Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
chudjenhe

#251 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

ExNihilo wrote: :lol: Koji gigant :lol:

Kako, onda, ja uđem u džamiju - a nisam član? Pitao sam te šta mi članarina donosi, a što ne mogu već ostvariti bez plaćanja iste. Dakle, mogu li ja, kao član, otići u IZ ako nemam šta jesti i zatražiti da me nahrane? Mislim, to je dužnost islamskog autoriteta, čuvara muslimanske zajednice, prema siromasima. Mogu li, ako plaćam članarinu, otići u njihovo pogrebno društvo (Irtihal) i tražiti popust na pogrebne usluge ako nemam primanja? Mogu li otići i tražiti da naprave sergiju za bolesnog člana porodice? Odgovor je jasan: mogu, ali ću dobiti nogu u dupe. I samo da te ispravim: ako si član, izlazak jednog hodže na dženazu plaćaš preko 100 KM. Oni to nazivaju "minimalan trošak" :lol: Međutim, čak i da je 60 KM, kako ti kažeš, pa zar neko ko je plaćao, eto, i tu članarinu nema pravo da mu se klanja dženaza besplatno? Pa kolika moraš biti stoka, do kraja stoka.
:lol: koji si ti gigant :lol:
ja sam mislio da se neke stvari podrazumijevaju, al evo probacu objasniti ko prvacicu
clanarinom se finansira rad hodza i ostvarujes pravo na sve obrede koje oni rade
regularno si zaobisao sve sto sam nabrojao osim ulaska u dzamiju, udje i turista koji nije clan...
ne mozes jbg clanarinom u IZ dobiti besplatan ulaz na olimpijski bazen, popust u merkatoru, ulaz na stadion fudbalskog kluba niti ljetovanje u nekoj islamskoj zemlji...

ako nemas sta jesti, onda si socijalni slucaj, ne placas clanarinu a da jedes dobijes od zekata ciji jedan dio ide siromasnim

moze sergija za bolesnog clana porodice na lokalnom nivou
ja prosli petak ucestvovao u jednoj takvoj
na nivou rijaseta ta sergija ne moze jer je politika rijaseta da se sergije organizuju uglavnom za gradnje dzamija i sl vakufe, jer, na zalost, mnogo je bolesnih ljudi koji bi trazili tu sergiju

da ja tebe ispravim :D jedan hodza, za clanove, na dzenazi u sarajevu kosta 30, po njihovim pravilima min idu dvojica znaci 60 KM...slazem se, clanovima bi i to trebalo biti besplatno, al eto, bar je mnogo jeftinije nego neclanovima
ExNihilo wrote:
chudjenhe wrote:potpuno pogresno
banalan primjeri, zekat je farz, daje se u bejtul mal IZ, ne mozes ga izvrsiti bez zajednice
Je li to po ovoj fetvi gdje je zekat ispravan samo ako se njima daje? :lol:
ne vec po praksi od Poslanika a.s. preko prvih halifa da zekat ide u bejtul mal, a onda se dalje rasporedjuje :kiss:
Tvrtko II Kotromanić

#252 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Tvrtko II Kotromanić »

chudjenhe wrote:
ExNihilo wrote: :lol: Koji gigant :lol:

Kako, onda, ja uđem u džamiju - a nisam član? Pitao sam te šta mi članarina donosi, a što ne mogu već ostvariti bez plaćanja iste. Dakle, mogu li ja, kao član, otići u IZ ako nemam šta jesti i zatražiti da me nahrane? Mislim, to je dužnost islamskog autoriteta, čuvara muslimanske zajednice, prema siromasima. Mogu li, ako plaćam članarinu, otići u njihovo pogrebno društvo (Irtihal) i tražiti popust na pogrebne usluge ako nemam primanja? Mogu li otići i tražiti da naprave sergiju za bolesnog člana porodice? Odgovor je jasan: mogu, ali ću dobiti nogu u dupe. I samo da te ispravim: ako si član, izlazak jednog hodže na dženazu plaćaš preko 100 KM. Oni to nazivaju "minimalan trošak" :lol: Međutim, čak i da je 60 KM, kako ti kažeš, pa zar neko ko je plaćao, eto, i tu članarinu nema pravo da mu se klanja dženaza besplatno? Pa kolika moraš biti stoka, do kraja stoka.
:lol: koji si ti gigant :lol:
ja sam mislio da se neke stvari podrazumijevaju, al evo probacu objasniti ko prvacicu
clanarinom se finansira rad hodza i ostvarujes pravo na sve obrede koje oni rade
regularno si zaobisao sve sto sam nabrojao osim ulaska u dzamiju, udje i turista koji nije clan...
ne mozes jbg clanarinom u IZ dobiti besplatan ulaz na olimpijski bazen, popust u merkatoru, ulaz na stadion fudbalskog kluba niti ljetovanje u nekoj islamskoj zemlji...

