Handzar divizija

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Handzar je?

Zlocinci
208
50%
Nemam stav
81
19%
Pozitivci
129
31%

Total votes: 418

Vitez Koja

#251 Re: Handzar

Post by Vitez Koja »

Nele9 wrote:Pripadnici 13 SS Divizije Handžar su bili mahom ljudi iz sjeveroistočne Bosne i Podrinja.
Imao sam dvojicu komšija koji su bili pripadnici ove jedinice. Navodno su ih pokupili kad su imali 17 godina.
Jedan je vidio ratišta ali prošao relativno dobro tj. vratio se kući nakon amnestije. Drugi se nije vratio kući do ´52 ako se ne varam. Zarobljen na istočnom frontu a onda prošao sve sovjetske logore.
Tetka mog oca je dobijala penziju od Zapadne Njemačke, od sredine 80-ih godina do njene smrti na osnovu pogibije njenog muža na strani njemačke vojske na istočnom frontu. Čisto sumnjam da je bio u 369-oj legionarskoj, jer niti je znao šta je nacizam niti se ložio na te priče. Bio je običan bosanski seljak.
Mozda je bio zarobljen, kao pripadnik 13.SS divizije u Madarskoj. Nakon raspada, krajem 44.godine, od popune i preostalog ljudstva, formirana je jedna birgada, koja je prebacena na front u Madjarskoj.To je sve sto je ostalo od 13-te. Mozda je tamo zarobljen. Samo tvrdim, da ni jedna jedinica iz sastave ove divizije nije mogao ucestvovati u borbama u Staljingradu, jer 13.divizija je bila tek operativna od 1944.godine.
osa

#252 Re: Handzar

Post by osa »

Vitez Koja wrote:
Nele9 wrote:Pripadnici 13 SS Divizije Handžar su bili mahom ljudi iz sjeveroistočne Bosne i Podrinja.
Imao sam dvojicu komšija koji su bili pripadnici ove jedinice. Navodno su ih pokupili kad su imali 17 godina.
Jedan je vidio ratišta ali prošao relativno dobro tj. vratio se kući nakon amnestije. Drugi se nije vratio kući do ´52 ako se ne varam. Zarobljen na istočnom frontu a onda prošao sve sovjetske logore.
Tetka mog oca je dobijala penziju od Zapadne Njemačke, od sredine 80-ih godina do njene smrti na osnovu pogibije njenog muža na strani njemačke vojske na istočnom frontu. Čisto sumnjam da je bio u 369-oj legionarskoj, jer niti je znao šta je nacizam niti se ložio na te priče. Bio je običan bosanski seljak.
Mozda je bio zarobljen, kao pripadnik 13.SS divizije u Madarskoj. Nakon raspada, krajem 44.godine, od popune i preostalog ljudstva, formirana je jedna birgada, koja je prebacena na front u Madjarskoj.To je sve sto je ostalo od 13-te. Mozda je tamo zarobljen. Samo tvrdim, da ni jedna jedinica iz sastave ove divizije nije mogao ucestvovati u borbama u Staljingradu, jer 13.divizija je bila tek operativna od 1944.godine.
pod staljingradom je djelovala 369. pojačana pješačka pukovnija ,(njemački: 369. Verstarktes Infanterie-Regiment)

(poznata i kao Kroatische Legion (Hrvatska Legija)...
Vitez Koja

#253 Re: Handzar

Post by Vitez Koja »

osa wrote:
Vitez Koja wrote:
pod staljingradom je djelovala 369. pojačana pješačka pukovnija ,(njemački: 369. Verstarktes Infanterie-Regiment)

(poznata i kao Kroatische Legion (Hrvatska Legija)...
da, na nju i mislim. Pukovnija koja je unistena u istom Staljingradu. U njoj su bili iskljucivo dobrovoljci.
Nele9

#254 Re: Handzar

Post by Nele9 »

