KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SaMaster

#251 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by SaMaster »

%tacno* wrote:
anonimus0007 wrote:
%tacno* wrote: :-) :-)

razlika je drasticna...pocev od pripreme ogreva (kupovina drveta i uglja, sjecenje, cijepanje, susenje, unosenje, skladistenje...), odrzavanje sistema (lozenje najmanje 2 puta na dan a prije toga ciscenje uz veliku kolicinu pepela i prasine, pa ubacivanje potpale i na kraju skoro pa nista ne mozes kontrolisati).

druga stvar, kada osjetis da ti je toplo i nema potrebe za produzenim grijanjem, pec jednostavno iskljucis i ona vise nista ne koristi a ovu na cvrsto gorivo ne mozes. izgorjet ce ono sto je u njoj pa trebalo ti ili ne.

p.s. o da, i ove na pelet treba cistiti ali zamisli da je otpada od 2-5% :-) i sve stane u jedan usisivac a to radis jednom sedmicno. :D
ne pričaj o onome što ne znaš. posjeti nekoga ko ima izveden sistem sa akumulacijskim spremnikom pa ga pitaj koliko puta dnevno loži, može li isključiti grijanje, te morali ogrjev goriti u havu ako nema potrebe za grijanje a vatra je naložena. :thumbup:
valjas nebuloze. stariji sam od tebe, isprobao sam sve vrste grijanja osim plina, struka mi je to...
ti da izvadis njega i onda se jos vise uvaljujes. jedan promil a mozda ni toliko ljudi ima akumulacijske spremnike ili bojlere tako da to nemoze biti neko mjerilo. druga stvar, i kod akumulacijskih spremnika ne mozes loziti jednom na dan ako je vani dobar minus. treca stvar, onaj ko bi isao na akumulacijski spremnik a lozio drvo i ugalj, u startu pravi gresku. uloziti dodatne pare i ponovo radno odijelo da ocistis pec i ponovo je nalozis. moze i to ali je neuporedivo sa grijanjem na automatiku.
sto se tice iskoristivosti, pelet ima do 95% iskoristivost (pepela vrlo malo nakon sagorijevanja) dok kod drveta i uglja taj procenat je do 60%.

Peci na cvrsto gorivo su najisplativije (najjeftinije) kako peci tako i ogrjev. To stoji ali ja govorim da ne zelim da budem sluga kotlu a ko voli nek izvoli.
Sto se tice ovih kotlova na pelet, skoro svi imaju mogucnost prebacivanja na drvo pa su cak i automatiku prilagodili tom ogrjevu. Sve je pod garancijom i serviseri uvijek pri ruci. Do sada su bezbroj puta dolazili i nikada nisu nista naplatili osim ako im ja nesto dam.

Lozio sam i znam sta je to. Imao na struju, preskupo. Na naftu od 1997 god do 2003. nafta poskupjela i ja izbacio tako da ovaj sistem sa peletom je nesto izmedju svega toga

Toliko o kvaliteti i tvom (ne)znanju. Dolazili da popiju kaficu ;-) Expert!
anonimus0007

#252 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by anonimus0007 »

SaMaster wrote:
VladaFBiH wrote:
SaMaster wrote: Jasno se vidi da nemas pojma o cemu pricas... Jednostavno drvo ti ne treba, osim za potpalu. Kupis potpalu a ne drva( Sve vec upakovano gotovo - zamisli). Cak i drva ako hoces imas iscjepana. Pelet moras isto unositi/slagati kao i ugalj. Loziti dva i vise puta moras samo u snovima. Ja lozim jednom a to je ujutro u 9 sati i to je sasvim dovoljno dok ne krenem spavati... Sta zelis kontrolisati? Sad nam samo reci da u 14.00 stavis temp 21, zatim je u 16.00 smanjis na 20 a onda u 20.00 stavis na 23...Of skroz!

