StrelacAB80 wrote:Naslov teme :Odakle ovoliki luksuz na ulicama Sarajeva? Jednostavo! "Ima se,moze se!" (ljudi "prde" na silu).
Nema se, glumi se.
StrelacAB80 wrote:Naslov teme :Odakle ovoliki luksuz na ulicama Sarajeva? Jednostavo! "Ima se,moze se!" (ljudi "prde" na silu).
Ja sam ga shvatio da nije srezao jer ga zakon i "stečena prava" koče.Platformas wrote:Ja ovog lika nisam ni znao do ovog videa i nemam namjeru da ga branim ali koliko sam shvatio, srezao je sta je mogao. Znas li koliko bi njemu, kao načelniku relativno male općine značilo preseljenje recimo sjedista EP u Bihać ili Zeljeznica FBiH.Jay Gatsby wrote:
Zato sam napisao: "To za raspodjelu institucija stoji jer bi to zaista bilo pošteno." Ovaj što je objasnio... ko njemu brani da reže sad kad ima vlast? Ne smeta mu ni Sarajevo, ni Tuzla. A ni Sarajevu, ni Tuzli ne smetaju ostali da režu po svojim kantonima kako im je volja.
Ljudi u ostatku BiH nisu nesposobni, daleko od toga. Jefferson je spominjao manja mjesta i prebacivanje državnih agencija tamo (ako sam ga dobro shvatio). To infrastrukturno i kadrovski može biti problematično - jednostavno je tako. Spomenu on i Utah i Centar za dokumentaciju... vidio sam svojim očima kako je tamo u poređenju s npr. Washingtonom. Još ako si Indijanac... Pet Centara za dokumentaciju njima ne bi pomoglo.
A za struju... u to se ne razumijem. Niti znam ko je plaćao i pravio te elektrane sve ove godine, niti znam ko im je nominalni i stvarni vlasnik. Isto vrijedi i za resurse u Sarajevu. Ravnomjeran odnos, valjda, podrazumijeva da Tuzla vidi kakvog hajra od Sarajeva, ali i da Sarajevo vidi kakvog hajra od Tuzle. Kako taj omjer naći? To je svuda problem - ima ko je plaćen za to, neka rješava, ali "manji" će uvijek kritizirati "većeg".
Evo ti primjer, provjeren, znaci ako u Tz, u Zeljeznicama, treba kupiti bilo sta pa i vrecu cementa, kamion se mora poslati iz Tz u Sa da se ta vreca gore kupi i opravda kome vec treba. Ne zelim ni pisati o tome da samo gorivo, dnevnica soferu, habanje vozila kosta bar kao 10 tih istih vreca ali zakon je takav. Svako sluzbeno vozilo Zeljeznica se mora registrovati u Sa, to sve vodi ka vecoj mogucnosti za zaposljavanje ostalih građana, ako razumijes sta zelim reci.
Normalno je da u glavnom gradu bude bolje, tu su ambasade, sva veca predstavnistva stranih firmi i sl. ali za ove neke nase firme, drzavne, mora se uraditi pravilna raspodjela.
Ako TK ima vise stanovnika od KS-a, po kojoj logici je budzet KS preko 800M a TK oko 350M ako jos znamo da se u TK obrne vise novca, mislim na realni sektor, tj. u Tz se vise proizvede, stvara se nova vrijednost.
Ja pricam za TK jer sam upucen koliko toliko u problematiku, slicno ti mogu pisati i iz ostalih kantona.
Problem je sto su ti koji su "placeni da to rjesavaju" zive u tim sredinama koje od ovakve situacije profitiraju, nece niko odsjeci granu na kojoj sjedi, ovi koji bi trebali da se bune, predstavnici kantona, su odavno kupljeni od tih istih ili ih oni "drze u dzepu".
Ne znam shvatas li ti ovde problem, dugorocno gledano, mislis da je meni bilo ugodno cuti ono "jebem te Sarajevo" na Tusnju, kasnije gledati na TVu iz Zenice isto. To je nas glavni grad.
Ne smije biti tog ponasanja "manji ce uvijek kritizirati veceg" jer ces doci do nekih apsurdnih situacija, treba raditi na postenoj raspodjeli i nece biti tih "kritika" kako ih nazivas.

Zao mi auta.antifascism wrote:To su ti novi begovi SDA.

Sarajevo ima najslabiju ponudu usluga i proizvoda u regionu, a o Europi da ne pricamkojeime wrote: Kada dodje stranac sa novcem ne trosi ga u Istanbulu zbog Istanbula, nego zato sto u Istanbulu moze kupiti za svoj novac ono sta zeli. Od stvari do usluga. Zato je vise luksuza u nekim gradovima, jer ti gradovi imaju ponudu koja privlaci ljude da tu trose novac, koji onda i gradjane tih gradova cini ljudima koji mogu sebi priustiti luksuz.
