Ratni period , vojska , borci ....sve sami eufemizmi za zlocin , agresiju , napad , genocid ... Da ti nesto kazem ; U Bosni nije bio nikakav rat niti bilo sta slicno . Rat je kada ti imas pusku ja pusku ti tenk ja tenk , ti haubicu ja haubicu . U Bosni je bio napad JNA sa cetnickim fomacijama na potpuno nenaoruzane komsije i njihove zene i njohove djecu . Masakr . Genocid . Nesto slicno sto su nacisti radili Jevrjeima . Dolaze naoruzani do zuba u kucu , i vode u logore . S tim sto nacisti nisu silovali , zive spaljivali , potkivali , i radili gadosti .dragan.s wrote:Reko na jednoj temi pa je hitro izbrisaše (ne zbog mene) pa da ponovim:
Vremena se mijenjaju. Momčilo Krajišnik je bio najviše omraženi političar među pripadnicima VRS (a i narodom) u toku rata. Toliko je bilo priča o njegovom bogaćenju i švercu dok narod (a i borci) nisu imali skoro ništa. Druga po redu omražena figura je bila Karadžićeva žena (nešto se motala po Crvenom Krstu tada), a treći onaj Ostojić što je bio ministar obrazovanja u predratnoj BH vladi. Doduše, on se nije mnogo pojavljivao, držao se Foče valjda.
Ali Krajišnik je vedrio i oblačio u RS u ratnom periodu. Čak i u vojsci. Ako mu neki lokalni komandant nije bio po volji ni Mladić ga nije mogao spasiti.
Nakon rata se sjećam jednog njegovog razgovora na TV-u (valjda pred prve izbore) u kojem se pravi siromašak pa kaže nešto ovako: "Kad imam koji dinar dam djeci da kupe sebi slatkiše", a svi znamo da je "pun ko brod".
I sada, vraćam se kući, na radiju slušam doček ko da je ne znam ko došao, rodoljubive pjesme, da ti se zgadi život.
O tempora, o mores!
Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
-
Manix
#251 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
-
dragan.s
#252 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Ovako ja vidim dalji razvoj situacije.
SDS će Krajišnika gurnuti iduće godine na listu za predsjednika RS. Jače figure nemaju. Jači bi bio Rašo, ali je opravdano odsutan.
Pošto Dodik ne smije puno da laje na Krajišnika (jer bi razočarao tvrđi nacionalistički dio svog izbornog tijela) ovaj bi mogao i da dobije izbore. A usput i da SDS dobije relativnu većinu. I cirkus se nastavlja.
SDS će Krajišnika gurnuti iduće godine na listu za predsjednika RS. Jače figure nemaju. Jači bi bio Rašo, ali je opravdano odsutan.
Pošto Dodik ne smije puno da laje na Krajišnika (jer bi razočarao tvrđi nacionalistički dio svog izbornog tijela) ovaj bi mogao i da dobije izbore. A usput i da SDS dobije relativnu većinu. I cirkus se nastavlja.
-
dragan.s
#253 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Nacisti su radili i puno gore stvari, ali to nije ovdje tema.Manix wrote: Ratni period , vojska , borci ....sve sami eufemizmi za zlocin , agresiju , napad , genocid ... Da ti nesto kazem ; U Bosni nije bio nikakav rat niti bilo sta slicno . Rat je kada ti imas pusku ja pusku ti tenk ja tenk , ti haubicu ja haubicu . U Bosni je bio napad JNA sa cetnickim fomacijama na potpuno nenaoruzane komsije i njihove zene i njohove djecu . Masakr . Genocid . Nesto slicno sto su nacisti radili Jevrjeima . Dolaze naoruzani do zuba u kucu , i vode u logore . S tim sto nacisti nisu silovali , zive spaljivali , potkivali , i radili gadosti .
