Aferim care, svaka ti je na mjestu, a pogotovu ovo bildirano!Hendrix wrote:Jesu ovi naši ljudi majstori za smislit izgovor brate mili. Eksperti za neplaćanje sad se i na privatnost pozivamo ko će meni da isključi ono što ja koristim a ne plaćam dok drugi levati plaćaju.
Fol urbani grad metropola...a sve jad do jada svaki onaj seljak sa vrha planine ima više časti i poštenja kad drva plati da se grije dok naši građani glume lordove u svojim privatnim nedodirljivim stanovima.
Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
- Maharadza
#251 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
- Kemo BA
#252 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Aferim obadvojici! Ko ce mene da natjera da kupim nesto sto ja necu. Ko ce meni da naplati uslugu koju ne zelim.Ko ce meni da naplati grijanje koje ne koristim?Maharadza wrote:Aferim care, svaka ti je na mjestu, a pogotovu ovo bildirano!Hendrix wrote:Jesu ovi naši ljudi majstori za smislit izgovor brate mili. Eksperti za neplaćanje sad se i na privatnost pozivamo ko će meni da isključi ono što ja koristim a ne plaćam dok drugi levati plaćaju.
Fol urbani grad metropola...a sve jad do jada svaki onaj seljak sa vrha planine ima više časti i poštenja kad drva plati da se grije dok naši građani glume lordove u svojim privatnim nedodirljivim stanovima.
- Maharadza
#253 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Znači po tvojoj logici ja ništa ne bi trebao kupovati/plaćati jer ne želim plaćati PDV?!Kemo BA wrote:Aferim obadvojici! Ko ce mene da natjera da kupim nesto sto ja necu. Ko ce meni da naplati uslugu koju ne zelim.Ko ce meni da naplati grijanje koje ne koristim?Maharadza wrote:Aferim care, svaka ti je na mjestu, a pogotovu ovo bildirano!Hendrix wrote:Jesu ovi naši ljudi majstori za smislit izgovor brate mili. Eksperti za neplaćanje sad se i na privatnost pozivamo ko će meni da isključi ono što ja koristim a ne plaćam dok drugi levati plaćaju.
Jedno su puste želje braco, a drugo kada MORAŠ!
Last edited by Maharadza on 03/06/2013 22:38, edited 1 time in total.
- Kemo BA
#254 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Kemo BA wrote:Aferim obadvojici! Ko ce mene da natjera da kupim nesto sto ja necu. Ko ce meni da naplati uslugu koju ne zelim.Ko ce meni da naplati grijanje koje ne koristim?Ma dajte uozbiljite se i prestanite nametati ljudima nacin vaseg zivljenja. Zelite toplane eto vam ihMaharadza wrote:Aferim care, svaka ti je na mjestu, a pogotovu ovo bildirano!Hendrix wrote:Jesu ovi naši ljudi majstori za smislit izgovor brate mili. Eksperti za neplaćanje sad se i na privatnost pozivamo ko će meni da isključi ono što ja koristim a ne plaćam dok drugi levati plaćaju.
- Kemo BA
#255 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Cijena usluge se placa. Ako zelis uslugu ima da platis kompletnu cijenu ako ne ne placas nista. Pobrkao si loncice.Maharadza wrote:
Znači po tvojoj logici ja ništa ne bi trebao kupovati/plaćati jer ne želim plaćati PDV?!
- Maharadza
#256 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Kemo BA wrote:Cijena usluge se placa. Ako zelis uslugu ima da platis kompletnu cijenu ako ne ne placas nista. Pobrkao si loncice.Maharadza wrote:
Znači po tvojoj logici ja ništa ne bi trebao kupovati/plaćati jer ne želim plaćati PDV?!
- Kemo BA
#257 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Tebe prosvijetliti je nemoguca misijaMaharadza wrote:Kemo BA wrote:Cijena usluge se placa. Ako zelis uslugu ima da platis kompletnu cijenu ako ne ne placas nista. Pobrkao si loncice.Maharadza wrote:
Jedno su puste želje braco, a drugo kada MORAŠ!, stvarno?! Nisam znao! Hvala ti što si me prosvjetlio!