Ja licno nebi vise ulozio nego 20.000KM i to u nesto malo. Sad je upitno sta mozes ostvariti sa 20.000KM I opet pod uslovom da neckam na papire godinama... I to samo u fast food hranu - to je jedino sto danas prolazi.mk ultra wrote:Sarajevo ima najslabiju ponudu usluga i proizvoda u regionu, a o Europi da ne pricamkojeime wrote: Kada dodje stranac sa novcem ne trosi ga u Istanbulu zbog Istanbula, nego zato sto u Istanbulu moze kupiti za svoj novac ono sta zeli. Od stvari do usluga. Zato je vise luksuza u nekim gradovima, jer ti gradovi imaju ponudu koja privlaci ljude da tu trose novac, koji onda i gradjane tih gradova cini ljudima koji mogu sebi priustiti luksuz.
Mi nemamo trziste ni za jedan prozivod, aršini se razlikuju 10x od EU standarda (što vrijedi ovdje, ne vrijedi nigdje drugo - mislim novcano). Sarajevo moze biti privlacno samo siromasnijim turistima, i cini se kao povoljna destinacija.
na temu: Ko je god posteno zaradio svoj novac, a ima ih u SA, garantujem da se nece rasipati na sve strane i vozati auta od 200k €![]()
Da si npr. strani ulagac, i da imas brdo novaca, da li bi ikad ulozio u BiH i ako bi ulozio u sta bi ulozio?
Gdje se nalazi ovo? Čije je?Zviz wrote:Eto gdje je luksuz pojedninih BiH politicara - sigurno placeno iz budgeta.
E moj Danac, a kafane i kladionice.Zviz wrote:Ja licno nebi vise ulozio nego 20.000KM i to u nesto malo. Sad je upitno sta mozes ostvariti sa 20.000KM I opet pod uslovom da neckam na papire godinama... I to samo u fast food hranu - to je jedino sto danas prolazi.
Šveđanin wrote:Gdje se nalazi ovo? Čije je?Zviz wrote:Eto gdje je luksuz pojedninih BiH politicara - sigurno placeno iz budgeta.
Nemoj mi kafana i kladionica nevolim kad mi musterija izlazi gladanŠveđanin wrote:E moj Danac, a kafane i kladionice.Zviz wrote:Ja licno nebi vise ulozio nego 20.000KM i to u nesto malo. Sad je upitno sta mozes ostvariti sa 20.000KM I opet pod uslovom da neckam na papire godinama... I to samo u fast food hranu - to je jedino sto danas prolazi.![]()
Kakvo je ovo ime? Bosansko?Mursel Sulja
Cuj nisu pristali na doplatu koja iznosi 10.716KM i koja je normalnaHendrix wrote:Koji luksuz? Sve kontam ovo neka zajebancija, ali onda se sjetim pa što da ne, koliko ovakvih ima u Sarajevu, 16000KM dadne za odmor porodice, žao mi čovjeka u pm, zajebali ga....![]()
Mursel Sulja iz Sarajeva javio se jučer redakciji "Dnevnog avaza" da bi se požalio na neugodno iskustvo koje je doživio ljetujući sa sarajevskom turističkom agencijom "Fibula".
Sulja je s porodicom rezervirao ljetovanje u Turskoj, gdje je stigao prije tri dana, a za koje je izdvojio 16.000 KM. No, Sulja ističe da nije zatekao ono što su mu iz agencije obećali.
Najskuplji u ponudi
- Svake godine odsjedao sam u istom hotelu. Na nagovor uposlenih u "Fibuli", ove sam godine pristao da s porodicom odsjednem u novosagrađenom hotelu koji je bio i najskuplji u ponudi. Međutim, neprijatno sam iznenađen onime što me dočekalo - priča nam Sulja.
Hotel "Kaya Pallazzo" u Beleku, gdje su se smjestili, kaže Sulja, još je bio u fazi gradnje, a uvjeti smještaja su katastrofalni.
- Majstori rade, buše, kucaju. Sve je vrlo prljavo. Ne mogu izaći ni na bazen i već dva dana smo zarobljeni u sobi. Klima i televizija nisu u funkciji, staklo na prozorima je puknuto - tvrdi Sulja.
On dodaje da je pozvao agenciju "Fibula" žaleći se na uvjete smještaja koji su mu osigurali. Od njih je dobio odgovor da mu "mogu srediti premještaj u drugi hotel, ali da će za to morati doplatiti 12.500 maraka".
Nema gostiju
- To je hotel koji ima 1.000 soba, ali nema uopće gostiju. Znači, hotel u koji su me smjestili nije bukvalno ni otvoren. Htjeli smo odsjesti u istom hotelu kao i lani, ali su nas iz "Fibule" nagovorili da uzmemo baš ovaj i jutros (jučer, op. a.) dočekalo me pred sobom deset majstora koji su kuckali čekićima. Ovo je užas, jer su se i majstori potukli pred našom sobom - žali se Sulja, tvrdeći da je situaciju u kojoj se zadesio s porodicom vrlo stresna.
