Zločini komunizma

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NeenaSa

#251 Re: Zločini komunizma

Post by NeenaSa »

Mnogi tumache i brkaju. :roll:
Hasanbegović

#252 Re: Zločini komunizma

Post by Hasanbegović »

Qler wrote:Najveci zlocin komunizma je sto ne likvidira ove koji su kuhali u 90-im, kad su dosli sa golog i slicne...
Jučer je na HRT-u bila politička emisija o kažnjavanju zločina ljudi koji su likvidilari političke protivnike po nalogu CK SKH kao i CKSKJ. Ubojstva su se događala po zapadnoj Europi.
Gost uvemisiji ispred SDP-a je bio Grbin koji je ustvrdio da se takvi zločini UDBE moraju kazniti.

Zapadna Europa traži od Hrvatske da izruči zločince.
Mnogi UDBAŠI danas sjede u redovima i SDP-a i HDZ-a.

Lustraciju je nužno provesti, makar i sada.

Tvoj komentar je anticivilizacijski, anti europski, anti demokratski....drugim riječima mirišeš mi na komunistu.
Last edited by Hasanbegović on 23/07/2013 07:15, edited 1 time in total.
Hasanbegović

#253 Re: Zločini komunizma

Post by Hasanbegović »

_BataZiv_0809 wrote:

Evo ima :D

Voditelj je postavljao vrlo sugestivna pitanja s namjerom da ocrni Jugoslaviju i Tita. Slazem se da nedorecenosti koje su bile tema razgovora treba kriticki rasclanjivati, ali objektivno, bez pristrasnosti, koja je u emisiji itekako pokazana. Inace gospodin Raspudic je dokazani desnicar, pa njegovo drzanje ne zacudjuje, iako bi kao voditelj emisije morao biti neutralan spram teme i gostiju. (S.Avdic je o njemu pisao da se ufatio Zagreba i odmah poceo desnicariti, ali to je bilo prije nego su postali kolege voditelji :D )
Koristiš Ad hominem argumentaciju.

Al najveći apsurd je to što u toj argimentaciji zauzimaš stav da je desna politička pozicija loša a lijeva dobra.
Pa u ovom ternutku u večini Europskih zemalja je na vlasti su pučani (desne političke stranke).
Npr Merkel je iz CDU-a...

_BataZiv_0809 wrote: Gospodina cije je prezime identicno vasem nicku zaista nije potrebno detaljno komentarisati. Njegov ostrasceni govor mrznje, njegova neverbalna komunikacija dok je slusao gospodina Bijedica, svadjalacki ton....Ja povjesnicara i go*ana. Pokazao je manje objektivnosti od Marjana Mijailovica dok vodi prenos utakmice zmajeva :D :D :bih: Naravno gospodin Raspudic se smjeskao s odobravanjem na propagandu koju je ovaj prosipao.

Govor mržnje protiv zločinaca koji su uzvršili masovne likvidacije?
To je civilizacijsko pitanje, pitanje odgovornosti partizanskog pokreta radi počinjenja ratnih zločina.
Valjda se slažemo sa stavom da su masovne likvidacije ratnih zarobljenika teški ratni zločini.
_BataZiv_0809 wrote: Mislim povjesnicar koji baca bombe da je slomio ruku pa moro' taxijem na hitnu jer vozila hitne pomoci ne voze radi redukcije goriva i da je vise puta po nekoliko sati ostajao zaglavljen u liftu zbog redukcije struje. Sta reci :-)
Redukcije struje u komunizmu kao i zabrana vožnje osobnih vozila (po sistemu vožnja par- nepar) su bile mjere komunističke vlasti uvedene 80.ih godina.
Kada uvedeš redukcije struje mnogi stari ljudi koji imaju 80-90 godina ostanu u neboderima praktično zarobljeni na višim katovima nebodera.
Pročitaj malo o tome ako nisi svjedočio tom vremenu.
PM72

#254 Re: Zločini komunizma

Post by PM72 »

Pričajte o "zločinima" komunizma do mile volje ali bih ja volio da se vrate ti "zločinci" na par godina - da srede ovo stanje.Da opet postane MILICIJA umjesto ovog sranja od policije pa da postane nemoguće da narkomani i klošari presreću narod u sred dana i otimaju lančiće,šlajpeke i mobitele djeci i starcima.Da pozatvaraju narkomane a dilere da oleše od batina i pozatvaraju na višegodišnje kazne uz prisilan rad.Da vrate smrtnu kaznu,pozatvaraju 90% hodža i popova,da smaknu sve šoviniste,nacionaliste i fašiste pa da umjesto Golog otoka (mali je :wink: ) preurede kakav veći otok u kaznionicu.Da umjesto džamija i crkava prave fabrike i zapošljavaju narod,da više ne znam ko je načelnik opštine i šta radi opštinsko vijeće,da mi ne bude naslovna stranica u novinama to što se neka kurava iz suda proteže gologuza ili šta je rekao kriminalac Turković.Da vrate odmarališta pa da se SVA djeca osole u moru a ne samo privilegiranih.Da natjeraju nezaposlene i besposlene nazad u svoje kuće pa da čuvaju krave,ovce i koze a ne da klošare po Otoci i Markalama,da vrate šintore umjesto AV-MJAU,da nestane firauna sa svakog semafora,da prosjake trpaju u kombije i vraćaju kući a da im guzica prije toga osjeti gumenu palicu...pa makar nam opet uveli par-nepar,redukcije goriva,struje i da jedemo na tačkice.Bili bi sretniji i zadovoljniji a ovako smo pobjesnili od pasjaluka,sile i zavisti.Niko ni sa kim više ne komunicira,braća se mrze i samo gledamo kako ćemo više imati da onaj drugi bude zavidan.

