Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
madner wrote:To je politicki pismen stav i nema veze sa ne odvajanjem od Srba i Hrvata nego sa identifikacijom sa drzavom.
Opet ti...
Pronalazis se u ovom sto pisem?
Sutra da se obnovi Jugoslavija ti ne bi bio Bosanac vise vec Jugosloven?
Sutra da se preselis u Francusku, ti bi se izjasnjavao kao Francuz jer je to "politicki pismen stav" i zaboravio bi na Bosnu?
Vidis razlika izmedju mene i tebe je sto cu ja biti Bosnjak na svakom kutku ove planete dok tebi identitet zavisi samo od trenutnog politickog stanja i drzave u kojoj zivis.
bosniakkk wrote:Musliman prije svega. Kako god da se država zove...to je nebitno. Taj patriotizam i to me ne pali ni 0%. Rođeni Sarajlija
Iz inata na popisu Bošnjak, pa kome smeta nek se iseli
Mogao si da budes musliman i u Velikoj Srbiji.
Upravo je to ono što me nervira. Ako je samo vjera bitna onda ne kontam što onoliko ljudi izginu bez veze. Mogli smo biti Srbi muslimani i gotovo.
bosniakkk wrote:Musliman prije svega. Kako god da se država zove...to je nebitno. Taj patriotizam i to me ne pali ni 0%. Rođeni Sarajlija
Iz inata na popisu Bošnjak, pa kome smeta nek se iseli
Mogao si da budes musliman i u Velikoj Srbiji.
Upravo je to ono što me nervira. Ako je samo vjera bitna onda ne kontam što onoliko ljudi izginu bez veze. Mogli smo biti Srbi muslimani i gotovo.
jbt...na sledećoj dodjeli medalja u palati preCjednika ti si prvi na redu...
Paranoid wrote:
jbt...na sledećoj dodjeli medalja u palati preCjednika ti si prvi na redu...
Čitaj sa razumjevanjem. Meni očigledno vjera nije bitna. Govorim o ovima kojima je vjera bitnija od države.
Misliš li da su npr dječaci kojima je pucano u ledja vjera bila na prvom mjestu...ili možda igranke, sijela, cure, fudbal...itd
Preispitaj svoje riječi prije nego ih plasiraš na forum... moje razumijevanje nemoj da stavljaš pod upitnik, hem što sam stariji, hem što sam pročitao knjiga toliko da kad bi pao sa te kamare....kičmu bi polomio...
Paranoid wrote:
Misliš li da su npr dječaci kojima je pucano u ledja vjera bila na prvom mjestu...ili možda igranke, sijela, cure, fudbal...itd
Preispitaj svoje riječi prije nego ih plasiraš na forum... moje razumijevanje nemoj da stavljaš pod upitnik, hem što sam stariji, hem što sam pročitao knjiga toliko da kad bi pao sa te kamare....kičmu bi polomio...
Opet ne kontaš. Ja znam za šta smo se borili i za šta smo ginuli. Pitam za ove kojima je nebitno u kojoj su državi i kojima je bitno samo u šta vjeruju.
A to da li si stariji i da li ti je veći ne igra neku ulogu kod upoređivanja argumenata.
Pričam danas sa kolegicom muslimankom o Titu (ja ateista). I ja kažem kako je za Bošnjake u principu bio pozitivan lik. Ona se nikako ne slaže i misli da je bio negativan. Ja objašnjavam da je Londonu i Moskvi kojim slučajem bio draži Draža BiH bi bila podjeljena između Srbije i Hrvatske i ne bi postojala. Ona odgovara da Titu zamjera što je od muslimana sistemski pravio ateiste. Ja joj velim da bi bez Tita BiH bila podjeljena između Srbije i Hrvatske a ona bi bila Srpkinja islamske vjeroispovjesti. Njoj je i to bolje nego da bude Bošnjak ateista. U tom momentu u kancelariju ulazi kolega selefija i ona ga pita da li bi radije bio Bošnjak ateista ili Srbin musliman. On bez puno razmišljanja odgovara «pa naravno Srbin musliman. Ateista ne mogu nikako biti». Pitanje za čitaoce: Šta bi radije bili, Srbin musliman ili Bošnjak ateista?
Srbin musliman naravno(ni sekunda razmisljanja mi ne treba )
madner wrote:Koliko je tih Bosnjaka bilo asimilirano tako ti Kine i Japana?