-
zavrzlama
#254 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
samo sto kod nas vlast bira narod ,a kod anam onih narod bira vlast...sad desifrujkokakolas wrote:Znaš li onu staru zavrzlama... Kakav narod - takva vlast?zavrzlama wrote: Odukd ti ideja da sam se ja uvrijedio...nije nista slagao,samo poredao stvri pogresnim redom...bezkicmenjaci su probih politicari ,a ne probih gradjani..ne volim defetizam na mala vrata i u pogresnoj formi
-
Manix
#255 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Dragane jesmo li to dobro prosli 
-
dragan.s
#256 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Niko nije dobro prošao. A ti si prvi pomenuo naciste.Manix wrote:Dragane jesmo li to dobro prosli
-
Manix
#257 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Jesmo li to dobro prosli kao je moglo bitidragan.s wrote:Nacisti su radili i puno gore stvari, ali to nije ovdje tema.Manix wrote: Ratni period , vojska , borci ....sve sami eufemizmi za zlocin , agresiju , napad , genocid ... Da ti nesto kazem ; U Bosni nije bio nikakav rat niti bilo sta slicno . Rat je kada ti imas pusku ja pusku ti tenk ja tenk , ti haubicu ja haubicu . U Bosni je bio napad JNA sa cetnickim fomacijama na potpuno nenaoruzane komsije i njihove zene i njohove djecu . Masakr . Genocid . Nesto slicno sto su nacisti radili Jevrjeima . Dolaze naoruzani do zuba u kucu , i vode u logore . S tim sto nacisti nisu silovali , zive spaljivali , potkivali , i radili gadosti .
-
StupskaBitanga
#258 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Budi Bog s nama 
-
Manix
#259 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Stooooo ! RS je malo , trebalo se prikljuciti Srbijidragan.s wrote:Manix wrote:Dragane jesmo li to dobro prosli. A ti si prvi pomenuo naciste.Niko nije dobro prošao
-
CungaLunga
#260 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Bog i TomahawkStupskaBitanga wrote:Budi Bog s nama
-
dragan.s
#261 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Iskreno, ne razumijem te. Ako imaš da raspraviš nešto vezano za istoriju ima tema na forumu za to. Ovo je ipak pf politika.Manix wrote:Stooooo ! RS je malo , trebalo se prikljuciti Srbijidragan.s wrote:Manix wrote:Dragane jesmo li to dobro prosli. A ti si prvi pomenuo naciste.Niko nije dobro prošao
-
zavrzlama
#262 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
pocetnicka naivnost....srbija je skinula SDS radi ratne hipoteke da sacuvaju ratni plijen i doveli dodika...kakva je logika da dovedu ponovo SDS i uruse mali ausvic....dragan.s wrote:Ovako ja vidim dalji razvoj situacije.
Razvoj situacije ce ici ovako nekako...dodika ce srbija tjerati da zakuha sto vise moze,kad zapad odluci da pocne ponovo praksu razmatranja ukidanja rs-a,tad ulijece ne SDS nego cavic ili ivanic(srbijanski dzokeri na cekanju)....obrvas je nesto najgore sto se desilo dodiku i srbiji danas,jos da puste i seselja i da se jos vise oteza salonsko cetnikovanje
- RED SKY
#263 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Haj manix ne kenjaj.Ako postoji realan i objektivan forumaš,to je dragan.s.
Čovjek jeste bio u vrs-u i to ne spori trenutka,ali nije radikal i to je ono što je najbitnije.Čovjek na svome mjestu.
A ovi večeras sa Pala,najbolje da se sastanu sa onim iz Gornje Maoče i onim iz Čavoglava,po mogućnosti negdje na prostranoj ledini pa nek se rokaju do besvijesti.
A za nas ostale...
Čovjek jeste bio u vrs-u i to ne spori trenutka,ali nije radikal i to je ono što je najbitnije.Čovjek na svome mjestu.
A ovi večeras sa Pala,najbolje da se sastanu sa onim iz Gornje Maoče i onim iz Čavoglava,po mogućnosti negdje na prostranoj ledini pa nek se rokaju do besvijesti.
A za nas ostale...
-
smijesni_ste
#264 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Svaka čast ovom Davorinu na slikama...iskreno ja ne bih imao hrabrosti naslikavati na ovakvom 'druženju' pa taman me klix otpustio odmah 
- kokakolas
#265 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Pogrešno si Manix-e protumačio draganovo mišljenje. Nastavimo sa diskusijom...
-
dragan.s
#266 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Možemo raspravljati koliko je Srbija uticala na to (smjenu SDS-a), ali danas je ipak Srbije nešto drugi nego kad je Dodik preuzimao vlast (i tada na jedvite jade).zavrzlama wrote: pocetnicka naivnost....srbija je skinula SDS radi ratne hipoteke da sacuvaju ratni plijen i doveli dodika...kakva je logika da dovedu ponovo SDS i uruse mali ausvic....