Komunisti jesu pravili zločine,napr. što su ubijali zarobljenike ali su ti zarobljenici u periodu od 1941 pa do 1945 napravili najgore ratne zločine a ko će toliku stoku osuditi?Za ovo današnje stanje krivi su ostaci tih što su utekli ljudskoj i božijoj pravdi.Danas imamo NAŠE demokrate što nas svukoše u ravan.Opljačkaše,prisvojiše,uništiše sve živo,sve u ime naroda i vjere.

P.S.Ko je bolan ostao "zarobljen" u liftovima radi nestanka struje? Imao si stepenice a znao si unaprijed kad će nestati struje a ako i nestane - ti u liftu,to se rješavalo za 5 minuta.To možete pričati ovim što lifta nisu vidjeli do 1992. :thumbup:
Gojeni H

#255 Re: Zločini komunizma

Post by Gojeni H »

PM72 wrote:Pričajte o "zločinima" komunizma do mile volje ali bih ja volio da se vrate ti "zločinci" na par godina - da srede ovo stanje.Da opet postane MILICIJA umjesto ovog sranja od policije pa da postane nemoguće da narkomani i klošari presreću narod u sred dana i otimaju lančiće,šlajpeke i mobitele djeci i starcima.Da pozatvaraju narkomane a dilere da oleše od batina i pozatvaraju na višegodišnje kazne uz prisilan rad.Da vrate smrtnu kaznu,pozatvaraju 90% hodža i popova,da smaknu sve šoviniste,nacionaliste i fašiste pa da umjesto Golog otoka (mali je :wink: ) preurede kakav veći otok u kaznionicu.Da umjesto džamija i crkava prave fabrike i zapošljavaju narod,da više ne znam ko je načelnik opštine i šta radi opštinsko vijeće,da mi ne bude naslovna stranica u novinama to što se neka kurava iz suda proteže gologuza ili šta je rekao kriminalac Turković.Da vrate odmarališta pa da se SVA djeca osole u moru a ne samo privilegiranih.Da natjeraju nezaposlene i besposlene nazad u svoje kuće pa da čuvaju krave,ovce i koze a ne da klošare po Otoci i Markalama,da vrate šintore umjesto AV-MJAU,da nestane firauna sa svakog semafora,da prosjake trpaju u kombije i vraćaju kući a da im guzica prije toga osjeti gumenu palicu...pa makar nam opet uveli par-nepar,redukcije goriva,struje i da jedemo na tačkice.Bili bi sretniji i zadovoljniji a ovako smo pobjesnili od pasjaluka,sile i zavisti.Niko ni sa kim više ne komunicira,braća se mrze i samo gledamo kako ćemo više imati da onaj drugi bude zavidan.

Komunisti jesu pravili zločine,napr. što su ubijali zarobljenike ali su ti zarobljenici u periodu od 1941 pa do 1945 napravili najgore ratne zločine a ko će toliku stoku osuditi?Za ovo današnje stanje krivi su ostaci tih što su utekli ljudskoj i božijoj pravdi.Danas imamo NAŠE demokrate što nas svukoše u ravan.Opljačkaše,prisvojiše,uništiše sve živo,sve u ime naroda i vjere.

P.S.Ko je bolan ostao "zarobljen" u liftovima radi nestanka struje? Imao si stepenice a znao si unaprijed kad će nestati struje a ako i nestane - ti u liftu,to se rješavalo za 5 minuta.To možete pričati ovim što lifta nisu vidjeli do 1992. :thumbup:
:lol:
Murga drot je opet imao los san.
PM72

#256 Re: Zločini komunizma

Post by PM72 »

Gojeni H,

Šta si htio reći?
Hasanbegović

#257 Re: Zločini komunizma

Post by Hasanbegović »

PM72 wrote:.....da pozatvaraju 90% hodža i popova,da smaknu sve šoviniste, nacionaliste....
Dobili bi odmah osudu Vijeća Europe kao totalitarnog režima, i vjerovatno ekonomske sankcije zapadnog svijeta.

PM72 wrote:.....Komunisti jesu pravili zločine,napr. što su ubijali zarobljenike ali su ti zarobljenici u periodu od 1941 pa do 1945 napravili najgore ratne zločine a ko će toliku stoku osuditi?
Što nisi čuo za Nürnberški proces?
Znači moguće je bilo napraviti suđenje.
Da se ti pitaš vjerovatno bi 1945 izvršio masovna streljanja par miliona njemačkih vojnika koje bi onda zatrpao u neobilježene masovne grobnice.
Da li te ta scena može podsjetiti na nešto iz naše povjesti?

