Srbi - oprezno na popisu

Locked

Ovakvi pozivi od bilo kojih tipova ljudi imaju za rezultat

Manje ljudi koji će se izjasniti kao srbi
26
36%
Više ljudi koji će se izjasniti kao srbi
46
64%

Total votes: 72

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#251 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by PipiDugaDevetka »

Adriatic wrote:Krajnje je smiješno gledati kako Bošnjaštvo danas brane oni koji su do 1993. bili striktno protiv njega, želeći zadržati naziv Musliman (SDA i IZ napr.)
Da podsjetim zaboravne da je prvi inicijator vraćanja (ili uvođenja kako se kome sviđa) naziva Bošnjak, bio Adil Zulfikarpašić i da je tada naišao na žestok otpor Alije i kompanije.
Ali je na samom skupu 1993. nastupio dramatičan preokret nakon Tunjinog govora, pa su kasnije i protivnici Bošnjaštva prihvatili. Natupio je još dramatičniji preokret u ARBiH (To je za druge teme, recimo o stranci BPS).
The 51st State

#252 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by The 51st State »

Adriatic wrote:Krajnje je smiješno gledati kako Bošnjaštvo danas brane oni koji su do 1993. bili striktno protiv njega, želeći zadržati naziv Musliman (SDA i IZ napr.)
Da podsjetim zaboravne da je prvi inicijator vraćanja (ili uvođenja kako se kome sviđa) naziva Bošnjak, bio Adil Zulfikarpašić i da je tada naišao na žestok otpor Alije i kompanije.
hajd bolan pusti suplju, odgovori covjeku....
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#253 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by PipiDugaDevetka »

RVP wrote:
dufresne wrote:
RVP wrote:Uzmeš pasoš u ruke pa vidiš koje si nacionalnosti buahahah :run:
Imam dva pasosa... :-?

Zar meni takav komad papira odredjuje sta sam po nacionalnosti?
kad se ovdje opet zarati bježi u susjednu državu hahaha ja imam samo ovaj zeleni muslimanski ne mogu nigdje ! :zzzz:
Imaju gdje, u granicu između Srba i Hrvata = u Neretvu!
Last edited by PipiDugaDevetka on 15/02/2013 11:38, edited 1 time in total.
cyprus

#254 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by cyprus »

Jebo vas pasoš više... Evo gledam u njega i nigdje rubrika nacionalnost/nationality :-)
Halcyon

#255 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Halcyon »

Boli me dupe šta i Zulfikarpašić, a Boga mi i IZ i ostali misle o nazivu Bošnjak. Oni mi nit određuju ko sam i šta sam, nit mi je njihovo mišljenje po pitanju mog Bošnjaštva relevantno. To, uostalom, nije nikakav argument kontra Bošnjaka jer nas je bilo i na popisu 1991. godine, a tu smo već odavno.
varijabilni

#256 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by varijabilni »

neće se više od 3% stanovništa izjasniti kao "Bosanac". to je ista stvar kao sa glasanjem na prvim izborima kad su svi govorili da će glasati za Antu Markovića. rezultat znamo.
Adriatic

#257 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Adriatic »

The 51st State wrote:
Jesi li to pogriješio temu?
Adriatic

#258 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Adriatic »

Halcyon wrote:
Boli me dupe šta i Zulfikarpašić, a Boga mi i IZ i ostali misle o nazivu Bošnjak. Oni mi nit određuju ko sam i šta sam, nit mi je njihovo mišljenje po pitanju mog Bošnjaštva relevantno. To, uostalom, nije nikakav argument kontra Bošnjaka jer nas je bilo i na popisu 1991. godine, a tu smo već odavno.
Itekako su određivali.
Da su ti Alija i IZ odredili tada da ostaneš Musliman, i danas bi to bilo tako.
The 51st State

#259 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by The 51st State »

Adriatic wrote:
The 51st State wrote:
Jesi li to pogriješio temu?

Postby dufresne on 14/02/2013 23:42
Ja imam jedno pitanje,

U kojem periodu i ko je zvanicno dao naziv narodu BiH - "Bosanci"? Interesuje zvanicni pisani trag i dokument?

Ovo necu pitati, za termin "Bosnjak", posto dokaza ima i suvise!

