Kupujmo domaće isplati se

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hajvan

#251 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Hajvan »

VjecitiStudent wrote:
Hajvan wrote:ne kupujem ništa što je porijeklom iz okruženja!
ne kupujem ništa čega su uvoznici/zasupnici iz zap. herc. / pi si.

kupujem samo lokalno i kvalitetno inostrano od uvoznika i zastupnika iz lokalne zajednice…

ostalo stop i odjebaus
A kako prepoznaješ lokalne i kvalitetne suhomesnate proizvode?
Odaj nam tajnu, ima li toga više igdje u zemlji Bosni (i Hercegovini)?

to ne jedem…

svi ti proizvodi načinom prerade - bili suhomesnati ili procesirani (salame, šunke itd) po svom načinu priprem ne mogu spadati u najbitniju kategoriju po meni - kvalitetno i zdravo.
niti su kvalitetni ( njihov sadržaj ne zadovoljava hranjive vrijednosti koje ja tražim ), niti su zdravi- tako da apsolutno ne kupujem takve proizvode i nije me briga za te neke brandove…
VjecitiStudent

#252 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by VjecitiStudent »

Hajvan wrote:
to ne jedem…

svi ti proizvodi načinom prerade - bili suhomesnati ili procesirani (salame, šunke itd) po svom načinu priprem ne mogu spadati u najbitniju kategoriju po meni - kvalitetno i zdravo.
niti su kvalitetni ( njihov sadržaj ne zadovoljava hranjive vrijednosti koje ja tražim ), niti su zdravi- tako da apsolutno ne kupujem takve proizvode i nije me briga za te neke brandove…
A ćevapi?
Na koji način skontaš da tele ili janje iz baščaršijskih ćevapa nije skakutalo poljima Argentine ili Novog Zelanda prije dvadesetak godina?
RahatHurmašica

#253 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by RahatHurmašica »

nema su tu šta kontati. u ćevapima je staro meso.
Hajvan

#254 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Hajvan »

VjecitiStudent wrote:
Hajvan wrote:
to ne jedem…

A ćevapi?
Na koji način skontaš da tele ili janje iz baščaršijskih ćevapa nije skakutalo poljima Argentine ili Novog Zelanda prije dvadesetak godina?
ne jedem čevape, a ni ostatak porodice ih ne voli.

hajd me sad pitaj gdje kupujem zeljanicu (i jesam li siguran da je zelje organski uzgojeno), a gdje buredžike, te gdje idem na sogandolmu…
damskot

#255 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by damskot »

Sto se cevapa tice Hodzic je TITO !

Sjedio (prisluskivao) sam jednom kad ona menadjerica zove za meso uuuuuuu razgovora .
" KO ME SI ONO POSLAO ?? TO SVOJOJ MAMI POSALJI I ONIMA TAMO .... TI ZNAS STA IDE MENI "

Pljus slusalica . Nisam mogao da vjerujem . Cevapi uvjek TOP a i taj razgovor mi je dao do znanja da paze .

Ne nije znala da je slusam :)
RahatHurmašica

#256 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by RahatHurmašica »

damskot wrote:Sto se cevapa tice Hodzic je TITO !

Sjedio (prisluskivao) sam jednom kad ona menadjerica zove za meso uuuuuuu razgovora .
" KO ME SI ONO POSLAO ?? TO SVOJOJ MAMI POSALJI I ONIMA TAMO .... TI ZNAS STA IDE MENI "

Pljus slusalica . Nisam mogao da vjerujem . Cevapi uvjek TOP a i taj razgovor mi je dao do znanja da paze .

to je bezbeli mislila na onu jednu trećinu svježeg mesa koja se miješa sa argentinskim kravama.
VjecitiStudent

#257 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by VjecitiStudent »

RahatHurmašica wrote:

to je bezbeli mislila na onu jednu trećinu svježeg mesa koja se miješa sa argentinskim kravama.
Jesi siguran da nije rekla "TO SVOJOJ MAMI POSALJI I ONIMA PREKO PUTA"? :D
damskot

#258 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by damskot »

RahatHurmašica wrote:

Rijetko kad naidjem da se neko tako izrazi i da je tako strog . Pa cu dati svoje povjerenje dok me ne otruju .