Ciscenje stoji, ali sasvim vrlo jednostavno...
jarane, jesil' ti jedan o onih sto im je vazda toplo kuci a kad dodjes kod njih imaju priglavke na nogama i hodaju u debelim džemperima (pa i jaknama) a u sobama na termometru max 15c i to kad tek naloze... cuj jednom dnevno naloziti i to u 9... btw. pogledaj malo po forumu jer je neko postavio temu o energetskoj efikasnosti energenata http://www.klix.ba/forum/uporedne-cijen ... 09027.html gdje se vidi da je cijena tu negdje a o komforu da ne pricam...
@ %tacno*, VladaFBIH

Koliko ste vi samo neupuceni to je cudo jedno! Ja govorim iz iskustva a Vas dvojica cula/kazala/procitao...Opet ti kazem da lozim jednom, konkretno ovu zimu. Pec je 45Kw Tom Stadler. Napunis punu i zavrsio si za cijeli dan. Pogledaj za ovakvu pec koliko stane uglja u nju pa mozda promijenis misljenje. A posto nemas pojma o cemu pricas(%tacno*) onda sam siguran da ti ionako zans samo za peci 18, 22 i 25 Kw.
Sto se tice priglavki i toplote prijatelju, ja i ne znam sta su priglavke. Mozda ih ti koristis ili opet cula/kazala/majstor reko...Moja sobna temp je 23/24 i meni je sasvim dovoljno, i vise od toga...

A vezano za ovu temu i clanak sto si ostavio link, neko je prije sve objasnio.
moguće, ali onda imaš katrana u kotlu ko u priči. :D i nije Tom Stadler, nego valjda Tam Stadler. :D
preporučujem ugradnju spremnika. ako ti nije jasno pitaj, mogu prenjeti iskustva iz prve ruke.
Last edited by anonimus0007 on 15/03/2013 10:11, edited 2 times in total.
SaMaster

#253 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by SaMaster »

Da Tam, moja fula ;-)

Ali nije bitno koliko ima katrana nego suplaj prica da se ne moze....
radiostar

#254 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by radiostar »

fetic wrote:Nisam neki majstorcina,ali upravo iz razloga da me neko ne bi zezno upoznat sa cijenama jer i ja imam u planu da opremam potkrovlje!
Kvadrat stiropora od 3 cm namjenjenog za pod je 3,70 KM,a ako hoces da stavljas fasadni onda je 2,7 KM!

E sada neznam sta su ti majstori rekli,kolika ti je razlika u visini,odnosno kolika ti treba ukupna visina?

Npr.,ako ti je ukupna potrebna visina 10 cm,moze ici stiropor od 3 cm i 7 cm estriha,kubik pijeska za estrih 37,50 KM i ako imas 100 kvadrata potrebno ti je negdje oko 5 kubika!
E evo ti sada neka rekapitulacija:
- 100 m2 stiropora od 3cm = 100x3,7 = 370,00 KM
- 5 kubika pijeska = 5x37,50 = 187,50 KM
- cement 6KM vreca od 25 kg = cca 150 KM
-filc,ne planirani troskovi = 200,00 KM
Ukupno 700 KM!

Tvoji majstori po kvadratu sa svime kostaju 17 KM,17x100=1700,00 KM!

Po meni je skupo,savjet da se raspitas na vise strana!
malo si cementa uracunao, racunaj minimalno 260 kg cementa na m3 ako ce ici preko TI

znaci 5x260=1300 kg a ne 625 kg kako si ti naveo

dalje, ako se radi glazura debljine 7 cm za 100 kvadrata povrsine (dakle bez pregradnih zidova) onda ti treba 7 m3 (0,07 m' x 100 m2 = 7 m3) estriha. da bi dobio 1 m3 estriha treba ti 1,01 m3 pijeska, sto hoce reci da ti treba 7 m3
mO k3

#255 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by mO k3 »

@ radiostar pa jeli realna cijena 17 KM po kvadratu sa rukama i materijalom i sada manje jer ne kupuje stiropor
amirs25

#256 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by amirs25 »

cijena od 17 KM ,je vise nego dobra ali sa njihovim materijalom ukljucujuci i stiropor 3-5 cm i 5 cm estriha deblje ti nije potrebno .. pozdrav
mO k3

#257 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by mO k3 »

amirs25 wrote:cijena od 17 KM ,je vise nego dobra ali sa njihovim materijalom ukljucujuci i stiropor 3-5 cm i 5 cm estriha deblje ti nije potrebno .. pozdrav
Hvala :) samo sto mi neće biti potreban stiropor za 100 kvadrata ... Koliko može tu cijenu da smanji
radiostar

#258 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by radiostar »

