Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
vazi

#251 Re: Sufizam

Post by vazi »

fatamorgana wrote:
Nurudin wrote: Životinje nemaju Ruh-duh , a duša- nefs je nešto drugo . Nefs je hajvanska duša koja dominira sa većinom ljudi .
Imaš li ti bar ti onda neko objašnjenje zašto nefs-hajvanska duša dominira vjernicima koji po logici slijeđenja vjere mogli ili trebali biti bar koju duhovno evolucionu stepenicu više od onih koji vjeru ne prakticiraju?
Nerijetko ovdje vjernici naturaju svoje mišljenje ili stavove na takav horuk način koji je odlika ega/nefsa tipa "ja sam u pravu 100% i po svaku cijenu", čast rijetkim rijetkim izuzetcima i baš takav način odbrane vlastitih stavova je indikator da se nažalost grčevito brani više vlastiti ego nego zapravo "doktrina" koja se na prvi pogled zastupa.

O "ahlaku" koji bi trebao biti prirodan plod tog duhovnog napora i evolucije da i ne govorimo, slično kao da sretnemo čovjeka koji neugodno miriše npr. na znoj a on ne samo da je ubijeđen da dobro miriše već se i hvali svojim dobrim mirisom, sretan i ubijeđen da nema potrebu za nekom bitnijom promjenom vlastitog bitka i bića....
ja bih tebi skoro pa zabranila ulazak na vjerske teme :lol: ali ovdje moram reci da potisujem ovo sto si rekao od a do z :D
bajroo

#252 Re: Sufizam

Post by bajroo »

DaysleepeR wrote:kad bih ja pisao vlastitu religiju, vjeruj mi da nipošto ne bih izostavio upozorenje da je najstrožije zabranjeno raspravljati o nelogičnostima iste, tj. da to bog zabranjuje ;)
interesantan si lik :) jos samo ovo da odg. posto je nasa zabranila off. nije zabranjeno raspravljati, u Islamu nema tabu-a(bar ja nisam sreo osim kod rijetkih, ne bih da prozivam)
ponovo i pazljivo procitati hadis: "Halal i haram su jasni a između njih su sumnjive stvari koje mnogi ljudi ne poznaju" zabrana se odnosi na one koji malo i povrsno poznaju materiju(a takvi obicno i postavljaju slicna pitanja) izmedju ostalog o ovome u Kur'anu stoji: "ne znaju negovo pravo znacenje osim Alaha i onih cvrstog znanja(naucnici - kako bi mi danas kazali) ovo se moze primjeniti i mimo vjerske tematike, zivot bi bio mnogo laksi kada bi se svako bavio onime sto poznaje :wink: eto vidis sto vise tragas vise ti se otkriva :D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#253 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

DaysleepeR wrote:kad bih ja pisao vlastitu religiju, vjeruj mi da nipošto ne bih izostavio upozorenje da je najstrožije zabranjeno raspravljati o nelogičnostima iste, tj. da to bog zabranjuje ;)
Dobro je čovječe šta ti je , svima je jasno da si ti superargumentovanonaučano...nešto
ali eto budi srce i sjaši sa te teme više
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#254 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

fatamorgana wrote:
Nurudin wrote: Životinje nemaju Ruh-duh , a duša- nefs je nešto drugo . Nefs je hajvanska duša koja dominira sa većinom ljudi .
Imaš li ti bar ti onda neko objašnjenje zašto nefs-hajvanska duša dominira vjernicima koji po logici slijeđenja vjere mogli ili trebali biti bar koju duhovno evolucionu stepenicu više od onih koji vjeru ne prakticiraju?
Nerijetko ovdje vjernici naturaju svoje mišljenje ili stavove na takav horuk način koji je odlika ega/nefsa tipa "ja sam u pravu 100% i po svaku cijenu", čast rijetkim rijetkim izuzetcima i baš takav način odbrane vlastitih stavova je indikator da se nažalost grčevito brani više vlastiti ego nego zapravo "doktrina" koja se na prvi pogled zastupa.

O "ahlaku" koji bi trebao biti prirodan plod tog duhovnog napora i evolucije da i ne govorimo, slično kao da sretnemo čovjeka koji neugodno miriše npr. na znoj a on ne samo da je ubijeđen da dobro miriše već se i hvali svojim dobrim mirisom, sretan i ubijeđen da nema potrebu za nekom bitnijom promjenom vlastitog bitka i bića....
Imam objašnjenje i vrlo je precizno , tiče se konkretno našeg podneblja ali ću sutra ako Bog da , pošto sam malo umoran.
Uglavnom tiče se zabrane sufizma u medresama tokom komunizma ali je ta zabrana bila od strane Iz-a , ne od komunista , oni su bili samo izvršna vlast ,a ortodoxna ulema je bila ta koja je tražila zabranu.
fatamorgana

#255 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote: Uglavnom tiče se zabrane sufizma u medresama tokom komunizma ali je ta zabrana bila od strane Iz-a , ne od komunista , oni su bili samo izvršna vlast ,a ortodoxna ulema je bila ta koja je tražila zabranu.
Samo da te podsjetim da je kod nas društveno uređenje bilo socijalizam, (SFRJ je značilo socijalistička ....) a ne komunizam iako je postojao jednopartijski sitem a čak se zvao Savez komunista a ne npr.komunistička partija.
vazi

#256 Re: Sufizam

Post by vazi »

Nurudin wrote:
fatamorgana wrote:

Imam objašnjenje i vrlo je precizno , tiče se konkretno našeg podneblja ali ću sutra ako Bog da , pošto sam malo umoran.
Uglavnom tiče se zabrane sufizma u medresama tokom komunizma ali je ta zabrana bila od strane Iz-a , ne od komunista , oni su bili samo izvršna vlast ,a ortodoxna ulema je bila ta koja je tražila zabranu.
@nurudine, i meni bi bio interesantan tvoj odgovor na postavljeno pitanje s tim sto ja ne mislim da taj odgovor treba traziti izvan nas, tj ljudi, u konkretnom slucaju vjernika samih. Naravno, mali uticaj moze imati IZ, SFRJ , sta god i ko god hoces a li taj uticaj je neznatan. Prije mislim da je to u direktnoj vezi s potrebom dokazivanja, samopotvrdjivanja...mozda onaj sistem, koji je bio kolektivni, nije dovoljno ostavljao mjesta pojedincu da zadovolji to svoje ja koje se mozda zove nefs, ali nema penjanja na vise stepenice dok se ta faza ne prodje...