Hvala
Halcyon

#260 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Halcyon »

Adriatic wrote:
Halcyon wrote:
Itekako su određivali.
Ne dopuštam da mi bilo ko određuje ko sam i šta sam. I, btw, nisam nikad bio Musliman. ;)

Odgovori sad čovjeku na pitanje. Pisani trag, dokument...
Adriatic

#261 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Adriatic »

Halcyon wrote:
Adriatic wrote:
Itekako su određivali.
Ne dopuštam da mi bilo ko određuje ko sam i šta sam. I, btw, nisam nikad bio Musliman. ;)

Odgovori sad čovjeku na pitanje. Pisani trag, dokument...
Hajd još jednom pročitaj šta sam napisao.
I ti i "čovjek"
I gdje sam ja to uopšte spomenuo Bosance?
dufresne

#262 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by dufresne »

cyprus wrote:Jebo vas pasoš više... Evo gledam u njega i nigdje rubrika nacionalnost/nationality :-)
Pa znam da nema, ali pustim dokle teorija moze da ide... :-D
dufresne

#263 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by dufresne »

Imam dva pasosa... :-?

Zar meni takav komad papira odredjuje sta sam po nacionalnosti?[/quote]

kad se ovdje opet zarati bježi u susjednu državu hahaha ja imam samo ovaj zeleni muslimanski ne mogu nigdje ! :zzzz:[/quote]
Imaju gdje, u granicu između Srba i Hrvata = u Neretvu![/quote]

Kad bi ti rekao koji mi je drugi pasos, nasmijao bih se... :lol:
dufresne

#264 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by dufresne »

I sto mi je zanimljivo, jos uvijek nisam dobio odgovor na pitanje o terminu "Bosanac"!.. :D
The 51st State

#265 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by The 51st State »

don džonson wrote:
dufresne wrote:I sto mi je zanimljivo, jos uvijek nisam dobio odgovor na pitanje o terminu "Bosanac"!.. :D
jesi ti čuo za arhaizme, izumrle riječi, koje su nestale evolucijom jezika i zamijenjene novim... jednostavno što je nekad označavao termin Bošnjak, to je vremenom "evoluiralo" u Bosanac i to je isto... međutim ovi što su prije 20ak godina izumili ove "Bošnjake" današnje su iz nekog razloga vratili taj naziv iz mrtvih, iz jasnih interesa, i taj naziv današnji ne označava sve stanovnike države kao nekada u Srednjem vijeku, nego sve stanovnike države koji nisu Srbi ni Hrvati :D eh et

EDIT: ne mogu da izguglam sliku, rječnik BOŠNJAČKOG jezika nekad iz turskog perioda, nedavno sam negdje vidio... jbg... uglavnom zašto se onda i jezik ne zove bošnjački... ne može bosanski jbg, Bosanci ne postoje, kako vas nije stid :D
joj mudanta pod bubrege, cak i ta lingvistcka teza ne stoji, ali u odbrani nedostatka mozga do kraja...
Damir_5

#266 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Damir_5 »

don džonson wrote:
dufresne wrote:I sto mi je zanimljivo, jos uvijek nisam dobio odgovor na pitanje o terminu "Bosanac"!.. :D
jesi ti čuo za arhaizme, izumrle riječi, koje su nestale evolucijom jezika i zamijenjene novim... jednostavno što je nekad označavao termin Bošnjak, to je vremenom "evoluiralo" u Bosanac i to je isto... međutim ovi što su prije 20ak godina izumili ove Bošnjake današnje su iz nekog razloga vratili taj naziv iz mrtvih, iz jasnih interesa, i taj naziv današnji ne označava sve stanovnike države kao nekada u Srednjem vijeku, nego sve stanovnike države koji nisu Srbi ni Hrvati :D eh et
Super, znaci evaluiralo. Nemoj reci da je evoluiralo u Bregovicevoj glavi, jer zaista to je cini mi se prvi pisani dokaz te "evolucije", ako mu Dusko Tomic nije pisao i to.

I kad je to kod tebe "evaluiralo" u Bosance, kad je Jugoslavija postala pokojna, rahmet je zlocinacku dusu, pa si se morao negdje prikaciti, jer se jugoslovenstvo vise ne pika? Ali cujem nesto da je i "jugoslovenstvo" na putu da evaluira u "regionalstvo".

Sto se tice Srednjeg vijeka, naravno tad su cak i oni malobrojni katolici bili Bosnjaci, par stoljeca kasnije su "evoluirali" u Hrvate. Onih trecih, prema Noelu M. tad skoro i nije bilo u Bosni.
Opetja033

#267 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Opetja033 »

don džonson wrote:s ovim zadnjim se slažem potpuno, to i jest to, Bošnjaci su tada predstavljali to što sad predstavljaju Bosanci, jezički fazon, drugo ime za istu stvar, sinonim... Ali danas je Bošnjak samo Bosanac koji nije ni pravoslavac ni katolik, u 95% slučajeva musliman ili ateista... ali znam mnogo katolika i pravoslavaca koji se smatraju Bosancima, a nijednog koji bi sebe nazvao Bošnjakom...

