Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
topcam
Vozim: uzbrdo

#251 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by topcam »

Bluemore wrote: lijepo je sto ti pricas iz sjecanja... evo ima i google pa se prisjeti

NE salje se novac u obicnim pismima. ni u preporucenim. zabranjeno. nema ni odstete. u germaniji npr. bilo prije dvadeset, deset godina, a evo i sad :mrgreen:

Antwort: Der Versand von Bargeld in gewöhnlichen Briefen, auch in Einschreiben, ist nach den Allgemeinen Geschäftsbedingungen der Deutschen Post schon seit vielen Jahren ausgeschlossen und damit auch die Haftung bei eventuellem Verlust oder bei Beschädigung. Dasselbe gilt für Schecks, deren Einlösung garantiert ist (Barschecks) sowie Blankoreiseschecks.
Hmm

Antwort: Der Versand von Bargeld in gewöhnlichen Briefen, auch in Einschreiben, ist nach den Allgemeinen Geschäftsbedingungen der Deutschen Post schon seit vielen Jahren ausgeschlossen und damit auch die Haftung bei eventuellem Verlust oder bei Beschädigung. Dasselbe gilt für Schecks, deren Einlösung garantiert ist (Barschecks) sowie Blankoreiseschecks.

Bargeld bis 500 Euro (auch ein Barscheck bis zu dieser Höhe) kann im Inland als Express-Brief oder in einem Paket verschickt werden. An denselben Empfänger dürfen am selben Tag nur insgesamt 500 Euro geschickt werden, auch wenn es sich um mehrere Sendungen handelt.

Ein Express-Brief mit einem Gewicht bis 50 Gramm kostet 9,90 Euro, das Paket bis zehn Kilogramm kostet 6,90 Euro (mit einer Online Frankierung 5,90 Euro). Für Express-Briefe und Pakete haftet DHL im Verlustfall oder bei Beschädigung bis zu einer Höhe von 500 Euro.

Der Versand von Bargeld und Schecks in das Ausland ist in gewöhnlichen Briefen und Einschreiben nicht zulässig. Bis zu einem Wert von 500 Euro dürfen sie in Wertsendungen (Wertbrief International) und Paketen versandt werden, sofern gemäß den Länderinformationen keine noch niedrigeren Wertgrenzen vorgesehen sind. Express-Sendungen in das Ausland dürfen kein Bargeld und keine Schecks enthalten. (Hugo Gimber, Unternehmensbereich Brief, Deutsche Post DHL )

Za 6,90€ (online euro jeftinije) osigurano do 500€, na stranu sve to, stigne, u tome je fazon. :mrgreen:

Proguglala ili definitivno znas? :)
Bluemore

#252 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by Bluemore »

odsteta za robu ali slanje novca big no, :run:
Bluemore

#253 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by Bluemore »

burekodsira wrote:
Bluemore wrote: lijepo je sto ti pricas iz sjecanja... evo ima i google pa se prisjeti

NE salje se novac u obicnim pismima. ni u preporucenim. zabranjeno. nema ni odstete. u germaniji npr. bilo prije dvadeset, deset godina, a evo i sad :mrgreen:

nebitno je li po pravilniku ili ne, ako je otvorio s namjerom da nadje i nasao i uzeo i zatvorio kovertu onda je on lopov i to se zove kradja.
to svakao ali i ti koji si poslao si u prekrsaju ;-)
burekodsira

#254 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by burekodsira »

jedino mozda prekrsaj pravilnika bh poste (ako mi isti mozes usput pokazati), a drzavnih (pa ni federalnih, cak ni kantonalnih) zakona nijesam :D
a oni jesu jer su ukrali, kontas
topcam
Vozim: uzbrdo

#255 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by topcam »

Svejedno kradu, kako god okrenes. :mrgreen:
zippoo87

#256 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by zippoo87 »

jeda paket sa TNom dosao...drugi ni pojma a proslo je skoro dva ipo mjeseca
Vipsilon

#257 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by Vipsilon »

Trebalo mi je doći neko pismo i nema ga mjesec dana već. A iz drugog grada je, hoće li doći, da li je došlo, nemam pojma. Što treba ovoliko vremena?
Cu

#258 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by Cu »

Zanima me nekoliko detalja...

