al, šalu na stranu, dugačak prenosni odnos i zato troši 3 litra kad se pazi...
1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#251 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
ne sumnjam
- Bakir1
#252 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
ovako kako je ja vozim, njena potrosnja je minorna, minimalna, i salu na stranu auto sasvim solidno ide, mozda ga ja vozim malo jace neopterecen svime onim sto privatne vlasnike pati, iskreno ako ja tom broju kw u fabiji ne mogu naci zamjerke ne vidim kako neko ko puno manje vozi moze
- basicm
#253 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
ja znam da Fabia 1.9 sa 101 ks leti kao metak. A potrosnje nema nikako.
-
NediM17
#254 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Bakir1 wrote:za sluzbeno i 55kw je puno, previse, ide ona ko raketa![]()

MoRel vako iz pete s cetri covjeka?
- Bakir1
#255 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
ja ne idem na punu, ne pocinjem
nije se jos toliko hajvana u njoj vozilo
nije se jos toliko hajvana u njoj vozilo
-
NediM17
#256 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Moram je zaletit dok ima pravca i vidljivosti, vidis kako lose ide. 
-
dado_
#257 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
mirzet87sa wrote:
Glupko, probaj automatski mjenjac. Koji god sam testirao, porshe, vw, mercedes, audi, svi saltaju cim dosegnes 2000 obrtaja da li bio u sport ili economic modu..
Lijepo si naveo (mrsko mi trazit post evo iz drugog quota c/p) da svaki salta na 2000, sad je prica 2300-2500, pa i 3, to je ako drzis konstantnu brzinu u s modu, normalno da ce ga presaltat u visu, ako ubrzavas saltace ga na 3000, 4000 pa i vise obrtaja, zavisi od gasa i ubrzanja, ili lazem? samo sam se osvrnuo na tvoj post, automatika ne vozim trenutno vozio sam jedno u mom vlasnistvu dvije godine, ali sam ih dosta vozao (kum mi vozi iskljucivo automatike) i dobro znam sta je s mod, tako da ti se prica malo ne poklapa u gore navedenom postu i ostatku price... haj nejse, u vecini automatika zavisi od nacina voznje, bio u s modu ili d modu, zna ga on i u D saltat na vise obrtaja ako ga stisces... pozdrav
Glupko, probaj automatski mjenjac. Koji god sam testirao, porshe, vw, mercedes, audi, svi saltaju cim dosegnes 2000 obrtaja da li bio u sport ili economic modu..
Lijepo si naveo (mrsko mi trazit post evo iz drugog quota c/p) da svaki salta na 2000, sad je prica 2300-2500, pa i 3, to je ako drzis konstantnu brzinu u s modu, normalno da ce ga presaltat u visu, ako ubrzavas saltace ga na 3000, 4000 pa i vise obrtaja, zavisi od gasa i ubrzanja, ili lazem? samo sam se osvrnuo na tvoj post, automatika ne vozim trenutno vozio sam jedno u mom vlasnistvu dvije godine, ali sam ih dosta vozao (kum mi vozi iskljucivo automatike) i dobro znam sta je s mod, tako da ti se prica malo ne poklapa u gore navedenom postu i ostatku price... haj nejse, u vecini automatika zavisi od nacina voznje, bio u s modu ili d modu, zna ga on i u D saltat na vise obrtaja ako ga stisces... pozdrav
- Optimist
#258 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Prica vam je bezveze. Mirzet snimio video gdje mu salta na 2000 obrtaja i sad palamudi o tome da tako treba voziti i manuelac. A kljucna stvar kod automata je kick down prilikom svakog ubrzavanja i nebitno u kojem modu bio, u zavisnosti od kolicine gasa, on prebacuje na vise ili manje obrtaja.
Ono sto steti svakom motoru i njegovim komponentama (zamajac, egr, turbina, dpf) sa manuelnim mjenjacem je stiskanje istog u visokom stepenu prenosa a sa malo obrtaja, usljed cega zbog samih okolnosti motor ne sagorijeva ubrizganu kolicinu goriva kako treba, te dolazi do zapusenja svih vodova. Niko ovdje ne govori da je dobro da se motor stalno vozi na velikim obrtajima, vec samo da se koristi mjenjac kako treba i nece biti problema.
Ono sto steti svakom motoru i njegovim komponentama (zamajac, egr, turbina, dpf) sa manuelnim mjenjacem je stiskanje istog u visokom stepenu prenosa a sa malo obrtaja, usljed cega zbog samih okolnosti motor ne sagorijeva ubrizganu kolicinu goriva kako treba, te dolazi do zapusenja svih vodova. Niko ovdje ne govori da je dobro da se motor stalno vozi na velikim obrtajima, vec samo da se koristi mjenjac kako treba i nece biti problema.