Kod mene nije evoluiralo, dovoljno je bilo pitat djedove, pradjedove, neki su bili rođeni i prije Prvog svjetskog rata i ljudi nikad nisu čuli za Bošnjake... a i dan danas stariji ljudi pojma nemaju za Bošnjake, i mogu se kladit u bilo šta da na popisu niko se tako ne bi izjasnio bez prethodnih konsultacija i ubjeđivanja, ono upiši Bošnjak i sl., niko faktičlki "ne zna" da je Bošnjak ni otkad to :D

samo je stvar u igri riječima, nekad su se daaaaavno Bosanci zvali Bošnjacima i sad bi ponovo da rekonstruiššu taj naziv, ko da je sramota bit Bosanac...ustvari ne sad, devedesete su davno prošle :D

Mislim, ne sporim ničije pravo da se izjasni ko Bošnjak, Trol, Opanak, Divljak... al ova propaganda i kampanja nema smisla... pustite ljude nek žive i nek se izjašnjavaju kako se oduvijek osjećaju... ne možeš Grku reć ti si Makedonac ako se oduvijek osjeća ko pripadnik grčkog naroda :D
Kakva namazana salonska propaganda. Termin "Bosanac" je uvijek i uvijek ce biti samo regionalna odrednica. E pazi sada, dakle ako je Bosanac evoluirao iz srednjovjekovnog Bosnjaka/Bosnjanina - to znaci da su i Bosnjaci/Bosnjani bili regionalna a ne etnicka odrednica. A to je upravo ono sto velikosrpski i velikohrvatski demagozi tvrde. Cilj velikosrpske i velikohrvatske ideologije i jeste bio uvijek da Bosnjaci budu regionalna odrednica poput Dalmatinca, Zagorca, Sumadijca, Hercegovca itd a Bosna privjesak Srbije/Hrvatske. Salonac, provaljen si. :wink:

Ne sporim nicije pravo da se izjasni kao "Bosanac", "Jugosloven", "Crveni Kmer", "Izdajnik", "Placenik", "MladoBosnas" - ali nemojte samo prodavati ljudima muda pod bubrege.

Bosanac moze postati nacionalna ili etnicka odrednica tek kada to postanu i Dalmatinci, Sumadinci, Hercegovci, Srbijanci, Krajisnici, Sandzaklije, Zagorci. To da ste, uvijek bili a naravno da ce te uvijek i biti: regionalna odrednica na istoj ravni sa gore navedenim.
BHCluster

#268 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by BHCluster »

cyprus wrote:Jebo vas pasoš više... Evo gledam u njega i nigdje rubrika nacionalnost/nationality :-)
Koje drzave pasos imas? Ako je Bosanskohercegovacki to je sa namjerom izostavljeno u biometriskom, prije toga su imali!

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Dozer

#269 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Dozer »

Zaista je fasscinantno koliko se danasnji Bosnjaci polomise da dokazu kako Bosanci ne postoje, ili su bar isto sto i Bosnjaci, a pti tome se povlace toliko nebulozni "dolazi" da je to za ne povjerovati... Nismo isto, niti cemo ikada biti. Bosanci smo po nacionalnosti i pripadnoscu domovini Bosni. Hercegovina se podrazumijeva, a sad necemo ulaziti u ne tako davnu istoriju i dodavanje Hercegovine imenu hiljadugodisnje Bosne.
A "dokazi" koji se povlace su da na popisu 91 nije bilo Bosanaca, ali jeste Bosnjaka. Istina je malo drugacija, a dovoljno je samo pogledati statistiku s tog popisa i vidjeti da je bilo i jednih i drugih, ali Bosanaca ipak malo vise - 0,2, za razliku od Bosnjaka kojih je bilo 0,02.
Traze se dokazi za postojanje Bosanaca, a istovremeno se tvrdi da istih o postojanju Bosnjaka ima nemilice, ali se, gle cuda, ne daje ni jedan. Pri tome se evolucijski procesi i liingvistika bacaju pod noge. Gdje li nestadose stari Bosnjani u u svemu tome...?
Tvrdi se da je Bosanac samo regionalna odrednica, isto kao i Srbijanac, a ljudi u sred Beograda za sebe ponosno tvrde da su nacionalni Srbijanci... Ali, dobro, ako je Bosanac samo teritorijalna odrednica, sta je onda Kinez, Amerikanac, Japanac, Spanac, Hrvat iz HR, Albanac, Grk, Rus, itd.itd.? Pretpostavljamo da su sve ovo, a u skladu s ovom teorijom koju brane zadrti B, H i S ovdje, sve samo regionalne odrednice? Da, djelimicno tacno jer svaka drzava i jeste istovremeno i regionalno i geografsko i teritorijalno odrediste, zar ne? Samim tim istovremeno pokazuje i dokazuje cemu i kome pripadaju gradjani te drzave.

