Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
iamia

#251 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

izgubljena dusa wrote:
Kad pitaju, objasnim sta se i kako desava... od koverte u bolnicama, kradja, podvala, lazi, nerada, nameta i nakaradnih zakona... Ono malo lijepog i dobrog, vide i sami...
:(
kladim se da te sestra sve rijedje i rjedje posjecuje.
znas li zasto ??
zato sto joj je dosadilo kuknjava i crnilo.
tako sam ja svoju rodbinu nogirao.
svaki put kad dodjem, zacrne sve kao da ih je polovinu kuga pobila a drugu polovinu voda odnijela.
i uvijek ispruzena ruka.
a meni uvijek isti odgovor: mars, odjebaus.
dok ih nisam doveo u ameriku. sad kukaju u americi.. ali mene ne gnjave ;-)
iamia

#252 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

uvijek. !

ta sadaka-mentalitet ce vas zakopati prije nego umrete.
tamo citam neko orgnizovao u dijaspori donacije za BiH i misli da pravi uslugu stanovnicima :lol: :lol:
koja ironija.
bolje da je organizovao papire, da ovi kukoshi koji farbaju crno u BiH izadju malo vani. da dobiju par zuljeva.
odmah se oraspolozenje popravi kad moras zaraditi svoj kruh...
hebla vas sadaka !
Micaha

#253 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

Genije wrote:
a meni uvijek isti odgovor: mars, odjebaus
merhametluk na djelu :zzzz:
Genije, ti si onako podosadan i vjerovatno ti se pare... Sta mislis da mu ucinis uslugu i popijete kafu. On ce platit, nije problem
BOGUS

#254 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by BOGUS »

Sve do sljedeceg utorka temperature preko 30.Odoh ja forsirati Indijski okean,jebe mi se I za dijasporu I za ostale.
Keiko

#255 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Keiko »

izgubljena dusa wrote:I dijaspora i domaci... puno je to ljudi koji su, bez obzira na porijeklo, veoma razliciti po opstoj kulturi, obrazovanju, statusu u drustvu, imovnom stanju. E sad, tu dolazi i uticaj sredine u kojoj zive. Elem, jedno veliko sarenilo.

Oni koje poznajem i koji dodju u goste preko ljeta, su OK. Doduse radi se o meni (nama) bliskim ljudima - moja sestra i zaova sa svojim porodicama, svekar, svekrva i jos par rodjaka.

Malo se pozalimo, malo se nasalimo i to vrijeme brzo prodje. Ljudi se ponasaju kao da su juce otisli iz ovog grada, kao da se ne radi o vremenskoj distanci 20 i vise godina. Ima dovoljno tema za razgovor i druzenje, tako da jedni drugima "ne zagorcavamo zivot".

Bilo je perioda kad ih je hvatala nostalgija, a ja sam im govorila da sacuvaju pasose i da ne zatvaraju vrata iza sebe. Nostalgija ce proci vec nakon druge porcije cevapa, a onda ce poceti pravi problemi oko posla, stana, zivota generalno. Ovo nije ni nalik zemlji iz koje su otisli prije XY godina, ni ljudi vise nisu isti.

Kad pitaju, objasnim sta se i kako desava... od koverte u bolnicama, kradja, podvala, lazi, nerada, nameta i nakaradnih zakona... Ono malo lijepog i dobrog, vide i sami...

Nisam nikad i nikoga osudjivala zbog odlaska... Uvijek sam govorila "blago njima" jer mogu da biraju gdje ce i kako ce zivjeti, mogu i "tamo i ovamo" kad god pozele... a meni... meni su sva vrata zatvorena :(
Gospodjo, i ja smatram da pametno zborite jer je moje vidjenje zivota u Bosni vrlo slicno vasem opisu istog.