U svakom slucaju bolje je da pricekam tvoj odgovor nego da se rasplinjujem na druga podrucja.
Nurudin

#257 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

fatamorgana wrote:
Nurudin wrote: Uglavnom tiče se zabrane sufizma u medresama tokom komunizma ali je ta zabrana bila od strane Iz-a , ne od komunista , oni su bili samo izvršna vlast ,a ortodoxna ulema je bila ta koja je tražila zabranu.
Samo da te podsjetim da je kod nas društveno uređenje bilo socijalizam, (SFRJ je značilo socijalistička ....) a ne komunizam iako je postojao jednopartijski sitem a čak se zvao Savez komunista a ne npr.komunistička partija.
Onako kažem "komunizam " jer se tako taj period uobičajeno naziva ali znam dosta dobro razliku . Baš sam skoro gledao serijal dokumentaraca "Tito- crveno i crno" u kojem se svakoj godini maltene posveti pola sata.
Nurudin

#258 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Ako bi tražili odgovor na pitanje "zašto su danas muslimani većinom na niskim stepenima hajvanske duše" , neko bi mogao reći "šta ti znaš šta je u ljudskim srcima?!" ,ali jednostavno ono što je na srcu pokazat će se na djelima.
Ako su djela puna sebičnosti, egoističnosti, nasilja ...pa to su sve simptomi bolesnog srca! Ono što je olakšavajuća okolnost narodu ,a otežavajuća ulemi(za šta će biti pitani) - jeste da ljudi ne znaju kako se liječe i čiste srca ..
Po mojim saznanjima , koliko sam ja iz literature saznao, postoje dva glavna razloga tog neznanja , koji su povezani
i oni su zahiren i batinen- unutrašnji i vanjski, formalni i suštinski. Isto tako kroz istoriju islama stalno se prepliće , mogli bi reći čak i borba dva tipa učenjaka i učenja, učenjaci forme i učenjaci suštine. S tim da su ovi drugi češće gubili zato što da bi poznavao suštinu forme , moraš poznavati i formu pa se dakle batin učenjaci nikad nisu borili sa zahir ulemom sa ciljem da ih zatiru , već da ih postave na svoje mjesto , dočim je kod zahir uleme (učenjaka o formi) isključivost i želja za dominacijom stalno prisutna . Oni sebe nazivaju i "racionalistima" , pa su se često vrlo "racionalano" koristili i politikom vladara tj ulizivali bi im se i pisali fetve kojima su im se dodvoravali ,a ovi bi im zauzvrat davali mjesto u islamu , koje relano ne zaslužuju.
Vanjski splet tih istorijskih događaja koji su pratili razvoj islama , kako u svijetu tako i kod nas, a rekosmo da nas zanima naše podneblje su u takvom elementu dvojnosti stigli i do nas.Važno je naglasiti za daljne shvatanje priče da je narod uvjek bio uz batin ulemu , ulemu suštine koja se nije ulizivala vladajućim nego je bila njihova savjest. Tako smo se mi , odnosno naši predaci prije 500 godina susreli sa jednim iznimno tolerantnim i produhovljenim islamom , kakav on u suštini i jeste. Zašto je to tako bilo , nije teško odgonetnuti, jer kako smo rekli narod je volio tu produhovljenost i tolerantnost na suprot krute ortodoxije koja je često iza svojih religijskih plašteva skrivala krajnju pokvarenost i sklonost ka materijalizmu , što opet nije ništa čudno jer dunjaluk je sav od materijalnih formi . Dakle jedno privlači drugo...Međutim kad su turci seldžuci krenuli u expanziju , naravno da je lakše bilo pridobiti osvojeno stanovništvo sa tim batinskim pristupom u kojeg se lokalne tradicije i razni narodi komotno osjećaju i pronalaze .
Tako su obavezno uz vojsku uvjek slali i sufijske derviše koji su bili otjelovljenje te batinske duhovne uleme , odnosno sami vojnici su redom bili pripadnici nekih sufijskih redova. Pa je Isa-beg prvo u Sarajevu napravio tekiju kao duhovni stub grada kojeg je začeo ,a drevna svetišta naših predaka kao što je na Buni ili na Oglavku samo su prekvalifikovana u tekije. Isto tako drevni običaji su pronašli svoju islamsku komponentu unutar tog suštinskog viđenja islama koji forme običaja ne vidi kao herezu niti kao svetost , jer forma je samo sredstvo koje vodi svome porijeklu- suštini, a suština je uvjek Allah! Što naravno uopće ne znači da se forma ne poštuje već joj se samo daje mjesto koje joj po prirodi stvari i pripada, jer suština neke knjige je u onome što ona govori i znači dok je čitaš ,a nije svetost u koricama ili listovima...Recimo i dan danas se u tekijama slavi Đurđevdan ali kao spomen na hazreti Hidra (Zelenog) , koji je u Kur'anu simbol mudrosti te se transcendentno pojavljuje neograničen vremenom i prostorom , po tumačenju batin uleme - putem prirode!O tome je @asurbanipal imao jedan dobar text
Tako su prva stoljeća islama kod nas bila izuzetno povoljna da kažem i u vanjskom i unutrašnjem smislu. To je period Mehmeda Fatiha i period expanzije otomanske i duhovnog i materijalnog bogatstva. Međutim onda se okrenulo od expanzije ka kontrakciji (što isto ima svoje posebno mjesto u sufizmu) pa se turci povukoše ispod Beča i bosanska granica postadei granica carstva. Istovremeno sa kontrakcijom ona ulema vanjštine opet dolazi na svoje jer sad više nije bilo širenja i potrebe da se sa dvora popušta onoj duhovnoj ulemi , pa su oni kombinacijom ulizivanja dvoru i opanjkavanja o "heretičkim sklonostima" i prevelikoj slobodi da kritikuje vlast ove duhovne uleme , zadobili opet vladajući položaj . Paralelno s time počinju i progoni raznih derviških redova , ortodoxija želi "uvesti reda" ali zbog snažne masovne podrške naroda uzduž i poprijeko carstva ipak se odustaje od prvotne namjere potiranja i stavljaju se glavni derviški redovi pod kontrolu ortodoxa, a neki se potpuno gase kao što su hamzevije .
Također nakon perioda expanzije u kojem su , bar u odnosu na druga carstva , stanovnici otomanske imperije bili u povoljnom položaju , u kontrakciji dolazi do većih poreza i represalija . Naročito 18 i 19 vijek kojeg obilježavaju mnoge bune muslimanskog stanovništva Bosne, koja su uvjek blisko povezana sa dervišima.
Navest će mo samo dva primjera jako poznata ,od Ilhamije našeg rh.a. i njegove kaside "krivda pravdu zamela, turčin nejma amela" (amel-pravedno djelo)) koja slikovito opisuje upravo ovo o čemu govorim, a zbog koje je zaplatio glavom
Zatim poslijednja velika buna Husein kapetana ili zmaja od Bosne koji je za svoj pokret lično izun dobio od tadašnjeg sufijskog Sirri-babe Sikirića sa Oglavka su dakle direktno inspirisana od derviških redova koji su uvjek težili ka decentralizaciji vjere i ka patriotizmu ,a pojam "ummet" su uvjek shvatali na unutrašnju duhovnu vezu muslimana ,a ne na nužno političko ujedinjavanje, shodno kur'anskim principima "razasuli smo vas na narode i jezike "...
Da ne duljim više i da napravimo neku poentu . Kad su Turci otišli i predali nas Austrijancima ovi su , također naučeni na ortodoxiju katoličke crkve (koja podrazumjeva spregu sa vladajućom politikom) jednostavno osnovali neki islamski pandan tome i tako je nastala naša Islamska zajednica.
Međutim pragmatične austrijance nije interesovalo nikakvo pokrštavanje nego samo iskorištavanje ljudskih i rudarskih resursa za svoje ratove, pa je u toj nekoj svojevrsnoj autonomiji islama koji sad nije više bio čvrsto vezan uz Stambol , malo se okuražio pa smo malo kasnije u periodu dok nas nije poklopila srpsko-hrvatska kraljevina Jugoslavija, dobijali i napredne intelektualce i produhovljene naše bosanske vjerske vođe.
Jedan takav koji je nakon pritisaka Kraljevine SHS jednostavno radije odbio radije biti reis nego biti poltron i ulizica jeste naš Džemaludin ef. Čaušević , poslijednji reis sufija , koji je nakon svog povlačenja radio i završio prijevod Kur'ana na naš jezik .Prije toga nam je prijevod uradio Mićo Ljubibratić :-D jer je zahiren ulema nije za to imala sluha..
Čak ću u čast našeg Džeme rahmetli da postavim njegovu sliku
Image

