Jbg nije svakome u zivotu takoTvrtko II Kotromanić wrote:fakat ba, liku dosadno u zivotu basOpusDei wrote:Imas li ikad nesto konkretno i konstruktivno reci na bilo kakvoj temi?fatamorgana wrote: E znao sam da ce se neko od ovih kleronacionalista zalijepit' k'o muha na .....
Cudi me sto ti moderatori dopustaju da trolas svugdje.
Najbitniji Bosnjak
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
theTruePath
#251 Re: Najbitniji Bosnjak
- fatamorgana
#252 Re: Najbitniji Bosnjak
fatamorgana wrote:Ja sam pitao zasto fali Cerke na opciji za "glasovanje" pa niko ne odgovori, pa on je jedan od najvaznijih Bosnjaka pd rata pa na ovamo, zar je vec pao ..... u zaborav?
-
theTruePath
#253 Re: Najbitniji Bosnjak
Iz istog razloga sto nema ni Katefatamorgana wrote:fatamorgana wrote:Ja sam pitao zasto fali Cerke na opciji za "glasovanje" pa niko ne odgovori, pa on je jedan od najvaznijih Bosnjaka pd rata pa na ovamo, zar je vec pao ..... u zaborav?
reci mi sta je to rejs ceric postigao?
-
soulfly11000
#254 Re: Najbitniji Bosnjak
Krunisao se za kralja u pravoslavnom manastiru Milesevi, u Srbiji.[/quote]
Hajde ljudi neka mu neko objasni stvarno nemam vremena za ovakve likove.historija dokazala da je krunisan u Milama kod Visokog,uostalom tu je i sahranjen i molim te nemoj vise tih srpskih bajki[/quote]
1377. Bosanska crkva nije imala autokefalnost (zapravo nikad je nije ni imala), tako da je kralj morao biti krunisan (ili miropomazan) u jedinoj crkvi koja je imala autokefalnost. To je bila SPC.
Takodje, uzeo je i ime Stefan koje je nosila i dinastija Nemanjica.
Hajde ljudi neka mu neko objasni stvarno nemam vremena za ovakve likove.historija dokazala da je krunisan u Milama kod Visokog,uostalom tu je i sahranjen i molim te nemoj vise tih srpskih bajki[/quote]
1377. Bosanska crkva nije imala autokefalnost (zapravo nikad je nije ni imala), tako da je kralj morao biti krunisan (ili miropomazan) u jedinoj crkvi koja je imala autokefalnost. To je bila SPC.
-
theTruePath
#255 Re: Najbitniji Bosnjak
Najveci si sin Bosanski,dragi predsjednice
ova pjesma je vrh
ova pjesma je vrh
-
soulfly11000
#256 Re: Najbitniji Bosnjak
Inace, polemika na osnovu argumenata je jako korisna stvar. Ljudi posle polemisanja izlaze obogaceni novim saznanjima.
Naravno, onaj ko smatra da historija nesto dokazuje jako malo zna o njoj. Istorija samo daje uvid u odredjene podatke (ne cinjenice) i na osnovu toga se izvode zakljuci.
Ako se neko osetio uvredjenim, Entschuldigung
Naravno, onaj ko smatra da historija nesto dokazuje jako malo zna o njoj. Istorija samo daje uvid u odredjene podatke (ne cinjenice) i na osnovu toga se izvode zakljuci.
Ako se neko osetio uvredjenim, Entschuldigung
-
Pripovjedac
#257 Re: Najbitniji Bosnjak
...
Last edited by Pripovjedac on 10/07/2021 16:47, edited 1 time in total.
-
soulfly11000
#258 Re: Najbitniji Bosnjak
Pripovjedac wrote:Hajde ljudi neka mu neko objasni stvarno nemam vremena za ovakve likove.historija dokazala da je krunisan u Milama kod Visokog,uostalom tu je i sahranjen i molim te nemoj vise tih srpskih bajkisoulfly11000 wrote:Krunisao se za kralja u pravoslavnom manastiru Milesevi, u Srbiji.
Takodje, uzeo je i ime Stefan koje je nosila i dinastija Nemanjica.[/quote]
Za kralja Bosne krunisao se u Milama, a kada je srpsko prijestolje ostalo prazno - krunisao se za kralja Srba u Mileševi.[/quote]
Ljudi, da bi se neko krunisao za kralja morao je da dobije blagoslov crkve ( na ovom prostoru jedine autokefalne).