ako nemas sta jesti, onda si socijalni slucaj, ne placas clanarinu a da jedes dobijes od zekata ciji jedan dio ide siromasnim

moze sergija za bolesnog clana porodice na lokalnom nivou
na nivou rijaseta ta sergija ne moze jer je politika rijaseta da se sergije organizuju uglavnom za gradnje dzamija i sl vakufe, jer, na zalost, mnogo je bolesnih ljudi koji bi trazili tu sergiju

da ja tebe ispravim :D jedan hodza, za clanove, na dzenazi u sarajevu kosta 30, po njihovim pravilima min idu dvojica znaci 60 KM...slazem se, clanovima bi i to trebalo biti besplatno, al eto, bar je mnogo jeftinije nego neclanovima
ExNihilo wrote:
chudjenhe wrote:potpuno pogresno
banalan primjeri, zekat je farz, daje se u bejtul mal IZ, ne mozes ga izvrsiti bez zajednice
Je li to po ovoj fetvi gdje je zekat ispravan samo ako se njima daje? :lol:
ne vec po praksi od Poslanika a.s. preko prvih halifa da zekat ide u bejtul mal, a onda se dalje rasporedjuje :kiss:
:thumbup:
dzaba objasnjavati
moderno je danas pljuvati po IZ :bih: :run:
chudjenhe

#253 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

Tvrtko II Kotromanić wrote: :thumbup:
dzaba objasnjavati
forumas wraith je dosta toga objasnio :thumbup:
steta sto je onako nadugo i nasiroko, jer ce ono malo ko procitati

lakse je procitati debelu laz forumasa koji kaze da je sahrana nekog njegovog kostala 5000 KM (najgore je sto ce mnogi povjerovati)
nego medju dugim postovima forumasa wraith naci ponudu da ce mu on vratiti novac ako mu pokaze taj racun
uglavnomja

#254 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by uglavnomja »

chudjenhe wrote:
Tvrtko II Kotromanić wrote: :thumbup:
dzaba objasnjavati
forumas wraith je dosta toga objasnio :thumbup:

lakse je procitati debelu laz forumasa koji kaze da je sahrana nekog njegovog kostala 5000 KM (najgore je sto ce mnogi povjerovati)
nego medju dugim postovima forumasa wraith naci ponudu da ce mu on vratiti novac ako mu pokaze taj racun

nadam se da ces dobiti ban
GAU8

#255 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by GAU8 »

ExNihilo wrote: Kako, onda, ja uđem u džamiju - a nisam član? Pitao sam te šta mi članarina donosi, a što ne mogu već ostvariti bez plaćanja iste. Dakle, mogu li ja, kao član, otići u IZ ako nemam šta jesti i zatražiti da me nahrane? Mislim, to je dužnost islamskog autoriteta, čuvara muslimanske zajednice, prema siromasima. Mogu li, ako plaćam članarinu, otići u njihovo pogrebno društvo (Irtihal) i tražiti popust na pogrebne usluge ako nemam primanja? Mogu li otići i tražiti da naprave sergiju za bolesnog člana porodice? Odgovor je jasan: mogu, ali ću dobiti nogu u dupe. I samo da te ispravim: ako si član, izlazak jednog hodže na dženazu plaćaš preko 100 KM. Oni to nazivaju "minimalan trošak" :lol: Međutim, čak i da je 60 KM, kako ti kažeš, pa zar neko ko je plaćao, eto, i tu članarinu nema pravo da mu se klanja dženaza besplatno? Pa kolika moraš biti stoka, do kraja stoka.
Ovo samo da ponovim i potvrdim. Ovo je žalosno, licemjerno i odvratno u isto vrijeme. Iz prve ruke sam naime iskusio beskrupuloznost "vjerskog službenika" baš u ovoj situaciji. Kako ta osoba da ima obraza propovijedati dobrotu i samilost.
fidoremilienko

#256 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by fidoremilienko »

Ma dajte ljudi, dovoljno je pogledati hodže i njihovu imovinu, vozni park :-)

Image

E ovi su ti bemwejci od sergije, garant.
ExNihilo

#257 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by ExNihilo »

