%tacno* wrote:valjas nebuloze. stariji sam od tebe, isprobao sam sve vrste grijanja osim plina, struka mi je to...anonimus0007 wrote:ne pričaj o onome što ne znaš. posjeti nekoga ko ima izveden sistem sa akumulacijskim spremnikom pa ga pitaj koliko puta dnevno loži, može li isključiti grijanje, te morali ogrjev goriti u havu ako nema potrebe za grijanje a vatra je naložena.%tacno* wrote:![]()
![]()
razlika je drasticna...pocev od pripreme ogreva (kupovina drveta i uglja, sjecenje, cijepanje, susenje, unosenje, skladistenje...), odrzavanje sistema (lozenje najmanje 2 puta na dan a prije toga ciscenje uz veliku kolicinu pepela i prasine, pa ubacivanje potpale i na kraju skoro pa nista ne mozes kontrolisati).
druga stvar, kada osjetis da ti je toplo i nema potrebe za produzenim grijanjem, pec jednostavno iskljucis i ona vise nista ne koristi a ovu na cvrsto gorivo ne mozes. izgorjet ce ono sto je u njoj pa trebalo ti ili ne.
p.s. o da, i ove na pelet treba cistiti ali zamisli da je otpada od 2-5%i sve stane u jedan usisivac a to radis jednom sedmicno.
ti da izvadis njega i onda se jos vise uvaljujes. jedan promil a mozda ni toliko ljudi ima akumulacijske spremnike ili bojlere tako da to nemoze biti neko mjerilo. druga stvar, i kod akumulacijskih spremnika ne mozes loziti jednom na dan ako je vani dobar minus. treca stvar, onaj ko bi isao na akumulacijski spremnik a lozio drvo i ugalj, u startu pravi gresku. uloziti dodatne pare i ponovo radno odijelo da ocistis pec i ponovo je nalozis. moze i to ali je neuporedivo sa grijanjem na automatiku.
sto se tice iskoristivosti, pelet ima do 95% iskoristivost (pepela vrlo malo nakon sagorijevanja) dok kod drveta i uglja taj procenat je do 60%.
Peci na cvrsto gorivo su najisplativije (najjeftinije) kako peci tako i ogrjev. To stoji ali ja govorim da ne zelim da budem sluga kotlu a ko voli nek izvoli.
Sto se tice ovih kotlova na pelet, skoro svi imaju mogucnost prebacivanja na drvo pa su cak i automatiku prilagodili tom ogrjevu. Sve je pod garancijom i serviseri uvijek pri ruci. Do sada su bezbroj puta dolazili i nikada nisu nista naplatili osim ako im ja nesto dam.
Lozio sam i znam sta je to. Imao na struju, preskupo. Na naftu od 1997 god do 2003. nafta poskupjela i ja izbacio tako da ovaj sistem sa peletom je nesto izmedju svega toga
Toliko o kvaliteti i tvom (ne)znanju. Dolazili da popiju kaficu