To je isti princip za sve koji su krunisani. Prvi srpski kralj je morao da trazi blagoslov sa zapada (od pape) jer drugacije nije mogao biti krunisan u to vreme.
Ista stvar je i sa Tvrtkom, koji je krunisan za kralja u Milesevi. Tako da on nema veze sa bosanskom crkvom (to se ne odnosi na bosansku vlastelu) i zato smatram da je tesko tvrditi da je znameniti Bosnjak.
-
soulfly11000
#259 Re: Najbitniji Bosnjak
E sad, ako vi smatrate da je uzeti nemanicko ime i krunisati se u Milesevi ide u prilog jednom Bosnjaku - onda je to za mene sasvim ok.Za kralja Bosne krunisao se u Milama, a kada je srpsko prijestolje ostalo prazno - krunisao se za kralja Srba u Mileševi.
-
Haustorče
#260 Re: Najbitniji Bosnjak
Za kralja Bosne krunisao se u Milama, a kada je srpsko prijestolje ostalo prazno - krunisao se za kralja Srba u Mileševi.[/quote]soulfly11000 wrote:Pripovjedac wrote:Hajde ljudi neka mu neko objasni stvarno nemam vremena za ovakve likove.historija dokazala da je krunisan u Milama kod Visokog,uostalom tu je i sahranjen i molim te nemoj vise tih srpskih bajkisoulfly11000 wrote:Krunisao se za kralja u pravoslavnom manastiru Milesevi, u Srbiji.
Ljudi, da bi se neko krunisao za kralja morao je da dobije blagoslov crkve ( na ovom prostoru jedine autokefalne).
To je isti princip za sve koji su krunisani. Prvi srpski kralj je morao da trazi blagoslov sa zapada (od pape) jer drugacije nije mogao biti krunisan u to vreme.
Ista stvar je i sa Tvrtkom, koji je krunisan za kralja u Milesevi. Tako da on nema veze sa bosanskom crkvom (to se ne odnosi na bosansku vlastelu) i zato smatram da je tesko tvrditi da je znameniti Bosnjak.[/quote]
Hmmm, sto mu gromova i darkvudskih bubnjeva, Bošnjaci probudite se, izgleda da kralj Tvrtko nije bio musliman i Bošnjak, šta dalje da radimo, budućnost našeg roda i naše nacije visi o koncu, ne dajte da prekodrinski plagijatori i mitomani blate časno ime našeg kralja i kraljevske loze, Bošnjaci probudite se
-
soulfly11000
#261 Re: Najbitniji Bosnjak
Na ovo stavrno nemam sta da odgovorimHmmm, sto mu gromova i darkvudskih bubnjeva, Bošnjaci probudite se, izgleda da kralj Tvrtko nije bio musliman i Bošnjak, šta dalje da radimo, budućnost našeg roda i naše nacije visi o koncu, ne dajte da prekodrinski plagijatori i mitomani blate časno ime našeg kralja i kraljevske loze, Bošnjaci probudite se
- cyprus
#262 Re: Najbitniji Bosnjak
Pa živ bio, ne sjeci rečenice i ne trgaj iz konteksta... Napisao sam ovo:duh_sa_sjekirom wrote:Najprije pljuvanje:Pa onda lizanje:cyprus wrote: ali moram priznat da ne znam ni za jedan narod kome je uskraćeno ''pravo na ime''U prevodu, on najprije ne zna ni jedan narod kojem je bilo uskraćeno pravo na ime, a onda zna da Bošnjacima jeste bilo uskraćeno pravo na ime...cyprus wrote:Nisam ja nikad rekao da Bošnjacima nije bilo uskraćeno pravo da se tako zovu![]()
E, svaka ti čast, "inteligencijo"!
I onda takva osoba nešto palamudi o ograničenosti...
