Najbolji grad za zivot na Balkanu?
- Mis mekinjas
#251 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Sa aspekta nekog ko je iz BiH rodom, ko se udao za Sarajliju, zivi u Zg, radi puno sa Slovencima, Srbima, obisao nasiroko Ljubljanu, Bg, St, Podgoricu, Novi Sad, i mnostvo gradova, zivi privremeno u Sarajevu, odgovorno tvrdim da je Zagreb ubjedljivo najbolji grad za zivot, ako se samo govori o Balkanu.
O svakom od ovih nabrojanih gradova bih mogla stosta i lijepog i ruznog reci, ali Zagreb i dalje prednjaci. I sretna sam, zaista sto sam ga odabrala za zivot. A dugo sam mislila trebam li ostati tamo ili ne. Sad znam da nikud iz njega necu.
O svakom od ovih nabrojanih gradova bih mogla stosta i lijepog i ruznog reci, ali Zagreb i dalje prednjaci. I sretna sam, zaista sto sam ga odabrala za zivot. A dugo sam mislila trebam li ostati tamo ili ne. Sad znam da nikud iz njega necu.
-
detroit-mercy
#252 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Znaci nek se ima dernecitzlokruhovic wrote:Nisam aludirao na nacionalizam uopšte , već prosto glup način prikazivanja stvarnosti , jer primeraradi ja uopšte na takav način ne mogu da se izjasnim i donosim sudove o bilo kojem gradu.Korisnica_ wrote:Pisao Kresimir Dujmovic za Deutsche Welle. Covjeka znam licno, totalno je operisan od nacionalizma. Hrvati su ga napali zato sto je svojevremeno napisao da je cinjenica da su Srbi Hrvaticama privlacniji nego Hrvati Srpkinjama (da su Hrvati Srpkinjama "premekani") a pisao je i clanke o dobrom kafanskom zivotu u Beogradu.Daj link za članak , i da vidimo ko je pisao.
Ja se slažem sa mnogim detaljima iz teksta ali mislim da je članak fejk jer se bazira na klasičnom kontriranju onima koji su šatro oduševljeno pisali o Beogradu , pa kao sad odjednom izašla prava istina o njemu.
Kladim se da ima istih "članaka" i o svim glavnim i većim gradovima bivše države gde se posle određenog vremena "sazna istina prava".
Nema u clanku nacionalizma nimalo.
Usput, "Natasa" u clanku je zagrebacka pjevacica i "srpska snajka" Ida Prester
Tema je inače glupa k'o milokliz(to je ono što Srbi maju a Hrvati ne) , ako imaš dobre ljude pored sebe,dobar posao i naravno love možeš živeti odlično i u Kandaharu i još plus pisati o njemu kako ima odličan gradski prevoz.
Inače ljudi vole slušati i čitati lepe stvari o svojoj zemlji i gradu , e pa ja nisam od tih koji se upišavaju od sreće zbog toga jer sve je to individualno i lični utisak , i nije nikakvo merilo bilo čega.
Pre 5 godina sam bio u ZG i odlično sam se proveo , upoznao vrhunsku ekipu i svi su bili upravo opozitni od onoga što ljudi pišu i što vlada kao opšte mišljenje.
Dal bi tamo mogao živeti?? , pa ako bi našao dobru cicu,posaoi redovnu ekipu za pivo i duvanje , verovatno bih , jer meni su kuće k'o kuće , auta k'o auta,.....sve isti pomenuti milokliz.
Pod kvalitetom zivota se gleda na sve sta je dostupno prosjecnom gradjaninu jednog grada.