Jesi siguran da nije rekla "TO SVOJOJ MAMI POSALJI I ONIMA PREKO PUTA"? :DTo nisam mogo da izvadim pokusao sam ali nije nastavila istu temu poslje spustene slusalice . Bas sam se nadao da nece reci nek nosi ..... ali nije :(
JThomas

#259 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by JThomas »

pa lako je tersati i pljusnuti slušalicom kad nema nikoga sa druge strane :D

lakše nego kad ima, jelde? :D
Šveđanin

#260 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Šveđanin »

Pa odakle vlasnici poznatih ćevabdžinica na čaršiji uzimaju meso?

Probao sam ja ćevape na mnogo mjesta, vi kažete oni daju loše meso, al bogami meni je ćevap kod mrkve/želje neprevaziđen..
Hajlac

#261 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Hajlac »

RahatHurmašica wrote:
Slo Burner wrote:[

Uzivaj brate u kengurovim kobasicama i ribi iz Fukusime, jer ti to zasluzujes ;-) :thumbup:
kako je samo stručno "zaboravio" da spomene slovensko mlijeko i alfatoksine, antibiotike i čudesa razna.
Borovnice(šta li) iz Ukrajine prije koju godinu. Slovenci - stari dušmani...

S bitnom razlikom što se za otrove u tim stranim proizvodima sazna a za ove "domaće" u pravilu prešućuje (korumpirane inspekcije, laboratoriji pod šapom politike itd.).
Hajlac

#262 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Hajlac »

SmokingMan wrote:
RahatHurmašica wrote:poznato je da mesari i ćevabdžije masovno koriste smrznuto argentinsko meso.
Koliko mi je poznato stoku u Argentini goje GMO hranom za živinu,ovo da je skoro 100% sigurno.A isto meso,kako mi je poznanik rekao,budući da je njegov stari nabavljao isto,drži se duboko zamrznuto do čak 3-4 godine,još ako te pogodi baš ta tura,dobijaš meso ukusa žvake,pa najčešće takvo meso,kada ga samelju,mješaju sa našim domaćim. 8-)

Volio bih da se neko odvaži i otkrije nam još koji pikantan detalj u vezi Argentinskog mesa.
:lol:

Kojim domaćim?

Zamaskiraju taj otpad hemijom - salamurama, "začinima"...

Nekidan kupih pravo domaće suho meso - marinirano bijelim lukom i začinima a unutra potpuno drugačiji ukus. Evo uporedo probam Ovako suho(30ak KM cijena) i ovo (25KM /1kg) - nebo i zemlja!
Ovako unutra ima onaj odvratni kiselkasti ukus salamure(hemije) a ovo sočno i ukusno kol'ko god ga žvakao...
Možda je i ovo od uvoznih krava ali ako ništa, nema kancerogene hemije koja daje aromu "sušenog" mesa.
Hajlac

#263 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Hajlac »

RahatHurmašica wrote:
SmokingMan wrote:
RahatHurmašica wrote:poznato je da mesari i ćevabdžije masovno koriste smrznuto argentinsko meso.
Koliko mi je poznato stoku u Argentini goje GMO hranom za živinu,ovo da je skoro 100% sigurno.A isto meso,kako mi je poznanik rekao,budući da je njegov stari nabavljao isto,drži se duboko zamrznuto do čak 3-4 godine,još ako te pogodi baš ta tura,dobijaš meso ukusa žvake,pa najčešće takvo meso,kada ga samelju,mješaju sa našim domaćim. 8-)
koliko ja znam drži se 20-30 godina :? a i to za gmo je vrlo moguće.
Ne da je moguće već 100% tačno!

Argentina, Brazil, Mexico, SAD... sve je to frankenštajn meso i koncentrati kojim ih kljukaju. Puno toksičnih antibiotika, vakcina, hormona itd. jer se u nehumanim uslovima stoka "proizvodi".
Domaći su izgleda jedino čitavi pilići i jaja - čak i dijelove(prsa itd.) uvoze :roll:
A i to čime se hrani znaju samo malobrojni tehnolozi koji po običaju šute ko zaliveni.
VjecitiStudent

#264 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by VjecitiStudent »

Hajlac wrote: Nekidan kupih pravo domaće suho meso - marinirano bijelim lukom i začinima a unutra potpuno drugačiji ukus.
...
Gdje, odaj tajnu.
Hajlac

