Veza s drugom nacijom ?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Locked
EminaSA

#251 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by EminaSA »

Samir_01 wrote:
Jevrejke na primjer gdje god da zive na ovoj planeti se trude da da djecu odgaje kao Jevreje... ali pretpostavljam da su i one "zadrte" i "primitivne" zbog toga?

Jevreji su opstali vise od 2000 godina u egzilu upravo zbog toga sto su se trudili da svoj identitet prenesu ne buduce generacije... ali sta znaju Jevreji, je li?

Nisi jos sa ocem razgovarala u vezi ovoga?
Ali ipak, kod muslimana je strogo zabranjeno da se muslimanka uda za nemuslimana dok je kod Jevreja pravilo da su djeca u brakovima izmedju Jevrejki i nejevreja obavezno Jevreji.

Recimo ja ako se udam za krscana (ili ateista, sta god) necu pristati da mi djeca nose samo "njihova" imena. Ali znam da ce ogromna vecina muslimana uprkos tome misliti da sam ipak u nelegalnom braku. Dakle nisu ovdje problem imena djece vec sama cinjenica da se djevojka uda za nemuslimana.
eman

#252 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by eman »

U judaizmu se vjera naslijedjuje od majke,dok je u islamu to od oca

tako je jednostavno
Samir_01

#253 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by Samir_01 »

sustinca wrote:Radi se roditeljima jer je kod njih JAKO bitno da djeca nastave obicaje,i jednostavno on to nebi dopustio da se njegovi roditelji uvrijede.
Pametan ti je decko, a i ima obraza.

Bosnjaci su liberalniji po tom pitanju,I mislim da je to bolje tako.
Vrijeme ce pokazati da li je bolje sto je tako...

A rekla sam da cu se truditi da odgojim djete sto vise moguce kao muslimana,,njemu je to nebitno
Kako kad si rekla da sinove neces sunetiti? I da ces im dati krscanska imena?

Ne nisam ,tvoji komentari me jos vise uplasise :mrgreen:
Meni je jasno da mnogi Bosnjaci u dijaspori nemaju mnogo izbora kad je izbor partnera u pitanju i da ce ih vecina vremenom zavrsiti za nekog ko pripada drugoj naciji i religiji... ali i pored toga mislim da bi se trebali potruditi da dio svog identiteta prenesemo na svoju djecu i da se ne asimiliramo u potpunosti, narocito kad se uzme u obzir sta smo sve prezivjeli... to je sve... ako sam "radikalan" zbog toga so be it...
Last edited by Samir_01 on 03/06/2013 23:55, edited 2 times in total.
EminaSA

#254 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by EminaSA »

eman wrote:U judaizmu se vjera naslijedjuje od majke,dok je u islamu to od oca

tako je jednostavno
Pa da. Iako mi je to prilicno glupo i sa jedne i sa druge strane moram priznati da tako jednostavno jeste. Samo ne razumijem zasto se ljudi bune sto ona nece dati djeci muslimanska imena, kad vec znaju da se vjera u islamu ionako ne naslijedjuje od majke.
sustinca

#255 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by sustinca »

Kako kad si rekla da sinove neces sunetiti? I da ces im dati krscanska imena?

Sunet nje farz vec sunet(dobrovoljan) ne cini nikoga muslimanom,Meni je vjera bitna s njom sam se vise identifikovala nego s Bosnjastvom.Njemu je samo bitno taj prvi obred(ime) da bude po njegovom sve ostalo mu je nebitno jer on nije vjernik

Meni je jasno da mnogi Bosnjaci u dijaspori nemaju mnogo izbora kad je izbor partnera u pitanju i da ce ih vecina vremenom zavrsiti za nekog ko pripada drugoj naciji i religiji... ali i pored toga mislim da bi se trebali potruditi da dio svog identiteta prenesemo na svoju djecu i da se ne asimiliramo u potpunosti, narocito kad se uzme u obzir sta smo sve prezivjeli... to je sve... ako sam "radikalan" zbog toga so be it...
S ovim se slazem ne mora djete imati tipicno nase ime da ima osjecaj o tome
EminaSA

#256 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by EminaSA »

Zasto se tako slabo identifikujes sa Bosnom i bosanstvom?(bosnjastvom)? Ne mogu zamisliti da ne mogu pricati bosanski sa svojom djecom, ali nikako.
Samir_01

#257 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by Samir_01 »

sustinca wrote:Sunet nje farz vec sunet(dobrovoljan) ne cini nikoga muslimanom,Meni je vjera bitna s njom sam se vise identifikovala nego s Bosnjastvom.Njemu je samo bitno taj prvi obred(ime) da bude po njegovom sve ostalo mu je nebitno jer on nije vjernik
Upravo zbog tih "nebitnih" sitnica ce tvoje dijete na kraju zavrsiti kao Asirac i kao krscanin, pa makar nominalni... a ne kao musliman kako se ti nadas.