I meni ne bi mrsko zivjet na Senjaku ili Dedinju
- limeni
#253 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
e tako je i meni "cudno" u beogradu..ja dajem ocjene gradovima po licnom iskustvu, u pazaru, trebinju, gradaccu ili dubrovniku mi je bilo lijepo dok su mi beograd, osijek ili zenica manje odgovarali.Radio Sarajevo wrote:Bio sam jednom nekoliko sati i bilo mi je u najmanju ruku čudno, ali se po Sarajevu ne može živjeti od vas, mogu mislit' kakvi ste na domaćem terenu.limeni wrote:jesi li ti ikada bio u pazaru?soviniste trazi po tvom beogradu..kazu nicu tamo kao pecurke
nisam iz sandzaka meni je svugdje "domaci teren"
- zlokruhovic
#254 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
OK , ali ja kako sam stariji to mi ne znači puno , što bi se reklo nisam zahtevan.detroit-mercy wrote: Znaci nek se ima dernecit.
Pod kvalitetom zivota se gleda na sve sta je dostupno prosjecnom gradjaninu jednog grada.
I meni ne bi mrsko zivjet na Senjaku ili Dedinjuali ostatak je ne bas tako ugodan za zivot, bez obzira sto se ima dje izac
.
Znači sve zavisi u kojoj si meri snobčina,picajzla i koliki ti je ordinarni kapacitet redovnog kukanja nad svojom sudbinom u dotičnom gradu gde živiš.
Ja ne izlazim već godinama, ne bar po klubovima i kafanama u sitne sate , ako ima blizu prodavnica i dovoljan broj entiziajasta pored mene ,meni je svaki grad Las Vegas.
Posao mi nije problem jer sam odavno prevazišao nervne slomove zbog male plate i retardiranih kolega , samo se isključim i bez nervoze furam napred da što pre šmugnem kući na pivo i džoint.
Ja sam inače Vojvođanin iz malog gradića sa stažom življenja u NS-u i pomalo u BG-u , ali oba su mi jednako dobra bila i jednako dosadna.
Bio je jednom interview sa Kojom iz Discipline Kičme kad se vratio iz Londona krajem 90'.
I voditeljka tupava ga napala patetičnim pitanjima jel vam nedostajao Beograd ,bla,bla,bla,... , a on odgovara , "Pa šta ja znam sve mi je isto kao i ranije" , a ona :"Ali verovatno kad ste bili u Londonu niste mogli izbeći poređenja?" , a on :"I tamo je isto , ljudi k'o ljudi,kuće k'o kuće,..., sledeće pitanje".
-
Umalo popisivac
#255 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
cuj ovog.Velkoski wrote:Joj što ne mogu ovog glorifikovanja svega što nije naše..
Jeb'o vas i Beograd i Zagreb, pogotovo ovaj prvi grad.
Možda bi vam i Sarajevo bilo ljepše da nije bilo pod jebenom opsadom.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#256 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Jeste, hvala lijepo.
-
Umalo popisivac
#257 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
To cu si iduci put govoriti dok budem u tramvaju. 
-
Nomo
#258 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
u beogradu je najeftinija droga pa oni koji idu tamo iz Hr i Bosne i drugih krajeva kazu idemo na zurku dobar je provod ..... 
Last edited by Nomo on 29/07/2014 02:06, edited 1 time in total.
- Radio Sarajevo
#259 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Sarajevo izgleda bolje nego ikad, ali ne radi se o tome uopšte. Nije nam Beograd kriv što su Gras sjebale Sandžaklije, niti nam je Beograd kriv da sad KS uredimo kako mi hoćemo. Krivi smo mi i niko drugi.Velkoski wrote:Joj što ne mogu ovog glorifikovanja svega što nije naše..
-
kakavdanakneiskustvu
-
detroit-mercy
#261 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Jah, pola metra visoka trava oko zgrada po Grbavici i Kosevo HillsRadio Sarajevo wrote:Sarajevo izgleda bolje nego ikad, ali ne radi se o tome uopšte. Nije nam Beograd kriv što su Gras sjebale Sandžaklije, niti nam je Beograd kriv da sad KS uredimo kako mi hoćemo. Krivi smo mi i niko drugi.Velkoski wrote:Joj što ne mogu ovog glorifikovanja svega što nije naše..