- Kemo BA
#258 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Maharadza wrote:Kod mene je bojler spojen na centralno, sto znaci da preko zime ne palimo bojler uopste ali opet je racun dosao veci nego inaceKemo BA wrote:Tebe prosvijetliti je nemoguca misija. A sto mislis o ovakvima: :Verocious wrote:
, stvarno?! Nisam znao! Hvala ti što si me prosvjetlio!
- Kemo BA
#259 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Tebe prosvijetliti je nemoguca misija. A sto mislis o ovakvima na temi Elektrodistribucija BiH : :"Kod mene je bojler spojen na centralno, sto znaci da preko zime ne palimo bojler uopste ali opet je racun dosao veci nego inace " . Ko treba da plati zagrijavanje njegovog bojlera?????????????????? I to sa PDV-om.Maharadza wrote:, stvarno?! Nisam znao! Hvala ti što si me prosvjetlio!
- Qler
#260 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Svi koji su kupili stan, pretpostavlja se da nisu toliko glupi da ne znaju da su toplane isporucioci grijanja, i da je placanje obavezno. Znaci, to je tako. Ako hoces stan koji ima centralno spojeno na toplane, moras placati racun. Ljudi maksuz traze stanove sa plinskom instalacijom jer nece toplane. To je posteno. A ti sad udjes u neboder od 20 spratova, 150 stanova, i kazes haj sad rezi vertikalu kod mene, ja necu...
- UltrasNaBaterije
- Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu
#261 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
I onda mi nikako ne bude jasno kako se isti ti seljoberi koji ne žele platiti grijanje mogu zvati građanima. Pa seljačino jedna idi na Bjelašnicu odakle si došao, uzmi štilovku i nareži sebi bukovine pa se grij, ne mora drugi narod ispaštat zbog tebe koji si naviko na narodno grijanje i vunene čarape. 
- Kemo BA
#262 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Kultura dijaloga na siledžijskom nivou.UltrasNaBaterije wrote:I onda mi nikako ne bude jasno kako se isti ti seljoberi koji ne žele platiti grijanje mogu zvati građanima. Pa seljačino jedna idi na Bjelašnicu odakle si došao, uzmi štilovku i nareži sebi bukovine pa se grij, ne mora drugi narod ispaštat zbog tebe koji si naviko na narodno grijanje i vunene čarape.
Last edited by Kemo BA on 05/06/2013 06:51, edited 1 time in total.
-
Sikandar
#263 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ovo zaista nije nivo za neku zdravu raspravu (barme ja tako shvatam forum), kad već potežeš za "seljobere" (ne znam šta imaš protiv njih, jer svi smo mi došli odnekud u grad, ali ne samo Sarajevo, nego i u Beč, Pariz Njujork), pa koristim ovu prilku da Ti odgovorim da su moji preci došli u Sarajevo prije 200 godina, te dalje neću o tome, jer zaista nisi na nivou obve diskusije.UltrasNaBaterije wrote:I onda mi nikako ne bude jasno kako se isti ti seljoberi koji ne žele platiti grijanje mogu zvati građanima. Pa seljačino jedna idi na Bjelašnicu odakle si došao, uzmi štilovku i nareži sebi bukovine pa se grij, ne mora drugi narod ispaštat zbog tebe koji si naviko na narodno grijanje i vunene čarape.
JA U SVOJIM DISKUSIJAMA NISAM NIKA SPOMENUO POJAM NEPLAĆANJA ILI IZBJEGAVANJA PLAĆANJA BILO ČEGA ŠTO SE KORISTI ILI POTROŠI.
MOJA DISKUSIJA JE BILA U PRAVCU, A TO JE U POTPUNOSTI RAZUMIO "KEMO BA", DA JE U SVEU STVAR IZBORA, A NE NAMETANJA.