E, u civilizovanom svijetu ta teritorijalna odredjenost i vezanost za neku drzavu se od 19v. naziva - nacionalnost.
A vi sad slobodno nastavite izmisljati 1001 razlog i dokaz o tome kako Bosanci nisu nacija nego, eto, regionalna odrednica. A onda samo pogledate koja zastava (jedina) se vijori ispred UN-a, cisto da se podsjetite, pa onda obrnite i to na neki svoj mlin.
hercegovac_pravi

#270 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by hercegovac_pravi »

Dozer wrote:Zaista je fasscinantno koliko se danasnji Bosnjaci polomise da dokazu kako Bosanci ne postoje, ili su bar isto sto i Bosnjaci, a pti tome se povlace toliko nebulozni "dolazi" da je to za ne povjerovati... Nismo isto, niti cemo ikada biti. Bosanci smo po nacionalnosti i pripadnoscu domovini Bosni. Hercegovina se podrazumijeva, a sad necemo ulaziti u ne tako davnu istoriju i dodavanje Hercegovine imenu hiljadugodisnje Bosne.
A "dokazi" koji se povlace su da na popisu 91 nije bilo Bosanaca, ali jeste Bosnjaka. Istina je malo drugacija, a dovoljno je samo pogledati statistiku s tog popisa i vidjeti da je bilo i jednih i drugih, ali Bosanaca ipak malo vise - 0,2, za razliku od Bosnjaka kojih je bilo 0,02.
Traze se dokazi za postojanje Bosanaca, a istovremeno se tvrdi da istih o postojanju Bosnjaka ima nemilice, ali se, gle cuda, ne daje ni jedan. Pri tome se evolucijski procesi i liingvistika bacaju pod noge. Gdje li nestadose stari Bosnjani u u svemu tome...?
Tvrdi se da je Bosanac samo regionalna odrednica, isto kao i Srbijanac, a ljudi u sred Beograda za sebe ponosno tvrde da su nacionalni Srbijanci... Ali, dobro, ako je Bosanac samo teritorijalna odrednica, sta je onda Kinez, Amerikanac, Japanac, Spanac, Hrvat iz HR, Albanac, Grk, Rus, itd.itd.? Pretpostavljamo da su sve ovo, a u skladu s ovom teorijom koju brane zadrti B, H i S ovdje, sve samo regionalne odrednice? Da, djelimicno tacno jer svaka drzava i jeste istovremeno i regionalno i geografsko i teritorijalno odrediste, zar ne? Samim tim istovremeno pokazuje i dokazuje cemu i kome pripadaju gradjani te drzave.

E, u civilizovanom svijetu ta teritorijalna odredjenost i vezanost za neku drzavu se od 19v. naziva - nacionalnost.
A vi sad slobodno nastavite izmisljati 1001 razlog i dokaz o tome kako Bosanci nisu nacija nego, eto, regionalna odrednica. A onda samo pogledate koja zastava (jedina) se vijori ispred UN-a, cisto da se podsjetite, pa onda obrnite i to na neki svoj mlin.
Bola Dozer vi ste stvarno sebi utuvili u glavu stvari koje se ne dešavaju. Shvati da te niko ne ubjeđuje u bilo šta dok se "Bosnaci" polomiše da objasne Bošnjacima da su oni ustvari Bosanci samo što to ne znaju..Stvarno besmisleno. Konstantno mješate postojanje naroda i nacija kao i postojanje nacionalnih država sa kombinacijom Ustavnog uređenja BiH kakvo je danas. Čemu tolika konfuzija?
I onda u toku konverzacije ispliva (kao na drugoj temi) da su najglasniji zagovarači Bosanstva nekadašnji Jugosloveni..čemu sve to? Izjasni se kako god poželiš. To ti niko ne može niti će osporiti. Ali opet ti kažem, čemu upiranje da se dokaže nepostojanje Bošnjaka?
AliceInChains

#271 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by AliceInChains »

Budite oprezni! Ako ovako dalje nastavite, ce se dokazati, da su i nacionalnosti *Srbin* i *Hrvat* u Bosni ustvari izmisljene. :mrgreen: Necemo valjda tako daleko :(