-
Umalo popisivac
#262 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Upravo to. moram reci da Sarajevo prilicno lose kotira, pocevsi od kulture, muzeja, nekakvih koncerata (ne brojim tu Dinu Merlina) platezne moci, javnog prijevoza, cistoce grada, cesta, zgrada, divlje gradnje, fasada, parkova, korupcije itd itd... Jedino zapravo sto je novo u Sarajevu su trgovacki centri.
-
Korisnica_
#263 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
A Beograd kotira dobro po ovim pitanjima?Umalo popisivac wrote:Upravo to. moram reci da Sarajevo prilicno lose kotira, pocevsi od kulture, muzeja, nekakvih koncerata (ne brojim tu Dinu Merlina) platezne moci, javnog prijevoza, cistoce grada, cesta, zgrada, divlje gradnje, fasada, parkova, korupcije itd itd... Jedino zapravo sto je novo u Sarajevu su trgovacki centri.
-
amko761
#264 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Pa da si nekad otišao dalje od svoje mahale, tj. u Beograd, ne bi to pitaoKorisnica_ wrote:A Beograd kotira dobro po ovim pitanjima?Umalo popisivac wrote:Upravo to. moram reci da Sarajevo prilicno lose kotira, pocevsi od kulture, muzeja, nekakvih koncerata (ne brojim tu Dinu Merlina) platezne moci, javnog prijevoza, cistoce grada, cesta, zgrada, divlje gradnje, fasada, parkova, korupcije itd itd... Jedino zapravo sto je novo u Sarajevu su trgovacki centri.
-
Korisnica_
#265 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Bila sam u Beogradu dva puta u zadnjih godinu dana, zato se i smijem kad je nekima Beograd pojam cistoce i uredjenosti. Mislim, aj da neko hvali velicinu, djevojke ili nocni zivot grada ali gradski prijevozamko761 wrote:Pa da si nekad otišao dalje od svoje mahale, tj. u Beograd, ne bi to pitaoKorisnica_ wrote:A Beograd kotira dobro po ovim pitanjima?Umalo popisivac wrote:Upravo to. moram reci da Sarajevo prilicno lose kotira, pocevsi od kulture, muzeja, nekakvih koncerata (ne brojim tu Dinu Merlina) platezne moci, javnog prijevoza, cistoce grada, cesta, zgrada, divlje gradnje, fasada, parkova, korupcije itd itd... Jedino zapravo sto je novo u Sarajevu su trgovacki centri.
-
Umalo popisivac
#266 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Mozda ne kotira (ali nije Sa. sigurno bolje), al to nije opravdanje niti se samo Beograd ovdje spominje. Sarajevo spominjem posto sam ja Sarajlija.
Kako god tuzna cinjenica je da je Sarajevo pri samom dnu po kvaliteti zivljenja u usporedbi s drugim vecim gradovima regije. Zagreb i Ljubljana, a ovo je sve daleko iza. Zagreb sam stavio na prvo mjesto sto je ipak veci i zivlji po mom nekom iskustvu od Ljubljane. Ali to ovisi vec od tog sta je covjeku prioritet. Kako god, ta dva grada, a ostali daleko, daleko iza.
I naravno politicka situacija jos kad se uzme u obzir, EU itd.
Kako god tuzna cinjenica je da je Sarajevo pri samom dnu po kvaliteti zivljenja u usporedbi s drugim vecim gradovima regije. Zagreb i Ljubljana, a ovo je sve daleko iza. Zagreb sam stavio na prvo mjesto sto je ipak veci i zivlji po mom nekom iskustvu od Ljubljane. Ali to ovisi vec od tog sta je covjeku prioritet. Kako god, ta dva grada, a ostali daleko, daleko iza.
I naravno politicka situacija jos kad se uzme u obzir, EU itd.
Last edited by Umalo popisivac on 28/07/2014 16:26, edited 2 times in total.