369 pukovnija je po meni skroz druga priča. Koliko znam svi su bili dobrovoljci, upućeni na Staljingrad i istakli su se u borbama gdje su pojedini dobili najviša odličja Wermachta.
Bilo je nešto malo i Bošnjaka. Istakao se bojnik Tahir Alagić koga će nova vlast u komunističkoj Jugoslaviji strijeljati 1948 nakon ubacivanja s Božidarom Gavranom.
13 SS divizija nije bila popunjena isključivo dobrovoljcima. Većina jesu bili dobrovoljci, ali je bilo i mobilisanih vojnika.
Ideologija je imala malo ili nikako veze sa regrutovanjem ljudi. Ljudi su vidjeli način da se naoružaju i odbrane od četnika. Na kraju su ipak poslužili ciljevima njemačke i ustaške vlasti a zbog razočarenja mnogi napuštaju istu krajem 1944 i početkom 1945.
revolution rock

#255 Re: Handzar

Post by revolution rock »

Mali doprinos temi:

Enver Redžić - Muslimansko autonomaštvo i 13 SS divizija.

Izdavač je Svjetlost Sarajevo, biblioteka Refleksi, 1987 (258 strana).

link (moj upload):
http://www.megaupload.com/?d=QZPUGRM2

Na žalost, za Lepreovu knjigu Himmler's Bosnian Division: The Waffen-SS Handschar Division 1943-1945 nisam nigdje uspio naći link na netu, ako ga neko nađe, molim da postavi...
uroborus

#256 Re: Handzar

Post by uroborus »

osa wrote: možda ne znaš podatak, ali u jednoj od prvih velikih bitaka protiv fašizma, u španjolskom građanskom ratu, usdjelovalo je 1300 boraca sa prostora bivše jugoslavije, od toga je bilo 700 hrvata, zamisli, možeš li vjerovati, čak i u partizanskim filmovima, ako si ih pratio ,svaki drugi drug, kog su zvali španac, a valjda znaš od kud takvi nadimci, je bio hrvat. znaš li ijednog muslimana da su ga zvali španac..
e probušeni, probušeni......
Osa, po pitanju poznavanja određene materije tvoje ponašanje je tipično snobovski nadmeno, sa određenog historijskog aspekta dosta površno, čak i smiješno. Da ne posjedujem knjigu koja je izdala sarajevska Skupština međunarodnih dobrovoljaca slobode 1936-1939 god. u kojoj postoje egzaktni podaci o brojnom stanju jugoslovenski dobrovoljca u španskom građanskom ratu, možda bi ti ovo prošl'o kao nekakv argument. Ta brojka je 1.700 Jugoslovena-interbrigadista, a među pobrojanim se mogu naći i imena Bošnjaka-muslimana sa prostora BiH. Možda ti nešto znaći Fadil Jahić Španac, al' ti sigurno ništa ne znaći ime Ahmeta Fetahagića, koji je zajedno sa Kosta Nađom, Čedom Kaporom, Mirkom Horvatom i Miljkom Cvitkovićem boravio u francuskom logoru Girs, ili poginuli interbrigadisti kao što su Krvavac Ahmet iz Gacka ili Halohodžič Hivzo iz Čapljine!? To samo pokazuje tvoje napoznavanje same materije o kojoj se govori, dok mašeš nekom ispred oćiju brojkama kao nekavim definitivnim pokazateljima. Ovakva vrsta neznanja je simptomatićna bilo da se o ovome govori na sa-x-u, forum.hr ili nekom srpskom, nije bitno, vazda se istiće ta vaša iskrivljena verzija historije kojom želite reći da su je pisali samo Srbi i Hrvati, uz ponekog Slovenca, svi ostali su,-što bi se reklo-šaša!
osa