Tebi je stalo do Islama, ali ti je ipak malo vise stalo do decka?

Mnogo je kontradikcija u tvojoj prici...
eman

#258 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by eman »

Jednostavno cekaj,mozda se kasnije "odljubis" i nadjes dobrog bosnju :D
eman

#259 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by eman »

EminaSA wrote:Zasto se tako slabo identifikujes sa Bosnom i bosanstvom?(bosnjastvom)? Ne mogu zamisliti da ne mogu pricati bosanski sa svojom djecom, ali nikako.
Zivis li u dijaspori? moguce je da ona 90% vremena provodi pricajuci na stranom jeziku,i navikla tako
sustinca

#260 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by sustinca »

Samir_01 wrote:
sustinca wrote:Sunet nje farz vec sunet(dobrovoljan) ne cini nikoga muslimanom,Meni je vjera bitna s njom sam se vise identifikovala nego s Bosnjastvom.Njemu je samo bitno taj prvi obred(ime) da bude po njegovom sve ostalo mu je nebitno jer on nije vjernik
Upravo zbog tih "nebitnih" sitnica ce tvoje dijete na kraju zavrsiti kao Asirac i kao krscanin, pa makar nominalni... a ne kao musliman kako se ti nadas.

Tebi je stalo do Islama, ali ti je ipak malo vise stalo do decka?

Mnogo je kontradikcija u tvojoj prici...
Bas si se napricao protiv svega :lol: cak sam mu sinoc spomenula ove diskusije na sto se on nasmijao i rekao da majke uvijek vise uticu na djecu :D
sustinca

#261 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by sustinca »

Pa moram priznati da se slazem sa Samir_01 u tome da tvoj momak i nije bas toliki liberal kako se zeli predstaviti. Uz to, vidis ne bi dopustio da se njegovi roditelji uvrijede, ali to sto ce se tvoji uvrijediti, to je prihvatljivo. Ako ti zrtvujes zelju svojih roditelja (ma koliko se ona kosila sa tvojim uvjerenjima), onda je red da i on pokaze dobru volju. I jos nesto, ovo zapamti dobro, on ce djecu krstiti, a ti to nikad neces znati! Ovo ti garantujem svojim zivotom. Puno bi bilo bolje da je lik iskreni i istinski vjernik, jer bi onda postovao i tvoje vrijednosti, ovako postuje samo svoje.
Da zivimo blizu njegovih to i nekako,ovako sumnjam,Njega to jednostavno ne zanima,roditelji zive odavde 500 km i vide se za praznike i tako ponekad
sinuhe

#262 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by sinuhe »

U istocnim drustvima se muskarcima dopusta ono sto se zenama ne dopusta. On moze ozeniti muslimanku, ali njegova sestra se ne moze udati za muslimana.
Ova prica sustinice je izmisljena jer tesko da agnostik krscanskog porijekla sa Bliskog istoka moze naci vjernicu muslimanku iz BiH za zenu.
sustinca

#263 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by sustinca »

sinuhe wrote:U istocnim drustvima se muskarcima dopusta ono sto se zenama ne dopusta. On moze ozeniti muslimanku, ali njegova sestra se ne moze udati za muslimana.
Ova prica sustinice je izmisljena jer tesko da agnostik krscanskog porijekla sa Bliskog istoka moze naci vjernicu muslimanku iz BiH za zenu.
Niti smo u istocnom drustvu,niti u Bosanskom.Vec na zapadu
Capsicum

#264 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by Capsicum »

valter033 wrote:
EminaSA wrote: Ali ipak, kod muslimana je strogo zabranjeno da se muslimanka uda za nemuslimana dok je kod Jevreja pravilo da su djeca u brakovima izmedju Jevrejki i nejevreja obavezno Jevreji.