- supercali
#267 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Gradski prevoz im je bolji bar jedno 5 puta u odnosu na sarajevo za ostalo bi se dalo diskutovati
-
Korisnica_
#268 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Dakle, mjerilo uspjeha je koliko neko kotira usporedbi sa Sarajevom
Ljudi moji citate li sto pisete? Ja mogu navesti desetak gradova u BiH koji su bolji od Sarajeva po pitanju cistoce, uredjenosti pa i javnog prijevoza i kulture zivljenja. Pa se ne hvalim da su super gradovi u europskim okvirima kako vi to hvalite Beograd.
Malo objektivnosti ljudi. Uozbiljite se.
Malo objektivnosti ljudi. Uozbiljite se.
-
Umalo popisivac
#269 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Ovdje je rijec o regiji, a ne o neki europskim razmjerima. Tek tad bi se vidio sav jad i bijeda. A koji su to gradovi?
-
detroit-mercy
#270 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Glede uredjenosti i javnog prevozaKorisnica_ wrote:Bila sam u Beogradu dva puta u zadnjih godinu dana, zato se i smijem kad je nekima Beograd pojam cistoce i uredjenosti. Mislim, aj da neko hvali velicinu, djevojke ili nocni zivot grada ali gradski prijevozamko761 wrote:Pa da si nekad otišao dalje od svoje mahale, tj. u Beograd, ne bi to pitaoKorisnica_ wrote: A Beograd kotira dobro po ovim pitanjima?cistoca
ceste
fasade i nedostak korupcije
Mislim, alo?
Ni jedan, ni drugi nisu bas neki primjeri za ugodan zivot
Ljubljana je pet kopalja ispred svih, al druga je stvar sto je kod nas bitno ciji je veci
-
Korisnica_
#271 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Ljubljanu ni ne racunam kao Balkan, toliko je razlicita od drugih zemalja u regionu
To ti je zapad u svakom smislu, ne samo kvalitetna imitacija kao Zagreb.
-
Umalo popisivac
#272 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Mislim da se ovdje misli vise na "ex Ju." zemlje, a ne na Balkan kao poluotok, jer to na kraju krajeva nije ni ZG, a je puno gradova sto se ovdje ne spominju.Korisnica_ wrote:Ljubljanu ni ne racunam kao Balkan, toliko je razlicita od drugih zemalja u regionuTo ti je zapad u svakom smislu, ne samo kvalitetna imitacija kao Zagreb.
Zagreb kvalitetna imitacija? Cega? U svakom slucaju je kvalitetna. Sta je po tebi uopce "zapad"?
-
Korisnica_
#273 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Kvalitetna imitacija zapada. Zivjela sam u njemu i u mnogim aspektima jako jako lici na zapad, a ipak nije. Ja sam dobro situirana pa nisam na sebi osjetila ruzne strane zivota u tom gradu, ali primijetila bih po nekim svojim prijateljima da nije bas toliko sjajno za sve. Pretpostavljam da je isto kao u (recimo) Poljskoj ili Slovackoj...sto je opet miljama ispred svih drugih balkanskih gradova.Umalo popisivac wrote: Mislim da se ovdje misli vise na "ex Ju." zemlje, a ne na Balkan kao poluotok, jer to na kraju krajeva nije ni ZG, a je puno gradova sto se ovdje ne spominju.
Zagreb kvalitetna imitacija?Cega? U svakom slucaju je kvalitetna.
- Zatamnjena stakla
- Šveđanin
#275 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Bila je skoro vijest da su pozorista u Beogradu nikad punija, kao da se biljezi rekordna posjecenost.
Sto se zivota tice, pff, Dedinje, Senjak, dijelovi Vracara su zaista mjera za mnoge gradove, ali ostalo..
Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk
Sto se zivota tice, pff, Dedinje, Senjak, dijelovi Vracara su zaista mjera za mnoge gradove, ali ostalo..
Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk