koji naprosto izazivaju najniže strasti u nama)

i da, nije bitno koga već šta sam citirao, da se kolega forumaš ne uvrijedi i ne nadje prozvanim - nema potrebe za replikom :)
Last edited by Hajvan on 07/04/2014 13:34, edited 1 time in total.
Hell.is.here

#254 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Hell.is.here »

Drinski wrote:
Hell.is.here wrote: Sam si naveo ranije kako u inostranstvu dok se jos skolujes pocnes raditi, sto znaci da ti drzava omogucuje da RADIS....
To ja nisam napisao, mozda neko drugi jeste, ali ja nisam. :-D
Oprosti mislio sam da si ti napisao :)

Sent directly from hell!
Hell.is.here

#255 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Hell.is.here »

Hajvan wrote:
Vidi pitanja i govana...

Pa da mi je bilo dobro u bosni , ne bi bjezao sto dalje od bosne , mada sam nazalos opet nekako blizu :)

Bosna mi je draga ipak rodio sam se tu i zivio koliko sam mogao izdrati zivot u bosni.
A sta ja kao bosanac imam od svoje drzave ? Nista niti sam kad imao...
Zato mi ne pada na pamet da ja se nesto zamaram Bosnom , da se mene tice, ja ne bih nikad vise krocio u tu zemlju dokle god je situacija kakva jest..toliko mi je postala mrska fuj! Raja iz Bosne ce mi uvijek biti u srcu, nigdje nema ljudi kao sto su bosanci (ne svi ) ;)

I da ne pada mi napamet da ja dizem bosnu na noge ( govorim za sebe) da ja npr ulazem nesto u bosnu ma ni na jedan nacin to ne zelim, i ako sve bude u planu, jos malo i odreknem se tog zalosnog drzavljanstva.
Najvise mi je zao ljudi koji su "zaglavili" u Bosni, pogotovo borci koji su se borili i porodice sehida koje nemaju nikakva prava , nista ... sinovi, ocevi ginuli za sta?? "Zlatne kasike" kako je Alija obecavao?? Pa ljudi nemaju ni za plasticne kakve zlatne .... da ne serem vise ...
Glupa tema.... naravno svako iole pametan i ikakvoj mogucnosti da bjezi, bjezat ce iz te proklete zemlje ....

Sent directly from hell!

cemu ta potreba da se sere po Bosni (tj mjestu koje napustiš), a istovremeno se troši vrijeme u "virtualnoj" Bosni, na domeni .ba ekstenzije, forumu pisanom bsanskim jezikom?
ima li sociologa na ovoj temi koji ovakvu pojvu mogu smisleno raščlaniti i elaborirati? Da li je iko poceo baviti se ovom temom na sociološkoj, psihološkoj, filozovskoj ravni?
Šta je to?
Koji su ovo porivi??

Da li ima neki rad na ovu temu ( ne mora direktno iz bosne i o bosni). postojili rad koji opisuje i detrminira ovakav obrazac ponašanja u nekim drugim sredinama?

(na stranu ovako glupa temea i još glplji naziv koji naprosto izazivaju najniže strasti u nama)

i da, nije bitno koga već šta sam citirao, da se kolega forumaš ne uvrijedi i ne nadje prozvanim - nema potrebe za replikom :)
-Nazalost zato sto uopste bosna ne napreduje...
-Raja iz bosne je nesto drugo , od drzave...
-ostalo nisam strucan da ti kazem , a mogao bih :)

A vidis da se trenutno raspravlja o Bosni kao drzavi, a ne o narodu koji zivi u njoj (mozda o pojedincima).
Bar ja o tome piskaram...

Hajd sad ti meni reci...
Sto bi neko gotivio Bosnu kad je sve izgubio zbog iste drzave , a drzava mu uskracuje sve, pa je morao traziti u stranoj drzavi??
A sto je jos zalosnije da ta neka strana drzava ti daje vise mogucnosti , nego tvoja...
U Bosni se grade dzamije , crkve .. samo tako, zar ne bi bilo bolje napraviti neku fabriku i zaposliti ljude??

.... ne bitno nabrajati ... kad si i sam svjestan svega...