- fidoremilienko
#259 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Mirzet pametniji od automaCkog mjenjača. 
- fidoremilienko
#260 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Ja sam imao sličan problem na Laguni. Isto crijevo je puklo i zbog toga je auto bilo tromo i gubilo dosta snage + dosta crnog dima (zbog nepotpunog sagorijevanja). Cim sam stavio novo crijevo ide ko raketa.gavranovic wrote:Da se malo vratimo na temu.
https://www.youtube.com/watch?v=_60lRMZ ... e=youtu.be
Da li je moguce da mi auto zbog ovog gubi snagu???
Ima lufta kao na videu.
Namjestim crijevo na egr i kad u leru nabijem gas dobije lufta....danas cu provjeriti da li ide zrak/dim odnosno jel dihta ili ne.
-
jefferson
#261 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Visoki, niski obrtaji. Pretjerujete sa tim niskim i visokim obrtajima. Ja sam vidjao turbo motore sa originalnom turbinom na autima koje ljudi izvode onako vikendom na trkalista. Sve je do toga kako se odrzava auto. Stalna voznja dizela npr. na auto putu na 3500 obrtaja je bolje nego 3 puta manja kilometraza u gradskoj guzvi i na 1500-2000 obrtaja. 75% stete unutar motora nastaje tokom hladnog starta a ne zbog voznje na ovim ili onim obrtajima.Optimist wrote:Prica vam je bezveze. Mirzet snimio video gdje mu salta na 2000 obrtaja i sad palamudi o tome da tako treba voziti i manuelac. A kljucna stvar kod automata je kick down prilikom svakog ubrzavanja i nebitno u kojem modu bio, u zavisnosti od kolicine gasa, on prebacuje na vise ili manje obrtaja.
-
gavranovic
#262 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Gledao maloprije. Stiskao gas, crijevo se napuhne malo al ne ispusta nit dim nit zrak na tom spoju...tako da nista. Cekam dijagnostikufidoremilienko wrote:Ja sam imao sličan problem na Laguni. Isto crijevo je puklo i zbog toga je auto bilo tromo i gubilo dosta snage + dosta crnog dima (zbog nepotpunog sagorijevanja). Cim sam stavio novo crijevo ide ko raketa.gavranovic wrote:Da se malo vratimo na temu.
https://www.youtube.com/watch?v=_60lRMZ ... e=youtu.be
Da li je moguce da mi auto zbog ovog gubi snagu???
Ima lufta kao na videu.
Namjestim crijevo na egr i kad u leru nabijem gas dobije lufta....danas cu provjeriti da li ide zrak/dim odnosno jel dihta ili ne.
- fidoremilienko
#263 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Čisto sumnjam da ćeš tu vidjeti dim, ako je to usisna strana. A i ono sa klipa što se puše to sam iskreno prvi put vidio. To crijevo bi trebalo da je tvrđe.gavranovic wrote:
Gledao maloprije. Stiskao gas, crijevo se napuhne malo al ne ispusta nit dim nit zrak na tom spoju...tako da nista. Cekam dijagnostiku
-
gavranovic
#264 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Njemu se dimilo pa sam mislio da ce i meni jer bi egr trebo vratit nesto dima, bar mislim.fidoremilienko wrote:Čisto sumnjam da ćeš tu vidjeti dim, ako je to usisna strana. A i ono sa klipa što se puše to sam iskreno prvi put vidio. To crijevo bi trebalo da je tvrđe.gavranovic wrote:
Gledao maloprije. Stiskao gas, crijevo se napuhne malo al ne ispusta nit dim nit zrak na tom spoju...tako da nista. Cekam dijagnostiku
A mozda decko ima crijevo sa eBay-a pa mu je tak kako mu je
- fidoremilienko
#265 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Ne znam care. Sačekaj dijagnostiku pa nam javi šta je bilo.gavranovic wrote:Njemu se dimilo pa sam mislio da ce i meni jer bi egr trebo vratit nesto dima, bar mislim.fidoremilienko wrote:Čisto sumnjam da ćeš tu vidjeti dim, ako je to usisna strana. A i ono sa klipa što se puše to sam iskreno prvi put vidio. To crijevo bi trebalo da je tvrđe.gavranovic wrote:
A mozda decko ima crijevo sa eBay-a pa mu je tak kako mu je
-
gavranovic
#266 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
http://s33.postimg.org/df020g2en/20160601_204641.jpg
http://s33.postimg.org/8gwradnvz/20160601_204628.jpg
Decki kakva je ovo komponenta, ovo gdje pise LUK i zasto je mokro ispod na crijevu ako netko zna. Sto bi to moglo bit. Ulje ili sto?
http://s33.postimg.org/8gwradnvz/20160601_204628.jpg
Decki kakva je ovo komponenta, ovo gdje pise LUK i zasto je mokro ispod na crijevu ako netko zna. Sto bi to moglo bit. Ulje ili sto?