Problem je u tome sto kad mi koji nismo u Bosni dodjemo na forum pa recimo pisemo kako su neke stvari uredjene i rijesene u drzavama u kojima zivimo, onda pljujemo po drzavi i vrijedjamo ljude koji tamo zive. Ili, u najmanju ruku pametujemo iako bi recimo ono sto mozemo reci o svakodnevnim stvarima poput procedura izdavanja dokumenata, odvoza smeca (sad sam o tome pisala na drugoj diskusiji pa mi je na pameti), sprecavanju kradje metala (poklopaca sahtova, zastitnih ograda, ...), potrosackih prava,... prenesena u BiH mogla uveliko olaksat' zivot 'obicnom' smrtniku.

Moji roditelji zive u BiH, oboje su u penziji i srecom jos relativno zdravi. Njima je bolest najveca briga jer nemaju povjerenja u sistem i stalno govore kako im je moja pomoc zadnja opcija ali da su zahvalni jer znaju da mi se mogu obratiti ukoliko bi zatrebala 'koverta'. Po meni je samo zalosno da ta ista 'koverta' treba bilo kome a pogotovu generaciji koja je svoje odradila i u svakom slucaju dala doprinos u onolikoj mjeri koliko se od nje trazilo i ocekivalo.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#256 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

irishgirl wrote:Problem je u tome sto kad mi koji nismo u Bosni dodjemo na forum pa recimo pisemo kako su neke stvari uredjene i rijesene u drzavama u kojima zivimo, onda pljujemo po drzavi i vrijedjamo ljude koji tamo zive. Ili, u najmanju ruku pametujemo iako bi recimo ono sto mozemo reci o svakodnevnim stvarima poput procedura izdavanja dokumenata, odvoza smeca (sad sam o tome pisala na drugoj diskusiji pa mi je na pameti), sprecavanju kradje metala (poklopaca sahtova, zastitnih ograda, ...), potrosackih prava,... prenesena u BiH mogla uveliko olaksat' zivot 'obicnom' smrtniku.
:D
Da, a to otprilike ovako izgleda , u čudnoj mješavini pljuvanja po BIH, po onima koji tu žive, po forumašima i , naravno, neizostavna doza hvalospjeva o dobročinstvu :D Evo potvrde onoga što kažeš :D
pearlica wrote:Ponekad i mene zaraze tom svojom negativnoscu o svemu... onda zaboravim da uzivam u finim stvarima koje me okruzuju pa samo vidim sve negativno (iako je 80-90% stvari oko mene pozitivnih)
Micaha wrote:Neka te na Palama dok ne odu
salter071 wrote:plain vanilla ima 57184 komentara za 6 godina ili u prosjeku 26 komentara dnevno, a istovremeno tvrdi da radi dva posla (sunce tudjeg neba itd.)
Osim ako ti postavljanje komentara ovdje nisu ta dva posla, postavlja se pitanje kako stignes napraviti jutranju kafu/kahvu/kavu, a da ne govorimo o bilo kakvom korisnom radu.
Micaha wrote:Kad smo poceli zagledat po novcanicima, pasosima, kesama i socijalama nastavimo sa gastronomijom. Kolika je, dakleM, kvota da je danas (kad prijatelj dode) na meniju vojnicki pasulj? :D
irishgirl wrote:Katarina Kosaca Kotromanic je bila Bosanska srednjevjekovna 'dijasporka' koja je i umrla u Rimu. Ovo mi tek sad pade na pamet i bas sam se nasmijala.
cindrlimindrli wrote:Ne znam, nesta kontam i stavljam se u njegovu poziciju, ne postoji zeMsko zbog kojeg bih iz Madrida preseliona Kobiljacu. Kakvog si ti levata saFatala bog te pit`o? :D
Nota wrote:Cekaj malo pa ja koliko mogu skontati raja grabi da se ispali iz Bosne a ne iz EU u Bosnu.
Nije bajno ni u EU ali je za 5 klasa bolje nego u Bosni.
Op3r4t0r wrote:Dosli smo do zakljucka da je u bosni divno i krasno, ljepota od zivota, divni ljudi, sve super funkcionise, raj na zemlji, a u dijaspori nista ne valja, dijasporci su zadnja rupa na sviralu, dijasporci pate za bosnom, dijasporski zivot se svodi na poso kuca kuca poso, na pidzamu i radno odijelo.
ploglamelka wrote:Ne znam da li iko primijeti, ali ljudi u Bosni su umorni od zivota, na licima ne vidis osmjeh i opustenost vec godinama. Ovu razliku mozes vidjeti tek kad odes na neko vrijeme u neku normalniju sredinu. Nisu samo pare u pitanju, to je kolektivno stanje - hrpa prosjaka, smece oko kontejnera, prljavstina... smog od loseg ugljena...
uglavnomja wrote:kako razdvojiti emocionalno i materijalno ako ti dijete ne zeli da se druzi sa rajom zato sto nema ovakve ili onakve tene, ajfon, ps, laptop, pare za mcd, slike sa ljetovanja i zimovanja na fb itd.

