znam i ja to...ali ti bez licnih dokumenata nisu najcesce ni na netu... njima je luksuz imati svjez hljeb svaki dan... o takvima je bezpredmetno i razgovarati... jbg.nazalostladyblue18 wrote:Pa i jeste.dust in the wind wrote:citajuci mnoge od postova zakljucujem da je mnogima imati stan, auto i otputovati 2x godisnje luksuz...
Nekidan je na portalu izasao clanak koliko ljudi u BiH nema licne karte i izmedju ostalog ima i podatak koliko ljudi nema pasose, skoro 2 miliona.
Ja znam ljude koji nakon rata nisu vidjeli more nikada, a znam cak i one koji su ga vidjeli jednom, prije 10ak godina kada su uslovi zivota bili puno bolji i kada su oboje radili, i svi imaju po dvoje djece.
To je tuzna realnost, ni do Makarske ne mozes a kamoli gdje dalje.
Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
- dust in the wind
#251 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
-
Bodkin
#252 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Baby Jane wrote:Ne znam kako je za ljude sa porodicama, pretpostavljam da nije lako, ali mislim da je to sve do mentaliteta covjeka. Ako hoce da se prostre duze od kreveta, tesko da ce moci. Znam ljude koji imaju platu po 1500 KM, i imaju dvoje djece koji ne znaju da babo ne moze platiti sve sto oni namisle i onda tako namisljaju, hoce u Tursku, hoce u Italiju, a babo suti, i kredit dize. To je meni van pameti. A, da ne spominjem da su odrasla djeca, i sasvim dovoljno zreli i sposobni da rade bilo sta.
Ja sam prije 3 god imala platu 750 KM, danas imam 5x vecu (hvala Bogu) i jednako zivim kao i prije tri godine. Apsolutno se ne razbacujem, ne namisljam, samo vise stedim, jer mislim da ce mi taj novac dobro doci za 10 godina. Bitno je rasporediti i odvagati. Ali ne, prosjecni Bosnjo ce uzeti kredit za cipele, pa za auto, pa za telefon, pa ves masinu, sve na rate.
Licno znam covjeka koji je od vlastite stednje kupio stan i auto. Dakle, bez kredita. I on ima zenu i dijete, i plata nije bila 10 000 KM, vec max 2000.
sve je to lijepo ali nisu svi za stednju 10 godina da bi kupili stan, a do tad ostri rezim stednje. valja zivjeti..
- drug_profi
#253 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Evo da se prijavim da sam ja jedan od onih koji more nije vidio 4 godine i nemam pasos. Zapravo imam od prije 7 dana. Nije mi trebao pa nisam ni vadio. Za sad imamo ja i jedna kcer kojoj je trebao lani radi ekskurzije (600 kaemova). Druga ce vaditi sljedeci mjesec, a onda ce nadam se i gospodja.
Realno, ljetovanje gdje cetvero odraslih ljetuje a sve se placa iz jedne kase, za nase uslove je tesko izvodivo. Nismo nikad imali iluzije da cemo ici dalje od HR, u zadnje vrijeme ni to, pa nam je pasos bio suvisan trosak.
Realno, ljetovanje gdje cetvero odraslih ljetuje a sve se placa iz jedne kase, za nase uslove je tesko izvodivo. Nismo nikad imali iluzije da cemo ici dalje od HR, u zadnje vrijeme ni to, pa nam je pasos bio suvisan trosak.
- dust in the wind
#254 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
drugo je ako nemas pasos,a drugo licnu kartu...drugi profil wrote:Evo da se prijavim da sam ja jedan od onih koji more nije vidio 4 godine i nemam pasos. Zapravo imam od prije 7 dana. Nije mi trebao pa nisam ni vadio. Za sad imamo ja i jedna kcer kojoj je trebao lani radi ekskurzije (600 kaemova). Druga ce vaditi sljedeci mjesec, a onda ce nadam se i gospodja.
na to sam repliku dala...mada jbg, yao mi je sto more nisi vidio 4 godine.... nadam se da hoces...a hrvatska je sasvim okej. ja imam pasos oduvijek,ali rijetko maknem daljeg od hr
-
gidra
#255 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
evo možda nešto neobično
U mojoj kući mi ne živimo od plate i da nam daju pare na kamari mi ne bi znali sa njih šta ćemo i kako ih potrošiti. I nikad se od poslije rata u mojoj kući nije živjelo od iste.