Z
PM72 wrote:.....a ovo današnje stanje krivi su ostaci tih što su utekli ljudskoj i božijoj pravdi.Danas imamo NAŠE demokrate što nas svukoše u ravan.Opljačkaše,prisvojiše,uništiše sve živo,sve u ime naroda i vjere.....?
Pa niko ne brani suđenja za kriminal, i biranja drugih političkih opcija.

Z
PM72 wrote:.....P.S.Ko je bolan ostao "zarobljen" u liftovima radi nestanka struje? Imao si stepenice a znao si unaprijed kad će nestati struje a ako i nestane - ti u liftu,to se rješavalo za 5 minuta.To možete pričati ovim što lifta nisu vidjeli do 1992. :thumbup:
Rječ je o maloj djeci.
Hasanbegović

#258 Re: Zločini komunizma

Post by Hasanbegović »

PM72 wrote: P.S.Ko je bolan ostao "zarobljen" u liftovima radi nestanka struje? Imao si stepenice a znao si unaprijed kad će nestati struje a ako i nestane - ti u liftu,to se rješavalo za 5 minuta.To možete pričati ovim što lifta nisu vidjeli do 1992. :thumbup:
Zarobljeni u svojim stanovima-krletkama su ostajali starci koji žive sami i kojima je mission imposibile spuštati se sa recimo 15 kata.
madner

#259 Re: Zločini komunizma

Post by madner »

Par nepar nije komunisticki izum.

Njemacka i Austrija uvela zbog krize '73, no dobro.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#260 Re: Zločini komunizma

Post by _BataZiv_0809 »

Hasanbegović wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Evo ima :D

Voditelj je postavljao vrlo sugestivna pitanja s namjerom da ocrni Jugoslaviju i Tita. Slazem se da nedorecenosti koje su bile tema razgovora treba kriticki rasclanjivati, ali objektivno, bez pristrasnosti, koja je u emisiji itekako pokazana. Inace gospodin Raspudic je dokazani desnicar, pa njegovo drzanje ne zacudjuje, iako bi kao voditelj emisije morao biti neutralan spram teme i gostiju. (S.Avdic je o njemu pisao da se ufatio Zagreba i odmah poceo desnicariti, ali to je bilo prije nego su postali kolege voditelji :D )
Koristiš Ad hominem argumentaciju.

Al najveći apsurd je to što u toj argimentaciji zauzimaš stav da je desna politička pozicija loša a lijeva dobra.
Pa u ovom ternutku u večini Europskih zemalja je na vlasti su pučani (desne političke stranke).
Npr Merkel je iz CDU-a...

_BataZiv_0809 wrote: Gospodina cije je prezime identicno vasem nicku zaista nije potrebno detaljno komentarisati. Njegov ostrasceni govor mrznje, njegova neverbalna komunikacija dok je slusao gospodina Bijedica, svadjalacki ton....Ja povjesnicara i go*ana. Pokazao je manje objektivnosti od Marjana Mijailovica dok vodi prenos utakmice zmajeva :D :D :bih: Naravno gospodin Raspudic se smjeskao s odobravanjem na propagandu koju je ovaj prosipao.

Govor mržnje protiv zločinaca koji su uzvršili masovne likvidacije?
To je civilizacijsko pitanje, pitanje odgovornosti partizanskog pokreta radi počinjenja ratnih zločina.
Valjda se slažemo sa stavom da su masovne likvidacije ratnih zarobljenika teški ratni zločini.
_BataZiv_0809 wrote: Mislim povjesnicar koji baca bombe da je slomio ruku pa moro' taxijem na hitnu jer vozila hitne pomoci ne voze radi redukcije goriva i da je vise puta po nekoliko sati ostajao zaglavljen u liftu zbog redukcije struje. Sta reci :-)
Redukcije struje u komunizmu kao i zabrana vožnje osobnih vozila (po sistemu vožnja par- nepar) su bile mjere komunističke vlasti uvedene 80.ih godina.
Kada uvedeš redukcije struje mnogi stari ljudi koji imaju 80-90 godina ostanu u neboderima praktično zarobljeni na višim katovima nebodera.
Pročitaj malo o tome ako nisi svjedočio tom vremenu.
Ne. Nigdje se nisam ocitovao spram desne ideje sa aksioloskog aspekta. Desna ideja je za mene legitimna, iako joj odricem pravednost, zbog mog licnog uvjerenja da svi ljudi trebaju biti jednaki (u pocetnim pozicijama), a ne da se trebaju postovati nejednakosti i vjestacki uspostavljene hijerarhije u drustvu. Bez postojanja desne ideologije, lijeva ne bi imala smisla. Ko ne zna za mrak, nece prepozanti svijetlost :thumbup: Necu se, poput nekih, koristiti ekstremnim primjerima i supsumirati desnu ideju pod ekstremnu neofasisticku desnicu u Evropi. Medjutim kada je voditelj televizijske emisije osvjedoceni desnicar i kada pristrasno vodi emisiju koja bi se trebala kriticki i nepristrasno odnositi spram lijeve ideje, onda imam problem. Ko god je gledao emisiju mogao je to itekako vidjeti.

