@Wraith
Wraith wrote:...jer da nema clanova i clanarine, malo sutra bi ti koji nisi clan imao mogucnost otici u dzamiju i klanjati kad pozelis, sta mislis kako se finansira placanje struje u dzamiji? sta mislis odakle plate hodzama? ili mozda hodze trebamo placati keksovima kad odemo klanjati u dzamiju? da uvedemo samo dnevne namaze, da ne moramo trositi struju? da zimi djeci koja idu u mekteb damo naramak drva da naloze vatru dok uce sure? bas me zanima, kako ti zamisljas, gdje idu clanarine i ko placa struju na aksamu, jaciji i sabahu? ko placa vodu kad se abdestis, ako vec ides u dzamiju a nisi clan IZ. Ko placa grijanje? krecenje? Pa ljudi moji sta pricate vi? sta bi ti ustvari mogao ostvariti da su svi kao ti i ne placaju clanarinu od svega navedenog?
U kapitalističkom sistemu postoji jedno prirodno pravilo: svaka organizacija koja nije samoodrživa, treba da propadne. IZ nije izuzetak tome. Ako ne mogu plaćati svoje troškove, neka propadnu. Ako ja osnujem organizaciju, makar to bila
humanitarna organizacija koja pomaže ugroženima nemjerljivo više od IZ, ona će propasti ukoliko ne izmirim troškove. Zašto bi IZ bila izuzetak tome? Zašto oni imaju pravo da, manipulacijom vjerskim osjećanjima i ucjenama, finansiraju svoje postojanje i plate? Nisu oni Bogom dati, njihovo postojanje se ne podrazumijeva. Oni, ionako, ne brinu o stanju muslimana, pa zašto bi muslimani brinuli o njihovo stanju? U islamu postoje prava i obaveze, obaveze prema zajednici i prava koja se traže od zajednice. Dakle, tebi je logično da ja trebam platiti, kroz članarinu, struju u džamiji, a šta ako ja ne mogu platiti struju kod kuće - je li logično da tada meni IZ pomogne, kao članu, kao muslimanu? Je li to njihova obaveza? O tome nismo razmišljali, ha? Kod IZ ide samo u jednom pravcu. Dakle, meni će država uredno isključiti struju ako je ne platim i pri tome se IZ neće počešati po guzici. Neka, onda, isto učine i IZ. IZ, i bez članarine, ima dovoljno izvora da se finansira. Mi, obična buranija, imamo jedan ili nijedan. O tome sam već pisao na temi. Dok sve muftije vozaju bijesna službena auta, ja ne mogu Fiću kupiti. I, kao, trebamo mi njima pomoći, njima je teško? Trebaju oni nama pomoći! Mi smo ti kojima su nezaposlenost i siromaštvo probili plafon. Dosta je te priče: ko će platiti struju. Ko će meni platiti struju? Niko, moram zaraditi. Pa neka i oni zarade ili neka propadnu. Mi trebamo krvavo raditi, a oni uzimati harač?. Pa službenici IZ žive bolje nego 95 % muslimana. Uostalom, s obzirom na megalomanske građevinske poduhvate, sumnjam da im škripi pod nogama za struju.
Wraith wrote:jel mislis da hodze nemaju i svoju djecu koju treba nahraniti, pa mogu raditi onako, iz dobrote svoje duse?
Ko će pomoći našoj djeci? Ko će njih nahraniti. Hoće li IZ pomoći muslimanskoj djeci, koja nemaju, da kupe knjige za školu? Pa IZ, umjesto da pomaže prosjacima, se svela na prosjaka.
Wraith wrote:islamska zajednica ne smije biti dobrotvorna organizacija, oni moraju biti mocna organizacija koja moze omoguciti otvorene i lijepo uredjene dzamije, ciste dzamije
O džamijama brinu vjernici, tako je Allah Kur'anom odredio. Treba li citirati? Džamije su u Bosni postojale i prije IZ, postojale bi i bez nje. Uostalom, džamije i jesu izgradili vjernici svojim novcem, a ne IZ. Vjernici, onda, svojim novcem mogu finansirati i struju i vodu, bez da ih bilo ko ucjenjuje kako im se neće klanjati dženaza ako to ne učine. IZ neka generira novac i tako bude moćna organizacija, ali ne preko tuđih leđa i tuđim novcem. IZ je samo moćan prosjak.
@chudjenhe
chudjenhe wrote:
regularno si zaobisao sve sto sam nabrojao osim ulaska u dzamiju, udje i turista koji nije clan...
De Boga ti nauči kvotat, jedva se snađem u tvojim postovima.

Šta kažeš, "regularno sam zaobišao", reče frajer koji je preskočio sve moje postove i sva pitanja u njima upućena baš njemu.
chudjenhe wrote:
ako nemas sta jesti, onda si socijalni slucaj, ne placas clanarinu a da jedes dobijes od zekata ciji jedan dio ide siromasnim
Ne plaćaš članarinu? U smislu - oslobođen si? Samo mi potvrdi jesi li ovo mislio. Koji dio zekata, onih 3%, jel?
chudjenhe wrote:moze sergija za bolesnog clana porodice na lokalnom nivou
ja prosli petak ucestvovao u jednoj takvoj
na nivou rijaseta ta sergija ne moze jer je politika rijaseta da se sergije organizuju uglavnom za gradnje dzamija i sl vakufe, jer, na zalost, mnogo je bolesnih ljudi koji bi trazili tu sergiju
Ne može ni na lokalnom nivou. Ne samo da nikada u životu nisam vidio sergiju za bolesnika, nego lično znam osobe koje su molile za sergiju u medžlisu i odbijene. Notorna laž s tvoje strane. Tragično je, za bilo koju vjersku zajednicu, da se novac za pripadnike njihove vjere skuplja uspješnije po formumima i po facebooku, nego pod okirljem vjerske zajednice. Misli li IZ da je siromasima i ugroženima dovoljno dati 3 % zekata, novca koji su drugi dali, i time su ispunili sve svoje obaveze prema muslimanima? Jadno.
chudjenhe wrote:ne vec po praksi od Poslanika a.s. preko prvih halifa da zekat ide u bejtul mal, a onda se dalje rasporedjuje

Pa, vidiš, hilafeta više nema, kao ni islamske države, a IZ nije i ne može biti njihova zamjena. Za razliku od hilafeta, IZ je samoproklamovani vjerski autoritet. Niti jedna organizacija ne može sebi dodijeliti ulogu islamske države niti je zamijeniti. Nema zamjene za islamsku državu, nema alternativnog rješenja. Islamska država imala je, između ostalog, obaveze prema vjernicima - koje IZ-u ne interesuju. Islamska država imala je mehanizme sprovedbe šerijata, zaštite vjernika, njihovog života, imetka, časti - mehanizme koje IZ nema, zbog čega je svaka analogija IZ-e s islamskom državom nebulozna. IZ se prezentira kao "nasljednik hilafeta" samo u onome što njoj odgovara - zgrtanje keša.
Uostalom: "
Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku. Allah je odredio tako! – A Allah sve zna i mudar je. " (At-Tawba, 60).
IZ derogirala ovaj ajet fetvom