Mujo ateista ozenio Mariju,dao djeci neka neutralna imena,danas djeca dala cisto krscanska imena i krste se,Mujo ide na krstenje svojih unuka i vidi se na njemu da se kaje,dosao po stare dane tobe,ali kasno
od Mujinih potomaka nema ni B od Bosnjastva
Islam je bosnjake sacuvao od asimilacije,i to je logicno
Pričam danas sa kolegicom muslimankom o Titu (ja ateista). I ja kažem kako je za Bošnjake u principu bio pozitivan lik. Ona se nikako ne slaže i misli da je bio negativan. Ja objašnjavam da je Londonu i Moskvi kojim slučajem bio draži Draža BiH bi bila podjeljena između Srbije i Hrvatske i ne bi postojala. Ona odgovara da Titu zamjera što je od muslimana sistemski pravio ateiste. Ja joj velim da bi bez Tita BiH bila podjeljena između Srbije i Hrvatske a ona bi bila Srpkinja islamske vjeroispovjesti. Njoj je i to bolje nego da bude Bošnjak ateista. U tom momentu u kancelariju ulazi kolega selefija i ona ga pita da li bi radije bio Bošnjak ateista ili Srbin musliman. On bez puno razmišljanja odgovara «pa naravno Srbin musliman. Ateista ne mogu nikako biti». Pitanje za čitaoce: Šta bi radije bili, Srbin musliman ili Bošnjak ateista?
Pa zasto se izjasnjavas kao Bosnjak danas? Zbog Islama?
Pa zasto se izjasnjavas kao Bosnjak danas? Zbog Islama?
Zbog toga sto se osjecam Bosnjakom,ali sam i musliman i islam mi je na prvom mjestu,Bosnjastvo na drugom
Pitanje "bosnjak ateista ili srbin musliman" je cudno to je kao da pitam "ko hoces da ti umre mama ili otac"
Paranoid wrote:
Opet ne kontaš. Ja znam za šta smo se borili i za šta smo ginuli. Pitam za ove kojima je nebitno u kojoj su državi i kojima je bitno samo u šta vjeruju.
A to da li si stariji i da li ti je veći ne igra neku ulogu kod upoređivanja argumenata.
A gdje su ti tvoji famozni argumenti osim glupe izjave kako smo svi trebali da budemo "Srbi muslimani"... o čemu ti pričaš i šta ti uopšte pitaš ove i one u kojoj lafo državi...eto tebe nervira što ljudi misle drugacije i što su vjernici..
theTruePath wrote:
Naravno. Ali da li bi se bolje sačuvali da nije bilo Tita i da je BiH podjeljena između Srbije i Hrvatske? Znači nema Tita da skida marame i pravi ateiste ali nema ni BiH kao države sa kojom se narod identifikuje? Da li bi danas uopšte bilo Bošnjaka da nije bilo Tita? Mislim da je ovo legitimno pitanje.
Paranoid wrote:
A gdje su ti tvoji famozni argumenti osim glupe izjave kako smo svi trebali da budemo "Srbi muslimani"... o čemu ti pričaš i šta ti uopšte pitaš ove i one u kojoj lafo državi...eto tebe nervira što ljudi misle drugacije i što su vjernici..
..de živ bio mani se šuplje..
A vidiš drugi su razumjeli šta pričam. Đaba tolike knjige
theTruePath wrote:
Naravno. Ali da li bi se bolje sačuvali da nije bilo Tita i da je BiH podjeljena između Srbije i Hrvatske? Znači nema Tita da skida marame i pravi ateiste ali nema ni BiH kao države sa kojom se narod identifikuje? Da li bi danas uopšte bilo Bošnjaka da nije bilo Tita? Mislim da je ovo legitimno pitanje.
Bosnjaci imaju svoj identitet koji je stariji i od Tita
Paranoid wrote:
..de živ bio mani se šuplje..
A vidiš drugi su razumjeli šta pričam. Đaba tolike knjige
theTruePath wrote:
To je ovde ponovljeno i argumentirano bar jdno 100 x, ali nekome je lakše metar u guzicu nego cent u glavu...
theTruePath wrote:
Taj identitet vezuju uz svoju državu Bosnu. Bez Bosne bi vrlo brzo izgubili taj identitet. To je poenta priče.
theTruePath wrote:Zbog toga sto se osjecam Bosnjakom,ali sam i musliman i islam mi je na prvom mjestu,Bosnjastvo na drugom
to mi se čini teorijskim stanovištem, razvedenim od realnosti. sama ideja bošnjaštva iznad svega djeluje sukobljena sa, naizgled, islamskim idejama univerzalizma, međutim kad se pogleda stanje stvari vidi se da je takvo primitivno vezanje etnicitetom ljudima još uvijek bitnije. sjećam se jednog predavanja e. karića upravo tome, i njegovim iskustvima sa "pakistanskim", "arapskim", "malezijskim" itd. džamijama u londonu
Neuporedivo. Kurdi imaju svoj jezik različit od Turskog. Bošnjaci pričaju praktično istim jezikom kao i Srbi i Hrvati. Bez države bi postali Srbi ili Hrvati islamske vjeroispovjesti. Taj je proces već bio počeo prije Tita.
theTruePath wrote:
I sta je tvoja poenta? Da Bosnjaci treba da velicaju Tita kao svog "spasioca" ili sta? Na sta ciljas sa ovom pricom o Titu?