a mama i tata sretni, mama ima kone za kafenisanje, tata raju u kafani, pa tu je gomila nana, baka, tetaka, tetkova, rodjaka. da se diete druzi. socijalizacija. :-)
ploglamelka wrote:Opet ovdje skupljam djecije stvari i saljem za Bosnu, saljem novac, pokusavam pomoci, ali zivjeti tamo je moja "najzadnja" :lol: opcija... Sad se rado sjetim rijeci tipa "najzadnji", "pomalo poveci" i tako to od slucajnih prolaznika, a prije me je jako nerviralo sto im niko u skoli nije utupio u glavu da to nije pravilno. Sa distance sam tolerantnija :).
vazi wrote:@katarina, koliko tih nezaposlenih kupuje hljeb od doznake iz dijaspore? Ko tu placa pedeve na hljeb?
uglavnomja wrote:i ne, nemam niti jednu lijepu rijec o bosni :cry:
pearlica

#257 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by pearlica »

KatarinaKosaca wrote:
pearlica wrote:Ponekad i mene zaraze tom svojom negativnoscu o svemu... onda zaboravim da uzivam u finim stvarima koje me okruzuju pa samo vidim sve negativno (iako je 80-90% stvari oko mene pozitivnih)
Ti si stvarno nesto nevideno! 100% vadis rijeci iz svog konteksta

Taj moj komentar se odnosio na pojedine nase ljude u dijaspori... poenta posta je bila da su neki ljudi negativni gdje god da zive dok su u bih negativni su kada odu u dijasporu negativni su zato sam i napisala oko mene. I da odnosi se na neke ljude ne na 100% populaciju ljudi koji zive u BiH... ne genraliziram ja kao sto to ti radis :bih:
amazon

#258 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by amazon »

iamia wrote:Ja samo mogu reci iz iskustva o životu dijaspori. Ono sto sam očima vidio.
80% žive kao fukare. Znaci, ispod prosjeka prosjecnog građanina te dotične države.
19 % dijaspore je uhvatilo taj neki prosjek. Ali su to postigli totalnim glorificiranjem te strane sredine. Uvukli se u paksu tim novim gazdama da se boje reci ko su i odakle su. Dodju ovdje da pljuju i iskreno mrze sve sto je bosansko.

1% su se materijalno i duhovno izdigli iznad svoje dijaporske sredine. Za njih nikakvi zakoni i prosjeci ne važe. Oni su specifični u svakom pogledu.
Tu ubrajam svoju malenkost.
Po ovom tvom postu ti si medju oni 99%, :D
KatarinaKosaca

#259 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

pearlica wrote: ne genraliziram ja kao sto to ti radis :bih:
Kao što se vidi :D
ploglamelka wrote:Ne znam da li iko primijeti, ali ljudi u Bosni su umorni od zivota, na licima ne vidis osmjeh i opustenost vec godinama. Ovu razliku mozes vidjeti tek kad odes na neko vrijeme u neku normalniju sredinu. Nisu samo pare u pitanju, to je kolektivno stanje - hrpa prosjaka, smece oko kontejnera, prljavstina... smog od loseg ugljena...
amazon

#260 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by amazon »