@Wraith
Wraith wrote:...jer da nema clanova i clanarine, malo sutra bi ti koji nisi clan imao mogucnost otici u dzamiju i klanjati kad pozelis, sta mislis kako se finansira placanje struje u dzamiji? sta mislis odakle plate hodzama? ili mozda hodze trebamo placati keksovima kad odemo klanjati u dzamiju? da uvedemo samo dnevne namaze, da ne moramo trositi struju? da zimi djeci koja idu u mekteb damo naramak drva da naloze vatru dok uce sure? bas me zanima, kako ti zamisljas, gdje idu clanarine i ko placa struju na aksamu, jaciji i sabahu? ko placa vodu kad se abdestis, ako vec ides u dzamiju a nisi clan IZ. Ko placa grijanje? krecenje? Pa ljudi moji sta pricate vi? sta bi ti ustvari mogao ostvariti da su svi kao ti i ne placaju clanarinu od svega navedenog?
U kapitalističkom sistemu postoji jedno prirodno pravilo: svaka organizacija koja nije samoodrživa, treba da propadne. IZ nije izuzetak tome. Ako ne mogu plaćati svoje troškove, neka propadnu. Ako ja osnujem organizaciju, makar to bila
humanitarna organizacija koja pomaže ugroženima nemjerljivo više od IZ, ona će propasti ukoliko ne izmirim troškove. Zašto bi IZ bila izuzetak tome? Zašto oni imaju pravo da, manipulacijom vjerskim osjećanjima i ucjenama, finansiraju svoje postojanje i plate? Nisu oni Bogom dati, njihovo postojanje se ne podrazumijeva. Oni, ionako, ne brinu o stanju muslimana, pa zašto bi muslimani brinuli o njihovo stanju? U islamu postoje prava i obaveze, obaveze prema zajednici i prava koja se traže od zajednice. Dakle, tebi je logično da ja trebam platiti, kroz članarinu, struju u džamiji, a šta ako ja ne mogu platiti struju kod kuće - je li logično da tada meni IZ pomogne, kao članu, kao muslimanu? Je li to njihova obaveza? O tome nismo razmišljali, ha? Kod IZ ide samo u jednom pravcu. Dakle, meni će država uredno isključiti struju ako je ne platim i pri tome se IZ neće počešati po guzici. Neka, onda, isto učine i IZ. IZ, i bez članarine, ima dovoljno izvora da se finansira. Mi, obična buranija, imamo jedan ili nijedan. O tome sam već pisao na temi. Dok sve muftije vozaju bijesna službena auta, ja ne mogu Fiću kupiti. I, kao, trebamo mi njima pomoći, njima je teško? Trebaju oni nama pomoći! Mi smo ti kojima su nezaposlenost i siromaštvo probili plafon. Dosta je te priče: ko će platiti struju. Ko će meni platiti struju? Niko, moram zaraditi. Pa neka i oni zarade ili neka propadnu. Mi trebamo krvavo raditi, a oni uzimati harač?. Pa službenici IZ žive bolje nego 95 % muslimana. Uostalom, s obzirom na megalomanske građevinske poduhvate, sumnjam da im škripi pod nogama za struju.
Wraith wrote:jel mislis da hodze nemaju i svoju djecu koju treba nahraniti, pa mogu raditi onako, iz dobrote svoje duse?
Ko će pomoći našoj djeci? Ko će njih nahraniti. Hoće li IZ pomoći muslimanskoj djeci, koja nemaju, da kupe knjige za školu? Pa IZ, umjesto da pomaže prosjacima, se svela na prosjaka.
Wraith wrote:islamska zajednica ne smije biti dobrotvorna organizacija, oni moraju biti mocna organizacija koja moze omoguciti otvorene i lijepo uredjene dzamije, ciste dzamije
O džamijama brinu vjernici, tako je Allah Kur'anom odredio. Treba li citirati? Džamije su u Bosni postojale i prije IZ, postojale bi i bez nje. Uostalom, džamije i jesu izgradili vjernici svojim novcem, a ne IZ. Vjernici, onda, svojim novcem mogu finansirati i struju i vodu, bez da ih bilo ko ucjenjuje kako im se neće klanjati dženaza ako to ne učine. IZ neka generira novac i tako bude moćna organizacija, ali ne preko tuđih leđa i tuđim novcem. IZ je samo moćan prosjak.