Nadalje potpuno se slazem da su svi zlocini, ma ko ih pocinio i iz kojih pobuda, materijal za sudove. Partizani su sa stanovista medjunarodnog prava pocinili ratni zlocin ubijanje zarobljenika. Sad posebnu notu tom slucaju daje cinjenica da su ti ratni zarobljenici pocinili neka od najstrasnijih zvjerstava u drugom svjetskom ratu. Ali, ponavljam, smatram da je bio potreban sudski proces nalik na Nirnmberski. Streljanje fasistickih trabanta na osnovu pravosnazne sudske presude bi bilo nesto potpuno drukcije. Ali gospodin Hasanbegovic je koristio ostrasceni govor mrznje o svakom aspektu jugoslovenske drzave i njenog socijalizma. Valjda akademska titula zahtjeva, ako nista, onda umjeren i uravnotezen pristup. Vaditi stvari iz konteksta i problematizirati ono sto ti odgovara, a ostalo zanemarivati je tendenciozno i temeljno suprotno metodama naucnih istrazivanja.
A nervozno ljuljanje u stolici uz trljanje saka dok gospodin Bijedic govori, ako nista jako je nepristojno.

Sto se tice redukcija, znam da ih je bilo, takodjer znam da su i bile najavljivanje, tako da su to ekstremni primjeri. A o ekstremnim primjerima je vec dovoljno receno. Kao i o onima koji ih koriste 8-)
Ja bih sad, a vjerujem da nisam usamljen, potpisao voznju par-nepar, ali da imamo mocnu drzavnu naftnu kompaniju, te da je cijena litra goriva upola manja. Ni na zapadu nisu rijetke zabrane, samo se drukcije pakuju. Npr.forsiraju se bicikla, automobilima sa visokim emisijama CO2 se zabranjuje voznja po odredjenim gradskim zonama, itd... Ali to niko ne zove redukcijom. To se zove ekoloska osvjestenost. Znaci nije izmet, nego je neko izvrsio nuzdu :lol:
graue_maus

#261 Re: Zločini komunizma

Post by graue_maus »

Zločini komunizma nisam znala da je bio komunizam kod nas u jugi .......uvijek sam mislila da je bio socijalizam , a da je komunizam nas cilj kao drustva ..........
Gojeni H

#262 Re: Zločini komunizma

Post by Gojeni H »

PM-ovac

Htio sam reci da je baba usnila pa pozeljela da joj se san ostvari. :D

Tekst ti je pun stereotipa i fatalisticke price tipicne za slavenske narode u toj mjeri, da sam razmisljao da li uopste da odgovaram. Ali posto si mi 'nako drag i hocu da te ispostujem zelim da ti i odgovorim.
Za smrtnu kaznu se slazem.

Zasto zatvoriti 90% hodza i popova? Ko ce odrediti ko spada u tih 90% "nevaljastih", a ko su 10% dobrih. Koliko hodza/popova/paroka znas? Jesu li oni zaista najveci problem ovog naroda? Da li oni sjede u skupstinskim klupama i donose odluke koje nas se svih ticu? Jesu li oni ti koji ubiru "usur" za velike poslove?

U redu, evo vratimo Miliciju. Ko ce biti komandir? Ko ce joj odredjivati sta smije a sta ne? Sta ako tebi dodju na vrata bez naloga? Sta ako ti neki sadista pokupi dijete kasno navece pa se malo "izivi" guleci djetetu kozu s tabana pendrekom (bio si milicioner i znas da je ta "specijala" bilo omiljena nekim "drugovima").

Je li drzava kriva sto je cijeli dunjaluk poludio i dozivljava fizicko-mentalnu ekstazu pobjedom perifernog lika na paradi najnizih ljudskih osjecaja i pobuda zvanoj "Farma"? Da li odgajamo djecu da postuju druge ljude, ili dozvoljavamo da djeca slusaju dok komsiji uz jos jednu pivu, tikom ohladjenu iz granapa govorimo da se "najbolje isplati krast'".
I onda se cudom cudimo da ljudi s manjkom hrabrosti i kose, a viskom misica i fekalija, predstavljaju "uzor" pojedinim djecacima iz nase ulice. Ili postaje bitno sta je rekao Turkovic, gdje je Svicarac, Gasi.