#265 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Hajlac »

VjecitiStudent wrote:
Hajlac wrote: Nekidan kupih pravo domaće suho meso - marinirano bijelim lukom i začinima a unutra potpuno drugačiji ukus.
...
Gdje, odaj tajnu.
Na Dobrinji 2, dolazi lik kombijem 2-3 dana heftično, krompir, luk, kajmak, suho i sudžuka. Suho fenomenalno - prvi put takvo kupih.
Do sad kupovao u Tržnici ali oni Visočaci stari prevaranti - od svakog se ispostavi smeće od mesa.
Bodkin

#266 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Bodkin »

Hajlac wrote:
VjecitiStudent wrote:
...
Gdje, odaj tajnu.
Na Dobrinji 2, dolazi lik kombijem 2-3 dana heftično, krompir, luk, kajmak, suho i sudžuka. Suho fenomenalno - prvi put takvo kupih.
Do sad kupovao u Tržnici ali oni Visočaci stari prevaranti - od svakog se ispostavi smeće od mesa.
ima tamo na dobrinji na pijaci jedna mala radnjica i i sve im je domace. nemaju meso ja mislim ali imaju sireve, cajeve, medove, hljebove,sokove...
damskot

#267 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by damskot »

Šveđanin wrote:Pa odakle vlasnici poznatih ćevabdžinica na čaršiji uzimaju meso?

Probao sam ja ćevape na mnogo mjesta, vi kažete oni daju loše meso, al bogami meni je ćevap kod mrkve/želje neprevaziđen..
Ma naravno Zeljine cevape smatram najukusnijim cevapima na svijetu (fakat) ali se ni u kecu ni u dvici nema dje sjesti nikad . Pa Mrkvu Zelju Zmaja itd zovem za dostavu ..

Sva Hrana na carsiji je SUPER nemam rijeci .

OSIM DONERA "PORED" SA DESNE STRANE SEBILJA od CARSIJE ili LJEVE od Vratnika . TO je fakat ludilo neznam ko im dade na takvom mjestu da drže takvu poganu prostoriju i radnika . Cak i porcija nevalja . Volio bi da kakvi inspektori tu prostoriju od 45 kvadratnih centimetara posjeti . FUJ .... I to pored Sebilja kojeg svaki turist posjeti .
karanana

#268 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by karanana »

Hajlac wrote:
VjecitiStudent wrote:
...
Gdje, odaj tajnu.
koji kombi i koje boje da ne fulim?
VjecitiStudent

#269 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by VjecitiStudent »

Hajlac wrote:
VjecitiStudent wrote:
...
Gdje, odaj tajnu.
Ko želi upoznati slasnost suhog mesa starog 10 godna, nek obavezno svrati u Tržnicu.
AmADin_gospo

#270 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by AmADin_gospo »

"Kupujmo domače isplati se" baš i nije iskren i realan naslov ni poruka, prije bi bilo "Kupujmo domače, kupujmo bagri auta i vikendice, podržavajmo crnu ekonomiju, lažno se prestavljajmo ko patriota, punimo đepove lopovima"
Koja firma u BiH postoji više od 10 godina, a da je zadržala kvalitet ili popravila kvalitet proizvoda ? cijena je nebitna ?

ovde govorim o proizvodima, a ne o poljoprivrednim prinosima.

kupuješ kvalitetno mlijeko SAPPIT mljekare posušje, sjebaše je lopovi, kupuješ sir kupreške mljekare, odličan sir... sjebaše je lopovi. počneš kupovati Milkosovo mlijeko, oni sjebu kvalitet, kreneš kupovati Vegafrutov kečap, oni sjebu kvalitet i ne plačaju radnike, vita-vi sokove, oni ih sjebu nakon pola godine i dignu cijene.

naša stoka nezna da radi (vlasnici). jel krene prodaja, sinu kupi Q7icu, čerci Q5icu, kupi vikendicu, sagrdi 3 kuče, ne plača radnike po pola godine, i onda se buni što narod ne kupuje škart proizvode koje prave radnici bez plata od sirovina katastrofalnog kvaliteta.

kreneš kupiti "domači" mesni proizvod tipa bajra, akova, menprom, a domače samo ruke, uvozno meso, uvozna ambalaža, uvozne mašine... o kakvom vi domačem pričate ?