@chudjenhe
chudjenhe wrote: regularno si zaobisao sve sto sam nabrojao osim ulaska u dzamiju, udje i turista koji nije clan...
De Boga ti nauči kvotat, jedva se snađem u tvojim postovima. :D Šta kažeš, "regularno sam zaobišao", reče frajer koji je preskočio sve moje postove i sva pitanja u njima upućena baš njemu. :)
chudjenhe wrote: ako nemas sta jesti, onda si socijalni slucaj, ne placas clanarinu a da jedes dobijes od zekata ciji jedan dio ide siromasnim
Ne plaćaš članarinu? U smislu - oslobođen si? Samo mi potvrdi jesi li ovo mislio. Koji dio zekata, onih 3%, jel? :lol:
chudjenhe wrote:moze sergija za bolesnog clana porodice na lokalnom nivou
Ne može ni na lokalnom nivou. Ne samo da nikada u životu nisam vidio sergiju za bolesnika, nego lično znam osobe koje su molile za sergiju u medžlisu i odbijene. Notorna laž s tvoje strane. Tragično je, za bilo koju vjersku zajednicu, da se novac za pripadnike njihove vjere skuplja uspješnije po formumima i po facebooku, nego pod okirljem vjerske zajednice. Misli li IZ da je siromasima i ugroženima dovoljno dati 3 % zekata, novca koji su drugi dali, i time su ispunili sve svoje obaveze prema muslimanima? Jadno.
chudjenhe wrote:ne vec po praksi od Poslanika a.s. preko prvih halifa da zekat ide u bejtul mal, a onda se dalje rasporedjuje :kiss:
Pa, vidiš, hilafeta više nema, kao ni islamske države, a IZ nije i ne može biti njihova zamjena. Za razliku od hilafeta, IZ je samoproklamovani vjerski autoritet. Niti jedna organizacija ne može sebi dodijeliti ulogu islamske države niti je zamijeniti. Nema zamjene za islamsku državu, nema alternativnog rješenja. Islamska država imala je, između ostalog, obaveze prema vjernicima - koje IZ-u ne interesuju. Islamska država imala je mehanizme sprovedbe šerijata, zaštite vjernika, njihovog života, imetka, časti - mehanizme koje IZ nema, zbog čega je svaka analogija IZ-e s islamskom državom nebulozna. IZ se prezentira kao "nasljednik hilafeta" samo u onome što njoj odgovara - zgrtanje keša.

Uostalom: "Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku. Allah je odredio tako! – A Allah sve zna i mudar je. " (At-Tawba, 60).

IZ derogirala ovaj ajet fetvom :lol:
chudjenhe

#258 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

@ExNihilo

kakat ne znam kvotat, ako ti nije mrsko objasni mi kako to ide (ne zezam) :D

- ja sam preskakao neke tvoje nebuloze, nema smisla da raspravljam o necemu tipa ''znam ja jednog'' i tracevima rekla-kazala, dok ti preskocis konkretno pitanje o ajetu i tefsiru (nekog islamskog autoriteta, ne tvoj tefsir :D ) istog

- prosli i pretprosli petak u dzamijama na podrucju opcine hadzici, organizovana je sergija za pomoc u lijecenju Kesko Mirzada (na guglu se moze vidjeti ko je momak i od cega boluje)

- islamska zajednica nije i ne moze derogirati ajet o kategorijama kojima pripada zekat
sam si postavio izvjestaj rijaseta kojim kategorijama je otisao, jesu li posteni oni procenti, to je vec druga prica
u izvjestaju koji si postavio jedna od kategorija je i oni koji zekat ubiru i skupljaju, sto jasno navodi na to da mora postojati neka organizacija (ako to vec nije islamska drzava) koja ce raditi taj posao, da to nije ostavljeno na volju pojedincu
a ko bi to bio meritoran da radi taj posao/ibadet ako ne IZ
chudjenhe

#259 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

uglavnomja wrote:
chudjenhe wrote: forumas wraith je dosta toga objasnio :thumbup:

nadam se da ces dobiti ban
i ja se nadam :D cini mi se da je to jedini nacina da ExNihila :kiss: prestanem ubjedjivati u stvari koje ne razumije

a zbog cega ustvari? :run:
Trebam te

#260 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Trebam te »

Onaj ko se zeli ukopati vjerski trebao bi placati clanarinu koja nije skupa 40km godisnje (racun mobitela mjesecno kosta toliko otprilike, naime vecinom suplje price...)

a ko nije spreman placati clanarinu, onda molim lijepo platiti cijenu usluga koje vejrska zajednica ponudi...ili bilo koje pogrebno profesionalno drustvo.