Sent directly from hell!
hAZNADAR

#256 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by hAZNADAR »

exliberal-ex wrote: Joj sto nevolim ove price na zapadu se rinta od jutra do mraka, da se vozi 100 km dnevno do posla....daj ba haznadar kome pricas te price.
Nadalje price da ljudi nepsuju po svojim bivsim drzavama...psuju, dosta njih ali to rade samo kad postanes prijatelj sa njima dok ce neko iz bivse YU opsovat bez razmisljanja...e to je samo razlika.
Necu da pricam o provodu..nigdje u svijetu gdje ljudi imaju poslove nema da se provodi radnim danima...to mogu samo besposlicari I pjandure..u bosni nema posla I sta drugo da rade nego da pijuckaju jedno ili dva pica cijelu noc I ubijaju vrijeme...
jedina stvar sa kojom se slazem je to da ljudi dodju dole I vide tu ljenost I razmazenost , tu ljubomoru I pljuvanje po onima koji su na zapadu pomisle zasto da se ja brinem o toj drzavi kad me niko nejebe ni pet posto..I jos nesto svijet se nevrti oko bosne kao sto mnogi dole misle , bosna je za svijet jedna mala crna tacka....
Volio ti ili ne volio price - ja to pricam jer je istina i to sa dobrim razlogom. A razlog je prokleta zavist zbog koje mnogi u BiH mrze dijasporu jer misle da im je puno bolje. A pogotovo kada se pojave polupismeni kompleksasi iz dijaspore koji se foliraju losim stranim jezikom i razbacuju eurima pa misle da su iznad ostalih. Zbog te manjine se nepravedno mrzi cijela dijaspora i stvara slika neke nepravde gdje je kao samo olos otisao vani i dobro se uljebio a najbolji ostali i pate se u drzavi koja ne funkcionise.

Ali kada je u pitanju dijasporska omladina koja je rodjena vani - to nije ista prica kao mi ostali koji smo otisli iz BiH kao punoljetni. Omladina ima odgoj kod svoje kuce ali uveliko i od drustva u kojem zivi, pocev od skole pa nadalje. i tvrdim da je omladina rodjena i skolovana vani puno postenija, otvorenija ali i naivnija od nas balkanaca.

Nasa omladina u dijaspori odrasta u sistemu gdje se isplati biti posten, gdje se nacionalizam u onoj pozitivnoj formi usadjuje od malih nogu, gdje se stvaraju radne navike od malena i rade mnogi nizi poslovi dok se ne napreduje na bolji,.. mentalni sklop jednog mladog dijasporca i mladog u BiH nije isti. Kao sto nije ni pristup i kontakt. DIjasporac je puno dobronamjerniji prema ljudima u BiH negoli sto su ljudi u BiH prema dijaspori.

Evo ti jedan slucaj kojeg licno znam a slicno sam cuo i za mnoge druge. pazlivo procitaj ovu pricu a i drugi.

Sin jednog mog kolege je odlucio da jedan semestar provede u Sarajevu jer je to tada bilo moguce i imao je i neku stipendiju. Razmjena studenata vjerovatno. Decko jako dobar, fin, posten, dobronamjeran ,.... Nasao je brzo prijatelje i par mjeseci svaki dan bio sa njima. Posto je imao vise love od ostalih, sve je trosio na raju jer je doslovno shvatio kako pravi Bosnac treba biti dusevan a ne materijalista, kako treba biti raja, cijeniti drugarstvo a ne pare,... Poslije nekoliko mjeseci druzenja odluce da odu do Makarske i da se tu provedu. I tu mu provale sifru viza kartice, i njih pet fino ga opeljese, uzmu mu i odjecu, mobil, foto,.. uspiju sa kartice dici par hiljada kuna i razgule nazad u Sarajevo a nas junak u gacama jedva se uspije poslije vise dana dokopati Sarajeva, i nadje te bitange sto su ga pokrali vrlo lako jer se nisu ni krili. I fino im kaze da bi im dao sam para da su trazili, posudio, zaduzio se,... nebitno - sam bi im dao puno vise love da su zatrazili i da im je prijeko za nesto trebalo - da nije bilo potrebe da izigravaju lazne drugove i da ga kradu. Nikad vise on nije otisao u Sarajevo,.. ne zbog par bitangi - vec zbog druge stvari koja je u ovoj cijeloj prici najgora. Bitange uopce nisu krile da su ga opeljesili, javno su se hvalili kako su digli levata sa kojim su se mjesecima druzili svaki dan,... i cijelo drustvo sa faksa, menze, kafica gdje su izlazili,.. sva ostala raja je bitange smatrala junacima, a ismijavala levata iz dijaspore sto je mislio da ima drugove kojima moze vjerovati. Znaci par stotina ljudi javno ismija naseg junaka price uz podrsku bitangama jer nek su izdigli dijasporca.

