ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post Reply
sv12

#251 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by sv12 »

jijamezin wrote:
Ja sam samac. Tek sam zavrsio fax ima godina i pol i plata mi je 2300 neto. Ako jako skromno zivim stedim 1300 mjesecno. Ako subotama ide u klubove, stedim 1100 eura mjesecno. Ja ovdje dobro zivim. Ali moja kupovna moc u poredjenju sa familijom u bosni je superiorna.

Jer dobijem dodatno 200o eura jednom u godini za odmor, trinaestu platu i raspodjele dobiti firme sto je kao 14. Plata. Dakle ako nebi isao na odmore i ako bi jednu godinu skromno zivio... Stedio bih 20.000 eura godisnje. Za dvije godine ja mogu kupiti stancinu u sarajevu.
Neto plata od 2300 eura univerzitetski obrazovane osobe u EU je kurac od ovce, tacnije veoma niska. Mozda je tebi plata toliko, ali za cca. 8.5 miliona Njemaca, plata je ispod 400 eura neta mjesecno. U Njemackoj ne postoji minimalni dohodak, tako da plate mogu biti i veoma niske. Naravno kad se uzme prosjek sefa VW od 19 miliona eura i takvih kao on, sa onim sto mogu kupiti vrecicu kikirikija za platu, dobije se neki normalan prosjek.

Inace za univerzitetski obrazovanu osobu poprilicno si glup. Mislim nisi ti zavrsio faks, ako jesi, u Americi pa da ne znas da GDP i GDP per capita nisu nikakvo mjerilo za zivotni standard iz prostog razloga sto njih i inostrani krediti pumpaju ne ka dolje, nego ka gore. Drugim rijecima, sto je zemlja zaduzenija, GDP i GDP per capita ce biti veci. Ne samo zbog toga, ali i zbog toga. Zato molim te, ne pisi nesto o cemu nemas pojma.
Last edited by sv12 on 25/10/2013 20:21, edited 1 time in total.
korisnik101

#252 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by korisnik101 »

sv12 wrote:
Recimo dug Hrvatske od 60 milijardi eura je dobro napumpao i hrvatski GDP i GDP per capita.
:thumbup:
lipa123

#253 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by lipa123 »

jijamezin ne znam samo kako stavi u isti kos spaniju sa bosnom,,spanija uopste nije siromasna zemlja.
jijamezin

#254 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

sv12 wrote:
jijamezin wrote:
Ja sam samac. Tek sam zavrsio fax ima godina i pol i plata mi je 2300 neto. Ako jako skromno zivim stedim 1300 mjesecno. Ako subotama ide u klubove, stedim 1100 eura mjesecno. Ja ovdje dobro zivim. Ali moja kupovna moc u poredjenju sa familijom u bosni je superiorna.

Jer dobijem dodatno 200o eura jednom u godini za odmor, trinaestu platu i raspodjele dobiti firme sto je kao 14. Plata. Dakle ako nebi isao na odmore i ako bi jednu godinu skromno zivio... Stedio bih 20.000 eura godisnje. Za dvije godine ja mogu kupiti stancinu u sarajevu.
Neto plata od 2300 eura univerzitetski obrazovane osobe u EU je kurac od ovce, tacnije veoma niska. Mozda je tebi plata toliko, ali za cca. 8.5 miliona Njemaca, plata je ispod 400 eura neta mjesecno. U Njemackoj ne postoji minimalni dohodak, tako da plate mogu biti i veoma niske. Naravno kad se uzme prosjek sefa VW od 19 miliona eura i takvih kao on, sa onim sto mogu kupiti vrecicu kikirikija za platu, dobije se neki normalan prosjek.