Na kraju, braniti Goli Otok, miliciju sto trenira strogocu, i generalno snaznu pesnicu vlasti koja treba da nam kaze sta trebamo da volimo a sta ne, znaci ne biti dostojan slobode i ljudskog razuma i misli.
Cijenim da su ovo tragovi sahranjenog mentaliteta i sistema vrijednosti.
A uzgred mi u ovim situacijama uvijek na um padnu rijeci jednog kolege Aemrikanca neke 2001/2: "Bosancu starijem od 40 godina nemoj davati nikakav zadatak gdje ce morati da nesto vodi ili sam nezavisno odlucuje."
Od tada je proslo vise od 10 godina pa ti racunaj.
madner

#263 Re: Zločini komunizma

Post by madner »

Snazna pesnica, to jeste drzavni monopol nad nasiljem je temelj svakog naprednog drustva. Samo tako funkcionise ugovor izmedju pojedinca i drzave.
Hasanbegović

#264 Re: Zločini komunizma

Post by Hasanbegović »

_BataZiv_0809 wrote:
Medjutim kada je voditelj televizijske emisije osvjedoceni desnicar i kada pristrasno vodi emisiju koja bi se trebala kriticki i nepristrasno odnositi spram lijeve ideje, onda imam problem.
Zaključujem da bi npr. Dušku Jurišić trebalo nabiti na stup srama u njenim emisijama prepoznajem njena lijeva politička stajališta. Iz tog razloga valjda mogu konstatirati u tvom stilu da je ona "osvjedočeni ljevičar" koji pristrano vodi svoje emisije....
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#265 Re: Zločini komunizma

Post by _BataZiv_0809 »

Hasanbegović wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Medjutim kada je voditelj televizijske emisije osvjedoceni desnicar i kada pristrasno vodi emisiju koja bi se trebala kriticki i nepristrasno odnositi spram lijeve ideje, onda imam problem.
Zaključujem da bi npr. Dušku Jurišić trebalo nabiti na stup srama u njenim emisijama prepoznajem njena lijeva politička stajališta. Iz tog razloga valjda mogu konstatirati u tvom stilu da je ona "osvjedočeni ljevičar" koji pristrano vodi svoje emisije....
Gospodine Hasanbegovicu, jako mi je drago da vam nije strana ad hominem prica, iako ste istu identificirali sa slaboscu. Pa onda iz vama poznatih razloga taj dio svog posta obrisali... No da odgovorim. Novinarska nepristrasnost je osnovni proklamovani postulat te profesije. Ovu pricu u nedostatku argumenata mozemo siriti nadugo i nasiroko, ali tema je emisija Reflex. Ako vec zelite usporedjivati Ninu Raspudica i Dusku Jurisic, to je vasa stvar, mene u to ne petljajte.
Gojeni H

#266 Re: Zločini komunizma

Post by Gojeni H »

madner wrote:Snazna pesnica, to jeste drzavni monopol nad nasiljem je temelj svakog naprednog drustva. Samo tako funkcionise ugovor izmedju pojedinca i drzave.
Profesore,
Nemojmo se praviti nevjesti. Jedina supersila istu je pricu prodala narodu ... "izgubicete malko slobode ali ste sigurni." :-)
Jedno je drzava jaka toliko da sprovodi zakone koje je usvojila, a o kojima se narod ocitovao, a sasvim drugi par cipela je drzava koja ne postuje ni vlastite zakone vec cini stvari "radi viseg interesa".

Sto manje drzave u mom zivotu to je ona bolja.
Svaka, ama bas svaka, ma koliko demokratska bila ce nastojati da uzjasi i bude iznad puka.
Narod se stalno mora braniti mehanizmima, koje drzava uspostavi na zahtjev naroda.
Sve spletke o JMBG, licnim kartama, porezima na Bog zna sto (jos malo pa na zrak), drzava pritiska narod i uspostavlja kontrolu nad istim. I onda se kao u nasem slucaju ukljuce samozamisljajuci "svemocni" mediji koji narod ubijede da je stoka, a da se sa stokom ne moze drugacije nego "cvrstom pesnicom".
Ili sto bi rekao antimobbing "sve je to psiho-patoloska spletka". :D Nece mi valjda covjek zamjeriti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#267 Re: Zločini komunizma

Post by _BataZiv_0809 »

Gojeni H wrote:
madner wrote:Snazna pesnica, to jeste drzavni monopol nad nasiljem je temelj svakog naprednog drustva. Samo tako funkcionise ugovor izmedju pojedinca i drzave.
Profesore,
Nemojmo se praviti nevjesti. Jedina supersila istu je pricu prodala narodu ... "izgubicete malko slobode ali ste sigurni." :-)
Jedno je drzava jaka toliko da sprovodi zakone koje je usvojila, a o kojima se narod ocitovao, a sasvim drugi par cipela je drzava koja ne postuje ni vlastite zakone vec cini stvari "radi viseg interesa".