U mojoj kući mi ne živimo od plate i da nam daju pare na kamari mi ne bi znali sa njih šta ćemo i kako ih potrošiti. I nikad se od poslije rata u mojoj kući nije živjelo od iste.
-
zippoo87
#256 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
patentiraj ovaj "izum" i ko god bude zivio kao tvoja porodica,ugradi mu se procentualnogidra wrote:evo možda nešto neobično![]()
- Edin H.
#257 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Kamatar?gidra wrote:evo možda nešto neobično![]()
- CaneBos
#258 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Tacno, mnoge ljude..a tacnije veliku vecinu ljudi ljudi u BiH..pojedinci ovde kao da zive u paralelnoj dimenziji, a ne sa ostalim ljudima.ladyblue18 wrote:Pa i jeste.dust in the wind wrote:citajuci mnoge od postova zakljucujem da je mnogima imati stan, auto i otputovati 2x godisnje luksuz...
Nekidan je na portalu izasao clanak koliko ljudi u BiH nema licne karte i izmedju ostalog ima i podatak koliko ljudi nema pasose, skoro 2 miliona.
Ja znam ljude koji nakon rata nisu vidjeli more nikada, a znam cak i one koji su ga vidjeli jednom, prije 10ak godina kada su uslovi zivota bili puno bolji i kada su oboje radili, i svi imaju po dvoje djece.
To je tuzna realnost, ni do Makarske ne mozes a kamoli gdje dalje.
-
gidra
#259 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
privatluk druže. Pare se vrte svaki dan.zippoo87 wrote:patentiraj ovaj "izum" i ko god bude zivio kao tvoja porodica,ugradi mu se procentualnogidra wrote:evo možda nešto neobično![]()
U mojoj kući mi ne živimo od plate i da nam daju pare na kamari mi ne bi znali sa njih šta ćemo i kako ih potrošiti. I nikad se od poslije rata u mojoj kući nije živjelo od iste.![]()
- CaneBos
#260 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
mahh..nidje veze poredit socijalisticko i kapitalisticko uredjenje drzave..i na osnovu toga procjenjivat standard, na stranu sve drugo.mali_balon wrote:Eto nek si nam rekla kako se mi zadovoljavamo mrvicama i kako si ti ambiciozna i bla bla bla bla. Ne vidis relnau sliku, nemoj porediti sebe sa ostalim. Dobro ti je lady rekla za 95% stanovnista luksuz je otici na more jednom a kamo li 2x. I glupo je porediti onu radnicku klasu i ovu, to su dva svijeta razlicita, sve je bilo drugacije, tako da je to poredjenje ....dust in the wind wrote:citajuci mnoge od postova zakljucujem da je mnogima imati stan, auto i otputovati 2x godisnje luksuz... e majko mila, ako je to luksuz....pa nasi roditelji su u jel, po mnogima smrdljivoj, komunistickoj, zatucanoj jugi to imati i sta, bili radnicka klas... a nama je to sada luksuz... divim se ljudima koji mogu sa malo, jako malo, po meni novca i zivotariti, a ne zivjeti...
imati dijete i da su primanja u porodici 1100 je po meni puko prezivljavanje... ako se zna kolika je potrosacka korpa i u fbih i u rs... a da ne spominjem vanredne troskove, pregori kucanski aparat, neko se razboli ili sta....i ne znam sto raja ima tendenciju da napada ove sto misle da je to nezivot... cujte, neko se nece zadovoljiti tim i trudit ce se maksimalno da zaradi....
nemem ni ja bog zna kakvu platu..momak mi ima jos manju.ali znam da mi je cilj mnogo vise i polako to ostvarujem.. i trudit cu se uvijek a ne da se zadovoljim mrvicama.. i ko kaze da materijalno i nije bitno taj je ili iz franjevackog reda ili napusen... naravno da je bitno.ne najbitnije.ali kada porodica ima za neki ok zivot manje je svadja, manje razmisljanja i manje nabijanja na nos ko je koliko na pastu za zube potrosio..ako je votazi spao na to, to je kataklizma...
