I ti navalja svasta, ali ima neke istineGojeni H wrote:Ne znam da li ces shvatiti, a i nebitno je.Jack Be Nimble wrote:Toliko vam smetamo a ne mozete prestati o nama pricati![]()
Banja Luka je gotova za sva vremena. Da bi ponovo bila u nasim rukama, ali istinski, mora da se desi vise vremenskih nepogoda globalnih proporcija.
Svi su bili svakavi prije rata, ali ono sto je cudno za Banja Luku i okolinu je, barem na osnovu pisanja na ovom forumu, da se dabogda sta naucilo iz one katastrofe koja nam se desila.
Banjalucani su sada mahom stanovnici Stokholma, Osla, St Louis-a ... Slave rodjendane Gustava kojeg god po redu, zive male zivote, i vise nemaju nista ni oni s Banja Lukom, niti Banja Luka s njima .
Osim pisanja na bosanskom forumu, ovakvi vise nemaju nista ni s Bosnom. Neki cak i slabo govore bosanski jezik a duboko su zagazili u 30-e.
Sretno Banjalucanima i svako im dobro u novim domovinama, a nama se ne ponovilo ni ono zlo, ni onaj defetizam.
Banjaluka se nece nikada povratiti, sto znaci da nece ni Republika Srpska. To je izgubljena prica sve dok se ja i ostali protjerani sa podrucja Republike Srpske ne vratimo nazad u nase krajeve od Trebinja do Gradiske i pocnemo traziti promjene. Ja ne mislim tipa mjenjaj sutra tako sto ces glasati danas (al i to je neki korak), nego fino plakat oko vrata i na trg i protestuj.
Moji prijatelji ovdje gdje sam (ja sam jedini iz BL u toj skupini) su sa podrucja RS i svi govore kako RS ne valja, kako je nastala na ovome i onome bla bla bla a i dalje sjede na svojim guzicama u USA. Ili ako odu u BiH samo znaju za Sarajevo i ne pada im na pamet da krenu 5km van Sarajeva (bukvalno govorim ali ima istine) Sto je OK. I ja sjedim ali znam da nemam pravao da take neke budalestine izgovaram u USA, Svedskoj, Sarajevu nego samo u BL. Pogotovo nemam pravo pricati o takvim stvarima na forumu. Prije par sedmica kada je pocela prica bice protesti u BL krenula je sala 'hoce hoce eno tri autobusa krenula iz Melmea'. Sve dok ta tri autobusa ne krenu iz Melmea i dva aviona sa podrucja Amerike/Australije/Kanade BL/RS ce biti gotova za sva vremena.
Jedinu opciju za neki preokret ja vidim u dijaspori i mirnim protestima, ala MLK i 50te u USA. Takodjer imas ekonomski pad RS kao jednu opciju i naravno rat prsa u prsa ako se to ikome da raditi u danasnje doba.
Da li mi imamo ista sa BL/Bosnom??? Ti tvrdis da nemamo...ja bi opet rekao da seres, sto vala i radis, ali ima tu istine samo kada bi rekao da je to isto i za Sarajliju/Mostarca/Zagrepcanina itd. Naravno da kada provedes 16+ godina van svog grada/drzave da gubis neku povezanost sa svojim rodnim krajem. To je normalno za bilo koga, ukljucujuci mog komsiju iz Pakistana koji 20 god nije otisao u svoj rodni kraj jer nakon 30 godina zivota u Americi nasao je sebi novi zvot novu sredinu. Opet kada mu udjem u kucu imam osjecaj da trebam predati pasos jer se vidi da ulazis u neku totalno drugu kulturu/drzavu u ta cetiri zida. Moj prijatelj iz Zagreba kojeg sam upoznao na studiju, izasao iz ZG nakon rata, niko ga nije protjerao, moze se vratiti u svoj stan danas ako zeli...govori kako mu se Zagreb promjenuo i vise to nije to.
Tako je isto sa nama Bosancima. Mozda gubimo neku povezanost. Evo priznacu prvi da pojma nemam sta se politicki desava u BiH. Tesko mi pratiti, to jest ta politika se ne razbija od moja ledja pa sam prestao zbog toga glasati na izborima, a kada ne glasas onda te i ne zanima previse. Takodje je istina da u mom dzematu nasa raja (a ja sam opet jedini medju njima iz BL) se samo skuplja po dva sata petkom i utorkom svaka tri mjeseca da proslave BiH i onda haj nazad u svoj zivot. Fala bogu u Junu cemo se cesce vidjati i necemo morati cekati petak i utorak u Septembru. Al' mi svi koji smo u stranim zemljama smo povezani za nasim rodnim krajevima zbog same cinjenice jer smo bili protjerani.
Sigurno su ljudi u Skandinaviji/citavoj EU vise povezani sa BiH od same cinjenice jer su istoj vremenskoj zoni i mogu pjeske do rodnog kraja. U Americi definitivno gubis tu povezanost Bosnom ali nas svijet ne bitno iz kog je kraja drzi se svoje kulture. Neki od nas zaboravljaju neke rijeci, primamo domaci akcenant, nikakva sramota u tome jer nismo ni prvi ni zadnji imigranti koji prolaze kroz to. Zato i dolazim na forum jer barem kroz ovakvo citanje/pisanje odrzavam pismenost sto je takodjer dio moje kulture.
Popljuvao si Banjalucane a vala i ostatak Bosne i Hercegovine.