ŠTO SE TIČE TEMPERATURE, ZNAM, SAMO SAM NAVEO PRIMJER, DA POKUŠAM OBJASNITI DA obični građani ne zavise od bilo koga i bilo čega.
Mislm da bi konačno morao da skineš amove sa očiju.
- Kemo BA
#264 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Sikandar,Sikandar wrote:Ovo zaista nije nivo za neku zdravu raspravu (barme ja tako shvatam forum), kad već potežeš za "seljobere" (ne znam šta imaš protiv njih, jer svi smo mi došli odnekud u grad, ali ne samo Sarajevo, nego i u Beč, Pariz Njujork), pa koristim ovu prilku da Ti odgovorim da su moji preci došli u Sarajevo prije 200 godina, te dalje neću o tome, jer zaista nisi na nivou obve diskusije.UltrasNaBaterije wrote:I onda mi nikako ne bude jasno kako se isti ti seljoberi koji ne žele platiti grijanje mogu zvati građanima. Pa seljačino jedna idi na Bjelašnicu odakle si došao, uzmi štilovku i nareži sebi bukovine pa se grij, ne mora drugi narod ispaštat zbog tebe koji si naviko na narodno grijanje i vunene čarape.
JA U SVOJIM DISKUSIJAMA NISAM NIKA SPOMENUO POJAM NEPLAĆANJA ILI IZBJEGAVANJA PLAĆANJA BILO ČEGA ŠTO SE KORISTI ILI POTROŠI.
MOJA DISKUSIJA JE BILA U PRAVCU, A TO JE U POTPUNOSTI RAZUMIO "KEMO BA", DA JE U SVEU STVAR IZBORA, A NE NAMETANJA.
ŠTO SE TIČE TEMPERATURE, ZNAM, SAMO SAM NAVEO PRIMJER, DA POKUŠAM OBJASNITI DA obični građani ne zavise od bilo koga i bilo čega.
Mislm da bi konačno morao da skineš amove sa očiju.
najtuznije u svemu je to sto ovi koji osporavaju zakonom garantovana prava pojedinca ne shvataju da na taj nacin stvaraju drustvo koje ne postuje osnovna ljudska prava u svim segmentima zivota. Na kraju to se i njima vraca kao bumerang bilo na radnom mjestu, na ulici, kod zaposljavanja a ako hoces i na samim racunima koje placaju za komunalne usluge. Vecina ovih vjerovatno smatra da je normalno postaviti bojler predviđen za zagrijavanje iz sistema toplana, zamjeniti grejna rebra da bi se bolje grijali, ostaviti otvorene prozore dok su na poslu da se stan zraci a sa max ukljucenim grijanjem i dr. Oni su ti koji ruse sistem grijanja i stvaraju uvecane troskove toplana na isti nacin kao i oni koji preuzimaju toplotu a nece da plate preuzeto. Jos nas koji se pozivamo na zakon i pravo izbora prisiljavaju nekim odlukama UO firme da budemo u tome platise njihovog "komoditeta" gradskog zivota na nacin kako ga oni zamisljaju. E neće mogne.
- respo
#265 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
problem ljudi ovdje je da kad kupe stan misle da nemaju nikakvu obavezu prema drzavi i drzavnim kompanijama generalno
(nemojte me hvatati za rijeci jer pojedinacni slucajevi su kao sto samo ime govori pojedinacni slucajevi i svaki specifican na svoj nacin)
ako ne zelite nikakve obaveze prema tim firmama kupis kucu napravis alternativni izvor energije grijanja napravis svoju pumpu sto vadi vodu sa dubine od 100 metara i nemas nikakvih obaveza
al jbg to sve treba platiti
(nemojte me hvatati za rijeci jer pojedinacni slucajevi su kao sto samo ime govori pojedinacni slucajevi i svaki specifican na svoj nacin)
ako ne zelite nikakve obaveze prema tim firmama kupis kucu napravis alternativni izvor energije grijanja napravis svoju pumpu sto vadi vodu sa dubine od 100 metara i nemas nikakvih obaveza
- Kemo BA
#266 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Zakon dozvoljava odspajanje iz sistema grijanja ukoliko su ispunjeni tehnicki uslovi.respo wrote:problem ljudi ovdje je da kad kupe stan misle da nemaju nikakvu obavezu prema drzavi i drzavnim kompanijama generalno
Pises stvari koje ne poznajes i cvrsto si ubjeđen da je to onako kako si zamislio.