Druga je prica kao su hodze izgardile despotvine i uzivaju u ovozemaljskim blagodatima 8-)

Toliko,
fidoremilienko

#261 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by fidoremilienko »

Nije to druga priča. Hodža ne izlazi nigdje, skuplja od članarine i kupi sebi Mercedesa :D
ExNihilo

#262 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by ExNihilo »

chudjenhe wrote:kakat ne znam kvotat, ako ti nije mrsko objasni mi kako to ide (ne zezam) :D
Nema ništa besplatno, valja meni platit struju i vodu :wink:

chudjenhe wrote:@ExNihilo

- ja sam preskakao neke tvoje nebuloze, nema smisla da raspravljam o necemu tipa ''znam ja jednog'' i tracevima rekla-kazala, dok ti preskocis konkretno pitanje o ajetu i tefsiru (nekog islamskog autoriteta, ne tvoj tefsir :D ) istog
Ti si taj čiji su se argumenti svodili na "odokativne računice" :wink: :lol:, potom, argumente ad populum tipa "svi znaju da u vlakovu..." :) i notorne laži tipa "Samo mali procenat zekata ide IZ". S druge strane, ja sam se trudio argumentovati svoje tvrdnje. Što se tefsira tiče - pa samo dogmatici poput tebe se boje razmišljati o Kur'anu izvan okvira tefsira i smatraju da je tumačenje Kur'ana urezano u kamen, pardon tefsir. To je tipično za sve dogmatike: ne smiješ ti razmišljati o Kur'anu, neko je već razmislio za tebe. Tako da je ovo tvoje pitanje tipični apel na autoritet. Da budemo realni, autori koji se smatraju najvećim tefsirskim stručnjacima vrlo često su pisali teške nebuloze. Primjerice, Ibn Kesir, tumačeći ove ajete:
83. I pitaju te o Zul-Karnejnu. Reci: „Kazaću vam o njemu neke vijesti.“
84. Mi smo mu dali vlast na Zemlji i omogućili mu da izvrši ono što želi.
85. I on pođe.
86. Kada stiže do mjesta gdje Sunce zalazi, učini mu se kao da zalazi u jedan mutan izvor i nađe u blizini njegovoj jedan narod. (Sura Pećina, 83-86)
kaže u svom tefsiru:
...išao je dok nije stigao do kraja dokle se može Zemljom putovati u pravcu zapada.
Dakle, zvanično tefsirsko tumačenje ovog ajeta jeste da postoji "kraj Zemlje" :lol: I sad ja trebam ovome slijepo vjerovati i tvrditi da se ovaj ajet ne smije drugačije tumačiti? Jer, ipak, Ibn Kesir je autoritet. Poenta je: Ako je Ibn Kesir napisao makar jedno nebulozno tumačenje, a očito jeste, to dovodi u pitanje svako njegovo tumačenje i eliminira ga kao "nepogrešivog autoriteta na polju Kur'ana". Stoga, ne, Kur'an nije samo ono što piše u tefsiru, a nekada nije uopće ono što piše u tefsiru :wink:
chudjenhe wrote:- islamska zajednica nije i ne moze derogirati ajet o kategorijama kojima pripada zekat
sam si postavio izvjestaj rijaseta kojim kategorijama je otisao, jesu li posteni oni procenti, to je vec druga prica
u izvjestaju koji si postavio jedna od kategorija je i oni koji zekat ubiru i skupljaju, sto jasno navodi na to da mora postojati neka organizacija (ako to vec nije islamska drzava) koja ce raditi taj posao, da to nije ostavljeno na volju pojedincu
Ja se potpuno slažem - "oni koji sakupljaju zekat" je jedna od navedenih kategorija, a ne jedina prihvatljiva kategorija kako IZ tvrdi. Tvrdeći kako je zekat ispravno jedino dati toj kategoriji (tj. njima, jer su se sami proglasili nosiocem te uloge), eliminirajući sve druge kategorije koje Allah navodi, oni se stavljaju iznad Allaha i "derogiraju" Njegovu riječ. Šta reče ono ti, na početku naše rasprave, ne mijenjaju objave? :wink:
Trebam te

#263 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Trebam te »

fidoremilienko wrote:Nije to druga priča. Hodža ne izlazi nigdje, skuplja od članarine i kupi sebi Mercedesa :D

Ko placa vjerske sluzbenike? Drzavni budzet ili vjerske zajednice od clanarine?
fidoremilienko

#264 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by fidoremilienko »

Trebam te wrote:
fidoremilienko wrote:Nije to druga priča. Hodža ne izlazi nigdje, skuplja od članarine i kupi sebi Mercedesa :D

Šta me briga ko ih plaća, vidim da im je dobro. Bolje nego pojedinim političarima.
Pasiflora

#265 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Pasiflora »

Trebam te wrote:

Sve vjerske zajednice se finansiraju I iz budzeta.
uglavnomja

#266 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by uglavnomja »

opcina centar: Grant vjerskim institucijama, zajednicama i društvima
za programske
aktivnosti i obilježavanje vjerskih praznika 25.000

grad sarajevo : U budžetu Grada Sarajeva izdvojena su sredstva za vjerske zajednice i crkve (20.000 KM),

o. n. sarajevo: O D L U K U

o raspodjeli sredstava vjerskim zajednicama u iznosu od 100.000,00 KM

opcina vogosca: Kapitalni grant za projekte vjerskih zajednica 50.000,00

itd.... svaki nivo vlasti mora dati najmanje 20 milja za dusevni mir na onom svijetu...

a za lijecenje djece nema, za izgradnju sportskih objekata, parkova, setnica, ... nema. itd ... kao da nemaju vlastite prihode, kao da im drzva nije obezbijedila posao za hiljade vjeroucitelja, kao da drzava ima kontrolu nad prihodima i rashodima ... kao da drzava kontrolise bezdusno otimanje para narodu na kraju zivota pa je duzna davati im potporu. plus sto ide redovan godisnji grant fin-u, kao da je drzavni faks.
El_comadante

#267 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by El_comadante »

ovde imamo jedan drugi problem. izbori u IZ su svake 4 godine za mjesni džemat. Medžliz i tako dalje i svi mi (muslimani) možemo biti izabrani tu. a poznato je da se stvar mjenjaju iznutra. medjutim niko to sa ovog foruma neče uraditi a svi mi znamo pametovati. to je problem. sam se ovaj problem neče riješiti.
Pasiflora

#268 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Pasiflora »

Znate li vic kada se pop davio u moru?
Dovesla cvjek u camcu do popa i pruzi ruku koliko je mogao vicuci: "daj pope ruku, daj pope ruku..."
Pop nije pruzio ruku i utopi se.
Dođe pop pred lice Bozje i pita ga sto je dozvolio da se utopi. Na to mu Bog rece: "Pa poslao sam covjeka da te spasi. Dozivao te je da mu das ruku..."
Na to ce pop: "Pa gdje si vidio da pop ista daje, trebao je vikati - evo ti pope ruka!!!!"

Da se niko ne bi nasao uvrijeđen ovo se potpuno ravnopravno moze primijeniti kako na popove tako i na svecenstvo i na hođe :D
uglavnomja

#269 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by uglavnomja »

sta je jedan sportski centar po opstini?????
u gradu od cca 400 hiljada ljudi ima jedan bazen. jedan!!!!! ako ne racunamo terme i slicno. ali zato imamo bogu da se molimo na svakih 200 metara. :roll:

a sto se tice donacija za lijecenje, puni su mediji poziva za pomoc, ima ih stotine. ubise se organi od davanja pomoci. :roll:

sta sa ostalim davanjima drzave vjerskim insituticajama? to te ne zanima, uhvatio se sportskih dvorana.

samo cekam da se hodza ili pop natakare na budzetsku platu u porodilistu i da se porodjaj pocne placati vjerskoj ustanovi :-)
ExNihilo

#270 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by ExNihilo »

cetmi wrote:
ExNihilo wrote: Kako, onda, ja uđem u džamiju - a nisam član? Pitao sam te šta mi članarina donosi, a što ne mogu već ostvariti bez plaćanja iste.
Imao si par dobrih postova na ovoj temi, konstruktivnih, ali si se potpuno diskreditirao na ovoj zadnjoj stranici.
Ni ti niti bilo ko nije obavezan plaćati članarinu i ja ti preporučujem da je ne daješ do onog trenutka kada ti srce bude željelo da bude među onima koje spominje sljedeći ajet:
„Allahove džamije grade i održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se je, na Pravom putu.“ (Et-Tevbe, 18)
Vjeruj mi zaista postoje ljudi koji pomažu održavanje džamije oduvijek i obraduju se svakom musafiru bez obzira da li je on član ili nije. Jesi li nekad vidio da neko pita nekoga jeli član na ulazu u džamiju?
I volio bih da ovdje jasno kažeš jesi li član ili nisi. Ovdje kažeš da nisi, a tamo da jesi.
Ovaj ajet upravo podržava ono što sam rekao u svom prethodnom postu. Ne gradi IZ džamije, nego vjernici. Moje srce može biti "među njima", kako kažeš, bez da budem član IZ. Iman mog srca ne zavisi od članarine. Ti isti vjernici, koji daju svoj novac da izgrade džamije, davali bi svoj novac i za održavanje tih džamija da ih IZ nije pretvorila u svoj kapital. Član ove i ovakve IZ nisam niti ću ikada biti. Molim te da me citiraš gdje sam tvrdio da sam član?