-
Madrid
#261 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Jel postoji bingo u Sarajevu?
Vidim mnogi dizete cijene hrane u Sarajevu, mislim da je to u stvarnosti dosta slicno kao i u drugim gradovima, jedino rezije kod vas ubijaju...
Vidim mnogi dizete cijene hrane u Sarajevu, mislim da je to u stvarnosti dosta slicno kao i u drugim gradovima, jedino rezije kod vas ubijaju...
- CaneBos
#262 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
hmm..let me guess..da nisi blizu kakve raskrsnice kad se vrte bas svaki dangidra wrote:privatluk druže. Pare se vrte svaki dan.zippoo87 wrote:patentiraj ovaj "izum" i ko god bude zivio kao tvoja porodica,ugradi mu se procentualnogidra wrote:evo možda nešto neobično![]()
U mojoj kući mi ne živimo od plate i da nam daju pare na kamari mi ne bi znali sa njih šta ćemo i kako ih potrošiti. I nikad se od poslije rata u mojoj kući nije živjelo od iste.![]()
-
gidra
#263 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Postoji i nalazi se na Alipašinom, Otoci i u Hadžićima.Madrid wrote:Jel postoji bingo u Sarajevu?
- dust in the wind
#264 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
imam pravo da budem ambiciozna...nikad nista mimo svog truda nisam ugrabila... i dok disem bit cu ambiciozna...a ako to nekom smeta, neka preskoci post... ovdje je najbolje kukati i govoriti kako je plata od 1200 dovoljna za ok zivot porodice i uklopiti se u nesto sto je nenormalno... zivjet zivot da ako ti djetetu treba aspirin i septolete trebas dici kredit...to srednja klasa.... zavaravanje, to je siromasna porodica koja jedva spaja kraj sa krajem...
- 4zr4
#265 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
I na Ciglanamagidra wrote:Postoji i nalazi se na Alipašinom, Otoci i u Hadžićima.Madrid wrote:Jel postoji bingo u Sarajevu?
- yoda82
#266 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
dust in the wind wrote:.. i ko kaze da materijalno i nije bitno taj je ili iz franjevackog reda ili napusen... naravno da je bitno.ne najbitnije.ali kada porodica ima za neki ok zivot manje je svadja, manje razmisljanja i manje nabijanja na nos ko je koliko na pastu za zube potrosio...
Ovo je jedan od razloga što se mnogo mladih brzo razvodi. Dosta njih se vodi onom ''živjećemo od ljubavi'', a kad dođu računi, e onda počinje ko je potrošio pare na kladionicu, a ko na frizera.....
Nego da se vratimo temi.
Mislim da se ovdje otišlo dosta daleko od teme, pa da pokušam rezimirati:
Može li četveročlana porodica živjetu u Sarajevu sa 2700-2800 KM, naravno da može. Može preživjeti i sa 700-800 KM . Većina ljudi živi sa 300/500 KM po osobi, ali odgovor na postavljeno pitanje
''Da li se sa ovim novcima može solidno živjeti tamo?
Ja bih imao 1550,00 BAM (KM) plata, supruga 1150,00 BAM (KM).
Dvoje djece školskog uzrasta.
Plus na te prihode kredit za osrednje auto i stambeni kredit (stan do 65 kvadrata, još bi se vidjelo).
Cijene stvarno ne znam, pa bih vas zamolio da bar približno to izračunate.
Sa ovim gore prihodima, kad se sve poplaća od računa i kredita, da li bi šta ostalo sa strane? Sa ovim platama u Sarajevu, da li bi bilo mogućnosti za ljetovanje/zimovanje i slično. Koliko bi imali prostora da se "raširimo" nakon što poplaćamo sve što treba.
glasi može se solidno živjeti, ali se ne može ići na ljetovanja/zimovanja (može možda jednom godišnje na jedno ili drugo i to plafon Hrvatska).....
Ipak ovo je više nego što ima većina stanovnika Sarajeva.
dust in the wind wrote:... zivjet zivot da ako ti djetetu treba aspirin i septolete trebas dici kredit...to srednja klasa.... zavaravanje, to je siromasna porodica koja jedva spaja kraj sa krajem...