- Zatamnjena stakla
#267 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Provjeravaj sat 
- respo
#268 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
s ovim postom nisi nista rekao samo si jos potvrdio ovo sto sam napisaoKemo BA wrote:Zakon dozvoljava odspajanje iz sistema grijanja ukoliko su ispunjeni tehnicki uslovi.respo wrote:problem ljudi ovdje je da kad kupe stan misle da nemaju nikakvu obavezu prema drzavi i drzavnim kompanijama generalno
Pises stvari koje ne poznajes i cvrsto si ubjeđen da je to onako kako si zamislio.Ima nas sto jednostavno zelimo ciste racune tj. koliko potrosim toliko platim a potrošim koliko zelim, kada zelim i cega zelim. Necu nista đaba niti da ti placas za mene a necu ni da placam za tebe
- Kemo BA
#269 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Meni sat ne treba uvijek znam koliko je sati i bez njega za razliku od tebeSorel wrote:Provjeravaj sat
- Kemo BA
#270 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
a sta sam to potvrdio? Kopanje od 100m. Nista ja nisam potvrdio sto si ti rekao ama bas nistarespo wrote:s ovim postom nisi nista rekao samo si jos potvrdio ovo sto sam napisaoKemo BA wrote:Zakon dozvoljava odspajanje iz sistema grijanja ukoliko su ispunjeni tehnicki uslovi.respo wrote:problem ljudi ovdje je da kad kupe stan misle da nemaju nikakvu obavezu prema drzavi i drzavnim kompanijama generalno
Pises stvari koje ne poznajes i cvrsto si ubjeđen da je to onako kako si zamislio.Ima nas sto jednostavno zelimo ciste racune tj. koliko potrosim toliko platim a potrošim koliko zelim, kada zelim i cega zelim. Necu nista đaba niti da ti placas za mene a necu ni da placam za tebe
-
neki
#271 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Problem i jeste u tome što 95% kolektivne stambene gradnje u Sarajevu nema tehničke mogućnosti za pojedinačno odvajanje da sistema centralnog grijanja (riječ odspajanje ne postoji u bosanskom jeziku, a ni u srpskom ni hrvatskom) i u takvim objektima je i zakonom onemogućeno otkazivanje usluge toplanama. Prava i obaveze stanara u kolektivnom stambenom objektu nisu ista kao nekom ko živi u privatnom individualnom. Neko ko navodno cijeli život živi u gradu bi to trebao znati. Kraj priče.Kemo BA wrote:Zakon dozvoljava odspajanje iz sistema grijanja ukoliko su ispunjeni tehnicki uslovi.respo wrote:problem ljudi ovdje je da kad kupe stan misle da nemaju nikakvu obavezu prema drzavi i drzavnim kompanijama generalno
Sent from my Nexus 4 using Tapatalk 4 Beta
- Kemo BA
#272 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
O znacenju rijeci "odspojiti" ne zelim raspravljati. Ako je ne razumijes tvoj problem. Prava i obaveze stanara u kolektivnom stambenom objektu ( ti ga nazivas kolektivnom jer smatras da trebam da zivim kolektivni nacin zivota a ja cu ga ipak prije definisati zajednickom u kom određene dijelove objekta pod određenim uslovima imamo pravo pojedinacno koristiti). Kada shvatis da u tim zajednickim objektima postoje dijelovi koji nisu zajednicki i kojima samo vlasnici tih dijelova imaju pravo raspolagati na nacin propisan zakonima ( da ih sada ne nabrajam)tada ces shvatiti sto znaci pravo na dom i privatni zivot. Demokratski dijalog podrazumjeva ne samo iznijeti svoje mišljenje nego isto i argumentovati i saslusati druge argumente (ovo vezano za tvoju zadnju recenicu).Ako nisi spreman za tako nesto zasto se