Dakle kad je otišao Džemaludin rahmetli ponovo su poltroni zajahali i tako od nekih "racionalnih" skretanaj ka nacizmu u 2.svj. ratu (koja su se kasnije pokazala vrlo neracionalna :-D ) do okajavanja grijeha pred komunističkom vlašću tako što su ničim izazvani ztaražili od vladajućih da se sufizam totalno odstrani iz IZ i ne samo to nego da se sve tekije zatvore i svaka okupljanja tog tipa stave van zakona. Iako ovima ništa nije bilo jasno ipak u općoj klimi revolucije koja je stvarala "novi svijet" bez religija nije im bilo to mrsko ,a pogotovu jer su se sa vrha Iz-a sami ponudili.
Tako je bilo skoro dvije decenije ali ipak se krajem 70-ih uspjeva dobiti dozvola od vlasti za otvorenje tekija, međutim tesavuf /sufizam se držao podalje na odstojanju od zvaničnog "ulemanskog islama". Tako su generacije i generacije hodža potpuno operisani od duhovnosti i samo manji broj koji je bio u doticaju sa dervišima je bio malo zapahnut mirisom duhovnosti dok je ostalo sve bila ortodoxna robotizacija koja je u ambijentu tog vremena skoro dovela do izumiranja islama..Kaže se da je mevlud ostao spona naroda sa vjerom , mevlud kojega danas ortodoxne vehabije mrze iz dna duše...Tako je i početkom rata i dalje ostala dominacija ortodoxa koji su patriotski zanos Bošnjaka iskorisitli za svoju političku promociju i opet za jedno ruglo i prljanje čiste vjere islamske.
Cerić kojeg je doveo rahmetli Alija (što je već javni čin u kojem politika postavlja vjerskog lidera ) je živi i hodajući primjer ortodoxije kao i njegova desna ruka Zukorlić , koji smatraju dakle da je islam nerazdvojiv od politke i da je to u stvari jedno te isto...Nadamo se ako Bog da , da nas sad očekuje period expanzije duhovnog na našem prostoru kad će narod islamu , džamiji, tekiji prići kao izvoru duhovnosti ,a ne kao odskočnoj daci i kamuflaži za svoje prljave rabote hajvanske duše
Last edited by Nurudin on 15/01/2014 11:29, edited 1 time in total.
asurbanipal

#259 Re: Sufizam

Post by asurbanipal »

@fatamorgana je postavio pitanje o nefsu, a čini mi se da to zanima i @vazi, pa evo, da vidimo šta Šejhu-l ekber kaže o tome:

Pohvalni ahlak, premda je kod nekih ljudi vrlo jak, kod svih ljudi nije zastupljen, ali ga oni mogu doseći sa vježbom i obučavanjem, i zadobiti ga putem poprimanja navika i bratskim druženjem.
Unatoč ovoj situaciji, među ljudima ipak ima onih čija priroda ne prihvata dobre osobine niti lijepi ahlak. Kod takvih je njihova bit pokvarena i njihova je srž zla. Ova skupina je kategorija zlikovaca od kojih se ne može očekivati poboljšanje. Dosta ljudi prihvata i ima pohvalnih osobina, ali njihova priroda ne podnosi neke od njih, i takvi se ne računaju među zlikovce, već je njihov stepen dobrote zasnovan na količini njihovog dobročinstva.

Uzrok nužnosti različitosti ahlaka kod ljudi je nefs (duša), a nefs ima tri energije. Svaka od tih energija se i sama naziva nefsom. To su: požudni nefs, nefs srdžbe i razumni nefs.
Cjelokupni ahlak proizilazi iz ovih energija, mada se kod nekih odlikuje samo jedna, kod nekih su udružene dvije, a kod nekih su zastupljene sve tri energije. Neke od ovih energija posjeduju i čovjek i životinje. A nekima je odlikovan samo čovjek.

POŽUDNI NEFS:

Požudni nefs posjeduju čovjek i životinje i preko njega se javljaju svi tjelesni užici i požude kao npr. traženje jela, pića i seksualnih odnosa. Ovaj nefs ima ogromnu snagu, ako ga čovjek ne pokori i ne preusmjeri njegovu silu. Tada on ovlada čovjekom.

