nasa wrote:Jednom kad do kraja puta dođeš ti
shvatit ćeš da sve je laž..."
E to je moj strah, najveci
Mislim da sam pisala o tome ranije, strah me je da cemo se svi iznenaditi na Sudnjem danu.
Zato se ne vezem za pricu, za tumacenje vec uvijek se vracam na shehadet u srcu jer to mi jedino ostaje sigurno...
Ali mi je tesko sumnjati u Omera, Ebu Bekra....o neeeeee

nisu vjerovatno bili nepogrjesivi ali bili su svjedoci i vodje velicenstvene istine i uspijeha koju je Bog obecao preko svog Poslanika muslimanima.Dovoljno da svaki sud o njima ipak ostavim samo Bogu.
Halali mi na javljanju.
Zar si i ti pocela da sumljas ili me prepadas ovdje. Pa to je nas akida (vjerovnaje islamsko) da je 10 ashaba radijallahu `anhum u dzennetu, a od njih su i 4 halifa i u to nema sumlje.
Vrijednost deseterica kojima je obećan džennet
1.Ebu Bekr Es-siddik
-Prenosi Džubejr b.Mutim r.a., da je neka žena došla Poslaniku sallallahu alejhi ve selleme i upitala:“O Allahov Poslaniče,šta ako nekad dođjem,pa te ne nađem?”
A Poslanik joj reče:“Ako mene ne nađeš,otiđi kod Ebu Bekra.“(Buhari,Muslim)
-Od Huzejfe b.Jemana se prenosi da je Poslanik sallallahu alejhi ve selleme rekao:“Poslije mene se povodite za dvojicom:Ebu Bekrom i Omerom.“(Tirmizi , Ibn Madže, Ahmed , Ibn Ebi Šejbe,Humejdi, Tahavi u djelu Muškilu-l-asar.Lanac prenosilaca ovog hadisa je dobar (hasen),a ispravnim ga je ocijenio Hakim, a s njim se slaže i Zehebi.)
-Također je Allahov Poslanik rekao:“Kada bi nekoga od stanovnika zemlje uzeo za prijatelja,to bi bio Ebu Bekr.“
-Rekao je Omer r.a.:“Ti si Ebu Bekre od nas najbolji i ti si naš prvak i najdraži si bio Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve selleme.“(Buhari)
-U dva Sahiha navodi se da je Amr b.El-As upitao Poslanika salallahu alejhi ve selleme:“Ko ti je najdraži?A on je odgovorio da mu je najdraža Aiša.Pa ga je ponovo upitao:A od muškaraca?A on mu reče:Njen otac Ebu Bekr.“
2.Omer b.El-Hattab
-Prenosi se od Muhammeda El-Hanefijje da je upitao svoga oca o najboljen čovjeku nakon Resula sallallahu alejhi ve selleme,pa je odgovorio:“Ebu Bekr,a zatim Omer.“(Buhari )
- Od Huzejfe b.Jemana se prenosi da je Poslanik sallallahu alejhi ve selleme rekao:“Poslije mene se povodite za dvojicom:Ebu Bekrom i Omerom.“
- Prenosi se od Sa'da b. Ebi Vekkasa da je jednom prilikom Poslanik rekao Omeru, r.a.: “Da, sine Hattabov! Tako mi Onoga u čijoj ruci je moj život, nije te nijednom sreo šejtan, a da ti nije nije pobjegao s puta!“(Buhari, Muslim )
- Također je kazao Poslanik: “U narodima prije vas, bili su nadahnuti ljudi, pa ako u mom ummetu bude ijedan - to će biti Omer!”(Buhari , Muslim)
3.Osman b.El-Affan
-Od vrijednost Osmana r.a. jeste i to što ga je Allahov Poslanik oženio sa svoje dvije kćerke,Rukajjom i Ummu Kulsum.
-Od Aiše r.a. se prenosi da je Poslanik kazao:“Kako da se ne stidim čovjeka kojeg se stide meleki.“(Muslim)
4.Alija b.Ebi Talib
-U hadisu kojeg prenosi S’ad b.Ebi Vekkas , Allahov Poslanik je kazao Aliji: “Ti si meni kao što je Harun bio Musau, samo što nakon mene nema vjerovjesnika.“(Buhari, Muslim)
-Na dan Hajbera Allahov Poslanik je rekao:“Sutra ću dati zastavu čovjeku koji voli Allaha i Poslanika,a i kojeg Allah i Poslanik vole,pa je zastavu dao Aliji r.a.“(Buhari ,Muslim)
5.Talha
Prenosi se da je Kajs b.Hazim kazao:“Vidio sam Talhinu ruku koja je branila Poslanika na dan Uhuda da se osušila(nije bila u pokretu).“ (Buhari )
6.S'ad b.Ebi Vekkas
-Prenosi se da je Aiša r.a. kazala:“Jedne noći je Poslanik ostao budan do kasno u noć, te je rekao:Kada bi me jedan od mojih dobrih ashaba čuvao ove noći, pa je nakon toga došao S'ad b.ebi Vekkas i kazao:O Allahov Poslaniče došao sam da te čuvam, pa mu je Poslanik proučio dovu,a zatim je zaspao.“(Buhari i Muslim)
7.Zubejr b.El-Avvam
-Od Džabira r.a. se prenosi da je Allahov Poslanik kazao:“Svaki vjerovjesnik je imao svog pomoćnika,a moj pomoćnik je Zubejr.“(Buhari i Muslim)
8.Ubjede b.El-Džerah
-Od Enesa b.Malika se prenosi da je Poslanik rekao:“Svaki ummet je imao svoga povjerenika, a povjerenik ovoga ummeta je Ubejde.“(Buhari i Muslim)
9.Se'id b.Zejd
-Prenosi se od Se'id b.Zejda da je kazao:“Čuo sam Poslanika da kaže:Deseterica će u džennet:Vjerovjesnik, Ebu Bekr, Omer, Osman, Alija,Talha, Zubejr, Sad i Abdurrahman, a ako hoćete da vam spomenem i desetog, pa je spomenu da je deseti koji će u džennet upravo Se'id b.Zejd.“(Bilježi ga Ebu Davud,Ibn Madže,i Tirmizi koji ga ocijenjuje kao ispravan.“)
10.Abdurrahman b.Auf
-Od Abdurrahmana b.Aufa se prenosi da je Poslanik kazao:“Ebu Bekr će u džennet i Omer će u džennet i Alija će u džennnet i Osman će u džennet i Talha će u džennet i Zubejr b.El-Avvam će u džennet i Abdurrahman b.Auf će u džennet i Se'id b.Zejd će u džennet i Ebu Ubejde b.El-Džerrah će u džennet.“(Tirmizi,Ahmed,a lanac prenosilaca mu je ispravan)
šerhu-l-akideti-t-tahavijjeti, 2/713-741