uopste ukljucujes u diskusiju? Ja ti samo mogu pozeljeti ugodan boravak u tvom kolektivnom smjestaju ali cu se ipak opredjeliti da zivim u svom stanu koje je moje vlasnistvo ( ne nekog kolektiva ) na temperaturi koju ja zelim, kada zelim, koliko zelim i potrošeno da platim u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima između ostalih i Zakona o zastiti potrosaca.neki wrote:Problem i jeste u tome što 95% kolektivne stambene gradnje u Sarajevu nema tehničke mogućnosti za pojedinačno odvajanje da sistema centralnog grijanja (riječ odspajanje ne postoji u bosanskom jeziku, a ni u srpskom ni hrvatskom) i u takvim objektima je i zakonom onemogućeno otkazivanje usluge toplanama. Prava i obaveze stanara u kolektivnom stambenom objektu nisu ista kao nekom ko živi u privatnom individualnom. Neko ko navodno cijeli život živi u gradu bi to trebao znati. Kraj priče.Kemo BA wrote: Zakon dozvoljava odspajanje iz sistema grijanja ukoliko su ispunjeni tehnicki uslovi.
- Qler
#273 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ti bas nikako ne shavatas da to sto trazis u tvom obliku stambene gradnje nije izvodivo. Kupi jarane novi stan, prodaj to, napravi kucu, pa da vidis kad dodje racun za plin ako budes htio u citavoj kuci 22*C
Fazon je da je zgrada zajednica, kolektiv, i da neke stvari moras prihvatiti tavke kakve su. Svi bi mi da možemo da manje plaćamo, ali ako je nešto napravljeno na jedan način, i ne može se promijeniti, moraš koristiti. Shvati da ne živiš sam u zgradi, ima još stanara. I koliko god ti htio demokratiju, zgrada je napravljena za vrijeme socijalizma i nema mijenjanja. Zato, opet, prodaj stan, kupi u tibri, kupi negdje noviju gradnju da platis koliko potrosis..
- Hemera
#274 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
kakve veze ima to sto je zgrada iz socijalizma?kao u tom slucaju nece biti izvodivo ici sistemom koliko potrosis toliko platis?da je to istina ne bi ni bila ponuda mjeraca
Kad tad ce ova zemlja otici u EU(pod uslovom da se i ona ne raspadne heh) i tada nece biti razbacivanja sa energijom ni pausala ni loseg netransparentnog poslovanja toplana ni friziranih dugova iz franje josipa vremena
Kad tad ce ova zemlja otici u EU(pod uslovom da se i ona ne raspadne heh) i tada nece biti razbacivanja sa energijom ni pausala ni loseg netransparentnog poslovanja toplana ni friziranih dugova iz franje josipa vremena
- Hemera
#275 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
po kojem zakonu je nemoguce otkazivanje toplana?molim clan.hvalaneki wrote:
Problem i jeste u tome što 95% kolektivne stambene gradnje u Sarajevu nema tehničke mogućnosti za pojedinačno odvajanje da sistema centralnog grijanja (riječ odspajanje ne postoji u bosanskom jeziku, a ni u srpskom ni hrvatskom) i u takvim objektima je i zakonom onemogućeno otkazivanje usluge toplanama. Prava i obaveze stanara u kolektivnom stambenom objektu nisu ista kao nekom ko živi u privatnom individualnom. Neko ko navodno cijeli život živi u gradu bi to trebao znati. Kraj priče.
zato ima mogucnost ako ne placas da te iskljuce kao sto to rade zar ne?znaci postoji ako nista i djelomicna mogucnost ogranicenja davanja energije?
Ja navedoh na pocetku teme slucaj zene iz rijeke koja se upravo ganjala sa domacim toplanama do strazbura gdje su odlucili u njenu korist....nista kod njih nije drugacije kao kod nas....potpuno isti metod