Inace za univerzitetski obrazovanu osobu poprilicno si glup. Mislim nisi ti zavrsio faks, ako jesi, u Americi pa da ne znas da GDP i GDP per capita nisu nikakvo mjerilo za zivotni standard iz prostog razloga sto njih i inostrani krediti pumpaju ne ka dolje, nego ka gore. Drugim rijecima, sto je zemlja zaduzenija, GDP i GDP per capita ce biti veci. Ne samo zbog toga, ali i zbog toga. Zato molim te, ne pisi nesto o cemu nemas pojma.
Lupetas bosnjanine. Inostranih kredita jedna drzava ima ako ima exportni deficit. Njemacka, Nizozemska i sve ove zemlje imaju exportni surplus. To znaci da one vise exportiraju nego importiraju jer im je privreda i znanje superiorno. Tako ti vozis vw golf a izvozis cumur.

Na kraju to znaci da njemacka ili nizozemska, ako nebi gradili neke ogromne projekte... Samo postaju bogatiji i vise stede. Jer oni vise izvoze negoli uvoze. To je cista makro ekonomija. Isto vrijedi za japan.

Ali SAD ima exportni deficit i zato ih jebe dug...nikako da izadju iz duga jer konstatno manje izvoze negoli uvoze.

Ali ekonomija njemacke ili nizozemske je zbog exportnog suficita toliko jaka da mogu dici kredite od 20 miljardi i upumpati u najmoderniju vojnu tehnologiju, satalitske programe, nauku itd.
korisnik101

#255 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by korisnik101 »

jijamezin wrote: Lupetas bosnjanine. Inostranih kredita jedna drzava ima ako ima exportni deficit. Njemacka, Nizozemska i sve ove zemlje imaju exportni surplus. To znaci da one vise exportiraju nego importiraju jer im je privreda i znanje superiorno. Tako ti vozis vw golf a izvozis cumur.

Na kraju to znaci da njemacka ili nizozemska, ako nebi gradili neke ogromne projekte... Samo postaju bogatiji i vise stede. Jer oni vise izvoze negoli uvoze. To je cista makro ekonomija. Isto vrijedi za japan.

Ali SAD ima exportni deficit i zato ih jebe dug...nikako da izadju iz duga jer konstatno manje izvoze negoli uvoze.

Ali ekonomija njemacke ili nizozemske je zbog exportnog suficita toliko jaka da mogu dici kredite od 20 miljardi i upumpati u najmoderniju vojnu tehnologiju, satalitske programe, nauku itd.
Hahahha,, Molim te samo reci da nemas fakultetsku diplomu iz ekonomije !?
RahatHurmašica

#256 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by RahatHurmašica »

meni fakat nije jasno što se srbi lože na ovu izjavu. to je interna stvar kosova i turske. srbi izgleda i dalje vole da svoju nosinu guraju tamo gdje joj nije mjesto. i džaba što vi više puta dobili po nosu oni se opet nešto kurče.
Last edited by RahatHurmašica on 25/10/2013 20:34, edited 1 time in total.
jijamezin

#257 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

korisnik101 wrote:
jijamezin wrote: Lupetas bosnjanine. Inostranih kredita jedna drzava ima ako ima exportni deficit. Njemacka, Nizozemska i sve ove zemlje imaju exportni surplus. To znaci da one vise exportiraju nego importiraju jer im je privreda i znanje superiorno. Tako ti vozis vw golf a izvozis cumur.

Hahahha,, Molim te samo reci da nemas fakultetsku diplomu iz ekonomije !?
Nemam ali sam imao izborni makro i mikro ekonomije.
lipa123

#258 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by lipa123 »

RahatHurmašica wrote:meni fakat nije jasno što se srbi lože na ovu izjavu. to je interna stvar kosova i turske. srbi izgleda i dalje vole da svoju nosinu guraju tamo gdje joj nije mjesto. i džaba što vi više puta dobili po nosu oni se opet nešto kurče.
a bili bila interna stvar da putin u banja luci izjavi da rs rusija
korisnik101

#259 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by korisnik101 »

jijamezin wrote:[

Onda bi trebalo tvojim profesorima zabraniti rad dok su zivi. :lol:

Naime, Njemacka ima vanjskog duga preko 80% totalnog GDPa.
Trade rezultat je vazan, ali ti si skroz pobrkao nacin kojim se on balansira u ekonomiji jedne drzave.
Last edited by korisnik101 on 25/10/2013 20:40, edited 1 time in total.
jijamezin

#260 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

lipa123 wrote:
RahatHurmašica wrote:meni fakat nije jasno što se srbi lože na ovu izjavu. to je interna stvar kosova i turske. srbi izgleda i dalje vole da svoju nosinu guraju tamo gdje joj nije mjesto. i džaba što vi više puta dobili po nosu oni se opet nešto kurče.
a bili bila interna stvar da putin u banja luci izjavi da rs rusija

Kosovo je priznao NATO i skoro sve muslimanske zemlje. RS niko ne priznaje i po dejtonu je glavni grad RSa , Sarajevo.
RahatHurmašica

#261 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:54, edited 2 times in total.
lipa123

#262 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by lipa123 »

nato ne moze priznati kosovo,,kosovo nece biti drzava dok kod ga ne priznaju un,a kosovo nije priznala ni tvoja domovina.
lipa123

#263 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by lipa123 »

da kosovo je gotova stvar,slazem se sa tim ali kosovo ne moze otici dzaba,,mislim moze ako rusija i kina promijene svoju politiku.ali to se nece desiti.
RahatHurmašica

#264 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:53, edited 1 time in total.
jijamezin

#265 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

korisnik101 wrote:
jijamezin wrote:[

Onda bi trebalo tvojim profesorima zabraniti rad dok su zivi. :lol:

Naime, Njemacka ima vanjskog duga preko 80% totalnog GDPa.
Hvala bogu da ima. Sve zemlje svijeta imaju vanjski dug i to je prirodno. Njemacka moze taj dug vratiti odmah ako treba.

Moras gledati GDP i dali zemlja ima exportni surplus. To ti govori sve u principu.

Moze jedna zemlja sa ogromnim exportnim surplusom, sto znaci strahovitom jakom ekonomijom, da se zaduzuje kako bi finansirala projekte. Sasvim prirodno.

Njemacka je stvorila Eurofighter borbeni avion, najmoderniji na svijetu, ima satalita u svemiru oko 20. svaki nekoliko miljardi, super sredjeno zdrastvo. Ona ako zeli moze se zaduziti i kupiti cijeli poljsku u komadu jer joj je takav rejting da bi joj te pare IMF dao.

Na kraju je samo jedno bitno kada gledamo u njemacku ili bilo koju zemlju: Koliko jedna zemlja izvozi a koliko uvozi. Ako mnogo vise izvozi a pored toga ima visok gdp onda je to jaka ekonomija i kraj price.
RahatHurmašica

#266 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by RahatHurmašica »

.
lipa123

#267 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by lipa123 »

RahatHurmašica wrote:
lipa123 wrote:nato ne moze priznati kosovo,,kosovo nece biti drzava dok kod ga ne priznaju un,a kosovo nije priznala ni tvoja domovina.
to su vam ostavili da se možete tješiti. :lol:
ne da se sjetimo vec da trgujemo sa tim. :wink:
RahatHurmašica

#268 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by RahatHurmašica »

.
say_cheese

#269 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by say_cheese »

lipa123 wrote:da kosovo je gotova stvar,slazem se sa tim ali kosovo ne moze otici dzaba,,
Put pod noge i pravac Moskva. Potrazi Miru Markovic i trazi odstetu. :D
basar

#270 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by basar »

Turci imaju snagu i podršku da daju takve izjave. Tako je Erdo bio prijatelj i Sirije pa je na kraju gledao kako da je uništi, bio je prijatelj i Bagdada pa je gledao kako da tamo smutnju napravi. Bio je prijatelj i Mursija pa ga ostavio na cjedilu.

Oni imaju samo jedan interes, a taj interes je ekonomija.

Ovo ostalo su onako usputne stvari i sredstva preko kojih dolaze do svog cilja.