Vec sam jednom napisao, bez obzira gdje zivis ti si to sto jesi..jel u Bosni ili dijaspori, isto ti je to..da su dijasporci fukare, a nedijasporci pametni ili obrnuto je samo izbacivanje frustracija..ili kako kaze iamia, on je pametan a sve ostalo fukare :D to je dovoljno za njegov opis, koji necu ni da komentarisem...
iamia

#261 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

80%.. molim lijepo.
80 % dijasporcadi su fukare.
to sto sam vidio svojim ocima kroz desetak evropskih i dvadesetak americkih drzavica.
sad,, fukara je sirok pojam.
u mojim ocima i onaj dingospo sa lijepim rjecnikom ali nijednog zulja u rukama i koji se sibicari za kafu,,, isto je fukara.
a za nekoga on to nije. on je gradska raja.
zato mozemo o ovome danonocno raspravljati. hiljadu ljudi, hiljadu cudi.
Keiko

#262 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Keiko »

KatarinaKosaca wrote:
irishgirl wrote:Katarina Kosaca Kotromanic je bila Bosanska srednjevjekovna 'dijasporka' koja je i umrla u Rimu.
Ovo je istorijska cinjenica. Odlazak Katarine Kosace Kotromanic iz BiH se po malo cemu razlikovao od odlaska hiljada izbjeglica 1992, pogotovu onih koji su prvobitno izbjegli u Hrvatsku a zatim u trece zemlje.

Nasmijala sam se ovome zato sto je ironicno da osoba koja je ocigledno stovateljica lika i djela Katarine Kosace toliko negativna i agresivna prema ljudima koje je zadesila ista sudbina kao i Katarinu Kosacu.
malsal

#263 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by malsal »

iamia wrote:80%.. molim lijepo.
80 % dijasporcadi su fukare.
to sto sam vidio svojim ocima kroz desetak evropskih i dvadesetak americkih drzavica.
sad,, fukara je sirok pojam.
u mojim ocima i onaj dingospo sa lijepim rjecnikom ali nijednog zulja u rukama i koji se sibicari za kafu,,, isto je fukara.
a za nekoga on to nije. on je gradska raja.
zato mozemo o ovome danonocno raspravljati. hiljadu ljudi, hiljadu cudi.
-------
Tvoje statistike su interesantne. Jos nisam svario onu po kojoj su 99 % ljudi u dijaspori stranci za Bosnu...ili ono bi 100%.
A sad, za to tvoje uvjerenje da ljudi po ti desetak evropskih drzava jedva prezivljava - prvo, kad dodjes ko izbjeglica bez poznavanja jezika, bez poznavanja drustva, bez nekog da ti otvori vrata - pa treba malo vremena da ljudi stanu na svoje noge. Ne znam kad si ti svoj sud donosio ali puno toga se moze promjenut u 20 godina. Ne znam u kojim si drzavama bio, sa kim si se druzio i sta su tvoja iskustva ali ogromna vecina nasi ljudi u Norveskoj (onih koje ja poznajem) imaju normalne poslove, normnale zivote i njihovoj djeci nista ne fali. Sada, oni nisu u 1% materijalno i duhovno izdignuti poput neki sretnika, ali zive u redu i zadovoljni su onim sta imaju i sta su postigli.
KatarinaKosaca

#264 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

irishgirl wrote:Ovo je istorijska cinjenica. Odlazak Katarine Kosace Kotromanic iz BiH se po malo cemu razlikovao od odlaska hiljada izbjeglica 1992, pogotovu onih koji su prvobitno izbjegli u Hrvatsku a zatim u trece zemlje.