- Bakir1
#267 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Pola ulje pola nafta...
-
gavranovic
#268 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Jel osla brtva na tandem pumpi ili?Bakir1 wrote:Pola ulje pola nafta...
- Bakir1
#269 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Ako curi sta da ti kažem...
-
preludezalude
#270 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Mirzete, razumijemo mi tebe sta govoris ali ti ne razumijes sta mi govorimo. Uvijek sam govorio da treba sjesti u automatika i vidjeti kako izgleda pravilno saltanje brzina u raznim uslovima bilo to gradska voznja ili otvoren put. Ja govorim o onim peglacima koji voze npr 50 u 4. po gradu i onda mu stisnu gas bez saltanja. Tvoj automatik ce sigurno presaltati u nizu. E o tome pravilnom koristenju pricamo. Tako isto ona prica kako 5. uz Ivan ide dizelas 70 km/h. Tvoj automatik to sigurno tako ne radi a ne radi ni moj. O takvim peglanjima mi pricamo i vecina problema oko zagusenja kompletnog usisa nastaju uglavnom od takve voznje.mirzet87sa wrote:E jebi ga jaro ja o gradskoj ti o otvorenojBakir1 wrote:evo jucer recimo mirzete, drzi petu dugo i nece u sestu na konstantnom gasu na oko 150, i drzao ju je sve do 180 kada je presao u sestu, D mod touareg...
rekao sam, on se nasalta do cetvrte do 60 km/h, ali kada mu to odgovara, nema otpora, ravno....
mislis da bi recimo uz ivan saltao tako lako brzine sa malim gasom?ni meni na brzini vecoj od 120km/h ne ide u nize obrtaje, brdo ako doziram gas pogotovo.. Uz ivan nije da ne bi saltao, drzao bi ga konstantno visoko.. reci nam iskustvo svoje gradske voznje s tim autom, kako se ponasa mjenjac ?
Ps. Ovaj je s 5 brzina
-
jefferson
#271 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Apsolutno. Kod mene automatik recimo uz kakav prevoj ide u 4, zavisno od brzine. Ja manuelno presaltam u 5 brinu, cim vratim u D, kompjuter signalizira da to nije optimalni prenos, i vrati u cetvrtu.preludezalude wrote:Mirzete, razumijemo mi tebe sta govoris ali ti ne razumijes sta mi govorimo. Uvijek sam govorio da treba sjesti u automatika i vidjeti kako izgleda pravilno saltanje brzina u raznim uslovima bilo to gradska voznja ili otvoren put. Ja govorim o onim peglacima koji voze npr 50 u 4. po gradu i onda mu stisnu gas bez saltanja. Tvoj automatik ce sigurno presaltati u nizu. E o tome pravilnom koristenju pricamo. Tako isto ona prica kako 5. uz Ivan ide dizelas 70 km/h. Tvoj automatik to sigurno tako ne radi a ne radi ni moj. O takvim peglanjima mi pricamo i vecina problema oko zagusenja kompletnog usisa nastaju uglavnom od takve voznje.mirzet87sa wrote:E jebi ga jaro ja o gradskoj ti o otvorenojBakir1 wrote:evo jucer recimo mirzete, drzi petu dugo i nece u sestu na konstantnom gasu na oko 150, i drzao ju je sve do 180 kada je presao u sestu, D mod touareg...
rekao sam, on se nasalta do cetvrte do 60 km/h, ali kada mu to odgovara, nema otpora, ravno....
mislis da bi recimo uz ivan saltao tako lako brzine sa malim gasom?ni meni na brzini vecoj od 120km/h ne ide u nize obrtaje, brdo ako doziram gas pogotovo.. Uz ivan nije da ne bi saltao, drzao bi ga konstantno visoko.. reci nam iskustvo svoje gradske voznje s tim autom, kako se ponasa mjenjac ?