Zasto se otvaraju posiljke iz inostranstva poslane kao registered mail ? ( Sta ne postoji scanner ?)

Zasto se naplacuje "Pregled" od 3,5 KM za svaku posiljku koja je poslana iz inostranstva ? ( Opet, zar ne koriste scanner ?)
DancingKing

#259 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by DancingKing »

Meni stigla pošiljka iz Kine, naručena preko eBaya, koju sam već bio i halalio; poslana 17. novembra 2014., stigla 18. maja 2015. godine :D

S druge strane, dvije pošiljke s Amazona (američkog i italijanskog) još nikad nisu došle, a sumnjam i da će.
stafi

#260 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by stafi »

Vipsilon wrote:Trebalo mi je doći neko pismo i nema ga mjesec dana već. A iz drugog grada je, hoće li doći, da li je došlo, nemam pojma. Što treba ovoliko vremena?
koliko ja znam takva pošta, između gradova u fbih, putuje najviše dva dana.prema rs koji dan duže. Pa ti sad skontaj.
zippoo87

#261 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by zippoo87 »

pakete u unutarnjem saobracaju treba slati iskljucivo preporuceno i nema sanse da se zagubi
cijena je malo veca preporuceno,ali sigurno stize...isto vazi i za pisma
Nanananana

#262 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by Nanananana »

Ne znam gdje da pitam, pa cu ovdje. Je li normalno da vec treci dan pise "Otprema pošiljke u inostranstvo (EDI poruka)"?
Narucila sam stvari iz Srbije, i dali su mi kod kojim mogu pratiti posiljku, i od 21. stoji to "Otprema pošiljke u inostranstvo (EDI poruka)" a paket su poslali 19.
Prije mi je dosao paket iz Amerike....
jasmind

#263 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by jasmind »

Nanananana wrote:Ne znam gdje da pitam, pa cu ovdje. Je li normalno da vec treci dan pise "Otprema pošiljke u inostranstvo (EDI poruka)"?
Narucila sam stvari iz Srbije, i dali su mi kod kojim mogu pratiti posiljku, i od 21. stoji to "Otprema pošiljke u inostranstvo (EDI poruka)" a paket su poslali 19.
Prije mi je dosao paket iz Amerike....
To znaci da je paket negdje u putu jos uvijek. Otisao je iz Srbije al jos nije stigao u nasu postu. Ako je isao avionskom postom, ako taj dan nije bilo direktnog leta za Sarajevo onda je otisao nekim zaobilaznim putem, nije logicno ali posljedica toga sto imamo malo direktnih letova za BiH.
Biene

#264 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by Biene »

Ja poslala preporučeno pismo prije 8 dana, još uvijek nije stiglo... Ne mogu da vjerujem fakat. :twisted:
Nanananana

#265 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by Nanananana »

Provjeravala sam danas status za paket, i pise "Otprema pošiljke u uvozu prema:". Jel' makar znaci da ide prema posti, tj. da se uskoro moze preuzeti?
Na carini je "samo" 2 dana proveo... mozda su mislili da je bomba...
choxnox

#266 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by choxnox »

Imam visegodisnje online shopping iskustvo sa prodavacima iz svih mogucih krajeva svijeta i sa vecinom najkoristenijih firmi za dostavu posiljki i za to vrijeme sam dozivio zaista svasta, od posiljke koja je iz Teksasa (USA) stigla meni na vrata za manje od 48 sati preko natezanja sa carinicima koji carine robu koja se ne carini do ne-carinjenja vrijednih stvari koje su definitvno morale biti ocarinjene. Medjutim evo sad me prvi put potkacilo da mi je stigao mobitel koji zapravo nije stigao :lol:

Dobih poziv iz lokalne ispostave poste da mi je stigla ostecena posiljka i da bih trebao doci na uvid. Ja tamo kad mi fino sluzbenica po pravilima u mom prisustvu otpakova prepakovani paket sa izjavom nekog sa carine (ili prijemne poste) da je njima stigao otvoren paket i da u njemu nema nista osim prazne koverte, te da su oni kao obavijestili SingPost o slucaju (a-haaaa, malo morgen). Zvanicno verzija je da je u BIH usla ostecena, odnosno otvorena posiljka. Jedina mjesta na kojima je neko mogao znati da se salje paket u kojem se nalazi mobitel jest posta odakle je posiljka i poslana (Singapur) i nasa prijemna posta/carina. Ako uzmemo u obzir cinjenicu da sam sa istog sajta vec narucivao iste i slicne mobitele za clanove porodice, cisto sumnjam da je prazna koverta napustila Singapur.