Ženski Dr.Med wrote:@ radiostar pa jeli realna cijena 17 KM po kvadratu sa rukama i materijalom i sada manje jer ne kupuje stiropor

izvini, nisam uopste u toku, samo sam vidio analizu pa reko da malo pripomognem u kalkulaciji

znas li koju visinu trebas postici, tj. koja ti ukupna visina podne podloge? (od betonske povrsine do povrsine za postavljanje podne obloge)

i na koju povrsinu postavljas stiropor?

p.s. cijene prema ebau za estrih debljine 5 cm, sa armaturnom mrezom i obodnim stiroporom (za plivajuci estrih) d=2 cm se krecu od 18 KM do 30 KM (rad+materijal) - iako moram reci da mi je opsi na ebau nejasan, ako je plivajuci estrih mora imati i izolaciju s donje strane sto ovdje u kalkulaciji nije navedeno...
mO k3

#259 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by mO k3 »

radiostar wrote:
Ženski Dr.Med wrote:@ radiostar pa jeli realna cijena 17 KM po kvadratu sa rukama i materijalom i sada manje jer ne kupuje stiropor

izvini, nisam uopste u toku, samo sam vidio analizu pa reko da malo pripomognem u kalkulaciji

znas li koju visinu trebas postici, tj. koja ti ukupna visina podne podloge? (od betonske povrsine do povrsine za postavljanje podne obloge)

i na koju povrsinu postavljas stiropor?

p.s. cijene prema ebau za estrih debljine 5 cm, sa armaturnom mrezom i obodnim stiroporom (za plivajuci estrih) d=2 cm se krecu od 18 KM do 30 KM (rad+materijal) - iako moram reci da mi je opsi na ebau nejasan, ako je plivajuci estrih mora imati i izolaciju s donje strane sto ovdje u kalkulaciji nije navedeno...
10 ili 12 cm visina ,čovjek mi je poslao predračun za grijanje i u njemu stoji stiropor sa popustom 100 kvadrata oko 1070 KM sada koja je visina neznam piše nešto 45 cl mada mislim da neto visina i na to ide 5 cm estriha
mO k3

#260 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by mO k3 »

Prvi sprat 100 kvadrata i drugo toliko otprilike
likce

#261 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by likce »

radiostar wrote:
fetic wrote:Nisam neki majstorcina,ali upravo iz razloga da me neko ne bi zezno upoznat sa cijenama jer i ja imam u planu da opremam potkrovlje!
Kvadrat stiropora od 3 cm namjenjenog za pod je 3,70 KM,a ako hoces da stavljas fasadni onda je 2,7 KM!

E sada neznam sta su ti majstori rekli,kolika ti je razlika u visini,odnosno kolika ti treba ukupna visina?

Npr.,ako ti je ukupna potrebna visina 10 cm,moze ici stiropor od 3 cm i 7 cm estriha,kubik pijeska za estrih 37,50 KM i ako imas 100 kvadrata potrebno ti je negdje oko 5 kubika!
E evo ti sada neka rekapitulacija:
- 100 m2 stiropora od 3cm = 100x3,7 = 370,00 KM
- 5 kubika pijeska = 5x37,50 = 187,50 KM
- cement 6KM vreca od 25 kg = cca 150 KM
-filc,ne planirani troskovi = 200,00 KM
Ukupno 700 KM!

Tvoji majstori po kvadratu sa svime kostaju 17 KM,17x100=1700,00 KM!

Po meni je skupo,savjet da se raspitas na vise strana!
malo si cementa uracunao, racunaj minimalno 260 kg cementa na m3 ako ce ici preko TI

dalje, ako se radi glazura debljine 7 cm za 100 kvadrata povrsine (dakle bez pregradnih zidova) onda ti treba 7 m3 (0,07 m' x 100 m2 = 7 m3) estriha. da bi dobio 1 m3 estriha treba ti 1,01 m3 pijeska, sto hoce reci da ti treba 7 m3
OK,dodaj na ovo sve jos 200 markica i to je 900,znaci ruke 800 KM!Meni se opet cini skupo,ali to je samo meni jer meni nije mrsko nakon osam sati posla da dodem kuci i opet radim na kuci po 3,4,5 sati!Ima ljudi koji nece,nemogu od obaveza ili sta ja znam pa nemaju izbora nego da plate!Ja se vodim da je moja kuca pa i ako zajebem nesto moje je,mada dosad nisam nista zezno!Jedino sto nism radio na kuci i sto necu da radim je struja i voda!Ovo ostalo moze!