Sto manje drzave u mom zivotu to je ona bolja.
Svaka, ama bas svaka, ma koliko demokratska bila ce nastojati da uzjasi i bude iznad puka.
Narod se stalno mora braniti mehanizmima, koje drzava uspostavi na zahtjev naroda.
Sve spletke o JMBG, licnim kartama, porezima na Bog zna sto (jos malo pa na zrak), drzava pritiska narod i uspostavlja kontrolu nad istim. I onda se kao u nasem slucaju ukljuce samozamisljajuci "svemocni" mediji koji narod ubijede da je stoka, a da se sa stokom ne moze drugacije nego "cvrstom pesnicom".
Ili sto bi rekao antimobbing "sve je to psiho-patoloska spletka". :D Nece mi valjda covjek zamjeriti.
Vi ste onda stvarno istinski komunista. Ideja o odumiranju drzave, odnosno sto vi kazete sto manje drzave, to ona bolja je osnovni komunisticki postulat (uz oslobadjanje radnika od eksploatacije).
PM72

#268 Re: Zločini komunizma

Post by PM72 »

Gojeni H,
I ti si meni drag pa neću da ti napišem ono što bih skresao u brk ovim novokomponovanim vehabijama i talibanima što im se gadi sve "titino".Ja komunista nisam niti me to interesovalo ali se bolje živjelo 100 puta.

Što se tiče hodža i popova,mislim da je narod bio sretniji dok su se bavili samo vjerom.Sad se pitaju za sve i sjede u skupštinskim klupama (pogledaj malo opštinska vijeća)ili šta su radili tokom rata,od Čengića (mlađeg) pa nadalje.Negdje u srednjoj Bosni sam čuo da efendija ima i benzinsku pumpu.Od Kačavede pa do hodža pedofila,sve mi se zgadilo.Povraća mi se kad pogledam na televiziji kako je proslavljena krsna slava škole ili saobraćajnog znaka u vukojebini a to su počeli raditi i ovi "naši".Pogledaj samo onog sandžačkog muftije,dva blindirana BMW-a i registracija "MUFTY". :-)

Ja nisam nikad bio milicioner,to si se zajeb'o.Ja sam u policiju otišao da ne budem sa jukinom bagrom.Valjda ti je to sad jasno.Moje djete ako bude divljalo u gluha doba noći neka mu oguli kožu sa tabana.U mojoj kući se zna za kućni odgoj i ponašanje.

Ova balkanska stoka nije za demokratije i da se svako pita za mišljenje.Na Golom otoku svaki zatvorenik je imao "aferima".Nije UDB-a kupila sa ulice kao Gestapo-budi siguran.

Tebi je ovako ljepše?
agnostic_front

#269 Re: Zločini komunizma

Post by agnostic_front »

_BataZiv_0809 wrote:Vi ste onda stvarno istinski komunista. Ideja o odumiranju drzave, odnosno sto vi kazete sto manje drzave, to ona bolja je osnovni komunisticki postulat (uz oslobadjanje radnika od eksploatacije).
Živojinoviću,

Da si ti živ i zdrav, ideja o minimalnoj državi, slobodnom tržištu, maksimalnoj slobodi pojedinca je starija od druga marksa. A ja ti garantujem da @GojeniH, pa ni ja, koji se slažem sa onim što ja napisao, nismo komunisti, niti istinski, niti "nesitinski" (to su ovi koji podržavaju tita, staljina i ostale, jer je poznato da komunizam nikad nije postojao. tako da, neko ko podržava tita i kaže da je komunista, on je "nesitinski", jer komunizam, ponavljam, nikad nije postojao).
Micaha

#270 Re: Zločini komunizma

Post by Micaha »

Gojeni H wrote:PM-ovac

A uzgred mi u ovim situacijama uvijek na um padnu rijeci jednog kolege Aemrikanca neke 2001/2: "Bosancu starijem od 40 godina nemoj davati nikakav zadatak gdje ce morati da nesto vodi ili sam nezavisno odlucuje." Od tada je proslo vise od 10 godina pa ti racunaj.
Ovo je najveci zlocin komunizma. Ne zlocin, najveca steta sto je komunizam napravio. Nebitno sto je bilo iz dobre namjere.
No, ne treba plakati za prosutim mljekom. I socijalisticka i Jugoslavija su nepovratno otisle u istoriju sto bi trebalo biti osnovna premisa ovakvih tema. Nazalost, kod nekih ta nada jos uvijek zivi. Kazem nazalost ne da pljujem po starom sistemu i boljim zivotima vecine nas nego iz razloga sto je to kocnica napretka. Tito se nece dignut sa Dedinja, Berlinski zid se vise nece pravit, Jugoslavija nece imati geostrateski polozaj, ja necu u novu drzavnu zajednicu sa Srbijom ili Hrvatskom, prije ce fasizam zazivit nego li socijalizam (nadam se da nece ni jedan ni drugi) itd, itd
Micaha

#271 Re: Zločini komunizma

Post by Micaha »

Hasanbegović wrote:
Qler wrote:Najveci zlocin komunizma je sto ne likvidira ove koji su kuhali u 90-im, kad su dosli sa golog i slicne...
Jučer je na HRT-u bila politička emisija o kažnjavanju zločina ljudi koji su likvidilari političke protivnike po nalogu CK SKH kao i CKSKJ. Ubojstva su se događala po zapadnoj Europi.
Gost uvemisiji ispred SDP-a je bio Grbin koji je ustvrdio da se takvi zločini UDBE moraju kazniti.

Zapadna Europa traži od Hrvatske da izruči zločince.
Mnogi UDBAŠI danas sjede u redovima i SDP-a i HDZ-a.

Lustraciju je nužno provesti, makar i sada.