#257 Re: Handzar

Post by osa »

uroborus wrote:
osa wrote: možda ne znaš podatak, ali u jednoj od prvih velikih bitaka protiv fašizma, u španjolskom građanskom ratu, usdjelovalo je 1300 boraca sa prostora bivše jugoslavije, od toga je bilo 700 hrvata, zamisli, možeš li vjerovati, čak i u partizanskim filmovima, ako si ih pratio ,svaki drugi drug, kog su zvali španac, a valjda znaš od kud takvi nadimci, je bio hrvat. znaš li ijednog muslimana da su ga zvali španac..
e probušeni, probušeni......
Osa, po pitanju poznavanja određene materije tvoje ponašanje je tipično snobovski nadmeno, sa određenog historijskog aspekta dosta površno, čak i smiješno. Da ne posjedujem knjigu koja je izdala sarajevska Skupština međunarodnih dobrovoljaca slobode 1936-1939 god. u kojoj postoje egzaktni podaci o brojnom stanju jugoslovenski dobrovoljca u španskom građanskom ratu, možda bi ti ovo prošl'o kao nekakv argument. Ta brojka je 1.700 Jugoslovena-interbrigadista, a među pobrojanim se mogu naći i imena Bošnjaka-muslimana sa prostora BiH. Možda ti nešto znaći Fadil Jahić Španac, al' ti sigurno ništa ne znaći ime Ahmeta Fetahagića, koji je zajedno sa Kosta Nađom, Čedom Kaporom, Mirkom Horvatom i Miljkom Cvitkovićem boravio u francuskom logoru Girs, ili poginuli interbrigadisti kao što su Krvavac Ahmet iz Gacka ili Halohodžič Hivzo iz Čapljine!? To samo pokazuje tvoje napoznavanje same materije o kojoj se govori, dok mašeš nekom ispred oćiju brojkama kao nekavim definitivnim pokazateljima. Ovakva vrsta neznanja je simptomatićna bilo da se o ovome govori na sa-x-u, forum.hr ili nekom srpskom, nije bitno, vazda se istiće ta vaša iskrivljena verzija historije kojom želite reći da su je pisali samo Srbi i Hrvati, uz ponekog Slovenca, svi ostali su,-što bi se reklo-šaša!
četvorica nije loše, ja sam iskreno mislio da ih ima više...
uroborus

#258 Re: Handzar

Post by uroborus »

osa wrote:
Napisao sam ti fino/lijepo izvor gdje se više možeš informisati, pa opleti ako te interesuju podrobnije informacije. 8)

Al', opet čisto sumnjam da će to nešto promjeniti tvoje stanovište! :roll:
osa

#259 Re: Handzar

Post by osa »

uroborus wrote:
osa wrote:
Napisao sam ti fino/lijepo izvor gdje se više možeš informisati, pa opleti ako te interesuju podrobnije informacije. 8)

Al', opet čisto sumnjam da će to nešto promjeniti tvoje stanovište! :roll:
evo možeš i ti:

Uz to bih volio naglasiti i nekoliko zanimljivih i opet,prigodno politički,prešućivanih detalja:

".....Iz Kraljevine Jugoslavije je u Španjolski građanski rat krenulo
boriti se na strani republikanaca približno 1300 dobrovoljaca.
Od toga je bilo približno 700 Hrvata, dakle više od
polovice, a gotovo 10 posto - njih 63 - iz Imotskog (prema
popisu stanovništva iz 1931. općina je Imotski imala 41.397
stanovnika): samo iz maloga Zagvozda, koji je prema istome
popisu imao 2663 stanovnika, bilo ih je osam. U
Španjolsku su, usto, primjerice otišla i 32 Livnjaka. Dakle,
španjolski su se dobrovoljci regrutirali iz prve generacije
došljaka u grad iz siromašnih sela, natprosječno, pak, baš iz
krajeva koji tih istih godina daju i mnogo ljudi u ustaški
pokret....."
uroborus

#260 Re: Handzar

Post by uroborus »

evo možeš i ti:

Uz to bih volio naglasiti i nekoliko zanimljivih i opet,prigodno politički,prešućivanih detalja:

".....Iz Kraljevine Jugoslavije je u Španjolski građanski rat krenulo
boriti se na strani republikanaca približno 1300 dobrovoljaca.
Od toga je bilo približno 700 Hrvata, dakle više od
polovice, a gotovo 10 posto - njih 63 - iz Imotskog (prema
popisu stanovništva iz 1931. općina je Imotski imala 41.397
stanovnika): samo iz maloga Zagvozda, koji je prema istome
popisu imao 2663 stanovnika, bilo ih je osam. U
Španjolsku su, usto, primjerice otišla i 32 Livnjaka. Dakle,
španjolski su se dobrovoljci regrutirali iz prve generacije
došljaka u grad iz siromašnih sela, natprosječno, pak, baš iz
krajeva koji tih istih godina daju i mnogo ljudi u ustaški
pokret....."[/quote]

Meni tvoja naobrazba ne treba, već sam ti naveo razlog zbog čega, tako da stvarno ne razumijem šta ti uopče želiš dokazati!? Ja uopče ne negiram tu cifru kojom mi "mašeš" stalno pred očima! :-)
Ti pokušavaš minorizirati Bošnjake u španskom građanskom ratu, ne iz razloga što znaš nešto više o tome, već suprotno-što ne znaš ništa! U tome je sva poenta. Ako gledamo statistiku samo na nivou BiH, bojim se da je dosta poražavajuća za Hrvate, ali ako gledamo u globalu sve Hrvate sa prostora bivše Jugoslavije-cifra je tačna. To ne sporim. Ali, bojim se, da je ovakva statistika, kao i način, na koji se dijele španski borci-po nacionalnom ključu-potpuno pogrešan. Španski internacionalci (večina njih) su bili zagovornici jugoslovenske ideje tj. jugoslovenske nacije, dok su se ideološki izjašnjavali kao komunsti, stoga ih dijeliti po nekakvim nacionalnim šavovima je čista zloupotreba. Sa te strane nečije srpstvo, hrvatstvo ili tadašnje muslimanstvo je bilo posve minorna stvar, zapravo komunisti su samu naciju vazda smatrali kapitalističkim izumom koji treba da dijeli radničku klasu u korist već pomenutog sistema.
Današnje nacionalne oligarhije su već pokazali svoje lice i odnos prema tim istim španskim borcima-ukidajući ulice sa njihovim imenima i prezimenima, relativizitrajući njihovu antifašističku borbu itd. tako da je ovo današnje svojatanje
svih ti vrijednosti koje su pogažene, totalno morbidno. Za početak-provjeri da li se spomen škola "Španski borci" u mijestu Orguz kod Livna zove još tako? Čisto sumnjam, u tom dijelu Hercegovine odavno Budak i Boban stoluju! :run:
osa

#261 Re: Handzar

Post by osa »

to su povjesne činjenice i one su takve kakve jesu, nema tu nikakve minorizacije, možda ti to vidiš tako, zašto ne znam, neugodno ti što nije bilo puno bošnjaka u španjolskom građanskom ratu, zašto, ljude to nije zanimalo, možda antifašizam nije bio njihovo opredjeljenje, možda u to vrijeme nisu puno ni znali o tom problemu. nije mi jasno zašto nekog bole egzaktni podaci, moguće da nisu sasvim precizni, ali to ne mjenja ništa, par gore ili dolje u čemu je razlika, rekoh to su podaci.
uroborus

#262 Re: Handzar

Post by uroborus »

osa wrote:to su povjesne činjenice i one su takve kakve jesu, nema tu nikakve minorizacije, možda ti to vidiš tako, zašto ne znam, neugodno ti što nije bilo puno bošnjaka u španjolskom građanskom ratu, zašto, ljude to nije zanimalo, možda antifašizam nije bio njihovo opredjeljenje, možda u to vrijeme nisu puno ni znali o tom problemu. nije mi jasno zašto nekog bole egzaktni podaci, moguće da nisu sasvim precizni, ali to ne mjenja ništa, par gore ili dolje u čemu je razlika, rekoh to su podaci.
Sve su prilike da se ti namjerno praviš glup!? :roll:

