irishgirl wrote:Problem je u tome sto kad mi koji nismo u Bosni dodjemo na forum pa recimo pisemo kako su neke stvari uredjene i rijesene u drzavama u kojima zivimo, onda pljujemo po drzavi i vrijedjamo ljude koji tamo zive. Ili, u najmanju ruku pametujemo iako bi recimo ono sto mozemo reci o svakodnevnim stvarima poput procedura izdavanja dokumenata, odvoza smeca (sad sam o tome pisala na drugoj diskusiji pa mi je na pameti), sprecavanju kradje metala (poklopaca sahtova, zastitnih ograda, ...), potrosackih prava,... prenesena u BiH mogla uveliko olaksat' zivot 'obicnom' smrtniku.
Da, a to otprilike ovako izgleda , u čudnoj mješavini pljuvanja po BIH, po onima koji tu žive, po forumašima i , naravno, neizostavna doza hvalospjeva o dobročinstvu

Evo potvrde onoga što kažeš
pearlica wrote:Ponekad i mene zaraze tom svojom negativnoscu o svemu... onda zaboravim da uzivam u finim stvarima koje me okruzuju pa samo vidim sve negativno (iako je 80-90% stvari oko mene pozitivnih)
Micaha wrote:Neka te na Palama dok ne odu
salter071 wrote:plain vanilla ima 57184 komentara za 6 godina ili u prosjeku 26 komentara dnevno, a istovremeno tvrdi da radi dva posla (sunce tudjeg neba itd.)
Osim ako ti postavljanje komentara ovdje nisu ta dva posla, postavlja se pitanje kako stignes napraviti jutranju kafu/kahvu/kavu, a da ne govorimo o bilo kakvom korisnom radu.
Micaha wrote:Kad smo poceli zagledat po novcanicima, pasosima, kesama i socijalama nastavimo sa gastronomijom. Kolika je, dakleM, kvota da je danas (kad prijatelj dode) na meniju vojnicki pasulj?

irishgirl wrote:Katarina Kosaca Kotromanic je bila Bosanska srednjevjekovna 'dijasporka' koja je i umrla u Rimu. Ovo mi tek sad pade na pamet i bas sam se nasmijala.
cindrlimindrli wrote:Ne znam, nesta kontam i stavljam se u njegovu poziciju, ne postoji zeMsko zbog kojeg bih iz Madrida preseliona Kobiljacu. Kakvog si ti levata saFatala bog te pit`o?

Nota wrote:Cekaj malo pa ja koliko mogu skontati raja grabi da se ispali iz Bosne a ne iz EU u Bosnu.
Nije bajno ni u EU ali je za 5 klasa bolje nego u Bosni.
Op3r4t0r wrote:Dosli smo do zakljucka da je u bosni divno i krasno, ljepota od zivota, divni ljudi, sve super funkcionise, raj na zemlji, a u dijaspori nista ne valja, dijasporci su zadnja rupa na sviralu, dijasporci pate za bosnom, dijasporski zivot se svodi na poso kuca kuca poso, na pidzamu i radno odijelo.
ploglamelka wrote:Ne znam da li iko primijeti, ali ljudi u Bosni su umorni od zivota, na licima ne vidis osmjeh i opustenost vec godinama. Ovu razliku mozes vidjeti tek kad odes na neko vrijeme u neku normalniju sredinu. Nisu samo pare u pitanju, to je kolektivno stanje - hrpa prosjaka, smece oko kontejnera, prljavstina... smog od loseg ugljena...
uglavnomja wrote:kako razdvojiti emocionalno i materijalno ako ti dijete ne zeli da se druzi sa rajom zato sto nema ovakve ili onakve tene, ajfon, ps, laptop, pare za mcd, slike sa ljetovanja i zimovanja na fb itd.
a mama i tata sretni, mama ima kone za kafenisanje, tata raju u kafani, pa tu je gomila nana, baka, tetaka, tetkova, rodjaka. da se diete druzi. socijalizacija.
ploglamelka wrote:Opet ovdje skupljam djecije stvari i saljem za Bosnu, saljem novac, pokusavam pomoci, ali zivjeti tamo je moja "najzadnja"

opcija... Sad se rado sjetim rijeci tipa "najzadnji", "pomalo poveci" i tako to od slucajnih prolaznika, a prije me je jako nerviralo sto im niko u skoli nije utupio u glavu da to nije pravilno. Sa distance sam tolerantnija

.
vazi wrote:@katarina, koliko tih nezaposlenih kupuje hljeb od doznake iz dijaspore? Ko tu placa pedeve na hljeb?
uglavnomja wrote:i ne, nemam niti jednu lijepu rijec o bosni