Kada nefs ovlada čovjekom, tada je upropašteno njegovo odgajanje i postaje vrlo teško njegovo potčinjavanje i umanjivanje. Kada ovaj nefs zagospodari čovjekom, učvrsti se kod njega i postane njegov voditelj, tada on više liči na stoku nego na ljude. To je stoga što on svoje ciljeve, potražnje i ambicije stalno usmjerava isključivo na užitke i prohtjeve, a to su adeti (osobine, običaji) stoke. Ko bude imao ovu osobinu, umanjuje mu se stid, a povećava slaboumnost, otuđuje se od privilegovanih ljudi (ehlu'l - muffedal), sklanja se od njih, izbjegava vjerska sijela, mrzi učene ljude, a voli griješnike, voli prljave grijehe, ružno priča o njima, uživa u slušanju o njima, sretan je u društvu bezobraznika, kod njega prevlada zbijanje šala i stalno ismijavanje drugog. Ovaj njegov hal (stanje duše) prelazi u griješenje, činjenje ogavnosti i podložnosti zabranama.
Može se desiti da ga ljubav za prohtjevima pozove na stjecanje imetka na najružnije načine, a može ga njegov nefs natjerati na srdžbu, lopovluk, izdajništvo i uzimanje onog na šta nema pravo, a prohtjevi se ne završavaju, ni kada ima imetak i čast. Kada ljubitelju ovih prohtjeva bude otežano posjedovanje imetka, njegova će ga požuda odvažiti da ga stekne na bilo koji način.

Onaj koga njegove požude dovedu do ove granice je, po svom halu, najgori čovjek, jedan od zlikovaca. Od podmuklosti takvih ljudi se svijet boji, izbjegava ih i što više mogu bježe od njih. Zbog toga postaje obavezno da se takvi podvrgnu vođstvu koje će ih potčiniti i odgojiti, ili udaljiti i protjerati, da se ne bi miješali sa ljudima. Ako se sa ovakvom svojom osobinom budu miješali sa svijetom, naškodit će im, naročito njihovoj mladeži, jer se na neiskusnog mladića brzo i lahko utiče i njegov je nefs sklon poticanju na požude, te ako vidi drugog kako se za njima povodi i predstavlja mu ih kao lijepe, povest će se i on za njima po uzoru na drugog, jer je to potpora njegovom prohtjevu.

Onaj ko bude vladao svojim požudnim nefsom i potčinio ga, taj upravlja samim sobom, čestit je u svojim prohtjevima, suzdržljiv od ogavnosti grijeha, sačuvan od zabrana, i on na pohvalan način upražnjava svoje želje. Uzrok nužnosti razlike adeta ljudi po pitanju njihovih prohtjeva i požuda, su neki od njih neporočni, a drugi griješnici, to je razlika halova kod požudnog nefsa. Ako on bude odgojen i prevaspitan i njegov će posjednik biti čestit i upravljaće sobom, a ako nefs bude zanemaren i raspušten, onda će on zavladati svojim posjednikom, koji će onda biti griješnik i zlikovac. Kada nefs bude ujednačenog hala, stepen neporočnosti njegovog posjednika će biti zasnovan na stepenu odgoja.

Zbog toga je obavezno da čovjek odgoji svoj požudni nefs i prevaspitava ga sve dok mu ovaj ne postane pokoran i dok čovjek ne postane njegov vladar, te ga bude upotrebljavao, nezavisno od njegovih želja, za svoje potrebe i spriječio ga u onome za čime nema potrebe, tj. niskih požuda i ogavnih užitaka.
asurbanipal

#260 Re: Sufizam

Post by asurbanipal »

NEFS SRDŽBE:

U posjedovanju nefsa srdžbe učestvuju i ljudi i životinje. Preko nefsa srždbe se javljaju: neustrašivost i ljubav za nadmoći. Ovaj nefs je jači od požudnog nefsa i štetniji je za svog posjednika ako zavlada njime i on mu se potčini.
Kada se čovjek potčni nefsu srdžbe, tada se njegova srždba poveća, izađe na vidjelo njegova slaboumnost, pojača se mržnja, a nestane blagosti i staloženosti. Ojača njegova neustrašivost, pa se u ljutnji brzo osvećuje i kažnjava onog ko ga je razljutio, nasrće na njegovog protivnika, pretjeruje u kažnjavanju, poveća mu se zloba u osveti i uveća mu se psovanje i u tome je bestidan i bezobrazan. Kada se ovi adeti ustale kod čovjeka, tada on više liči zvjerima nego ljudima...

Nekada ovaj nefs potiče ljude da nose oružje. Nekada, zbog njega, ubijaju i ranjavaju. Nekada potežu oružje na svoju braću, prijatelje, robove i sluge usljed srždbe, za nevažne stvari. Nekada pobjesne u ovom svom halu, a ne budu se u mogućnosti osvetiti protivniku, pa onda oni sami podnose štetu, psovke i bol. Neki se od njih udaraju po licu, čupaju bradu, grizu prste, psuju sami sebe i narušavaju svoju čast. Također, onaj s kime ovlada njegov nefs srdžbe, počinje voljeti potčinjavanje, ovladavanje onim ko ga uznemirava, pokoravanje onog ko mu se suprostavlja i traženje vođstva bez prava na njega. Kada nema načina da se ispravnim putem stekne vlast, tada pribjegava podmukloj upotrebi sile i upotrebljava sva zla koja je u mogućnosti samo da je se domogne. Ova djela uništavaju posjednika nefsa srdžbe i on pada u provaliju propasti.

Zaista, onaj ko nasrće na ljude i oni nasrću na njega, ko im se suprostavlja, suprostavljaju se i oni njemu, ako se odvaži protiv njih, i oni će protiv njega, ko čini zločine nad njima, i oni će nad njim na zao način postupiti.
Može čovjek ponižavati onog s kime se svađa, a da njegov protivnik bude bezobrazniji od njega. Kada neko pruža zlo, zlo će i primiti, samo u većoj količini. Ko bude u ovom halu nad njim će zavladati zavist, mržnja, bezobrazluk, svadljivost i nasilnost.
Ovakvi ljudi u sebi nose ljubav za nadvladavanjem i traže vlast da bi sticali imetak na nedozvoljen način i da bi ga uzimali od drugih nepravedno i potčinjavanjem. Zbog te ljubavi za nadvladavanjem mogu čak i ubiti onoga ko im se suprostavi. Ovo mogu uraditi i bez razmišljanja, te ih to djelo može dovesti do propasti i uništenja.