A zašto da se mi zamaramo Kosovom i Erdom. Mi trebamo da budemo u dobrim odnosima sa svima, ali gledajmo svoja posla.

Mi trebamo da budemo dobri i sa komšijama ( ne kažem da ih volimo, nego da budemo u miru, i saradnji koja nam ide u prilog)

Zar da se zamjeramo sa drugima zbog Erdine priče?

:bih: :bih: :bih:
Last edited by basar on 25/10/2013 20:56, edited 2 times in total.
jijamezin

#271 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

lipa123 wrote:
RahatHurmašica wrote:
lipa123 wrote:nato ne moze priznati kosovo,,kosovo nece biti drzava dok kod ga ne priznaju un,a kosovo nije priznala ni tvoja domovina.
to su vam ostavili da se možete tješiti. :lol:
ne da se sjetimo vec da trgujemo sa tim. :wink:
Vi trgujete vec 20 godina a Turska vec uveliko kuca na vrata. Izgleda da je vrijeme trgovine proslo. Sa.ndzak i vojvodina su za trgovinu.
lipa123

#272 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by lipa123 »

RahatHurmašica wrote:
lipa123 wrote:da kosovo je gotova stvar,slazem se sa tim ali kosovo ne moze otici dzaba,,mislim moze ako rusija i kina promijene svoju politiku.ali to se nece desiti.
sam sebe demantuješ u jednoj rečenici. stvar je gotova i već je otišlo ali ne džaba. plaćeno je u krvi. samo što tamo niste uspjeli sa genocidom kao u bosni. sad vam je preostalo da kupite prnje i te vaše manastire.
ne nisi razumio kosovo je otislo od srbije ali dok srbija ne prihvati kosovo to nece uciniti ni rusija i kina,znaci kosovo ne moze u un..nema ulaska u mnoge organizacije,fifa,uefa i td,,i srbija realno zna da kosovo je izgubila,i sad trguje sa tim,sjever kosova,rs i td.
lipa123

#273 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by lipa123 »

ma gdje ce bolan uci turska,su cim,sa djetinjastim izjavama,,vi ste nasa braca,alija nesto ostavi u amanet.i te gluposti,,,sandzak,pa sandzak ne postoji ni kao regija,i gdje ce sandzak okruzen sa svih strana od srba,uostalom kome trebaju nekoliko mali siromasni opstina,,a vojvodina,to je prohujalo sa vihorom srbi 70 posto i svake godine se procenat taj dize,,pisi propalo.
sv12

#274 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by sv12 »

jijamezin wrote:
Lupetas bosnjanine. Inostranih kredita jedna drzava ima ako ima exportni deficit. Njemacka, Nizozemska i sve ove zemlje imaju exportni surplus. To znaci da one vise exportiraju nego importiraju jer im je privreda i znanje superiorno. Tako ti vozis vw golf a izvozis cumur.

Jesi ti siguran da si ti zavrsio faks? Koji faks? Nemoj samo reci da si samac ekonomista koji zaradjuje 2300 eura neta u Njemackoj?

"Eksportni deficit" i "eksportni surplus" ne postoje u ekonomiji.

Mislis reci trgovinski surplus ili suficit (trade surplus) i trgovinski minus ili deficit (trade minus)?

Ovo sto si ti napisao za Njemacku i Holandiju, ne vidim kakve to ima veze sa GDP i GDP per capita?

Kontam ja da ti hoces da ispadnes pametan, pa tones dublje u glib, medjutim kakve veze imaju Njemacka i Holandija sa tim da GDP i GDP per capita nisu nikakva relavantno mjerilo zivotnog standarda u jednoj drzavi, pa nam sad nasiroko pises o tome?

Inace vise zaradjuju na njemackom i holandskom izvozu oni strani kreditori (kao i svugdje) koji ih finansiraju, nego sami njemacki i holandski proizvodjaci i izvoznici.
Last edited by sv12 on 25/10/2013 20:59, edited 1 time in total.
RahatHurmašica

#275 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by RahatHurmašica »

[.
Post Reply