Napadaš forumaše ad-hoc sa nebulozama "znaš li ti ijednog musliman sa nadimkom španac", pa onda meni držiš predavanje o egzaktnim podacima, koje je uopče nisam ni pominjao, niti ih dovodim u sumnju. Osim što sam napisao da ako se uzmu samo podaci o Hrvatima iz BiH, onda su razultati više nego nego skromni. Nije uopče tačno da Bošnjaka u Španiji nije bilo, bilo ih je-imaš spisak svih učesnika u knjizi "Za mir i progres u svijetu", tamo možeš naći sve podatke-koliko Srba, Hrvata, Slovenaca, Muslimana, Makedonaca, Jevreja itd. Koliko je "dovoljno" Bošnjaka-muslimana po tvojim ličnim standardima, to uopšte nije relevantno, pa se ne mogu naći ni uvrjeđenim. 8)
Last edited by uroborus on 19/12/2010 16:51, edited 1 time in total.
uroborus

#263 Re: Handzar

Post by uroborus »

dupli
Nele9

#264 Re: Handzar

Post by Nele9 »

@ osa,

Totalno si van forme. Prvo čovjeku reče: ˝Znaš li ijednog muslimana sa nadimkom Španac˝, pa kad čovjek iznese imena onda ti osu o nekakvim ˝egzaktnim˝podacima...a tema Handžar divizija?!?
Tooootalno van forme. Znaš ti bolje.
osa

#265 Re: Handzar

Post by osa »

Nele9 wrote:@ osa,

Totalno si van forme. Prvo čovjeku reče: ˝Znaš li ijednog muslimana sa nadimkom Španac˝, pa kad čovjek iznese imena onda ti osu o nekakvim ˝egzaktnim˝podacima...a tema Handžar divizija?!?

ja upitah i čovjek mi nabroji jednog, ovaj drugi četvoricu, pošteno, ja sam iskreno mislio da je bio koji više...
Vitez Koja

#266 Re: Handzar

Post by Vitez Koja »

osa wrote:

ja upitah i čovjek mi nabroji jednog, ovaj drugi četvoricu, pošteno, ja sam iskreno mislio da je bio koji više...

ali, ono sto trebamo sigurno znati, bar po tvojim izjavama, da ti, da si nekim slucajem savremenik spanskog gradjanskog rata, nebi imao nikad nadimak Spanac. Zalosno je, kada se ljudi pocnu kititi tucim perjem. Boze dragi, postedi me osinog antifasizma ;-)
michio

#267 Re: Handzar

Post by michio »

Prije drugog svjetskog se islo na rad u Francusku pa bi bilo interesantno vidjeti jesu li ti otisli direktno iz Livna i Imotskog u borbu ili onako gastarbajterski bilo im zanimljivo kad vec nisu kod kuce. Znam da je dobar dio tih Spanaca tako i zavrsio u Spaniji. Daleko je Spanija 1935 a tesko vala da su ideali republike stigli do Livna.
Last edited by michio on 20/12/2010 11:23, edited 2 times in total.
osa

#268 Re: Handzar

Post by osa »

Vitez Koja wrote:
osa wrote:

ali, ono sto trebamo sigurno znati, bar po tvojim izjavama, da ti, da si nekim slucajem savremenik spanskog gradjanskog rata, nebi imao nikad nadimak Spanac. Zalosno je, kada se ljudi pocnu kititi tucim perjem. Boze dragi, postedi me osinog antifasizma ;-)
potpuno si u pravu, osim ako bi dobra para bila u pitanju...
Kaktusssss

#269 Re: Handzar

Post by Kaktusssss »