Ps. Ovaj je s 5 brzina
-
mirzet87sa
#272 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Do mene, pogresno sam vas onda razumio izvinjavam se! Moj cim osjeti brda, a obrtani se krecu oko 2milje i dam mu jaci gas salta brzinu ispod, na punom gasu i do 2 brzine da ga vrti na maksimalnim obrtajima..preludezalude wrote: Mirzete, razumijemo mi tebe sta govoris ali ti ne razumijes sta mi govorimo. Uvijek sam govorio da treba sjesti u automatika i vidjeti kako izgleda pravilno saltanje brzina u raznim uslovima bilo to gradska voznja ili otvoren put. Ja govorim o onim peglacima koji voze npr 50 u 4. po gradu i onda mu stisnu gas bez saltanja. Tvoj automatik ce sigurno presaltati u nizu. E o tome pravilnom koristenju pricamo. Tako isto ona prica kako 5. uz Ivan ide dizelas 70 km/h. Tvoj automatik to sigurno tako ne radi a ne radi ni moj. O takvim peglanjima mi pricamo i vecina problema oko zagusenja kompletnog usisa nastaju uglavnom od takve voznje.
-
preludezalude
#273 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Da, da. Upravo to pricamo. I to je sasvim normalna i optimalna upotreba mjenjaca, motora, snage, momenta itd. Znas i sam... vozis automatika i vidis kako kompjuter procjenjuje sta je najbolje u datim uslovima. Niko ne kaze da dizel ne moze ici na jako malim obrtajima u visokom prenosu. Moze on to i cak se moze reci da se bas lijepo nosi sa tim i cak se moze reci da bas u tome postoji neka draz voznje dizela ali ipak takva voznja donosi neke negativne stvari gledajuci na neke duze staze ili ako vozis neku pregazenu kantu onda ispadne bas na krace staze.mirzet87sa wrote:Do mene, pogresno sam vas onda razumio izvinjavam se! Moj cim osjeti brda, a obrtani se krecu oko 2milje i dam mu jaci gas salta brzinu ispod, na punom gasu i do 2 brzine da ga vrti na maksimalnim obrtajima..preludezalude wrote: Mirzete, razumijemo mi tebe sta govoris ali ti ne razumijes sta mi govorimo. Uvijek sam govorio da treba sjesti u automatika i vidjeti kako izgleda pravilno saltanje brzina u raznim uslovima bilo to gradska voznja ili otvoren put. Ja govorim o onim peglacima koji voze npr 50 u 4. po gradu i onda mu stisnu gas bez saltanja. Tvoj automatik ce sigurno presaltati u nizu. E o tome pravilnom koristenju pricamo. Tako isto ona prica kako 5. uz Ivan ide dizelas 70 km/h. Tvoj automatik to sigurno tako ne radi a ne radi ni moj. O takvim peglanjima mi pricamo i vecina problema oko zagusenja kompletnog usisa nastaju uglavnom od takve voznje.
-
gavranovic
#274 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
6 gresaka decki
Westgate
Ventilator
Relej pumpe goriva
Maf
Prepunjavanje turbine
Ventili nekakvi 75 ili 85
Nisam uspio slikat. Izbrisao mi frend greske. Vozim se opet isto bog. Spojimo ga na drugu dijagnostiku jer mu je prva pocela zajebavat i pise da je sve u redu....
Od kud pocet.
Simptomi:
1 - 2 brzina jako slabo ide, sve ostale brzine na 2.2-2.3 obrtaja imaju neku šus al slabo, ko da u prazno ide. Cijeli je trom
U leru mi zna malo obrtaljka plesat gore dolje od 900 do 1000 obrtaja. Na 150 km/h i 3 iljade obrtaja mi baci u safe mode.
U prvoj i drugoj kad lagano dajem gas mi zna nesto cvilit....nisam dokucio od kud
Svaki put kad dam kontakt cuje se pumpa goriva ko da povuce zrak.
Golf 4 96kw pd 2002
Westgate
Ventilator
Relej pumpe goriva
Maf
Prepunjavanje turbine
Ventili nekakvi 75 ili 85
Nisam uspio slikat. Izbrisao mi frend greske. Vozim se opet isto bog. Spojimo ga na drugu dijagnostiku jer mu je prva pocela zajebavat i pise da je sve u redu....
Od kud pocet.
Simptomi:
1 - 2 brzina jako slabo ide, sve ostale brzine na 2.2-2.3 obrtaja imaju neku šus al slabo, ko da u prazno ide. Cijeli je trom
U leru mi zna malo obrtaljka plesat gore dolje od 900 do 1000 obrtaja. Na 150 km/h i 3 iljade obrtaja mi baci u safe mode.
U prvoj i drugoj kad lagano dajem gas mi zna nesto cvilit....nisam dokucio od kud
Svaki put kad dam kontakt cuje se pumpa goriva ko da povuce zrak.
Golf 4 96kw pd 2002
- fidoremilienko
#275 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Pa ako ti je poništio greške, onda je normalno da ti druga dijagnostika nije pokazala ništa. A s bozirom da ti je već na prvoj izbacio te greške, treba krenuti redom i prostom eliminacijom.