Poznavajuci nas mentalitet kao i cinjenicu da se obicni paketi u tranzitnim mjestima ne otvaraju, te cinjenicu da je neko ocito znao da se radi o mobitelu jer je paket ocigledno legalno otvoren, nestanak mobitela se najvjerovatnije desio upravo ovdje. Niko nece otvoriti paket tek tako samo da bi u njemu nasao bunt papira ili neku drugu "bezvrijednu" glupost. Zdrav razum i logika jedino upucuju na to da je paket otvoren vjerovatno radi carinjenja, a zatim kada je utvrdjeno o cemu se radi, nestao bez traga.

Novac nije problem i vec sam kontaktirao sajta putem kojeg sam mobitel kupio, ali me zanima od ovih koji su se nasli u istoj situaciji da li postoji ista sto mozemo uraditi? Ako se dobro sjecam, neko je rekao da su prostorije gdje se vrsi otvaranje paketa pokrivene video-nadzorom. Moze li se zahtijevati uvid u snimke? Zanima me da li se iko peglao da ispravlja krive Drine jer je u svemu ovome zapravo samo prodavac na gubitku, a ocito je u kojem grmu lezi zec.

I da, "paket" nisam zelio preuzeti i receno mi je da ga oni mogu zadrzati u lokalnoj ispostavi maks. 5 dana nakon cega ce ga valjda poslati nazad.
Edin H.

#267 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by Edin H. »

Nisam znao da i ti singapurci vole ukrasti :shock:
burekodsira

#268 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by burekodsira »

znaci nemoze covjek poslati jebenu sliku i deset mara u koverti da to cigani iz poste ne otvore i ukradu, mamu im lopovsku. stvarno vecih govana od postanskih uposlenika nisam vidio nigdje. je li moguce da se ova situacija odrzava evo godinama a niko ne cini nista?
Last December

#269 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by Last December »

Planiram da naručim paket falsifikovanih evra u apoenima od 20 putem deep weba, da li ću imati problema pri isporuci poštom na kućnu adresu?
vješalica

#270 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by vješalica »

burekodsira wrote:znaci nemoze covjek poslati jebenu sliku i deset mara u koverti da to cigani iz poste ne otvore i ukradu, mamu im lopovsku. stvarno vecih govana od postanskih uposlenika nisam vidio nigdje. je li moguce da se ova situacija odrzava evo godinama a niko ne cini nista?
Pa jesi li barem kamuflirao pare u neki karton i tako to da se ne vidi kroz kovertu? :mrgreen:
burekodsira

#271 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by burekodsira »

pa naravno, ali nema te kamuflaže kad uhljupi otvore, ko kad su besposleni piju kafe, puše i zajebaju se a plate kapaju, kad im dosadi onda bace pogled na privatne pošiljke i zajme redom....

ovo je već x-ti put uzastopno da nestane
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#272 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by Truba »

pare se šalju u starim knjigama, novinama ili manjim brošurama kao tisak
malo mašte
Biene

#273 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by Biene »

Da se upišem ponovo
Kolegica mi poslala paket prije više od 15 dana, unutar BiH, ni traga ni glasa...
insomnia78

#274 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by insomnia78 »

Kod mene, k'o i uvijek sve doslo bez problema
:-D
burekodsira

#275 Re: Nestanak poslanih paketa preko bh pošte

Post by burekodsira »

insomnia78 wrote:Kod mene, k'o i uvijek sve doslo bez problema
:-D
kol´ko ti ih radi upošti :D
Post Reply