Razvoj situacije ce ici ovako nekako...dodika ce srbija tjerati da zakuha sto vise moze,kad zapad odluci da pocne ponovo praksu razmatranja ukidanja rs-a,tad ulijece ne SDS nego cavic ili ivanic(srbijanski dzokeri na cekanju)....obrvas je nesto najgore sto se desilo dodiku i srbiji danas,jos da puste i seselja i da se jos vise oteza salonsko cetnikovanje
Nezadovoljstvo SNSD-om u RS je ogromno i vrlo se lako može desiti da izgube iduće izbore. Pitanje je kome prepuštaju vlast. SDS je najjača opoziciona stranka, ali objektivno nemaju koga da istaknu na listu iz sadašnjeg sastava. Ivanić i Čavić (koliko god ih ja lično simpatišem kao pojedince) nemaju ni harizmu ni jake stranke da izađu sami (a ni udruženi) SNSD-u. Ostaje samo SDS, a ličnost Krajišnika bi im bila BINGO.
Naravno, sve je to još daleko, ima do izbora godinu dana, ali kako sada stvari stoje to je jedina realna mogućnost da SDS dođe na vlast. Sa Bosićem ili Tadićem na listi za predsjednika, Dodik će ih oduvati bez obzira na nepopularnost.
- RED SKY
#267 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Ček,Dodik se nije sreo sa Momčilom?
- kokakolas
#268 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Poštuje on lik i djelo velikog Obrvića... Ali ipak je to politički rivalRED SKY wrote:Ček,Dodik se nije sreo sa Momčilom?
- Šveđanin
#269 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Baš i ja razmišljam isto..smijesni_ste wrote:Svaka čast ovom Davorinu na slikama...iskreno ja ne bih imao hrabrosti naslikavati na ovakvom 'druženju' pa taman me klix otpustio odmah
Skontaj uletiti među ovakvu bratiju..
- Hrulj
#270 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Evo da se malo nasmijemo poslije svega 
-
dragan.s
#271 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Ma kakvi, čuj da mu on ide na noge.RED SKY wrote:Ček,Dodik se nije sreo sa Momčilom?
Samo Bosić, Vučurević iz Trebinja i Cicko Bjelica.
Ali mu je poslao helikopter.
-
archi_a
#272 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Misljenja sam da radikala stvara prilika. Nadjes se u masi i ponese te, ebiga. Ili jesi ili nisi, sredine nema.
Pitanje 1: Da li bi bio ovako razuman da su pobijedili ?
Pitanje 2: Da li je ovako umjeren i na slavic net-u ?
Ustvari, ne trebam odgovor......
Pitanje 1: Da li bi bio ovako razuman da su pobijedili ?
Pitanje 2: Da li je ovako umjeren i na slavic net-u ?
Ustvari, ne trebam odgovor......
- vaučer
#273 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Koje srcedrapajuće fotografije narodnog veselja ili 'Kako dočetnikati junaka'.
- kokakolas
#274 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Sad kad sam se malo smirio... razmišljam... Kakav bi mogao (trebao) biti adekvatan, civilizovan odgovor od strane probosanskih snaga na ovakve četničke budalaštine u budučnosti?
-
zavrzlama
#275 Re: Ratni zlocinac Krajisnik od septembra na slobodi
Glasaci u rs-u ,glasaju za one koji obecavaju podjelu BIH,a u datom momentu podrzava srbija....kad srbija odluci da nekog politicara ili stranku instalira na vlast u manjen entitetu,to se za par mjeseci prije izbora medijski odradi i to je to...srpski glasac u BIH ne smije se odluciti da glasa za onu stranku ili politicara ako isti nisu favoriti srbije..i tu se zavrsava sva polemika...dragan.s wrote:Možemo raspravljati koliko je Srbija uticala na to (smjenu SDS-a), ali danas je ipak Srbije nešto drugi nego kad je Dodik preuzimao vlast (i tada na jedvite jade).zavrzlama wrote: pocetnicka naivnost....srbija je skinula SDS radi ratne hipoteke da sacuvaju ratni plijen i doveli dodika...kakva je logika da dovedu ponovo SDS i uruse mali ausvic....
Nezadovoljstvo SNSD-om u RS je ogromno i vrlo se lako može desiti da izgube iduće izbore. Pitanje je kome prepuštaju vlast. SDS je najjača opoziciona stranka, ali objektivno nemaju koga da istaknu na listu iz sadašnjeg sastava. Ivanić i Čavić (koliko god ih ja lično simpatišem kao pojedince) nemaju ni harizmu ni jake stranke da izađu sami (a ni udruženi) SNSD-u. Ostaje samo SDS, a ličnost Krajišnika bi im bila BINGO.
Naravno, sve je to još daleko, ima do izbora godinu dana, ali kako sada stvari stoje to je jedina realna mogućnost da SDS dođe na vlast. Sa Bosićem ili Tadićem na listi za predsjednika, Dodik će ih oduvati bez obzira na nepopularnost.