S druge strane, ko upravlja svojim nefsom srdžbe, odgoji ga i potčini, postaje obazriv, staložen i pravedan čovjek, pohvalnog životnog puta. Uzrok nužnosti različitosti adeta ljudi, da su neki bijesni i glupavi, je u različitosti halova nefsa srdžbe. Kada ovaj nefs bude savladan i odbačen, tada će njegov posjednik biti uviđavan i staložen. A kada bude zanemaren, onda on zavlada svojim posjednikom, tada ovaj posjednik postaje: srdit, budalast i ugnjetavač.
Kada bude umjeren, hal njegovog posjednika će biti umjeren, pa će stepen blagosti biti ovisan o stepenu nefsa srždbe, sve dok ga čovjek ne potčini, ovlada i koristi se njime u onim situacijama u kojima ga je nužno upotrijebiti.

Ovaj nefs ima pohvlanih kvaliteta, jer su uzdizanje i ponos spram niskih stvari, njegova borba kao i ljubav za sticanjem hakikatskog vođstva i traženje visokih stepena u pohvalnom karakteru, stvari koje se ostvaruju uz nefs srdžbe. Kada se njime ovlada uz pomoć odgoja i prevaspitanja tada se upotrebljava za uzvišene stvari, a spriječi se od pokuđenih djela, tada on zadobiva ispravan hal i pohvalne kvalitete...
salik79

#261 Re: Sufizam

Post by salik79 »

DaysleepeR wrote:
salik79 wrote:
DaysleepeR wrote:izvini, gdje rekoh da nema? citiraj?
DaysleepeR wrote:
S tim što danas znamo da taj organ nije srce nego mozak. Postoje vrhunski sportisti, naučnici, pisci, majstori koji imaju bolesno srce. Čovjek sa bolesnim mozgom ne može ništa.
gdje ti tu piše da nema?
Da razjasnimo - tvoja teza je da covjek s bolesnim srcem moze svasta, tj biti vrhunski u svemu, a ljudi bolesnog mozga da ne mogu nista. Ja ti kao kontraargument/primjer navedoh vrhunskog naucnika (John Nash) s bolesnim mozgom. Nadam se da ovo mozes povezati s problematikom naseg dijaloga.
DaysleepeR

#262 Re: Sufizam

Post by DaysleepeR »

salik79 wrote: Da razjasnimo - tvoja teza je da covjek s bolesnim srcem moze svasta, tj biti vrhunski u svemu, a ljudi bolesnog mozga da ne mogu nista. Ja ti kao kontraargument/primjer navedoh vrhunskog naucnika (John Nash) s bolesnim mozgom. Nadam se da ovo mozes povezati s problematikom naseg dijaloga.
Bez želje da se ponovo vraćamo na raspravu reći ću da život John-a Nasha u nijednom slučaju nije bio normalan. U momentima kada je njegova bolest dolazila na površinu, bio je onemogućen u radu i provodio je vrijeme na psihijatriji, gdje apsolutno nije ništa konstruktivno radio. Što još više potvrđuje da je mozak taj koji kad je bolestan cijelo tijelo je bolesno.

Pozdrav.
salik79

#263 Re: Sufizam

Post by salik79 »

DaysleepeR wrote:
salik79 wrote: Da razjasnimo - tvoja teza je da covjek s bolesnim srcem moze svasta, tj biti vrhunski u svemu, a ljudi bolesnog mozga da ne mogu nista. Ja ti kao kontraargument/primjer navedoh vrhunskog naucnika (John Nash) s bolesnim mozgom. Nadam se da ovo mozes povezati s problematikom naseg dijaloga.
Bez želje da se ponovo vraćamo na raspravu reći ću da život John-a Nasha u nijednom slučaju nije bio normalan. U momentima kada je njegova bolest dolazila na površinu, bio je onemogućen u radu i provodio je vrijeme na psihijatriji, gdje apsolutno nije ništa konstruktivno radio. Što još više potvrđuje da je mozak taj koji kad je bolestan cijelo tijelo je bolesno.

Pozdrav.
Naprotiv, radio je itekako "konstruktivno". S vremenom je, upravo s tim i takvim mozgom, naucio kako se nositi sa bolescu...To sto ti navodis psihijatriju i njegovu "konstruktivnost" tokom boravka u njoj je isto kao kad bih spomenuo intenzivnu i "konstruktivnost" onih sa bolestima srca...Bit svega je da si tvrdio da ljudi s bolescu srca sve mogu, a oni s bolescu mozga ne. Naveo sam ti primjer kojim sam osporio tvoju tvrdnju. Nista vise i nista manje.

Pozdrav i tebi.
DaysleepeR

#264 Re: Sufizam

Post by DaysleepeR »

salik79 wrote:
Naprotiv, radio je itekako "konstruktivno". S vremenom je, upravo s tim i takvim mozgom, naucio kako se nositi sa bolescu...To sto ti navodis psihijatriju i njegovu "konstruktivnost" tokom boravka u njoj je isto kao kad bih spomenuo intenzivnu i "konstruktivnost" onih sa bolestima srca...Bit svega je da si tvrdio da ljudi s bolescu srca sve mogu, a oni s bolescu mozga ne. Naveo sam ti primjer kojim sam osporio tvoju tvrdnju. Nista vise i nista manje.

Pozdrav i tebi.
Ali nisi osporio moje osporavanje tačnosti hadisa. I John Nash je sinonim nenormalnog funkcionisanja čovjeka. Halucinacije, gubitak prijatelja, raspad braka, samoozlijeđivanje, hospitalizacija. Čista definicija stanja kada je radi smetnji koje fizički nisu opipljive cijelo tijelo bolesno. Kada je srce u pitanju, uvijek je fizički nedostatak. Čak se mozak uklapa i u ono preneseno značenje "srca".

pozdrav
vazi

#265 Re: Sufizam

Post by vazi »

@nurudine i @asurbanipal, hvala na iscrpnom objasnjenju, dalo bi se o tom nefsu men'se cini danima :)

mene interesuje moze li s tim nefsom otici u minus :D naravno figurativno jer onaj nepokoreni je vec u minusu...