odeš u tržnicu sira da uzmeš kozjeg, a oni mlijeko mješali s goveđim. odeš kajmak uzeti, ono mrs iz njega izbija. FUJ.

nedam, nek propadnu pička im materina
AmADin_gospo

#271 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by AmADin_gospo »

gluposti pričaš o mesu zaleđenom 3-4 godine. posao mi je takav da znam o čemu se radi.

jeli ti znaš koliko košta industrijska struja ? jeli znaš koliko hladnjača potroši struje za 3-4 godine ?

meso zamrznuto 3-4 godine bi ti koštalo 40-50 KM kila! dok je cijena duboko smrznutor goveđeg mesa oko 2.52 KM iz argentine i brazila. najkvalitetnije meso dolazi iz tih zemalja baš zato jer se ne tove i ne hrane u zatvorenim prostorima nego po livadama, a to su stada koja broje po 300-400 hiljada grla.
duboko smrznuto meso se zaleđuje tečnim azotom i kao tako ne gubi kvalitet (ne uništava se čelijska struktura mesa), i zaleđeno provede maximalno 3 mjeseca u transportu, i takvo meso se koristi isključivo u proizvodnji, jer kad se odledi, primjeti se na njemu da pušta krv i sukrvicu, te se nemože prodavati u mesari... brzo boju promjeni.
drndalo

#272 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by drndalo »

A sta te zemlje rade sa mesom iz svojih robnih rezervi, koje kao iole normalne zemlje, za razliku od nase moraju imati "za ne daj boze"...? To svakako nije strogo ekonomska kategorija, da bismo o ekonomskoj cijeni takvog mesa pricali...

Jel ga spale, zakopaju, nahrane kerove u azilima, ili izvezu po bilo kojoj cijeni u Afriku, i poneke africke klonove teritorijalno smjestene u Evropi ?
RahatHurmašica

#273 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by RahatHurmašica »

drndalo wrote:A sta te zemlje rade sa mesom iz svojih robnih rezervi, koje kao iole normalne zemlje, za razliku od nase moraju imati "za ne daj boze"...? To svakako nije strogo ekonomska kategorija, da bismo o ekonomskoj cijeni takvog mesa pricali...

Jel ga spale, zakopaju, nahrane kerove u azilima, ili izvezu po bilo kojoj cijeni u Afriku, i poneke africke klonove teritorijalno smjestene u Evropi ?
pusti ga, nema on blage veze. garant neki ćevabdžija....
WildRedRose

#274 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by WildRedRose »

damskot wrote:

Sva Hrana na carsiji je SUPER nemam rijeci .

OSIM DONERA "PORED" SA DESNE STRANE SEBILJA od CARSIJE ili LJEVE od Vratnika . TO je fakat ludilo neznam ko im dade na takvom mjestu da drže takvu poganu prostoriju i radnika . Cak i porcija nevalja . Volio bi da kakvi inspektori tu prostoriju od 45 kvadratnih centimetara posjeti . FUJ .... I to pored Sebilja kojeg svaki turist posjeti .
jel ti mislis na prvu radnju sa donerom od šina ? ona zena kratke kose sto radi godinama ? ako da, stvarno ne znam sta ti ne valja tamo, meni je ono ubjedljivo najbolji doner koji ima u Sa :roll:
AmADin_gospo

#275 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by AmADin_gospo »

drndalo wrote:A sta te zemlje rade sa mesom iz svojih robnih rezervi, koje kao iole normalne zemlje, za razliku od nase moraju imati "za ne daj boze"...? To svakako nije strogo ekonomska kategorija, da bismo o ekonomskoj cijeni takvog mesa pricali...

da znaš o čemu pričaš, nebi vake budalaštine pisao.
NIJEDNA ZEMLJA NA PLANETI ne drži svježe-zaleđeno meso u robnim rezervama. to se nalazi jedino u glavama novinara i teoretičara zavjere.
rezerve mesa se čuvaju ili konzervisane ili u živoj stoci. neisplativo je ekonomski držati zaleđeno meso na duži period.

ne govorim ti ovo iz nikakvog interesa, jer ga nemam, nego ti govorim da prestaneš vjerovati novinarima koji prave lažne vijesti, samo da bi nešto imali pisati i pravili pometnje.
Post Reply