Neto plata od 2300 eura univerzitetski obrazovane osobe u EU je kurac od ovce, tacnije veoma niska. Mozda je tebi plata toliko, ali za cca. 8.5 miliona Njemaca, plata je ispod 400 eura neta mjesecno. U Njemackoj ne postoji minimalni dohodak, tako da plate mogu biti i veoma niske. Naravno kad se uzme prosjek sefa VW od 19 miliona eura i takvih kao on, sa onim sto mogu kupiti vrecicu kikirikija za platu, dobije se neki normalan prosjek.jijamezin wrote:
Ja sam samac. Tek sam zavrsio fax ima godina i pol i plata mi je 2300 neto. Ako jako skromno zivim stedim 1300 mjesecno. Ako subotama ide u klubove, stedim 1100 eura mjesecno. Ja ovdje dobro zivim. Ali moja kupovna moc u poredjenju sa familijom u bosni je superiorna.
Jer dobijem dodatno 200o eura jednom u godini za odmor, trinaestu platu i raspodjele dobiti firme sto je kao 14. Plata. Dakle ako nebi isao na odmore i ako bi jednu godinu skromno zivio... Stedio bih 20.000 eura godisnje. Za dvije godine ja mogu kupiti stancinu u sarajevu.
Inace za univerzitetski obrazovanu osobu poprilicno si glup. Mislim nisi ti zavrsio faks, ako jesi, u Americi pa da ne znas da GDP i GDP per capita nisu nikakvo mjerilo za zivotni standard iz prostog razloga sto njih i inostrani krediti pumpaju ne ka dolje, nego ka gore. Drugim rijecima, sto je zemlja zaduzenija, GDP i GDP per capita ce biti veci. Ne samo zbog toga, ali i zbog toga. Zato molim te, ne pisi nesto o cemu nemas pojma.