Handzar, ista g... kao i njihovi pajdasi, ustase i cetnici. END OF DISCUSSION
Vitez Koja

#270 Re: Handzar

Post by Vitez Koja »

Kaktusssss wrote:Handzar, ista g... kao i njihovi pajdasi, ustase i cetnici. END OF DISCUSSION
:thumbup:

mada, mene je uvijek interesovala istorija i to iz prostog razloga da bi na vrijeme znao neke szvari prepoznati.
bokakotorska

#271 Re: Handzar

Post by bokakotorska »

...[/quote]

ali, ono sto trebamo sigurno znati, bar po tvojim izjavama, da ti, da si nekim slucajem savremenik spanskog gradjanskog rata, nebi imao nikad nadimak Spanac. Zalosno je, kada se ljudi pocnu kititi tucim perjem. Boze dragi, postedi me osinog antifasizma ;-)[/quote]

potpuno si u pravu, osim ako bi dobra para bila u pitanju...[/quote]

Ja lepo otpocetka govorim da je to gola fukara i onda bila a evo i sada shema trbuhom za krvavim kruhom ocigledno deluje - bar na kljunove, sasvim ocigledno.
Gat'Gor

#272 Re: Handzar

Post by Gat'Gor »

Kaktusssss wrote:Handzar, ista g... kao i njihovi pajdasi, ustase i cetnici. END OF DISCUSSION
Molim te, zadrzi svoju glupost u sebi.

Cak ni komunisti nisu toliko srali o handzaru.

Between 22–30 August 1947, trials by the Communist regime for the Handschar took place at a military court in Sarajevo. "Although the indictment accused the division of murdering some five thousand people, only seven of the thirty-eight defendants were charged with specific offenses."[31] The accused were all comparatively junior officers and were "defended" by three Yugoslav lawyers: two civilian and one military officer. All 38 men were found guilty and either sentenced to death (10) or long prison terms (28).[32] SS-Gruppenführer Karl-Gustav Sauberzweig committed suicide on 20 October 1946 rather than be extradited to Communist Yugoslavia. SS Obersturmführer Imam Halim Malkoć was hanged in Bihać on 7 March 1947.

Those executed on 17 July 1948 included:[34]

* SS Obersturmführer (der Reserve) Rolf Baumeister
* SS Hauptsturmführer (der Reserve) Walter Eipel
* SS Oberscharführer Kurt Lütkemüller
* SS Hauptscharführer Bruno Lütjens
* SS Obersturmführer (der Reserve) Heinz Masannek
* SS Oberscharführer Josef Pälmke
* SS Oberscharführer Wilhelm Schmidt
* SS Obersturmführer (der Reserve) Willi Schreer
* SS Oberscharführer Erich Schwerin
* SS Obersturmführer (der Reserve) Kurt Weber

Almost all the prisoners were released early in 1952 (following Tito's fallout with Joseph Stalin and the need to reapproach the West), except SS Sturmmann Wilhelm Mahn who died in captivity. SS-Brigadeführer Desiderius Hampel never faced a trial and survived the war. He died on the 11 January 1981 in Graz, Austria.

Procitaj nesto, pa onda pricaj. Nemoj samo lupat i ponavljat stare budalastine.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#273 Re: Handzar

Post by Chmoljo »

30. Jan. 2011. 00:49 Banned user for reason “krsenje pravila sa-x foruma”
» Gat'Gor

7 dana
drenmajster

#274 Re: Handzar

Post by drenmajster »

moj dedo je bi dobrovoljac u ss handzar diviziji-bio je i na staljingradu-nakon dvije godine od zavrsetka rata sam se vratio kuci kroz bespuca rusije-nemojmo im suditi-imali su ideale kao i mi danas-jadnici koje je istorija uvela u nesto sto ni sami nisu znali sta je
michio

#275 Re: Handzar

Post by michio »

HD je osnovana poslije Staljingrada :-)
Post Reply