:sax: (Sa-x!)
CungaLunga

#272 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by CungaLunga »

don džonson wrote:nije propaganda uopšte nikakva, i stvarno ne želim dizati nikakve tenzije, osim kad mi živci popuste :D
stvarno želim normalnim razgovorom, kolko god to čudno zvučalo, neke stvari razjasniti, možda i ja nešto skontam, a i drugi koji imaju nedoumice, nekom zdravom diskusijom... ja pričam baš o tome, da samo u Bosni se pravi razlika između nacionalne, etničke pripadnosti... Da li se stanovnici SAD izjašnjavaju kao Englezi? ipak su doselili iz Engleske, tu su im korijeni? Ne, nego su Amerikanci... i ako Englez dođe u Amseriku ko turista, ovi Amerikanci kažu evo došo Englez, a niko mu neće reć pa i ti si Englez :D
ja ne želim ubjeđivat nikog niti to mogu...

kakav ba salonac, niđe veze, al hajd ti to dokaži na forumu jednom... po svim "obilježjima" bi kao trebo bit neki "Bošnjak", ako ćemo gledat ime, prezime, istoriju, al ne ide mi se u te "novokomponovane" torove, ono čuj Bošnjak, ne mogu se ni zamislit cijeli život da me neko smatra tim :D
Nazivaš e-novine fašističkim, krivo ti je zbog naziva republika Šumska,
Salonac na kvadrat.
OpusDei

#273 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by OpusDei »

^^Zajeb'o se covjek. Jos je govorio o "fasisti Lukovicu", o "nama u Federaciji". Samo poslije je skontao da je bio previse direktan i da mora malo suptilnije u buducnosti.
Yamcha

#274 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by Yamcha »

don džonson wrote:nije propaganda uopšte nikakva, i stvarno ne želim dizati nikakve tenzije, osim kad mi živci popuste :D
stvarno želim normalnim razgovorom, kolko god to čudno zvučalo, neke stvari razjasniti, možda i ja nešto skontam, a i drugi koji imaju nedoumice, nekom zdravom diskusijom... ja pričam baš o tome, da samo u Bosni se pravi razlika između nacionalne, etničke pripadnosti... Da li se stanovnici SAD izjašnjavaju kao Englezi? ipak su doselili iz Engleske, tu su im korijeni? Ne, nego su Amerikanci... i ako Englez dođe u Amseriku ko turista, ovi Amerikanci kažu evo došo Englez, a niko mu neće reć pa i ti si Englez :D
ja ne želim ubjeđivat nikog niti to mogu...

kakav ba salonac, niđe veze, al hajd ti to dokaži na forumu jednom... po svim "obilježjima" bi kao trebo bit neki "Bošnjak", ako ćemo gledat ime, prezime, istoriju, al ne ide mi se u te "novokomponovane" torove, ono čuj Bošnjak, ne mogu se ni zamislit cijeli život da me neko smatra tim :D
Evo ti primjer Irana. Naravno da su svi stanovnici Irana Iranci, ali zasto se dijele na perzijance, Azere, Kurde, Turkmene ili Arape? I ne moras ici tako daleko, evo ti Belgije
dufresne

#275 Re: Srbi - oprezno na popisu

Post by dufresne »

don džonson wrote:
jesi ti čuo za arhaizme, izumrle riječi, koje su nestale evolucijom jezika i zamijenjene novim... jednostavno što je nekad označavao termin Bošnjak, to je vremenom "evoluiralo" u Bosanac i to je isto... međutim ovi što su prije 20ak godina izumili ove "Bošnjake" današnje su iz nekog razloga vratili taj naziv iz mrtvih, iz jasnih interesa, i taj naziv današnji ne označava sve stanovnike države kao nekada u Srednjem vijeku, nego sve stanovnike države koji nisu Srbi ni Hrvati :D eh et

EDIT: ne mogu da izguglam sliku, rječnik BOŠNJAČKOG jezika nekad iz turskog perioda, nedavno sam negdje vidio... jbg... uglavnom zašto se onda i jezik ne zove bošnjački... ne može bosanski jbg, Bosanci ne postoje, kako vas nije stid :D
U kojem periodu (otprilike) i pod kojim uticajem, je se naziv naroda Bosnjak evoluirao u Bosanac...? Treba mi pisani dokaz...

Ja znam za evoluciju imena srednjovjekovnog iz "Bosnjanin" u "Bosnjak"

Kao sto je bilo "Horvat" u "Hrvat"
Kaos to je bilo "Serbelj" u "Srbin"

Eh sad me interesuje, kad smo mi dodatno evoluirali za jos jedan stepen?
Locked