Dakle, zaista... Kojem je to još narodu ime i izjašnjavanje bilo onemogućeno (takvih naroda je naravno bilo i još uvijek ih ima), a da se onda to ime i zagubilo iz svijesti pripadnika tog naroda? Šta su radili Spaho, Pozderac, Bijedić i ostali, da li su oni tražili 'vraćanje' imena Bošnjaci? Da li se makar sa koljena na koljeno prenosila misao: sine iako nam ne daju da se tako izjašnjavamo, upamti - mi smo Bošnjaci i doći će dan kada ćemo se tako ponovo moći izjasniti? To obično rade narodi koji se ugnjetavaju na taj način, zašto to nisu radili bosanski muslimani? Možda zato što se prije 1993. godine i nisu baš identifikovali sa ovim nazivom?cyprus wrote:ali moram priznat da ne znam ni za jedan narod kome je uskraćeno ''pravo na ime'' pri čemu se to ime i izgubilo...
Naravno, ja ovim ne atakujem na pravo današnjih Bošnjaka da se nazivaju kako god hoće... Bošnjaci su narod ništa manje nego Srbi, Hrvati i svi ostali narodi svijeta i to im niko ne može osporiti, kao što im ne može osporiti ni ime koje su odabrali... Ali kada se pokušavaju u prošlost projicirati nešto recentnije ideje, dozvolite da kažem da je riječ o mitomaniji...
PS A koliko je zapravo opravdan moj prvobitni komentar na ovoj temi, upravo pokazuje ovo pominjanje Kulina bana i kralja Tvrtka, uz trilemu da li su oni bili Bošnjaci, Srbi ili Hrvati?
Last edited by cyprus on 23/02/2013 00:26, edited 2 times in total.
- harač
#263 Re: Najbitniji Bosnjak
ako je alija vrhunac toga što je bošnjačka civilizacija izrodila za tih par hiljada godina onda je situacija gora nego što sam mislio

-
Haustorče
#264 Re: Najbitniji Bosnjak
Jesi ti čudan neki čojkcyprus wrote:Pa živ bio, ne sjeci rečenice i ne trgaj iz konteksta... Napisao sam ovo:duh_sa_sjekirom wrote:Najprije pljuvanje:Pa onda lizanje:cyprus wrote: ali moram priznat da ne znam ni za jedan narod kome je uskraćeno ''pravo na ime''U prevodu, on najprije ne zna ni jedan narod kojem je bilo uskraćeno pravo na ime, a onda zna da Bošnjacima jeste bilo uskraćeno pravo na ime...cyprus wrote:Nisam ja nikad rekao da Bošnjacima nije bilo uskraćeno pravo da se tako zovu![]()
E, svaka ti čast, "inteligencijo"!
I onda takva osoba nešto palamudi o ograničenosti...
Dakle, zaista... Kojem je to još narodu ime i izjašnjavanje bilo onemogućeno (takvih naroda je naravno bilo i još uvijek ih ima), a da se onda to ime i zagubilo iz svijesti pripadnika tog naroda? Šta su radili Spaho, Pozderac, Bijedić i ostali, da li su oni tražili 'vraćanje' imena Bošnjaci? Da li se makar sa koljena na koljeno prenosila misao: sine iako nam ne daju da se tako izjašnjavamo, upamti - mi smo Bošnjaci i doći će dan kada ćemo se tako ponovo moći izjasniti? To obično rade narodi koji se ugnjetavaju na taj način, zašto to nisu radili bosanski muslimani? Možda zato što se prije 1993. godine i nisu baš identifikovali sa ovim nazivom?cyprus wrote:ali moram priznat da ne znam ni za jedan narod kome je uskraćeno ''pravo na ime'' pri čemu se to ime i izgubilo...
Naravno, ja ovim ne atakujem na pravo današnjih Bošnjaka da se nazivaju kako god hoće... Bošnjaci su narod ništa manje nego Srbi, Hrvati i svi ostali narodi svijeta i to im niko ne može osporiti, kao što im ne može osporiti ni ime koje su odabrali... Ali kada se pokušavaju u prošlost projicirati nešto recentnije ideje, dozvolite da kažem da je riječ o mitomaniji...
PS A koliko je zapravo opravdan moj prvobitni komentar na ovoj temi, upravo pokazuje ovo pominjanje Kulina bana i kralja Tvrtka, uz trilemu da li su oni bili Bošnjaci, Srbi ili Hrvati?U kontekstu etničkih identiteta današnjice to izgleda besmisleno...