Recimo ja ako se udam za krscana (ili ateista, sta god) necu pristati da mi djeca nose samo "njihova" imena. Ali znam da ce ogromna vecina muslimana uprkos tome misliti da sam ipak u nelegalnom braku. Dakle nisu ovdje problem imena djece vec sama cinjenica da se djevojka uda za nemuslimana.
Odakle ti ovo? Ovo je potpuno netacno! Brak sa nemuslimanom nije zabranjen, ali djeca uvijek moraju biti muslimani..
"One (muslimanke) njima (mušricima) nisu dopuštene, niti su oni (mušrici) njima (muslimankama) dopušteni", (El-Mumtehine, dio 60. ajeta)
"Ne udavajte vjernice za mnogobošce dok ne postanu vjernici; uistinu je rob-vjernik bolji od mnogobošca, makar vam se i dopadao". (El-Bekare, dio 221. ajeta)

Dakle, vodeci se ovim ajetima i drugim izvorima serijatskog prava, vezano za ovo pitanje, ulema je jednoglasna da je muslimankama zabranjeno vjencati se sa nemuslimanima. Smatranje ovog dozvoljenim i cinjenjem istog veliki je grijeh, koji izvodi iz vjere.

Muskarcima, uopsteno govoreci nije zabranjeno zeniti se nemuslimankama, odnosno, da budem precizniji, krscankama i jevrejkama, s tim da u okviru IZBiH treba voditi racuna da je jos 1938. godine donesena fetva kojom se zabranjuju tzv. mjesoviti brakovi. Ta je fetva donesena da ne bi doslo do situacije da se djevojke muslimanke nemaju za koga udati, jer je njima izricito zabranjena udaja za nemuslimane.
sinuhe

#265 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by sinuhe »

Imigranti zive u paralelnim drustvima.
tendzera

#266 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by tendzera »

Hoce,stvarno ce ti pustit' da odgojis dijete k'o muslimana....to ti je suplja. :oops:
shmizlica

#267 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by shmizlica »

ja i dalje ne kontam što se ti i s kim objašnjavaš ovdje :-)

boli te đon šta ko misli! ako ti možeš svoj život urediti kako se tebi sviđa šta ti iko ima pametovati oko toga, pogotovo kojekakvi frikovi s foruma.......
sustinca

#268 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by sustinca »

Imigranti zive u paralelnim drustvima.
Rekla bih da nisi u toku.Sve u svemu ,on je ovdje rodjen a ja sam odrastla.Njegovi su i u Siriji bili obrazovani
sustinca

#269 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by sustinca »

Thanbk you shimizlica :-D :thumbup:
sinuhe

#270 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by sinuhe »

A gdje ti postade muslimanka ako ti roditelji imaju u kuci Kuran koji nikad i ne citaju? U Bosni ili na Zapadu?
To su ona odvojena useljenicka naselja sa malo ili nimalo dodira sa autohtonim stanovnistvom.
sustinca

#271 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by sustinca »

Nisam nigdje postala muslimanka,rodjena sam tako :lol: I dovoljno opustena i liberalna,i dio ove drzave, da sam spremna udati se za krscanina
Toliko do mene!
sinuhe

#272 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by sinuhe »

Sve sto si napisala na ovoj temi je laz. De nam samo reci zasto?
eman

#273 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by eman »

sustinca wrote:Thanbk you shimizlica :-D :thumbup:
Ma samo opusteno.i reci ocu sto prije da se nebi naljutio jer ne mozes reci pred svadbu :)
sustinca

#274 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by sustinca »

jer ne mozes reci pred svadbu
Naravno :D imam jos vremena dok zavrsim fax i tako,udaja kasnije
Ramzess Veliki

#275 Re: Veza s drugom nacijom ?

Post by Ramzess Veliki »

Capsicum wrote: Muskarcima, uopsteno govoreci nije zabranjeno zeniti se nemuslimankama, odnosno, da budem precizniji, krscankama i jevrejkama, s tim da u okviru IZBiH treba voditi racuna da je jos 1938. godine donesena fetva kojom se zabranjuju tzv. mjesoviti brakovi. Ta je fetva donesena da ne bi doslo do situacije da se djevojke muslimanke nemaju za koga udati, jer je njima izricito zabranjena udaja za nemuslimane.
Kosmopolita sam, prošao sam svijeta, načitan sam i dobro sam upoznao religije. I palim se na zagrepčanke, splićanke i vojvođanke ... :lol:
I zaboli me za tu fetvu. 8-)
Locked