Nasmijala sam se ovome zato sto je ironicno da osoba koja je ocigledno stovateljica lika i djela Katarine Kosace toliko negativna i agresivna prema ljudima koje je zadesila ista sudbina kao i Katarinu Kosacu.
Ne, ne, samo kažem da se uklapa u post o pomaganju informacijama glede kvalitete života :D
djani s

#265 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by djani s »

Ima li tema "Kakvo je misljenje ziranata u BiH prema domorocima?"
KatarinaKosaca

#266 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

djani s wrote:Ima li tema "Kakvo je misljenje ziranata u BiH prema domorocima?"
Totalni off.. ali priča sa žirantima je već patetična. Kao da je netko uprerio pištolje nekome da mu bude žirant. Nego, ti meni, ja tebi, pa ko koga za***be. Ja sam bila žirant dva puta i meni su bili. Ali to su ljudi koji ako bi me preverili ja izgubila puno više od tog iznosa kredita, jer su ljudi koje znam od ranog djetinstva. Ko neće da bude žirant niko ga ne tjera... I vani banke traže osiguranje.. a strancima i ne daju kredite :wink:
djani s

#267 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by djani s »

KatarinaKosaca wrote:
djani s wrote:Ima li tema "Kakvo je misljenje ziranata u BiH prema domorocima?"
Totalni off.. ali priča sa žirantima je već patetična. Kao da je netko uprerio pištolje nekome da mu bude žirant. Nego, ti meni, ja tebi, pa ko koga za***be. Ja sam bila žirant dva puta i meni su bili. Ali to su ljudi koji ako bi me preverili ja izgubila puno više od tog iznosa kredita, jer su ljudi koje znam od ranog djetinstva. Ko neće da bude žirant niko ga ne tjera... I vani banke traže osiguranje.. a strancima i ne daju kredite :wink:
hahahhahahahahaha :-) :-) :-) :-)
pearlica

#268 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by pearlica »

KatarinaKosaca wrote: I vani banke traže osiguranje.. a strancima i ne daju kredite :wink:
:-) :-) :-) :-)
Zato su svi nasi u EU poupovali kuce i stanove u kesu :dance:
izgubljena dusa

#269 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by izgubljena dusa »

irishgirl

Gospodjo, i ja smatram da pametno zborite jer je moje vidjenje zivota u Bosni vrlo slicno vasem opisu istog.

Problem je u tome sto kad mi koji nismo u Bosni dodjemo na forum pa recimo pisemo kako su neke stvari uredjene i rijesene u drzavama u kojima zivimo, onda pljujemo po drzavi i vrijedjamo ljude koji tamo zive. Ili, u najmanju ruku pametujemo iako bi recimo ono sto mozemo reci o svakodnevnim stvarima poput procedura izdavanja dokumenata, odvoza smeca (sad sam o tome pisala na drugoj diskusiji pa mi je na pameti), sprecavanju kradje metala (poklopaca sahtova, zastitnih ograda, ...), potrosackih prava,... prenesena u BiH mogla uveliko olaksat' zivot 'obicnom' smrtniku.

Moji roditelji zive u BiH, oboje su u penziji i srecom jos relativno zdravi. Njima je bolest najveca briga jer nemaju povjerenja u sistem i stalno govore kako im je moja pomoc zadnja opcija ali da su zahvalni jer znaju da mi se mogu obratiti ukoliko bi zatrebala 'koverta'. Po meni je samo zalosno da ta ista 'koverta' treba bilo kome a pogotovu generaciji koja je svoje odradila i u svakom slucaju dala doprinos u onolikoj mjeri koliko se od nje trazilo i ocekivalo.

Nazalost ja zivim ovdje.
Rat sam docekala sa dvadeset i kojom godinom. Nije to bila ni moja volja, ni moja odluka - ostavilo me ovdje, mislilo da se istorija nemoze ponavljati...
Prezivjela tih nekoliko godina rata, pa onda nekoliko godina velike nade i velike bijede, a ostatk je kombinacija siromastva i kojekakvih ponizenja... i sve to od "svojih" i u "svojoj zemlji" ......