- harač
#265 Re: Najbitniji Bosnjak
that awkward moment kad ne znaš jel ovo prije parodija ili nije

-
taxi_driver32
#266 Re: Najbitniji Bosnjak
Prije lici na tragedijuharač wrote:that awkward moment kad ne znaš jel ovo prije parodija ili nije![]()
Saljem sa standa
- frontalni_kokuz
#267 Re: Najbitniji Bosnjak
kralj tvrtko nakon smrti srpskog cara urosa, se krunsao za kralja. To je mogao uciniti zbog toga sto se bosanski ban Prijezda prije toga orodio sa srpskom dinastijom Nemanjica. Tako je po toj liniji Tvrtkova baka Jelisaveta bila iz roda Nemanjica, sto je isppunilo uslov da uzme tu krunu i proglasi se kraljem Bosne. Isto tako mogao je uzeti i krunu neke druge drzave s kojom je bosanska dinastija bila u srodstvu. I na kraju tvrtko kaze da je isti predak bsnjaka i poljaka, tako da neki ovdje dzaba mlate praznu slamu.
evo ima ovaj historicar pa nek potvrdi ovo napisano
evo ima ovaj historicar pa nek potvrdi ovo napisano
-
mmaar
#268 Re: Najbitniji Bosnjak
Ako ostavimo srednjovjekovnu bosasnku drzavu po strani, najznacajnija licnost je sigurno Husein-kapetan Gradascevic koji je ustao protiv okuptora za reafirmaciju Bosnjastva, bosanskog jezika i autonomije. Njegov primjer nam danas mora biti vodilja ukoliko nam je uopste stalo samih do sebe, vpogotovo uzevsi u obzir to da se ovo doba ne razlikuje puno od Gradascevicevog. Izetbegovic svakako spada u negativne historijske licnosti, kao i dzukac Rizvanbegovic (mi danas jos uvijek placamo cijenu gladi i pohlepe tog bandita). Pored Husein-kapetana znacajna mjesta zauzimaju Bijedic i Hamdija Pozderac koji su ucinili jako mnogo na modernizaciji Bosne, ali obojicu su uklonii upravo zbog toga isti oni koji su pisali peticije da se izdajnik Izetbegovic pusti s robije gdje mu je i bilo mjesto.
Last edited by mmaar on 23/02/2013 09:12, edited 1 time in total.
- T-Rexx
#269 Re: Najbitniji Bosnjak
Zasto je Alija bio na robiji??mmaar wrote: izdajnik Izetbegovic pusti s robije gdje mu je i bilo mjesto.
Osim zato sto su se nasi komunisti htjeli ulizati velikosrpskim komunistima pa svoje ljude/muslimane slali na robiju umjesto da ih zastite. Srbima je bilo u cilju da pokazu kako medju muslimanima postoji fundamentalisticki element, i nasi izdajnici kokmunisti su potom nevine ljude bacili na robiju kako bi zadovoljili Beogradskog lava.
-
mmaar
#270 Re: Najbitniji Bosnjak
Pitaj one koji su potpisivali peticiju za njega i organizovali tribine podrske za osobodjenje te bande, pa ih posilije izvukli i podvalili nam ga pocetkom 90-ih, a onda pogledaj njihove domete i ulogu u propasti Bosne i ovog naroda. Hamdiju koji je bio svjestan ko su Mladi Musimani i za sto su ih proizveli, upropastise, a izetbegovica, tog anonimnog cinovnika postavise da odradi to sto je odradio. Rezutate imamo danas. Cak i ono 28% Bosne vise nije Bosna. Uporedi onda Hamdiju i ono sto je Bosna dobia dok ga nisu smaknuli. Glupom Bosnji je dovojno da se i Seselj ii Zlobrica Cosic, koji su izmedju ostalih i potpisnici peticije za osobodjenje te bande, pojavi u dzamiji i digne ruke, nafata par hodza koji ce stado ubijediti u kakvu ublehu, pa da od toga nista vise ne vide.T-Rexx wrote:Zasto je Alija bio na robiji??mmaar wrote: izdajnik Izetbegovic pusti s robije gdje mu je i bilo mjesto.
Osim zato sto su se nasi komunisti htjeli ulizati velikosrpskim komunistima pa svoje ljude/muslimane slali na robiju umjesto da ih zastite. Srbima je bilo u cilju da pokazu kako medju muslimanima postoji fundamentalisticki element, i nasi izdajnici kokmunisti su potom nevine ljude bacili na robiju kako bi zadovoljili Beogradskog lava.