Tvoj komentar je anticivilizacijski, anti europski, anti demokratski....drugim riječima mirišeš mi na komunistu.
Mirises i ti meni na ustaskog sina
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#272 Re: Zločini komunizma

Post by _BataZiv_0809 »

agnostic_front wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Vi ste onda stvarno istinski komunista. Ideja o odumiranju drzave, odnosno sto vi kazete sto manje drzave, to ona bolja je osnovni komunisticki postulat (uz oslobadjanje radnika od eksploatacije).
Živojinoviću,

Da si ti živ i zdrav, ideja o minimalnoj državi, slobodnom tržištu, maksimalnoj slobodi pojedinca je starija od druga marksa. A ja ti garantujem da @GojeniH, pa ni ja, koji se slažem sa onim što ja napisao, nismo komunisti, niti istinski, niti "nesitinski" (to su ovi koji podržavaju tita, staljina i ostale, jer je poznato da komunizam nikad nije postojao. tako da, neko ko podržava tita i kaže da je komunista, on je "nesitinski", jer komunizam, ponavljam, nikad nije postojao).
Hvala vam na napomeni. Inace znao sam taj podatak. Kod Platona mozemo vec naci neke ideje koje je komunizam preuzeo, a ima jos primjera. Ali da bude jasno, moj komentar je bio sarkastican, tako da nema potrebe da se dalje bavimo logiciranjem i izvodjenjem nemogucih zakljucaka iz mogucih premisa, kao i obratno.
agnostic_front

#273 Re: Zločini komunizma

Post by agnostic_front »

:thumbup: :thumbup:
Zokipfc

#274 Re: Zločini komunizma

Post by Zokipfc »

Hasanbegović wrote:
PM72 wrote:.....Komunisti jesu pravili zločine,napr. što su ubijali zarobljenike ali su ti zarobljenici u periodu od 1941 pa do 1945 napravili najgore ratne zločine a ko će toliku stoku osuditi?
Što nisi čuo za Nürnberški proces?
Znači moguće je bilo napraviti suđenje.
Da se ti pitaš vjerovatno bi 1945 izvršio masovna streljanja par miliona njemačkih vojnika koje bi onda zatrpao u neobilježene masovne grobnice.
Da li te ta scena može podsjetiti na nešto iz naše povjesti?
Taj Nurnberski proces koji ti spominjes je jedna velika farsa.
Denazifikacija u zap. Njemackoj se nikad nije ni desila. Ostali su i svim segmentima drustva, i igrali su veoma vaznu ulogu u politici.
graue_maus wrote:Zločini komunizma nisam znala da je bio komunizam kod nas u jugi .......uvijek sam mislila da je bio socijalizam , a da je komunizam nas cilj kao drustva ..........
To im i ja pricam, komunizam NIKAD nije postojao, ali oni se i dalje furaju na "Zlocine komunizma" :lol:
Micaha

#275 Hasanbegovic

Post by Micaha »

Ne bi mi tesko proguglat o Hasanbegovicu. Ustasa s dna kace kako sam i pretpostavio

http://www.hdpz.t-com.hr/broj244/MirsadBaksic.htm

Poštovana gospođo Senka, uvaženi brate, gospodine Namik, rodbino, prijatelji i poštovatelji rahmetli Mirsada Bakšića, tužni zbore!

Imam čast oprostiti se od našega dragog Mirsada, u ime obitelji, ostalih udruga, društava i ustanova koje je utemeljio, vodio ili im pripadao kao istaknuti član. Opraštam se, dragi Mirzo, od Tebe i u ime Tvojih prijatelja, naše male družbe iz našega zagrebačkog džamijskog kuta u kojem bi se svaki puta petkom poslije džuma namaza ili nakon Bajrama spontano okupljali, u dubljoj vezi koju je osim pripadnosti uzvišenom Islamu i prijateljstva činila i zajednička hrvatska nacionalna misao, utemeljena na učenju oca domovine dr. Ante Starčevića.

Udruga dr. Safvet-beg Bašagić, Hrvatsko žrtvoslovno društvo, Društvo prijateljstva Hrvatska - Bosna i Hercegovina, Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Počasni bleiburški vod, sve ove časne ustanove u kojima je rahmetli Mirzo ostavio trag kao utemeljitelj, predsjednik ili član, svojim programom, djelovanjem, imenom i tradicijom zapravo same po sebi označavaju smisao i cilj njegova života i javnog rada.

Rahmetli Mirsad je pripadao onomu hrvatskom naraštaju koji je dječačkim očima vidio i doživio našu najveću nacionalnu tragediju i poraz iz 1945. Za njegov poratni naraštaj ulazak u javni život značio je odabir između priklanjanja jugo-komunizmu i njegovim lažnim i protuhrvatskim i protuislamskim vrjednotama, ulaskom u krug privilegirane kaste ili, s druge strane, ostajanja svojim, ali izvan kaste jugo-komunističkih pomazanika. Izdanak hercegovačkih muslimanskih koljenovića, sin Muhameda i Enise, muslimanskih Bakšića i begova Kršlaka, koji su stoljećima stajali na međi i udaru din-dušmana, dubrovački gospar i Zagrepčanin životom, nije ni u jednom trenutku dvojio.