cetmi wrote:
...išao je dok nije stigao do kraja dokle se može Zemljom putovati u pravcu zapada.
Šta ako je došao do mora i nije mogao nastaviti, jer nije bilo lađe da prijeđe preko mora, ili planine?
Sigurno nisi od onih koji mogu ismijavati ibn Kesira, inače bih znao za tebe, a ne znam da takav živi u ovoj zemlji i preporučujem ti ono što ti Allah preporučuje:
"Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni brda u visinu dostići", /37/ "sve to je ružno, Gospodaru tvome mrsko." /38/
Možda će ti ovo biti šok, ali Zemljom se može putovati i preko mora. Ibn Kesira ne ismijavam, samo otvoreno kažem da je imao svojih nebuloza i da ne stoji dogma po kojoj je njegova riječ (ili bilo čija) posljednja na polju tumačenja Kur'ana. Mislim, mogu navesti i daleko veće nebuloze Ibn Kesira, ako hoćeš da uđemo u tu temu? Pokušaj proširiti svjetonazore izvan onoga što ti je rečeno da je istina.

Ova opaska "nisi od onih koji mogu ismijavati ibn kesira" je zanimljiv primjer ad hominem napada u simbiozi sa apelom na autoritet. :) Ako je čovjek napisao nebulozu, to stoji kao nebuloza potpuno neovisno od onoga koji uperi prstom na nju i njegovih osobina, u ovom slučaju mene. Ne moraš biti prihvaćen kao veći autoritet od Ibn Kesira da bi ukazao na Ibn Kesirov propust.
cetmi wrote:
ExNihilo wrote:U kapitalističkom sistemu postoji jedno prirodno pravilo: svaka organizacija koja nije samoodrživa, treba da propadne.
Ovo pravilo se odnosi na privredna društva. Organizacije koje se bave humanitarnim radom, vjerske, obrazovne i slične organizacije ne moraju biti samoodržive da bi opstale. One trebaju imati jasan program rada i na vrijeme aplicirati sa projektima za novac sa budžeta države ili drugih fondova. Ili misliš da se UNICEF finansira članarinama od svjetske sirotinje?
Ovo zaista može reći samo osoba koja nema pojma o ekonomskom sistemu u kome živi. Humanitarna organizacija ili bilo koja druga neprofitna organizacija, ima svoje troškove koje treba pokriti. Da bi ih pokrila, mora imati novčane prilive. Dobiti sredstva iz budžeta i grantova nije p*kim dim, to nije nečija milostinja, to nije puko "podnošenje zahtijeva". To je mnogo teže i društveno korisnije od prosjačenja, ucjena, moralnog apela i drugih metoda kojima se IZ finansira. Projekte pišu i realiziraju ljudi školovani za to. Samoodrživost neprofitabilne organizacije ogleda se u tome koliko kvalitetno aplicira i realizira svoje projekte. Ako nema sredstava i ne pokriva troškove - gubi uslove za rad i propada. Ili misliš da će država progledati kroz prste, ako ne plate struju, zato što su humanitarci? Ljudi će besplatno raditi? Da ne nabrajam sad sve operativne troškove...Problem je što, aplicirajući za fondove, ne možeš izgraditi imperiju i kupovati auta.
uglavnomja

#271 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by uglavnomja »

kad dobijes donaciju, grant ... moras podnijeti finansjski izvjestaj za svaku utrosenu markicu :D , i to prema programu prema kojem je grant odobren.
chudjenhe

#272 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

ExNihilo wrote:
chudjenhe wrote:kakat ne znam kvotat, ako ti nije mrsko objasni mi kako to ide (ne zezam) :D
Nema ništa besplatno, valja meni platit struju i vodu :wink:
znaci, ozbiljno sam pitao, al posto mi nisi htio objasniti, onda se i dalje pati kad budes i ako budes odgovarao na moje postove :D
ExNihilo wrote:
chudjenhe wrote:
Ti si taj čiji su se argumenti svodili na "odokativne računice" :wink: :lol:, potom, argumente ad populum tipa "svi znaju da u vlakovu..." :) i notorne laži tipa "Samo mali procenat zekata ide IZ". S druge strane, ja sam se trudio argumentovati svoje tvrdnje. Što se tefsira tiče - pa samo dogmatici poput tebe se boje razmišljati o Kur'anu izvan okvira tefsira i smatraju da je tumačenje Kur'ana urezano u kamen, pardon tefsir. To je tipično za sve dogmatike: ne smiješ ti razmišljati o Kur'anu, neko je već razmislio za tebe. Tako da je ovo tvoje pitanje tipični apel na autoritet. Da budemo realni, autori koji se smatraju najvećim tefsirskim stručnjacima vrlo često su pisali teške nebuloze. Primjerice, Ibn Kesir, tumačeći ove ajete
pa naglasio sam eto da je odokativna, logicno je da cu negdje fuliti, nije to toliko strasno :-D
ja stvarno ne znam kako dokazati tu u vlakovu. nisam rekao ''svi znaju da u vlakovu...'' (lazes na mene :P ) nego da onima kojima je do istine mogu pitati u vlakovu za te situacije
i ne znam zasto to nije argument a u isto vrijeme tvoja izjava, parafraziram, ''islamska zajednica nece klanjati dzenazu nikome dok ne plati'' je argument :zzzz: cime si ti dokazao tu svoju tvrdnju?