@Zenski dr.Med,izracunaj kvadraturu,koliko je planirano stiropora!Pomnozi to sa cijenom i to je to!Ako ti je planirano 100 m2 stiropora od 3 cm onda ides u minus 370 KM,ako je planirana petica stiropor onda ides vise!

Edit,evo radiostar je da bolji i potpuniji odgovor,lijepo je imati ovakvih ljudi na temi! :thumbup:
amirs25

#262 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by amirs25 »

Ženski Dr.Med wrote:
amirs25 wrote:cijena od 17 KM ,je vise nego dobra ali sa njihovim materijalom ukljucujuci i stiropor 3-5 cm i 5 cm estriha deblje ti nije potrebno .. pozdrav
Hvala :) samo sto mi neće biti potreban stiropor za 100 kvadrata ... Koliko može tu cijenu da smanji
pa zavisno koji je stiropor uracunao u cijenu od 17 KM sigurno nije stiropor za podno grijanje je je on dosta skup mislim da ce vam smanjiti 3-4 KM , a ako imate vremena uradite pripremu sami poredate stiropor koji vec imate i najlon preko,dilatacijsku traku uz zidove , kupite 6m3 pjeska i 50 vreca cjementa od 25kg i sa izvodjacem vidte samo da izvucu estrih od 5 cm debljine mislim da nije vise od 5 KM po m2 da izvucu glazuru . Kolicina pjeska i cimenta je je za 100 m2 i da AB ploca neodstupa vise od 2 cm . Ako radite i prizemlje morate uraditi i hidroizolaciju prije stavljanja stiropora, koja kosta hladni katran plus bitumen lepenka ca. 400 KM +200-300 KM za ruke znaci ca. 700 KM hidroizolacija u prizemlju.
anonimus0007

#263 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by anonimus0007 »

Ženski Dr.Med wrote:Prvi sprat 100 kvadrata i drugo toliko otprilike
misliš li na smanjivanje buke ovima ispod tebe, ili ti je svejedno što će čuti svaki tvoj korak?
radiostar

#264 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by radiostar »

fetic wrote:
radiostar wrote: malo si cementa uracunao, racunaj minimalno 260 kg cementa na m3 ako ce ici preko TI

OK,dodaj na ovo sve jos 200 markica i to je 900,znaci ruke 800 KM!Meni se opet cini skupo,ali to je samo meni jer meni nije mrsko nakon osam sati posla da dodem kuci i opet radim na kuci po 3,4,5 sati!Ima ljudi koji nece,nemogu od obaveza ili sta ja znam pa nemaju izbora nego da plate!Ja se vodim da je moja kuca pa i ako zajebem nesto moje je,mada dosad nisam nista zezno!Jedino sto nism radio na kuci i sto necu da radim je struja i voda!Ovo ostalo moze!

@Zenski dr.Med,izracunaj kvadraturu,koliko je planirano stiropora!Pomnozi to sa cijenom i to je to!Ako ti je planirano 100 m2 stiropora od 3 cm onda ides u minus 370 KM,ako je planirana petica stiropor onda ides vise!

Edit,evo radiostar je da bolji i potpuniji odgovor,lijepo je imati ovakvih ljudi na temi! :thumbup:

druze, nemoj me pogresno shvatiti, samo pokusavam pripomoci.

sve cijene koje navodimo su cijene u radnji. taj sav materijal treba i dovesti do radilista, 7 m3 pijeska, skoro tona i po cementa, to su dvije ture kamionom, sto je opet jedno 100 KM, dalje, kad vec analiziramo cijenu, tu treba uzeti u obzir i istovar kamiona pa doprema materijala na radiliste (ako se ne moze skroz do njega kamionom prici), na sve to ide vrijeme koje u sustini nije efektivno vrijeme za izradu estriha. ljudi su placeni po satu. naravno, treba isto tako uzetiu obzir i da izvodjac najvjerovatnije ima rabat-popust kod svojih dobavljaca.