I to nije izdvijen slucaj jarane. Omladina iz dijaspore koja navrati u BiH se dozivljava kao gomila naivnih postenjacina i levata koje treba naguziti i izuti ih. Jer ko ih hebe, njima je svakako super tamo gdje zive, nece im nista biti.
I onda neki pametnjakovic zapocne temu kako omladina iz dijaspore zanemaruje Bosnu,..
Ne zanemaruje, Bosna i Bosnjastvo u ovom slucaju im je jedini identitet, jer znaju da nisu Nijemci, Danci, Francuzi,.. i itekako svoj identitet postuju i veze sa domovinom, lobira se gdje i kako stigne i pomogne na sve nacine, a na tekmama nase repke imas navijace kakve mozes samo pozeliti. Ali ista ta omladina nema vise povjerenja u ljude u BiH i ne zeli da dozivljava neugodnosti od umisljene urbane elite, da ih neko ismijava zbog patriotizma(kojeg su naucili u skoli a ne u kuci), da se od njih grebe na mizeran nacin,.. i da otvoreno vide mrznju i prezir.

Ja sam zavist naveo kao glavni razlog tog antagonizma prema dijaspori - imas li ti bolju ideju.
Hajvan

#257 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Hajvan »

šuplja²
Googlerica

#258 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

Drinski wrote: Ja sam Bosnjak samo zato se tako osjecam, nema to veze sa Alijom, SDA ili recimo Nasom strankom. Kada bi to tako bilo, onda bih bio neozbiljan tip.
Da li ima veze sa tvojom religijom :?:
Drinski

#259 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Drinski »

Googlerica wrote:
Drinski wrote: Ja sam Bosnjak samo zato se tako osjecam, nema to veze sa Alijom, SDA ili recimo Nasom strankom. Kada bi to tako bilo, onda bih bio neozbiljan tip.
Vjerovatno da u nekim crtama ima. Drugim rijecima, moze da bude ali ne mora da znaci.
Googlerica

#260 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

Drinski wrote:
Googlerica wrote:
Vjerovatno da u nekim crtama ima. Drugim rijecima, moze da bude ali ne mora da znaci.
aha,znala sam,ipak je religija "prevagnula" ;-)
Hajvan

#261 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Hajvan »

Drinski wrote:
Googlerica wrote:
Googlerica wrote:aha,znala sam,ipak je religija "prevagnula" ;-)
jel to i tebi smetaju bošnjaci?
Bodkin

#262 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Bodkin »

Ne znam sta je veca glupost. To da bi mladi ili bilo koji u dijaspori trebali pricali ruzicasto o boani kad je realno sve crno, ili to da dijasporu svi u bosni mrze i hoce da zajebu

Sent from my Lumia
staradis

#263 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by staradis »

Mojne mi price ovdje se radi tamo se pije kafa. Moji starci rade 40-50 sati sedmicno, dok sam ja radio znao sam od 40-70 sati. Pa sam opet imao vremena za kafe. To sto je tamo kultura drugacija je njihov problem.
Objektivni navijac

#264 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Objektivni navijac »

staradis wrote:Mojne mi price ovdje se radi tamo se pije kafa. Moji starci rade 40-50 sati sedmicno, dok sam ja radio znao sam od 40-70 sati. Pa sam opet imao vremena za kafe. To sto je tamo kultura drugacija je njihov problem.
:thumbup: Tacno .Na Zapadu se radi,mnogo ,mnogo manje nego u Bosni ( izuzimajuci budzetlije koje zive u bosanskom komunizmu ) ,ostali rade od jutra do mraka,sedam dana u sedmici,trideset dana u mjesecu i posto su stravicno potplaceni,traze drugi i treci posao i ponoci da rade,da namaknu minimum minimuma za prezivljavanje sebe i porodice.
A sto izmedzu obaveza i poslova piju kafe,to je stvar kulture zivljenja.
staradis

#265 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by staradis »

Mislim da imam relevantan uzorak ponasanja, stilova zivota i zivotnog standarda. Sticajem okolnosti imam prijatelje vani, radio sam za nase i njihove. Prica mi radimo puno mi se vozamo itd je lol.