to da mali procenat zekata ide IZ sam pojasnio kad sam govorio o finansiranju godza, bula, teh. osoblja, administracije...samo mali procenat koji oni dobiju od zekata kao oni koji ga prikupljaju ide na finansiranje toga
al to ti nisi htjeo vidjeti kao ni maloprije ono o lokalnoj sergiji :kiss:

znaci...ja te pitam o jednom ajetu i tefsiru, ti mi navodis nesta lijevo, argument, nema sta :skoljka:
ExNihilo wrote:
chudjenhe wrote:islamska zajednica nije i ne moze derogirati ajet o kategorijama kojima pripada zekat
Ja se potpuno slažem - "oni koji sakupljaju zekat" je jedna od navedenih kategorija, a ne jedina prihvatljiva kategorija kako IZ tvrdi. Tvrdeći kako je zekat ispravno jedino dati toj kategoriji (tj. njima, jer su se sami proglasili nosiocem te uloge), eliminirajući sve druge kategorije koje Allah navodi, oni se stavljaju iznad Allaha i "derogiraju" Njegovu riječ. Šta reče ono ti, na početku naše rasprave, ne mijenjaju objave? :wink:
ama druze...ne eliminiraju oni druge kategorije, zekat opet dodje do njih, jel pravedan procenat, vec sam rekao, to je nesto drugo
samo po praksi Poslanika a.s. prvih halifa, kasnijih dinastija...po Kur'anu na kraju krajeva, zekat nije volja pojedinca gdje i kome ce ga dati, a evo opet te pitam ko drugi, umjesto njih bi trebao prikupljati zekat

:sax:
chudjenhe

#273 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

uglavnomja wrote:sta je jedan sportski centar po opstini?????
u gradu od cca 400 hiljada ljudi ima jedan bazen. jedan!!!!! ako ne racunamo terme i slicno. ali zato imamo bogu da se molimo na svakih 200 metara. :roll:
a i taj jedan jedini prazan, neki dan doslovno ja SAM u bazenu
sve to treba pozatvarat i otvoriti kladionice, mozda se sta i ubode :lol:
uglavnomja

#274 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by uglavnomja »

vjerska institucija ima svoj profit

vjerska institucija nije javni-drzavni pravni subjekt, dapace vjera i drzava su odvojene u sekularnoj drzavi
drzava nije duzna da joj da niti jednu jedinu marku iz budzeta

dalje, drzava je duzna da izgradi sportske,obrazovne, opcepotrebne objekte jer za to uzima novac od poreza i ostalih davanja.
Towelie

#275 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Towelie »

po Kur'anu na kraju krajeva, zekat nije volja pojedinca gdje i kome ce ga dati, a evo opet te pitam ko drugi, umjesto njih bi trebao prikupljati zekat
To kome ce se dati zekjat opet ne mora da odlucuje IZ vec covek moze sam da udeli nekoj od kategorija ljudi kojima pripada zekjat.
Uzviseni Allah u Kur'anu kaze:
Nije čestitost u tome da okrećete lica svoja prema istoku i zapadu; čestiti suoni koji vjeruju u Allaha, i u onaj svijet, i u meleke, i u knjige, i u vjerovjesnike, ikoji od imetka, iako im je drag, daju rođacima, i siročadi, i siromasima, iputnicima-namjernicima, i prosjacima, i za otkup iz ropstva, i koji molitvuobavljaju i zekat daju, i koji obavezu svoju, kada je preuzmu, ispunjavaju, naročitooni koji su izdržljivi u neimaštini, i u bolesti, i u boju ljutom. Oni su iskrenivjernici, i oni se Allaha boje i ružnih postupaka klone''
El-Bekare, 177
Post Reply