- sinuhe
#271 Re: Najbitniji Bosnjak
Bosna sto je dobila za Jugoslavije dobila je nakon cistki u Zagrebu i Beogradu s pocetka 70-tih. Komunisti su tada jednostavno morali ojacati BiH kao tampon zonu izmedju Srbije i Hrvatske.
Nemaju Hamdija ni Dzemal s tim nikakve veze, jedino sto su kao vojnici partije bili tu.
Nemaju Hamdija ni Dzemal s tim nikakve veze, jedino sto su kao vojnici partije bili tu.
- Samir_01
#272 Re: Najbitniji Bosnjak
Znaci sa "Babom" na celu 90-ih bi bolje prosli?mmaar wrote:Pitaj one koji su potpisivali peticiju za njega i organizovali tribine podrske za osobodjenje te bande, pa ih posilije izvukli i podvalili nam ga pocetkom 90-ih, a onda pogledaj njihove domete i ulogu u propasti Bosne i ovog naroda. Hamdiju koji je bio svjestan ko su Mladi Musimani i za sto su ih proizveli, upropastise, a izetbegovica, tog anonimnog cinovnika postavise da odradi to sto je odradio. Rezutate imamo danas. Cak i ono 28% Bosne vise nije Bosna. Uporedi onda Hamdiju i ono sto je Bosna dobia dok ga nisu smaknuli. Glupom Bosnji je dovojno da se i Seselj ii Zlobrica Cosic, koji su izmedju ostalih i potpisnici peticije za osobodjenje te bande, pojavi u dzamiji i digne ruke, nafata par hodza koji ce stado ubijediti u kakvu ublehu, pa da od toga nista vise ne vide.T-Rexx wrote:Zasto je Alija bio na robiji??mmaar wrote: izdajnik Izetbegovic pusti s robije gdje mu je i bilo mjesto.
- T-Rexx
#273 Re: Najbitniji Bosnjak
Rat je pokazao ko je zaista na cijoj strani. Alija, kojeg su optuzili za fundamentalizam, je stao u goloruku odbranu drzave i branio je upravo od onih koji su ga strpali u zatvor i optuzili za fundamentalizam a to su velikosrbi. U toj borbi Alija se drzao civilizacijski i nikada se nikome nije svetio, dok su oni drugi zavrsili na smetljistu historije.mmaar wrote:
Pitaj one koji su potpisivali peticiju za njega i organizovali tribine podrske za osobodjenje te bande, pa ih posilije izvukli i podvalili nam ga pocetkom 90-ih, a onda pogledaj njihove domete i ulogu u propasti Bosne i ovog naroda. Hamdiju koji je bio svjestan ko su Mladi Musimani i za sto su ih proizveli, upropastise, a izetbegovica, tog anonimnog cinovnika postavise da odradi to sto je odradio. Rezutate imamo danas. Cak i ono 28% Bosne vise nije Bosna. Uporedi onda Hamdiju i ono sto je Bosna dobia dok ga nisu smaknuli. Glupom Bosnji je dovojno da se i Seselj ii Zlobrica Cosic, koji su izmedju ostalih i potpisnici peticije za osobodjenje te bande, pojavi u dzamiji i digne ruke, nafata par hodza koji ce stado ubijediti u kakvu ublehu, pa da od toga nista vise ne vide.
Zaista je fascinantno kako vrijeme poreda stvari tamo gdje im je mjesto. A i sam Alija je jednom rekao -sto jeste ostane, sto nije otpadne. Tako je otpala i velikosrpska-fasisticka montaza da su muslimani bili fundamentalisti.
I nisi mi odgovorio, zasto je Alija bio u zatvoru??
-
mmaar
#274 Re: Najbitniji Bosnjak
Isto ti je to, a "Babo" koji je dobio vecinsku podrsku bosnjackog naroda, najboji je dokaz bosnjacke politicke pronicljivosti.Samir_01 wrote:Znaci sa "Babom" na celu 90-ih bi bolje prosli?
- T-Rexx
#275 Re: Najbitniji Bosnjak
mmaar
Zasto je Alija bio u zatvoru??
Zasto je Alija bio u zatvoru??