@asurbanipal ti si lijepo objasnio negativnu stranu nepokorenog nefsa kao i pozitivnu stranu umjerenog, kontrolisanog nefsa. Mene zanima moze li covjek preci tu granicu i postati da kazem "predobar" ? Kako znati gdje je granica? Kako ostati dosljedan sebi a ne izloziti se zloupotrebi svoga postenja i svoje dobrote od strane okoline po starom, oprobanom recept "pruzi prst, ode ruka" :D

Naime, nismo svi dervisi i nemamo svi mogucnost druzenja i provodjenja vremena iskljucivo sa osobama koje smo sami izabrali...Valja radit', hljeb zaradjivat, kako se nositi sa onima koji pojma nemaju o tovoj duhovnosti i koji je nece znati shvatiti na ispravan nacin nego ce je zloupotrijebiti?
ime_kojeg_nema

#266 Re: Sufizam

Post by ime_kojeg_nema »

samo bih spomenuo da se unaprijed radujem uživanju u čitanju odgovora koje ćete napisati @vazi. :).
što se tiče samog pitanja ja mislim da nema opasnosti da se postane "predobar". ustvari "pokoren nefs" bi trebao izbjeći zapetljavanje u takve kategorizacije i brinuti te brige. vjerovatno će po sebi izabrati moralan i pošten stav, kao nešto prirodno a ne kao dio bilo kakvih kalkulacija, i neće ga se negativno doticati mišljenje drugih. ne iz razloga sebične samodovoljnosti već iz razumijevanja i blagonaklonosti.
čitajući o nefsu požude i srdžbe pomislio sam kako u budizmu postoje tri osnovne mentalne nečistoće iz kojih nastaju sve ostale. to su žudnja, odbojnost i neznanje. dosta slično.
bajroo

#267 Re: Sufizam

Post by bajroo »

@asurbanipal :thumbup: pocasti nas objasnjenjem treceg nefsa razumskog, nije li on mozda i najbitniji valjda se njime ovladava ostalim, cini mi se da se i o tome ima puno reci jer nije lahko razluciti sta je gore: zloupotreba istog ili njegovo zanemarivanje(ovo drugo je daleko prisutnije)
fatamorgana

#268 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

vazi wrote:@nurudine i @asurbanipal, hvala na iscrpnom objasnjenju, dalo bi se o tom nefsu men'se cini danima :)

mene interesuje moze li s tim nefsom otici u minus :D naravno figurativno jer onaj nepokoreni je vec u minusu...
I ja se zahvaljujem a nadam se da će ovo i vjernici pročitati, korisno je! Ja ću to sutra pažljivo pročitati kad budem bistriji, sad je malo kasno.

U vezi ovoga što pita vazi ja bih dodao pitanje može li se s nefsom npr. otići u penziju? :wink:

P.S. Vazi, nije nefs nikad u minusu već ako je ko u minusu onda je to insan, zar ne raja? :)
fatamorgana

#269 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

ime_kojeg_nema wrote:samo bih spomenuo da se unaprijed radujem uživanju u čitanju odgovora koje ćete napisati @vazi. :).
što se tiče samog pitanja ja mislim da nema opasnosti da se postane "predobar". ustvari "pokoren nefs" bi trebao izbjeći zapetljavanje u takve kategorizacije i brinuti te brige. vjerovatno će po sebi izabrati moralan i pošten stav, kao nešto prirodno a ne kao dio bilo kakvih kalkulacija, i neće ga se negativno doticati mišljenje drugih. ne iz razloga sebične samodovoljnosti već iz razumijevanja i blagonaklonosti.
čitajući o nefsu požude i srdžbe pomislio sam kako u budizmu postoje tri osnovne mentalne nečistoće iz kojih nastaju sve ostale. to su žudnja, odbojnost i neznanje. dosta slično.
Postoji puno dodirnih tačaka između budizma i sufizma, no treba biti malo otvorenog uma da bi se to primijetilo, :wink:
Towelie

#270 Re: Sufizam

Post by Towelie »

fatamorgana wrote:
ime_kojeg_nema wrote:samo bih spomenuo da se unaprijed radujem uživanju u čitanju odgovora koje ćete napisati @vazi. :).
Postoji puno dodirnih tačaka između budizma i sufizma, no treba biti malo otvorenog uma da bi se to primijetilo, :wink:
Istinu si rekao. Sufije su i uzele deo svog ucenja od budista.
fatamorgana