Iz "Fibule" tvrde da je hotel izvanredan
Kontaktirali smo agenciju "Fibula", gdje su nam rekli da su dobili žalbu od porodice Sulja, naglašavajući da su ih smjestili u izvanredan hotel s pet zvjezdica. Emir Čabaravdić iz "Fibule" potvrdio nam je da je Sulja u hotel "Kaya Pallazzo" otišao na preporuku agencije.
- Problem s tim hotelom je što nije baš skroz završen. Bio sam tamo prošle sedmice. Hotel je izvanredan, usluga jako dobra, a neke sitnice van hotela se još dorađuju, kao što su prilazni put, reklama na hotelu... Porodici smo ponudili premještaj, ali nisu pristali na doplatu koja je normalna i koja iznosi 10.716 maraka - naveo je Čabaravdić.
Mursel Sulja je vlasnik firme Skuter doo. Oni uvoze i distribuiraju Choco Lips.Zviz wrote:@ Hendrix 16.000KM a premjestaj u drugi hotel jos 12.500KM ovo zvuci ne van seriski nego i nerealno barem za BiH uslove da neznam koju poziciju ima. Kao prvo da je neki direktor neke firme dvoumim da bi isao preko agencije, jer takvi pretezno idu direkt ili preko svojih veza a i da jest opet cisto sumljam da bi zivko novine. Ovo meni jednostavno zvuci blago receno kao sprdanje sa ljudima koji ce da procitaju ovaj clanak. I ja imam velik apetit kad idem na odmor i bio sam u hotelima gdje je noc bila 200€ da padnes na dupe hotel, pa opet za 10 dana sa letom i super provodim nisamo potrosio 8.000€!! Za te pare mogao otici na Bahamaska ostrva biti 7 dana all inclusive. Nemogu da shvatim jel ta firma zivi od stvarno takvih levata poput "jade" a opet nemogu da vjerujem da je ovaj "jado" toliko levat.
Viđam to auto svaki dan na istom mjestu... Ko je gospodin?antifascism wrote:To su ti novi begovi SDA.
Šiptar.pearlica wrote:Kakvo je ovo ime? Bosansko?Mursel Sulja
Da, da...znam mu ja kcerku, umisljena mala samo takoEntropio wrote:Mursel Sulja je vlasnik firme Skuter doo. Oni uvoze i distribuiraju Choco Lips.Zviz wrote:@ Hendrix 16.000KM a premjestaj u drugi hotel jos 12.500KM ovo zvuci ne van seriski nego i nerealno barem za BiH uslove da neznam koju poziciju ima. Kao prvo da je neki direktor neke firme dvoumim da bi isao preko agencije, jer takvi pretezno idu direkt ili preko svojih veza a i da jest opet cisto sumljam da bi zivko novine. Ovo meni jednostavno zvuci blago receno kao sprdanje sa ljudima koji ce da procitaju ovaj clanak. I ja imam velik apetit kad idem na odmor i bio sam u hotelima gdje je noc bila 200€ da padnes na dupe hotel, pa opet za 10 dana sa letom i super provodim nisamo potrosio 8.000€!! Za te pare mogao otici na Bahamaska ostrva biti 7 dana all inclusive. Nemogu da shvatim jel ta firma zivi od stvarno takvih levata poput "jade" a opet nemogu da vjerujem da je ovaj "jado" toliko levat.
Ahaaa....gidra wrote:Šiptar.pearlica wrote:Kakvo je ovo ime? Bosansko?Mursel Sulja
Vlasnik firme Skuter d.o.o.
Mirzete ti prava neka gradska mahalušamirzet87sa wrote:Doticni ujedno ima i vozni park vrijednosti nekih cca 500.000km+
A vozim i sam skuplje auto, pa imam priliku upoznat dosta raje.. takva furka, zna se ko sta vozi medju rajomgidra wrote: Mirzete ti prava neka gradska mahaluša![]()
Sva skupa auta nabroja koja se vozaju u Sarajevu još i poznaješ vlasnike.
To ti je Esed-aga Radeljas. Zlatna koka Bakir-bega Izetbegovica.Entropio wrote:Viđam to auto svaki dan na istom mjestu... Ko je gospodin?antifascism wrote:To su ti novi begovi SDA.

Pa u BiH ta bjesnija auta su vecinom ukradena auta, nije da kazem da ovi koji ih sad vozaju da su ih krali nego se zna ko krade, kome se prodaju i ko ih dalje prodaje kao polovne ili ko fol nove. Nije da se dicim ali imam daljeg rodjaka koji se tom logistikom bavi i sve se zna. U BiH postoji zakon za male ribe a za veline ne dok nestanu nekoj drugoh vecoj ribi na zulj - to ce tako ostati za uvijek.mirzet87sa wrote:A vozim i sam skuplje auto, pa imam priliku upoznat dosta raje.. takva furka, zna se ko sta vozi medju rajomgidra wrote: Mirzete ti prava neka gradska mahaluša![]()
Sva skupa auta nabroja koja se vozaju u Sarajevu još i poznaješ vlasnike.