ali ovdje se vise ne radi o materijalu nego o cijeni rada. tesko je o tome diskutovati, jer u sustini radi se o vrednovanju. npr. konkretno za navedeni estrih tj. kako se strucno zove cementna kosuljica, po normativu i standardu za gradjevinarstvo za ugradnju 1 m2 cementne kosuljice debljine 3 cm gletovane do crnog sjaja potrebno je 1,3 sata.

e sad, pitanje je koliko kome vrijedi njegov sat rada.
amirs25

#265 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by amirs25 »

i jos nesto visinu estriha ti diktiraju visina krila ulazni i balkonskih vrata te visina prvog i zadnjeg gazista stepenica za sprat , kad se sve oblozi keramikom , drvetom , laminatom ili parketom, zavisi cim ste planirali oblagati podove i stepeniste visina gazista ne bi smjela prelaziti 19 cm,sto opet zavisi kako su odradjene stepenice naravno ako su uradjene, i da bude min. 2-3 cm lufta izmedju npr.laminata i krila vrata ...
madner

#266 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by madner »

SaMaster wrote:
VladaFBiH wrote:
SaMaster wrote: Jasno se vidi da nemas pojma o cemu pricas... Jednostavno drvo ti ne treba, osim za potpalu. Kupis potpalu a ne drva( Sve vec upakovano gotovo - zamisli). Cak i drva ako hoces imas iscjepana. Pelet moras isto unositi/slagati kao i ugalj. Loziti dva i vise puta moras samo u snovima. Ja lozim jednom a to je ujutro u 9 sati i to je sasvim dovoljno dok ne krenem spavati... Sta zelis kontrolisati? Sad nam samo reci da u 14.00 stavis temp 21, zatim je u 16.00 smanjis na 20 a onda u 20.00 stavis na 23...Of skroz!

Ciscenje stoji, ali sasvim vrlo jednostavno...
jarane, jesil' ti jedan o onih sto im je vazda toplo kuci a kad dodjes kod njih imaju priglavke na nogama i hodaju u debelim džemperima (pa i jaknama) a u sobama na termometru max 15c i to kad tek naloze... cuj jednom dnevno naloziti i to u 9... btw. pogledaj malo po forumu jer je neko postavio temu o energetskoj efikasnosti energenata http://www.klix.ba/forum/uporedne-cijen ... 09027.html gdje se vidi da je cijena tu negdje a o komforu da ne pricam...
@ %tacno*, VladaFBIH

Koliko ste vi samo neupuceni to je cudo jedno! Ja govorim iz iskustva a Vas dvojica cula/kazala/procitao...Opet ti kazem da lozim jednom, konkretno ovu zimu. Pec je 45Kw Tom Stadler. Napunis punu i zavrsio si za cijeli dan. Pogledaj za ovakvu pec koliko stane uglja u nju pa mozda promijenis misljenje. A posto nemas pojma o cemu pricas(%tacno*) onda sam siguran da ti ionako zans samo za peci 18, 22 i 25 Kw.
Sto se tice priglavki i toplote prijatelju, ja i ne znam sta su priglavke. Mozda ih ti koristis ili opet cula/kazala/majstor reko...Moja sobna temp je 23/24 i meni je sasvim dovoljno, i vise od toga...

A vezano za ovu temu i clanak sto si ostavio link, neko je prije sve objasnio.
Isto, no sve zavisi od kvalitete uglja :x
anonimus0007

#267 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by anonimus0007 »

u tom slučaju obojica imate velike gubitke,tj malu iskoristivost kotla 60% a možda i niže, i još k tomu katrana za izvoz. baška što trujete sve u prečniku od 500m :D

jesu li u pitanju kotlovi sa gornjim ili donjim sagorjevanjem?
lovacs

#268 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by lovacs »

anonimus0007 wrote:u tom slučaju obojica imate velike gubitke,tj malu iskoristivost kotla 60% a možda i niže, i još k tomu katrana za izvoz. baška što trujete sve u prečniku od 500m :D

ma kod nas je narod cudan. ljudi mu izracunaju koja mu je dimenzija kotla potrebna a on opet doda viska. kazu mu dosta ti je 25kw a on stavi 35kw jer je skuplji samo za 100km pa ko biva od viska glava ne boli ali uvome slucaju bas moze da zaboli glava od viska. kotao na ugalj i drva se isplati samo kad radi na max i tacka.
anonimus0007