#271 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote:Ako bi tražili odgovor na pitanje "zašto su danas muslimani većinom na niskim stepenima hajvanske duše" , neko bi mogao reći "šta ti znaš šta je u ljudskim srcima?!" ,ali jednostavno ono što je na srcu pokazat će se na djelima.
Ako su djela puna sebičnosti, egoističnosti, nasilja ...pa to su sve simptomi bolesnog srca! Ono što je olakšavajuća okolnost narodu ,a otežavajuća ulemi(za šta će biti pitani) - jeste da ljudi ne znaju kako se liječe i čiste srca ..
Po mojim saznanjima , koliko sam ja iz literature saznao, postoje dva glavna razloga tog neznanja , koji su povezani
i oni su zahiren i batinen- unutrašnji i vanjski, formalni i suštinski. Isto tako kroz istoriju islama stalno se prepliće , mogli bi reći čak i borba dva tipa učenjaka i učenja, učenjaci forme i učenjaci suštine. S tim da su ovi drugi češće gubili zato što da bi poznavao suštinu forme , moraš poznavati i formu pa se dakle batin učenjaci nikad nisu borili sa zahir ulemom sa ciljem da ih zatiru , već da ih postave na svoje mjesto , dočim je kod zahir uleme (učenjaka o formi) isključivost i želja za dominacijom stalno prisutna . Oni sebe nazivaju i "racionalistima" , pa su se često vrlo "racionalano" koristili i politikom vladara tj ulizivali bi im se i pisali fetve kojima su im se dodvoravali ,a ovi bi im zauzvrat davali mjesto u islamu , koje relano ne zaslužuju.
Vanjski splet tih istorijskih događaja koji su pratili razvoj islama , kako u svijetu tako i kod nas, a rekosmo da nas zanima naše podneblje su u takvom elementu dvojnosti stigli i do nas.Važno je naglasiti za daljne shvatanje priče da je narod uvjek bio uz batin ulemu , ulemu suštine koja se nije ulizivala vladajućim nego je bila njihova savjest. Tako smo se mi , odnosno naši predaci prije 500 godina susreli sa jednim iznimno tolerantnim i produhovljenim islamom , kakav on u suštini i jeste. Zašto je to tako bilo , nije teško odgonetnuti, jer kako smo rekli narod je volio tu produhovljenost i tolerantnost na suprot krute ortodoxije koja je često iza svojih religijskih plašteva skrivala krajnju pokvarenost i sklonost ka materijalizmu , što opet nije ništa čudno jer dunjaluk je sav od materijalnih formi . Dakle jedno privlači drugo...Međutim kad su turci seldžuci krenuli u expanziju , naravno da je lakše bilo pridobiti osvojeno stanovništvo sa tim batinskim pristupom u kojeg se lokalne tradicije i razni narodi komotno osjećaju i pronalaze .
Tako su obavezno uz vojsku uvjek slali i sufijske derviše koji su bili otjelovljenje te batinske duhovne uleme , odnosno sami vojnici su redom bili pripadnici nekih sufijskih redova. Pa je Isa-beg prvo u Sarajevu napravio tekiju kao duhovni stub grada kojeg je začeo ,a drevna svetišta naših predaka kao što je na Buni ili na Oglavku samo su prekvalifikovana u tekije. Isto tako drevni običaji su pronašli svoju islamsku komponentu unutar tog suštinskog viđenja islama koji forme običaja ne vidi kao herezu niti kao svetost , jer forma je samo sredstvo koje vodi svome porijeklu- suštini, a suština je uvjek Allah! Što naravno uopće ne znači da se forma ne poštuje već joj se samo daje mjesto koje joj po prirodi stvari i pripada, jer suština neke knjige je u onome što ona govori i znači dok je čitaš ,a nije svetost u koricama ili listovima...Recimo i dan danas se u tekijama slavi Đurđevdan ali kao spomen na hazreti Hidra (Zelenog) , koji je u Kur'anu simbol mudrosti te se transcendentno pojavljuje neograničen vremenom i prostorom , po tumačenju batin uleme - putem prirode!O tome je @asurbanipal imao jedan dobar text
Tako su prva stoljeća islama kod nas bila izuzetno povoljna da kažem i u vanjskom i unutrašnjem smislu. To je period Mehmeda Fatiha i period expanzije otomanske i duhovnog i materijalnog bogatstva. Međutim onda se okrenulo od expanzije ka kontrakciji (što isto ima svoje posebno mjesto u sufizmu) pa se turci povukoše ispod Beča i bosanska granica postadei granica carstva. Istovremeno sa kontrakcijom ona ulema vanjštine opet dolazi na svoje jer sad više nije bilo širenja i potrebe da se sa dvora popušta onoj duhovnoj ulemi , pa su oni kombinacijom ulizivanja dvoru i opanjkavanja o "heretičkim sklonostima" i prevelikoj slobodi da kritikuje vlast ove duhovne uleme , zadobili opet vladajući položaj . Paralelno s time počinju i progoni raznih derviških redova , ortodoxija želi "uvesti reda" ali zbog snažne masovne podrške naroda uzduž i poprijeko carstva ipak se odustaje od prvotne namjere potiranja i stavljaju se glavni derviški redovi pod kontrolu ortodoxa, a neki se potpuno gase kao što su hamzevije .
Također nakon perioda expanzije u kojem su , bar u odnosu na druga carstva , stanovnici otomanske imperije bili u povoljnom položaju , u kontrakciji dolazi do većih poreza i represalija . Naročito 18 i 19 vijek kojeg obilježavaju mnoge bune muslimanskog stanovništva Bosne, koja su uvjek blisko povezana sa dervišima.
Navest će mo samo dva primjera jako poznata ,od Ilhamije našeg rh.a. i njegove kaside "krivda pravdu zamela, turčin nejma amela" (amel-pravda) koja slikovito opisuje upravo ovo o čemu govorim, a zbog koje je zaplatio glavom
Zatim poslijednja velika buna Husein kapetana ili zmaja od Bosne koji je za svoj pokret lično izun dobio od tadašnjeg sufijskog Sirri-babe Sikirića sa Oglavka su dakle direktno inspirisana od derviških redova koji su uvjek težili ka decentralizaciji vjere i ka patriotizmu ,a pojam "ummet" su uvjek shvatali na unutrašnju duhovnu vezu muslimana ,a ne na nužno političko ujedinjavanje, shodno kur'anskim principima "razasuli smo vas na narode i jezike "...
Da ne duljim više i da napravimo neku poentu . Kad su Turci otišli i predali nas Austrijancima ovi su , također naučeni na ortodoxiju katoličke crkve (koja podrazumjeva spregu sa vladajućom politikom) jednostavno osnovali neki islamski pandan tome i tako je nastala naša Islamska zajednica.
Međutim pragmatične austrijance nije interesovalo nikakvo pokrštavanje nego samo iskorištavanje ljudskih i rudarskih resursa za svoje ratove, pa je u toj nekoj svojevrsnoj autonomiji islama koji sad nije više bio čvrsto vezan uz Stambol , malo se okuražio pa smo malo kasnije u periodu dok nas nije poklopila srpsko-hrvatska kraljevina Jugoslavija, dobijali i napredne intelektualce i produhovljene naše bosanske vjerske vođe.
Jedan takav koji je nakon pritisaka Kraljevine SHS jednostavno radije odbio radije biti reis nego biti poltron i ulizica jeste naš Džemaludin ef. Čaušević , poslijednji reis sufija , koji je nakon svog povlačenja radio i završio prijevod Kur'ana na naš jezik .Prije toga nam je prijevod uradio Mićo Ljubibratić :-D jer je zahiren ulema nije za to imala sluha..
Čak ću u čast našeg Džeme rahmetli da postavim njegovu sliku
Image