Meni nije problem odvaliti 40 sati nije problem povremeno odvaliti ni 70 ako treba ali plati. Jedne prilike sam radio 3 mjeseca svaki dan po 8-9 sati. Plata mi je bila 900 KM, prosjecno eto 240 sati mjeseceno, jedino sto je valjalo je to sto sam ustedio na grijanju. :lol:
escobar__

#266 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by escobar__ »

Niđe veze. Evo kod mene religija ni pod razno nije prevagnula ni u čemu, a Bošnjak sam. Jesam li normalan pošto se garant ne uklapam u onaj okvir Bošnjaštva kojeg izučavate na skupovima foruma mladih? :mrgreen:
Googlerica

#267 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

escobar__ wrote:
Niđe veze. Evo kod mene religija ni pod razno nije prevagnula ni u čemu, a Bošnjak sam. Jesam li normalan pošto se garant ne uklapam u onaj okvir Bošnjaštva kojeg izučavate na skupovima foruma mladih? :mrgreen:
Zasto si odlucio biti Bosnjak ? hvala
Googlerica

#268 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

Hajvan wrote:
Drinski wrote:
Googlerica wrote:
jel to i tebi smetaju bošnjaci?
ne,vec su mi smijesni kad kazu da religija nije imala ulogu u biranju avlije :D
escobar__

#269 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by escobar__ »

Googlerica wrote:
escobar__ wrote:
Ništa ja nisam odlučio. Porijeklo iz Bosne je sasvim dovoljan razlog da budem Bošnjak i o tome ne odlučujem. Mogu odlučit koja će mi religija bit (ili je neće bit nikako) ali svoje porijeklo ne mogu mijenjati osim da sebi utripujem neke propale ideje. :D
Hajvan

#270 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Hajvan »

Googlerica wrote:

smiješni su meni i ovi što ko biva ne biraju stranu, apoklalo mu po familije od 1924, preko 1942-44 do 1992-44,
oduzelo mu zemlju od 1918, preko 1946 do 1992.

eh, meni su ti pravo smiješni….
a još 'smiješniji' su mi oni što se predstavljaju za jedno a rade za drugo ili trece…
Googlerica

#271 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

escobar__ wrote:
Googlerica wrote:
escobar__ wrote:
Ništa ja nisam odlučio. Porijeklo iz Bosne je sasvim dovoljan razlog da budem Bošnjak i o tome ne odlučujem. Mogu odlučit koja će mi religija bit (ili je neće bit nikako) ali svoje porijeklo ne mogu mijenjati osim da sebi utripujem neke propale ideje. :D
znaci,nije ti dovoljno da budes Bosanac :)

Bosnjaka ima u Sandzaku ,a nisu ni rodjeni ni zivjeli u BiH :zoka:
escobar__

#272 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by escobar__ »

Googlerica wrote:znaci,nije ti dovoljno da budes Bosanac :)

Sandžak je duže bio dijelom Bosne nego Srbije pa ne znam čemu čuđenje činjenicom da tamo žive Bošnjaci?

Meni je Bošnjaštvo ono što je tebi Bosanstvo.
Googlerica

#273 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

Hajvan wrote:
Googlerica wrote:

smiješni su meni i ovi što ko biva ne biraju stranu, apoklalo mu po familije od 1924, preko 1942-44 do 1992-44,
oduzelo mu zemlju od 1918, preko 1946 do 1992.

eh, meni su ti pravo smiješni….
a još 'smiješniji' su mi oni što se predstavljaju za jedno a rade za drugo ili trece…
klanje i ubijanje je uvijek prisutno u svakom oruzanom sukobu,i mnogim je to izgovor da danas budu u strankama i pricaju istu pricu decenijama :-)
Googlerica

#274 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

escobar__ wrote:
Googlerica wrote:znaci,nije ti dovoljno da budes Bosanac :)

Sandžak je duže bio dijelom Bosne nego Srbije pa ne znam čemu čuđenje činjenicom da tamo žive Bošnjaci?

Meni je Bošnjaštvo ono što je tebi Bosanstvo.
ne,to nije isto ;-) Bosanstvo i Bosnjastvo nisu isti termini ;-)
znaci,ti se ne osjacas dovolljno Bosancem ,ako nisi i Bosnjaka :-) naravno da si musliman ili imas muslimanske korijene,inace,ne bi bio Bosnjak :D
Hajvan

#275 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Hajvan »

Googlerica wrote: znaci,nije ti dovoljno da budes Bosanac :)

tek nakon berlinskog kongresa.
Post Reply