Ako vama, koji zivite vani, osporavaju kritiku, ja imam puno pravo na to (kritiku).
I neka prica sta ko hoce, meni je ova zemlja otela sve mladost, zivot, buducnost.
Volim je i postujem onoliko koliko i ona mene - dakle nikako i nimalo :x
iamia

#270 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

.
Last edited by iamia on 05/03/2013 19:18, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#271 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by KatarinaKosaca »

izgubljena dusa wrote:Ako vama, koji zivite vani, osporavaju kritiku, ja imam puno pravo na to (kritiku).
I neka prica sta ko hoce, meni je ova zemlja otela sve mladost, zivot, buducnost.
Onda si , izgleda na pravoj temi. Evo, rekoše forumaši da puno pomažu oko odlaska vani, da se dobro živi, da država omogućuje prilike...
berbir

#272 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by berbir »

Ima li iko da je živio vani duže vrijeme pa se vratio? Ja sam vani bio 15 godina. A bio sam u JNA i na radnoj akciji. Zamalo sam i tamo odslužio vojni rok he. Hoću reći; svakog razumijem a niko me ne voli he.
izgubljena dusa

#273 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by izgubljena dusa »

iamia wrote:
izgubljena dusa wrote:
:(
kladim se da te sestra sve rijedje i rjedje posjecuje.
znas li zasto ??
zato sto joj je dosadilo kuknjava i crnilo.
tako sam ja svoju rodbinu nogirao.
svaki put kad dodjem, zacrne sve kao da ih je polovinu kuga pobila a drugu polovinu voda odnijela.
i uvijek ispruzena ruka.
a meni uvijek isti odgovor: mars, odjebaus.
dok ih nisam doveo u ameriku. sad kukaju u americi.. ali mene ne gnjave ;-)
Za tvoju info, ja i moja sestra se vidimo preko Skypa najmanje jednom u 10 dana.
U ovaj grad dodje bar dva puta godisnje. Niti ja pruzam ruku, niti se ona razbacuje novcem.
Bude nam lijepo jer smo sestre. Zena zivi vani jer je dobila svoju sansu i iskoristila to.
Ja na moju veliku zalost nisam imala prilike da odem. Pokusala sam i jos uvijek pokusavam... valjda cu uspjeti :-D
Ako nista, bar da ovo dvoje djece dobiju sansu za zivot daleko od bijede, beznadja, tjeskobe, mahale i svega slicnog. Da ih sredina dodatno motivise i usmjeri ka vise znanja i rada, a ne da ih gledam kako tonu i kopne.

Je'l dovoljno, ili treba da crtam?

E sad to sto tebe, kao friskog povratnika, spopala euforija.... sta cu ti ja.... strpi se¨, nek prodje malo vremena, "sve ce ti se samo kazati" :dance:
iamia

#274 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

hmm,, izmedju 95 i 2000e mogao je svako izaci iz BiH sa garantnim pismom.
sto tvoja seka nije poslala takav dokument ako ste toliko bliske ?

vidi se po tvojim rijecima da nema u tvom zivotu puno radosti.
suosjecam sa tobom. ne znam kako ti pomoci.
nadam se da izadjes vani u sto kracem roku.
pearlica

#275 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by pearlica »

izgubljena dusa wrote:
Ako vama, koji zivite vani, osporavaju kritiku, ja imam puno pravo na to (kritiku).
Ima nacina da se ode i danas. Mislim ako to zelis. Ne znam kakva ti je struka ali ako imas "trazenu" struku to nebi trebao biti problem. Svako malo sretnem nekoga ko je nedavno (zadnjih godinu dana) dosao iz bih/hr/rs zbog posla. Nije lako u pocektu, strana zemlja, mozda se ne zna jezik ali svi kazu da im je lakse zivjeti ovdje nego dole.

Ako nemas trazenu struku ako si udata mozda ti muz ima trazenu struku. Mislim dovoljno da jedno dobije posao na osnovu toga cijela familija dobija papire. Ako nista od toga gledaj da djecu posaljes vani na studije mnogi dodu da studiraju pa se zaposle i ostanu... ima dosta legalnih nacina da se ode vani samo treba dobro prostudirati sve to. Ja nisam bas najbolji ekspert za ta pitanja ali kako rekoh masovno srecem ljude koji u zadnje vrijeme dolaze pa kada mogu oni... znaci nista nije nemoguce!
Locked