Dakle kad je otišao Džemaludin rahmetli ponovo su poltroni zajahali i tako od nekih "racionalnih" skretanaj ka nacizmu u 2.svj. ratu (koja su se kasnije pokazala vrlo neracionalna :-D ) do okajavanja grijeha pred komunističkom vlašću tako što su ničim izazvani ztaražili od vladajućih da se sufizam totalno odstrani iz IZ i ne samo to nego da se sve tekije zatvore i svaka okupljanja tog tipa stave van zakona. Iako ovima ništa nije bilo jasno ipak u općoj klimi revolucije koja je stvarala "novi svijet" bez religija nije im bilo to mrsko ,a pogotovu jer su se sa vrha Iz-a sami ponudili.
Tako je bilo skoro dvije decenije ali ipak se krajem 70-ih uspjeva dobiti dozvola od vlasti za otvorenje tekija, međutim tesavuf /sufizam se držao podalje na odstojanju od zvaničnog "ulemanskog islama". Tako su generacije i generacije hodža potpuno operisani od duhovnosti i samo manji broj koji je bio u doticaju sa dervišima je bio malo zapahnut mirisom duhovnosti dok je ostalo sve bila ortodoxna robotizacija koja je u ambijentu tog vremena skoro dovela do izumiranja islama..Kaže se da je mevlud ostao spona naroda sa vjerom , mevlud kojega danas ortodoxne vehabije mrze iz dna duše...Tako je i početkom rata i dalje ostala dominacija ortodoxa koji su patriotski zanos Bošnjaka iskorisitli za svoju političku promociju i opet za jedno ruglo i prljanje čiste vjere islamske.
Cerić kojeg je doveo rahmetli Alija (što je već javni čin u kojem politika postavlja vjerskog lidera ) je živi i hodajući primjer ortodoxije kao i njegova desna ruka Zukorlić , koji smatraju dakle da je islam nerazdvojiv od politke i da je to u stvari jedno te isto...Nadamo se ako Bog da , da nas sad očekuje period expanzije duhovnog na našem prostoru kad će narod islamu , džamiji, tekiji prići kao izvoru duhovnosti ,a ne kao odskočnoj daci i kamuflaži za svoje prljave rabote hajvanske duše
Ipak sad pročitah i stvarno se zahvaljujem na iscrpnom postu i vrijednim informacijama. Uvijek mi je upadala u oči ta razlika između Islama kao duhovnog puta i onog formalnog, dogmatskog Islama takoreći.
I uvijek me ta razlika zapanjivala, razlika npr između mekoće i humanosti jednog Rumija i krutosti i nehumanosti bilo kojeg dogmatika, kao i prisustvo mudrosti kod prvog te odsustvo iste kod drugog.
Ne znajući za ove podatke i ovakvu istoriju ja sam na jednom drugom forumu napisao da mislim da je Sarajevo pozitivno kao grad u svom korijenu jer je jedna od prvih ako ne i prva građevina sagrađena bila sufijska tekija od Isa beg Ishakovića, znači da Sarajevo u svom samom korijenu ima nešto duhovno, plemenito i pozitivno.

Hvala, :)

Samo da dodam, Džemaludin ef. Čaušević na ovoj slici stvarno djeluje plemenito i produhovljeno ....
fatamorgana

#272 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

vazi wrote: @asurbanipal ti si lijepo objasnio negativnu stranu nepokorenog nefsa kao i pozitivnu stranu umjerenog, kontrolisanog nefsa. Mene zanima moze li covjek preci tu granicu i postati da kazem "predobar" ? Kako znati gdje je granica? Kako ostati dosljedan sebi a ne izloziti se zloupotrebi svoga postenja i svoje dobrote od strane okoline po starom, oprobanom recept "pruzi prst, ode ruka" :D

Naime, nismo svi dervisi i nemamo svi mogucnost druzenja i provodjenja vremena iskljucivo sa osobama koje smo sami izabrali...Valja radit', hljeb zaradjivat, kako se nositi sa onima koji pojma nemaju o tovoj duhovnosti i koji je nece znati shvatiti na ispravan nacin nego ce je zloupotrijebiti?
E ovo što pitaš je nešto najzahe....je na cijelom dunjaluku! Moraš biti pravi "zen majstor" (ne znam kojem to "činu" odgovara u Islamu) da bi sačuvao čistoću srca i namjere a da te pritom mangupi ne izlevate. Moraš biti veći mangup od svih njihA a pri tom sačuvati čisto srce i namjeru, te im čak i pomoći po potrebi, zar ne raja? :wink:
fatamorgana

#273 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Towelie wrote:
fatamorgana wrote:
Jel' to rek'o onaj nesretni Ibn Tejjmije? :wink:
Nurudin

#274 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

vazi wrote:@nurudine i @asurbanipal, hvala na iscrpnom objasnjenju, dalo bi se o tom nefsu men'se cini danima :)

@asurbanipal ti si lijepo objasnio negativnu stranu nepokorenog nefsa kao i pozitivnu stranu umjerenog, kontrolisanog nefsa. Mene zanima moze li covjek preci tu granicu i postati da kazem "predobar" ? Kako znati gdje je granica? Kako ostati dosljedan sebi a ne izloziti se zloupotrebi svoga postenja i svoje dobrote od strane okoline po starom, oprobanom recept "pruzi prst, ode ruka" :D

hmm..ne znam zašto misliš da se derviši druže samo sa osobama sebi sličnima ? Valja kao što kažeš raditi, hljeb zaraditi i nema život nikakve protekcije prema meni zbog dervišluka :-D
Ne treba se bojati toga , biti dobar ne znači biti glup, čak naprotiv vidiš iz texta šejhul ekbera da one nefsanske osobine koje vuku "ka dole" prouzrokuju i glupost i to doslovno se misli, dočim kako se riješavaš tih osobina imaš bistrije i dublje misli. U biti zbog fikra (kotemplacije) se stječe jedna navika dubljeg razmišljanja ali koje nije napor, nego ko poznaje kontemplaciju zna o čemu pričam. To je jedno mirno , tiho usredotočenje u kojem se objekat na koji se usredotočuješ "sejri srcem" ,dakle posmatra bez klasične analize već se iz samog tog fokusa dobiju vrlo kvalitetni i racionalni odgovori.
Što se tiče nefsa , da još malo bude jasnije šta je to :
Image
Image
Nurudin

#275 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Towelie wrote:
fatamorgana wrote:
Da, možda je to čak i istina jer kažu da su muslimani uzeli dio učenja od judaizma, pa od kršćanstva, pa od grčke filozofije itd . Sam Kur'an to uopće ne negira nego naglašava nekoliko puta

A objavili smo tebi Knjigu s Istinom, potvrdom za ono prije nje od Knjige, i čuvarom nad tim. Zato sudi među njima onim šta je objavio Allah i ne slijedi strasti njihove umjesto onog šta ti je došlo od Istine. Svakom od vas smo načinili zakon i put. A da je htio Allah, sigurno bi vas učinio ummom jednom.Međutim, (hoće); da vas iskuša u onom šta vam je dao.Zato se natječite u dobrim djelima. Allahu je povratak svih vas, pa će vas obavijestiti o onom učemu ste se razilazili. (5 : 48)

Po islamu se vjeruje da je bilo na hiljade božijih poslanika i vjerovjesnika i da je svima ili putem vahja (nadahnuća) se obratio Allah dž.š. ili su bili poslanici koji su donosili Objave iz "ummul kitabi" (majke svih Knjiga) , shodno narodu kojem se objavljuje , vremenu i prostoru

Reci: "Ko je neprijatelj Džibrilu? A on, Allahovom voljom, tebi stavlja na srce Kur´an - koji potvrđuje da su i prijašnje objave istinite - kao putokazi radosnu vijest vjernicima." (2 : 97)

Znači, što bi reko D.nikšić, to nema niđe na svijetu da imaš takav stav tolerancije ,a da ljudi rade potpuno suprotno od toga iako se zaklinju u svetost toga što piše
Locked