Nažalost moramo biti svjesni da je danas u BiH jako malo srednje klase....ili su ljudi na granici siromaštva ili su jako bogati
- lavorpunvode
#267 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
ne znam je li tolika plata dovoljna za ok zivot, vjerovatno i nije.. ali da je potrebno bas dizati kredit da se kupe septolete, nije vala ni todust in the wind wrote:imam pravo da budem ambiciozna...nikad nista mimo svog truda nisam ugrabila... i dok disem bit cu ambiciozna...a ako to nekom smeta, neka preskoci post... ovdje je najbolje kukati i govoriti kako je plata od 1200 dovoljna za ok zivot porodice i uklopiti se u nesto sto je nenormalno... zivjet zivot da ako ti djetetu treba aspirin i septolete trebas dici kredit...to srednja klasa.... zavaravanje, to je siromasna porodica koja jedva spaja kraj sa krajem...
-
mali_balon
#268 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Prije svega tebi niko ne brani da budes ambiciozna, tako i treba, ali treba da bides tolerantna i da shvatis da ne sudis o drugim ljudima uzimajuci sebe kao primjer. NEko bi da bude ambiciozan ali ne zna, ili je peh, ili ne moze itd itd itd. Znamo svi da ima ljudi koji jeduiz kontejnera ali pokusaj malo razmisliti o tome sto je to tako, sto oni ne mogu biti ambiciozni. Ne treba ljudima soliti pamet i iscudjavati se sudbinama.dust in the wind wrote:imam pravo da budem ambiciozna...nikad nista mimo svog truda nisam ugrabila... i dok disem bit cu ambiciozna...a ako to nekom smeta, neka preskoci post... ovdje je najbolje kukati i govoriti kako je plata od 1200 dovoljna za ok zivot porodice i uklopiti se u nesto sto je nenormalno... zivjet zivot da ako ti djetetu treba aspirin i septolete trebas dici kredit...to srednja klasa.... zavaravanje, to je siromasna porodica koja jedva spaja kraj sa krajem...
- Baby Jane
#269 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
mali_balon wrote:Prije svega tebi niko ne brani da budes ambiciozna, tako i treba, ali treba da bides tolerantna i da shvatis da ne sudis o drugim ljudima uzimajuci sebe kao primjer. NEko bi da bude ambiciozan ali ne zna, ili je peh, ili ne moze itd itd itd. Znamo svi da ima ljudi koji jeduiz kontejnera ali pokusaj malo razmisliti o tome sto je to tako, sto oni ne mogu biti ambiciozni. Ne treba ljudima soliti pamet i iscudjavati se sudbinama.dust in the wind wrote:imam pravo da budem ambiciozna...nikad nista mimo svog truda nisam ugrabila... i dok disem bit cu ambiciozna...a ako to nekom smeta, neka preskoci post... ovdje je najbolje kukati i govoriti kako je plata od 1200 dovoljna za ok zivot porodice i uklopiti se u nesto sto je nenormalno... zivjet zivot da ako ti djetetu treba aspirin i septolete trebas dici kredit...to srednja klasa.... zavaravanje, to je siromasna porodica koja jedva spaja kraj sa krajem...
- respo
#270 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
italija i francuskadrugi profil wrote:Sta nudis?respo wrote: preferiras li sta dalje? jer ni na korculi ni na peljescu nemam nista
- dust in the wind
#271 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
nigdje veze, pausalne opaske, neodredjene, ama svojstvene...ne iscudjavam se nikome...i manje/vise svejedno mi je... samo govorim da porodica sa jednim djetetom sa primanjima od 1200 KM nije srednja klasa... pokazatelj srednje klase je koliko zadovoljavas osnovne potrebe, potrosacku korpu... a sada vi i dalje mozete pausalno pisati... ako ima ko sta konkretno da kaze, da mi kroz matematiku pojasni da je 1200 KM dovoljno za prosjecan zivot troclane porodice saslusat cu....