#269 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by anonimus0007 »

lovacs wrote:
anonimus0007 wrote:u tom slučaju obojica imate velike gubitke,tj malu iskoristivost kotla 60% a možda i niže, i još k tomu katrana za izvoz. baška što trujete sve u prečniku od 500m :D

ma kod nas je narod cudan. ljudi mu izracunaju koja mu je dimenzija kotla potrebna a on opet doda viska. kazu mu dosta ti je 25kw a on stavi 35kw jer je skuplji samo za 100km pa ko biva od viska glava ne boli ali uvome slucaju bas moze da zaboli glava od viska. kotao na ugalj i drva se isplati samo kad radi na max i tacka.
taman tako, zato se i ugrađuju akumulacijski spremnici.
madner

#270 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by madner »

Donji.

S tim da je moj 75 kw.
anonimus0007

#271 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by anonimus0007 »

koji kotao?
likce

#272 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by likce »

Vidim ima nas dosta pa da pitam!

Radim potkrovlje,prvo treba da dignem crijep i letve,pa da idem po nekom standardu jer kada se kuca pravila bilo je samo da se pokrije!Imam tri pitanja:

1. kada dignem sve sa krova,znaci ostaju samo rogovi,planirao sam da pokujem dasku na grede,stavim paropropusnu foliju,vertikalnu pa horizontalnu letvu i vratim crijep! Sada me interesuje da ima potrebe da dasku pokivam jednu do druge odnosno da li smijem ostavljati razmak izmedu dasaka nekih 1 ili 2 ili 3 cm i hoce li to imati neki negativan ucinak?

2. pretpostavimo da sam zavrsio broj jedan,idemo unutra na izolaciju! Koja je razlika izmedu staklene i kamene vune,kao prvo po efikasnosti,to me najvise interesuje!Negdje sam citao da je staklena cak i zabranjena,znam da je zafrkano raditi sa njom ali je 40 do 50 % jeftinija od kamene i to me najvise privlaci,nema veze sto cu se napatiti pilikom postavljanja!Znaci samo me interesuje,recimo na 10 ili 20 cm jedne i druge razlika u izolaciji?

3. pretpostavimo da sam zavrsio oba prethodna koraka!Hocu da radim plafon,da li rigips ploce ili stiropor?Pitam iz razloga sto ne volim rigips pa sam planirao stiropor!Pokujem daske i sa unutrasnje strane,lijepim citavu tablu ljepilom,zalijepim tiplujem i to je to!Po meni dobijam dodatnu izolaciju!Moje pitanje je da li ce se u tom slucaju stvarati kondez u kuci,znaci samo je plafon i kosine u pitanju, ne zidovi nih cu malterisati?!
lovacs

#273 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by lovacs »

fetic wrote:Vidim ima nas dosta pa da pitam!

Radim potkrovlje,prvo treba da dignem crijep i letve,pa da idem po nekom standardu jer kada se kuca pravila bilo je samo da se pokrije!Imam tri pitanja:

1. kada dignem sve sa krova,znaci ostaju samo rogovi,planirao sam da pokujem dasku na grede,stavim paropropusnu foliju,vertikalnu pa horizontalnu letvu i vratim crijep! Sada me interesuje da ima potrebe da dasku pokivam jednu do druge odnosno da li smijem ostavljati razmak izmedu dasaka nekih 1 ili 2 ili 3 cm i hoce li to imati neki negativan ucinak?

2. pretpostavimo da sam zavrsio broj jedan,idemo unutra na izolaciju! Koja je razlika izmedu staklene i kamene vune,kao prvo po efikasnosti,to me najvise interesuje!Negdje sam citao da je staklena cak i zabranjena,znam da je zafrkano raditi sa njom ali je 40 do 50 % jeftinija od kamene i to me najvise privlaci,nema veze sto cu se napatiti pilikom postavljanja!Znaci samo me interesuje,recimo na 10 ili 20 cm jedne i druge razlika u izolaciji?