Nije se poklonio i priklonio poput drugih koji su 1990. isplivali kao novorođeni preobraćenici, već je svoju časnu ljudsku i građansku egzistenciju ostvario u zagrebačkom odvjetništvu, tom utočištu i egzilu u kojem su se mogli skrasiti svi oni koji nisu vjerovali u vladajuće jugo-komunističke dogme. Kad je osvanula 1990., ta nulta godina naših velikih i često neostvarenih očekivanja, rahmetli Mirsad opet nije dvojio, već se našao među onima koji su predano pristupili obnovi, stvaranju i obrani hrvatske države koja je trebala biti utočište i svojim muslimanskim sinovima i kćerima, a koje je među prvima upozoravao na opasnost koja nam prijeti od našega zavjetnog prekodrinskog neprijatelja.

Događaji se nisu razvijali u smjeru koji su očekivali istinski hrvatski rodoljubi, a nesretnim razvitkom u Bosni i Hercegovini na kušnju je stavljena cjelokupna baština i predaja iz kojih je izrastao i rahmetli Mirsad Bakšić. Ipak, nije klonuo, često i neshvaćen, već je ustrajavao znajući, kao i mi njegovi prijatelji, da je i manjkava hrvatska država bolja i vrjednija od svake Jugoslavije, a da u bratskoj ljubavi i slozi između katolika i muslimana, Hrvata i Bošnjaka, i onda i sada, leži, bez obzira na izazove, jedino jamstvo njihova ostanka, napose u Bosni i Hercegovini.

Tome je ostao predan i u posljednjoj etapi svoga kulturno-nacionalnog rada kada je 2001. sa skupinom istaknutih zagrebačkih muslimanskih kulturnih i javnih radnika i njihovih katoličkih prijatelja utemeljio Udrugu Dr. Safvet-beg Bašagić. Kruna toga djelovanja je i njegova knjiga „Doprinos muslimana hrvatskoj kulturi i državi“ objavu koje su prije manje od godinu dana pomogli i njegovi bošnjački prijatelji odajući mu time barem naknadno priznanje za njegov javni rad.

Djelovati i ustrajavati s muslimanske strane na hrvatskim nacionalnim koncepcijama značilo je često biti neshvaćenim i preuzimati ulogu osamljenika, ponekad i ostraciranog iz vlastite zajednice. U isto vrijeme to je značilo biti neprihvaćenim ili zlorabljenim od onih koji su u muslimanskoj sastavnici hrvatske kulture i političko-nacionalne misli vidjeli samo nepotreban balast u ostvarenju nekih novih i na nekim drugim temeljima postavljenih ciljeva.

Rahmetli Mirsad Bakšić je svjedočio i javno djelovao u najboljoj vjeri i nijjetu, poticao nas mlađe te branio smisao svake hrvatske države, čast islama i muslimana od svih nasrtaja i udaraca, ne samo od tradicionalnih neprijatelja, već i od onih najbolnijih, s neočekivanih mjesta, od onih koji su se predstavljali i još uvijek predstavljaju zaštitnicima i čuvarima hrvatskoga nacionalnog interesa. Nije rezignirao, već je izvršio svoju islamsku dužnost i svoje nacionalno deržanstvo i onda kada je ustrajno podsjećao da su muslimani u ovoj zemlji, bez obzira na nacionalno određenje, ne tzv. 'lojalna manjina', što su uostalom sada i abolirani pobunjenici i odmetnici od hrvatske države, već sastavni dio zaslužne većine koja je svoju volju potvrdila i na referendumu za nezavisnost kao i sudjelovanjem u Domovinskom ratu, ne preko slučajnih pojedinaca vođenih osobnim odabirom, već kao cjelovita zajednica; uključujući i životima muslimanskih pripadnika Hrvatske vojske i iz Bosne i Hercegovine čiji je broj višestruko veći od udjela u ukupnom pučanstvu.

Zato je kao poruku i znak, u svakoj prigodi, a posebice u našoj džamiji za Bajram, s ponosom nosio odoru časnika Hrvatske vojske.

Dragi Mirzo, dragi prijatelju, hvala ti na svemu, baklju tvoje i naše ideje upalio je Otac Domovine dr. Ante Starčević, a njezina žeravica kojoj si i ti u ovom vremenu prinosio, s naše muslimanske strane, još uvijek tinja i žari, i uz Božju pomoć će se ponovno rasplamsati. Preselio si na ahiret, miran i spokojan znajući da nas ima još, naša grana ne će nestati, imamo potomstvo i djecu, odgajamo ih u islamskom i starčevićanskom duhu i ne ćemo izdati.

Dragi Mirzo, dragi prijatelju, neka ti Allah dželešanuhu oprosti grijehe i podari džennet, tamo te čeka tvoja Lejla.

Brigadir Hrvatske vojske Mirsad Bakšić, s nama je! Rahmetullahi alejhi.» (H. Z.)
Post Reply