- drug_profi
#272 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Daleko jbg. Ko ce se vozat tamo-vamo.respo wrote:italija i francuskadrugi profil wrote:Sta nudis?respo wrote: preferiras li sta dalje? jer ni na korculi ni na peljescu nemam nista
- respo
#273 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
ja i majka zivimo zajedno
ja imam svoju platu majka svoju
necu sad pominjati cifre al su vece nego prosjek
ja skoro nikad ne diram platu koju dobijem od firme jer imam i druge prihode
majka svoju trosi
doduse i ja kad sam kuci to je hrana od majcinih para uglavnom
e sada ne mogu reci ni da sam visoka klasa a vala i ne zivotarim
idem na ljetovanje na zimovanje ne idem jer nemam vremena al bi mogao priustiti i otprilike svake druge godine odem dalje od balkana na putovanje svojim autom ako je putovanje u europi
imam auto prosjek neki kojeg odrzavam redovno u ovlastenom servisu
sto se tice kupovine odjece obuce svega ostalog mogu sve priustiti sto mi treba
tv kompijutere i ostale stvari ne mjenjam svake 2-3 godine al recimo mjenjam svakih 6 otprilike
krecenje stana svake godine a namjestaj mjenjamo jednom u 4 godine otprilike takodjer
sta jos
ono sto jedemo je sve sto pozelimo
mozemo sebi priustiti sve sto se tice te higijene tipa sapuni parfemi samponi i ostale stvari
nemamo svoju bastu ni te stvari tako da s te strane nemamo nikakvih "prihoda" u smislu ne trosimo na povrce i voce
uglavnom kad se poslozim mogu reci da fino zivim i ne mogu se zaliti gledajuci oko sebe
ako gledam na vece stvari onda sam siromasan al meni ne smeta
majka svoju trosi
idem na ljetovanje na zimovanje ne idem jer nemam vremena al bi mogao priustiti i otprilike svake druge godine odem dalje od balkana na putovanje svojim autom ako je putovanje u europi
tv kompijutere i ostale stvari ne mjenjam svake 2-3 godine al recimo mjenjam svakih 6 otprilike
krecenje stana svake godine a namjestaj mjenjamo jednom u 4 godine otprilike takodjer
sta jos
mozemo sebi priustiti sve sto se tice te higijene tipa sapuni parfemi samponi i ostale stvari
nemamo svoju bastu ni te stvari tako da s te strane nemamo nikakvih "prihoda" u smislu ne trosimo na povrce i voce
uglavnom kad se poslozim mogu reci da fino zivim i ne mogu se zaliti gledajuci oko sebe
- dust in the wind
#274 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
respo wrote:ja i majka zivimo zajedno
majka svoju trosi
krecenje stana svake godine a namjestaj mjenjamo jednom u 4 godine otprilike tako
sta jos
- lavorpunvode
#275 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
evo ti konkretno.. ako je porodica koja zivi od 1200 niza klasa, kako nazvati one koji zive recimo od bijednih 50tak KM djecijeg doplatka ili slicno. E sad povodom ovih drugih, zamisli da se njima obezbijedi 1200 KM sigurnih prihoda mjesecno.. svaki mjesec. sigurna sam da bi se ljudi preporodili.dust in the wind wrote:nigdje veze, pausalne opaske, neodredjene, ama svojstvene...ne iscudjavam se nikome...i manje/vise svejedno mi je... samo govorim da porodica sa jednim djetetom sa primanjima od 1200 KM nije srednja klasa... pokazatelj srednje klase je koliko zadovoljavas osnovne potrebe, potrosacku korpu... a sada vi i dalje mozete pausalno pisati... ako ima ko sta konkretno da kaze, da mi kroz matematiku pojasni da je 1200 KM dovoljno za prosjecan zivot troclane porodice saslusat cu....
narocito oni koji nisu navikli da imaju, koji imaju takve zivotne navike da paze na svaki dinar i znaju stediti novac. sigurna sam da bi takvoj porodici ovo bilo sasvim dovoljno za ljepsi zivot.
i mislila sam da su ove podjele na razne klase i staleze davno ukinute. Bas mi je nekako nisko s tvoje strane tako sortirati nekoga.
I iz licnog iskustva, bilo je, iza rata periodicno, kriza u porodici kada nismo imali ni upola od tih prihoda, ali nikad, nikad se nisam smatrala "nizom klasom" nit bih kada kome dozvolila da me tako sortira.