3. pretpostavimo da sam zavrsio oba prethodna koraka!Hocu da radim plafon,da li rigips ploce ili stiropor?Pitam iz razloga sto ne volim rigips pa sam planirao stiropor!Pokujem daske i sa unutrasnje strane,lijepim citavu tablu ljepilom,zalijepim tiplujem i to je to!Po meni dobijam dodatnu izolaciju!Moje pitanje je da li ce se u tom slucaju stvarati kondez u kuci,znaci samo je plafon i kosine u pitanju, ne zidovi nih cu malterisati?!
1. mozes da nikako ne stavljas daske tako da ostavis razmak nije nikakav problem
2. stakle i kamena imaju ista svojstva sto se tice izolacije jedino je kamena otpornija na visoke temperature a staklena nije. mislim jedna na 200 a druga na 400-500. a to da su kancerogene to nije istina. jedino je nezgodna ali citaj pod 3.
3. nikad nisam cuo da neko umjesto rigipsa stavlja stiropor ali kod nas moze sve. ako radis sa rigipsom kad stavis letve za rigips izmedju njih mozes staviti staklenu vunu da pojacas izolaciju dodatno a ne moras. neki stavljaju stiropor ali to je nebuloza jer je visoka opasnost od pozara tako da se nigdje u svijetu ne stavlja stiropor. jako opasno a kod nas raja stavi kamenu vunu koja je otvporna na vatru i preko toga stiropor znaci dzaba je stavljo kamenu vunu. kad stavis te letve i izmedju staklenu/kamenu vunu po tome obavezno ide najlon ili ti ga paroNEpropusna folija. i posto si stavio taj najlon onda sva ova prica kancerogeno prasina itd pada u vodu jer izolacija nikakvog dodira vise nema sa unutrasnjoscu. Sve to kad fino upakujes ususkas i svaku mogucu rupicu zaljepis trakom na to ide rigips ili taj stiropor. najbitnije u svemu ovome je da stavis ovaj najlon jer kad njega ne stavis sav vlazan zrak ode u izolaciju i sto je jos gore ode na daske i sve to fino struhne nakon 5 godina. malo proguglaj ima fino sema kako se to pravi. evo ima ovdje http://www.obi.ba/ba/svijet_ideja/gradn ... index.html. obrati paznju koliko se racuna vodi o ovome najlonu da se dobro zatvori da ti sutra nebi izlazilia prasina staklene ili kamene vune.
likce

#274 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by likce »

@lovacs,hvala na brzom dogvoru,pogotovo mi je drago zbog tvog odgovora za vunu,znaci posebnu paznju posvetiti najlonu sto ide ispod izolacije!A za rigips ili stiropor cu jos razmisliti!Hvala :thumbup: :thumbup:
amirs25

#275 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by amirs25 »

fetic wrote:@lovacs,hvala na brzom dogvoru,pogotovo mi je drago zbog tvog odgovora za vunu,znaci posebnu paznju posvetiti najlonu sto ide ispod izolacije!A za rigips ili stiropor cu jos razmisliti!Hvala :thumbup: :thumbup:
Sto se tice daskanja krova nije nikakav problem da ostavljas izmedju daske luft, ali ako je daska sirova mislim ako nije suha na 14% vlage ona ce se sama sasusiti i bice svugdje izmedju svake daske 1-2 cm lufta.
Za kamene i staklene vune ne znam puno toga samo znam da je 10 puta slabija izolacija od stiropora , najbolja je solucija koju si sam vec naveo a to je daskanje plafona po konstrukciji koja se napravi od stafle 8x5 i letve 3x5cm , kad podaskas kompletan plafon stavi stiropor od 5cm ali ne lijepiti na dasku vec na suho ga sarafima pricvrstis po spojevima i po sredini table ca.5 kom na jedan ali moras kupiti i demit limene podloske jer bez njih nije sigurno i onda mrezicu ugletujes, a ako hoces jos bolju izolaciju onda preko te 5-ce stiropora polijepi jos sloj od 3 cm samo ga sad kontra lijepi preko 5-ce ovakva izolacija ti je kao 60 cm vune , ali je dosta skuplji u odnosu na rigips i vunu radio sam sve sisteme ali ljeti kad odes u potkrovlje osjeti se VELIKA razlika . U komsije gdje je daska i stiropor 5+3 cm kad su najvece vanjske temperature 39 Cel. u potkrovlju mu je ugodnih 23 stepena , kod drugog komsije gdje je odradjen rigips i vuna od 25cm nemozes biti u potkrovlju..
Post Reply